Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Film Külvárosi kamaszok teljes film
  2018-12-06 22:24:43, csütörtök
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Komolyzene
  2018-12-06 22:16:49, csütörtök
 
 



Link





Link


 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Szép írások
  2018-12-06 21:43:40, csütörtök
 
  Felvidék Szépe 2017 - Klaudia Kurucz - Miss Grand Szlovákia





Link









Abból a 19 férfiből, aki leírta, hogy mitől szép számukra egy nő, egyik sem említette, hogy a hosszú szőke haj, modelltest, vagy épp az agyonsminkelt arc lenne a szépség titka. Az ő fejükben egészen más kép él a szép nőről, mint a miénkben. Ők nem a tökéletes nőideált keresik, akivel lehet címlapfotókat lőni, hanem valami sokkal valóságosabbat, sokkal emberibbet.
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2018-12-06 21:31:56, csütörtök
 
  Oravecz Nóra 24 éves, social media managerként dolgozik, soha nem volt még szerelmes, és semmi köze a pszichológiához azon túl, hogy állítása szerint 18 éves kora óta az összes létező pszichológiai és ezoterikus témájú könyvet elolvasta, mégis pont olyan vaskos rajongótábort (augusztus 21-én 38 606 fő) szippantott maga köré naponta posztolt lelki tanácsaival és arcpirítóan közhelyes bölcsességeivel, mint Gyurcsány Ferenc (40 572 fő). 18-35 éves követői között olyan nevek buzognak fel, mint Hajdú Péter, Sarka Kata, Bíró Ica, Debreczeni Zita, vagy Steiner Kristóf. Ő pedig büszke rájuk.

Bár a magát írónak aposztrofáló fiatal lány napi szinten ontja magából a gimis folyosók mindent elnyelő zajába kívánkozó gondolatait, kiégni nem fog."Az érzéseimet írom le, érzéseim pedig mindig lesznek."

Akkor egy csapásra határozott lett és magabiztos, ráébredt, hogy milyen fejlődőképes, és mennyire ügyes, most pedig egy tanítandó módon felépített - saját verziója szerint véletlenszerű, magától működő, és egyáltalán nem kitalált - brand keretein belül kínál az olvasóinak prémium pozitivizmust. Meg egy "csipet csodát".

Olyan gondolatokkal, mint "Csodát csak az láthat, aki hisz benne"; "Gyönyörűnek lenni annyit jelent, hogy ragyogsz"; "Nincs olyan, hogy bármi is összetörhetne úgy igazán öt percnél tovább"; "A szerelem ott van a mindennapokban"; "Jó, ha beletörődsz: csak annyi lehetsz, amennyinek lenned kell - de az épp elég"; "A szeretet nem játék"; "Higgy abban, hogy elég szép a szíved, az életed, hogy elég vagy"; "Nem hagyhatod, hogy a negatív dolgok hátráltassanak"; "Néha csak el kell fogadnod, hogy mennyi van az életedben ott, ahol most épp tartasz"; "Minden lépéshez tartozik valami"; "Nincs lehetetlen, bármit elérhetsz, csak akarni kell."



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2018-12-06 21:17:24, csütörtök
 
  Így tanít jól élni egy súlyos beteg lány felemelő tanúságtétele és halála!

Egy huszonegy éves lánytól, Claire Winelandtől búcsúzott a világ, aki gyógyíthatatlan,"cisztás fibrózis" nevű betegségben szenvedett.
Keresztény vagy hívő? Nem tudom. Mégis, annak alapján, amit láttam és hallottam tőle, azt mondom: szent volt. Huszonegy évesen az élet olyan mélységére tapint rá, ami elbűvöl...mely nagyon megérintett, és sokat épültem rajta.


"Tizennégy éves voltam, amikor elkezdtem ezeket a beszédeket, és nagyon egyszerű volt, mert az élettapasztalatomról és a történetemről beszéltem. Egy "cisztás fibrózis" nevű betegséggel születtem, ami sűrű nyákot termel a szervezetemben. Ez undorító. Nem tűnik túl félelmetesnek, egészen addig a pillanatig, amíg ráeszmélsz, hogy az összes szervedet ellepi a sűrű nyák. A szerveid eleinte elkezdenek furcsán viselkedni, majd lassan leállnak, ahogy idősebb leszel.

Most tudom, hogy kissé megtévesztő vagyok, mert abból, ahogy vidáman és viccelődve felléptem, arra gondolhattatok, arról fogok beszélni, hogyan legyünk boldogok; vagy hogyan találjunk örömet az életben, hogyan legyünk rendben önmagunkkal... Most azonban nem azért vagyok itt, hogy elmondjam, hogy a cisztás fibrózis nem nehéz. Nem azért vagyok itt, hogy elmondjam, hogy olykor nem borzongok bele a fájdalomba. Naponta négy-öt órát vagyok lélegeztető gépen. Képzeld el, hogy naponta négy-öt órát kellene mosnod a fogad. Teljesen kikészülnél tőle!

Körülbelül ötven gyógykezelésben és harminc sebészeti beavatkozásban volt részem, és életem negyedrészét kórházban töltöttem. Ez nehéz és fájdalmas. Mégsem ez a legnehezebb része. A CF-ben [cisztás fibrózis] a legrosszabb a vele járó bűntudat. Akár túléled, akár nem, akár jól vagy, akár nem, akár tudsz lélegezni, sétálni vagy sem; sok azon múlik, hogy mennyire vigyázol magadra. Hogy beveszed-e a gyógyszereidet, jól végzed-e a gyakorlatokat... Gyerekként ez a bűntudat szörnyű volt, és az egész életemet végigkísérte. Akárhányszor a kórházban kötöttem ki vagy beteg voltam, azt éreztem, hogy az én hibám. Arra gondoltam, hogy a szüleim nagyon szomorúak lesznek, ha egy nap meghalok, mert a cisztás fibrózisnak nem jósolnak sok időt, ugyanis végzetes.

Amikor megszülettem, tíz évet jósoltak nekem, és ez tizenhat, tizennyolc, tizenkilenc, majd húsz évre emelkedett. Most húszéves vagyok, és tudtok számolni... Minden egyes alkalommal, amikor a szüleimet összetörve látom, azt érzem, hogy az én hibám. Ezért annyira nehéz a CF. Nem azért vagyok itt, hogy elmondjam, ez sétakocsikázás, és mindennek ellenére boldognak kell lenned. Nem. Ez nehéz és fájdalmas. Ezeket a beszédeket azért vállalom, hogy kiemeljek egy dolgot. Az életed lehet, hogy gyötrelmes. Lehet, hogy szenvedsz. Ezáltal megtapasztalhatod, hogy milyen embernek lenni, a folyton kavargó és fojtogató érzésekkel együtt.

Mégis élheted úgy az életed, hogy büszke légy rá. Azért mondok igent ezekre az alkalmakra, hogy ezt elmondjam. Nem azért, mert szeretem a reflektorfényt. Nem azért, mert annyira szeretek beszélni: az egyetlen tehetségem az össze-vissza locsogás." [Itt elneveti magát.]

,,Meg akarom osztani veletek azt a tapasztalatomat, hogy szenvedhetsz, és ezzel együtt rendben lehetsz önmagaddal. Szenvedhetsz, és ennek ellenére tehetsz még valamit. Az életed minőségét nem az határozza meg, hogy egészséges vagy beteg, gazdag vagy szegény vagy. Nem! Az határozza meg, hogy emberként mit kezdesz ezekkel a tapasztalatokkal: a megszégyenítő és fájdalmas pillanatokkal.

Amikor kislány voltam, nagyon össze voltam zavarodva, mert senki sem volt az életemben, akire hasonlítani szerettem volna. Nem volt olyan beteg ember, aki érdekes lett volna, aki kezdett volna valamit az életével, vagy hozzájárult volna valamihez. Persze volt olyan kéz és láb nélküli ember, aki inspiráló beszédeket tartott. Ez kezdésnek jó volt. Mégsem láttam senkit, aki a betegségével együtt, az agyát és az értelmét használva hozzájárult volna a világ jobbá tételéhez. Úgy éreztem, nincs senki, akire igazán felnézhettem volna.

Senki sem lesz belőlem. Betegként és fiatalként ezt nagyon nehéz megélni. Az emberek első szava az, hogy mennyire sajnálnak; és ez befészkeli magát az agyadba. Azt kezded érezni, hogy valami talán nincs rendben veled. Talán nem csinálok valamit jól. Talán már születésemtől kezdve nem vagyok olyan jó, mint mások. Talán nem járulhatok hozzá a világhoz, mert nem vagyok képes rá. Talán ezért van, hogy a beteg emberek nem alkotnak semmi szépet. Egyszerűen mert lehetetlen.

Amikor még nagyon kicsi voltam, az egyik barátom adott egy Stephen Hawking-könyvet. Egyszerűen magába szippantott. Ez volt a legvagányabb dolog, amivel valaha találkoztam... Nem volt CF-je, de nagyon frusztráló betegséggel küzdött, ami miatt az egész teste tehetetlenné vált. Mégis volt valaki, aki valami hihetetlen dologgal hozzájárult az emberiséghez és a társadalomhoz. Ő volt az első példaképem".

Ezt követően egy súlyos esetről beszél, aminek következtében három hétig volt kómában. ,,Valahogy átverekedtem magam rajta és túléltem, s ezt annak a hihetetlen támasznak tulajdonítom, amit a családomtól kaptam, akik segítettek nekem mindezen túljutni. Ez után azt is láttam, hogy ez a fajta támasz más CF-es embereknek nem adatik meg. Valójában a cisztás fibrózis hihetetlenül elszigetelő betegség. Ezek az emberek egyszerűen nem tudnak másokkal egy szobában tartózkodni. Még a szüleik sem lehetnek velük anélkül, hogy tetőtől talpig beöltöznének. Ezenkívül rengeteget időt kell a kórházban tölteniük".

Ezt követően Claire arról beszél, hogyan hozott létre egy non-profit szervezetet azoknak a családoknak a támogatására, akiknek gyermeke CF-fel küzd. Többek között egy olyan CF-es hajléktalan kislányon segített, aki azelőtt készülékével házról házra járt. Segített neki lakást találni, így már nem volt már többé a kórházhoz láncolva.

"Olyan emberré váltam, aki a gyermek énemet is inspirálta volna. Olyan emberré, aki nem tagadja le a betegségét, aki nem mondja azt, hogy nem szenved. Ezzel a tapasztalattal együtt mégis adtam, tettem valamit. Olyan életet éltem, amire büszke vagyok, és a gyermek énem is büszke rá. Az igazság nem csak arról szól, hogy boldogok legyünk. Nem csak arról, hogy folyamatosan boldogok akarunk lenni... Az élet megannyi érzés ringlispílje: egyik pillanatban jól vagy, a másikban pedig egyedül és kétségbeesettnek érzed magad; azt hiszed, hogy sosem fordulnak már jóra a dolgok. Az élet nem az érzésekről szól, nem arról, hogy minden percben jól érezd magad, hanem arról, hogy kezdj valamit az életeddel, hogy légy büszke arra, aki vagy és amit adsz. Ez sokkal hatékonyabb és mélyebb annál, mintsem hogy vidám légy.

Fájhat. Megtapasztalhatod mindezt, ítélkezés nélkül, anélkül, hogy kétségbeesetten helyre akarnád állítani a dolgokat. Semmi gond sincs veletek. Semmi gond sincs velem. Nem érdekel, hogy beteg vagyok. Ha holnap feltalálnának egy kezelést, nem érdekelne, mert nem az határozza meg az életem. Nem akarok mindenáron meggyógyulni. A szenvedésem sokat adott nekem, mert azáltal adhattam valamit az embereknek."


Ez egy igazán érett (huszonegy éves!) és megváltott ember tanúságtétele, aki nagyon jól rátapint a lényegre. Hiszem, hogy ezt azért tudta megtenni, mert betegsége következtében sikerült önmaga legmélyebb valóságával kapcsolatba kerülnie. Két dologra mutat rá, amelyek az életben nagyon fontosak. A szenvedés idején még inkább, mert akkor vagyunk a legsebezhetőbbek és a legkiszolgáltatottabbak.

Az első: a kapcsolatok, amelyek igazán táplálni tudnak. Kapcsolat a barátaimmal, a környezetemmel, de kapcsolat az Úrral is. Ha ez nincs meg, ráadásul a betegség következtében megszűnnek azok a tevékenységek is, amelyek a figyelmünket magunkra terelik, akkor nagyon könnyen összeroppanhatunk, és iszonytató ürességet tapasztalhatunk magunkban.

Meghívlak, hogy állj meg egy pillanatra! Mikor volt utoljára, hogy feltöltött egy baráti beszélgetés? Maradj egy kicsit ennél az élménynél! Engedd, hogy hasson rád, tápláljon! Engedd, hogy megérintsen mindaz, amit Isten az emberek által adni akar neked!

Nagyon fontos életünkben, hogy megálljunk azoknál a kapcsolatoknál, amelyek igazán képesek táplálni. Engedjük, hogy a másoktól kapott szeretet, elfogadás, hogy fontos és értékes vagyok a másik számára, alakítson minket és erővel töltsön el!

Mindezt azért tegyük, mert a betegségben, a sötét órákban, a vigasztalanságban nagyon könnyen azt érezhetjük, hogy magunkra maradtunk. A gonosz szellem ilyenkor felhangosítja mások sajnálkozását, melyekből nem kérünk, vagy az ítélkező tekinteteket, szavakat. Betegség idején hajlamosak vagyunk magunkba szívni a negatív energiákat, a keserű tapasztalatokat, ezek viszont bezárnak, utálatossá és elviselhetetlenné tesznek minket. Ez nem segít. Ezért ilyenkor álljunk meg egy pillanatra, és térjünk vissza a szeretettapasztalathoz, ami a szívünkben sokkal mélyebben van jelen. Kérjük az Urat, hogy a vigasztalanság pillanataiban segítsen újra és újra visszatérni ezekhez a szeretettapasztalatokhoz (ahogy Nemes Ödön mondaná: szeretetcölöpökhöz), hogy a vigasz, a hit, remény és szeretet lelke erősödhessen bennünk.

A másik erőforrásunk: a szolgálat. Ferenc pápa gyakran beszél arról, hogy az ember méltóságát a munka adja.

Itt is jó, ha megállok egy pillanatra. Mikor éreztem utoljára egy feladat elvégzése után, hogy feltöltődtem és lelkes voltam? Jó ilyenkor megállni, és figyelni, mi történik. Rátekinteni arra, hogyan akar az Úr engem mint eszközt, használni.

A jezsuiták Rendalkotmányának harmadik pontja így fogalmaz: ,,E Társaság célja nemcsak az, hogy az isteni kegyelem segítségével saját lelkünk üdvösségén és tökéletesítésén munkálkodjunk, hanem az is, hogy ugyanennek a kegyelemnek segítségével serényen törekedjünk előmozdítani embertársaink üdvösségét és tökéletességét".

Üdvösségünk és boldogságunk mélyen összefügg mások üdvösségének és boldogságának szolgálatával. Ezt úgy is fogalmazhatnánk, hogy mások szolgálata hozzájárul személyes megváltásunkhoz. Ezért fontos felfedezni azt az életmódot, hivatást, ami teljességet ad számunkra. Ezt nem elefántcsonttoronyban végzett elmélkedés hozza meg, hanem a tapasztalat. Fontos, hogy az ilyen teljesség-élményeknél időről időre megálljunk, és tudatosítsuk, mi az, ami rezonál, életre kel bennünk. Hol tapasztalunk végtelenül nagy derűt, miközben másokat szolgálunk? Ez jele annak, hogy az életnek egy forrása rejlik ott, ahova időről időre vissza kell térnem, ha az életemet a maga teljességében akarom élni.

Ennek talán ellentéte a melankólia, amikor bezárom a szívemet, mások és talán önmagam előtt is. Amikor elvagyok a sebeim nyalogatásával, sötét képet festek az életemről, és azt érzem, semmire sem vagyok képes. Ez pedig magába szív, fogva tart, és elszívja az összes energiámat. Ilyenkor ismét fontos visszatérni azokhoz a tapasztalatokhoz, amelyekben teljesnek éreztem magam, ahol az Isten életet tudott adni másoknak általam. Engedjem, hogy mindez újra erőt adjon, vigasszal töltsön el!

Röviden összefoglalva így fogalmaznám meg Claire üzenetét: ha a padlóra vágódtál, állj fel, és állj meg egy pillanatra! Tekints vissza, hogy mit tanultál belőle, mi az a gyöngy, amit abból a nehéz helyzetből magaddal viszel? A lelkivezetőm egyszer úgy fogalmazott: a növekedés a kudarcainkkal való szembesülésből származik.

Te hogyan növekedtél a bukásaid által?










 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2018-12-06 21:00:30, csütörtök
 
  Nem kell bajlódnunk az intelligencia tesztekkel, elég ha megnézzük, mennyire jellemzőek ránk azok a tulajdonságok, amiket különösen okos embereknél tapasztaltak a kutatók.

Magányos farkas
Egy kutatás szerint a szuperintelligens emberek nem igazán érzik jól magukat nagy társaságokban. Jobban örülnek, ha magukban lehetnek - ez megmagyarázza a magányos, könyveibe temetkező tudós sztereotípiáját is!

Éjjeli bagoly
Lehet, hogy egyébként egyáltalán nem hasznos, de állítólag így van: a kiemelkedően intelligens emberek általában sokáig ébren vannak és ehhez mérten később is ébrednek. Egy nem túl okos döntés a nagy intelligencia ellenére...

Édes lustaság
Ez a pont valószínűleg a legtöbb feltételezésünknek ellentmond, de kutatások igazolták, hogy a nagyon okos emberek kimondottan lusták. A fizikai lustaság ellenére az intelligens emberek szívesen gondolkodnak, és épp lustaságuk vezethet azokhoz a pofonegyszerű és zseniálisan elegáns megoldásokhoz.

Mentális betegségek
Egy kutatás szerint a magas gyerekkori IQ összefügghet a bipoláris személyiségzavarra való hajlammal, más tudósok pedig arra jutottak, a kiemelkedő intelligencia és a szorongás között is korreláció lehet. Senki sem mondta, hogy okosnak lenni fenékig tejföl!



AZ OKOS EMBEREK KOMOLYZENÉT, A BUTÁK RAPET HALLGATNAK
Virgil Griffith programozót már régóta zavarta, hogy nem volt képes a körülötte lévő embereket egyértelműen beskatulyázni az "okos" és a"buta" halmazokba.

Olyan megoldást keresett, amellyel ráadásul még azt is ki tudta deríteni, hogy a bizonyos intellektusú személyek milyen zenét hallgatnak. Azt szerette volna, hogy ha bárki válaszol neki arra a kérdésre, hogy mégis mi a kedvenc zenekara, ő csak előkapja a kis táblázatát, és megmondja az illetőről, hogy érdemes társalkodópartner-e, vagy sem. Kutatásának módszertana a következő volt: megnézte, hogy bizonyos USA-beli egyetemeken mennyi az ott hallgatók átlagos SAT-pontszáma (a SAT egy országosan egységesített teszt, amit minden felvételizőnek el kell végeznie), majd szépen megvizsgálta, hogy a tárgyalt egyetem hallgatói milyen zenekarokat like-olnak a Facebookon. Az eredményeket táblázatba szedte, és puff: tudomány! - foglalja össze Virgil Griffiths kutatását a Recorder.




 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2018-12-06 20:39:20, csütörtök
 
  Amit az élettől akarok By Zsolti.

Remélni jót és alkotni szépet.

Megetetni az összes éhezőt

5 Virággal ültetni be a tar mezőt

6 És meglocsolni a sivatagot

7 Ez -mit az élettől akarok

8 Békében nevelni sok gyermeket

9 S ne legyen rémisztő a rengeteg

10 Fény gyúljon fel az agyakban

11 S az ember ne éljen akaratlan

12 Csak az örömök legyenek nagyok

13 Ez - mit az élettől akarok

14 Emlékezni arra mi régen volt

15 Becsülve tisztelni az öreg kort

16 Mert tapasztalás tanít jövőt

17 És erős oltalmazhat serdülőt

18 Hogy városokat ne fedjen el homok

19 Ez -mit az élettől akarok

20 A vérnek legyen végre értéke

21 S nem kérdezve, hogy kérték-e

22 Csak adni, magadból őszintén

23 Hogy kísérjen a tudás, a fény

24 S a gyermekek legyenek boldogok

25 Ez - mit az élettől akarok













 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2018-12-06 20:23:59, csütörtök
 
  Szabó Magda írja a Katalin utca elején, hogy a regény főhősei egyetlen dologra nem voltak felkészülve: hogy a múló évek lassan elveszik tőlük azt a testet, amelynek működését úgy-ahogy kiismerték az idők során. Az időskor ilyen módon mintha fordított kamaszkor volna: a test egyre sérülékenyebb és védtelenebb, ami persze nem jelenti, hogy ne lehetne hosszú évtizedekig vidáman élni vele, de az sok türelmet és tanulást igényel. Ilyenkor első körben mindannyian a belső változásokra gondolunk, pedig ugyanolyan nehéz kiegyezni a külsőkkel is.
Nincs bennük semmi, amit az agyunk a szépséghez köt, se ruganyos bőr, se ragyogó, egészséges fogsor, se lobogó fürtök. Ha bevalljuk, ha nem, meg is vannak a magunk elvárásai velük kapcsolatban: semmiképp ne legyenek például szerelmesek, mert "micsoda dolog ez az ő korukban", a szexet és az öregeket pedig pláne ne emlegessük egy mondatban.
Mintha a szerelem és a szex egy csomó más dologgal együtt kizárólag a fiatalok joga és kiváltsága lenne.

Az arc önmaga karikatúrájává válik, a szó legszorosabb értelmében, és elrejthetetlenül kiül rá minden, de minden. Hát, ezért látom én szépnek az öregeket: mert nekik már nemcsak a szemük, de a vonásaik sem tudnak hazudni. Az igazságnál pedig nem létezik lenyűgözőbb dolog.

Szeretném, ha egyszer ilyen arcom lenne, ami a külső és belső tükrökben egyaránt megállja a helyét. Mert számomra ezt jelenti a szépséget.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2018-12-06 20:03:05, csütörtök
 
 



"Akartam valami szépet írni Neked, de rájöttem, hogy nincs értelme, hisz csak tükörbe kell nézned!"

"Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj..." Na meg csupa szín és forma, tehetjük hozzá azonnal a költő szavaihoz. Hatványozottan igaz ez, ha kissé magasabban "szállunk fölébe", egyenesen a Világűrbe. Ebből a nézőpontból olyan csodákat figyelhetünk meg egyedülálló planétánkon, amiket ide lentről el se tudnánk képzelni. Szerencsére nem kell ehhez az űrhajósok olykor igen nehéz hétköznapjait élnünk, hiszen a civil és kormányzati műholdaknak köszönhetően igen szép mennyiségben állnak rendelkezésre űrfelvételek a Földről.

"Mindnyájan angyalok vagyunk, de csak 1 szárnyunk van. Csak akkor tudunk repülni, ha szorosan átöleljük egymást!"

Ha érdekel, nem csoda, hogy a norvég tájak annyira népszerű témái a fotósoknak. A hosszan elnyúló északi ország rendkívül változatos vidékeket rejt magában, a hegyvidékektől a tengerpartokon át a hatalmas zöldellő dombokig. A Golf-áramlat a partvidéknek kölcsönöz különleges éghajlatot, az északi sarkkörön túli területek pedig a napsütéses órák száma miatt is igen érdekesek. Itt nyáron le sem nyugszik teljesen a nap, ezért Norvégiát az"éjféli nap országa" kifejezéssel is illetik. Mindemellett csodás fjordok és gleccserek színesítik az egyébként is izgalmas tájat. Olyan hihetetlen érdekes helyeket fedezhet fel az ide látogató, mint a Világörökség részét képező Lofoten-szigetcsoport, vagy Dél-Norvégia legszebb helyein kanyargó Atlanti út, a szemet becsapó "semmibe vezető" Storseisundet-híddal. Egyszóval Norvégi csupa érdekesség. Eközben mintha valahogy az egész ország valami földöntúli nyugalmat és harmóniát árasztana. Ehhez talán az is hozzájárul, hogy a mintegy négy magyarországi területen alig több mint 5 millióan élnek.














 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép napot mindenkinek!
  2018-12-06 10:20:00, csütörtök
 
 



A magyar titkosszolgálatok gyakorlatilag bármilyen digitális kommunikációt megfigyelhetnek. Széles az együttműködésre kötelezettek köre; függetlenül attól, hogy magyarországi vagy külföldi-e a szolgáltató. A legtöbb ingyenes és fizetős, webes vagy mobilalapú, hang- vagy videóalapú kommunikáció, email, chat és közösségi média érintett. A törvényi indokolás szerint a cél az, hogy a magyar titkosszolgálatok a megváltozott kommunikációs szokások korában is mindent láthassanak - természetesen a vélt vagy valós magyarországi terrorveszély ürügyén. Az új rendelkezések azonban nemzetközi összehasonlításban is erősen jogkorlátozók, számos visszaélésre adnak lehetőséget azoknak a magyar titkosszolgálatoknak, amelyeknek éppen az érintett megfigyelési gyakorlatát nemrég az Emberi Jogok Európai Bírósága is jogsértőnek találta. Ráadásul az új megfigyelési szabályok gyakorlati haszna és alkalmazhatósága erősen kérdéses.

Az új törvény 2016-tol mindenképpen jogkorlátozó szándékú és hatású, pedig a digitális korban a titkos kommunikációhoz való hozzáférés egyre inkább elengedhetetlen előfeltétele a véleményszabadsághoz és az emberi méltósághoz való jogok érvényesülésének. Ezért a titkosított online kommunikáció szabályozásának pontosnak, átláthatónak kell lennie, és az a felhasználók, szolgáltatók jogait kizárólag törvényes cél érdekében, a feltétlenül szükséges mértékben és nem diszkriminatív jelleggel korlátozhatja. A 2016-tol hatályba lépett magyar szabályozásról ez sajnos semmiképpen nem mondható el.







"Szeretném, ha egyszer az lehetnék,
Ami leginkább lenni akarok.
Ha egyszer azt mondaná valaki:
Megsajnáltam a bánatodat,
Hitetlenségedet, háborgásodat,
S neked adom mi legdrágább neked:
A sorsodat, az önéletedet.
Neked adom a teremtésedet."

(Wass Albert)

Márai Sándor:


Megköszönöm magamban e napot
azzal, hogy élek. És most csend lett.
Hűs hajadon árnyát húzza az alkony,
emlékeinket lassan összehajtom,
mint pásztor nyáját. Köszönöm a földet,
a létet, téged, s hogy vagyok.





Link



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 302 db bejegyzés
e év: 3311 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1207
  • e Hét: 4243
  • e Hónap: 13426
  • e Év: 66134
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.