Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Házi túrós batyu
  2019-02-11 17:38:31, hétfő
 
 

HOZZÁVALÓK
Tészta hozzávalói:
25 dkg rétes liszt
25 dkg finom liszt
1,5 dl langyos tej
1 db tojás
1 csipet só
2,5 dkg élesztő
8 dkg olvasztott margarin
2 ek cukor (púpozott)
Töltelék hozzávalói:
45 dkg tehén túró
2 ek tejfel
2 ek búzadara
5 ek cukor (ízlés szerint)
1 csomag vaníliás cukor
1 marék mazsola
1 db tojás
A lekenéshez:
1 db tojássárgája
1 ek tej

ELKÉSZÍTÉS
Egy mély tálba beleöntjük a kétféle lisztet, majd összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntjük a 0,5 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt ujjunkkal jól összekeverjük. Liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, míg fel fut a kovászunk.
Utána beletesszük a megmaradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet vagy tejet). Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük, amíg a duplájára nem nő.
A túró t egy villával szétnyomkodjuk, aztán hozzáadjuk a tejföl t, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, mazsolát, majd a felvert egész tojást. Az egészet jól összekeverjük.
Amikor meg kelt a tészta egy lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8x8 cm-es kockákra felvágjuk. A tésztára túró krémet teszünk (én 1 ek. túró t tettem), majd átlósan a tészta csücskeit összefogjuk és egyet csavarunk rajta. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan egymás mellé. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, míg melegszik addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával, utána betesszük sülni kb. 20 percre.
A megsült és kihűlt batyukat megszórjuk porcukorral.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Álarcok
  2019-02-11 10:21:56, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Farsang  
Farsang ideje
  2019-02-11 10:21:02, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Farsang  
Busójárás Mohács
  2019-02-11 10:18:53, hétfő
 
 



BUSÓJÁRÁS

Télűző alakoskodás, annak kialakulása: múltját, jelenét és mindazt, ami kíséri, körülveszi: a busót magát, felszerelését, eszközeit, a maszkos csoportok szerveződését, a farsang lebonyolításának egészét, főbb mozzanatait. Szintén a Busójárás iránti növekvő érdeklődés láttán jutottak arra az elhatározásra, hogy azok is közelről ismerhessék meg e népszokásukat, akik nem farsang idején látogatnak el : e gondolat jegyében különleges látványosság, egy Busóház és Busóudvar kialakítása fogad.



 
 
0 komment , kategória:  Farsang  
Osváth Erzsébet: Sül a fánk Serceg a zsír, sül a fánk.
  2019-02-11 09:22:06, hétfő
 
 

Osváth Erzsébet: Sül a fánk

Serceg a zsír,

sül a fánk.

Fényessárga serpenyőből

ragyog ránk.

Illatozik,

nő, dagad,

az orrunkat csiklandozó

jó falat.

Már a tálon

a sok fánk,

Fehér cukorfelhő alól

nevet ránk.

Ránk nevet

és integet.

Itt a farsang, vidám farsang,

gyerekek.



 
 
0 komment , kategória:  Farsang  
Farsangi bál
  2019-02-11 09:19:10, hétfő
 
 

Kanizsa József: Farsangi maszkabál
Maszkabálba
készül az utca,
A talpalávalót
Pőce Gyula húzza.
Ringyes rongyos maskarák,
Szalma, meg
kukorica figurák,
Fura táncuk
fürgén ropták.
Szólt a nóta
táncolt a láb,
Nevettük a
sok maskarát.



 
 
0 komment , kategória:  Farsang  
Vidám mókázást felnőttnek, gyereknek!
  2019-02-11 09:15:50, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Farsang  
Csak farsangkor akarj más lenni!
  2019-02-11 09:13:27, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Farsang  
Busójárás Története : Mohácson
  2019-02-11 09:09:56, hétfő
 
 

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába.
A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival.

Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A mondának - mely szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról - aligha van történeti alapja. A város 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, s a sokácság nagy arányú betelepítése csak mintegy tíz évvel ezután kezdődött meg. Minden bizonnyal a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal a szokást, mely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját. A népszokás megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első adatok.

A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplőt vagy a soktollú, fából összeállított buzogányt tartották. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.
Az így beöltözött busókat kísérik a jankelék, akiknek az a szerepe, hogy távol tartsák az utca népét, főleg a gyerekeket a busóktól. Hamuval, liszttel, ma már csak ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjukkal püfölik a csúfolódó gyerekhadat. A lefátyolozott arcú nőket és a lakodalmas viseletbe öltözött férfiakat, továbbá a karneváli jelmezű alakokat maskarának nevezik Mohácson.
Régen a tülkölő, kereplő, kolompot rázó és ,,bao-bao!"-t ordítozó busócsoportok tulajdonképpeni célja az volt, hogy házról-házra járva kifejezze jókívánságait, elvégezze varázslatait és részesüljön azokban az étel-ital adományokban, amiket sehol sem tagadtak meg tőlük.

Mára az idegenforgalom medrébe terelt népszokás sokat veszített az eredeti hagyományokból, ám látványosság szempontjából sokat nyert. A mai busójárás a régi népszokás központjában, a Kóló téren kezdődik. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

 
 
0 komment , kategória:  Farsang  
Kerék Imre: Farsang Arcod rejtsed álarc mögé
  2019-02-11 09:04:15, hétfő
 
 

Kerék Imre: Farsang

Arcod rejtsed álarc mögé,

öltsél cifra maskarát,

szökjünk, tomboljunk.

Itt a farsang,

pönögjenek citerák!

Sült malacka vicsorít ránk

fehér gyöngysor a foga,

Együnk-igyunk,

dorbézoljunk,

nyekeregjen a duda!

Járjuk-ropjuk, hadd dobogjon

nyírfakéreg bocskorunk!

Három napig tart a vígság

majd a böjtben alhatunk.

 
 
0 komment , kategória:  Farsang  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 350 db bejegyzés
e év: 3944 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1510
  • e Hét: 4073
  • e Hónap: 43685
  • e Év: 272622
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.