Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
pillangó
  2018-03-30 22:02:19, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
vicc
  2018-03-28 13:07:10, szerda
 
  Jogszigorlat

Két diák elmegy vizsgázni. Az utolsó dobásuk a jogszigorlaton. A prof lakásán van a vizsga. Felmennek. Bemegy az első.
Prof: - Húzzon tételt!
Srác kihúzza. Nem tud semmit, hebeg-habog össze vissza.

Prof: - Hát kolléga, maga nem lesz kolléga.

Diák - 1: Nézze professzor úr a családunkban nagy szégyen volna, ha nem sikerülne a vizsgám. Adjon még egy lehetőséget. Felteszek magának három kérdést, ha tud rá válaszolni, rúgjon ki, ha nem, akkor beírja a jelest.
Prof: - Ilyen még nem fordult elő a praxisomban, de maga annyira pofátlan, legyen!

Diák - 1: Nos professzor úr, mi az, ami törvényes, de nem jogos, nem törvényes, de jogos és mi az ami se nem törvényes se nem jogos.
Prof gondolkozik, gondolkozik, pörögnek a lexikonok, jogszabályok az agyában, majd azt mondja: - Tessék itt a jeles, de takarodjon, nem is akarom látni magát!

Megy ki a diák marha büszkén. Mutatja a másiknak, hogy ötöst kapott. Az forr magában, hogy ez hogyan lehet, amikor sokkal hülyébb, mint ő. Belép.

Prof: - Tudja mit, ne is húzzon tételt, felteszek magának három kérdést, ha tud rá válaszolni, beírom a jelest, ha nem, ki van rúgva. Ugyanúgy elmondja, mi az, ami törvényes, de nem jogos, nem törvényes, de jogos és mi az,ami se nem törvényes, se nem jogos.
Diák - 2 gondolkozik, majd elmondja:
- Nézze professzor úr, az, hogy ön 70 éves és van egy 20 éves felesége, ez ugye törvényes, de lássuk be, nem jogos. Az, hogy az ön 20 éves feleségét egy 24 éves fiatalember rendszeresen kettyintgeti, ez ugye nem törvényes, de lássuk be, jogos. Az viszont, hogy ez a fiatalember az előbb ezért magánál jelest kapott, na ez se nem törvényes, se nem jogos.
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
kutyuskák
  2018-03-26 23:06:42, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  állatok  
repülőmókus
  2018-03-26 22:24:45, hétfő
 
 













 
 
0 komment , kategória:  állatok  
vicc
  2018-03-26 19:34:26, hétfő
 
 

 
 
1 komment , kategória:  viccek  
virágvasárnap
  2018-03-25 21:25:39, vasárnap
 
 



Virágvasárnap különös ünnep. Egyszerre van jelen a szertartásban az öröm és a halál, a dicsőség és a szenvedés, a nép lelkendezése és a gyűlölettől eltorzult arcok kiáltozása. Ugyanazok az emberek, akik az első evangéliumi szakaszban még hozsannát kiáltanak, a másodikban, a passióban már Krisztus kereszthalálát követelik.

Ennek a hatalmas és drámai, színektől, képektől és érzelmektől fűtött történés-sornak a középpontjában pedig ott áll Jézus, a csöndes, a hallgatag, és mégis hallatlanul erőteljes, egyetlen szavával végpusztulást idéző, templomot tisztító vagy éppenséggel tanító, megbocsátásért imádkozó Megváltó. Ő maga is kétféleképpen áll előttünk: mint a király és mint a szolga.

Király, hisz az Aranykapun vonul be a Szent Városba, egyéves szamárcsikó hátán, amelyen még senki sem ült. Király, hisz a nép szavai, lelkendezése akként hirdetik meg. ,,Pueri Hebraeorum" - énekeljük emlékezve a fiatalokra, gyermekekre, akik Virágvasárnapon a királyi udvartartás apródjaivá, heroldjaivá lesznek. Királyként érkezik Krisztus, hisz beteljesíti a próféciákat, és első útja, a bevonulás maga nem máshová visz, mint a Templomba. Ugyanazt teszi most Krisztus, mint tették a babiloni fogságból hazatérők vagy a Makkabeusok - megnyílnak előtte a város kapui, a nép hódol neki, ő pedig megtisztítja a Szentélyt, mondhatni szakrálisan birtokba veszi királyságát ő, az Isten Fia.

Ugyanakkor szolga is, s ezt már a bevonulás közben is érezzük. A méltatlankodók, a túlbuzgók, a rosszmájúak fékeznék az ünneplést, elhallgattatnák az éneklőket. Már ekkor érződik az emberi ellenszenv és gonoszság ereje, amely a legszebb pillanatot is tönkre teszi. De Jézus mindettől nem retten meg. Szolga ő, hát nem zavarja meg, ha az emberek sajnálják tőle a hódolatot. Tudja nagyon jól, hogy az ő szolgaságának valódi értelme abban áll, hogy engedelmes Fia az Atyának. Épp ezért ha az emberi dicsőítés el is hallgat, a kozmosz fogja a dicséretet zengeni neki. A kövek, az élettelen világ egész létével magasztalja őt.

Ebben a pillanatban már rávetül a passió árnya a virágvasárnapi bevonulásra. Már ekkor ott állnak az út szélén az emberek, akik elveszejteni akarják a Messiást. Már ekkor felüti fejét az emberek között a széthúzás, a véleménykülönbség. Mindez egyenesen vezet a nagypénteki tragédiáig, amikor egy gyilkos élete fontosabb lesz a nép számára, mint az élet adójáé.

Krisztus mindezzel tisztában van. Miután élete legutolsó szakaszát Jeruzsálemtől távol töltötte, hisz nem jött még el az ő órája, most megérkezik a városba, a lehető legnagyobb nyilvánosság közepette. Nem bujkál. Sőt mi több, a templomba való dicsőséges bevonulással, s a templommegtisztításban tetőző menettel mindennél világosabban, egyértelműbben mondja ki: Jeruzsálem, megérkezett a királyod. Innentől kezdve nincs kitérés, nincs fondorkodás. Olyan felkiáltójel ez, amelyre felelni kell. Ha a főpapok nem lépnek semmit, akkor azzal a nép előtt mintegy elismerik Krisztus királyi fenségét. Épp ezért mindabban, amiről a jeruzsálemi bevonulás szól, döbbenetes tudatosságot kell meglátnunk. Nincs ebben véletlen. Ez nem egy hirtelen, spontán népünnepély. Jézus az imádságban, az Atyával a Szentlélekben beteljesülő közösségében elérkezett a pontra, amikor ki mondja: itt az óra. Húsvét van, a város tele a legmesszebbről érkezett zarándokokkal. Amit tesz, amilyen útra elindul, nem csak Júdeában, de az egész zsidó világban visszhangra kell, hogy találjon. Ezen a ponton Krisztus nem vár többé. Nem vitatkozik többé. Nem folytat polémiát többé. Mindennek vége. Most királyként és szolgaként kimondja önmagát a Szent Városban. Ez Virágvasárnap.

A Nagyhét a várakozás ideje. Mi lesz a válasz? Hogyan reagál minderre a Város? A főpapok és a nép miként mondja ki a saját szavát Jézus hatalmas felkiáltójele után? Nagypéntek az emberek válasza lesz. Húsvétvasárnap Istené. Mi pedig, két évezreddel későbbi hívek, krisztuskövetők, ebbe a titkos valóságba igyekszünk bekapcsolódni. Virágvasárnap értsük meg Krisztus üzenetét, halljuk meg szavát, s ezután a Nagyhét napjaiban igyekezzünk a hit, a ráhagyatkozás, a szeretet mind teljesebb válaszát megfogalmazni. Krisztus mellett, Krisztusért, Krisztussal, akiben meglátjuk királyunkat, aki szolgálni tanít bennünket. A bűnbánat, az önmegtagadás, a jócselekedet, az imádság, a Szentírás olvasása és az elmélkedés ennek legyen útja, hogy nagyböjti belső zarándoklásunk végén valóban elérjünk Húsvét örömére.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
borgonya
  2018-03-25 20:50:54, vasárnap
 
 



Termesszünk sikeresen burgonyát

Ne bízzuk a véletlenre, csökkentsük a kockázatot!

A burgonya termesztés ott kezdődik, hogy jól választjuk meg a területet, ahova vetni szeretnénk. Könnyen melegedő, morzsás, laza szerkezetű talajt szeret.

A fajta választáshoz több tényezőt is figyelembe kell venni. Ellenálló legyen a vírusos és gombás betegségeknek, Fitoftóra, alternária és fuzáriumos rothadásnak. Pl: Katica, Démon, White Lady, Góliát, Hópehely.

Ahhoz, hogy igazi korai burgonyát fogyaszthassunk, kb. 10 hét a minimum, amire szükségünk van - feltétel, hogy előcsírázottak legyenek a gumók. Ültetéstől számítva gyakorlatilag 2 -2 és fél hónap után már a saját újkrumplinkat tálalhatjuk fel, ez időben május vége, június eleje. Ha jó időben ütemeztünk, akkor egy másodvetésre is van még lehetőségünk, így augusztus végén, szeptember elején ismét fogyaszthatjuk.

Újkrumpli, újburgonya:




Februárban az ültetésre szánt gumókat elővesszük, és hűvös, fagymentes de világos helyre tesszük a ládákat, hogy elkezdjenek csírázni. Márciusban ültethetjük, ha a talaj hőmérséklete 10-12 cm mélységben elérte a 7-8 oC-ot - ez általában a hónap közepe felé, de védett helyen, napsütötte fal mellett hamarabb is megvan- ültethetők a 2-3 cm-es csírával rendelkező gumók.

Ha a talaj hőmérséklete elérte a 7-8 C fokot, kezdhetjük. Az ajánlott sor és tőtávolság 80 cm x 30-35 cm.

Előre is meghúzhatjuk az árkokat, amibe lépésenként egy-egy szem burgonyát teszünk, de vethetjük úgy is, hogy kapával megemeljük a földet, beteszünk egy gumót és betakarjuk. A módszert mindenki maga válassza ki, a sor és tőtávolságot figyelembe véve.




Bokronként egy gumót ültessünk. A krumplibogár ellen védekezhetünk permetezéssel, illetve kézi szedéssel. Jó társnövény választással is csökkenthetjük a bogár jelenlétét.
Mikor a burgonya hajtásai elérik a 10 cm-es magasságot, töltsük fel földdel úgy, hogy épp csak a növények hegye látszódjon ki.

Ezt a feltöltést folyamatosan ismételjük egész addig, míg a burgonya virágzás meg nem kezdődik. A rendszeres és folyamatos nedvességre ügyeljünk. Amikor a növények elkezdenek virágozni, készülődhetünk, az első újkrumpli elfogyasztására.Köztudottan vízigényes növény, igényli az öntözést. A rendszeres öntözést bő terméssel hálálja meg. Inkább kisebb adagokban öntözzünk, mint egyszerre nagy vízmennyiséget kijuttatva.

Az áprilisi, májusi fagyok ellen fátyolfóliás takarással védekezhetünk, de ha nincs takaróanyagunk, földdel való teljes feltöltéssel is védhetjük a kihajtott növényeket. A megfagyott levelek helyett növeszt újat, de ez visszaveti a fejlődésben, később nevel gumókat, később kezd virágozni.Tipp:

A burgonya jó társnövénye a zöldbab. A zöldbab távol tartja a burgonyabogarat, így ültetéskor kalkuláljuk be, hogy tövenként 2-3 szem zöldbabot is ültetünk mellé. Mivel a burgonya már sokszor márciusban a földbe kerül, a zöldbab hideg érzékenysége miatt csak májusban; ezért a már kihajtott, feltöltött tövek mellé vessük a babot. Érdemes a babot vetés előtt beáztatni, így hamarabb kezd csírázni. Ha jól időzítettünk, mire a burgonyabogár megkezdi táplálék keresését és a peték lerakását, a zöldbab már elég nagy ahhoz, hogy védő szerepét ellássa.
Gombabetegségek ellen az időjárástól függően, több alkalommal is szükséges lehet a permetezés. Burgonyavész (fitoftóra) ellen: Astra Rézoxidklorid, Bordói lé + Kén, Dithane M45. Alternária ellen hatékony a Bordói lé + Kén, Champion 50 WP.

forrás: gazigazito.hu
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
zeller
  2018-03-25 20:33:43, vasárnap
 
 



Hogyan termesszünk zellert, hogy gumója is legyen, ne csak a zöldje?
A zeller egy erősen lúgosító növény, vértisztító, emésztést segítő, megelőzi a migrént, csökkenti a vérnyomást, és kiváló a bőrproblémákra. Gazdag szerves anyagban, jól ismert természetes vízhajtó, és segíti a szervezet méregtelenítését. Jelentős a gyulladáscsökkentő képessége is, így alapvető élelmiszer kell hogy legyen azoknak a számára, akik autoimmun betegségben szenvednek. Jelentős mennyiségű kalciumot és szilíciumot tartalmaz, ezen kívül vitaminban, magnéziumban és vasban gazdag. A friss zeller ital egy kiváló tápanyag és vitaminforrás a szervezetnek.
Mindenki ismeri, hisz része a magyar konyhának. Ki többet, ki kevesebbet tesz a húslevesbe, és szinte mindenki tudja, hogy magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt nagyon egészséges növény. Vízhajtónak is kiváló. Fogyaszthatjuk nyersen és főzve egyaránt.




Tápanyagban gazdag, nedves talajra van szüksége, és a vetésforgóban az első szakaszban kapjon helyet. A talaját ősszel készítsük elő komposzttal és trágyával dúsítva. Kedveli a káliumot, ezért a a fahamut is bedolgozhatjuk a talajába.

Érzékenyen reagál a hidegre, ezért vagy előneveljük magról, vagy a fagyosszentek elmúltával palántákat veszünk, és ezeket ültetjük ki. Egymástól legalább 40 cm távolságra ültessük. A levegős tenyészhely jó hatással van a zeller kártevőinek visszaszorításában.




Olyan sekélyre ültessük, amennyire csak tudjuk. Nem baj, ha az első napokban "billegnek" a palánták, a túl mélyre ültetett zeller nem fog tudni gumót fejleszteni! Ahogy növekszik, a későbbiek folyamán, maga a gumó is kiemelkedik a földből. Termesztése folyamán a megfelelő mennyiségű tápanyag mellett a vízre is nagy szüksége van. Bátran öntözzük csak erjesztett csalánlével, és takarjuk a sorok közét mulccsal, de magát a gumót ne takarjuk.
A zeller magvetése:
Több fajtája is kapható, korai és hosszú tenyészidejű, jól tárolható, stb. Szabályos gumót nevelő fajta pl. a Hegykői zeller.




Palántanevelése: Februárban töltsünk meg cserepeket, rossz lábast, egyéb edényeket könnyű, laza földdel, vigyük be a lakásba, hagyjuk, hogy a szobahőmérsékleten a talaj átmelegedjen. A magot sűrűn beleszórjuk az edénybe, lazán takarjuk földdel - tényleg csak vékonyan, majd spriccelve belocsoljuk. A zeller lassan csírázik. Átlagos csírázási hőmérséklet igénye kb. 20oC. Ha ültetés előtt egy éjszakára beáztatjuk a magvakat, majd itatósra kiterítve leitatjuk a nedvességet, a csírázást meggyorsíthatjuk. Miután bespricceltük az elültetett magokat, takarjuk le üveglappal zacskóval stb., hogy a talaj egyenletesen nedves maradjon. Az ültetőedény ilyenkor még lehet sötét helyen, a lényeg, hogy meleg legyen. Amikor aztán kibújtak az első növénykék, távolítsuk el az üveglapot - most már nincs rá szükség - és az edény tegyük olyan helyre, ahol fény éri.
A földjét soha ne hagyjuk kiszáradni, naponta spricceljük vízzel. A palánták lassan nőnek, legyünk türelmesek. Nyári fogyasztásra már februárban, téli tárolásra március közepén vessük el a magokat. Amikor már sűrű az állomány, szét kell ültetni a palántákat. Kiültetni azonban csak a megfelelően szoktatott palántákat ültessük, és csak a fagyosszentek után.
Még ha nem is fogyasztunk túl sok zellert, a biológiai védekezés szempontjából igen jelentős növény. A káposztafélék közé ültetett zeller - lehet gumós vagy szárzeller - megvédi a káposztalepkétől. Viszont, gumót nem fog fejleszteni. A káposzta mellé ültetett zellernek szép a lombozata, a gumója azonban csak diónyi marad.
A szárzeller:
A levél- (halványító-) vagy a szárzellert megvastagodott levélnyeléért termesztik, s ezt a spárgához hasonlóan fogyaszthatjuk nyersen salátaként vagy főzve . A szárzeller
palántáit 30x30 cm tőtávolságba ültessük, és többször adhatunk nekik istállótrágyát Szeptember első felében szárát hullámpapírral vagy sötét papírral csavarjuk körül,
majd kössük meg közvetlenül a levelek alatt. Három hét múlva a levélnyelek kihalványodnak, és gyengébbé válnak. A raktározáshoz földlabdával együtt emeljük ki
a növényt, melyet azután szellős, de hűvös pince mélyére, függőleges helyzetben földbe helyezzünk. Ha sötét is a pince, a papírt eltávolíthatjuk. A szárzeller 30x30 cm tőtávolságba ültessük, hogy levelei képesek legyenek nagy mennyiségű C vitamint, karotini stb. termelni. Levelét szárítsuk, gyökerét pincében tároljuk, így télen is lesz friss növényünk.

forrás: gazigazito.hu



 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
tavaszi mák
  2018-03-25 20:20:44, vasárnap
 
 



Tavaszi mák - őszi mák
Mákos tészta, mákos bejgli, mákos kalács. Mindenki ismeri. Mégis kevés kertben termesztik meg a karácsonyi bejglibe való mennyiséget. Ha azonban mégis magunk szeretnénk megtermelni, néhány szempontot figyelembe kell vennünk.





A növény fajtától és a környezeti tényezőktől függően 80-150 cm magasra is megnő. Kezdetben nagy kékesderes leveleket nevel, majd az elágazó szárral együtt jelennek meg a szárlevelek is. Virágai elérhetik a 10 cm-es átmérőt is, de alakjuk és színük fajtától függően változó. A fehértől a sötétliláig többféle színárnyalata lehet. Toktermésének alakja is változó. Magja apró, kék, szürke vagy fehér színű. Júniusban virágzik. A mák a talajra igényes. Ennek ellenére, a legkülönbözőbb talajokon termeszthetjük. A legjobb hozamot a meleg fekvésű helyeken, jó vízgazdálkodású, középkötött talajokon adja. Ugyanarra a helyre 3 éven belül ne ültessük, mert nagyon rossz az "öntűrő" képessége, a betegséges és kártevők is fokozott mértékben jelentkeznek.

Ősszel a területet mélyen ássuk fel és gereblyézzük is el, mert tavasszal az apró mag elvetéséhez szükséges aprómorzsás talajt így tudjuk a legkisebb vízveszteséggel előkészíteni. Februárban, amikor a talajra már rá lehet menni, vethetjük is. A sűrű vetés elkerülésére a vetőmagot valamilyen töltőanyaggal - például sárgarépa maggal - keverve vessük, sekélyen, és egymástól legalább 30-40 cm sortávolságra. Nagyon sekélyen takarjuk, mert fényre csírázik. Ne feledjük, megnőnek legalább 1 méteres magasságra, így szükséges a sorok közti távolság.




A magvak már 1oC felett csíráznak, ezért a vetés után 2 héttel már megjelennek a csíranövények. Három-négyleveles korban 10-15 cm tőtávolságra ki kell egyelnünk. Következő egyeléskor alakítsuk ki a 20-25 cm-es tőtávolságot.

Átültetni a kis mákpalántákat csak nagy földlabdával együtt kiemelve érdemes, mert hosszabb a gyökérzete, mint a levele.

Az egyelés után kapáljuk meg. Hosszú karógyökeret fejleszt, 50-90 cm mélyen is lehatol a talajba, így locsolni nem szükséges. Épp a hosszú karógyökerek miatt nem is nagyon lehet átültetni. Vetéskor ezért fontos, hogy ritkásan vessük.




A mákot júliusban aratjuk, mikor a tokok fala már merev, sárgásszürkére színeződött, és bennük a magvak rázáskor zörögnek. A tokot levágjuk, összegyűjtjük, majd felhasítjuk és kiszórjuk belőle a szemeket. Átlagos hozam 60-80 dkg/10 m2.

Kártevői: máktokbarkó, máklégy, mák levéltetű. A korai vetéssel megelőzhetjük kártételüket.

Az őszi mákot szeptember 10. és október 10. között esedékes vetnünk. Talaj előkészítése megegyezik a tavaszi mákéval. Az őszi vetés nagy előnye, hogy nem károsítja a máktokbarkó. Ha jól előkészített talajba most elvetjük a mákot, akkor az még ősszel kikel, megerősödik, áttelel és tavasszal igen gyors növekedésnek indul. Mire a kártevők felébrednek téli álmukból, az őszi mák már el is virágzott, tehát nem tudnak kárt tenni benne.





forrás: gazigazito.hu
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
zöldborsó
  2018-03-25 20:15:39, vasárnap
 
 


A zöldborsó az egyik legkiválóbb tápláló hüvelyes zöldség, amely antioxidáns, C-, K és B komplex vitamint, ezen kívül még ásványi anyagokat, mint cink, vas, kalcium és mangánt is tartalmaz. Kiváló fehérjeforrás, rostban gazdag. Az esszenciális zsírsavak (omega3) miatt ideális élelmiszer az agy és szív- és érrendszeri betegségekre és a koleszterin csökkentésére a szervezetben. Fogyókúra alatt is fogyasztható.


A zöldborsó a hüvelyesek családjába tartozik. Pillangósvirágú, és kis tápanyagigényű növény. A gyökerén gümők találhatók, melyekben nitrogént megkötő baktériumok telepednek meg, így egyidejűleg zöldtrágyát is szolgáltatnak.

Nem csupán tápanyagot von ki a földből, hanem a saját maguk által előállított tápanyagból nitrogént juttat vissza. Fontos szerepük van a vetésforgóban - a harmadik szakaszban - ugyanis felhasználhatjuk a talaj regenerálódására.

Vetéskor a sorok távolsága 12-24 cm, az alacsony növésű fajtákat sűrűbben a magasakat ritkábban vetjük. A vetés mélysége általában 6-8 cm. Vetés után ügyeljünk arra, hogy a talaj felszínén ne maradjanak el vetetlen magok, mert odavonzzák a madarakat, és azok a földből is kiszedik a

szemeket, így komoly kárt okozhatnak.

Borsó vetése részletesen:

6-8 cm mély barázdát húzunk kapával. Ha a talaj száraz - aszályos a tavasz - akkor beöntözzük a sorokat, hagyjuk, hogy a víz leszivárogjon. Ebbe a nedves ültetőágyba szórjuk a magokat egymástól kb. 3 cm távolságra. Vetés után takarjuk be a földdel, majd gereblyével tömörítsük, hogy a mag a nedves talajjal mindenhol érintkezzen. A következő sor ne legyen kisebb, mint a borsó magassága. Így, ha nagyobb sortávolságot hagyunk, könnyebb dolgunk lesz a kapálással, feltöltéssel.

Borsófajták:
Velőborsó:
Magas cukortartalmuk és kiváló ízük miatt szívesen választott fajta. Valamivel több meleget kíván mint a kifejtő fajták, és később is érnek. Hátrányuk, hogy a cukor könnyen átalakul keményítővé, ezért szedésükkel nem szabad várni.

(pl. Kelvedon csodája, Jubileum, Zsuzsi, Rondo,) vetésével várjunk április közepéig, mivel melegigényesebb, és érzékeny a hidegre. Csírázáskor az alacsony hőmérsékletet megsínyli. A szemek nagyok, sima felületűek, az érett borsószem lisztes. A száraz magja szögletes. Lassabban vénül. Édes, nyersen fogyasztva a zsenge velőborsó nagyon édes és puha.

Másodvetésnek is alkalmas, de ne feledjük, jóval kisebb hozama lesz, mint a tavaszi vetésnek.

Kifejtőborsó:
(Rajnai törpe, Debreceni világoszöld és Debreceni sötétzöld fajták) bírja a fagyos tavaszi időjárást, februárban, márciusban már vethető. A száraz magja gömbölyű.

Cukorborsó:
Ez az a borsóféle, melyet hüvelyestől is főzhetünk, vagyis nem kell pucolni. A főzésre való előkészítése a két végének levágásából áll, és hüvelyestől lehet felhasználni.

A velőt és a cukorborsót szokták keverni, mivel a velőborsó zsengén nagyon finom, édes. A cukorborsó hüvelyestől kerül felhasználásra, mikor a szemek még nem fejlődtek ki benne.

Étkezési szárazborsó:
azok a kifejtőborsók alkalmasak, melyek könnyen hántolhatók.

A borsó termesztése
Napos helyet válasszunk, így kevésbé lesz hajlamos a megbetegedésre. (A rózsa metszésekor a levágott tüskés ágakat én a borsósorokra szoktam fektetni, így a bejáró kóbor macskák akármilyen késztetést is éreznek, hogy a felmelegedett puha földbe kaparjanak, az ágak megakadályozzák őket. Kárt tudnak még okozni a madarak is, amint a kikelő borsót kicsipegetik. Hálóval, fátyolfóliával takarjuk az ágyást, amíg a növények meg nem erősödnek.)

A borsó a talajban nem válogat, leginkább a mélyrétegű, meszes, jó táperőben levő vályogtalajokat kedveli. Hidegtűrő, már 3−4 oC−on is csírázik. A kikelt növények a mínusz 4−5 oC fagyokat is elviselik. A lombjuk akár le is fagyhat, később újra kihajtanak és tovább fejlődnek. A nagy meleget azonban - különösen ha szárazsággal is párosul - nem bírják.

Ápolása elsősorban gyomtalanításból áll. Az ápolási munka egy-két kapálásból áll, viszont virágzáskor és hüvelyképzéskor a locsolást meghálálja. A kikelt vetés talaját mielőbb kapáljuk meg, tartós szárazság esetén öntözni kell. A hüvelyek szedését akkor kezdjük, amikor a borsószemek már elérték a rájuk jellemző nagyságot, de még zsengék, kellemes zamatúak. A magasabb növésű fajtákat ajánlott támasz mellett termeszteni.

Érdemes - ha nem csávázott a vetőmag - éjszakára beáztatni, hogy a szemek megduzzadjanak. Vetés előtt a magokat nézzük át - főleg a saját szedésből származókat, távolítsuk el a sérült szemeket. Csírázás felgyorsítása áztatással: ültetés előtt 2 nappal áztassuk be a szemeket 15-20 órára, majd öntsük le a vizet, és fedjük le egy nedves ruhával. Ültetéskor ezeket a szépen megduzzadt szemek vethetjük el.

Ha alacsony borsót vetünk, akkor nem szükséges karózni, míg a magasra növő fajtákat feltétlen karózzuk. Futtathatjuk akár az alacsonyabb, akár a magasra növőt a kerítésre is, vagy uborkahálóra, így a szár nem dől el, és nem rothad meg a termés. Onnantól kezdve, hogy a borsó érni kezd, folyamatosan szedhetjük. Az időpontok fajtánként eltérőek.Termeszthetjük hálóra futtatva is. Két sor közé műanyaghálót feszítünk ki, amin a borsó felfuthat, így a csapadékos időjárásban sem károsodik.

Vetés áprilisig
Április végével lezárul a borsó vetésének idénye, és ez a berögződés nem alaptalan. Akkorra a talaj a téli csapadékból származó nedvességének a javát már elvesztette, és ez gyakran hiányos keléshez vezethet. Ezért a borsót célszerű öntözhető területre vetni, s kelesztő öntözéssel ellátni, kivéve, ha megfelelő mennyiségben esett csapadék. Április vége ezért is küszöb-időpont a borsótermesztésben, mert attól kezdve általában erősödik a nappali felmelegedés, a nappalok is jóval hosszabbak, így a borsó nem képes a fajtára jellemző zöldtömeget nevelni. Ebből kifolyólag rövid ízközökkel rendelkező alacsony állományt kapunk, amelynek a termésátlaga jóval kisebb, a szemek érése gyorsabb, és gyakran a szemméret is elmarad a fajtára jellemzőtől.

Borsó tél alá vetése:
Október második felétől novemberig vethetjük, azaz a vetést úgy időzítsük, hogy a magok tavaszig már ne keljenek ki. Természetesen, ha szép, hosszú az ősz, akkor ezzel várni kell, mert a tél alá vetésünk idő előtt kikelhet.


Betakarításuk:
Betakarítás után ne tépjük ki a gyökerével együtt. (Én metszőollóval elvágom a szárát, és mivel sorba vetek, a borsószalmát szépen fel tudom tekerni, mint egy szőnyeget. Ha egy sorral végeztem, a z ollóval itt-ott belevágok, hogy a férjem a fűnyíróval mikor ledarálja, ne tekeredjen fel a szára a vágókésre. Kiváló talajakaró)

A borsó betegségei:
Borsófonálféreg: A növekedés leáll, a növény elsárgul, kidől. A beteg növényt el kell távolítani, és ha lehetséges, elégetni. A termőterületet változtassuk meg (vetésforgó)

Borsó fuzáriumos betegsége: Talajban élő gombák, melyek a növény gyökér és szártő rothadását, hervadását okozzák. A beteg növényt gyökérzettel együtt ássuk ki és égessük el. A vetőmagot csávázzuk. A fertőzött talajon 5 évig ne termesszünk borsót. Válasszunk rezisztens új fajtákat.

Borsó levél-, szár- és hüvelyfoltossága: Gombabetegség. Sötétbarna foltok jelennek meg a hüvelyen, lombon a száron és a magon. Csávázott vetőmag használatával, vetésforgóval és rezisztens fajtákkal védekezhetünk.

Borsólisztharmat: Gombás betegség. Fehéres bevonatáról ismerhető fel. A beteg töveket húzzuk ki és égessük el.





Borsómoly, akácmoly:
Virágzáskor permetezzük a borsót fokhagymalével, hogy megakadályozzuk a két molyfélének a károkozást. A borsómoly egy nemzedékes, életciklusa a borsó virágzáshoz kötődik, rajzása ekkor kezdődik. Kártétele ismerős mindenki számára.

Egyik védekezési mód, a korai vetés, mire a borsó- vagy akácmoly kikelt, a borsó már levirágzott, másik a fokhagymás permetezés.

Borsó tipp: Megduplázhatjuk a borsó mennyiséget, ha kelés után, mikor a növénykék elérik az 5-10 cm magasságot, a tetejüket visszacsípjük, így elágazódik, és nem egy szárat fog nevelni, hanem kettőt. Két száron több virág, több termés lesz. (valószínű, hogy azért nem terjedt el, mert kézi munkával végezve igen hosszan tartó feladat)





forrás: gazigazito.hu
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 237 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 218
  • e Hét: 313
  • e Hónap: 1525
  • e Év: 29748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.