Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
A 30 éve szabadon emlékévhez
  2019-03-31 19:29:04, vasárnap
 
  "Anno sok társammal munkálkodtunk azon, hogy ez a hely létrejöjjön és a laktanya legyen múzeum, ahol megismerhetik a mosonmagyaróvári '56-os borzalom részleteit!
Sokan nem is tudják, hogy az a kő amin a szobor fekszik, hogyan került a helyére!
Nagyon sok szervezet egyeztetett anno, hogy a Gyásztér, hogyan legyen felavatva!
Amikor sor került az első gyászmenetre, közölték velünk, a szervezőkkel, hogy a Rendőrség semmiféle biztosítást nem ad, oldjuk meg ezt magunk!
Ami azt jelentette, hogy ott voltak, de a rendezvénybiztosítást nekünk kellett megoldanunk!!
Minden szervező secperc alatt ezt megoldotta!
Mi biztosítottuk a menet útját, mi biztosítottuk az emelvény szónokainak a testi épségét és az utána következő "katonai balhé" kezelését!
Féltünk?? Féltünk!!! Megoldottuk?? Megoldottuk!!!
Soha olyan méltóságteljes megemlékezés nem volt, mint az első!!
Köszönet minden résztvevőnek!!!" - írta nekem valaki.

Abszolút a 30 éve szabadon emlékévhez kapcsolódik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
dr. Nagy György emlékére (1926-2008)
  2019-03-31 09:20:43, vasárnap
 
  Nincs évforduló a kertészmérnök Nagy György életében, de a kezembe került,róla szóló írásokból (mindből) kihagyták életének egy jelentős feladatát, munkáját, mely ötvenhattal kapcsolatos. Hamarosan erről írok részletesen, mert úgy vélem, hogy emlékezni kell rá ezen oldaláról is.

Addig bemásolom a Moson Megyei Életrajzi Lexikon róla szóló szócikkének közéletiségéről szóló sorait:

"Kezdettől aktív és értékes munkása volt Mosonmagyaróvár közéletének. Első ténykedése a felújított Fő utca virágosításának megtervezése volt. 1985-től 2002-ig alapító elnökként vezette a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesületet, s haláláig elnöke volt az Alapítvány a Városért közhasznú szervezetnek. A Haberlandt Bizottság elnökeként méltatlanul elfeledett, Magyaróváron született vagy itt működött tudósok emlékét támasztotta föl, s a ,,Moson Megyei Műhely" című folyóirat alapító szerkesztő bizottsági elnökeként két évig (1998-1999) alakította a periodika arculatát, szervezte a kiadást. Utolsó munkája a 48-as tér kertészeti megtervezése volt. Tevékenységét három külföldi kertészeti kiállításon ismerték el arany-, ezüst- és bronzéremmel. Tudományos kitüntetései: Mohácsi Mátyás Emlékérem, Kocsis Pál Emlékplakett. Sokoldalú, színvonalas közéleti munkásságát ismerte el 1998-ban a város a Pro Urbe Mosonmagyaróvár díjjal és éremmel. Hamvait 2008. máj. 26-án helyezték örök nyugalomra tanártársai sírjainak közelében a magyaróvári temetőben."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56 volt a színpadon
  2019-03-30 07:02:52, szombat
 
  Az Ars Longa Theatrum, Stúdió, Film előadása a Flesch Művelődési Központban, március 29-én, pénteken 18 órakor, címe Igazságtalanság

Leírás:
Az Igazságtalanság című darabban két fiatal -Tóth Ilona és Mansfeld Péter -emlékeit ismerhetik meg a nézők. Rövid életük szinte semmit nem tett lehetővé, amit mi természetesnek veszünk. Az 1956-os forradalom hősökké, az azt követő megtorlás mártírokká tette őket, ugyanakkor elvett tőlük mindent, amire az élet kapujában bármelyikünk vágyhat: szerelmet, családot, tartalmas életet, békés öregkort. Az ítéletet kíméletlenül végrehajtották rajtuk.

Galambos Attila Igazságtalanság c. dokumentumdrámája Major Tamás rendezésében.

SZEREPLŐK:
MANSFELD PÉTER: VARGA KRISTÓF
TÓTH ILONA: LEVÉLI KAROLIN
HANG: VITÉZ VILMOS

Nem voltunk sokan, talán ötvenen? De lehet, hogy még ennyien se, de ez nem von le a darab értékéből egy jottányit sem. Örülök, hogy elvoltam. Előtte a Mosonvármegyében úgyis kénytelen voltam a piaristák új iskolaközpontjáról olvasni. Persze azt, hogy a laktanyát miattuk dózerolják el, és miattuk száll el véglegesen a XX. Század Múzeum megvalósítása még csak meg se említették. A cikk címe egyébként Közösségi tervezéssel hozzák létre a jövő iskoláját az Ipartelepen. Én azt mondom, hogy örüljenek a 280 éves múltjuknak, meg a patinás belvárosi iskolájuknak! A terület meg társasházi övezet lesz. Az tényleg az Ipartelep jövőjét szolgálná. Iskola most is van a telepen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Két év alatt az emlékszoba is meglett
  2019-03-29 05:15:42, péntek
 
  Két éve a mosonmagyaróvári Móra-iskola működtetését a helyi német nemzetiségi önkormányzat vette át. Mondhatni a Móra előremenekült, s ez be is jött nekik. A sok eredmény mellett itt a legújabb hír. Május 17-én megnyitják az Ungarndeutsche Heimatstube helyiségüket. Az iskola volt szolgálati lakásában alakítják ki a többcélú helyet. Lesz benne múzeum, de foglalkoztató is a diákok német nemzetiségi óráihoz, természetesen a legmodernebb eszközökkel, ahogy a német egyesületek találkozó, próba helyisége is biztosítva lesz általa.
Én jól emlékszem, hogy a német nemzetiségi önkormányzat milyen régóta szeretett volna egy ilyet, de nem jött össze nekik. Pár éve még egy könyv kiadására sem nyertek egy fillért sem a városi pályázaton. Most meg, az iskolát alighogy átvették, már az emlékszoba ( emléklakás) is megvalósul. Szívből gratulálok nekik hozzá!
Érdeklődve várom, hogy mikor lesz '56-os emlékszoba a laktanya helyén (is) épülő piarista iskolában.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felhívás a Gulyás Lajos Kollégium érdekében
  2019-03-28 07:38:51, csütörtök
 
  Alulírott, Simon Zsuzsanna ötvenhatos emlékmegőrző, az alábbi véleményt fogalmazom meg a mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégium tervezett átszervezése kapcsán.

A mosonmagyaróvári intézményt a városi képviselőtestület 2007-ben alapította önálló jogállású és költségvetésű kollégiumként. Kezdettől fogva őrzője, ápolója az 1956-os forradalom és szabadságharc szellemiségének, a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz áldozatai, a megtorlások mártírjai emlékének.

Emlék - és hagyományőrző munkájuk számtalan előadás, kiállítás, filmforgatás, pályázat, tanulmány, publikáció, vetélkedő, szavaló- és rajzverseny, honlap készítés, történelmi emléktúra, stb ... formájában növelte, erősítette mind a diákok, mind a nevelőtestület, mind a városi közösség történelmi ismereteit, 1956 iránti elkötelezettségét.

Kiemelkedő tevékenységeiket helyi és országos elismerések, oklevelek, kitüntetések kísérik.

2013-ban, a kollégium ötvenhatos emlékmegőrző tevékenysége elismeréseként, a család írásbeli hozzájárulásával, Gulyás Lajos református lelkész, '56-os mártír nevét vehette fel.

Az elmúlt hat évben a család és az intézmény kapcsolata megerősödött, élővé vált. Közösen jártak és emlékeztek Gulyás Lajos emlékhelyein, évfordulóin. Külön, névadójuk tiszteletére még előadást is szerveztek a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tudományos kutatójának meghívásával.

Mindezek után mély megdöbbenés és mérhetetlen szomorúság, hogy a győri tankerület az intézményt úgy kívánja átszervezni, hogy még a nevét is eltüntetik. Nem értek egyet ezzel, mert úgy gondolom, hogy a kollégium a legmagasabb színvonalon őrizte Gulyás Lajos és egyben minden Ötvenhatos emlékét, ezért a kollégiumot úgy átszervezni egy másik intézménybe, hogy még a nevét is elveszik, az mérhetetlen megalázó a mártírsorsú református lelkész részére, akit ezzel mondhatni másodszor végeznek ki, ahogy családja tagjai részére is, akik joggal tehetik fel a kérdést, hogy ennyit ér csak napjaink Magyarországán egy '56-os mártír neve?! Hat év emlékmegőrzés után megszüntethető?

Kérek Mindenkit, aki egyetért véleményemmel, lehetőségéhez képest emelje fel szavát a Gulyás Lajos Kollégium névszerinti megmaradásához!

Köszönettel: Simon Zsuzsanna, '56-os emlékmegőrző

Mosonmagyaróvár, 2019. március 28.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kátai Zoltánnál az igazság
  2019-03-27 07:44:17, szerda
 
  Áder János köztársasági elnök nemzeti ünnepünk, 2019. március 15. alkalmából Kossuth-díjat adományozott a mosonmagyaróvári Kátai Zoltán énekmondó, zeneszerző részére a Kárpát-medence magyarságának összetartozás-érzését, nemzettudatát a régi magyar zene és irodalom népszerűsítésével, valamint a régi magyar krónikás énekek élményszerű megjelenítésével erősítő több évtizedes, példaértékű és hiteles történeti énekmondói pályafutása elismeréseként.

Kátai Zoltán a nyilatkozatából:
,, A világ romlik, sekélyesedik, érzelmileg sivárosodik, nincsenek szoros kötődések, lazul a társadalom, nem akar tudni a múltjáról. Nem akar abból építkezni. Ez azzal jár, hogy nem tudja, merre menjen és hogyan alakítsa jelenét."

Remélem azok is olvasták a vele készült interjút, akik most hagyják elveszni ötvenhatos múltunk ikonikus épületét, a volt zöld ávós laktanyát, amiből XX. Század Múzeumot kellett volna létrehozni, akik most hagyják a város kollégiumát átszervezni, ezzel hagyják Gulyás Lajos református lelkész, '56-os mártír nevét megszüntetni, ezzel hagyják az intézmény ötvenhatos emlék - és hagyományőrző tevékenységét felszámoltatni!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Falszakasz vagy emlékszoba
  2019-03-26 03:42:36, kedd
 
  A volt határőrlaktanya, ... amit időközben elcseréltünk a piarista renddel, ahol, mindenki tudja, hogy egy vadonatúj, modern oktatási létesítményt terveztek és szándékaik szerint felépítenek és ebben már kezdet kezdete óta az volt a rend álláspontja, hogy ebbe nem fér bele egy funkciójában nem megfelelő állagú, magában leromlott, ráadásul rossz emlékezetű épület. Ezt ugye még megtetézte egy padlástűz, amikor az épület tetőszerkezete leégett, mára az épület teljesen leázott a pincéig, úgyhogy a pincében elhelyezett múzeumi tárgyainkat is menteni kell. Úgyhogy ebben a szituációban úgy ítélte meg végül a testület, hogy ezt az épületet nem kell megtartani, a védettséget levehetjük róla.
Viszont a feladata a polgármesternek itt az, hogy valamilyen emlékét ennek az épületnek mégiscsak őrizzük meg, esetleg egy kis falszakaszt, amin egy emléktábla vagy emlékszobát amiben ennek az egésznek a történelme feltárható lesz. Úgy gondolom, hogy ebben a renddel meg fogunk tudni egyezni.


Hírháttér 2019.03.22.
Mosonmagyaróvári Városi Televízió
dr. Árvay István polgármester
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Igazságtalanság
  2019-03-25 08:38:51, hétfő
 
  Az Ars Longa Theatrum, Stúdió, Film előadása a Flesch Művelődési Központban, március 29-én, pénteken18 órakor, címe Igazságtalanság

Leírás:
Az Igazságtalanság című darabban két fiatal -Tóth Ilona és Mansfeld Péter -emlékeit ismerhetik meg a nézők. Rövid életük szinte semmit nem tett lehetővé, amit mi természetesnek veszünk. Az 1956-os forradalom hősökké, az azt követő megtorlás mártírokká tette őket, ugyanakkor elvett tőlük mindent, amire az élet kapujában bármelyikünk vágyhat: szerelmet, családot, tartalmas életet, békés öregkort. Az ítéletet kíméletlenül végrehajtották rajtuk.

Jegyek a Flesch Központban és a szereplőknél kaphatók!

Galambos Attila Igazságtalanság c. dokumentumdrámája Major Tamás rendezésében.

SZEREPLŐK:
MANSFELD PÉTER: VARGA KRISTÓF
TÓTH ILONA: LEVÉLI KAROLIN
HANG: VITÉZ VILMOS

Sohse aktuálisabb, mint most, hogy ,,Bonthatják a leégett egykori laktanyát" Kisalföld cikk 2019.03.23.

,, ... a város egyik jelképének számító ipartelepi sortüzes laktanya sorsa megpecsételődött.Hozzászólás nélkül 12 igen, 1 nem szavazattal és 1 tartózkodással törölték a helyi védettséget."

,, Ugyanakkor csak a laktanyához kapcsolódó mozzanat, hogy a katasztrófavédelem - melynek munkáját példásnak értékelték az érintettek - beszámolója kapcsán Sallai Péter megyei igazgató, tűzoltó dandártábornok kérdésre elmondta: a tűzvizsgálatot lefolytatták. Ez az elektromos okot és a bűncselekményt kizárta. Végeredményben a laktanyatűz oka ismeretlen maradt."

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
barnák az októberi csöndben
  2019-03-24 11:11:54, vasárnap
 
  Varga György, a Szigetköz festője kiállításán voltam pénteken. Böröndi Lajos költő az alábbi versével köszöntötte:

aranyló nyár

aztán kékek meg nagyon vörösek
és sárgák erről szól a nyár
színek és fények a megkopott világban
s a fekete is lassan megtalál

és zöldek mint a nyersselyem
amelyen elcsúszik a fény
és barnák az októberi csöndben
s pirosak a kicsorduló vér

ilyen piros mint a rózsák rőt színe
s ezüst ahogyan lebukik a Nap
a tengerbe és sárga hirtelen
mint a mézé mely velünk marad

és mélykék mint a víz színe
az öblökben amelyek fölött
köröz egy hatalmas madár
az aranyló nyár sugarai között

A kiállításból kiemelkedett, szó szerint is egy óriás kereszt. Mikor észrevettem, lelkem megremegett, s lelki szemeimmel láttam keresztre feszítve ötvenhatunkat, a laktanya felgyújtott épületét, lerombolását, eltüntetését. Láttam leverve Gulyás Lajos nevét a kollégiumról, a református lelkészt, ötvenhatos mártírt másodszor végzik ki. Ma is élő családját másodszor alázzák meg!

Minden hazug árulónak vezekelnie kell majd elkövetett bűneiért!
Én nem bocsátok meg senkinek!


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A 2012.02.23-ai képviselő testületi ülés jegyzőkönyvéből
  2019-03-23 12:39:34, szombat
 
  8. napirendi pont

Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyon kezeléséről és hasznosításáról szóló önkormányzati rendelet-tervezet

Jelenlévő képviselők száma: 13

Dr. Pető Péter képviselő: az előterjesztést a gazdasági bizottság egyhangúlag támogatta. Új
vagyonrendelet megalkotására azért van szükség, mert a nemzeti vagyont és ezen belül az önkormányzati vagyont szabályozó állami jogszabályok jelentősen megváltoztak. A rendelet új jogi fogalmakat vezet be és egyfajta védettséget is ad bizonyos vagyontárgyaknak. Kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonként azokat nevesíti a rendelet, amelyben - a Sóház kivételével - közfunkció zajlik, a Sóház pedig a legrégebbi országosan védett műemléke a városnak. Ezen kívül a Futurát, a Múzeumot a Cselley házzal együtt és a városháza épületét védi a rendelet. Valóban ez a kör adott esetben bővíthető is. Kopetti Tamás képviselő módosító indítványai ehhez kapcsolódnak. A gazdasági bizottság a módosító javaslatot megtárgyalta. A javasolt ingatlanok a határőr laktanya kivételével lakóépületek a Fő utcán. Meggyőződése, ha Magyaróvárnak is sikerül előbb-utóbb egy rehabilitációt elindítani, akkor ez problémás lehet, s nem látja a védettség okát a műemléki védettségen kívül. Amikor a gazdasági bizottság nem támogatta ezt a módosító indítványt, egyúttal felhívta a Movinnov Kft-t vizsgálja meg városképi szempontból milyen kiemelt műemlékek vannak, amelyek később a kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonba besorolhatók lennének. Ingatlant besorolni könnyebb, mint később onnan törölni. A Határőr laktanyán hezitált egyedül a gazdasági bizottság. A laktanyához jelentős terület is tartozik, nem biztos, hogy az önkormányzati hasznosítása ekként célszerű. Amikor hasznosításra ingyenesen megkapta a laktanyát az önkormányzat a Magyar Államtól, akkor vállalták, hogy ott tartós közcélt valósítanak meg. Amíg ez a tartós közcél nem kerül eldöntésre, addig helytelen lenne az ingatlan besorolása a kiemelt jelentőségű vagyon körébe. Ha tudják miként hasznosítják véglegesen a laktanyát, akkor rendeletmódosítással bekerülhet majd a javasolt vagyon közé. A gazdasági bizottság az eredetileg előterjesztett rendeletben szereplő felsorolást támogatja.

Kopetti Tamás képviselő: az indokolással helyenként egyetért. Támogatja azt, hogy vizsgálják
felül azokat a műemléki épületeket, amelyeket védettség alá kellene helyezni. Felhívja a figyelmet a nemzeti vagyonról szóló törvényre, amely tartalmazza, hogy Magyarország Alaptörvénye rögzíti, hogy az állam és a helyi önkormányzat tulajdona nemzeti vagyon. Az Országgyűlés a nemzeti vagyonnak a közérdek és a közösségi szükségletek céljára történő hasznosítása, a természeti erőforrások megóvása, a nemzeti értékek megőrzése, stb. Született egy Alaptörvény, amit a nemzeti vagyonról szóló törvény megerősített. Éppen ezért gondolta, hogy már most kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon körébe helyezhetők az általa javasolt épületek. 100 %-os önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokról van szó, történelmi jelentőséggel bíró épületekről. Uzsoki Andrásnak az 1967-es könyve alapján gyűjtötte ki a két utcára nyíló szép polgári épületeket, amelyeket a város örökségének kellene tekinteni, ugyanúgy a határőr laktanyát is. A határőr laktanyát már most javasolja a kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon körbe belevenni, de kitart javaslata mellett és kéri fontolják meg és támogassák az melléklet kiegészítését.

Hushegyi Róbert képviselő: Kopetti Tamás képviselő módosító indítványában 6 épületet jelölt
meg, melyeket kiegészítésre javasol a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon soraiba való felvételre. Az épületeket ismeri, azonban az indítványban nem szerepel indoklás, ami esetleg meggyőzte volna, hogy bármelyiket is támogassa a felvételre. Az utolsóként feltüntetett Határőr Laktanya vonatkozásában azonban megjegyzi, hogy az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz az akkor élt társadalom és egyének bűne. A gyásztér méltó emléket nyújt az akkori áldozatoknak. Sokan hajlamosak azonban, hogy az elkövetett bűnt azonosítsák Mosonmagyaróvár várossal és a Határőrséggel. Ezzel az előző önkormányzat is próbálkozott, amikor meg akarta változtatni a Határőr utca elnevezést. Akkor ezt sikerült megakadályozni.
A mosonmagyaróvári Határőr Laktanya kiemelt szerepelt játszott a határőrizetben a két szomszédos ország fővárosának közelsége miatt. Sok ezer sorállományú határőrnek adott otthont, akik ha kellett az életük árán is becsülettel és tisztességgel őrizték a magyar államhatárt. Szent László kora óta a lakosság mindig tisztelte és megbecsülte a határőröket. Határozottan tiltakozik az ellen, hogy bárki is a Határőr laktanyát a történelem sötét korszakának szimbólumává tegye és a Határőr nevet megbélyegezze.
Az eredeti rendelet-tervezetet változatlan formában támogatja.

Dr. Pető Péter képviselő: nem hitte volna, hogy a Határőr laktanya ilyen típusú, részben
történelmi, részben ideológiai vita tárgya lesz. Ennél sokkal pragmatikusabb dologra gondolt, egy helyrajzi számon van az első épülettömb jelentős nagyságú telekkel. Mindegyiket szerencsés lenne önkormányzati célra hasznosítani, de nem biztos, hogy egy helyrajzi szám alatt. Ha most besorolják a védettségbe, akkor később a város zárja el magát számtalan lehetőségtől. Már többször elmondták, hogy egyébként a mosonmagyaróvári 56-nak a gyásztéren kívül is szeretnének emléket állítani, konkrétumokról még nem döntöttek, de amikor átvették a laktanya épületét, akkor döntöttek arról, hogy tartós közcélra fogják hasznosítani. Ehhez kellene tartani magukat, de ez jelenleg nem tart itt. Megérti Kopetti Tamás képviselőt, hogy kiemelte az ingatlanokat, de a környéken még számos olyant felsorolhatott volna, ami városképi szempontból meghatározó, csak az önkormányzatnak nem 100 %-os tulajdona. Ezekkel az épületekkel és kb. 140 másik ingatlannal együtt van olyan történelmi belvárosa Mosonmagyaróvárnak, amely idegenforgalmi szempontból a 11-14 legismertebb történelmi belvárosnak minősül Magyarországon. Leszögezi, sem a gazdasági bizottság, sem a FIDESZ-KDNP frakció nem kívánja értékesíteni ezeket az ingatlanokat, tehát nem azért nem támogatják a módosítást, mert el kívánják adni az ingatlanokat. Valóban történelmi és városképi szempontból is közös kincsről van szó, de elmondta, hogy jelenleg miért nem javasolják a többlet fokozott védelemre ezeket az ingatlanokat.

Szabó Miklós képviselő: a nemzeti vagyon kifejezés számára azt jelenti, hogy örök és
megőrizendő érték. A szöveges részben azt látja, hogy az önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyont a helyi rendeletben meghatározott, esetünkben 25 millió forint értékhatár felett csak versenyeztetés útján lehet értékesíteni. Ez azt jelenti, hogy a nemzeti vagyonba sorolt vagyontárgyat is lehet értékesíteni. Nyilvánvalóan nem tételezi fel, hogy a felsorolt vagyontárgyakat értékesíteni akarnák, hiszen ezek a nemzet és egyben a városi vagyonnak is jelentős értékei. Kérdésére félig kapott választ, de tudni szeretné, hogy mennyiben korlátozza a besorolás a későbbiekben a fejlesztéseket, beruházásokat. Amennyiben ez korlátozza, akkor ne sorolják az ingatlanokat ebbe a vagyonkörbe. A vitából azt szűrte le, hogy bizonyos korlátozást jelent a kiemelt jelentőségű vagyonba sorolás. Ha ez így van, akkor nem támogatja, hogy a határőr laktanyát besorolják, hiszen ott a városnak ezzel régóta elképzelései vannak.

Dr. Árvay István alpolgármester: a rendelet úgy van felépítve, hogy törzsvagyonra és üzleti
vagyonra bomlik. A törzsvagyonhoz tartozó részek, amiről a vita folyik. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon kvázi forgalomképtelen. Az értékesítésre vonatkozó rendelkezések a forgalomképes üzleti vagyonra vonatkoznak. Kéri ne keverjék össze a dolgot, nyilván nem akarják a törzsvagyont sem eladni, sem megterhelni, de nem is lehet. A törvény alkot egy új fogalomrendszert, amit próbáltak tartalommal megtölteni azzal a néhány ingatlannal, amit felsoroltak. Ez a kör a későbbiekben bővülhet, akár szűkülhet is, ha annak nincs akadálya. Úgy ítélték meg, mivel kellő magyarázatot nem fűzött a képviselő úr ahhoz, hogy miért pont azokat az ingatlanokat emelné ki a többi sorából, amiket felsorolt, ezért úgy gondolják, hogy nem inflálnák el első körben ennek a fogalomrendszernek ezt a nagyon szigorú védettségét. Csak nagyon jelentős indokok alapján bővítenék tovább ezt a kört. A módosító javaslat kiragadott példákat tartalmaz. Egy érvrendszert kellene kialakítani és akkor a kör bővíthetővé válik.

Dr. Nagy István polgármester: elmondja, hogy a munka nem állt le. A gazdasági bizottság
felkérte a Movinnov Kft. ügyvezetőjét annak vizsgálatára, hogy városképi, műemléki szempontból milyen ingatlanok vannak, amelyek besorolhatók lennének a kiemelt jelentőségű vagyoni körbe. A vagyongazda is dolgozik ezen a kérdésen. Amikor összejön egy újabb kör, akkor természetesen a testület elé terjesztik a rendelet kiegészítését. Egységesen, rendszerezve, szabályok szerint fogják az ingatlanokat besorolni.

Szabó Miklós képviselő: 60 napon belül meg kell alkotni a helyi vagyonrendeleteket. Azt
javasolja, hogy fogadják el a rendeletet, majd történjen meg egy alapos vizsgálat a kiemelt jelentőségű vagyonba sorolásra, melynek alapján kerüljön kiegészítésre a melléklet.

Dr. Nagy István polgármester: a vizsgálat folytatódni fog, melynek figyelembe vételével a
melléklet kiegészítésére vonatkozó javaslatot a képviselő-testület elé fogják terjeszteni.

Szavazásra bocsátja Kopetti Tamás képviselő módosító javaslatát. Aki elfogadja, szavazzon. (1 igen, 12 nem, 1 tartózkodás)

Aki a rendelet megalkotásával egyetért, szavazzon. (14 igen)


A Képviselő-testület egyhangúlag az alábbi rendeletet alkotta:

11/2012.(II.24.) önkormányzati rendelet


Mosonmagyaróvár város Önkormányzata Képviselő-testülete Mosonmagyaróvár város Önkormányzata vagyonáról, a vagyon kezeléséről és hasznosításáról szóló rendeletét megalkotta.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
2019.02 2019. Március 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 352 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2404
  • e Hét: 2952
  • e Hónap: 3414
  • e Év: 25467
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.