Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
A fák beszéde
  2018-12-03 12:06:55, hétfő
 
 




Egy ökológus szerint a fák egy olyan nyelven beszélnek, amit mi is megtanulhatunk



Egy séta a fák között megfiatalít, táplál és gyógyít, de az erdő sokkal több, mint csodálatos fák gyűjteménye. Sok minden folyik az erdőkben, amit mi nem látunk. Suzanne Simard ökológus szerint a fáknak egy kifinomult és összekapcsolt közösségi hálózata létezik a föld alatt.

"A talajban egy egész más világot találunk: egy világot, tele végtelen számú csatornával, melyek összekötik a fákat, lehetővé téve köztük a kommunikációt, egyetlen élő szervezetté alakítva az erdőt."

A kanadai erdőkben végzett 30 évnyi kutatása meglepő felfedezéshez vezetett: a fák gyakran és nagy távolságokat áthidalva beszélgetnek és kommunikálnak egymással. A fák sokkal inkább hasonlítanak hozzánk, mint gondolnánk. Rendkívül szociálisak és egymástól függnek a túlélésük érdekében. A kommunikáció létfontosságú, és a hajszálszerű gomba gyökerek masszív hálózata titkos üzeneteket közvetít a fák között, melynek során tápanyagokat és vizet osztanak meg a rászorulókkal.

Suzanne Brit Columbia csodálatos erdeiben nőtt fel. Gyermekkorában lefeküdt az erdő talajára és bámulta az óriási fák koronáját. A kutyájával bekövetkezett baleset miatt, aki beleesett az erdei vécébe és ki kellett ásni, egy hihetetlen felismerésre vezette őt, amikor a gyökerek és gomba micéliumok föld alatti hálózatát fedezte fel, amit később kutatni kezdett. Amikor később visszatért a fák tanulmányozásához az élete során megtudta, hogy a tudósok miként fedezték fel a laboratóriumban, hogy az egyik fenyő csemete gyökere képes egy másik fenyő csemetének szenet átadni.


Videó: Link


A fák támogatják egymást

Ez a betekintés arra ösztönözte őt, hogy tanulmányozza a valódi erdőket, hogy lássa, mi történik ott. Azon elképzelése, hogy a fák információkat oszthatnak meg a föld alatt, ellentmondásos volt, és sok kollégája úgy gondolta, hogy megőrült. A kutatási finanszírozás megszerzésének nehézségei miatt saját kísérleteket folytatott, ezért 240 nyírfát, fenyőt és cédrus fát ültetett el egy kanadai erdőben.

Azt feltételezte, hogy a nyír és a fenyők a saját földalatti hálójukhoz kapcsolódnak, a cédrus viszont nem. A medvéktől vissza nem riadva a csemetéket műanyag zacskókkal fedte le, különböző típusú széngázt töltve beléjük. A nyírnek egy radioakítv gázt fecskendezett be, majd stabil szén-dioxid gázt a fenyőnek.

Amikor egy Geiger-számlálót helyezett a fák fölé, felfedezte, hogy a cédrus csendben van, miközben hangos kommunikáció folyt a fenyő és a nyírfák között, amelyek szént osztottak meg egymás között. Felfedezte, hogy a nyírfa szenet küldött a fenyőnek, különösen amikor le volt árnyékolva. Később az ellenkezője történt, amikor a nyír télen levélzet nélkül volt, a fenyő több szenet küldött neki. A tudomány mindig is úgy gondolta, hogy a fák egymással versengenek a szénért, a napfényért, a vízért és a tápanyagokért.






Suzanne úttörő munkája azonban rávilágít arra, hogy a fák egymástól függnek és együttműködőek, miközben valójában mély kapcsolatba kerülnek.

A fák vegyi és hormonális jelekkel beszélgetnek egymással egy micélium hálózaton keresztül. Ezek az üzenetek határozzák meg, hogy mely fák számára szükségesek bizonyos tápanyagok. Szenet, nitrogént, foszfort, vizet, hormonokat és vegyi anyagokat közvetítenek, majd megosztják ezeket az elemeket, kiegyensúlyozva az egész erdőt.

"Ez a hálózat olyan sűrű lehet, hogy több száz kilométernyi micélium található egy talpalatnyi területen."

A micélium összeköti a különböző egyedeket ugyanabban az erdőben, ugyanabból a fajból és más fajokból is. Ez a hálózat hasonlóan működik az internethez. Suzanne rájött, hogy az anyafák táplálják a fiatalabb fákat, és hogy egy anyafa több száz fához kapcsolódhat. A fák beszélnek, és ezen beszélgetéseken keresztül növelik az egész közösség rugalmasságát. Ez a fák egy varázslatos közössége, amelynek tagjai támogatják egymást.

Suzanne kutatása fontos hatással lehet az erdők megsemmisítésére. Azt mondja, hogy amikor az anyafák megsérülnek vagy elpusztulnak, a bölcsességüket tovább adják a következő nemzedéknek, de ezt nem tehetik meg, ha egyszerre mindet megölik. Reméli, hogy kutatásai változást hozhatnak az erdészeti gyakorlatban.

Egy vagy két tucat fát kivághatunk, de elérkezünk egy pontra, amikor túl sokat pusztítunk el, és az egész rendszer összeomlik. Folyamatosan gyengítjük erdeinket a tarvágással és csupán egy-két faj ültetésével. Ez jelentős környezeti hatásokkal jár. De van remény. Azt mondja, az erdőknek hatalmas képessége van az öngyógyításra.

Négy megoldás a fenntartható erdőgazdálkodás számára

Négy egyszerű megoldást javasol a holisztikusabb és fenntarthatóbb erdőgazdálkodás érdekében, amely véget vethet a tarvágás által okozott károknak:

- Többet kell törődnünk a helyi erdőkkel

- Meg kell mentenünk a régi növekedésű erdőket, mivel ezek a gének, az anyafák és a micélium hálózatok letéteményesei

- Ahol vágunk, meg kell mentenünk a "régi" anyafákat és hálózatokat, hogy átadhassák bölcsességüket a következő generációs fáknak

Eredet: Link
 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató gondolatok   
Mai napi üzenet
  2018-12-03 11:11:38, hétfő
 
 





...Van egy régi, ha jól tudom indián mondás, miszerint ha elfáradtál állj meg, és várd meg míg a lelked utolér. Bizony most, Advent idején a mi dolgunk is ez lenne. Megállni, megpihenni, visszatalálni önmagunkhoz és Istenhez, akitől eltávolodtunk. Ülj le és beszélgess vele...

(SZM)



 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek 2.  
Kun Magdolna: Advent könnyei
  2018-12-03 10:54:27, hétfő
 
 





Advent könnyei



Advent fénye ragyogja át azon lelkeket,
kik az égi kékben némán könnyeznek.
Könnyeznek, mert hátrahagyott szeretteiknek,
már nem nyújthatnak vigaszt, sem vigyázó kezet.

Ott a fehér felhőtetőn, hol tündöklik a fény,
ma milliónyi lélek sír fel szeretteiért.
Sírnak és zokognak, mert a nagy egyedüliség,
Advent napján félbetöri szívük egészét.

Hisz Advent a szeretet áldott ünnepe,
csak annak keserű, kinek nincs már senkije,
hisz az Advent is akkor teljes, és akkor igazi,
ha van kinek még átölelhet óvó karjai.

Kun Magdolna



 
 
0 komment , kategória:  Kun Magdolna  
Csorba Győző: A kert ősze
  2018-12-03 10:45:45, hétfő
 
 





Csorba Győző: A kert ősze



Kibogozhatatlan a kert ősze.
Van ami marad. van ami örökre elmegy,
van ami csak a télre, van ami a földbe,
ami magába, ami más határba,
ami cselekszik, amivel csak történik egy, s más,
s van olyan is, aki az általános
sejtelmetlenségben minderről tud is.
Nehéz a kert ősze, bogos és kibogozhatatlan.
S aki minderről tud is: nem tudni igyekszik
befutni a négy fal közé, hagyni,
ömöljön rá a korai sötétség fejére, szemére,
s vigasztalja álommal az egyértelmű tavaszról.


 
 
0 komment , kategória:  Ősz  
Falu Tamás : Gyertyafény
  2018-12-03 10:40:40, hétfő
 
 





Falu Tamás : Gyertyafény



Én még gyertyánál születtem,
gyertya lángjánál tanultam,
gyertyafényű kis szobánknak
árnyaiban maradt múltam.

Ó, azóta mennyi fény van,
ó, azóta mennyi láng van,
rabul ejtett csillagsugár
ragyog talán a csillárban.

De a gyertya bennem maradt,
nem aludt ki, már csak ujjnyi,
ha átadtok a sötétnek,
ne feledjétek elfújni.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Birtalan Ferenc: Decemberi vers
  2018-12-03 10:37:26, hétfő
 
 





Birtalan Ferenc: Decemberi vers



Gyújts jó tüzet,
ha jön a vándor.
Melegítsd ki
az éjszakából.

Etesd meg, éhes.
Igyon, ha bort kívánna.
A hajnal elűzi.
Hadd legyen szép az álma.



 
 
0 komment , kategória:  Hajnalok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 118 db bejegyzés
e év: 1459 db bejegyzés
Összes: 13015 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1158
  • e Hét: 6634
  • e Hónap: 24017
  • e Év: 141263
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.