Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Virágvasárnap -Déva 04.14
  2019-04-14 21:20:46, vasárnap
 
  Szentmise és a Passió előadása
Videó Link
...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Virágvasárnap  
Hosszú Katinka úszás eredményei - Stockholm 2019 évben
  2019-04-14 20:53:19, vasárnap
 
  Hosszú Katinka
...... ........


ARANYÉREM:
200 m hátúszás 2:09.63 idővel
200 m vegyes úszás 2:09.76
400 m vegyes úszás 4:33.06 idővel
100 m hátúszás 59.55 idővel
200 m pillangó úszás 2:07.18 idővel
*
EZÜSTÉREM:
20 m gyors úszás 1:57.18 idővel

*
Egyéb helyezései:
8. lett 50 m hátúszás 29.57 idővel
7. lett 1500 m gyors úszás 16:55.41 idővel
6. lett 800 m gyorsúszás 8:50.16 idővel


- Nagy Richárd EZÜSTÉREM 400 m vegyes úszás 4:15.97 idővel

- Sarah Sjöström - A svéd úszófenomén - ami úszás nemben indult mindenütt ARANYÉRMET szerzett.
Wikipedia oldalon részletek az eredményeiről Link
...... ......


...... ......


 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Angyalszó - Jézus bevonulása Jeruzsálembe
  2019-04-14 20:34:49, vasárnap
 
  ...... .....


Királyi bevonulás
A mai evangélium témája a jeruzsálemi bevonulás. Lukács evangélista leírásában nagy hangsúlyt kap a szamár megkeresése és Jézushoz vezetése.
Jézus pontosan megtervez mindent és a tanítványok mindent úgy tesznek, ahogyan Mesterük kívánja. A leírás bizonyos elemei véletlenszerűséget sugallnak, de szó sincs erről. Minden úgy
történik, ahogyan Jézus előre megmondja. Jézus nem egyedül, hanem tanítványai kíséretében és nagyszámú zarándokkal együtt érkezik a városba a húsvéti ünnepre. Eredetileg a Jeruzsálemben élők köszöntötték a városba érkező zarándokokat így: ,,Áldott, aki az Úr nevében jön!" Az evangélista kissé módosítja a köszöntés szövegét: ,,Áldott a király, aki jön az Úr nevében!", és az érkezők szájába adja, akik a szamárháton ülő Jézusnak mondják ezt, sőt, ez a köszöntés most egyedül neki szól. Úgy tűnik, hogy szamárháton érkezés jelképes cselekedetét megértették az emberek, Jézusban meglátják az érkező Messiás-királyt.
Ezen nincs mit csodálkoznunk, hiszen a Messiás-várás fokozott volt ebben az időben és mindenki jól ismerte Zakariás próféta jövendölését: ,,Ujjongj, Sion leánya! Zengj éneket, Jeruzsálem leánya! Nézd, közeleg királyod: igaz és győzedelmes, alázatos, szamáron jő, szamár hátán, szamárnak csikaján" (Zak 9,9)

Indulnom kell nyomodban
Urunk, Jézus Krisztus! Az isteni irgalom, a megbocsátás, a kegyelem tebenned árad felénk. Nem félelemmel és rettegéssel gondolunk mennyei Atyánkra, hanem a kibékülés vágya, a gyógyulás vágya, a lelki felemelkedés vágya vezet minket hozzá, és a szeretet segít minket a bűnbánat útján.
Te tudatosan vállaltad a szenvedést és az önfeláldozást, mert az Atya ezt az áldozatot kívánta tőled az emberekkel való végső és teljes kiengesztelődés érdekében. Nekem is indulnom kell nyomodban a keresztúton.

Királyként érkezik
A prófétai jövendölés fényében már azt is jobban megértjük, miért tervezte meg ilyen módon Jézus a bevonulást, és miért szentel ennek oly nagy figyelmet elbeszélésében az evangélista.
Megláthatjuk ebben azt, hogy Jézus mintegy birtokba veszi Jeruzsálemet.
Azt a várost, ahová a három esztendővel korábban megkezdett útja vezetett. A várost, ahová élete során többször is elzarándokolt. A várost, ahol a mennyei Atya háza, a templom
áll. Ezt a templomot fogja majd a következő napokon birtokba venni, amikor kiűzi onnan a kereskedőket és újra átadja e megszentelt helyet eredeti rendeltetésének megfelelően az istentisztelet céljára (vö. Lk 19,45-48).
Az Úr érkezése tehát királyi bevonulás, amire nem csupán a köszöntés utal, hanem a pálmaágak és az útra terített ruhák is. Az ókori városok lakói így fogadták az érkező uralkodót. Jézus királyként érkezik, a nép pedig a Messiásnak járó hódolattal fogadja, illetve bekíséri őt a városba. Furcsa
érzés belegondolnunk abba, hogy néhány nap múlva a most ujjongó nép ordítva fogja halálát követelni Pilátustól, s akik most örömmel kísérik befelé, pár nap múlva gyűlölettel kísérik
Jeruzsálemből kifelé, amikor keresztjét hozva elhagyja a várost, és a Golgota felé halad.
A mai nappal kezdődő nagyhét folyamán kísérjük mi is lélekben az Urat.
Legyünk vele az utolsó vacsorán! Legyünk ott keresztje alatt! Legyünk vele megváltó szenvedésében, hogy üdvözítő feltámadásának is részesei lehessünk.
 
 
0 komment , kategória:  Virágvasárnap  
Fáradt ember keresztútja
  2019-04-14 20:16:28, vasárnap
 
  Az alábbi nagyon szép keresztúttal , és Kiss Ulrich SJ atya hivatásának megrendítően szép történetével kívánunk áldott NAGYhetet mindnyájatoknak!
Fáradt ember keresztútja Link
Uram, ebben az órában gondolatban követni akarlak keresztutadon. Annak idején Te magad szenvedted végig ezt az utat Mennyei Atyád iránti engedelmességből és irántam való szeretetből. A legnagyobb szenvedést vállaltad magadra, hogy bűneimért vezekelj, és a világot megváltsd. Engedd, hogy szenvedésed állomásain hálát és köszönetet érezzek ezért a szeretetedért! Világosíts meg, hogy hibáimat fölismerjem, és leküzdjem őket. Szent keresztutad, amelyen most követni
szándékozlak, legyen számomra az önfeláldozás és a megszentelés iskolája! Olyan út, amely megtanít arra, hogyan válhatok a megváltás nagy művének munkatársává. Mária, szenvedésekben erős anyád legyen kísérőm! Oldalán bátran járom szenvedéseidnek útját.
Ámen.
(Thomas Merton)
Befejezés
Jézus, Te egész életeddel, a halálig menő engedelmességgel az elviselést és a szeretet
megváltoztatni képes erejét mutattad meg nekünk. Csendben a szótlanságra buzdítottál, ha már kifogyott minden eszközünk. Adj erőt nekünk eljutnunk a szótlanság erejének megtapasztalásáig, és engedd, hogy az igazság és a szeretet érdekében felemelt szavunkkal mindig szolgáljunk Téged a másik emberben és dicsérjünk Téged!
Ámen.
(Thomas Merton)
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Nagyböjt 6. vasárnap 04.14
  2019-04-14 20:11:05, vasárnap
 
  Videó Link
Passió előadása.
...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
A győztes döntés - Virágvasárnapon
  2019-04-14 17:27:33, vasárnap
 
  A virágvasárnapi liturgiában részeseivé válunk az ünnepi bevonulásnak, annak minden kellékével együtt. Látjuk a könnyű sikert remélő tömeget, a hatalomhoz tartozás örömét, a felhőtlen és felelőtlen mámort, a megfeledkezést a munkanapokról, a realitás átírását, a könnyű reményt, az alkalmas időtöltést, az érzelmek és az indulatok megélését, az emberien elfogadható Messiás befogadását, a gyorsan és könnyen megvalósuló ígéretet, a tömeg ,,sokan vagyunk" élményét.
Ott vannak a gyermekek, a főpapok, az írástudók, ott vannak Jézus tanítványai, és Krisztus maga, aki egyedül tudja, hogy mi történik valójában. Tudjuk, hogy a történet nem a látványos tömegben, hanem az engedelmes Fiú és az Atya között játszódik. Virágvasárnap a liturgia vezet el minket Krisztus szenvedéstörténetébe, hogy mi is értsük, lássuk, bár a körülmények ünnepiek, kedvezőek és a hangulat felfokozott, az esemény valójában az engedelmes Fiú és az Atya között történik. Látványosak, könnyen értelmezhetők a körülmények, de az igazi döntés a Fiú magányában van. Az Atya akarata az, ,,hogy minden ember üdvözüljön" (1Tim 2,4). ,,De ne az én akaratom teljesüljön, hanem a tied!" (Lk 22,42) ,,Ha megteszitek, amit parancsolok nektek, a barátaim vagytok" (Jn 15,14). ,,Példát adtam, hogy amit én tettem, ti is tegyétek meg" (Jn 13,15). Így emlékezzetek! (Lk 22,19) A döntés Jézus magányában van akkor is, amikor elnémul ítélői előtt (Lk 23,9), és amikor elhangzik a beteljesedett (Jn 19,30) mindent lezáró szava.
A mi emberéletünk pontosan ugyanilyen. Az ember, aki beteg - bár körülveszik szerető családtagjai, barátai, segíteni akaró orvosai - valójában a szív magányában dönt az élet Istene mellett. A hűséget kereső ember - aki mellett ott állnak a bátorítók és a ,,reálisan" gondolkozók: ,,nincs értelme" - a szívében hozza meg a hűség győztes döntését. Amikor a megbocsátás teljesen idealisztikusnak és értelmetlennek tűnik, amikor úgy beszélnek róla, mint a vesztes magatartásáról, akkor a szív csendjében megszületik a vesztesnek látszó győztes döntés. A szolgáló ember, aki nem törődik az eredményességgel, sem azzal, vajon mások kihasználják-e, szolgálni akar karizmájával. A szív csendjében születik meg a győztes döntés: ragaszkodni az Igazsághoz, amit az ember megtalált. S mert megtalálta, nem is tehet másként.
A Fiú lelkületével lépjünk hitünk ünneplésébe, a Fiú magatartásába, engedelmességébe, és mindezt a Fiú lelkületével tegyük, hogy mi is értsük, mi történik valójában! A Fiú lelkületével akarjuk élni mindennapi életünket, s meghozni győztes döntéseinket, hogy értsük az életünket!

Udvardy György püspök
 
 
0 komment , kategória:  Virágvasárnap  
Dióhéjban a keresztútjárásról
  2019-04-14 17:10:38, vasárnap
 
  Képen: Lebó Ferenc: Veronika kendőt nyújt Jézusnak (A győri keresztút hatodik stációja)
...... ........


A liturgiában gyakran jelenítjük meg Jézus életét mintegy utánozva a szertartások során. Ennek egyik legkifejezőbb példája a keresztút.
A liturgikus szimbólumértelmezés gyakori módszere az imitáció. Az egyházi év során Urunk, Jézus Krisztus életét mintegy utánozva jelenítjük meg a szertartások cselekményében. A liturgia lelkiségi szempontja ezekben a helyzetekben a templomon kívüli folytatás: amit jelképesen megteszünk a szent cselekményben, azt aktualizáljuk a templomon kívül és szenteljük meg vele a teljes életterünket.
A liturgikus mintakövetés egyik legkifejezőbb megjelenése a keresztút. Két imitatív szempont egyesül a jelképes cselekményben: egyrészt követjük és lelkileg megpróbáljuk átélni a szenvedéstörténet tartalmát; másrészt eleinte az első, 14. századi jeruzsálemi ferences hagyományú népi ájtatosság eredeti alaktanához közelítő körülményeket próbáltak teremteni az eseményhez. Az Antonia-vár és a Kálvária-hegy közötti útszakaszt imitálták az első európai keresztutak, lehetőleg úgy, hogy hasonló domborzati viszonyok között haladjon a menet. Csak a 17. század elejétől vált szokássá az egyes állomások megnevezése. A megközelítésre jellemző, hogy az állomások között ,,Jézus hét esését" és egyéb, később nem említett eseményt is számon tartottak.
A Krisztus-követésből fakadó természetfeletti találkozás és a feltámadásra való bűnbánati és érzelmi készület hagyománya mára az egyik legelterjedtebb népi jámborsággá vált. A ferences szerzetesek részéről a középkori lelkiségi háttérrel kezdeményezett rituális zarándoklatot a későbbi vezetett imafolyamat formájában ma leginkább a templombelsőben bonyolítják le, de gyakorivá vált a templom körüli keresztút, vagy az a megoldás is, hogy egy másik templom (kápolna) a menet kiinduló vagy végpontja.
...... .......


Az egyik érdekes magyarországi helyszín a magyarpolányi Kálvária-domb, ami nem az általánosan elterjedt tizennégy állomás témáját mutatja be, hanem a fájdalmas rózsafüzér öt titkát dolgozza fel.
A keresztútjárás lelkiségének egyik célja, hogy egyesüljünk az önmagát értünk önként feláldozó és feltámadó Úr kezdeményező engedelmességével. Az egyes állomásokhoz kötődően több keresztúti nép éneksorozat szövege is meghatóan ábrázolja a második isteni személy és az ember természetének közösségét, amely a keresztútjárásban egyesül a mi természetünkkel. Ez az egyesülés már nem imitáció, hanem harmónia.

Fotók: Molnár György, Kirandulastippek.hu
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye nagyhét programja
  2019-04-14 17:03:35, vasárnap
 
  A szertartásokat Erdő Péter bíboros, valamint Mohos Gábor Esztergom-budapesti segédpüspök vezeti.

virágvasárnap
Április 14-én, vasárnap 10.30-kor az esztergomi bazilikában Erdő Péter bíboros ünnepi szentmisét mutat be.

nagycsütörtök
Április 18-án, csütörtökön 10 órakor főpapi olajszentelési szentmisét mutat be Erdő Péter bíboros a budapesti Szent István-bazilikában. A szertartás alkalmával újítja meg papi ígéreteit a főegyházmegye papsága.
18 órakor az esztergomi bazilikában Erdő Péter bíboros szentmisét mutat be az utolsó vacsora emlékezetére.

nagypéntek
Április 19-én, pénteken 18 órakor Erdő Péter az esztergomi bazilikában emlékezik meg Urunk szenvedéséről.

nagyszombat
Április 20-án, szombaton 18 órakor a budapesti Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, az esztergomi bazilikában Mohos Gábor segédpüspök vezetésével tartanak húsvéti vigíliát.

húsvétvasárnap
Április 21-én, vasárnap 10.30-kor az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét Erdő Péter bíboros.

**
Szombathelyi Egyházmegye
Székely János megyéspüspök ünnepi szertartásrendje a szombathelyi székesegyházban

nagycsütörtök
április 18-án, csütörtökön 10 órakor olajszentelési mise
18 órakor szentmise az utolsó vacsora emlékére

nagypéntek
április 19-én, pénteken 15 órakor nagypénteki szertartás Urunk halálának emlékére
20 órakor városi keresztút

nagyszombat
április 20-án, szombaton 20 órakor húsvéti vigília-szertartás

húsvétvasárnap
április 21-én, vasárnap 10 órakor szentmise Krisztus feltámadásának ünnepén

További programok, szentmisék ideje itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Mit jelent számodra a húsvét?
  2019-04-14 16:50:10, vasárnap
 
  Fiatalok kérdéseire keresi a választ Máté János Kristóf, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet ötödéves papnövendéke. Írásait rendszeresen közreadjuk oldalunkon.
A húsvét a szeretet. A szeretet, amely szolgál. A szeretet, amely szenved. A szeretet, amely reményt ad.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Tillás Anya
  2019-04-14 16:25:49, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 450 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3646
  • e Hét: 15276
  • e Hónap: 48430
  • e Év: 282177
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.