Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Allergia elleni olajok
  2019-01-11 12:54:43, péntek
 
 



Az elmúlt 50 év során az iparosodott világban tovább folytatódott az allergiás betegségek és rendellenességek előfordulási gyakorisága. Az allergia, a szénanátha kialakulása mögött az áll, hogy az immunrendszer érzékennyé válik és reagál a környezetre. A kezeletlen allergia olyan tüneteket okozhat, mint orrfolyás, viszkető szem, tüsszögés, fejfájás és gyengeségérzet. Egyes embereknél az allergiás tünetek nagyon veszélyesek is lehetnek, hiszen ezek gyulladáshoz és légszomjhoz is vezethetnek. Szerencsére létezik néhány olyan illóolaj, amelyek segítséget nyújthatnak az allergiás tünetek kezelésében és az immunrendszer megerősítésében. Ezek az illóolajok kémiailag segítenek megtámogatni a testet és segítik a túlérzékenység leküzdésében.

A borsmentaolaj megkönnyítheti az allergiás tüneteket, például az asztmát vagy a hörghurutot. Hatékony a váladék eltávolításában és a gyulladás csökkentésében. Mindkettő az allergiás reakciók miatt alakulhat ki. A borsmentaolajat használhatja diffúzorban, amely segítséget nyújthat abban, hogy elkerülje az olyan allergént, mint a pollen. A tiszta, 100 százalékos illóolajat belsőleg is lehet használni. Napi 1-2 csepp segíthet a gyulladás csökkentésében. A borsmentaolajat vízben kell feloldani és úgy elfogyasztani.

A bazsalikom-illóolaj csökkenti az allergének gyulladásos reakcióját. Ez az olaj segíthet méregteleníti a testet a baktériumoktól és a vírusoktól, miközben eredményesen harcol a gyulladással, a fájdalommal és a fáradtsággal szemben. Tanulmányok igazolják, hogy a bazsalikomolaj antimikrobiális aktivitást mutat és képes elpusztítani a baktériumokat, a gombákat, amelyek asztmát és légzési károkat okozhatnak. A légzőrendszer védelme érdekében vegyítsen 2-3 csepp bazsalikomolajat kókuszolajjal és ezzel kenje be a tarkóját, a homlokát vagy a mellkasát.

Az eukaliptuszolaj javítja a keringést és csökkenti az allergiás tüneteket. Az illóolajnak fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatása van, amely segít megszabadulni a méreganyagoktól és az allergénként ható káros mikroorganizmusoktól. Az eukaliptuszolajjal történő gőzölés enyhíti az allergiás tüneteket, de mellkaskenőcsöt is készíthetünk belőle. Keverjen el 3-4 csepp eukaliptuszolajat egy teáskanálnyi jojobaolajjal, és kenje ezt a mellkasára.

A teafaolaj elpusztítja az allergiát okozó kórokozókat. A teafaolaj egy antiszeptikus szer, amely gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkezik. A teafaolaj alkalmazható bőrre, hogy elpusztítsa a baktériumokat és a mikroorganizmusokat, de háztartási tisztítószerként is felhasználható otthoni fertőtlenítésre és az allergének eltávolítására. Érzékeny bőrűek mindenképpen valamilyen hordozólajjal kombinálva használják a teafaolajat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Táplálékok szemünk egészségéért
  2019-01-11 11:54:27, péntek
 
  Évente több millióan veszítik el a látásukat. És nem csak az idős emberek. Ezek a betegségek általában az oxidatív stressz okozta gyulladás miatt következnek be. Kutatások igazolják, hogy azok a táplálékok, amelyek luteinben és zeaxantinban gazdagok, csökkenteni tudják a szembetegségek kialakulásának kockázatát. Más tanulmányok arról írnak, hogy a C- és E-vitaminban, a béta-karotinban, a cinkben, az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend az életkorral kapcsolatos szembetegségeket akadályozza meg. Most néhány olyan táplálékról olvashat, amelyek segítenek megőrizni a szem egészségét.

A kelkáposzta rákellenes antioxidánsban gazdag. Tele van vitaminokkal, béta-karotinnal, de lutein és zeaxantin is bőven van benne. A kelkáposztából készíthet salátát, de köretként is kiváló. Gyümölcsturmixokhoz is lehet adni 1-2 levelet és főzeléket is lehet belőle készíteni.

A kukorica nemcsak azért lehet a kedvencünk, mert rendkívül ízletes, hanem a szemvédő tulajdonsága miatt is, ugyanis van benne zeaxantin és lutein is. A kukorica jótékony hatásait vizsgálva az derült ki, hogy a főzés még inkább megnöveli a benne lévő antioxidánsok szintjét. Megfőzve eheti önmagában, de salátát, levest és köretet is készíthet belőle.

A spenótban is van lutein és zeaxantin, amelyek csökkentik a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásának kockázatát. A spenóthoz hasonlóan ha megfőzzük a zöld levelű zöldségeket, szervezetünk sokkal jobban tudja hasznosítani a luteint. A spenótot nyersen, szendvicsbe is bele lehet tenni, de turmixitalok egyik kedvenc összetevője is lehet.

A rostokban gazdag brokkoli sok C-vitamint, béta-karotint, luteint és zeaxantint tartalmaz. Főzhetünk belőle levest, párolva adhatjuk sült húsok mellé, de tésztaételhez is hozzákeverhetjük.

A citrusfélék sok C-vitamint tartalmaznak, amelyek segítenek megvédeni a szem egészségét, illetve a szem szöveteit a károsodásoktól. Nők esetében a rendszeres C-vitaminban dús táplálékok fogyasztása 64 százalékkal csökkenti a szürkehályog kialakulásának a kockázatát.

A narancssárga zöldségek és gyümölcsök - sütőtök, sárgarépa - sok béta-karotint tartalmaznak, így ezeket érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe.

A sötét bogyós gyümölcsök javítják az éjszakai látást. A II. világháborúban a pilótáknak rendszeresen kellett bogyós gyümölcsöket enniük, hogy az éjszakai bevetéseken jobb legyen a látásuk. A fekete áfonya és a szeder antociánokban gazdagok, amelyek szintén védelmet nyújthatnak a makula degenerációval és a szürkehályoggal szemben. A bogyós gyümölcsök erősítik a hajszálereket is, és olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek kiváló tápanyagai a szemnek.

Az olajos halak - szardínia, tonhal, makréla, lazac, pisztráng, tonhal - a retinában is megtalálható dokozahexaénsavban gazdagok. A sav alacsony szintje a szem szárazságát okozhatja, amelyet száraz szem szindrómának neveznek. A halakban lévő omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami fontos, hiszen a szemgyulladás is szemszárazsághoz vezethet.

A mandula E-vitaminnal van tele, amely védelmet nyújt a szem számára a szabad gyökökkel szemben. Ez az antioxidáns védelmet nyújt a szem sejtjei számára az oxidációval szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Egészséges táplálékok
  2019-01-11 11:52:05, péntek
 
 



Az utóbbi évtizedekben kimutatták, hogy az, amit megeszünk, igenis hatással van az egészségi állapotunkra. A rákellenes táplálkozás azt jelenti, hogy sok organikus gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztanunk és természetesen a halaknak is szerepelniük kell az étrendünkben. A rák elleni harcba nemcsak ezek a táplálékok, hanem a minőségi fehérjék, illetve a gyógy- és fűszernövények is beletartoznak. Ezek a táplálékok eredményesen harcolnak a szervezetben kialakuló gyulladás ellen, ami sok esetben a daganatos megbetegedések okozója lehet. Néhány táplálék a gyulladás ellen harcol, mások a rákos sejtek halálát idézik elő, megint mások pedig segítik a szervezetet a toxinok eltávolításában és védik azt a szabad gyökök okozta károsodásoktól.

A bab sok rostot és fitokemikáliát kínál. A fitokemikáliák - például a szaponinok - meggátolják a ráksejt szaporodást. A bab tartalmaz folsavat, B-vitamint, amelyek a hasnyálmirigyrák kockázatát képesek lecsökkenteni.

A sárgarépa béta-karotinnal van töltve, amely a sejtmembránokat védi meg a toxinok károsodásától és lassítja a rákos sejtek növekedését. Ráadásul a sárgarépa olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek a HPV elleni küzdelemben. A sárgarépa a leukémia kezelésében is hasznos lehet.

A keresztesvirágú zöldségek - mint például a brokkoli, a káposzta, a kelkáposzta és a karfiol - szulforafánt és indol-3-karbinolt tartalmaznak, amelyek nagyon erős rák elleni harcosok. Mindemellett segítenek a test méregtelenítésében.

A fokhagyma kéntartalmú vegyületeket tartalmaz, amelyek szintén megakadályozhatják a daganatos megbetegedések kialakulását, emellett felgyorsítják a DNS javulását és elpusztítják a rákos sejteket. A kénvegyületek pedig elősegíthetik a prosztata-, a vastagbél-, a mell- és a tüdőrák sejtjeinek halálát.

A gyömbér erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír és lelassíthatja a rákos sejtek növekedését. A gyömbér nagyon jó émelygés, migrén, izomfájdalmak és ízületi gyulladás enyhítésére.

A szőlő rezveratrolt tartalmaz, ami számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a gyulladás csökkentését és az LDL-koleszterin oxidációjának csökkentését. Segít a ráksejtek terjedésének korlátozásában.

A gránátalma gyulladásgátló és antioxidáns hatású. Tanulmányok szerint a gránátalma jelentősen csökkentheti a prosztata rákos sejtjeinek növekedését.

A spenót luteint és zeaxantint tartalmaz. Ezek a karotinoidok segítenek eltávolítani a szabad gyököket a szervezetből.

Az eper is gazdag antioxidánsokban, mint a C-vitamin vagy az ellagsav. Az ellagsav rákellenes tulajdonsággal rendelkezik. Minden bogyós gyümölcs olyan erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megállítják a szervezetben azt a folyamatot, amely szabad gyököket termel, és amelyek károsítják az egészséges sejteket.

A likopin egy nagyon koncentrált antioxidáns a paradicsomban. Számos tanulmány arról számol be, hogy likopinban gazdag paradicsom fogyasztása a prosztatatrák alacsonyabb kockázatával függ össze.

A kurkuma kurkumint tartalmaz, amely az egyik legerősebb antioxidáns, amely szintén előnyös lehet a rákos megbetegedések megelőzésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Izületi fájdalom ellen - illóolajok
  2019-01-11 11:43:12, péntek
 
 



Az ízületi gyulladás egyre több embert érint nemcsak kis hazánkban, hanem szerte a világon. Nagyon sokféle gyógyszer létezik a fájdalom csillapítására, azonban ezeknek kevésbé veszélyes és súlyos mellékhatásaik is vannak. Ha nem olyan kínzó a fájdalom, akkor érdemes természetes gyógymódokkal kísérletezni. Ilyen természetes megoldások lehetnek az illóolajok. Az, hogy kinek melyik lesz a leghatékonyabb, ki kell tapasztalni.

Az illóolajokat az ízületi fájdalmak csillapítására kétféleképpen lehetséges használni. Az egyik az illóolajok belélegzése, a másik pedig a külső alkalmazás, azaz az illóolaj bőrbe történő bedörzsölése.

Az illóolaj belélegzése elősegíti a szervezetben a dopamin felszabadulását. A dopamin egy neurotranszmitter, amely az agy örömközpontjához kapcsolódik. Nézzük, mely illóolajok lehetnek a segítségünkre, ha ízületi gyulladásban szenvedünk.

A bergamott egy olyan illóolaj, amely csökkenti az idegeket érintő fájdalom érzékenységét, illetve az aromaterápiában használt bergamott illóolaja fájdalomcsillapító hatást képes kifejteni. Emellett a bergamottolaj csökkenti a stresszt és a szorongást, amely gyakran krónikus fájdalommal társul.

A levendula segítségével az idegrendszerünk megpihenhet, mivel nyugtató hatással van erre a szervünkre. Aromaterápiás alkalmazása során csökkenti a fájdalom intenzitását. Helyileg is alkalmazhatjuk a fájdalmas ízületekre.

Egy tanulmány szerint a levendula és a bergamott együttes aromaterápiás alkalmazása csökkenteni képes idősek esetében a krónikus fájdalmat, valamint a fájdalomhoz szorosan köthető szorongás oldásában és depresszió megszüntetésében is részt vesznek.

A levendula illóolaja elősegíti a nyugodt és pihentető alvás, mivel az illóolaj belélegzése csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, amelyek a mély alvást képesek elősegíteni.

A gyömbérolajnak melegítő hatása van, amennyiben a bőrön alkalmazzuk azt. Nemcsak a vérkeringés fokozásában, de a fájdalom enyhítésében is a segítségünkre lehet. Kutatások igazolják, hogy legfőképpen a térdízületi fájdalmak csökkentésében vált be ez az illóolaj. Narancsillóolajjal kombinálva pedig fokozódhat a hatása.

A kurkuma egy gyulladáscsökkentő vegyületet, kurkumint tartalmaz. A kurkuminkivonat nem csupán a gyulladáscsökkentést segíti elő, hanem az osteoarthritisben szenvedők esetében megnövekedett fizikai funkciót és fájdalomcsökkenést, és ezzel együtt javuló életminőséget eredményez.

A tömjén- és a mirhaillóolaj is gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Együttesen enyhítik az ízületi gyulladást és a fájdalmat, egymással kombinálva pedig olyan erőteljes a hatásuk, mint egyes fájdalomcsillapító gyógyszereknek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A bergamottolajról...
  2019-01-11 11:30:01, péntek
 
 


A bergamott-illóolaj alkalmas a baktériumok elpusztítására, a hegek gyógyítására, a fejfájás és izomfeszültség csökkentésére, de jó hormonkiegyensúlyozó és emésztésjavító is. A bergamottolaj antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fertőzésgátló és görcsoldó hatásokkal rendelkezik. Felszabadítja az érzelmi fájdalmakat, antidepresszánsként működik, enyhíti az ízületi és az izomfájdalmat, enyhíti a bőrirritációt. Nyugtatóként is működik, tisztítja az olajos bőrt, enyhíti a stresszt és csökkenti a köhögést.

A depresszió különböző tünetekkel járhat, beleértve a fáradtságot, a szomorú hangulatot, az alacsony libidót, az étvágytalanságot, a tehetetlenség érzését. Az antidepresszáns gyógyszereknek komoly mellékhatásaik vannak, beleértve az öngyilkossági gondolatokat, a súlygyarapodást és a személyiségváltozást. A jó hír az, hogy vannak olyan természetes gyógymódok a depresszió kezelésére, amelyek nagyon hatékonyak tudnak lenni. Ez magába foglalja a bergamottolaj komponenseit, amelyek kiváló stimulánsok és antidepresszánsok. Az örömet, a frissességet és az energiát az által javítják, hogy serkentik a vérkeringést. Cseppentsen 2-3 csepp olajat az egyik ujjára, majd kenegesse be ezzel az orra alatti részt.

A bergamottolaj segít az emésztőrendszer, az epe és az inzulin stimulálásában, illetve a megfelelő metabolizmust fenntartani. Elősegíti a tápanyagok megfelelő felszívódását és mindemellett a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik.

A bergamottolaj gátolja a gombák és a vírusok elszaporodását, a fertőzés kockázatait is csökkenteni tudja. Segíthet a bél, a vesék, a vastagbél és a húgyúti fertőzések kezelésében is.

A bergamottolaj relaxáns, csökkenti az idegi feszültséget, a stressz és a szorongás érzését. Ez az erőteljes olaj stimulálhatja a hormonokat, például a dopamint és a szerotonint, amelyek nyugtatólag hatnak ránk és a relaxációt is elősegítik.

A bergamottolaj csökkenti a fejfájást és az izomfájdalmat. Ezt az olajat bátran használhatja a feszültség minimalizálása érdekében. A fájdalom csillapítására cseppentsen arra a testrészre 4-5 csepp olajat, ahol a fájdalmat érzi.

Az olaj serkenti az emésztőrendszer működését, mivel megkönnyíti az emésztőrendszerben a táplálékok lebomlását, serkenti az izomösszehúzódásokat a belekben és gyorsítja az emésztési folyamatokat azáltal, hogy megtámogatja a tápanyagok felszívódását.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A szemek és a betegségek jelei
  2019-01-11 10:32:29, péntek
 
  A szemek nem hazudnak, árulkodnak a betegségekről

A szem a lélek tükre, tartja a mondás. Azonban nemcsak a lélekről ad információkat a látószervünk, hanem az egészségi állapotunkról is. Egy jól képzett szemészorvos nemcsak azt tudja megállapítani, hogy konkrétan milyen szembetegségünk van, hanem más, egyéb betegségeket is felfedezhet, ha alaposan megvizsgálja a szemünket.

A tápanyaghiány rengeteg problémát generálhat. Például száraz és irritált szemeket, illetve a homályos látás is tápanyaghiányra utalhat. A szemész ebben az esetben felvilágosítást adhat, hogy milyen tápanyagokra van szükségünk.

A könnyező, irritált és piros szemek allergiára is utalhatnak, amelyet lehet hagyományos vagy természetes módszerekkel is kezelni.

A színlátás zavara komoly szembetegséget is feltételezhet. Ilyen lehet például a szürkehályog.

Amennyiben a szemfehérje sárgára változik, az májproblémára utalhat. A szemész ilyenkor olyan vizsgálatokra küldheti a beteget, amely a máj állapotát térképezi fel.

A szemből még az autoimmun betegségekre is lehet következtetni. Akinek állandóan száraz a szeme és a szája, minden valószínűséggel egy ilyen autoimmun betegségben, Sjögren-szindrómában szenved. Ilyenkor immunológiai vizsgálatok szükségesek a diagnózis megerősítéséhez.

A szem kidülledése általában pajzsmirigybetegségnek a jele lehet.

Miért olyan lényeges szemünk egészségére odafigyelni? Nagyon sok olyan betegség és környezeti ártalom létezik, amelyek veszélyeztetik a szem egészségét.

Az UV-sugárzás nemcsak bőrrákot okozhat, de a szem daganatos betegségéért is felelőssé tehető. A retina vizsgálatakor a szemész orvos Alzheimer-kórra is gyanakodhat.

A cukorbetegség nagyban ronthatja a szem egészségét. Ez a betegség nemcsak a látást roncsolja, de akár még vakságot is okozhat. A cukorbetegség a retina kapillárisait teszi tönkre.

A szemnyomás vizsgálatakor még a magas vérnyomás meglétére is fény derülhet. A szemfehérjén ilyenkor makacs vörös foltok jelennek meg.

A szivárványhártya körül tejfehér gyűrű is kialakulhat, ami a magas koleszterinszintet jelezheti. A rézszínű gyűrű egy másik betegséget, Wilson-kórt feltételezhet.

A szemfenék idegeit tápláló hajszálerek károsodása cukorbetegségre utalhat. Ha azonban hirtelen jelentkezik a tünet, akkor azt agyi aneurizma, agydaganat és tüdődaganat is okozhatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Kislány kisnyuszikkal
  2019-01-11 09:54:05, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Pici jegesmaci
  2019-01-11 09:53:01, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Egy kosár kisnyuszi
  2019-01-11 09:51:59, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 340 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1936
  • e Hét: 6781
  • e Hónap: 38267
  • e Év: 242968
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.