Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
Betlehemkiállítás nyílt a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában
  2018-12-07 21:22:44, péntek
 
  Betlehemkiállítás nyílt a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában.
2018. december 7. péntek 18:53
,,Messiás született, ki jövendöltetett..." címmel rendeztek Betlehem kiállítást a Szeged-Csanádi Egyházmegye templomainak, a Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteményének, valamint Bálint Sándor hagyatékának anyagából. A tárlat január 6-ig látogatható.
.........


Az időszaki kiállítással a Dóm téri adventi vásárhoz csatlakozott a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A tárlat a püspökség templomainak kincseiből, főként a 19. és 20. század alkotásaiból válogatott. Köztük látható az egyházmegye legrégebbi betleheme, mely Földeákról származik az 1860-as évekből.
A különlegességek között találjuk Varga Mátyás 1983-ban készült kerámiabetlehemét, mely a szeged-tarjáni plébánia gyűjteményének darabja; valamint a csongrádi Nagyboldogasszony-templomból származó ,,magyaros" betlehemet, melyet az egyházközség a két világháború között vásárolt. Máriahegyi János budapesti szobrászművész alkotása 21 figurából áll. Az 1943-ban készült szobrok a két világháború közti társadalmi hangulatot, felfogást tükrözik: egyaránt magyaros, hazafias tematika határozza meg a pásztorok viseletét és a királyok megformázását. A pásztorfigurák tipikus alföldi pásztorok: gulyás, csikós, juhász; mindegyikhez megfelelő állatfigura is tartozik. A három király Szent István és Szent László királyok, valamint Szent Imre herceg alakját idézik.
A kiállítás január 6-ig tekinthető meg.

Fotó: Szegedi Dóm Látogatóközpont
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Katitól - vidám téli napot
  2018-12-07 21:20:42, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Honfoglaló - Elődöntő, ahol 8 millió Ft-ot nyert a játékos
  2018-12-07 20:53:12, péntek
 
  Az utolsó elődöntő, mely a harmadik kör végén véget ért. Az összes várat ledöntötte Bence és övé lett egész Magyarország térképe.
Nagyobb kép Link
...... ..............


Burján Bence 7200 pont




Homonnay Zalán 6300 pont




Rajnai Gergely/Gergő/ 3300 pont




Ez a három játékos fog a döntőben megmérkőzni a 30 millió Ft-ért. Adás Duna TV 2018.12.10 este 19 óra 30 perc.
 
 
0 komment , kategória:  Játékok  
Honfoglaló gyerekek játszanak
  2018-12-07 20:35:26, péntek
 
  ...... ..............


A Duna Televízió kvízjátékának, a Honfoglalónak szombat esti Mikulás különkiadásában 11 éves gyerekek vetélkednek egymással, ezen a napon ugyanis minden róluk szól! A kis hadvezérek december 8-án 19.30-tól szállnak harcba Magyarország megyéiért a népszerű online területhódító kvízjáték televíziós változatában. A rendhagyó adásban az egyik versenyző a győri, hatodik osztályos
- Dékány Dorottya, akinek édesapja már egyszer elhódította a Honfoglaló bajnoki címét. Dorottyához közel áll a történelem és nagyon szívesen lovagol, kosarazik, úszik és légtornázik. Nem lesz egyszerű dolga az ellenfeleinek!
,,Nagyon szeretek honfoglalózni. Társasjátékunk még nincs, ám édesapámmal az online verzióval sokat játszunk."
- A szigligeti Dóka Bálint is a Honfoglaló kis hadvezérei közé tartozik. Kedvenc tantárgya a matek és szabadidejében külön angolra jár és triatlonozik. Vajon lesz, aki kifog rajta?
,,A Honfoglaló az egyik kedvenc játékom, nagyon várom az ütközetet."
- A harmadik hadvezér Csillag Attila, aki egy budapesti angol két tannyelvű iskola tanulója. Informatika, történelem, biológia, földrajz - mindegyikben otthon érzi magát. Olvasási szenvedélyét nagypapájától örökölte. Igazán sokoldalú tehetség.
,,Két éve játszok Honfoglalót. A stratégiám, hogy megtámadom az összes várat és ledöntöm."
A kis honfoglalók vágya az volt, hogy kipróbálhassák a felnőttek játékát, és most itt a lehetőség! A cél ezúttal is Magyarország meghódítása lesz.
,,A nézők igazán különleges adásra számíthatnak szombat este, amelynek ötlete a gyereknapi különkiadás után született. Élvezem az adásokat a kis hadvezérekkel: viccesek, kedvesek, okosak. Lehet látni, mennyire tájékozottak és mennyire otthon vannak a különböző témakörökben. Természetesen megjutalmazzuk a gyerekeket, mindenki kap társasjátékot és családi élményprogramok is várják őket. Nagyon várom a Mikulás különkiadást!" - árulta el Szente Vajk, a Honfoglaló műsor vezetője.
Mikulás különkiadás - Kis hadvezérek 2018. december 08-án 19.30-kor a Duna Televízió műsorán!.
Műsor előzetes Videó Link

Ám ha itt a Mikulás, és közelednek a karácsonyi ünnepek, akkor a stúdió a gyerekeké! A Duna Televízió vetélkedőjében a kis hadvezérek már másodszor veszik át az irányítást, hogy kipróbálják a felnőttek játékát és elfoglalhassák a Honfoglaló várait egy különkiadás erejéig. A gyerekek ezúttal is meglepetés ajándékokért, és családi élményprogramokért játszanak egymás ellen - egymással, úgy ahogy csak a kiskamaszok tudnak!
Csillag Attila lett a Honfoglaló Mikulás különkiadás nyertese 7000 pontot gyűjtött.
Videó itt megnézhető Link

 
 
0 komment , kategória:  Játékok  
Ferenc pápa: Az Úr az a szikla, amire építhetünk
  2018-12-07 18:49:07, péntek
 
  "Ha csak szóban vagyok keresztény, az csak a felszín, félút: mert nem teszek úgy, mint egy keresztény. Egy kicsit keresztényre sminkelem magam. A szó tettek nélkül csak kozmetikázás. Jézus mindig konkrétumokat javasol nekünk. Amikor valaki odament hozzá, és tanácsot kért tőle, mindig konkrétumokkal válaszolt. Az irgalmasság cselekedetei konkrétak."
2018. december 6. csütörtök 17:03
Döntsük el, hogy kereszténynek akarunk látszani, vagy valóban azok akarunk-e lenni. Mert ha igen, akkor ezt az irgalmasság konkrét cselekedeteivel kell megélnünk. Építsük szilárd sziklára, az Úrra az életünket, és alázatosan szolgáljuk az Urat - mondta december 6-i reggeli homíliájában Ferenc pápa.
Isten országába csak a szelídek juthatnak be; a gőgös kint marad, és megszégyenül - erről tanít Izajás próféta könyve, amelynek szavait olvastuk a szentmisén. A mai evangélium pedig Szent Máté könyvéből a homokra vagy sziklára épült házról beszél, ezzel megmutatva, hogy az jut el a mennyek országába, aki az Atya akaratát cselekszi. Ferenc pápa a liturgikus szövegekből kiindulva három ellentétpárra építette föl homíliáját.
Az első a szavak és tettek közti ellentét a keresztény élet útján. Ha csak szóban vagyok keresztény, az csak a felszín, félút: mert nem teszek úgy, mint egy keresztény. Egy kicsit keresztényre sminkelem magam. A szó tettek nélkül csak kozmetikázás. Jézus mindig konkrétumokat javasol nekünk. Amikor valaki odament hozzá, és tanácsot kért tőle, mindig konkrétumokkal válaszolt. Az irgalmasság cselekedetei konkrétak.
A másik ellentétpár a homok és a szikla. A homok nem szilárd, csak üres szavak, keresztény smink, alapok nélküli élet. A szikla viszont az Úr. Ő az erő. A pápa megjegyezte: mégis hányszor látjuk, hogy aki az Úrban bízik, nem tűnik föl, nem sikeres, rejtve marad, de szilárd. Nem a beszédben, a hiúságban, a büszkeségben, az élet múlékony erőiben remél, hanem az Úrban, a sziklában. A keresztény élet konkrétuma előrevisz minket, és arra a sziklára épít, ami Isten, ami Jézus: az istenség szilárd alapja. Nem a látszat vagy a hiúság, a büszkeség, a protekció; nem, az igazság.
A harmadik ellentét az alacsony és a magas között feszül - folytatta homíliáját Ferenc pápa. - A magasban lakók, a büszkék és az alázatosak közötti ellentétről beszél Izajás próféta. Az Úr ,,letaszította a magasban lakókat, és a büszke várost megalázta, földig alázta, a porba sújtotta, úgyhogy most láb tiporja, a szegénynek lába, a szűkölködők talpa". Ez a szakasz Mária énekére, a Magnificatra emlékeztet minket: az Úr felemeli az alázatosakat, akik a mindennapok konkrétumaiban élnek; és a porba sújtja a gőgöseket, akik életüket a hiúságra, a büszkeségre építették... mert ezek nem tartósak.
Advent idején segítségünkre lehetnek a következő kulcskérdések: Szavakban vagy tettekben vagyok keresztény? Az életemet Isten sziklájára építem, vagy a világiasság, a hiúság homokjára? Alázatos vagyok, igyekszem mindig alulról, gőg nélkül haladni, és így szolgálni az Urat? - zárta csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Elhunyt dősebb George Bush 94 éves korában
  2018-12-07 18:44:38, péntek
 
  Gyász táviratot küldött Ferenc pápa az idősebb George Bush halálára.
018. december 6. csütörtök 15:55
November 30-án elhunyt George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnöke. Ferenc pápa táviratban nyilvánította ki részvétét, amelyet Daniel DiNardo bíborosnak, a Galveston-Houstoni Főegyházmegye érsekének küldött.
A Szentatya szomorúan értesült George H. W. Bush egykori amerikai elnök haláláról. A pápa gyászának ad hangot, és imáiról biztosítja a Bush családot. Az elhunyt elnök lelkét a Mindenható Isten irgalmas szeretetébe ajánlja. Minden gyászolónak az erő és a béke isteni áldását küldi.
George H. W. Bush, az Egyesült Államok 41. elnöke 94 éves korában, a texasi Houstonban hunyt el. Az egykori államfő Parkinson-kórban szenvedett. George H. W. Bush 1989-től 1993-ig töltötte be az elnöki hivatalt, előtte, Ronald Reagan elnöksége idején az ország alelnöke volt. Hivatali idejére esett a Szovjetunió összeomlása, a hidegháború vége, és irányítása alatt vívták meg az első iraki háborút Kuvait felszabadítására 1991 elején.
Alelnökként 1983-ban járt Magyarországon, ahol később, 1989 júliusában az amerikai elnökök közül elsőként tett hivatalos látogatást. Volt elnökként 2001-ben harmadik alkalommal is felkereste Magyarországot.

Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

- Híradó oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Nő a dér, álom jár
  2018-12-07 18:37:38, péntek
 
  Teremtésvédelmi kalendárium - Nő a dér, álom jár...
2018. december 7. péntek 16:00
A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben ,,teremtésvédelmi kalendáriummal" jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Egy környezettudatos ember milyen karácsonyfát vesz? Ezúttal erre a kérdésre ad választ szakértőnk.
...... ........


"Nő a dér, álom jár, hó kering az ág közt,
Karácsonynak ünnepe lépeget a fák közt...""
(Weöres Sándor)

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Magyar ereklye: A Szent Jobb
  2018-12-07 18:29:47, péntek
 
  Maga a koporsó színültig volt kissé vöröslő, szinte olajjal kevert vízzel; benne mint olvasztott balzsamban nyugodtak a drága csontok: ezeket a legtisztább gyolcsba gyűjtötték, s a gyűrűt, mely a boldog férfi jobb kezére volt húzva, a folyadékban sokáig keresték. Mivel ezt nem találták, némelyek elkezdték a király parancsára a vizet ezüstüstökbe és hordókba méregetni, hogy ha kiürítették a szarkofágot, bizonyosabban megtalálják a gyűrűt. De csodálatosképpen minél több folyadékot mertek, annál több áradt helyébe s töltötte meg a koporsót. Látva a csodát, a kimert vizet visszaöntötték a helyére, de a visszazúdítással sem telt meg jobban a koporsó."
- Szent István legendája Hartvik püspöktől.
...... ........... ...........

 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Adventi levelet várok!!
  2018-12-07 18:23:50, péntek
 
  Gyermekeinket karácsonyra készülve biztassuk, hogy az angyalnak írt levélke mellett az adventi jó feltételeiket is fogalmazzák meg! Mi magunk is advent első napjaiban fogalmazzuk meg kéréseinket Teremtőnk, önmagunk és egymás számára is, írjunk levelet, mert a szó elszáll, az írás megmarad! Életünk megújítása, újjátervezése azt is jelenti, hogy tudatosan megfogalmazzuk, leírjuk azt is, hogy mit kérünk a Megváltónktól, önmagunktól és természetesen egymástól is!
Adventben arra biztat az Egyház, hogy merjünk kérni, biztosítsunk tág teret az isteni gondviselésnek, a Teremtőnknek, aki nem csak ajándékot akar adni, hanem ő maga is ajándékká akar válni az életünkben! Mindannyian el kell gondolkozzunk azon is, hogy milyen ajándékokat adhatunk szeretteinknek, hogyan válhatnánk mi magunk is ajándékká a környezetünkben élők számára! Ugyanakkor bátran meg is kellene fogalmazni akár írásban is, hogy egymástól milyen ajándékokat várunk, kérünk, azt, hogy hogyan válhatna a melletted élő ember ajándékká számodra!
Néma gyermeknek anyja sem érti a szavát - mondja a magyar közmondás! De Jézus Krisztus sem mond mást. Nem kaptok, mert nem kértek! "Bizony, bizony, mondom nektek: Bármit kértek az Atyától a nevemben, megadja nektek. Eddig nem kértetek semmit a nevemben. Kérjetek és kaptok, hogy örömötök teljes legyen." Jn 15, 7
Én mindjárt meg is fogalmazom adventi kérésemet felétek! Kisebb testvéri alázattal várom a gyermekeink, a kollégáim, a nagyvilágban élő testvéreim leveleit, mutassátok meg, hogyan válhatok még jobban áldássá, ajándékká számotokra! Hogy tudnám még inkább kamatoztatni értetek életemet, hogyan válhatnák akár én vagy az általam vezetett Szent Ferenc Alapítvány szellemi, lelki, anyagi eszközei, talentumai még hasznosabbá mindannyiunk számára!?
Szeretettel,
Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Veni Veni Emmanuel
  2018-12-07 18:20:43, péntek
 
  Istennek legyen hála az adventi hajnali pirkadatban megérkeztünk szerencsésen Dévára!! Imádságos szeretettel hálát adok az Istennek és köszönetet mondok az embereknek mindazért a jóért, szépért, csodáért, mit nagylelkűen utam során felkínáltak!!
Imádságos szeretettel,
Csaba t.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 547 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 603
  • e Hét: 12233
  • e Hónap: 45387
  • e Év: 279134
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.