Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A tökéletes forralt bor ( recept )
  2018-12-05 17:47:20, szerda
 
 



A forralt bor valamiért a karácsonyhoz kötődik, pedig kellemes melegítő ital lehet, persze mértékkel fogyasztva.

Nagyszüleimnek hatalmas szőlőskertjük van, ebből kifolyólag minden évben nagyon sok házi borunk készül. Önmagában is szeretem a borokat, de a forralt bor különösen közel áll a szívemhez. Ahogy beköszönt az ősz és túl vagyunk a szüreten, alig várjuk, hogy az újbor letisztuljon, és készülhessen belőle egy jó kis fűszeres változat.

A forralt bort készíthetjük vörös- vagy fehérborból, a vörös talán a gyakoribb, de én nagyon szeretem fehérből is. Nagyon sok mindent dobálhatunk a borba a fahéjtól kezdve a citromig, a kreativitásunkra van bízva, hogy mit rakunk bele. Az, hogy mennyi cukrot teszünk hozzá a bor típusától függ. Egy száraz vörösbor akár 3-4 evőkanál cukrot is elbír, míg egy édes borba lehet, hogy semennyi sem kell.

A cukrot helyettesíthetjük mézzel is, de akkor az ízélmény is kicsit más lesz. Gondoljunk csak arra, hogy a tea is milyen más mézzel. Mi legtöbbször csak narancsot teszünk még bele pluszban, de lehet citromot vagy almát is. Maga a bor is lehet eleve gyümölcsbor, akár cider is, ezt is tovább ízesíthetjük. A lényeg, hogy felejtsük el, hogy a rossz bor jó lesz majd forraltnak.

A tökéletes forralt bor
Elkészítési idő:
Előkészítés: 5 perc
Sütés / főzés: 15 perc
Hány adagra elég?
Adagok: 4
Hozzávalók:
750 gramm bor
1 darab narancs
8 darab szegfűszeg
2 darab fahéj
2 darab ánizs
2-4 evőkanál cukor
opcionális citrom
Leírás:
Karikázzuk fel a narancsot (és a citromot). Rakjuk az összes hozzávalót egy lábasba, és kezdjük el melegíteni a bort. A cukrot vagy mézet annak megfelelően tegyük bele, hogy milyen fajta bort választottunk. Ha már gyöngyözik a bor, vegyük kisebb lángra, nem akarjuk ugyanis, hogy kimenjen belőle az alkohol. Tegyük rá a fedőt, és kb. 15 percig kis lángon főzzük, hogy összeérjenek az ízek. Tálalásnál kivehetjük a fahéj-, ánizs-, szegfűszegdarabokat a borból, de a hangulat kedvéért az se baj, ha benne maradnak. Ha még szeretnénk, szeleteljünk pluszban narancsszeleteket, és arra öntsük a forralt borunkat.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Aranytej- hajhullásra és méregtelenítésre
  2018-12-05 17:37:03, szerda
 
 



EZT IDD, HA GYAKRAN HULLIK A HAJAD:
TERMÉSZETES ÚTON CSÖKKENTI A GYULLADÁSOKAT, ÉS MÉREGTELENÍT :

Ez a fűszeres, ízletes ital nemcsak arra jó, hogy felmelegítsen a hideg téli napokon, hanem erősíti az immunrendszert, és a segítségével könnyebben megszabadul a szervezet a méreganyagoktól.

A huzamosabb ideig tartó hajhullás bosszantó, de úgy kell rá tekinteni, mint egy tünetre: a szervezet így jelzi, hogy valami nincs rendben odabent. Ezért nem árt alaposan utánajárni, hogy mi lehet a kiváltó ok. Leggyakrabban elhúzódó gyulladással járó betegségek, felhalmozódó méreganyagok vagy vitaminhiány következtében indul ritkulásnak a hajkorona, de a háttérben számos más probléma meghúzódhat, így szakértő bevonása mindenképp szükséges.

Ha kimerültségről van szó - ami nem ritka az év végi hajszában -, házi praktikákkal is próbálkozhatunk, melyek segítenek átlendülni a nehezebb időszakon. Ahhoz, hogy a testünk visszanyerje energikusságát, először is a méregtelenítő folyamatait kell hatékonyabbá tennünk, máskülönben a bekapkodott hajtápláló vitaminok sem tudnak hatékonyan érvényesülni.

Nem csodatévő ital, de sok mindenre jó
Az aranytej alapja egy régi ayurvédikus recept, melynek fő összetevője a sok bajt orvosló kurkuma. Magas kurkumintartalmának köszönhetően csillapítja a fájdalmat, erősíti az immunrendszert, és kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint segíti a máj méregtelenítő munkáját, illetve az epe kiválasztását.

Így tulajdonképpen javítja az anyagcsere-folyamatokat, és megszabadítja a szervezetet a káros, sejtromboló szabad gyököktől. Alapanyagai révén a kurkumás tej antioxidánsokban gazdag ital, mely előnyös tulajdonságaival hozzájárul a test öngyógyító működéséhez. Sokan azt tapasztalták, hogy az aranytej rendszeres fogyasztásával csökkent a hajhullásuk, aminek eredményeként egészségesebb kinézetű, dúsabb tincseket kaptak.

Így készül a kurkumás tej
Először összeállítjuk a kurkumapasztát.

Hozzávalók:

1/4 csésze kurkumapor
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
1/2 csésze szűrt víz
A hozzávalókat egy serpenyőbe tesszük, jól összekeverjük. Majd közepes hőfokon melegítjük, miközben folyamatosan kavargatjuk. Amikor eléri a pasztaszerű állagot, levehetjük a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni. Célszerű egy kis üvegbe tenni, és a hűtőben tárolni.

Az aranytej hozzávalói:

1 csésze tej - lehet növényi alapú, rizs-, mandula- vagy kókusztejet használni,
1 teáskanál kókusz- vagy mandulaolaj,
1/4 teáskanál kurkumapaszta - több is adagolható,
ízesítésre egy kevéske méz.

A méz kivételével az összes hozzávalót egy serpenyőbe tesszük, és közepes hőfokon folyamatosan kevergetve felmelegítjük. Nem kell felforralni, mert akkor veszít az értékes hatóanyagaiból. Ízlés szerint adjuk hozzá a mézet, esetleg kardamommal vagy fahéjjal is megkoronázhatjuk.

Egyszerűbb recept is van: épp olyan ízletes és antioxidánsokban gazdag italt kaphatunk, ha gyömbérrel készítjük el a kurkumás tejet.
Forrás: Link

Másik igen jó recept :
Kurkumás aranytej: minden bajra orvosság:
Az arany tejet, vagyis a kurkumás tejet a megfázás, torokfájás és fejfájás ellenszereként fogyasztják. Ezek mellett a depresszió leküzdésében és az agyműködés serkentésében is segítségünkre van. Nemcsak áldásos hatása, hanem önmagában, az íze miatt is érdemes elkészíteni ezt a nagyon egyszerű receptet.

A gyömbér és a kurkuma jótékony hatásairól már sok szó esett, tele vannak antioxidánssal és természetes gyulladáscsökkentőkként is funkcionálnak. Mivel a fűszerek, különösen a kurkuma sárga színe, beszínezik a tejet, ezért ezt az italt "arany tejnek" is nevezik.

Bár a receptben gyömbér- és kurkumapor szerepel, még egészségesebb, ha rendes gyömbérből és kurkumából készítjük az italt. Mindkettőből vegyünk egy 3-4 centiméteres darabot, vágjuk fel karikákra és azzal forraljuk fel a tejet. Ebben az esetben még annyival egészül ki a recept, hogy az elkészült italt fogyasztás előtt le kell szűrni.

Annyira finom az arany tej, hogy vétek lenne csak betegség idején fogyasztani, igyuk a hétköznapokban is. Isteni melegítő ital, amely még az immunrendszerünket is erősíti. Az elkészült tejbe ízlés szerint még mézet is csurgathatunk - szerintem nem érdemes ezt a lépést elhagyni, mézzel lesz tökéletes ez az édes-fűszeres ital.

Kurkumás tej
Elkészítési idő:
Előkészítés: 5 perc
Sütés / főzés: 15 perc
Hány adagra elég?
Adagok: 2

Hozzávalók:
2 bögre tej
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál gyömbér
1 csipet fekete bors
ízlés szerint méz

Leírás:
1. Tegyük a tejet egy lábasba, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni.
2. Adjuk hozzá a kurkumát, a gyömbért és a borsot. Keverjük jól össze.
3. Melegítsük addig, amíg a tej gyöngyözni nem kezd, közben kevergessük, hogy le ne kapjon. Forrástól számított 1-2 percig főzzük.
4. Vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk így 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
5. Ha picit kihűlt, ízlés szerint ízesítsük mézzel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 161 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2318
  • e Hét: 7163
  • e Hónap: 38649
  • e Év: 243350
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.