Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Majorné, Anikó kedves képe..
  2019-02-10 14:07:09, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Szentmise Évközi 5. vasárnap Déváról 02.10
  2019-02-10 13:59:04, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Évközi 5. vasárnap Csíksomlyó 02.10
  2019-02-10 13:55:54, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Auguszt Elek a cukrászat atyja
  2019-02-10 13:50:20, vasárnap
 
  Auguszt Elek


A Krisztina tér 1-ben 1908 és 1944. december 24-e között működő cukrászda a műfaj egyik zászlóshajója volt, erről a laikus és a szakma is szentül meg van győződve. Tulajdonosai, az Auguszt család - ahogy a kiállítás rövid ismertetője roppant helyesen fogalmaz - 1870 óta édesíti meg napjainkat és mutat példát szorgalomból, becsületességből és állhatatosságból. A Besztercebánya melletti Inámban született Auguszt Elek még a mai Dózsa tér környékén alapított dropszokat (ízesített, formázott cukorkák) előállító és forgalmazó üzletet. A folytatásban a szobrásznak készülő és a millenniumi ünnepségeken Szent László szoborcsoportjáért elismerő oklevélben részesített fiú, Auguszt József 1900-ban már teasüteményeket is gyárt, amelyeket a fűszerüzletekben is forgalmaz.
Aztán jön a nagy dobás, a Krisztina tér 1. megvásárlása, ahol kitűnő ízléssel és szorgos munkával olyan minőséget hoznak létre, amit csak a ,,budai Gerbeaud" néven emlegettek a városban. Ahol a már taglalt körülmények mellett vigyáztak arra is, hogy 170 centiméter fölötti szőke és mosolygós lányok legyenek a felszolgálók, és ahol Auguszt néni ült a kasszában finom csipkékkel és brossokkal díszített blúzokban. Ahonnan a helyben fogyasztás és az elvitel mellett rendelni is lehetett az 530-47-es telefonszámon. A fejlődés a befektetett munkának (este 9-re voltak lehúzva a redőnyök, vacsoránál még megbeszélték, hogy miből mennyit fognak készíteni másnap, aztán reggel 6-kor már a műhelyben voltak) megfelelően töretlen volt, fióküzlet nyílt az Attila úton, a Margit körúton és a Márvány utcában. Egy becsődölt csokigyár berendezéseinek megvásárlása után pedig már pralinékat és drazsét is tudtak gyártani és Auguszt József 1915-ben a Monarchia hadseregének hivatalos csokiszállítója lett.
A felívelést - mivel a jó édesség létfontosságú cikk minden időben - a tanácshatalom és Trianon sem bírta megtörni, sőt 1922-ben a család Hotel Auguszt Abbazia néven szállodát nyitott az akkor olasz fennhatóság alatt álló legendás üdülőhelyen. Ahol már 11 pengőért teljes panziót kaphatott a kedves vendég minden mellékköltséggel együtt. (A kiállításon szereplő újsághirdetés szerint a lírát a központi iroda (Krisztina tér 3.) szerzi meg a Nemzeti Bank útján.) A második világháború és az államosítások akasztják csak meg a fejlődést. A bombatalálatokból, belövésekből még talpra állnak, de a taktaszadai kitelepítés és az államosítás (az Auguszt Déryné cukrászda néven működik tovább) elkerülhetetlen következményei miatt a csak a forradalom után tud a család megkapaszkodni a Fény utcai kis talponállóban. Ahol egy most is kiállított, özönvíz előtti szerkezettel főzi Auguszt Elemér a kávét, aki minden alkalmazottnak naponta többször is a lelkére köti, hogy mosolyogni kell és hogy bármi is legyen, első mindig a vendég.
Aztán valahogy eltelik négy sötét évtized, miközben a piac kofái remek kávékat ihatnak. A folytatásról is mindent megtudhatunk a remek kiállításon, de ennek taglalása már reklám lenne. A jó bornak meg nem kell cégér, tehát maradjunk annyiban, hogy aki a Krisztina tér egykori varázslatából még el akar csípni valamit, mondjuk az Anton von Fernkorn által megformált mécsest tartó bronz nőalakot, vagy a dúsan faragott, áttört lábú márványasztalt és kínai vázákból kialakított karos világítótesteket, azt várják Óbudán, a Korona tér 1-ben. Sütit ugyan nem adnak, de a belépő árát le lehet fogyasztani az Auguszt család valamelyik üzletében.

Pálffy Lajos - mandarchi oldalon
Auguszt család


És története Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Auguszt cukrászdában ismerőseimmel
  2019-02-10 13:45:38, vasárnap
 
  ...... ........... ............



Somlói galuska, - ettünk, nagyon finom volt.
...

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Altemplom - urna sírhelyek
  2019-02-10 13:31:04, vasárnap
 
  ...... ........... ......



...... .....

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
A születés ünnepe - Mága Zoltán
  2019-02-10 09:09:58, vasárnap
 
  Kedves Ismerőseim, Barátaim!
Szeretném megosztani Önökkel kislányom, Elizabeth keresztelésének pillanatát. Isten kegyelméből ez a nap a születés, és az újjászületés hármas ünnepe lehetett, hiszen gyermekem keresztelése éppen azon a napon történhetett, amikor első születésnapját is ünnepeltük. Köszönöm mindazoknak, akik hitvallást téve a katolikus közösségbe befogadták kislányomat, és a szertartás követő családi, baráti rendezvényen velem is koccintottak annak örömére, hogy ebben a hónapban Én is a 45 évesek táborához csatlakozhatom. Egyben szeretnék köszönetet mondani mindenkinek a jókívánságokért, gratulációkért!
Életem fontos állomásának számító családi ünnepről készült fotókat kizárólag a Facebook ismerőseim és követőm, rajongóim, nem pedig a sajtó számára jelenítettem meg, ezért tisztelettel kérem, mindezt vegyék figyelembe!
Istentől áldott, szép hétvégét kívánva Önöknek egy büszke édesapa:
Mága Zoltán







 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Dencs Lenke: Jézus Krisztus fénye - vallásos vers
  2019-02-10 09:07:35, vasárnap
 
  Kicsik és nagyok ember szívek
Az Úr Jézus érettünk megszületett!

Vártuk nagy izgalommal a karácsony estét
Az Úr Jézus drága szívének szeretetét.

A szép mennyországból Istenünk, jó Atyánk
E földre elküldte mihozzánk szent fiát.

Áldjuk, magasztaljuk Megváltó Jézusunk
Elédbe, jászolodhoz leborulunk!

Magasztalunk-dicsérünk Te örök szeretet,
Érettünk, helyettünk adtad életedet.

Ragyogja be szívünk Jézus drága fénye,
Legyen karácsonyunk boldog-békessége!
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Megszólító szavak
  2019-02-10 09:05:36, vasárnap
 
  Évközi 4. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 5,1-11)

Az evangéliumi szakasz egy érdekes képpel kezdődik: mivel nagy a tömeg a parton, Jézus beszáll egy bárkába. Azt kéri a halászoktól, hogy lökjék kissé beljebb a vízen. Mi ennek az oka? A válasz egyszerű és ,,fizikai": az emberektől szorongatott Mester nem tudna olyan hangosan beszélni, hogy mindenki hallja. Viszont egy kis távolságot véve kihasználhatja a vízfelszín hangvezető hatását, amit mi is tapasztalhatunk egy folyó vagy tó partján üldögélve. A bárkából szólva sokkal jobban értik majd a szavát az egybesereglettek.
Van ennek a képnek egy lelki, szimbolikus olvasata. A tömegben elvegyülve nehéz érthetően, világosan kimondani az evangéliumi üzenetet. Ha az Egyház vagy az egyes keresztények feltétel nélkül elvegyülnek a mindennapokban, ha engedik a külvilág eseményei által sodortatni magukat, akkor a hangjuk el fog veszi a ricsajban. A keresztségkor kapott küldetésünk azonban arra kötelez bennünket, hogy szóljunk, és mást mondjunk, mint a nem hívők vagy a másképpen gondolkodók.
Nehéz feladat ez, hiszen a prófétai elkülönülést vagy modernebb kifejezéssel: a kontraszt-társadalmi szerepet gyakran összekeverjük a gettósodással. Nem azért kell távolságot vennünk, hogy kizárjuk a valóságot, hanem épp ellenkezőleg: azért, hogy a mai világ számára érhető szavakkal szólítsuk meg az embereket. Jézus nem azért ül a parttól távolabb, a bárkában, mert nem akar az emberek közé menni. Paradox módon épp azáltal lép a lehető legközelebb hozzájuk, hogy közben - kihasználva a terep adottságait - méterekben mérve távolodik, elkülönül tőlük.
Nehéz művészet a jézusi távolságvétel általi közeledés gyakorlása. Sajnos mi olykor megelégszünk az elkülönüléssel. A negatív érzésekből, a kisebbrendűségi komplexusokból, az üldözési mániákból és összeesküvés-elméletekből felépítjük a minket a többiektől elválasztó demilitarizált övezetet. Így a távolság ürességgé és némasággá változik. Holott Jézus esetében pontosan azért volt szükség rá, hogy hanggal, szóval, üzenettel teljen meg, s közel hozza az embereket Istenhez és egymáshoz is.
Akkor lépünk a helyes útra, ha megértjük: amire itt szükség van, az nem más, mint - Carlo Carretto egy lelkigyakorlatos elmélkedésfüzérének a címével élve - a városban megélt pusztai magány. Az elmélkedő, szemlélődő lelkiség, ami a keresztény cselekvés örök forrása. Az elcsöndesedő Istenre figyelés, a világ dolgainak az evangélium mérlegén való benső, lelki lemérése végül meg fogja szülni bennünk, általunk azokat a szavakat, amelyek valóban megszólítják ezt a világot.

Török Csaba
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Útravaló – 2019. február 10.
  2019-02-10 09:03:17, vasárnap
 
  Egy műhelyben, egy irodában, egy istállóban, egy telephelyen kétféle látvány fogadhat. Az egyik rendezett, és mindennek meg van a maga helye. A másikban összevissza dobált eszközök, maszatos, rendetlen és elhasznált tárgyak egymás hegyén-hátán hevernek. A jó mester arról is felismerhető, hogy rendben tartja környezetét, és tiszta eszközökkel dolgozik. Nem elég azonban csak az eszközöket tisztán tartani, az is lényeges, hogy tiszta módszerekkel dolgozzunk.
A mai evangéliumban azt halljuk, hogy Péterék a sikertelen éjszakai halászat után kiszálltak a csónakból, és hálóikat mosogatták. Szó szerint és átvitt értelemben is. A jó munkához és a sikerhez tiszta eszközök kellenek. A halászat ilyen szempontból igen kényes tevékenység. A hal érzékeny jószág, és egyből észreveszi, ha piszkos eszközzel akarják befogni. Még arra is gondolhatunk - és okkal -, hogy maga Jézus sem állt volna meg Péterék mellett, ha látja, hogy koszos a csónakjuk, gondozatlan a felszerelésük. Meg pláne, ha Péterék rapsicok! Más néven: tolvajok. Tehát Péterék hálóikat és az eszközeiket tették éppen rendbe, amikor Jézus kiválasztotta, és megszólította őket. Amikor vége lett a prédikációnak, akkor Péteréket meg akarta jutalmazni, egy emlékezetes nagy fogással. És figyeljük, mit mond Péternek! Evezz a mélyre! Tehát nem a sekélyes, könnyen felkavarodó, zavaros part menti vízben fogat velük halat, hanem a mély vízben. Ahol minden tiszta, nem zavaros. Ezzel azt is engedi, hogy a part mentén azok a szegény kis emberek fogják meg a mindennapi betevőjüket, akiknek nincs hajójuk, hogy a mélyben halásszanak - nem fogja ki előlük a halat. Éljenek ők is!
Mit tanulhatunk a történetből? Sajnos nagyon sokat tanulhatnánk. Naponta kapunk vaskos híreket egy-egy piszkos eszközzel, zavarosban szerzett nagy zsákmányról. Halljuk felnőttek, hallják fiatalok és a gyerekek, a jövő nemzedék. Csoda-e, hogy Isten kivonulni látszik ebből a dologból? Vagy hogy nem száll be a csónakunkba? De nézzük tovább Péteréket. Ezentúl emberhalász leszel, mondja neki Jézus. Lukács evangélista görögül írta ezt, és a görögben szó szerint így van: ezentúl embereket fogsz az életre!
Évekkel ezelőtt egy dokumentumfilmben jeleneteket mutattak be arról, hogy mekkora kárt tesz a tenger élővilágában a szennyezés. Amíg élek, emlékezni fogok azokra a képsorokra, amiket akkor láttam. Egy megsérült tankhajóból ömlik az olaj. A tengerparti sekély vízben emberek állnak gumioverallban, és fókákat mentenek. A nyúlós-ragacsos olajiszapban vergődtek szegény állatok. Már amelyik még élt. Férfiak és nők könnyeikkel küzdve mentették, ami még menthető. Másik kép: az alattomos dagály olyan közel sodorta a nagy testű tengeri állatokat, a ceteket a parthoz, hogy megfeneklettek, és órák hosszat vergődtek a sekély vízben. Képtelenek voltak visszajutni a mélybe. Hatalmas, több tíz tonnás tetemeik látvány-iszonyata félelmetes volt. Végig a part mentén kilométer hosszan haldokló bálnák. Az emberek mindenféle módszerekkel próbálták őket beljebb vontatni. Legalábbis amelyik még élt.
Mostantól fogva embereket fogsz az életre - mondja Jézus Péternek. Az a feladata minden apostolnak, minden papnak, minden kereszténynek, hogy kimentsük a bajból a társainkat.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 385 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5264
  • e Hét: 11065
  • e Hónap: 44219
  • e Év: 277966
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.