Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
1918. december 1.
  2018-12-01 18:30:45, szombat
 
 















1918. DECEMBER 1.


1918. december elseje: Kelet-Magyarország elrablásának gyásznapja

Kereken száz esztendeje, 1918. december 1-jén tartották gyulafehérvári nemzetgyűlésüket a magyarországi románok. 1228 küldött fejezte ki itt szándékát, hogy Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros - összesen 26 történelmi vármegye - a Román Királysághoz csatlakozzon.

December 1. a legnagyobb román állami ünnep. A történelemmel valamennyire is tisztában levő magyaroknak azonban gyásznap, Erdély elcsatolásának napja, mely számunkra legfeljebb a gyulafehérvári ígéretek be nem tartását, a román szószegéseket idézi, hogy finoman fogalmazzunk, mert ha az akkori ígéreteknek 100 év alatt érvényt lehetett volna szerezni, akkor a romániai magyarság ma minden szintű autonómiával rendelkezne.

A székelynek van-e mit ünnepelnie? E kérdésekre csak egy helyes válasz lehetséges: NINCS. Elképzelhetetlen, hogy e napon székely ember önként, senkitől nem kényszerítve ünnepeljen. Csak a gerinctelen csörtető, a haszonleső renegát ünnepelhet.

Akár bevalljuk, akár nem, december elseje az erdélyi magyarság számára gyásznap!



,,Az új román állam megalakításának alapelveiként a Nemzet­gyűlés kinyilvánítja a következőket:

1. A teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában.

2. Egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot az ország összes felekezetének."

(Részlet az 1918. december 1-jei gyulafehérvári kiáltványból)


1918. december 1-jén tartották a magyarországi románok gyulafehérvári nemzetgyűlésüket, ahol a megjelent 1228 küldött kinyilvánította azon szándékát, hogy Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros - összesen 26 történelmi vármegye - csatlakozzon a Román Királysághoz. Bár a románok döntése később ,,hivatalosan" megfelelt a wilsoni elveknek, a valóságban az elszakadás egyoldalú határozat eredménye volt, mely az erdélyi magyarságot teljesen megfosztotta az önrendelkezés jogát.

A román nacionalista politika - a dákoromán-kontinuitásra és az erdélyi románság jelentős lélekszámára hivatkozva - már az első világháború előtt komoly energiát fordított Kárpátokon túli igényeinek propagálására, és gyakorlatilag ez volt az az ígéret, amivel az antant 1916-ban maga mellé állította az addig semleges balkáni államot. A bukaresti kormány 1916 augusztusában titkos egyezményt írt alá a Monarchia ellenfeleivel, majd szeptemberben I. Ferdinánd (ur. 1914-1927) katonái meg is indultak Erdély ellen, a központi hatalmak azonban előbb visszaverték a támadást, majd 1918 májusára különbékére kényszerítették a királyságot. Ekkor úgy tűnt, Románia Kárpátokon túli reményei szertefoszlottak, a világháború azonban végül mégis az antant hatalmak javára dőlt el, a királyság pedig érdekei érvényesítése érdekében 1918. november 10-én - egy nappal az általános fegyverszünet előtt - visszaugrott a küzdelembe.

Bár a román diplomácia 1918 során felrúgta a bukaresti titkos megállapodás pontjait, a győztesek végül nem gördítettek akadályt I. Ferdinánd országának érdekérvényesítése elé, és a továbbiakban is eltűrték keleti szomszédunk jogsértő viselkedését. Románia ezután nem csak azzal követett el szerződésszegést, hogy november 12-én - egy nappal a belgrádi fegyverszünet megkötése előtt - csapatokat indított Erdély meghódítására, hanem azzal is, hogy utóbb, december 8-án a szerb fővárosban megvont demarkációs vonalat - a Marost - is átlépte, és a fegyveres ellenállásról lemondó budapesti kormány tétlensége nyomán az általa követelt területek jelentős részét megszállta.

Ennek alapján tehát kimondhatjuk, hogy 1918 őszén-telén a wilsoni elv, a népek önrendelkezésének hangoztatása ellenére a nemzetek boldogulása tekintetében a nyers erő döntött, ez pedig rányomta bélyegét a magyarországi románokkal folytatott tárgyalásokra is. Jászi Oszkár, a Károlyi-kormány nemzetiségügyi minisztere hiába utazott Aradra, a többek között Vasile Goldis, Iuliu Maniu és Ion Flureas által képviselt Román Nemzeti Tanácsot a kantonokra osztott Erdély tervével nem tudta ,,maradásra bírni." Ezek a politikusok ekkor már a 26 vármegye román fennhatóság alá helyezésében gondolkodtak, Jászi érvei pedig a magyarság önrendelkezési jogáról pusztába kiáltó szónak bizonyultak. Az aradi kudarc ellenére viszont a Károlyi-kormány - az antant jóindulatának elnyerése érdekében - a későbbiekben is partnerként közeledett Romániához, így például a december 1-jére összehívott gyulafehérvári nagygyűlés előtt a Magyar Államvasutak ingyen vonatokat biztosított az oda tartó demonstrálók számára.

Bár ezt a gesztust sokan később hibaként - sőt, bűnként - rótták fel Károlyiék számára, Gyulafehérváron nem az odaérkező több tízezer demonstráló jelenléte dominált, hanem az a nemzetgyűlés, mely a 26 vármegyéből érkező 600 képviselő mellett még ugyanennyi taggal gyarapodott a Regátból és a román hadseregből. Összesen 1228 küldött dönthetett a történelmi Magyarország keleti felének sorsáról. Az akarat látszólag egységes volt, az unió részleteiben azonban korántsem uralkodott konszenzus a küldöttek között, hisz míg egyes - zömmel a Regátból származó - képviselők a feltétlen csatlakozás hívei voltak, addig a szociáldemokraták - Goldis vezetésével - nagyobb hangsúlyt helyeztek arra, hogy Románia egyesítése a demokratikus elvek figyelembevételével menjen végbe.

Az eltérő álláspontok összehangolására a nagygyűlés előtt egy nappal, november 30-án a Központi Román Nemzeti Tanács ülést hívott össze. Itt születtek meg azok a nemzetiségi, vallási és kulturális autonómiára, politikai önrendelkezésre, demokratikus jogokra vonatkozó ígéretek, melyek a másnap kiadott nyilatkozatban ugyan szerepeltek, de fájdalmas módon sohasem kerültek megvalósításra. December 1-jét illetően tehát ismét azt mondhatjuk el, hogy Gyulafehérváron az erő logikája érvényesült: a románok egymaguk határoztak arról, hogy Erdély földje ezentúl I. Ferdinánd jogara alá tartozzon - másnap pedig egy ügyintéző kormányt is kineveztek az új tartomány ideiglenes irányítására -, és bár a szászok 1919 januárjában jóváhagyták döntésüket, az országrész másik domináns etnikai csoportjának, a magyarságnak a véleménye már senkit sem érdekelt. Jóllehet, november végén a székelyek, december 22-én pedig a kolozsvári magyarok is kinyilvánították, hogy nem akarnak Romániához tartozni, az ő hangjuk már nem érte el az antant hatalmak fülét, hiszen a megszállást követően Trianonban olyan határvonalat húztak, mely több mint 1,5 millió honfitársunkat kényszerítette román uralom alá.

1918. december 1-jében tehát nem az jelenti az igazi tragédiát, hogy a románság kinyilvánította elszakadási szándékát, hiszen ez az igény hosszú ideje a magyar kormányzat számára is ismert volt. A valódi tragédiát az jelentette, hogy a nemzetállami ambícióit valóra váltó Nagy-Románia később egy pillanat alatt elfelejtette a Gyulafehérváron tett nemes ígéreteket, és sokkal inkább arra törekedett, hogy a magyarság rovására élhesse ki vélt vagy valós nemzeti nagyságát, illetve törlessze korábbi sérelmeit. Elszakított nemzettársainkra 1918. december 1-je után - etnikai kisebbségként - keserves világ szakadt, melyben identitásuk legapróbb morzsájáért is kénytelenek voltak elkeseredett harcot vívni.







1918. december 1.: A szent föld és a részeges Ferdinánd

Link



Medgyessy - ,,Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan"

Link



Medgyessy nem bánja a koccintást

Link


Gaudi: Erdély 100 év alatt sem lett románná, a magyar és székely igazság és önrendelkezés elkerülhetelen

Link






A gyulafehérvári gyűlés résztvevői



Iuliu Hossu a határozat felolvasása közben





A nap képe - egy a nemzet
Hiába húztak közénk határt, akkor is egy a nemzet. Hiába lopták el a románok éppen ma 100 éve Erdélyt, akkor is egy a nemzet. Csak rá kell nézni erre a csíksomlyói képre. Nem románok. Magyarok, 1000 éve Erdélyben és csak 100 éve Romániában - nagy különbség.

Link








 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Hírmorzsák - December
  2018-12-01 17:30:53, szombat
 
 







HÍRMORZSÁK - DECEMBER


Mottó

"Mindig, mindent adjál oda hazádnak.
A világnak nincs semmiféle értelme hazád nélkül.
Ne várj jót a hazától, s ne sopánkodj, ha megbántanak
a haza nevében. Mindez érdektelen. Egyáltalán semmit
ne várj a hazádtól. Csak adjál azt, ami legjobb életedben.
Ez a legfőbb parancs. Bitang, aki ezt a parancsot nem ismeri."

(Márai Sándor, Füveskert


"A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak."

(Burke)








Napi migráns minden nap: Olvasd - terjeszd!


A migránsáradatról mindennap - Klikk a Linkre






Link



Hirkereső





Link








(Nézze élőben!) Óriási csata folyik Párizsban a sárga mellényesek és a rendőrség között

Link



Macron diktatúrája: Már kora reggel óta könnygázfelhők szállnak Párizs felett (FRISSÍTVE!!!)

Link



Kurz egy áruló! Ausztria mégis aláirja az ENSZ menekültjogi egyezményét

Link



Putyin szerint Magyarország és Románia határait is felül kell vizsgálni!!!

Link



5Soros beismerő vallomása migráns-ügyben! - Exkluzív interjú a társdalmat átformáló milliárdos spekulánssal.

Link



Bayer Zsolt - Brüsszel a régi Moszkva

Link



BRÜSSZEL NEM BÍRJA A KRITIKÁT...

Link



Kik felelosek nagy devizahitel átverésért?

Link



Kártyavárként dőlhet össze a Brüsszeli elit hatalma. Franciaorszag már ma eleshet

Link



Bayer Zsolt - Brüsszel a régi Moszkva 2.

Link



Merkel, Macron és Kurz - ők osztanák szét leginkább a saját bevándorlóikat Európában

Link



Round 4: Yellow Vests protest in Paris

Link



10Macron-ellenes gigatüntetés: itt vannak a rendőrség legdurvább visszaélései

Link



,,Miért hazudott az MSZP?" - Kunhalmi az ATV-ben járt

Link



Oroszország támogatja az ENSZ bevándorlási paktumát

Link



Hogyan lehet kordában tartani az elszabadult indulatokat a parlamentben? Összeszedtük Kövér László házelnök legfrappánsabb mondatait az Országgyűlés mai plenáris ülésről.

Link



Igy néz ki, amikor a baloldal ráront a nemzetére

Link



TERRORISTÁK A PARLAMENTBEN

Link



Agresszió és kereszténygyűlölet

Link



Anarchisták tomboltak a parlamentben, a követőik tomboltak a városban

Link



Karácsonyi gyűlölet Budapest utcáin

Link



14Hoppá! - Nem szavazta meg az ellenzék az otthonápolási díj emelését és a devizahitelesek megsegítését

Link



Kunhalmi heftijét telenyomták gázzal - élő adásban haldoklott
Link



Fidesz: a bevándorláspárti Soros-hálózat szervezi az erőszakos tüntetéseket Budapesten

Link



20Juhász Zoltán ellenzéki politikai aktivista (alias Sheperd) gyilkolni akart a Kossuth téren - Mutatjuk

Link



Az egész egy hatalmas öngól volt

Link



Milyen törvény? Rabszolga? Csak kerülnétek öregapám keze alá!

Link



Egy francia felmérés szerint Magyarország a szólásszabadság éllovasai között van

Link



Egy szakszervezeti tag leplezi le a szakszervezet hazugságait a túlóra törvény kapcsán


Link


22Az ellenzék szabad szemmel nem különböztethető meg a Kossuth téren romboló csőcseléktől

Link



Gagyi ellenzék: Magyarázkodni kényszerül több ellenzéki politikus

Link



Mérlegen az ellenzék és a kormány

Link



Így verték szét a Honvédséget Gyurcsányék
Link



Nyolc éve ért véget a megszorítások korszaka

Link



25A Jobbik ünnepgyalázó magatartással indít - O1G mézeskalácsokat gyártanak

Link



Vissza a csatornába

Link



Lepenykepu Szargentini nem az ep ben folytatja tovabb europa tonkretetelet

Link



30Nagy Imre a szoborathelyezesi balhe csak eszkoz a kormanybuktatasi harcban

Link



31Exkluzív szilveszteri Soros-kabaré az Origón - videók

Link



Január elsején 7.674.575.000-en fognak élni a földön Afrika szaporodik legdurvabban

Link

















 
 
0 komment , kategória:  Média  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 45 db bejegyzés
e év: 315 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 123
  • e Hét: 8578
  • e Hónap: 48399
  • e Év: 226274
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.