Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Az egres gyógyító hatásairól
  2019-02-11 21:10:30, hétfő
 
 



Az egres kiváló diétás gyümölcs, hiszen száz grammja körülbelül 40 kalóriát tartalmaz. Magas rosttartalma miatt, valamint a benne lévő pektinnek köszönhetően segít szabályozni az emésztést. Utóbbi mind lelassult emésztés, mind pedig hasmenés esetén támogatja az anyagcsere-folyamatokat.

Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően a zsírégetést is segíti, de kalcium- és káliumtartalmából adódóan is jótékony hatást gyakorol a fogyókúrára. Előbbi képes a belek belső falára tapadó zsírok eltüntetésére, ráadásul a zsíranyagcserében is fontos szerepet tölt be.

Az egres további pozitív hatásai:

- A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára. Az emésztést segíti, nem véletlenül adják főtt és sült húsok mellé köretként.

- Segít puffadás ellen: A gyakori puffadás hátterében gyakran valamilyen emésztőrendszerben kialakult gyulladás áll.

- Hasznos vegyületeivel hűsítő és gyulladásgátló hatással bír. Fogyaszthatod nyersen vagy frissen facsart lé formájában is. Mértékkel fogyaszd, hiszen túl nagy adagban hasmenést okozhat.

- Védi a nyálkahártyát

- C vitamin tartalma miatt védi az érfalak éppségét és a kötőszöveteket

- Fontos a szerepe a fehérje-anyagcserében

- Segíti a szív és az idegek működését

- Az egészséges haj és bőr őre

- Vízhajtó hatással bír

- Kedvezően hat a sejtanyagcserére (főleg az izomzatban és a szívizomzatban)

- Kedvezően befolyásolja a hormonok termelését

Magas pektintartalma miatt a feldolgozóipar féléretten szedi le, így más lekvárok megszilárdítására használják, de ebben az állapotban is fogyasztható, csak akkor még rendkívül savanyú és kemény. Éretten kissé puhább lesz és édeskés-savanyú, de feltétlenül fanyar, enyhén füstös mellékízzel, ami lekvárban különösen jól érvényesül.

Az egres fogyasztható nyersen, kompótként, süteménybe sütve. Ha másként nem is, legalább szószként mindenki találkozott már vele, és kellemes, üdítő fogásnak bizonyult. Remek lekvár is készíthető belőle.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az útifűről jó tudni
  2019-02-11 20:45:19, hétfő
 
 



Úton-útfélen - az értékes de elhanyagolt lándzsás útifű-

Közeli rokona a nagy útifűnek (Plantago major), valamint a réti útifűnek (Plantago media). A gyógyszeripar és a népgyógyászat mindhárom faj leveleit felhasználja. A lándzsás útifű jó baktériumölő, gyulladáscsökkentő, és sebgyógyító, ezért összezúzott levele hasznos gyógyír lehet rovarcsípések, kisebb égési sérülések esetén. A légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására, köptetőként használják baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Oldja a letapadt nyákot, elősegíti a köpetképződést.

A torok nyálkahártyáját bevonva enyhíti annak gyulladását, szünteti a köhögési ingert. Ártalmatlansága miatt a gyermekgyógyászatban is szívesen alkalmazzák. A mag csekély mértékű duzzadóképessége miatt néha hashajtó szerként is használatos. (Forrás: wikipédia)
A lándzsás útifű (Palntago lanceolata) vagy keskenylevelű útifű - népies nevén kígyófű, gyíkfű vagy útilapu - trágyázatlan mezőkön, réteken, utak mentén, parlagon hagyott területeken nő Még az aszfalt rései között is áttör. A kertünkből jól ismerjük, mint gyomnövényt.

Külsőleg a népgyógyászat bőrsérülésekre, vágott és gennyes sebekre, nehezen gyógyuló fekélyekre és vérzéscsillapításra használta. Az útifű friss levelét nehezen gyógyuló sebekre szokás tenni: fertőtleníti, összehúzza, bezárja a sebet, elősegíti a véralvadást.
A svájci Künzle tisztelendő, a tősgyökeres természetgyógyász és a gyógynövények nagy hatóerejének szakembere, ezt írja: Nincs még egy növény, amelyik úgy tisztítja a vért, a tüdőt és a gyomrot, ezért használ azoknak, akiknek gyenge a tüdejük, veséjük, vérszegények, sápadtak, kiütéseik, májfoltjaik vannak, köhécselnek, rekedtek, soványak, mint az agár, még akkor is, ha mindennel ellátják őket, mi szem-szájnak ingere. Segít lábra állni a gyengécske kisgyerekeknek, akik a jó táplálkozás ellenére is visszamaradtak a fejlődésben.

A nagy útifű (Plantago major) ritkábban fordul elő a mezőn, inkább elhagyott szántóföldeken, útszéleken, a száraz fűben és szintén gyomnövényként a kertben találkozhatunk vele. Népiesen nagy útilapunak is hívják.Bár mindkét növény hasonló hatóanyagokat tartalmaz, a népgyógyászat és a gyógyszeripar is a lándzsás útifüvet részesíti előnyben légúti megbetegedésekre, míg a nagy útifüvet sebekre javasolják.

Mindkét útifüvet akkor szedjük, mielőtt a virágok erős szára megjelenik. Érdemes az újonnan hozott, egészséges leveleket gyűjteni. Lehetőleg száraz, napfényes, teliholdas időben gyűjtsük.
Az útifű keserűanyagokat, labenzimet, flavonoidokat, illóolajat, aukubint és káliumsókat tartalmaz. Ezen kívül a levelek baktériumölő hatóanyaggal is rendelkeznek.

Hatása, alkalmazása

- Levével, tinktúrájával való öblögetés enyhíti a szájüregi gyulladásokat.
- Torokgyulladásnál egészítsük ki orvosi zsályával ( 1:1 arányban)
- Nyálka- és hurutoldó. Önmagában szirupként alkalmazva vagy kakukkfű 1:1 arányú keverékéből készített tea, szirup hatékonyan gyógyítja a légúti megbetegedéseket.
- Megfázás, torokgyulladás, köhögés után, vagy alatt, jelentkező nehéz légzés, mellszorulás esetén azonnal kezdjünk el tea vagy levélborogatást tenni a mellre útifűből, és igyunk zilizgyökér, édesgyökér, tüdőfű, martilapu, kakukkfű, keverékéből teát, napi 3-4 csészével, jó melegen. Ez a keverék megakadályozza a tüdőgyulladást és a mellhártyagyulladást. Elhanyagolt köhögés vagy erős dohányosok megfázásukra azonnal ezzel, vagy hasonló keverékkel kezdjék kúrálni magukat.
- Vérzéscsillapító hatása nem csak a felszíni sebek kezelésénél bevált, hanem nyersen fogyasztott leve belső fekély vagy gyulladás csillapítására is alkalmas.
- A gyomorsavtermelést enyhén visszafogja, a gyomorégést csillapítja. Gyomor és bélhurut esetén teáját jó melegen fogyasszuk. Görcsölés esetén külsőleg pakolást is tehetünk az adott testrészre.
- Teafőzete máj- és hólyagbántalmak esetén is ajánlható.
- Az útifű méregtelenítő hatású is, hiszen a teljes anyagcserére hatással van.
- Vizelethajtó hatása miatt képes csökkenteni a vér húgysavszintjét, fertőtleníti a vizeletkiválasztó rendszert.
- Sebgyógyító hatása régóta ismert. A friss levelek erezetének beirdalása után a levél fonákjával tegyük a gyulladt, sebes bőrre, kötözzük át és fél naponta cseréljük. használhatjuk csípésre, ekcémás felületek és aranyér kezelésére is. Kiválóan alkalmazható nehezen gyógyuló lábszárfekély esetén is. Először felfokozhatja a fájdalmat, de 10-15 perc elteltével fájdalomcsillapítóvá válik és nyugtatólag hat.
- Leve a kövirózsához hasonlóan alkalmas a fülfájással járó hallójárat-gyulladás kezelésére.

Fontos ! Az útszéleken található növényeket a szennyeződés miatt ne alkalmazzuk gyógyászati célra! Ha lehet telepítsünk néhány tövet kertünkbe, lehetőleg tiszta környezetbe.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A sárgarépáról
  2019-02-11 20:38:04, hétfő
 
 



A sárgarépa gyökere tele van antioxidánsokkal, A- vitaminnal, ásványi anyagokkal, és béta-karotinnal.

Sárgarépa fogyasztással az alábbiakban tesz az egészségéért:
- magas vitamin, antioxidáns, és rosttartalommal rendelkezik, 100 grammban csak 41 kalória van, elhanyagolható mennyiségű zsír, és nulla koleszterin

Vásárláskor többfajta répával találkozhat, mindenképp az élénk színű, friss, fiatal zöldséget válassza.

- A- vitamin és béta karotin tartalma is magas, amely segít megelőzni a száj- és a tüdőrákot (de csak akkor, ha nem dohányzik! Dohányosokban éppen ellentétes hatást tapasztaltak. Náluk a béta karotinok megemelik a tüdőrák előfordulásának a gyakoriságát). Flavonoid tartalma miatt a bőr egészségéért is sokat tesz.

- a répában található falcarinol meggátolja a rák kialakulását, mert elpusztítja a rákosodásra hajlamos sejteket.

- a friss zöldségnek a C- vitamin tartalma is magas, a napi beviteli mennyiség 9%-át megtalálhatja 100 grammban. A C- vitamin az íny, fogak, és a kötőszövetek védelméért felelős, valamint a szabadgyökök megkötésével védi a szervezetet a megbetegedésektől.

- komplex B- vitamin tartalma is magas, amelyek az egészséges anyagcsere folyamatokhoz elengedhetetlenek.

- a karotint a máj A- vitaminná változtatja, amely kell a jó látáshoz, a nyálkahártyák épségének a biztosításához, a szem védelméhez, a spermiumok termelődéshez, a bőr egészségéhez, és a szervezet megfelelő fejlődéséhez. A legjobb, ha mellette bőségesen fogyasztunk D vitamint is, pl. napozunk vagy tengeri halat eszünk. A rendszeres szoláriumozás nem növeli meg a bőrben a D-vitamin szintézisét, tehát jótékony hatás nélkül barnít.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 236 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 408
  • e Hét: 17075
  • e Hónap: 48561
  • e Év: 253262
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.