Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Szótárak
  2018-12-24 07:19:49, hétfő
 
  1. Idegen szavak szótára
http://www.idegen-szavak.hu/keres/explicit

2. Elektronikus zenetár!
Ha megnyitsz egy előadót, elérhetővé válik VALAMENNYI száma szöveggel együtt!
http://www.lyricstube.net/

3. Sok-sok zene együtt:
http://www.uwall.tv/

4. Elektronikus festmények Waterhouse-tól.
http://www.youtube.com/watch?v=T6SIW_WgEq4&feature=related

5.Világ összes festőjének képe:
http://www.mystudios.com/artgallery/

6. Világidő és időjárás
http://www.jabo-net.com/heure.html

7. Bármelyik település időjárását 5 napra előre lehet megnézni.
http://www.bayercropscience.hu/weatherforecast/

8. Európai Meteorológiai Szolgálat
http://www.eumet.hu/hoadatok.html

9. A világ 103 csodája
A 103 csodán felül - mindegyiknél - rá tudsz kattintani további, témához tartozó kisfilmekre is.
http://www.wondersoftheworld.tv/

10. Közérdekű adatok a világról
http://www.worldometers.info/hu/

11. Régi fotók Magyarországról
http://fortepan.hu/?view=places&lang=hu

I. Ferenc császár 1806-ban rendelte el a Zweite oder Franziszeische Landesaufnahme-t, (a második illetve Ferenc-féle
(a második illetve Ferenc-féle ország felmérést), amelyet ma a II. katonai felmérésnek hívunk.
1819-től egészen 1869-ig készültek a földrajzilag pontos szemelvények, amelyek végül összefüggően ábrázolták a teljes Osztrák Birodalmat.
A papírokat a Magyar Országos Levéltár nagy felbontásban beszkennelte és felpakolta a netre, méghozzá ügyesen összekötve a Google Maps-szel,
osztott képernyőn. Ez azt jelenti, hogy párhuzamosan nézhetjük végig a korabeli állapotot és a mai fotókat.

12. Nagy Mo. csodái: Várak, stb..
http://jupiter.elte.hu/terkep+lista2.php

13. Föld alatti parkoló a Szt. István Bazilikánál
http://www.woehr.de/en/projekte/budapest_m730/index.htm

14. Történelmi filmhíradó
http://filmhiradok.nava.hu/

15. Elektronikus képeslapok
http://www.kepguru.hu/

16. Az emberiség nagy alakjai
http://cliptank.com/PeopleofInfluencePainting.htm

17. Kabaré jelenetek
http://www.bomon.hu/jelenetek.htm

18. Elektronikus fantáziaképek művészei, játékok sokasága.
http://www.thor.hu/

19. Bakik
http://www.kecskefeszek.hu/_muviz/videok.php/tv-s-bakik/bakik-osszevagva.html

20. Intelligencia teszt
http://www.paintmaker.hu/humor/gondolkozz.htm

21. Tanulságos történelem: 100 év 10 perc alatt
http://www.youtube.com/watch_popup?v=Xxh-sS8Qoco





 
 
0 komment , kategória:  Linktár  
Angol szókincs
  2018-12-24 07:05:47, hétfő
 
 




Link

Link

Link


 
 
0 komment , kategória:  Linktár  
Ködfátyolba burkolózva
  2018-12-24 07:01:09, hétfő
 
  Mentovics Éva

Csuda dolog történt reggel.
Hogy is mondjam? Fura volt,
mikor reggel a suliba
Buksi velem kutyagolt.

Persze anya kísért minket,
egyedül még nem megyek.
Biztos félt, hogy baleset ér,
vagy esetleg elveszek.

Elindultunk, úgy, mint máskor,
ám az ajtón kilépve
elámultam. Mi borult rá
a szendergő vidékre?

Eltűnt minden fa a kertben,
nem látszik a kutyaház.
Mi lehet ez? Varázsfelhő?
Tejfölszerű kulimász?

Eltűnt a kert, el az utca,
el a sarki kenyérbolt,
ameddig a szem ellátott,
minden csupa fehér volt.

Szerintem, csak anya tudta,
merre megyünk, úgy hiszem.
Dörzsölhettem a szememet,
nem látszott a suli sem.

Körös-körül apró cseppek
lengtek ég és föld között,
minden elbújt körülöttünk,
ködruhába öltözött.

Ködben ballag, jégen csúszkál,
fákon zenél, sír a szél.
Azt se látja, merre fusson,
a ködfátyol égig ér.





 
 
0 komment , kategória:  Versek 3.  
Zöld Föld
  2018-12-24 06:58:53, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  A mi Földünk  
Kamaszkor
  2018-12-24 06:53:20, hétfő
 
  Úgy tízéves kora körül észreveszed, hogy valami megváltozott. Másként reagál, másként viselkedik, az egész lénye átalakulóban van. Egyre gyakrabban vágja hozzád csípőből, hogy ,,semmi bajom, hagyjál békén!" Távolodik tőled, sokszor undok, pimasz , talán lusta is, na meg rendetlen. Ha első gyerek, akkor feltör belőled a ,,jaj Istenem mi történt? Mi a baj a gyerekkel? Én rontottam el valamit?" De addigra már benne vagy nyakig. Mert a kamaszkort nem lehet megúszni. Szalánczi Kriszta klinikai szakpszichológus, és nem mellesleg két kamasz gyerek anyukája. Ezek az ő tanácsai.

Teljesen rendben van, hogy tanácstalannak érzed magad. Tapasztalataim szerint mindenki ezt érzi. Néha én is. Gondoltuk, hogy nehéz időszak a kamaszkor, na de ennyire? És ilyen sokáig? Mindenféle kérdés felmerül bennünk. Mit tehetek? Hogy bírjuk ki? Mennyire legyek szigorú? Meddig engedjek? Honnan veszem észre, ha baj van? A teljesség igénye nélkül állítottam össze néhány tanácsot ,,kamasz-krízishelyzetek" esetére.

De még mielőtt elolvasnád őket, kérlek, ne felejtsd el, hogy ennek a sokszor nagyon nehéz időszaknak van egy rendkívül fontos célja. A gyereked függetlenné válása. Ez pedig csak úgy valósulhat meg teljes biztonsággal, ha stabilan kötődik a családjához. Vagyis hozzátok.

1. Nem kerülhetők el a feszültségek, erre ne is számíts! És nem is mindig úgy alakulnak a dolgok, ahogy te szeretnéd. Mert a gyerekben is nagy mértékben megnövekszik a feszültség, főként a hormonális változások miatt. Tehát akaratán kívül. Irritáló szokásokat vesz fel, begubózik, ellentmond és alkudozik. Tartsd fenn az alku lehetőségét! Ez erősíti a gyerek kompetenciáját. Persze maradj elfogadható határokon belül, például hosszabb kimenők, hányas busszal érjen haza, egyedül vagy kísérettel menjen valahová, stb...

2. Fogadd el, hogy a gyereked máshogy látja a dolgokat, mint te! Másképp öltözködik, két számmal nagyobb pólót hord, nem lát ki a haja alól, vagy 12 évesen sminkelni szeretne. Nem kell minden igényét kielégítened, de elutasítás helyett köss vele kompromisszumot!

3. Direkt irányítás helyett inkább mutass irányt! A gyerekeknek kamaszkorban is irányításra van szükségük, csak nem a korábbi formában. Mondd el a véleményed, és igyekezz meggyőzni egy-egy ötlet következményeiről: nem biztos, hogy a 12 éves melírozott haja osztatlan sikert arat majd a tanároknál, a hajmeresztő felirat a pólón pedig esetleg megbánthat valakit.

4. Ne fenyegesd, és soha ne mondd neki, hogy fel is út, le is út! A kamasz ezt sokszor komolyan veszi és útnak indul vagy épp elszökik otthonról, mert összetéveszti a fizikai távollétet a lélek függetlenségével.

5. A látszat ellenére nagy szüksége van a családjára, ne felejtsd el, hogy ez számára is nagyon nehéz időszak! Legyél te a felkészültebb!

6. Legyenek elvárásaid, de ne irreálisak, hanem betarthatók! Ne várj tőle túl sokat ebben az időszakban! Ha az íróasztalánál csendben tanuló, példás rend közepén ülő gyerek képe jelenik meg előtted, aki ritkán mond nemet és nem alkudozik, akkor neked erről az időszakról teljesen más az elképzelésed, mint a valóság.

7. Akkor beszélgess vele, amikor ő akarja! Elképzelhető hogy ez nem mindig a számodra épp legideálisabb időpontban történik. Ennek ellenére azt tanácsolom, hogy akár este tizenegykor is hallgasd meg őt, ne utasítsd vissza! És olyankor CSAK RÁ figyelj, semmi másra!

8. Kerüld az állandó kritizálást! A kamasz maga is nagyon kritikus, de te ne menj bele ebbe a játszmába! Ne cikizd a külsejét, a stílusát, lustaságát! Amennyiben mindenképpen fontosnak tartod, hogy erről szó essen, várd ki azt a pillanatot, amikor feszültség nélkül beszélgethettek mondjuk a megjelenéséről!

9. Tartsd tiszteletben a privát szféráját! Ne pakolj a szobájában, ha ezt nem szeretné! Ne nyiss rá, ha a barátjával van vagy épp telefonál! Ne faggasd arról, amiről nagyon nem szeretne beszélni, hadd legyenek kis titkai!

10. Keressétek meg azokat a pontokat az életetekben, amelyek a korábbi időszakban sok örömet okoztak nektek! Például családi események, kirándulások, amelyeken szívesen részt vesz. Szervezzetek apás, anyás külön programokat, mert ezekhez általában szívesen csatlakoznak.

11. Ha megbántott, vagy durván szólt hozzád, ne tartogasd sokáig a megbántottságodat! Fejezd ki nem tetszésedet, de ne többet, a példabeszédet próbáld elkerülni! Semmi értelme. És ne ijedj meg, ha egyik pillanatban elutasít, majd a másikban szeretethullám tör rá! Ez teljesen általános jelenség.

12. Maradj része az életének! Tudd, kik a barátai, hová jár, és amikor csak lehet, érezze az érdeklődésedet, add tudtára, hogy rátok mindig számíthat és legyen bármilyen, akkor is elfogadjátok, szeretitek!

+1. A humor! A kamaszkor átvészeléséhez elengedhetetlen a szülők humora és nagyvonalúsága. Kitartás! Egyszer véget ér. Megígérem.

Szalánczi Kriszta

klinikai szakpszichológus





 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Mielőtt felnőttek lesznek
  2018-12-24 06:49:11, hétfő
 
  Mi történik a gyerekekkel, mielőtt felnőttek lesznek?

Szénási Miklós | szenasi.miklos@dehir.hu

Debrecen - A kisgyerek még elégedett a világgal, a serdülőkor azonban durva változásokat hoz. Rosszabbak a mai kamaszok, mint a régiek? Jegyzet.

Van ez a fotó a kislánnyal meg a kutyával. Csodálatos. tényleg szívderítő jelenetet örökített meg fényképész kollégánk. A debreceni Nagyerdőben találkozott a gyerek meg a lelkesen mosolygó négylábú, és a kislány azt mondta, szeretne egy kutyás képet. A kutya gazdája rábólintott, a kutya pedig szintén boldogan asszisztált a fotózáshoz. A kép nagyon jól sikerült, valami magával ragadó harmónia, valami végtelen vidámság, időtlen idill árad belőle. Az a fajta béke, nyugalom, boldogság, ami a gyerekeket ebben az életkorban alapból kell, hogy jellemezze. (Legalábbis normál üzemmódban, természetes körülmények között.)

A gyerekek ilyenkor még küldetésük elején tartanak. Szeretik a világot és őket is szereti a világ. Szívesen rajzolnak és énekelnek, nincs ellenükre a szaladgálás vagy hintázás sem. Ha oviba járnak, még lelkesen alszanak délutánonként. Ha kisiskolások, jószerével minden tantárgy kedvükre való: szeretik a számtant, az írást, olvasást, a környezetet is. De annak is örülnek, ha meglátogatják a nagymamát vagy találkozhatnak a szomszéd gyerekkel a játszótéren. Vannak kedvenc könyveik is, mert olvasni minden gyerek szeret! Általában azt a ruhát veszik fel, amit anya kikészít, és ha apa azt mondja, van-e kedvük elkísérni őt a boltba, szívesen vele tartanak.

Ez az idilli állapot természetesen nem tart örökké. Mindig minden változik, a gyerekek is. Mire a lelkes, tanulmányi versenyekre és közösségi munkára is rávehető fiúk-lányok felsőbe mennek, és hetedikesek-nyolcadikosak lesznek, mintha kicserélték volna őket. Elsőre könnyen a kamaszkor számlára írhatjuk a változásokat, hiszen a serdülés sok mindent magával hoz, több méternyi polcot tele lehet rakni az erről szóló könyvekkel. De manapság ennél talán valamivel többről van szó. Az, hogy a mai gyerekek is ,,megbolondulnak" egy kicsit, ahogy Karinthy vagy Molnár Ferenc, a Tanár úr kérem, vagy a Pál utcai fiúk srácai is, ez normális is az egyik szinten. De néha a változás mintha túlzottan is végletes lenne - s talán nem is természetes mértékben zuhanna ránk, mindannyiunkra: szülőkre, gyerekekre, felnőttekre.

Túl gyorsan távolodnak hajdani önmaguktól? Túl gyorsan szakadnak el az anyától meg az apától, túl gyorsan felejtik el a szülők normáit? Túl hamar beintenek az iskolának, és túl gyorsan szeretnének önálló, felnőtt életet élni? Mindez akár logikus is lehetne. De míg az egyik oldalon ott a serdülőkor szabadsága és szabadossága, a másik oldalról mintha eltűnnének a kerítések. Részben mi magunk döntjük ki az oszlopokat, és tekerjük fel a hálót, ami mégis egyfajta rend keretei között tartaná az életüket. Azt mondjuk ugyanis, a gyerek is ember, a gyereknek is vannak jogai - csakhogy a kötelességek egyre kisebb hangsúlyt kapnak. Holott míg két-három évtizede nyugodtan el lehetett hülyéskedni a középiskolai éveket, manapság aki az elején lemarad, az behozhatatlan hátrányba fog kerülni.

Alsós pedagógusok mesélik, szívszorító számukra, amikor látják, ahogy a hajdani jó tanulók hogyan kerülnek felsőben lejtőre. Nem tanulnak, rossz társaságba keverednek, és gyakran a legminimálisabb szülői támogatást sem kapják meg, a szülők ugyanis nem érnek rá velük foglalkozni. Például azért, mert iszonyatosan sokat dolgoznak. Hétfőtől vasárnapig, reggeltől estig. Esetleg az egyikük külföldön melózik. Vagy válnak. Alkoholisták. (Esetleg a legrosszabb esetben eleve nem is érdekelte őket a gyerek különösebben sohasem.) Ráadásul egy-egy osztályon belül is óriási különbségek vannak a gyerekek között is. Az egyiket 20 milliós kocsiból teszik ki a suli előtt, a másiknak buszbérlete sincsen, mert anyu is, apu is munkanélküli. A gyerek pedig nem biztos, hogy érti, mitől van ez így.

A tanár csak jó tanára lehet a diáknak, de apja-anyja helyébe nem léphet. Pláne, mert őt is várják otthon, és megesik, hogy a saját gyereke szülői értekezletére azért nem tud elmenni soha, mert ugyanabban az időben ő meg más gyerekek szüleinek tart értekezletet...

Másrészt az is érdekes, amit kamaszoktól hallottunk, akik úgy látják: túl sok mindent kell tanulniuk az iskolában, és túl sok olyasmit, aminek semmi köze nincs az élethez. S még csak azt sem érezhetik, hogy ettől majd műveltebbek lesznek. Ezek egy része helyett (és nem pluszban!) szívesebben vennének olyan foglalkozásokat, melyek a szociális érzéküket fejlesztenék. Aminek az is a lényege lehetne, hogy nem csupán az egyéni, hanem a közösségi teljesítmény - az én mellett a mi - is előtérbe kerülhetne.

Tudjuk, az idősebbek mindig is hajlamosak voltak kicsit úgy előadni a dolgokat, hogy régen minden szép és jó volt, most meg minden iszonyatos és borzalmas, de ennél a kérdés összetettebb. A mai gyerekeknek ugyanis ott van a virtuális valóság is. Nem csak az iskolában és otthon kell helytállniuk, de meg kell felelniük az online világnak is. Jelen vannak a közösségi oldalakon, mobiltelefonjuk segítségével gyakorlatilag állandóan elérhetők, végtelen beszélgetéseket folytatnak olyan ismerősökkel, akikkel egymástól akár másfél méterre is ülhetnek, de olyanokkal is, akikkel talán soha nem is találkoztak a valóságban. Az internet, a facebook, a google, a millió tévécsatorna jóvoltából kitágult számukra a világ, hosszabb lett a nappal és rövidebb az éjszaka, sokkal több minden lekötheti (és elvonhatja) a figyelmüket. Annyi egyéniségük lehet, amennyit csak akarnak. Annyi ismerősük, amit mi elképzelni sem tudunk. Életük azonban csak egy van. Amit könnyű elrontani.

Tudunk ezen segíteni? Vagy ilyesmi már a mi időnkbe sem fér bele?





 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Sütemény
  2018-12-24 06:45:57, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Finomságok 2.  
Nápolyi krémes
  2018-12-24 06:44:23, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Finomságok 1.   
Csirkemell golyók
  2018-12-24 06:37:31, hétfő
 
  Hozzávalók:

800 g csirkemell,
300 g kemény sajt,
2 db tojás.
A panírozáshoz:
100 g zsemlemorzsa,
100 g liszt,
2 tojás
só és őrölt fekete bors
olaj

Elkészítés

A csirkemellet szeleteljük apróra, majd tegyük egy tálba és adjuk
hozzá a 2 tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, keverjük össze,
hogy mindenhol átjárják a fűszerek. A sajtot reszeljük le és keverjük
bele a húsos masszába. Törjünk fel 2 db tojást, tegyük egy tálba,
majd verjük fel villával és fűszerezzük. Egy másik tálba tegyünk
lisztet, egy harmadik tálba pedig zsemlemorzsát.
Vizezzük be a kezeinket és a húsos masszából készítsünk golyókat,
forgassuk meg lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, bő forró
olajban süssük ki mindet.
A krokettekbe szúrjunk egy egy fogpiszkálót, így könnyebb megfogni.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Banános zabpehely
  2018-12-24 06:31:45, hétfő
 
  Az alábbi banános zabkása kellő mennyiségű energiát szolgáltat a délelőtti
órákra, szervezeted feldolgozza a belőle származó nagyjából 300 kalóriát.
Magas rosttartalma miatt pedig nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet.

Így készítsd el!

Öt csapott evőkanál zabpelyhet önts fel vízzel - épp csak addig, hogy
ellepje, majd lassú tűzön főzd, amíg kásás lesz az állaga. Ha kész,
karikázz a tetejére egy kisebb banánt, majd édesítheted egy kevés
mézzel.





 
 
0 komment , kategória:  Finomságok 1.   
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 567 db bejegyzés
e év: 5306 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4544
  • e Hét: 12115
  • e Hónap: 34382
  • e Év: 166936
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.