Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kardamom
  2019-03-30 22:12:23, szombat
 
 



Az Indiából származó kardamomot a fűszerek királynőjeként tartják számon és az egyik legdrágább fűszer a sáfrány és a vanília mellett. A kardamomot rendszeresen használják ételek ízesítőjeként az indiai konyhában. Nemcsak főételeket ízesítenek meg a segítségével, hanem desszertekhez és italokhoz is hozzáadják, hiszen kellemes, édes ízt kölcsönöz ezeknek.

A kardamon nagyon gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás, gazdag kalciumban, káliumban, magnéziumban, foszforban és C-vitaminban. Energiát, szénhidrátot, fehérjét, étrendi rostot és koleszterint is tartalmaz. Egyéb tápanyagai a piridoxin, a vas, a nátrium, a cink és a B-vitaminok.

Tanulmányok igazolják a kardamom kardiovaszkuláris hatását, pontosabban a vérnyomásra tett kedvező hatását.

A kardamomot hagyományosan az ájurvédikus orvoslás is használja, mégpedig a gyomor-bélrendszeri rendellenességek orvoslására. A kardamomból nyert kivonat valóban segíti a gasztrointesztinális rendellenességek - például savasság, gyomorgörcsök - orvoslását.

Egyes feltételezések szerint a kardamom antidepresszív tulajdonságokkal is rendelkezik, így nemcsak depresszióra, hanem gyomorproblémák enyhítésére és tüdőproblémákra is rendszeresen alkalmazzák Indiában.

Kutatások során megfigyelték, hogy a kardamomolaj gátolni tudja bizonyos veszélyes mikrobák növekedését és terjedését. Ezek a mikrobák általában az ételmérgezések kialakulásáért felelősek.

Az ájurvéda szerint a kardamom nagyon hatásos ízületi és az izomfájdalmak csillapítására. Az idősebb emberek gyakran szenvednek izomgörcsöktől, melyet az izmok hirtelen összehúzódása okoz. Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy a kardamom nagyon hasznos lehet ezeknek az izomgörcsöknek a kivédésére. A legújabb kísérleti bizonyítékok azt is mutatják, hogy a kardamom gyulladásgátló és karcinogén hatású tulajdonságokkal is rendelkezik.

Ezt a fűszer fontos antioxidáns enzimeket is tartalmaz: szuperoxid-diszmutázt, katalázt és glutation-S-transzferázt. A kardamon ezen kívül a koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszik.

A kardamomot tartalmazó kiegészítők növelni tudják a vérrögök feloldódásának a képességét, ezzel is csökkentve a szívbetegség kialakulásának a kockázatát.

Ez a fűszer vizelethajtó tulajdonsággal is rendelkezik. A diuretikumok segítik a véredények falának ellazulását, így vérnyomáscsökkentőként is funkcionálhatnak. A kardamon ezen kívül megakadályozza a candida gomba kifejlődését és elszaporodását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az őszülő haj és a táplálkozási hiányosságok
  2019-03-30 22:07:39, szombat
 
  Mindenki arra vágyik, hogy majd csak idősebb korában boruljon őszbe a haja, azonban sok nő már a húszas, harmincas éveiben megtapasztalja az egyre elszaporodó ősz hajszálakat. Kutatók felfedezték, hogy a nem megfelelő táplálkozás, azaz a tápanyag-hiányosságok és az őszülő haj között szoros összefüggés állhat fenn. Természetesen a genetika, illetve a mentális és az érzelmi stressz is szerepet játszhat abban, ha valaki korán el kezd őszülni.

A melanin az, ami színt ad a szemünknek, a bőrünknek és a hajunknak. Ismert antioxidáns, gyulladáscsökkentő, radioprotektív és immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkezik. Segít a vércukorszint csökkentésében, valamint a gasztrointesztinális rendszer és a máj egészségének megőrzésében.

Az oxidatív stressz nagymértékben befolyásolja a melanintermelő sejteket, amelyet melanocitáknak neveznek. Egyszerűen fogalmazva a korán jelentkező szürke hajzat lényegében a felgyorsult öregedési folyamat bizonyítéka.

A melanin aminosavból, B12-vitamin, vas, réz és cink tápanyagokból származik. Egyetlen kulcsfontosságú táplálékkomponens hiánya csökkent melanintermelést eredményezhet.

Egy nemrégiben végzett tanulmány szerint a korán jelentkező szürke hajszálak és az alacsony B12-vitamin, a HDL-koleszterin és a szérumferritin között kapcsolatot találtak. Vizsgálatot végeztek olyan 20 és 25 év közötti fiatalok körében, akik korán őszülni kezdtek. Megállapításra került, hogy ezek a személyek alacsony vas-, réz- és cinkszinttel rendelkeztek.

A kutatók olyan változókat is találtak, amelyek szintén növelik a korai őszülés kockázatát. Ilyen például a dohányzás, amely jelentősen felgyorsítja az ősz hajszálak megjelenését.

Nyilván ebben is nagy szerepe van a genetikának. Ha a családban a korai őszülés jellemző, akkor minden valószínűséggel az utódok is örökölni fogják ezt.

Korai őszülést okozhatnak még az anyagcserezavarok, a környezeti toxinok és az érzelmi traumák okozta krónikus expozíció.

A korán jelentkező ősz hajzat előre jelezhet különféle betegségeket. Ilyen lehet a szívbetegség, az oszteoporózis vagy az autoimmun rendellenességek. A pajzsmirigy-problémák, a bőr pigmentációs rendellenességei, a vérszegénység, a mellékvese-elégtelenség és az Addison-kór is összefüggésben állhat a szürke haj korai megjelenésével.

Nem kétséges, hogy az ideális táplálkozás (különösen az életkor előrehaladtával) a legjobb módja annak, hogy csökkentsük a korán megjelenő ősz hajszálak előbukkanását. Nagyon fontos a tiszta, nem toxikus fehérje, a B12-vitamin, a cinkben, a rézben és a vasban gazdag táplálékok rendszeres fogyasztása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Az antociánokban bővelkedő retek
  2019-03-30 22:04:03, szombat
 
 



A retek egy lédús és általában csípős, vagy legalábbis egy erőteljes ízű zöldség. Lehet hengeres, kerek vagy hosszúkás, illetve zöld, fekete, fehér, piros vagy akár lila színű. Lehet fogyasztnai nyersen, de savanyúságot is készítenek belőle, a zöldségből nyert olajnak pedig számtalan egészségügyi hatása létezik.

A retek tápanyagokban rendkívül gazdag. Van benne többek között kálium és kalcium, de magas C-vitamin-tartalmáról sem szabad elfeledkeznünk. Ezeken kívül megtalálható még benne a timain, a niacin, a riboflavin, a B6-vitamin, a foszfor és a cink is.

A retek elősegíti a jobb emésztést, vízhajtó hatással rendelkezik, javítja a székrekedés problémáját. Kiváló méregtelenítő.

A retek természeténél fogva diuretikus hatással bír. A retek és a belőle préselt lé kiváló gyulladáscsökkentő, így képes megszünteti a vizeléskor jelentkező égő érzést. Tisztítja a vesét, gátolja a vesék és a húgyutak fertőzését, ezáltal kezelve ezeknek a szerveknek a betegségeit, amelyet a szervezetben felgyülemlő méreganyagok tovább ronthatnak.

A retek tele van rostokkal, így hamar teltségérzetet képes okozni. Könnyen emészthető szénhidrátokat tartalmaz, viszont magas a víztartalma, így kiváló zöldség azok számára, akik elhatározták, hogy le szeretnének fogyni. A reteknek alacsony a glikémiás indexe is, elősegíti az egészséges bélmozgást, ami segít a súlycsökkenésben.

A retek kiváló forrása az antociánoknak, egyfajta flavonoidoknak, amelyek nemcsak a színét adják a reteknek, de rendkívüli előnyökkel is járnak. Az antociánok összefüggésben állnak számos szív- és érrendszeri betegség kockázatának a csökkenésével, emellett rákellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A retek nagyon jó káliumforrás, amely szintén hozzájárul egyes betegségek elkerüléséhez. Például a kálium segít csökkenteni a vérnyomást.

A retek fogyasztása nem befolyásolja a vércukorszintet. Sőt mi több, a rendszeresen fogyasztott retekből préselt lé a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjét még csökkenteni is tudja.

A retekben lévő C-vitamin, foszfor, cink és B-vitamin-komplex jó hatással vannak a bőrre, a zöldségben lévő víz pedig segít a bőr nedvességtartalmának fenntartásában. Fertőtlenítő hatása miatt kiváló például bőrkiütések és pattanások kezelésére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2019.02 2019. Március 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 142 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 16667
  • e Hónap: 48153
  • e Év: 252854
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.