Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Wass Albert: Karácsonyi vers ll.
  2018-12-03 19:00:14, hétfő
 
 




Wass Albert: KARÁCSONYI VERS ll.


Elindul újra a mese!
Fényt porzik gyémánt szekere!
Minden csillag egy kereke!
Ezeregy angyal száll vele!
Jön, emberek, jön, jön az égből
Isten szekerén a mese!

Karácsony készül, emberek!
Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
legyetek ujra gyermekek
hogy emberek lehessetek!

Vigyázzatok! Ez a mese
már nem is egészen mese.
Belőle az Isten szeme
tekint a földre lefele.
Vigyázzatok hát emberek,
Titeket keres a szeme!

Olyan jó néha angyalt lesni
s angyalt lesve a csillagok közt
Isten szekerét megkeresni.
Ünneplőben elébe menni,
mesék tavában megferedni
s mesék tavában mélyen, mélyen
ezt a világot elfeledni.

Mert rút a világ, fekete.
Vak gyűlölettől fekete.
Vak, mint az emberek szeme:
az égig sem látnak vele.
Pedig az égből lefele
porzik már Isten szekere!

Minden csillag egy kereke,
ezeregy angyal száll vele,
az Isten maga száll vele
és csillagtükröt nyujt felénk,
mesetükröt, a keze.

Szent tükrébe végre egyszer
Pillantsatok tiszta szemmel,
tiszta szemmel, Istenszemmel
milyen szép is minden ember!
Minden ember szépségtenger
s mint a tenger csillagszemmel
telve vagytok szeretettel...!

Tagadjátok...? Restellitek...?
Elfordulnak fejeitek...?
Megvakultak szemeitek...?
Szépségteket, jóságtokat
nem érzitek, nem hiszitek...?
Csillaggyertyák fénye mellett
Isten elé nem viszitek...?

Akkor bizony rútak vagytok,
szégenyek és vakok vagytok,
ha szépek lenni nem akartok.
De még így is, szegényen is,
rútan, vakon, mégis, mégis
Isten gyermekei vagytok!

Rátok süti fényes szemét,
elindítja fényszekerét,
jó emberek játékszerét.
Milyen kár, hogy áldó kezét
nem érzitek, nem nézitek
s nem hiszitek már a mesét.

A rút világnak gondja van,
minden embernek gondja van,
a sok angyalnak mind gondja van
s az Istennek is gondja van,
mert mindenekre gondja van.
S így múlik el a szép s a jó
az ember mellől, nyomtalan.

1946


Wass Albert: Karácsonyi versek II.

Link



WASS ALBERT KARÁCSONYI LEVÉL - MIHI

Link



SlidePlayer

Link







































































 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert  
Adventtől karácsonyig
  2018-12-03 18:00:20, hétfő
 
 








ADVENTTŐL KARÁCSONYIG


1 Adventtől karácsonyig - avagy a karácsonyi ünnep története

2 Advent: Jézus eljövetelére való felkészülés időszaka, december 24-ét megelőző 4 hét, amely mindig vasárnappal kezdődik.

3 Advent hagyományai

4 Adventi koszorú A gyertyákkal díszített fenyőkoszorú jelezi a még karácsonyig hátra lévő idő múlását. Az adventi vasárnapokon először egy, majd két, három, végül négy gyertya gyulladhat meg rajta...

5 Advent angyalai: Az első vasárnap angyala: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A második vasárnapi angyala: piros palástba öltözött angyal száll le a mennyekből, kezében egy nagy serleget hoz. A szeretetet teszi a serlegébe, s viszi majd vissza a mennybe hogy fényt készítenek belőle a csillagoknak.

6 A harmadik vasárnap angyala: egy fehér ragyogó angyal jön le a földre
A harmadik vasárnap angyala: egy fehér ragyogó angyal jön le a földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje: békét, tiszta szeretetet és boldogságot ad. A negyedik vasárnap angyala: egy nagy, lila lepelbe öltözött angyal jelenik meg kezében lantot tart, és azt pengeti, a béke dalát énekli, melytől valamennyi mag, amely a földben szunnyad, felébred, így lesz majd új élet tavasszal a Földön.

7 Adventi naptár Egy édesanya találta ki. Kisfia minden este azzal a kérdéssel nyaggatta: "Hányat kell még aludnunk, hogy megjöjjön a Jézuska?" Fogott egy kartont, huszonnégy mezőre osztotta, mindegyikre rátűzött egy bonbont, melyről kisfia mindennap lecsippenthetett egyet...
Advertisements

8 András napja (november 30.)
Ezen a napon a karácsonyi időjárásra jósoltak.

9 A hajadon lányok, a bányászok és tüzérek védőszentje.
Borbála (december 4.) a hajadon lányok, a bányászok és tüzérek védőszentje. Hajdan a lányok pártfogójuknak tekintették, ezen a napon a cseresznyefa ágát vízbe tették, az ha karácsonyra kivirágzott, az házasságot jelentett.

10 Szent Miklós püspök emléknapja.
Miklós (december 6.) Szent Miklós püspök emléknapja. A legenda szerint egyszer egy nyitott ablakon dobott be aranyakat három hajadonnak, kik ezáltal tisztességgel férjhez mehettek. Innen ered a szokás, hogy gyermekek a mai napig kiteszik az ablakokba kitisztított cipőiket.

11 Az év legrövidebb napja.
Luca napja (december 13.) az év legrövidebb napja. Ehhez a naphoz sok hagyomány, babona társul. E napon nem volt szabad fonni, kenyeret sütni. A lányok jósoltak: a gombócba gyúrt papírdarabra egy-egy fiú nevet írtak, kifőzték és amelyik legelőbb jött a víz tetejére, azt kimerték, s megnézték milyen nevű lesz a férjük. A boszorkányok fölismerésére készítették a luca-széket. Ezen a napon kellett elkezdeni, s karácsonyig be kellett befejezni.

12 Karácsony (december 24.) December 24-ét karácsony böjtjének is nevezzük, ez a nap az ünnep kezdete, Jézus születésének napja. A betlehemezés a kis Jézus Betlehemi megszületésének történetét eleveníti fel.
Advertisements

13 Az éjféli misére együtt ment a család
Az éjféli misére együtt ment a család. Ekkor kellett magukkal vigyék Luca óta készített széket, melyre ha felálltak megláthatták a falu boszorkányait. Egy kedves elképzelés szerint az éjféli mise alatt megszólalnak az állatok és kibeszélik a gazdájukat.

14 A karácsony kellékei

15 A karácsonyfa A karácsonyfa-állítás a népi hiedelmek szerint: a téli napforduló alkalmával, a gonosz démonok, szellemek kiszabadulnak, és szabadon kószálnak a világban. A gonosz kísértetektől csak az menekülhet meg, aki az élet örökzöldjének számító fa alá húzódott.

16 A közterületeken kivilágított karácsonyfáknak és a karácsonyi fényben úszó utcarészleteknek is szimbolikus jelentése van. A fény a sötét-ségben a ősi vallási jelentés szerint a keresz-ténységnek a pogány világban való meg-jelenésére utal.

17 Ünnepi vacsora Bajai halászlé Hozzávalók:
4 személyre: g ponty, 500 g vegyes hal (törpeharcsa, kárász, keszeg), 2 db közepes vöröshagyma, 2 ek. őrölt pirospaprika (édesnemes, és erős), só, 1 db paradicsom, 1 db hegyes zöldpaprika, 1-2 db, só, cseresznyepaprika, 250 ml vörösbor, 150 g gyufatészta

18 Szaloncukor Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor. Híres mestercukrászok műhelyeiben született a múlt században. A századfordulón vált divatossá francia minta nyomán a polgári lakásokban. Nevét a fogadószoba, azaz szalon után kapta, ahová a díszesen csomagolt csemegével díszített karácsonyfát állították.

19 Fagyöngy a legenda: Az idők hajnalán Friggnek, a házasság istennőjének fiát Baldert, fagyöngyből készített dárdával ölték meg. A felháborodott istenek megengedték Friggnek, hogy azt tegyen a fagyönggyel, amit akar. Frigg azonban, a szeretet istennőjeként nem akarta bántani a növényt, inkább a szeretet jelképévé tette, és azt kérte, hogy akik megállnak alatta, csókolják meg egymást a szeretet és megbocsájtás jeléül.

20 Zene: Mariah Carey All I Want for Christmas Is You
Ezúton kívánok mindenkinek Békés adventi készülődést és boldog karácsonyt! Zene: Mariah Carey All I Want for Christmas Is You


Link













































































NÉGY GYERTYA













































Link

Link
















 
 
0 komment , kategória:  Karácsony - Újév  
A Hűség és a szeretet
  2018-12-03 17:00:21, hétfő
 
 








A HŰSÉG ÉS A SZERETET


Történetünk egy morózus idős férfiról szól, - akinek senkije nem volt, nem szeretett senkit, és mogorvasága miatt őt sem szerette senki... Haragban volt az egész világgal, időnként talán még saját magával is.

Egy külvárosi kerítés nélküli rozoga házban tengette életét, nyugdíja nem volt. A segély, amit kapott, éppen csak ahhoz volt elég, hogy ne haljon éhen. Alkalmi munkákból élt mert még dolgozni tudott. A szomszédoktól kapott maradék főtt ételt ette, mert magának nem főzött soha.

Volt egy kutyája, akit csak azért tartott, hogy távol tartsa a házától az idegeneket, de nem kapott tőle simogatást, inkább csak szitkokat, mert rajta töltötte ki a mérgét.

Egyik alkalommal az egyik szomszédtól,- disznótoros kóstolót kapott, amely maradékát az álló fára akasztotta, de nem elég magasra. Örökké éhes kutyáját nagyon izgatta a csomagból áradó kolbász illata, és felugrott érte. Meg is dézsmálta rendesen.

Mikor gazdája észrevette, hogy mi történt, seprő nyéllel kegyetlenül megverte, és elkergette a háztól. Akárhányszor visszatért, mindig elzavarta, ezért csak éjszakára mert visszalopakodni a házhoz. Hajnalig őrizte a házat a lábtörlőként használt rongyra kuporodva,

Aztán visszament a szeméttelepre, ahol némi élelmet talált magának.

Egy éjszaka miközben a lábtörlőn feküdt furcsa szagot érzett, ezért hangos ugatásba kezdett, de a gazdája csak nem ébredt. Elszaladt a legközelebbi szomszédok háza elé, és ott ugatott, amíg el ő nem jött a házigazda.

Elkezdett hazafelé szaladni, - majd rögtön vissza, amiből a szomszéd megértette, hogy baj történt. Hideg éjszaka volt, - de felöltözött, és átment a kutyával a szomszéd házához.

Bezörgetett az ablakon, de semmi életjelet nem látott odabent. Ezért vállával belökte a rozoga ajtót, ami rögtön engedett a nyomásnak. Odabent nagy füst volt, és sötétség, csak a holdfény vezette az ablakhoz, amit kinyitott. A friss levegő hamar átjárta a kis szobát, és az öreg fuldokolva kezdett köhögni, de nem engedte, hogy orvost hívjanak hozzá. Mint később kiderült, régi vaskályhájából dőlt a füst, de végül megúszta.

Nagyon elszégyellte magát, mikor megtudta, hogy kivert kutyája hívta fel a szomszédok figyelmét a veszélyre. Ezután sokszor szólítgatta a kutyát, akinek még neve sem volt, csak "takarodj". A kutya megértette, hogy gazdája már nem haragszik rá, és visszament hozzá.

Utána már nemcsak szidást, hanem simogatást is kapott gazdájától, aki teljesen más ember lett. Örült, hogy őt is szereti valaki, méghozzá minden érdek nélkül. Már nem a saját magára gondolt hanem kutyájára is akit "fickónak" nevezett el - Inkább ő nem evett eleget, csak a kutyának is maradjon. Az emberekhez is másként kezdett viszonyulni. Kibékült a világgal, mert a kutyája megtanította szeretni.

Nem is csoda, hogy ilyen volt, hiszen a szüleit nem ismerte soha, gyermekotthonban nőtt fel, és csípő ficama miatt erősen bicegett, ami miatt még csúfolták is a gyerekek. Az öreg még két évig élt szeretetben kutyájával...

Egy késő őszi napon ágynak esett, és nem sokkal utána tüdőgyulladásban meghalt. Télen volt a temetése. Utolsó útjára Fickó is elkísérte.

A hűséges ebet gazdája sírján találták csonttá fagyva.


Link


















































 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek és gondolatok.   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 45 db bejegyzés
e év: 315 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1577
  • e Hét: 4725
  • e Hónap: 44546
  • e Év: 222421
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.