Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Galagonya gyógyhatásairól
  2019-03-03 22:23:26, vasárnap
 
 



A galagonyát (Crataegus monogyna) a nép a ,,szív kenyerének" is hívja, ami a szíverősítést fejezi ki, hogy olyan fontos a szívnek, mint a testnek a mindennapi kenyér. A galagonya zsenge fehér virágaiból és leveleiből, szíverősítő teát készítenek, de érett piros bogyóit is felhasználják alkoholos kivonatok és egy sor egyéb gyógyszer előállításához.

Mit tartalmaz?
A növényi drog tartalmaz flavonoidokat (vitexint, hiperozidot, rutint), aminszármazékokat (feniletilamint, trimetilamint, tiramint), kvercitrint, kvercetint, proantocianidokat, triterpéneket és krateguszsavat.

Miben segít a galagonya?

- Gyenge szívműködés esetén a galagonya erősíti a szívet és enyhíti a szívtáji nyomás és szorongás érzését, szívritmuszavarok, angina pectoris.

- Különösen ideális szer idősebb emberek szív- és vérkeringési panaszai esetén, amikor a szívkoszorúerek meszesedése folytán leszűkülnek.

- Keringési és vérnyomászavarok esetén gyakran alkalmazzák a galagonyát homeo- Homeopatikus egyedi vagy kombinált gyógyszerként is.

- A galagonya ajánlott a lábadozás időszakában vagy műtétek után, a más módon keletkezett szívkárosodásoknál is, például azoknál, amelyeket súlyos fertőző betegségek váltottak ki.

- A naponta nagy igénybevételnek kitett, erős stresszhatás alatt álló fiatalok számára is a galagonya a megfelelő orvosság a későbbi károsodások megelőzésére.

Hogyan alkalmazzuk?

Naponta két-három csésze galagonyalevélből és -virágból készült tea kellőképpen megerősíti az öreg szívet, és ezzel párhuzamosan a vérnyomást is csökkenti. Ez az oka annak, hogy számos geriatrikonban - az idősebbek fizikai és szellemi teljesítőképességét serkentő gyógyszerben megtalálható a galagonya.

Ahhoz, hogy jó eredményeket érjünk el, a galagonyateát hosszabb ideig kell alkalmaznunk. A tünetek észrevehető javulása kb. hat hét múlva következik be. A tea hónapokig és évekig iható anélkül, hogy bármiféle negatív mellékhatások lépnének fel. Németországban három tucat gyógyszer is tartalmazza hatóanyagait.

Ajánljuk tehát mindenkinek, akinek már volt infarktusa, hogy a galagonyatea vagy -tinktúra sürgősen legyen a "szívügye". Ilyen esetekben a tea nemcsak az utókezelés gyógyszere, hanem egyúttal a további infarktusok megelőzésének hatásos eszköze is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fekete ribizli gyógyhatásairól
  2019-03-03 22:18:06, vasárnap
 
 


Fekete ribizli más néven ribiszke .

A fekete ribiszke a Kárpát medence jellegzetes növénye, eurázsiai, síkvidéki faj. A Martonvásári Orvos és Gyógyszerészeti Egyetemen évek foglalkoznak a növény farmakológiai és kémiai vizsgálatával. A fekete ribiszke bizonyítottan kedvező fitoterápiás hatásai miatt fogyasztásra és termesztésre ajánlott.

A 18. századi Franciaországban népszerűségét jelezte, hogy hasmenés, ízületi problémák, köhögés tünetei ellen illetve sebkezelésre is használták. Miután védett növény, kizárólag a termesztett állományokat hasznosítják. Leginkább gyümölcséért termesztik. Ideális színező és aromaanyag valamint funkcionális étrendkiegészítő. Levelét kizárólag gyógyászati céllal hasznosítják

Mit tartalmaz?
A termés magas vitamin-,cukor- és savtartalma, kellemes aromája miatt népszerű. C-vitamin tartalma meghaladja a csipkebogyóét. A C-vitamin stabilitása az aszkorbin oxidáz enzim hiányával magyarázható. Ezért forró italokkal fogyasztva a kezdődő meghűléses tünetek kezelésére kiváló. A beltartalmi értékek klíma- és fajtafüggők.

Mire alkalmazzák?

- A nép gyógyászatban régóta alkalmazzák reumás és köszvényes panaszokra.

- Vizelethajtó hatása van, de fogyasztják magas vérnyomásra is.

- Tudományos állat- és humánkísérletek kimutatták érfal-lazító hatását.

- Állatkísérletek bizonyították a terméskivonat érelmeszesedés csökkentő hatását.

- Humán kísérletek mutatták ki a látás sötéthez való alkalmazkodásának fokozódását a terméskivonat fogyasztását követően.

- További kísérletek bizonyították, hogy a terméskivonat csökkenti az influenza virusok szaporodását és a fertőzött sejtekből való kiszabadulását.

- Kimutatták, hogy a ribiszkekivonat a herpesz fertőzés korai szakaszában csökkenti a vírusok szaporodását, sőt az aciklovir és a terméskivonat hatása együttes alkalmazás esetén összeadódik.

- Más kísérletekben bizonyos, főleg emésztőrendszeri tumorsejtek szaporodását gátolta a termés alkoholos kivonata.

- Megállapították, hogy nemcsak a fekete ribiszke termésének polifenoljai, hanem összetett szénhidrátjai is ilyen hatással bírnak.



Fekete ribiszke levél gyógyhatásai

A levelet a népgyógyászat vizelethajtóként és vérnyomáscsökkentőként használja. A levél eddig ismert aktív hatóanyagai a flavonoidok, amelyek virágzáskor és termésképződés idején fordulnak elő a legnagyobb mennyiségben. További hatóanyagok előfordulását is valószínűsítik, amelyeket még nem sikerül eddig kimutatni. A levél és a levélrügy illóolaj tartalmának köszönheti jellegzetes illatát, fő komponense egy butánvegyület.

Állatkísérletek bizonyítják a levél alkoholos kivonatának gyulladás gátló és vizes kivonatának vérnyomás csökkentő hatását. Megállapították, hogy a levélből készült tea sikerrel használható a reumás tünetek enyhítésére, enyhe hipertenzióra illetve vízhajtásra. Állatkísérletekben kimutatták, hogy testsúly kilogrammonként 3 g levél hat hónapon keresztül történő fogyasztása sem toxikus hatású.

Fekete ribiszke mag gyógyhatásai

A mag zsírosolajában található telítetlen zsírosolajok közül a linolénsav tartalmon a legjelentősebb. Legújabban a magban idővel megjelenő antocianin kondenzátumokat is kimutattak. Hasonló vegyületeket csak a vörösborban találtak ezelőtt. Ennek nem csak az anticoaninstabilitás növelésében van szerepe, hanem a színanyagok stabilizálásában, amit természetazonos fenolok hozzáadásával az élelmiszeriparban lehet sikerrel alkalmazni. A magból ciánszármazékokat is kimutattak, amelyek élettani szerepe még tisztázatlan.

A magkivonat gyulladásgátló hatását kísérletek bizonyítják. A ribiszke magolaj belsőleg történő (orális) alkalmazása esetén az ízületi fájdalom és a merevség is csökken. Állatkísérletekben a magolaj vérnyomáscsökkentő hatású. Humán kísérletekben csökkent a vér koleszterin szintje. Ezért Felvetődik a halolaj alternatívájaként való alkalmazás lehetősége. Kimutatták, hogy a mag savas kivonatából nyert összetett szénhidrátok a gyomorfekélyt okozó Helicobacter gyomorfalhoz való kötődését gátolják.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A sárgarépa gyógyhatásairól
  2019-03-03 22:11:41, vasárnap
 
 



A sárgarépa kivételesen gazdag az A vitamin elővitaminjában (karotinban), B1-, B2-, és C- vitaminban, közvetlenül felhasználható cukrokban (gyümölcscukor és szölőcukor) ásványianyagokban (kálium, vas, foszfor, kálcium, nátrium, magnézium, mangán, kén, réz, bróm, arzén), aszparaginban, daucinban (vizelethajtó hatású) és pektinben (összehúzó hatású).

A sárgarépa gyógyító tulajdonságai

- Enyhíti a vérszegénységet és erősíti a szervezetet

- A bőr barátja - üdévé teszi a bőrt és sérülés esetén gyorsítja seb forradását.

- A sárgarépában található A-vitamin véd az UV-sugaraktól, aktiválja a pigmenteket, gyorsítja, tartóssá és egységessé teszi a barnulást.

- A sárgarépa fogyasztása rendkívül jó daganatos betegségek megelőzésére, illetve gyógyszeres terápia kiegészítésére, immunerősítőként, fehérvérsejt növelésére.

- Ásványokban gazdag, ezért értékes természetes immunerősítő. Kezeli az ásványianyag-hiányos állapotokat.

- Szabályozza az emésztést és főként a belek működését

- Vizelethajtó és vértisztító hatású

- Serkenti az anyatej termelődését. Kifejezetten ajánlott szoptató anyáknak.

- Kezeli a szaruhártya problémájából adódó látászavarokat,

- Kezeli a bélzavarokat, főleg a gyerekek hasmenését és székrekedését, valamint a gyomor és nyombélfekélyt,

- Kezeli a légcső és a tüdő megbetegedéseit

- Kezeli az epe és májelégtelenséget, oldja az epe és vesekövet, erősíti a lépet és hasnyálmirigyet.

- Megszünteti a gyomorsavtúltengést és a gyomorégést,

- Kezeli a reumát és a köszvényt

- Fogyasztásával meg lehet előzni az öregedés jeleit, a bőr ráncosodását és az érelmeszesedés kialakulását.

Ideális fogyasztási módja: Fogyasztható könnyű ételként, nyers zöldségekkel párosítva salátákba, főzelékekbe, levesekbe, sárgarépaléként amit sárgarépa porból is készíthetünk.

Ha növelni akarjuk köptető és vértisztító hatását a sárgarépalevet vagy port tejbe is keverhetjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2019.02 2019. Március 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 142 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 927
  • e Hét: 11041
  • e Hónap: 24790
  • e Év: 229491
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.