Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Mexicó kegyhely - Guadalupe
  2019-01-18 19:04:52, péntek
 
  Magyar kurír oldalon - A legnagyobb Mária-kegyhelyek listájának első helyén vitathatatlanul a mexikói Guadalupe áll. Körülbelül 20 millió zarándok látogatja meg évente ezt a búcsújáróhelyet, amely Mexikóváros peremén található. 1531 decemberében jelent meg ezen a helyen a Szent Szűz Szent Juan Diegónak egy mesztic arcvonásait viselve, és azzal bízta meg a szentet, hogy építsenek ott templomot. Miközben ő a jelenésről beszámolt a püspöknek, ruháján kirajzolódott a későbbi kegykép, a guadalupei Miasszonyunk; hogy a ,,La Morenita" (,,a Sötétbőrű") milyen módon került a szövetre, a mai napig megmagyarázhatatlan. Ezek után egy kisméretű templomot építettek a jelenés helyén, majd később, 1976-ban azt a nagy bazilikát, amely ma is őrzi a kegyképet és 40 ezer férőhellyel rendelkezik. A guadalupei Mária Latin-Amerika és persze Mexikó patrónája.

- Wikipedia oldalon:
- Guadalupei Szűzanya
...... ........... .......


Fontos jelkép a mexikói indiánok számára, hiszen a Szent Szűz a feljegyzések szerint egy indiánnak, Juan Diegónak jelent meg 1531 telén a Tepeyac dombon, az azték kukoricaistennő Tonantzin lerombolt templomának helyén, Mexikóvároshoz közel északra.
A monda szerint aranyködbe burkolózó nő jelent meg, s arra szólította föl a férfit, hogy ,,menj a püspökhöz [...] azt akarom, hogy templomot emeljenek e helyen!" Juan Diegónak nem hitt a püspök, s másnap a találkozás megismétlődött. Diego másodszor is elment a püspökhöz, aki ezúttal azt mondta, elhiszi, hogy a Szűzanya megjelent ott, ha hoz egy jelet. Diego ismét találkozott a Szűzanyával, aki felküldte a hegytetőre, ahol csodálatos módon az évszak ellenére nyíló rózsát talált. Ezen a helyen épült meg a Miasszonyunk-székesegyház, ahol máig őrzik Diego tilmáját (bő köpeny) amiben a rózsát Zumarraga püspök elé vitte.] A találkozás emlékére minden évben december 12-én tartják a Guadalupei Miasszonyunk ünnepét.

- Mexikóváros - vallási kegyhelyek Link

- Közép-Mexikó és a Mexikói-öböl partvidéke - vallási kegyhelyek Link

- Guadalupe Sanctuary képei Link

- A Szűzanya jelenés sorozata - 1531. Guadalupe (Mexikó)
A Szűzanya jelenés-sorozata világméretekben 1531-ben a mexikói Guadalupeban kezdődött. Ez ma is, - minden eddigi jelenést ismerve -, a legnagyobb jelentőségű Mária-jelenés, mégpedig a tudomány szempontjából is. (Ezt a televízió előtt is elmondtam, de az idő rövidsége miatt az utolsó mondatot nem mondhattam el.) Ebben a nem teremtett világban, a Szent Pál által látott Isten országában született alkotásban minden, a kép maga, az alapozás nélküli festmény 470 év óta sértetlen fényében ragyog. 1999. augusztusában, az elmúlt esztendőben mexikói utam és küldetésem alkalmával négy alkalommal bensőségesen, órákon keresztül csodálhattam és imádkozhattam előtte népünkért. Ennek a guadalupei csodaképnek a legutolsó nagy felfedezője új oldaláról a csillagászat. A csillagászok rádöbbentek arra és kimutatták, hogy a Szűzanya ruhájának dekorációja, amelyet csak festő művészeti bravúrnak tekintettek századokon keresztül, azt a csillagállást tükrözi, fényképezi vissza, amely 1531. december 9-én volt a guadalupei jelenés alkalmával, amikor a püspök előtt megjelent a látnok indián, az öt évvel ezelőtt kíváltságot, ma már oltárainkon is tisztelt boldog Juan Diego. Az ő agavé rostjaiból készült köpenyén rajzolódott ki és az Ég részéről ajándékozódott a fenséges festészeti bizonyság és tanúság, ami rögtön a Torinoi lepel után sorakozik - tudományosan és igazoltságában -, felülmúlva a világ minden más ereklyéjét.
Isten két csodálatos képmást adott az emberiségnek. Az egyik a Krisztus megrendítő szenvedését megörökítő Torinói Lepel, a másik az Istenanya guadalupei festménye, amely az örökkévalóság műtermében keletkezett egy azték indián tóga szerű köpenyének elülső oldalán.
Bővebben Link

- Network oldalon:
,,Semmitől se ijedj meg, semmi miatt ne aggódj, semmi se szomorítsa el arcodat és szívedet! Ne félj se gondtól, se fájdalomtól. Hát nem vagyok itt én, a te Anyád? Nem tartalak-e karjaim oltalmában? Nem állsz talán az árnyékomban, a védelmem alatt?"
- 1531 decemberében egy egyszerű indián kapta ezt az üzenetet a Szűzanyától: Cuauhtlatoatzin (Beszélő Sas), aki a keresztségben a Juan Diego nevet kapta.
A Guadalupei Szűzanya vagy Guadalupei Miasszonyunk (spanyolul: Nuestra Señora de Guadalupe vagy La Virgen de Guadalupe) a Guadalupei bazilikában őrzött 16. századi Szűz Mária ikon, Mexikó legismertebb vallási, kulturális és nemzeti szimbóluma. Mexikói köznyelvi neve: Lupita.
Mint a lengyel Czestochowai Fekete Madonna, a vallási üzeneteken túl nemzeti és politikai tartalmakat testesít meg. Különösen fontos jelkép a mexikói indiánok számára, hiszen a Szent Szűz a feljegyzések szerint egy indiánnak, Juan Diegónak jelent meg 1531 telén a Tepeyac dombon, az azték kukorica istennő Tonantzin lerombolt templomának helyén,Mexikóvároshoz közel északra. A monda szerint aranyködbe burkolózó nő jelent meg, s arra szólította föl a férfit, hogy 'menj a püspökhöz [...] azt akarom, hogy templomot emeljenek e helyen!' Juan Diegónak nem hitt a püspök, s másnap a találkozás megismétlődött. Diego másodszor is elment a püspökhöz, aki ezúttal azt mondta, elhiszi, hogy a Szűzanya megjelent ott, ha hoz egy jelet. Diego ismét találkozott a Szűzanyával, aki felküldte a hegytetőre, ahol csodálatos módon az évszak ellenére nyíló rózsát talált. A helyen épült meg a Miasszonyunk-székesegyház, ahol máig őrzik Diego tilmáját (bő köpeny) amiben a rózsát Zumarraga püspök elé vitte. A találkozás emlékére minden évben december 12-én tartják a Guadalupei Miasszonyunk ünnepét.
A mexikói mindennapok része: a kép házak utcai oldalán és belső falán ugyanúgy gyakran látható, mint a templomi és házioltárokon, vagy használati tárgyakon. Mexikóban és a Mexikóból kivándoroltak közt gyakori női és férfinév a Szűzre utaló María Guadalupe vagy Lupe. Az eredeti kép zarándokok tömegeit vonzza: az ikont őrző bazilikát a világ leglátogatottabb zarándokhelyének tartják, 2004-es mexikóvárosi adatok szerint csak december 9. és december 12. között tízmillió zarándokot fogadott, egész évben pedig a húszmilliót is eléri az idelátogatók száma. A Guadalupei Szűzanyát 1737-ben Mexikó, 1910-ben Amerika, 1935-ben a Fülöp-szigetek védőszentjévé nyilvánították.
...... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Hóval borított gyümölcsös
  2019-01-18 18:45:45, péntek
 
  ...... ........... .........

 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Árpádházi Szent Margit Egyházról mondott szava
  2019-01-18 18:40:16, péntek
 
  ,,Az anyaszentegyház, minden hív kereszténynek anyja az ő drágalátos tagiban metéltetik és igen keményen gyötretik. És ti azt mondjátok énnekem: Mi tenéked benne? Nemde nem ő szült-e keresztvíznek miatta újonnan engemet, ti veletek öszve?! Nemde az ő leányai közül való vagyok-e én? Bizonnyal az vagyok!"
......

 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Böjte Csaba a pápa erdélyi látogatásáról
  2019-01-18 18:36:59, péntek
 
  A Somlyón fog dobogni az Egyház szíve!
2019. január 14. hétfő, 18:27
Ferenc pápa május 31-én kezdődő, háromnapos romániai apostoli útjának részeként június 1-jén a csíksomlyói ferences Mária-kegyhelyre is ellátogat, és szabadtéri szentmisét mutat be a két Somlyó-hegy közti nyeregben. A pápalátogatás hírével kapcsolatban Böjte Csaba ferences szerzetest kérdeztük.
Milyen érzések töltik el a csíksomlyói pápalátogatás hallatán?
- Azt mondják, ahol a pápa van, ott dobog az Egyház szíve. Nagy dolognak tartom, hogy június elsején, pont gyermeknapon, ami számomra külön ízt ad az egésznek, a világegyház szíve itt, Somlyón fog dobogni. Nagy szeretettel hívjuk, várjuk a magyarországi kedves testvéreket, jöjjenek, örvendezzünk együtt a látogatásnak. Vállalták, hogy fent, a nyeregben, a pünkösdi búcsú előtt egy héttel legyen a szentmise, amit maga Ferenc pápa fog bemutatni. Jó lesz vele együtt imádkozni.
- Erdélyben és Magyarországon is sokan tanácstalanok, mert eddig minden évben mentek a csíksomlyói pünkösdi búcsúra, de most egy hét választja el ezt a két eseményt, és nem tudják, mitévők legyenek. Remény volt rá, hogy összevonják a kettőt, aztán a ferences kegyhely-igazgatóság jelezte, hogy külön tartják meg a két szentmisét. Mit tudna tanácsolni a zarándokoknak ez ügyben?
- Székelyföldön nagyon-nagyon sok szép látnivaló van, a csíksomlyói kegytemplomon túl is. Akik megtehetik, azokat arra biztatnám, jöjjenek el június 1-jére, egy hét szabadságot vegyenek ki, és töltsék velünk. Mi, magunk a gyermekekkel nagy szeretettel várunk mindenkit, azt is el tudom képzelni, hogy valaki lejön, s csillagtúraszerűen végigjárja több házunkat is. A tusnádfürdői háztól a gyermekek szívesen elvezetik a vendéget a Medve-tóhoz, a gyergyói háztól a Szent Anna-tóhoz, és így tovább. Jól el lehet tölteni egy hetet Székelyföldön, a Csíksomlyói Szűzanya mellett még Ferenc pápa is ott lesz, és részt lehet venni a pünkösdi búcsún - sok lelki élmény, ez kész ,,lelki cunami" lehet. Én ott leszek egész héten, és megpróbálok mindenkit vendégül látni.

- Miben adhat megerősítést a pápalátogatás az erdélyi magyarságnak?
- Ha én elmegyek egy bajban lévő, szegény emberhez, sokszor nem az adomány a legfontosabb, hanem az a tény, hogy ott vagyok. Jézus nem vitt adományt azoknak, akiket meglátogatott, de a jelenlétével azt üzente: ,,Fontos vagy, szeretlek, szükségem van rád." Hányszor elénekelték az utóbbi évszázadokban Székelyföldön a pápai himnuszt! S most maga a pápa eljön, velünk ünnepel, hogy kifejezze a szeretetét, a ragaszkodását a katolikus székelyekhez! Ott a helyünk mindannyiunknak!


Lejegyezte: Agonás Szonja
Kuzmányi István/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Megújult a templomunk honlapja
  2019-01-18 18:27:08, péntek
 
  Megújult a templomunk honlapja Link

AZ EUCHARISZTIA SZENTSÉGE Link
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Árpád-házi Szent Margitra emlékezünk.
  2019-01-18 17:41:14, péntek
 
  Egyházunk január 18-án ünnepli Árpád-házi Szent Margit égi születésnapját.
Az Oltáriszentség előtt égő örökmécses - 2019. január 18. péntek, 10:18
Árpád-házi Szent Margit ünnepe alkalmából Erdő Péter bíboros január 20-án, vasárnap délelőtt 11 órakor ünnepélyes szentmisét mutat be hazánkért a Margit-szigeten. Beran Ferenc a szent királylányra emlékező sorait olvashatják az alábbiakban. Link
......

 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.
  2019-01-18 17:34:56, péntek
 
  Nem minden keresztény nemzet imádkozhat és örvendezhet olyan engesztelő szentnek, mint mi Árpád-házi Szent Margitnak. A tatár pusztítás után szülei, IV. Béla és Laszkarisz Mária Istennek ajánlották születendő gyermeküket Magyarország megújulásáért. Hivatására ráeszmélve Margit elfogadta szülei akaratát, s életét a tatárok által elpusztított országunk, népünk jövőjéért ajánlotta föl. Pártfogását kérve, lépjük e szent nyomába a magunk lehetőségéhez mérten, hogy napjaink hitet vesztő korszakát túlélve megújuló keresztény magyar életet remélhessünk, üdvösségre vezető szellemiségben. Amit vállalni kell, az a hűség és az állhatatosság imádságos hivatásunk teljesítésében. (Mt 25,1-13)

- olyan engesztelő szentnek, mint mi Árpád-házi Szent Margitnak. Link
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Árpád-házi Szent Margit szűz 01.18
  2019-01-18 17:19:59, péntek
 
  Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt második leveléből
Eljegyeztelek benneteket egy férfival, hogy mint tiszta szüzeket vezesselek el Krisztushoz.
Testvéreim!
Aki dicsekszik, az Úrban dicsekedjék. Mert nem az a megbízható, aki önmagát ajánlja, hanem akit az Isten ajánl.
Bárcsak eltűrnétek részemről egy kis oktalanságot. Sőt viseljetek el engem is. Én ugyanis Isten szeretetének féltékenységével féltelek titeket, mert eljegyeztelek benneteket egy férfival, hogy mint tiszta szüzeket vezesselek el Krisztushoz benneteket.
Ez az Isten igéje. 2Kor 10,17-11,2

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Íme, jön a Vőlegény! Menjetek eléje!
.........


Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak:
A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak. Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: ,,Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!" Erre a szüzek mindnyájan fölébredtek és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat: ,,Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!" Az okosak ezt válaszolták: ,,Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!" Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzős; az ajtó pedig bezárult. Később megérkezett a többi szűz is. Így szóltak: ,,Uram, Uram! Nyiss ajtót nekünk!" De ő így válaszolt: ,,Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket!"
Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!
Ezek az evangélium igéi. Mt 25,1-13

Egyetemes könyörgés:
Pap: Kérjük, testvéreim, a mindenható Istent, hogy Árpád-házi Szent Margit engesztelő életének érdemeiért fogadja kegyesen könyörgéseinket!
Lektor: 1. Add, Urunk, hogy főpásztorainknak, papjainknak és hívő népednek minden áldozata engeszteljen téged bűneinkért!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Add, Urunk, hogy hitvalló életünkkel és buzgó imáinkkal segítsük országunk boldogulását!
3. Add, Urunk, hogy Szent Margit példáját követve szívesen teljesítsük mindennapi kötelességeinket!
4. Add, Urunk, hogy ifjúságunk tisztelje és kövesse Szent Margit tiszta életének példáját!
5. Add, Urunk, hogy beteg testvéreink Szent Margit példájából erőt merítsenek az érdemszerző szenvedéshez!
Pap: Urunk, Istenünk! Te Szent Margit által megmutattad, hogy mennyire kedves előtted a készséges áldozatvállalásban és az engesztelő imádságban eltöltött élet. Add meg, hogy mi is készen álljunk embertársainkért imádkozni és áldozatot vállalni. Krisztus, a mi Urunk által.
Hívek: Ámen.

Imádság
Szentséges Atyánk, szenteld meg életünket! Kísérj minket hatalmaddal, hogy tanúsíthassuk: Te, aki mindenek forrása vagy, egyedüli forrása vagy a szeretetnek és a szabadságnak. Köszönjük neked az Istennek szentelt élet ajándékát, mely a hitben téged keres, s a maga egyetemes küldetésében mindenkit arra hív, hogy a hozzád vezető utat járja.

Szent Margit mai ünnepén az evangéliumban Jézus példabeszédét olvassuk a tíz szűzről. Közülük öten mindenre, még a vőlegény esetleges késésére is felkészültek, s jutalmuk az lett, hogy bejutottak az ünnepségre. A másik öt viszont felkészületlenül érkezett, nem gondoskodtak megfelelő mennyiségű olajról lámpásaik számára, s mulasztásuk, felkészületlenségük miatt lemaradtak az ünnepségről, ahová később sem juthattak be. A mindennapok állandó munkája miatti fáradtság, az egykedvűség vagy a reménytelenség olyan kísértések az ember számára, amelyek csökkentik az éberséget és könnyen elvonják figyelmünket végső célunkról, az üdvösségről.
Szent Margit élettörténetét olvasva megdöbbenünk azon, hogy mennyi vezeklést, önsanyargatást, mások által alantasnak minősítet munkát vállalt, miközben zokszó nélkül tűrte a megaláztatásokat. Soha nem hivatkozott királyi származására vagy méltóságára, hanem mindent elviselt annak ismeretében, hogy ez szolgál önmaga üdvösségére és magyar népe javára. A Krisztussal való találkozás és azonosulás buzgó vágya éltette őt. A szüntelen imádkozás, a vezeklés és az alázatos szolgálat mind-mind a Krisztus iránti szeretetből fakadt. Életszentsége, életpéldája indítson minket arra, hogy soha ne aludjon ki bennünk az üdvösség utáni vágyakozás lángja! Ne engedjünk a világ sodrásának, hanem válasszuk, kövessük mindig Krisztust!
C. Horváth István Sándor

*
Magyar kurír oldalon Link
Istenünk, szüzesség kedvelője és védelmezője, Árpád-házi Szent Margit a te kegyelmedből fonta egybe a szűzi élet szépségét a jó cselekedetek érdemével. Engedd, kérünk, hogy az üdvösséges bűnbánattal visszaszerezzük lelkünk tisztaságát! A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen
- Boldoggá avatási perét sohasem fejezték be, de tiszteletét 1789-ben hivatalosan is engedélyezték. 1943-ban avatta szentté XII. Piusz pápa.
Védőszentje elsősorban a magyar ifjúságnak, a nevelő- és gyógyintézményeknek, és békességszerzőként is tiszteljük.
Margit 1270. január 18-án, huszonnyolc éves korában halt meg, szeretettől és vezekléstől elemésztve.
...... ........... ...........


...... ........... ........... ..............


Képen: Szent Margit szimbolikus síremléke a Margit-szigeten
...... ..............


*
- Halálra kínozta magát Margit hercegnő Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Missziós papok a templomunkban
  2019-01-18 17:13:50, péntek
 
  Károly atya távollétében: január 19-től február 3-ig Fabien Testvér;
A szentmiséket Fernandes Loyd és Tete Remis verbita atyák fogják végezni.
.


Mawasala M'bela Fabien


- 1986-ban született a Kongói Demokratikus Köztársaságban
- örökf ogadalom: 2018.

*

- Fernandes Loyd SVD (Loyd atya)


1983-ban született Indiában.
2013-ban szentelték pappá.
2015-től káplán Vasváron.
- 2018 szeptemberétől a Názáret Missziósház közösségében
- A kereszténység a kezdetek óta jelen van Indiában-Fernandes Loyd verbita atya előadása Szentgotthárdon Link
...... .........



*

- Tete Remis verbita atya


.


...... ............


Bemutatkozó videó Link
Az Isteni Ige Társasága, a Verbita missziós rend 2016-ben ünnepli 100. évfordulóját a magyarországi letelepedésének. Erre az alkalomra készülve sorozatunkban egy-egy missziós atya beszél életre szóló küldetéséről. Ebben a részben Tete Remis atyával ismerkedhetünk meg, aki Indiából Orissa államból érkezett hozzánk.
- 1979-ben született Indiában
- papszentelés: 2012.
- 2014-től Biblia koordinátor
- 2016-tól az ideiglenes fogadalmas kispapok prefektusa
- Názáret Missziósház, Budapest

Tete Remis atya szentmiséje vízkereszt ünnepén Link
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Dobszay Péter templomunkban
  2019-01-18 17:09:41, péntek
 
  ...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 399 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6417
  • e Hét: 18047
  • e Hónap: 51201
  • e Év: 284948
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.