Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Varázslat gif
  2019-01-23 22:07:32, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Tudtátok ezt a színes borsról ?
  2019-01-23 20:14:00, szerda
 
 



Tudta-e azt hogy a különféle bors magok: a fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors ugyanazon a növényen terem?

Tudta-e azt hogy a különféle bors magok: a fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors ugyanazon a növényen terem? A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

A fekete bors
A fekete borsot érés előtt szüretelik, mikor a füzérek sárgulni kezdenek, éjszakára állni hagyják, ezalatt megindul benne a fermentáció. Később lehetőleg egyenletes hőmérsékleten szárítják, ami alatt a külső rész megfeketedik, összezsugorodik. Innen a jellegzetes borsmegjelenés.

A fehér bors
Drágább a fekete borsnál, ezért sok a hamisítás-trükközés (például vegyi úton kifehérítik a fekete borsot). Az igazi fehér borshoz a teljesen érett borsszemet kell betakarítani, mikor már vörösessé válik. Ilyenkor a feketéhez képest sokkal nagyobb a veszteség (a madarak lecsipkedik, s jelentős rész már szüret előtt romlásnak indul) és maga a technológia is bonyolultabb: a szemeket 8-10 napra folyóvízben áztatják, s miután meglazul a külső "gyümölcshús", kíméletesen eltávolítják a fehér magról. A gyors és teljes száradás határozza meg a minőséget.

A zöld bors
A huszadik század szülötte. Tulajdonképpen éretlen borsszem, melyben "megölik" a feketedést okozó enzimeket (vízben főzik, vagy sós lébe áztatják a borsot, majd gyakran liofilizálják is, avagy sós-ecetes lében kerül forgalomba). Bizonyos helyeken kapható friss zöld bors is: íze friss-gyümölcsös, fanyar-érdekes.

A piros bors
Igazi különlegesség (nem összetévesztendő a rózsaborssal, ami a nem igazi borsok közé tartozik). A már érett borsszemeket szüretelik le, majd leggyakrabban sós-ecetes lében forgalmazzák. Újabban szárított formában is megjelent a piacon. A sajátos szárítási eljárásról azonban a gyártók ma sem nyilatkoznak szívesen; a lényeg az, hogy a szárítás során a ,,gyümölcshús" nem esik le a szemekről, s megőrzi piros színét.

Cubebe bors
Az egyik legritkább borsfajta. Elsősorban Jáváról és Szumátráról származik. Parányi ,,farka" miatt szokták "farkas" vagy ,,száras" borsnak is nevezni. Aromája olyan, mintha a fekete bors és a szegfűbors keveréke lenne.

Hosszú bors
Valójában ez az a fajta, amit Európában talán a legrégebben ismerünk. Az ókori rómaiak nagyrészt ezt használták ,,piper" néven. Kalandorok és kereskedők hozták a manapság Indonéziához tartozó Banda-szigetről. Bár háromszor annyiba került, mint a kerek szemű fekete bors, nagy volt a keletje. Ugyanis sajátos édeskés aromája van: emlékeztet a fahéjra, a szerecsendió-virágra, a tömjénre. Igen magas arányban tartalmaz éteri olajokat, használatával vigyázni kell, mert lényegesen erősebb, mint az egyszeri bors. Ne próbálkozzunk az őrlésével, szívósan ellenáll.

Mozsárban kell törni.

Felhasználás
Csípősségének köszönhetően alkalmas gulyások, pácok, húsok ízesítésére, a húsleves nélkülözhetetlen fűszere. Használható gyümölcsök, édességek ízesítésére is.
A borsot egészben, finomra őrölve vagy durvára darálva használják ételek pikáns fűszerezésére. Az egészben hagyott borsszemek levegőtől elzárva hűvös és száraz helyen tárolva bármeddig eltarthatók; megőrzik aromájukat. Egész borsot akkor teszünk az ételbe, ha azt sokáig kell főzni: van idő arra, hogy íze, aromája az ételbe kerüljön.
A legtöbbször őrölt borssal ízesítünk különféle ételeket. Minél finomabbra daráljuk a borsot, annál jobban érezhető az aromája. Ha tároljuk, az őrölt bors apránként veszít aromájából, ezért a legjobb, ha csak használat előtt daráljuk meg, vagy a borsdarálóból közvetlenül szórjuk az ételre.
Sötét színű ételekhez az erősebb, illatosabb fekete bors, világos ételekhez az enyhébb fehér bors illik.

A zöld bors tiszta aromájával igen kellemes ízt ad az ételnek.
A borsnak nemcsak ízesítő, de étvágygerjesztő hatása is van, azonban a fűszerezésnél ügyelni kell, mert izgathatja az emésztőrendszert. Ezért minden változatával óvatosan kell bánni; sok diétában tilos is (ilyenkor borsikafűvel helyettesíthetjük). A csípős fűszerek többségéhez hasonlóan élénkítőszer is; emellett vizelet- és szélhajtó. Ízületi gyulladás gyógyítására is használják.

Hatóanyagok:

Piperin
A bors illóolajat, karicint, piperidin és piperin alkaloidákat tartalmaz, melyekből jellegzetes illata és csípős íze származik. A terpének közül pinén, szabinén, limonén, kariofillén, és linalool található benne.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Kövi rózsa gyógyhatásairól
  2019-01-23 19:40:57, szerda
 
 



A fali kövirózsa (Sempervivum tectorum) onnan kapta a nevét, hogy hol és milyen helyeken szeret megtelepedni, éldegélni. Találkozhatunk vele sziklapárkányokon, kőfalakon és tetőkön, mert nagyon kedveli a meleg és napsütötte területeket. Egész Európában elterjedt. Hazánkban is gyakran ültetik a kert- és virágkedvelők, mivel egy meglehetősen hasznos gyógy- és dísznövényről van szó. Emellett némi babona is kapcsolódik hozzá. Régebben a falun élők meg voltak róla győződve, hogyha a háztetőn kövirózsa telepszik meg, akkor ez védelmet nyújt a villámcsapásokkal szemben. Sőt, az ókorban még Jupiternek is áldoztak belőle, és mélységesen hittek a növény szent erejében.

A kövirózsa nem csupán hasznos, hanem elképesztően szép is. A fő tőlevélrózsa ugyanis fiókrozettákat képez, a növény szárlevelei pedig szorosan a szárhoz simulnak. A virágok 12-16 szirom- és csészelevelekből állnak és körülbelül 2-3 centiméter szélesek. Népiesen nevezik még házi kövirózsának, fali kövirózsának, kőrózsának, fülfűnek, fülbeeresztőfűnek, fülbefacsarófűnek, égdörgőfűnek és mennykővirágnak. Talán sok elnevezésében azért szerepel a fül szócska, mivel a népi gyógyászatban elsősorban fülgyulladás enyhítésére alkalmazták. A növény leveleiből kipréselték a nedvet és ezt csepegtették a fájó fülbe. De használták még lázcsillapításra, végtagfájdalom enyhítésére, és segítségével hasmenést, illetve égési sérüléseket is kezeltek.

A húsos levelek növényi savakat, nyálkaanyagokat, cseranyagokat, fenolkarbonsavakat, aminosavakat és C-vitamint tartalmaznak. A kövirózsa lázat és fájdalmat csillapít, gyulladást csökkent, de baktérium- és vírusölő tulajdonsága is ismeretes, sőt hűtő- és összehúzó erejét is meg kell említeni.

A kövirózsa leveléből kinyert zöld színű nedv a fülfájáson kívül alkalmas fogfájás és a nyaki nyirokmirigy-duzzanatok kezelésére is.

A levelekből kipréselt nedv hűsíti és gyógyítja az égési sérüléseket, de különféle bőrsérülésekre is lehet alkalmazni, ugyanis jelentősen felgyorsítja a gyógyulási időt és csökkenti a sérüléssel járó kellemetlen és fájdalmas panaszokat. Még szúnyogcsípésekre is használhatjuk, mert hűsíti a csípést és kevésbé fog viszketni.

Egyes helyeken a növényből teát készítenek, amely légcsőhurut, torokgyulladás és szájpenész esetén fogyasztható. A levelekből kipréselt nedvet a fürdővizünkhöz is adhatjuk, amely kiválóan táplálja és frissíti a bőrt.

Ha valakinek kiskertje van, mindenképpen érdemes kövirózsát termesztenie, melyet napsütötte vagy félárnyékos, jó vízelvezetésű talajba kell ültetni. Mivel egy meglehetősen szárazságtűrő növényről van szó, így mindenképpen ajánlatos a sziklakertünkbe ültetni belőle egyet-kettőt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Burgonya azaz KRUMPLI gyógyító hatásairól
  2019-01-23 19:30:02, szerda
 
 



Míg egyes zöldségek egészségügyi hatása körül óriási a felhajtás, vannak olyanok, amelyekről sohasem beszélünk. A krumpli például ilyen: megszokott, olcsó, unalmas, egész évben elérhető. A konyhánk mégsem lenne ugyanaz nélküle, sőt, ha jól készítik el, egészséges is.

Ki gondolná a zöldségek szürke egeréről, hogy kifejezetten egészséges? Se színe, se szaga, és a magazinok életmód rovatai sem érzik úgy, hogy meg kéne írniuk, miért nagyon egészséges ez a gumó. Az amerikai orvosi szaklap, a Medical News Today összeszedte a kevéssé ismert előnyeit.

Túlzottan megszoktuk már, hiszen igazi alapélelmiszer:
ott van a leveseinkben, gyakori köret, főzeléket csinálunk vagy kis trükközés után szeszt főzünk belőle. Azonban ha közelebbről ránézünk, kiderül, hogy legalább annyira egészséges, mint azok a társai, amelyek körül az aktuális trendek miatt óriási a felhajtás.

A krumpliról általában azt tudjuk, hogy olcsó és egész évben elérhető. Ezek bár pozitív tulajdonságok, a gumó ennél sokkal többet tud.

Lássuk sorjában:
Egy közepes méretű burgonya 164 kalóriát tartalmaz. Ez a mennyiség fedezi a napi kalciumszükséglet 2 százalékát, a C-vitaminnak az 51 százalékát, a vasnak 30 százalékát, a B-vitaminnak 6 százalékát, a magnéziumnak és káliumnak pedig 25 százalékát. Magában hordozza ezen kívül a foszfort, a cinket, a niacint és a folsavat. Alfa-liponsav nevű összetevője részt vesz a cukor energiává való átalakításában.

A héja sem szemét,
úgyhogy jól gondoljuk meg, hogy minden esetben megpucoljuk-e: a benne található flavonoid erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns is egyben.

A csontok hálásak lesznek
A krumpli számos összetevője - a foszfor, a kalcium, a magnézium, a cink - különösen fontos a csontegészség számára. Ez elsősorban a csontok erőssége szempontjából igaz, de a vas és a cink nélkül az ízületek körül található kollagén sem termelődne olyan mértékben, ahogy az szükséges egy felnőtt ember számára.

Legyen a krumpli a szívügye
A megfelelő mennyiségű kálium, kalcium és magnézium elsődleges a magas vérnyomásban szenvedőknek, de megelőzés szempontjából is fontos. Ezek az ásványi anyagok együtt a C és B-6 vitaminnal a szív számára is elengedhetetlenek.

A krumpli közvetetten csökkenti az infarktus veszélyét is,
ugyanis a benne található nagy mennyiségű rost jótékony hatással van a vér koleszterinszintjére. A B-6 vitaminja pedig meggátolja a homocisztein nevű aminosav képződését, ami nem kis dolog, ugyanis ha túl sok gyűlik össze belőle, akkor károsodhatnak a vérerek - mindez hosszútávon
különböző szívbetegségekhez vezethet.

Bizony, a rák ellen is
A rákmegelőzés egyik sarokköve a megfelelő mennyiségű folsav, mivel ez a vitamin akadályozza meg, hogy a DNS-mutációk során rákos sejtek keletkezzenek. A krumpliban viszonylag sok folsav található, de
a rostokat sem kell alábecsülni:
a vastag-és végbélrák megelőzésében elsődleges szerepük van. A rostok ráadásul nem csak a beleknek jók, de az egész emésztőrendszernek is szüksége van rájuk a normális működéshez. A krumpliban található B-6 vitamin pedig segíti a szénhidrátok és a fehérjék emésztését.

Fogyókúrázzon rostokkal
Az elhízás egyik okozója lehet a rossz anyagcsere, ezért az emésztést segítő rostoknak a fentieken kívül az ideális testsúly megőrzésében vagy elérésében is szerepük van. Nem mellékes, hogy a rostok nem hizlalnak, azonban biztosítják a teltségérzetet, csökkentve ezzel az étvágyat.

Krumplis trükkök
A zöldség állítólag nem csak belsőleg, de kívülről is segíthet rajtunk, ha gondunk van az egészséggel. Lereszelve és nejlonzacskóval a talphoz erősítve állítólag
kiváló természetes lázcsillapító.

Refluxban szenvedőknek gyakran tanácsolják, fogyasszanak sok krumplit, mivel a benne található nagy mennyiségű keményítő miatt lassan bomlik le, így
leköti a gyomorsavat.
A nyers burgonya leve ráadásul gyógyítja a gyomor nyálkahártyájának gyulladását és a fekélyeket is.

Több fajta van, mint gondolná
A krumplinak rengeteg fajtája ismeretes, a boltokban általában három különböző típussal találkozunk, ezeket nagybetűs megjelöléssel (A, B, C) különböztetik meg egymástól. Mivel mindegyik más ételekhez ajánlott, korábban készítettünk egy infografikát, ami segíthet az eligazodásban:





Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Táplálékok- amelyek jót tesznek az agynak
  2019-01-23 19:05:29, szerda
 
 



A megfelelő ételek, vitaminok és gyógynövények segítenek megőrizni agyunk egészségét, ugyanis elősegítik az agysejtek védelmét, a problémamegoldó képesség és a memória javítását. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy minél több feldolgozatlan, friss és organikus táplálékot fogyasszon, mert csak ezek segítik elő az agyi funkciók javítását. A feldolgozott élelmiszerek olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek egyáltalán nem szolgálják az egészségünket. Ezen kívül ne feledkezzen meg a súlyának megfelelő mennyiségű tiszta ivóvízfogyasztásról sem, amelynek szintén kitüntetett szerepe van az agy megfelelő működésében. Tudta, hogy a fáradtság egyik legjobb ellenszere a friss, tiszta ivóvíz? Sokan a kávétól remélnek éberséget, ha egy-egy délután rájuk tör az álmosság, pedig ilyenkor csak egy nagy pohár vízre lenne a testünknek szüksége.

Kutatások igazolják, hogy a bogyós gyümölcsök képesek még akkor is a segítségünkre lenni, ha már az agyi funkcióink hanyatlóban vannak. Például a fekete áfonya nemcsak a memóriát képes javítani, hanem az agyat is képes fiatalon tartani. Ezen kívül az egyensúlyérzék és a koordinációs képesség javításában is szerepet játszik.

A bogyós gyümölcsök sok-sok antioxidáns vegyületet tartalmaznak, amelyek az agysejteket az oxidációs folyamatoktól, míg az agyunkat a különféle károsodásoktól védelmezik. Ez azt jelenti, hogy az antioxidánsok segítenek megelőzni az agy idő előtti öregedését és védelmet nyújtanak az agyat érintő betegségekkel szemben, hiszen az egészséges sejtek növekedését támogatják meg. A legegészségesebb bogyós gyümölcsök többek között a fekete áfonya, a földi szeder, a vörös szőlő, az eper, a málna, a vörös áfonya és a goji bogyó.

Az össze bogyós gyümölcs közül a dél-amerikai acai bogyó tartalmazza a legtöbb antioxidáns vegyületet. Emellett meglehetősen gazdag omega-3 zsírsavban és fehérjében is.

Amikor a piacon a gyümölcsök között válogat, akkor a citromsárga, a narancssárga, illetve a zöld színű gyümölcsöket részesítse előnyben, hiszen ezek sok béta-karotint és egy kitűnő antioxidánst, vagyis A-vitamint tartalmaznak. A citrusfélék pedig egy másik antioxidánsban, C-vitaminban gazdagok. Az A- és a C-vitaminnak memóriajavító hatása van, de pozitívan hatnak a gondolkodásra és az artériák egészségét is segítenek megőrizni. Zöldségek és gyümölcsök, amelyek béta-karotinban és C-vitaminban gazdagok: mangó, narancs, sárgarépa, paradicsom, sárgadinnye, brokkoli. Az avokádó igen gazdag telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban, sok rostot is tartalmaz. Ezek együttesen az agyi erek megfelelő működését segítik elő.

A zsírsavak szintén nagyon fontosak, hogy az agyunk egészségesen működjön. Emellett csökkentik a betegségek kialakulásának a kockázatát, jó hatással vannak a memóriára, és még a tanulási képességet is fokozzák. Omega-3 zsírsavban gazdag táplálékok a kék algák, a zöld algák, a diófélék és a növényi olajak. A diófélék a legjobb agytáplálékok, hiszen megtisztítják az artériákat és megemelik a szervezetben a szerotoninszintet. A szerotonin elősegíti a pihentető alvást, jó hatással van a memóriára és hozzájárul a depresszió kialakulásának megelőzéséhez.

A kendermagolaj, az olívaolaj szintén tartalmaz az agy számára fontos zsírokat és fehérjéket. Érdemes ezekből az olajokból napi egy-két evőkanálnyi fogyasztani.

Egyes vitaminok és ásványi anyagok szintén jó hatással vannak a memóriára és a gondolkodásra, lassítják az agyban zajló öregedési folyamatokat is. Ilyenek az A-, B-, C- és E-vitaminok, a folsav és a magnézium.

Egyes gyógynövények - ginszeng, Ginkgo biloba - is pozitívan hatnak az agy működésére és a memóriát is megerősítik, fejlesztik.

Természetesen nemcsak egyes táplálékok vannak jó hatással agyunk működésére, hanem egyes tevékenységek is, úgy mint nyelvtanulás, olvasás, új tudás megszerzése, a számítógép működésének elsajátítása és még az is, ha például megtanulunk valamilyen hangszeren játszani. Agyunk gyorsabban és jobban fog működni attól is, ha rendszeresen keresztrejtvényt fejtünk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az agy védelmére - ételek , gyümölcsök, zöldségek
  2019-01-23 19:00:14, szerda
 
 



A megfelelő ételek nagyban segítik az agy sejtjeinek a növekedését, ami javítani képes a problémamegoldó és memóriafunkciókat.

A kutatások azt mutatják, hogy a bogyós gyümölcsökben gazdag táplálkozás csökkenti vagy visszafordítja az agyi funkció csökkenését. Különösen az áfonyáról bizonyosodott be, hogy képes megőrizni a memóriát és fiatalon tartja az agyat. De segíthet a koordináció és az egyensúly fenntartásában is.

A bogyós gyümölcsök antioxidánsokban gazdagok, amelyek megvédik az agysejteket az oxidációtól és a szabad gyököktől. Ez azt jelenti, hogy az antioxidánsok lelassíthatják az agy elöregedését és megelőzhetik a betegségeket, miközben elősegítik az egészséges agysejtek növekedését.

A legegészségesebb bogyók között tartják számon az áfonyát, a szedret, a vörös szőlőt, az epret, a málnát, a vörös áfonyát és a goji bogyót. Az acai berry rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben, plusz omega zsírsavakat is tartalmaz, és magas fehérjetartalommal is rendelkezik.

A sárga, a narancs és a zöld színű zöldségek gazdagok béta-karotinban, ami szintén egy erős antioxidánsnak számít, ez A-vitaminná alakul át az emberi szervezetben. A sötét leveles zöldségek és a citrusfélék pedig rengeteg C-vitamint tartalmaznak. Mindkét vitamin a gondolkodási képességek javításához és az artériák megfelelő működéséhez kapcsolódnak. Táplálékok, amelyek C-vitaminban és béta-karotinban gazdagok: mangó, narancs, sárgarépa, brokkoli, paradicsom, kantalup dinnye, cseresznye, zöld, piros és sárga paprika.

A zöldségek és a gyümölcsök olyan természetes cukrokat is tartalmaznak, amelyekre az agynak szüksége van, hogy a legjobban képes legyen működni.

Az avokádó egészséges zsírokat és E-vitamint is tartalmaz, illetve rostban is gazdag. Mindkettőre szükség van az egészséges keringés fenntartásához. És ami jó a véráramláshoz, az jó az agy számára is.

Léteznek vitaminok és ásványi anyagok, amelyek segítik a memóriát és az érzelmi képességeket, miközben lassítani tudják az öregedés jeleit. Ezek a következők: A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, folsav, B-vitaminok és magnézium. Egyes kutatók azt gondolják, hogy a ginszeng és a Gingko biloba szintén pozitív hatást gyakorol az agyra, mert javítják a memóriát és elősegítik az éberséget és a koncentrációt.

A test tisztítása is segíthet az agy erejének növelésében. Mégpedig úgy hogy megszünteti a szervezetben a környezetből és az étrendből testünkbe került vegyi anyagokat és nehézfémeket, illetve megszabadítja az agyat a veszélyes szabad gyököktől, amelyek hozzájárulhatnak a betegségek kialakulásához.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A negatív gondolatok ellen ...
  2019-01-23 18:53:53, szerda
 
  Az embert a szellem, az érzelmek, a test és az elme alkotja. Ezek közül egyiket sem lehet figyelmen kívül hagyni, mert hiszen ezek közül mindre nagyon nagy szükségünk van, hogy figyelni tudjuk testünk jelzéseit, illetve hogy megnyugtassuk és meggyógyítsuk magunkat. A saját érzelmek által okozott fizikai érzelmek elismerésével nyugtathatjuk és gyógyíthatjuk meg magunkat gyorsabban és hatékonyabban.

De mit tehetünk, hogy megnyugtassuk magunkat? Hogyan és miként figyeljük testünk jelzéseit és hogyan segítsünk magunkon? Amikor negatív érzelmek uralják el és előbukkannak a fizikai tünetek, könnyen és gyorsan elősegítheti, hogy ne uralkodjanak el Önön a negatív érzelmek, illetve a teste se betegedjen meg.

Üljön le egy csendes helyen és csukja be a szemét. Lazuljon el. Vegyen néhány mély lélegzetet. Kutakodjon kicsit és lépjen kapcsolatba ezzel a negatív érzéssel. Hol lehet ez a testében? A mellkasában, a karjában, a kezeiben, a lábában vagy éppen a fejében? Megtalálta? Most derítse ki, hogy milyen ez az érzés? Képzelje el, hogyan nézhet ki? Milyen alakja van? Milyen anyagból van? Butaságnak hangzik, de egyáltalán nem az. Ahhoz, hogy eltávolítsuk magunkból, tudnunk kell, hogy mit is akarunk a testünkből kisöpörni.

Amikor megtalálta és elképzelte, köszönjön neki. Majd vegyen egy mély lélegzetet és mondja ezt: Tudom, hogy ott vagy. Ezután vegyen ismét egy mély lélegzetet. Mondja ezt: Tudom, hogy segíteni fogsz nekem. Majd ismét jöjjön egy mély levegővétel. Ezután mondja ezt: Nagyra értékelem a segítségedet. Majd vegyen még egy mély lélegzetet és köszönje meg a segítségnyújtást.

Amikor ezzel megvolt, érezni fogja, hogy a bensejét feszítő érzés vagy gondolat szinte teljes egészében eltűnt. Amikor kissé lenyugodott, csomagolja be képzeletben ezt a gondot vagy érzést egy dobozba, és tegye egy olyan helyre, ahol nem bánthatja Önt.

Vegyen egy mély lélegzetet, majd kinyithatja a szemét és folytassa a napját. Ettől a kis meditációtól sokkal könnyebbnek és mosolygósabbnak fogja magát érezni. Újra felragyog a nap és Önt sem nyomasztja már az, ami miatt korábban azt hitte, hogy belebetegszik. Ezeket az érzéseket ilyen módszerrel is kivehetjük a testünkből. Lényeges, hogy soha ne hagyjuk ezeket összegyűlni, mert ezek okozzák a komolyabb betegségeket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A fekete nyárfarügy jó hatásairól
  2019-01-23 18:45:01, szerda
 
 



A fekete nyárfarügy (populus nigra) gyógyhatásai:

Gyógyászati szempontból a fekete nyárfa (Populus nigra) rügye értékes, amit akkor kell gyűjteni, amikor elkezd ébredezni a természet. Kérge is hatásos.
A rügyekből a következő módon készíthetünk teát.: fél-egy evőkanálnyi szárított rügyet 15 percig főzünk egy csésze vízben. Szűrés után fogyasztható.
Ajánlott mennyiség: napi három csészényi. Teájának remek fájdalomcsillapító hatása van, ami alkalmazható reumás fájdalmaknál.

Gyógyhatásai:

- A lázat csillapítja, fokozza az izzadást, ami különösen megfázásos betegségeknél előnyös.
- Az izmok gyulladásos megbetegedésénél is alkalmazható.
- Mivel fokozza a húgysav eltávolítását, köszvény esetén is ajánlott. Jobb hatás érdekében kombinálhatjuk 1:1 arányban csalánlevéllel, mezei zsurlóval, petrezselyemgyökérrel, angyalfűvel, fehér babhéjjal és tövises iglicegyökérrel.
- Aromaterápiás víz alatti masszázsra is ajánlott a fekete nyárfa rügye, ami szintén jó hatású ízületi panaszok esetén. Kádnyi meleg vízbe cseppentsünk még 2 csepp citromfű-, 5 csepp kakukkfűolajat is. 15 percig masszírozzuk a beteg testrészt balról jobbra, majd törülközés után kenjük be a rügy kivonatát tartalmazó hidratáló krémmel, éjszakára pedig fekete nadálytőből készült kenőccsel.
- Teája fertőtleníti a húgyutat, tehát fertőzésekre jó hatású. Felfázás esetén, amikor fájdalom és csípő érzés kíséri a vizelést, szintén előnyösen alkalmazható. Ebben az esetben teája repkénnyel kombinálható, az 1:1 arányú keveréket 5 percig főzzük, majd szűrjük le. Naponta 3-5 csészével ajánlatos fogyasztani belőle. A leveléből készült tea is felhasználható, különösen akkor, ha vizelettartási problémákkal küszködik valaki. 1 evőkanálnyi mennyiséget 3 percig főzünk egy csésze vízben, 15 perc állás után leszűrjük. Naponta 3 csészével fogyaszthatunk belőle.
- Túlságosan erős lábizzadás, illetve bőrgombásodás esetén kiváló hatású. Ehhez egy kis maroknyi rügyet 15 percig főzünk 2 liter vízben, majd megszűrjük. Egy másik főzetet is készítünk ugyanúgy diólevél, tölgyfakéreg és bazsalikom 1:1 arányú keverékéből, majd a két szűrletet összeöntjük egy lavórba. Ebben kell áztatni a lábat kb. 20 percig.
- Régebben fájából faszenet égettek, amit porítás után emésztési zavarokra, gyomorégésre, hányinger és felfúvódás ellen alkalmaztak. Remek gargarizálószer készíthető belőle: szárított leveléből 4-5 evőkanálnyit 4 dl vízben 15 percig főzünk. Szűrés és kihűlés után a szájüreg gyulladásaira (torok-, hangszál, íny-, mandula-, stb.) kiválóan alkalmazható. Óránként gargarizáljunk vele.
- A rügyéből készült tea javítja a prosztata betegségeinek kellemetlen tüneteit, ami baktériumölő, fájdalomcsillapító, illetve gyulladásgátló tulajdonságának köszönhető. Kombinálható cickafarkfű virággal komlóval, csalángyökérrel, körömvirággal, apróbojtorjánnal, valamint kis virágú füzikével. A teát a szokásos módon főzzük.
- A rügyéből készült hidratáló kenőcs javítja az ekcéma kellemetlen tüneteit, de alkalmazható rosszul gyógyuló sebeknél, felfekvésnél és a bőr fekélyes megbetegedéseinél.
- A hörgök krónikus gyulladásánál jó szolgálatot tesz a nyárfabor. Ehhez kb. 70 g szétmorzsolt rügyet sötét helyiségben áztassunk ki 1 liter fehér borban 7- 10 napig, amit naponta egyszer rázzunk fel. Szűrés után hűtőszekrényben tároljuk. Esténként fél dl-t igyunk belőle.
- Zúzódásokra, lábficamra segít a nyárfapálinka: 100 g rügyet szétmorzsolunk, és fél liter 70%-os alkoholba teszünk. 10 napig állni hagyjuk. Szűrés után külsőleg bedörzsölésre használható.
- Belsőleg naponta 3x20 csepp egy szem kockacukron jó hatású hólyaggyulladásnál, valamint belső vérzések csillapítására.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hörghurutra - a népgyógyászat szerint
  2019-01-23 14:23:59, szerda
 
  A krónikus asztmával szemben a hörghurut a hörgők heveny gyulladását jelenti, és többnyire megfázás vagy a felső légutak fertőzésének következtében alakul ki. Előfordulhat influenza,
kanyaró, szamárköhögés vagy más betegséggel együtt is. A fertőzés nagyon hamar kialakul, hiszen mihelyt a szájüregben, vagy a garatban váladék gyülemlik fel, megnő a lehetősége annak,
hogy a kórokozókat belélegezzük.

A hörgőkben azután aktivizálódnak, és állapotunkat jelentős mértékben rontják, hacsak nem köhögjük ki őket gennyes váladék formájában. A váladék zöldessárga és sűrű. A köhögés az első jel, melynek útján a hörghurutra felfigyelünk.
A köhögés és a hörgők váladékozása fájdalmat okozhat a mellkasban. Ha a gyulladás szétterjed, fulladás léphet fel.

A krónikus hörghurut kialakulhat fokozatosan, vagy kísérhet más heveny gyulladásos folyamatot. Gyakran más zavar kísérője vagy következménye. Mindenekelőtt szívzavarok és keringési betegségek okozhatnak pangást a tüdő keringésében és krónikus gyulladást a hörgőben. A krónikus hörghurut és a vesebetegségek gyakran együtt lépnek fel, és egymásra hatnak.

Kezelés:
A hörghurutot mindenképpen kezelni kell, hogy ne váljék krónikus betegséggé. Láz esetén ágynyugalom javasolt. Tartsuk nedvesen a szoba levegőjét, szellőztessük ki alaposan és helyezzünk el a szobában egy tál forró vizet, melybe japánolajat tettünk. 3-5 napos
koplalás rávezeti a szervezetet arra, hogy erejét a hörgők gyulladására összpontosítsa. Ebben az időszakban egészen a gyógyulásig igyunk sok gyümölcslevet és gyógyteát, mely megkönnyíti a
váladék felköhögését.
Jól bevált házi szer a borostyán, zilizgyökér, kamilla, kakukkfű, zsálya, apróbojtorján és izlandi zuzmó tea. Sétáljunk sokat fenyő- vagy erdeifenyő-erdőben. Az izzó fenyő- vagy
erdeifenyő-Ievelek füstje is jó hatással van a hurutos hörgőkre.

Teák:

1-1 csipet kakukkfüvet, lándzsás útifüvet, martilaput, majoránnát, ökörfarkkóró-virágot és egy evőkanál ánizst fél liter vízzel leöntünk és 10 percig állni hagyunk. Ezt a teát apró kortyokban
isszuk egész napra elosztva. Frissítő és köhögésoldó hatású.

Fejes saláta-főzet: szinte már elfeledett házi szer a fejes saláta. Hideg vízbe tesszük a salátát és félig lefedve kis lángon főzzük öt percig. Lefekvés előtt egy pohárral iszunk a langyos főzetből.

Retekszirup: erősen hurutoldó hatású a fekete retek leve. Hámozzuk vagy tisztítsuk meg a fekete retket és vágjuk szeletekre. Szórjuk meg cukorral, ami kivonja a nedvességet. Napi 4-6 evőkanállal fogyasszunk ebből a szirupból. Cukor helyett alkalmazhatunk
mézet is, mely enyhe antibiotikus hatása miatt erősíti a szer hatását. A retekszirupot naponta frissen kell elkészíteni, mert gyorsan megpenészedik.

Hagyma: kandiscukrot és egy apróra vágott hagymát főzzünk kevés vízben, míg besűrűsödik. Ez a szirup is hurutoldó hatású.
Gyermekek adagja 2 óránként 1 kávéskanál, felnőtteké ennek
megfelelően evőkanál.

Fokhagymabor: Johann Künzle (1857-1945) német lelkész, aki a gyógynövények alkalmazását felélesztette, fokhagymás bort javasolt a köhögés enyhítésére. Egy gerezd fokhagyma levét
főzzük fel fél liter száraz fehérborban. Igyunk belőle óránként egy kortyot.

Mustár- vagy túrópakolás: készítsünk 6-7 evőkanál mustárlisztből borogatást ( torokgyulladásra is jó) és helyezzük a mellkasra és a hátra, majd kössük át. Legkésőbb 20 perc múlva vegyük le a kötést. Ismételjük meg két nap múlva az eljárást. A hörghurut
olykor már az első kezelés után érezhetően javul.

Hasonló pakolás készíthető sovány túróból, melyhez néhány csepp ecetet adtunk és annyi tejet, hogy kenhető legyen (torokgyulladásra is jó). Akkor távolítsuk el a borogatást, ha a túró megszáradt. Kívánság szerint megismételhetjük az eljárást. Mindkét borogatás kiszívja a gyulladást a mellkasból.

Vigyázat!
Súlyos hörghurut esetében orvosnak vagy természetgyógyásznak kell felügyelnie a folyamatot. Ha a hörghurut krónikusnak bizonyul, fel kell tárni az okát és kezelni kell.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Spirulina
  2019-01-23 14:18:56, szerda
 
 



1 gramm alga egyenértékű 1kg zöldség tápértékével

A Spirulina mikroszkopikus vízinövény, több mint 500 millió éve terem a földön, az emberi szervezet számára rendkívül értékes anyagok kombinációját tartalmazza. Némely közülük meglehetősen ritka és a növényi élelmiszerekben gyakorlatilag nem található meg. A WHO adatai szerint a Spirulina tápértéke nagyobb bármilyen ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél.

A Spirulina a legértékesebb és a legharmonikusabb táplálék az emberi szervezet számára. 1 gr. alga egyenértékű 1 kg zöldség tápértékével.

Mit tartalmaz a Spirulina?

Több mint 100 pótolhatatlan biológiailag aktiv anyagot tartalmaz:

Proteinek: fehérjék (60-70%-ban), 18 aminosav (köztük 8 esszenciális aminosavat), A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, PP vitaminokat, mikroelemeket: vas, jód, kálcium, nátrium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, foszfor, szelén, króm, vanádium, nukleinsavakat (DNS és RNS) amelyek a legfontosabb funkciókat töltik be a genetikai információ tárolásában és átadásában. Tartalmaz még: klorofillt, enzimeket, többszörösen telitetlen zsirsavakat, fikocianint (lassítja a rákos sejtek szaporodását) és manitolt (a Q10-hez hasonló koenzim).



Melyek a spirulina hatásterületei?

- Csökkenti a vérnyomást

- Megelőzi a szabad gyökök megjelenését

- Normalizálja a bélflórát, antibakteriális hatással bír

- Csökkenti a lipid és koleszterinszintet

- Erősíti az immunrendszer működését

- Elősegíti a terhesség bekövetkeztét és normális lefolyását

- Normalizálja az anyagcserét

- Helyreállítja a szervezet lúgos pH-ját

- Vas forrása könnyen emészthető és jól felszívódó.

Az algákban az élethez szükséges, szinte minden anyag megtalálható, természetes egyensúlyba rendezve. Egyetlen mesterséges, vitaminokkal, ásványi anyagokkal ellátott étrendkiegészítő sem tudja utánozni ezt a természet alkotta összhangot.

Ellenjavallatok: Óvatosan szedjék azok a vesebetegek, akiknek korlátozniuk kel a fehérjedús ételeket. Nem javallott akut gyomor és bélbetegségeknél.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.12 2019. Január 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 340 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 83
  • e Hét: 5324
  • e Hónap: 25186
  • e Év: 201061
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.