|
1/7 oldal
|
Bejegyzések száma: 69
|
|
|
|
2019-03-04 16:23:10, hétfő
|
|
|
Az egyik legkedveltebb családi ételünk a vadas. Tudom, tudom
marhából az igazi. De sokszor nincs időm a húst napokig érlelni,
pácolgatni és sajnos az ára miatt is csak ritkán kerül az asztalunkra.
Anyukám nyomdokain haladva szoktam sertésből készíteni. Így
nincs annyi macera vele és a mi ízlésünknek így is tökéletesen
megfelel. Most különösen finomra sikerült. A hús omlósan puha
volt a mártás pedig kellemesen pikáns és bársonyosan sima lett.
Még repetáztunk is belőle.
Hozzávalók:
1 kg sertéscomb
5 dkg füstölt szalonna
só őrölt bors
vadas mártás:
4-5 sárgarépa
2-3 fehérrépa
2 közepes vöröshagyma
só, ízlés szerint
néhány szem feketebors
2 babérlevél
2 ek ecet
1 ek liszt
1 dl tejszín
2 dl tejföl
mustár
cukor
citromlé
Elkészítése:
A húst szeletekre vágjuk, klopfoljuk, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk. A pörcöt kiszedjük,
a visszamaradt zsiradékon a hússzeletek mindkét oldalát átsütjük,
félretesszük. Mikor minden hússzelet átsült, a maradék zsiradékra
1 evőkanál cukrot szórunk, hozzáadjuk a felkarikázott répákat és a
nagyobb darabokra vágott hagymát, kevergetve pirítjuk egy kicsit.
A hússzeleteket visszatesszük az edénybe, elrendezgetjük, felöntjük
annyi vízzel, amennyi ellepi. Néhány szem egész borsot, babérlevelet
és ecetet adunk hozzá. Fedő alatt puhára pároljuk. Közben habarékot
készítünk: 1 evőkanál lisztet csomómentesre keverünk 1 dl tejszínnel,
hozzáöntjük a tejfölt, adunk hozzá egy kis mustárt. A húst kivesszük,
babérlevelet kidobjuk, zöldségeket leturmixoljuk. A répaszószt - szűrőn
átpasszírozhatjuk, úgy simább lesz - visszaöntjük az edénybe, jól
kiforraljuk a habarékkal. Hozzáadjuk a citromlevet, még korrigálhatunk
az ízén, ha kell: kevés sóval, cukorral, mustárral.
A mártásba visszarakjuk a húsokat és hagyjuk összerottyanni.
Frissen kifőzött spagettivel tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 3. |
|
|
|
|
|
2019-03-04 15:48:05, hétfő
|
|
|
Szaporodjon ez az ország
Emberségbe`, hitbe`, kedvbe`,
s ki honnan jött, soha soha
ne feledje.
/Kányádi Sándor/
|
|
|
0 komment
, kategória: Hazám hazám 3. |
|
|
|
|
|
2019-03-04 15:45:27, hétfő
|
|
|
Ma reggel rájöttem, hogy mi a szabadság
a szabadság az az érzés, hogy együtt vagy
valakivel tehát nem vagy egyedül és mégis
mindent megtehetsz azt, ami jó a te lelkednek
azaz: olyan lehetsz, amilyen te vagy okos és
buta, szelíd és vad, szép és csúnya, öreg és
fiatal, szégyenlős és gátlástalan a szabadság
az a legfőbb emberi érzés, hogy léteznek
emberek, akikkel ha együtt vagy önmagad vagy.
Büky Anna - A pillanat műve
|
|
|
0 komment
, kategória: Kapcsolatok 2. |
|
|
|
|
|
1/7 oldal
|
Bejegyzések száma: 69
|
|
|
|
2019. Március
| | |
|
|
ma: |
5 db bejegyzés |
e hónap: |
746 db bejegyzés |
e év: |
4376 db bejegyzés |
Összes: |
34515 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1335
- e Hét: 5586
- e Hónap: 22267
- e Év: 130911
|
|
|