Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Ének a betűről
  2018-12-08 20:56:14, szombat
 
  Ének a betűről

Magába - semmi...
Egy pár vonal, egy árva hang, egy értelmetlen indulatszó,
De ha százan összefogódznak,
Lesznek: dal, himnusz, égbe hangzó,
A Gondolatnak gyarló földi teste
És lázas indulóvá tüzesedve
Egy nemzet harsonája lesznek holnap.
Százan és ezren:... egyenes ösvények,
A Végtelenből rajtuk jő a Lélek,
S a sorok végén épp szívedhez ér,
S lesznek régen várt szerelmes levél,
Összefogó daloló leányok.
Hat-hét betű... egy név. ... áldás vagy átok...
S néhányan is már egy "nem" s egy "igen",
Halálos nyíl a sebesült szíven,
Vagy puha, meleg, zsongó sebkötés!

Millió kicsi kürt... s mégis oly kevés!
Oly összetört, rossz a melódiája,
Ha legszebb éneked bíznád reája.
Leroskadnak a fájdalom alatt,
Kereszt a bánat terhe rajtuk,
És gyászruhás csapatjuk
Oly tétován, oly tántorgón halad!...
Azért ne írd le a legtisztább álmad.
Azért legszebb az el nem dalolt bánat,
S a soha testet nem öltött szavak.
Azért legszebb a néma üzenet,
Az elgondolt szó, meg nem írt levél,
Sok drága gyöngyöd jó, ha ott pihen
A titkos tenger csöndes mélyiben,
Mert összetörné a betű-sereg
S porrá törik mind, amire felér.

Szegény követek... apró testvér-árnyak,
A nagy Valóság felszínén, ha járnak,
Hatalmas, gyönge kis betűk...
Csak néha, hogyha egy lángelme támad
Lesz harsonává kicsi életük.
Akkor zengnek, mint Mózes csipkebokra,
Mint vulkán partján összefogózva
Daloló lányok!
Mint kigyúlt szárnyú, vijjogó sasok!
Erősek, szépek és hatalmasok;
Suhogó, kiterjesztett, égi szárnyak;
... Isten üzen ilyenkor a világnak
S a lelkét bízta rájok...

Muraközy Gyula

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Imádság
  2018-12-08 19:35:46, szombat
 
  Imádság

melyben a keresztyén ember azért könyörög, hogy Isten adjon neki kegyelmet a maga sorsával való megelégedésre

Felséges Isten, legfőbb Úr, könyörülő és kegyelmes mennyei Atya, akinek senki semmit nem adott, hogy tartoznál visszaadni neki; mindenképpen szabadon uralkodol, megalázol és felmagasztalsz, szegénnyé teszel és gazdagítasz, és teljes szabadsággal rendeled el az emberek állapotát, körülményeit és minden viszontagságát.
Milyen méltó és illő, hogy az ilyen felséges Úr, rendeléseiben megnyugodjék minden teremtmény! Milyen méltó és illő, hogy mindenki megelégedjék azzal az állapottal, hellyel és helyzettel, amelybe te, bölcs és jó Isten helyezted! Milyen méltó és illő, hogy mindenki térdet-fejet hajtson előtted és alázatosan s hálaadással vegye el, amit szent Felséged méltóztatott és méltóztatik adni neki!
De milyen vakmerő mégis a nyomorult ember! Ritkán nyugszik meg rendeléseidben, ritkán elégszik meg azzal, amivel ingyen való jóvoltodból megajándékozod. Békétlenkedik, panaszkodik, ha kedve szerint nem folynak dolgai. Irigy szemekkel nézi másokon áldásaidat; gonosz sokszor azért, mert te jó vagy. Töri magát, epekedik, sőt vétkezik, hogy kedve szerinti állapotra juthasson, és ha kívánsága szerint nem boldogul, arra is vetemedik, hogy vádolni meri gondviselésed útjait.
Ments meg és őrizz meg engem, óh én Istenem az ilyen vakmerőségtől, hogy ne vétkezzem ellened. Zabolázd meg, sőt fojtsd meg bennem azokat az indulatokat és kívánságokat, amelyek ilyenre vihetnének és adj nekem kegyelmet, hogy amilyen állapotba akartál és akarsz helyezni, abban megnyugodjam, amit akartál és akarsz velem cselekedni, azt elfogadjam, amit másnak adsz, azt ne irigyeljem, amit nekem ajándékozol, azt hálaadással és alázattal vegyem, tisztelve és imádva mindenkor gondviselésed igazgatását.
Vésd be hát mélyen szívembe, hogy neked teljes jogod és hatalmad van rajtam; hogy igaz vagy minden rendelésedben; hogy semmivel sem tartozol nekem; hogy akármilyen keserves állapotban legyek, mindenkor keservesebbet érdemlek, hogy te jobban tudod és jobban is akarod nálam javamat; hogy amit te akarsz, az mindenkor jobb annál, mint amit magam akarnék, és hogy most én a vándorlás földjén vagyok, ahol kevéssel meg kell elégednem, várva a mennyei hazát, ahol tökéletes boldogság és végtelen gazdagság van.
Emeld fel hát lelkemet e földi vándorútról a mennyei hazára, a veszendő földi javakról az örökkévaló mennyei javakra, hogy amikor e világ fiai törődnek, nyughatatlankodnak és vétkeznek földi boldogulásukért, én rajtad és mennyei hazámon tartsam szememet, szívemet, kívánságomat. Mostani sorsom és állapotom minden keserűségét azzal a jó reménységgel édesítsem, hogy majd felviszel engem innen ama boldog lakóhelyre, ahol minden fogyatkozásom kipótoltatik, minden keserűségem örömre fordul, minden bajom, törődésem, nyugtalanságom kedves nyugodalomra változik és ahol benned, óh mindenre elégséges Isten, tökéletes megelégedést találhatok Jézus Krisztus által. Ámen.

Szikszai György
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok  
Röntgen-felvétel Pestről
  2018-12-08 18:28:37, szombat
 
  Röntgen-felvétel Pestről

Kanyargó, esős, lámpafényes utcák,
Mint tarkapettyes nagy fekete kígyók,
Iszonyú testük szürke sárba húzzák...

Tetőkről kőkép: sátán könyököl le...
Boltban: kínai bálvány: szívét tartó.
Fehér hó-égből sár szitál a földre.

Sok sárga csontváz nekivág a ködnek,
Mély álluk mozdul... Csont-kezük pénzt számlál,
Üres bordákon nagy érmek csörögnek...

Apró kis vázak gyerekhada lépked...
Tört, tompa arccal, széles mély mosollyal,
Szemük helyén sírbolti nagy sötéttel.

A táncteremben zörgve jár a térdük.
A dobogón csontvázak hegedűlnek.
Halál-kezek könnyel koccintnak értük.

Törött árnyékuk hajlong tántorogva.
... S egy szöglet mélyén reszketőn, fehéren
Két bús halálfej csókokat vált lopva...

Muraközy Gyula
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Sorsunkkal való megelégedés
  2018-12-08 17:36:33, szombat
 
  A keresztyén embernek imádkozni kell, hogy sorsával tudjon megelégedni

Hogy mi a maga sorsával való megelégedés, mutatja azt részben maga ez az elnevezés is: az ugyanis, amikor az ember abban az állapotban és azokban a körülményekben, melyekbe Isten helyezte, megnyugszik, Isten gondviselésének igazgatása ellen nem békétlenkedik, nem is igyekszik állapotát törvénytelen, vétkes úton módon változtatni és jobbítani, a mások boldog állapotát sem irigyli, hanem a magáéval megelégszik, meggondolva, hogy Isten azt ítélte neki hasznosnak; a jövendőre nézve is Istentől vár mindent, tudva, hogy neki javát akarja, és ekképpen mind a jelenvalókra, mind a jövendőkre nézve csendességben van.
Igen hasznos és az ember boldogságához nagyon szükséges szép erény a maga sorsával való megelégedés. Mert az megmenti az embert sok nagy bűntől, ami veszedelembe ejtheti a lelket, és sok nyugtalanságtól, ami keserűvé teheti az életet. Mennyi bűnre viszi az embereket az elégedetlenség! Szükségtelen és hamis esküvésekre, hazugságokra, csalárdságokra, lopásokra, ragadozásokra, igazságtalanságokra, pártütésekre, gyilkosságokra és előszámlálhatatlan sok más egyébre. Sokszor Isten minden parancsát, a józan okosság minden tanácsát, a lelkiismeret minden kiáltását, javallását és ellenzését kész amiatt megvetni az ember. Sőt arra viszi az embert, hogy még lelkét s üdvösségét is kész legyen elveszíteni a földi mulandóságért. De a megelégedés mindezektől a veszedelmektől megőrzi és megmenti az embert.
Hát nyugtalanságot mennyit okoz az elégedetlenség! Ez okozza azt, hogy az emberek annyira kínozzák magukat a földi javak keresésében, futnak, fáradnak, éjjel-nappal nyughatatlankodnak az árnyékért és hiábavalóságért, és így ez életben is boldogtalanná teszik magukat. Ellenben milyen boldog a megelégedett keresztyén, aki magát Isten gondviselésére bízza és megelégszik azzal, amit Isten adott és ad neki. Mert az ilyen nem töri és nem epeszti magát, hanem csendességben él. Nem hever ugyan és nem veti meg a jó és megengedett eszközöket, melyekkel földi javait szaporíthatja, azt sem veti meg, ha jobb állapotra juthat, de lelke szabad a telhetetlen kívánságoktól és az epesztő gondoktól és ezért mindenféle állapotban boldog és csendes élete van.
Ha azért, keresztyén ember, azt akarod, hogy életed mentes legyen sok nagy vétektől és epesztő nyugtalanságtól, szükséges, hogy jelenvaló állapotoddal megelégedj. Sok egyéb dolog is serkent és kötelez téged arra.
1. El kell ismerned, hogy Isten rendeli az emberek különféle állapotát, így a tiedet is. Azt is el kell ismerned, hogy neki teljes joga és hatalma van rajtad és mindeneken.
2. Tudod azt is, hogy Isten minden cselekedetében és rendelésében igaz, így a te állapotod és körülményeid elrendelésében.
3. Isten semmivel sem tartozik, mégis sok jót adott és ad neked. Léttel és élettel ajándékozott meg, felruházott okossággal, megáldott erővel, egészséggel, megadja mindennapi eledeledet és ruházatodat, és ami a legnagyobb: szent Fiát adta megváltásodra, kiszabadított az ördög rabságából, bűnbocsánatot, mennyországot ígért neked. Nem elégedhetsz-e meg ezekkel? Nem nagy hálátlanság-e, ha panaszkodol és nyughatatlankodol, hogy még többet nem cselekedett veled? Ha egy ügyefogyott szegénynek azt ígérné a király, hogy megadja mindennapi eledelét és öltözetét és kevés idő múlva nagy boldogságra és dicsőségre emeli, nem elégednék-e meg azzal? Nem nagy hálátlanság, sőt nem nagy oktalanság volna-e, ha az mégis zúgolódnék, hogy többet nem ad neki?
4. Ha keményen bánik is Isten veled e világon, mégis sokkal jobban bánik, mint érdemelnéd. Akármilyen megfogyatkozott és nyomorúságos állapotban tartson is, mégis végtelenül több nyomorúságot és gonoszt érdemelnél. Óh, ha egy gonosztevő, aki azt érdemelte, hogy iszonyú kínos halálra ítéljék, vagy egész életét kínos rabságban töltse, olyan kegyelmet kapna a királytól, hogy megérdemelt nagy kínjait és nyomorúságait néhány gyenge botütésre váltsák fel, mennyire megelégednék ezzel a királyi kegyelemmel, sőt milyen sok hálaadással megköszönné! Te vagy, a többiekkel együtt, ez a sokat érdemlő gonosztevő, az Isten, a mennyei király, éppen így bánik veled: ítéld meg hát, hogy nem kell-e állapotoddal megelégedned, ha némely nem tetsző dolog és keserűség van is abban?
5. Nem kételkedhetsz afelől sem, hogy Isten, aki végtelen bölcsességű, sokkal jobban tudja, mint te magad, hogy mi hasznos neked. Illő azért, hogy megnyugodj az ő utaiban és rólad való rendeléseiben, tudva, hogy ő azt az állapotot ítéli neked legalkalmasabbnak, amelybe helyezett.
6. Akárhogyan nyughatatlankodol is állapotod miatt, semmit sem könnyítesz azzal magadon, sőt inkább növeled nyavalyádat és boldogságtalanságodat. Ellenben ha megelégedsz állapotoddal, azzal nagyon könnyíted magadnak annak terheit.
7. Akármilyen kedvezőtlen állapotban légy, mindig találsz magadnál boldogtalanabbakat. Milyen sokkal boldogtalanabbak nálad a sötét tömlöcben heverők, a hosszas és kínos betegségben sínylődők, a nyomorgók stb. Sok régi szentet, akikre nem volt méltó e világ, tömlöcbe zártak, megostoroztak, kétfelé fűrészeltek, forró olajba mártottak, fenevadak elé vetettek, lófarkon hurcoltak, keresztfára feszítettek, éhséggel és egyéb rettenetes kínokkal gyötörtek és öltek meg. (Zsid 11:35-38) Hát te, akinek sokkal elviselhetőbb állapotod van, nyugtalankodol, gyötrődsz, zúgolódol s nem elégszel meg?
8. Pál apostol születésünknek és halálunknak meggondolásából mutatja ki a megelégedés méltó és illő voltát, amikor azt mondja: ,,Semmit sem hoztunk a világra, világos, hogy ki sem vihetünk semmit; de ha van élelmünk és ruházatunk, elégedjünk meg vele." (1Tim 6:7-8) Azaz, amikor megszülettünk, semmink sem volt, amikor meghalunk sem lesz semmink, úgy hogy akármilyen gazdag legyen valaki, csak az belőle az övé, amit megeszik és amivel magát ruházza. A többi, amint nem volt övé születésében, nem lesz övé halálában sem. Ezért azt kívánja az okosság és a kegyesség a keresztyén embertől, hogy elégedjék meg sorsával, akkor is, ha nincs is olyanoknak birtokában, amik valójában úgy sem az övéi, hiszen ha van is valamije, abból csak az eledel és a ruházat az ő valóságos birtoka.
Ezek azok a dolgok, amik hathatósan serkentenek és köteleznek téged keresztyén ember, a megelégedésre. Hogy erre annál inkább eljuss, ezeket cselekedd:
1. Gondolj arra mindig, hogy amilyen állapotban vagy, abba akart téged helyezni Isten, a te jó Istened és Atyád.
2. Forgasd magad előtt a világ mindenféle javainak hiábavalóságát. Ha tiéd volna is mindaz, csak kevés ideig volna tiéd, nem tennének azok sem jobb emberré, sem Isten előtt kedvesebbé téged, és halálodban sem használhatnának neked semmit.
3. Ne hasonlítsd magadat olyanokhoz, akiket magadnál boldogabbaknak tartasz, hanem olyanokhoz, akik boldogtalanabbak.
4. Ne felejtsd el soha, hogy semmit sem érdemelsz Istentől.
5. Jövevénynek és vándornak tartsd magadat e földön és gondold meg, hogy amint a jövevény és vándor nem vágyik az idegen földön, vagy a vendégfogadóban olyan kényelemre, mint amilyen a maga házában otthon van, hanem megelégszik azzal, amilyent talál, úgy neked is meg kell elégedned itt azzal, amiben vagy, tudva, hogy itt úton vagy, utazva mennyei hazád és házad felé, ahol majd minden hiányod végtelenül kipótoltatik.
6. Végül, könyörögj Istennek, hogy többi áldásai és kegyelme között ajándékozzon meg téged sorsoddal való megelégedéssel is, ami nélkül többi áldásai között boldog nem lehetsz.

Szikszai György
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Hűséges pásztorok
  2018-12-08 12:57:59, szombat
 
  Hűséges pásztorok

Pásztorok, pásztorok örvendezünk.
Egyházakba adta őket Istenünk.
Tanítóink, szószólóink Isten küldöttei
Lelkileg vezetnek szolgálatuk mennyei.

Istentől kapják a megbízatást
Hirdetve nekünk a született Messiást.
Szentlélek erejével hirdetik az Igét,
Istennek, Jézusnak az üzenetét.

Köszönjük Urunk, hogy adod őket!
Áld meg Szentlelkeddel az igehirdetőket!
Minél több lelket vezessenek Hozzád,
Hála és öröm száll értük és imák.

Adj nékik sok erőt, türelmet, örömet
A gyülekezetekbe hálás szíveket.
Vezethessék, taníthassák a szomjas lelkeket
Köszönjük hogy vállalják mindezeket.
Szeretettel köszöntjük lelkészeinket!

Legyenek mind áldva hűséges pásztorok!
Szálljon reájuk a kért áldások!

Dencs Lenke

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Köszöntő
  2018-12-08 12:45:11, szombat
 
  Köszöntő

Névnap-születés nap
szép ünnepnapok
melyekre én gratulálok!

Áldja meg az Isten
életed-szolgálataid
ünnepeljél kedves szép örömmel!

Sok-sok éve kapom szereteted
jöttél-segítettél és
hívtad-hívod a Testvéreket.

Köszönöm Marika
mind azt amit tettél
sok boldog évet még ünnepeljél!

Vártalak-vártak
mindig szeretettel,
kedves mosolyoddal,

olyan jó hogy itt vagy!
Együtt hallgathatjuk az Igét
Istennek drága üzenetét.

Életed folyamán
áldjon meg Istenünk,
szeretetével öleljen át,
Ő vigyázzon mindig Rád!

Dencs Lenke
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Bűn
  2018-12-08 12:36:05, szombat
 
  ,,Mikor a hívők kísértésbe esnek, és vétkeznek, nem azt mutatják-e ezzel, hogy mennyi gonoszság van bennük? Többre értékelik azt a kis rosszat, amit Isten gonoszságnak nevez, minthogy örülnének annak a sok jónak, amit maga Isten ad nekik! Ha a keresztyének egymással vitatkoznak valamilyen apróság miatt, vajon ez nem hatalmas tisztátalanság? Ha szakítanak jóbarátjukkal nyomós ok nélkül, akkor gonoszul és botorul viselkednek. Ugyanilyen gonosz és esztelen dolog az Isten elleni vétek, az Ő elhagyása valamilyen apró bűn miatt."

-Thomas Brooks-
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Bűn
  2018-12-08 12:34:20, szombat
 
  ,,Egy kis bűn miatt el lehet távolodni Istentől."

-Thomas Brooks-
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Bűn
  2018-12-08 12:32:20, szombat
 
  ,,Mikor az emberek elkezdenek vétkezni, még ha kicsiben is, a kis bűnök egyre inkább a nagyok felé fogják őket vinni."

-Thomas Brooks-
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Bűn
  2018-12-08 12:29:22, szombat
 
  ,,Ha az ember folyamatosan kis bűnöket követ el, a bűn teljesen be fogja hálózni."

-Thomas Brooks-
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 699 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8742
  • e Hét: 20453
  • e Hónap: 49765
  • e Év: 237567
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.