|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 26
|
|
|
|
2019-02-01 18:25:28, péntek
|
|
|
...... ........... ........... ........... ........... ........... .....
|
|
|
0 komment
, kategória: képek |
|
|
|
|
|
2019-02-01 16:51:03, péntek
|
|
|
A zeller szára maga a fűszer
Publikálva: hétfő, január 21, 2019
Címkék: fűszer, saláták, szárzeller, zeller
A zeller szára maga a fűszer
Bár a zeller a középkor óta őshonos Európában, még mindig a nagy felfedezésre vár, pedig igazán megér egy ínyenc kirándulást. A növénynek hosszú, húsos szára és kis gumója van, a legtöbb országban csak a szárakat fogyasztják. Frissen ezek halvány sárgászöld színűek, húsosak, fűszeres aromájukkal ideálisak salátákhoz, vagy halételek köreteként és levesekbe.
Kevés kalória
A zeller egyike a legkevesebb kalóriát tartalmazó zöldségeknek: 100 gramm zeller mindössze 15 kalóriát tartalmaz. A növénynek több mint 90%-a víz. A sok víz mellett fontos vitaminok és ásványi anyagok is vannak benne:
kálium
nátrium
magnézium
kalcium
A zeller hatásai az egészségre
Magas káliumtartalmának köszönhetően a zeller vizelethajtó, ezért segít a köszvénynél és reumánál, és méregtelenítésre is használható. Aki azonban vesebetegségben szenved, tartózkodjon a zeller fogyasztásától!
Azt mondják, hogy a zellernek nyugtató hatása is van, és képes megelőzni a magas vérnyomást és az ödémát. (Ez összefügg a vízhajtó hatásával - a szerk.)
Az allergiásoknak csak óvatosan!
Az allergiások legyenek óvatosak, ugyanis különösen a nyír pollenallergiában és fekete üröm pollenallergiában szenvedők a zeller fogyasztásakor keresztallergiát tapasztalhatnak.
Zellerleves recept
A következő zellerleves receptet könnyű elkészíteni és ízletes!
Hozzávalók 4 személyre:
1 répa
1 zellerszár
1 kis vöröshagyma
300 g puhára főzött krumpli
1 fokhagymagerezd
700 ml zöldségleves
1 burgonya
1 pohár tejföl
só, bors
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1 evőkanál vagdalt majoránna
majoránna levelek
Elkészítés
A répát és a zellert szeletekre vágjuk. A zsenge zellerszárat csak meg kell mosni, a vastagabbakat fel kell vágni darabokra. A hagymát és a krumplit kockákra vágjuk, és a szétnyomott fokhagymával együtt jól záródó edénybe tesszük főni a zöldséglevessel. A főtt burgonyát rátörjük, és közepesen erős tűzön kb. 20 percig pároljuk. Ezután tegyük bele a tejfölt, ízesítjük sóval és borssal, adjuk hozzá a fűszernövényeket és még egy percig főzzük. A kész levest majoránna levelekkel tálaljuk. Aki szereti, még zsemlekockákat tálalhat hozzá, amelyeket előtte egy kis vajban megpirított.
(Németből fordította: Koncz László)
|
|
|
0 komment
, kategória: Család |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 26
|
|
|
|
2019. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
574 db bejegyzés |
e év: |
7441 db bejegyzés |
Összes: |
70103 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 211
- e Hét: 3516
- e Hónap: 9899
- e Év: 131772
|
|
|