Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Katolikus és ortodox püspökök is elítélik a Kuropatyi .....
  2019-04-15 23:47:37, hétfő
 
  Az 1930-40-es években lezajlott sztálinista népirtás áldozatainak emlékére hívő emberek kereszteket állítottak azon a helyen, ahol a szovjet titkosrendőrség a térség legnagyobb kivégzőtáborát működtette. A minszki kormányzat a tömegsírok föltárása után sem épített ki emlékhelyet az áldozatok tiszteletére, sőt Lukasenko elnök ígéretét beváltva, április első napjaiban buldózerek tarolták le a mintegy hetven keresztet.
Katolikus és ortodox püspökök is elítélik a kuropatyi keresztek ledózerolását Belaruszban
2019. április 15., hétfő | 11:27
Belarusz katolikus és ortodox püspökei egyhangúlag elítélik azt az elnöki rendeletet, melynek nyomán a Minszk határában fekvő Kuropaty erdőségben emelt kereszteket ledozerolták, noha azokat az ország hívő népe állította az ottani egykori sztálinista tömegmészárlások áldozatainak emlékére.
...... ......


Az 1930-40-es években lezajlott sztálinista népirtás áldozatainak emlékére hívő emberek kereszteket állítottak azon a helyen, ahol a szovjet titkosrendőrség a térség legnagyobb kivégzőtáborát működtette. Alekszandr Lukasenko belarusz elnök kormánya hivatalosan csupán 30 ezer főre becsüli az áldozatok számát, a történetírás azonban mintegy negyedmillió ember lemészárlását valószínűsíti. A tömegsírokat 1988-ban tárták fel, ezzel igazolták a népirtást. Ekkor kezdődött el az a spontán megmozdulás, hogy a helyszínen az ott meggyilkolt hozzátartozóik emlékére ortodox és katolikus családok kereszteket emeltek. Az évek során valóságos kereszterdő emelkedett, hasonlóan a litvániai Keresztek hegyéhez, amelyet Szent II. János Pál és Ferenc pápa is meglátogatott.
A minszki kormányzat a tömegsírok föltárása után sem épített ki emlékhelyet az áldozatok tiszteletére, a keresztek emelése magánkezdeményezésként indult. Lukasenko elnök márciusban szót emelt a keresztek állítása és az abban részt vevő civil szervezetek ellen, egyúttal kilátásba helyezte, hogy felszámoltatja az emlékhelyet. Lukasenko elnök ezt az ígéretét beváltotta, és április első napjaiban buldózerek tarolták le a mintegy hetven keresztet.
Ez a barbár cselekedet az egész országot felháborította, és kiváltotta az ortodox és katolikus püspökök tiltakozását. A katolikus főpásztorok csatlakoztak az ortodox püspökök tiltakozásához. Jóllehet a kuropatyi emlékhelyet sohasem ismerték el hivatalosan, mégis 1988 novembere óta évenként népes zarándoklat színhelye lett, hogy a túlélők és a rokonok leróják kegyeletüket az áldozatok emléke előtt. A közelmúltban az egyik ilyen zarándokmegemlékezés során tizenöt embert ,,tüntetőként" letartóztattak.
Az ortodox püspökök tiltakozó levelükben azzal vádolják a minszki hatóságokat, hogy közömbösek maradtak a tömegmészárlások tragédiáival szemben, és anélkül semmisítették meg az emlékhelyet, hogy tárgyaltak volna az egyházi vezetőkkel. A katolikus főpásztorok külön sérelmezik, hogy a keresztek megsemmisítésének erőszakos cselekedete éppen nagyböjtben történt, amikor a keresztény világ Krisztus keresztje fölemelésének az ünnepére, a nagypénteki Exaltatio Crucisra készül.
Az ország hívő lakosságának a többségét képviselő ortodox püspökök tiltakozó levele kiemeli: ,,A keresztek nemcsak vallási szimbólumok, hanem a társadalom által elfogadott emberi értékek kifejező jelképei is. Noha nem politikai jelvények, de a meggyilkolt emberek lelki emlékezetét jelentik, akiket az ateista, keresztényellenes kommunista rendszerben öltek meg." A kuropatyi kerületi erdészet bejelentése szerint a keresztek lerombolása után helyreállítják a térség rendjét, amit kerítéssel fognak megvédeni.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
különleges budapesti keresztút április 18-án,
  2019-04-15 23:41:21, hétfő
 
  A különleges budapesti keresztút április 18-án, nagycsütörtökön 23 órakor a 11-es busz felső végállomásától indul, a résztvevők nagypénteken napfelkelte körül érkeznek a Széll Kálmán térre.
Éjszakai keresztútra hív az Országúti Ferences Plébánia a Budai-hegyekbe
......


2019. április 15., hétfő | 13:05
Április 18-án, nagycsütörtökön 23 órakor a 11-es busz felső végállomásától indul a keresztút, a résztvevők nagypénteken napfelkelte körül érkeznek a Széll Kálmán térre.
- Útvonal: Árpád-kilátó - Fenyőgyöngye - Farkas-torok - Nelli-pihenő - Guckler szikla - Virágos-nyereg - Tök-hegy - Szarvas-hegy - Kálvária - buszmegálló Hidegkúton.
- Útközben félóránként rövid elmélkedések hangzanak el, majd a Kálvárián keresztutat imádkoznak. Kérik, hogy aki részt vesz a keresztúton, megfelelő meleg öltözetről, innivalóról, kevés élelemről gondoskodjon.
- Ajánlják mindenkinek, aki már nemcsak a képernyő előtt akar virrasztani, hanem imádságban, hiszen minden családban van szenvedő, beteg, akiért fel lehet ajánlani az áldozatot.

Forrás és fotó: Szerzetesek.hu
Magyar Kurír

 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Lángokban áll a párizsi Notre-Dame-székesegyház
  2019-04-15 23:29:11, hétfő
 
  2019. április 15., hétfő | 21:10
Teljesen beomlott a felújítás alatt álló Notre-Dame tetőszerkezete a hétfőn kiütött tűzben - jelentette szemtanúkra hivatkozva a Reuters hírügynökség április 15-én. A tűzoltók megkezdték az oltást.
...... .....


Emmanuel Macron elnök és Anne Hidalgo, Párizs polgármestere egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet.
Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.
- A műalkotások megóvását és azt nevezte a legfőbb célnak a Notre-Dame-ot pusztító tűzzel kapcsolatban Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.
,,Egy egész nemzet gyászol" - írta a Twitter közösségi oldalon a francia államfő hétfő este, miután nagy erejű tűz ütött ki a Notre-Dame-ban, és elpusztította a világhírű épület tetőszerkezetét.
Macron együttérzését fejezte ki ,,minden katolikusnak és minden franciának". Hozzátette, mint minden honfitársa, ő is szomorúan látja, ahogy a tűz martalékává válik egy részük.
Az Elysée-palota közölte, hogy az elnök a helyszínre megy.
A tűz következtében már összeomlott a felújítás alatt álló gótikus katedrális kúp alakú tornya, és szemtanúkra hivatkozva hírügynökségek azt jelentették, hogy a teljes tetőszerkezet odaveszett.
- A Notre-Dame a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel. Egyelőre annyi biztos, hogy a huszár tornyot díszítő szobrok túlélik a balesetet, ugyanis a felújítás keretében ezeket éppen múlt kedden, április 12-én szállították el. A 3 méter magas és mintegy 250 kilogramm súlyú szürkés-zöld szint öltött szobrokat - amelyek a 12 apostolt és a négy evangélistát ábrázolják - Périgueux városába szállították, ahol először megvizsgálják, majd teljesen felújítják őket. A tervek szerint 2022-ben kerültek volna vissza az eredeti helyükre, de oda már biztosan nem kerülnek.

* * *
Kérjük olvasóinkat, hogy mindenki mondjon el egy fohászt, hogy minél kevésbé sérüljön meg a székesegyház, az európai kereszténység egyik szimbóluma.

Forrás: MTI/Híradó.hu
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír

* * *
- Az MKPK közleménye a Notre-Dame-ban pusztító tűz kapcsán
...... .....


2019. április 15., hétfő | 22:02
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményét olvashatják az alábbiakban. Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja.
Megrendülten értesültünk arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a Nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame lángokban áll. Szolidáris szeretetünkről biztosítjuk Michel Aupetit párizsi érseket és a francia katolikus közösséget.
Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja.

Budapest, 2019. április 15., Nagyhétfő
Erdő Péter
bíboros, érsek,
Magyarország prímása

*
- Notre Dame - Baleset - Itt olvasható Link
...... .......



- Ferenc pápa a Párizsiaknak - A székesegyház legyen a hit tanúja.
itt olvasható Link

- Nehéz szavakba önteni azt az érzést, amelyben hétfőn osztozott Franciaországgal az egész világ. Mégis talán a hatalmas tűz mellett kezd el pislákolni egy másik láng, a hit lángja.
... a Mi Asszonyunkat mardosó tüzet döbbenten figyelő tömeg egyszer csak elkezdte énekelni az Üdvözlégy, Máriát. Egyre több beszámoló szólt arról, hogy az emberek a városban térdre ereszkednek és szent énekeket énekelnek. “Ave, Maria", énekelték, miközben égett a templom.
Megható és mély pillanatok voltak ezek. Talán ilyen lehet, amikor egy nép visszatalál az Úrhoz. Talán ilyen lehet, amikor rájön, hogy katedrálisa, amely mellett nap mint nap elrobog, több kulturális örökségnél, turisztikai attrakciónál, esztétikai értéknél. Több köveknél, túlmutat önmagán. Talán ilyen, amikor egy nép újra felfedezi, hogy az Isten felé mutató ujj összeomlása mély dráma, s ha a lángokban álló templomból már nem lehet, az utcáról mondja el fájdalmát egyetlen nappal Virágvasárnap után.
Videó ezen a linken Link illetve facebook oldali videó Link

*
- 24.hu oldalon: Ötven nyomozó vizsgálja, miért gyulladt ki a Notre-Dame.
A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást a Notre-Dame-katedrálisban pusztító tűz ügyében. ,,Ötven nyomozó vizsgálja, hogy miért kapott lángra a Notre-Dame székesegyház, és egyelőre semmi jele sincs szándékos gyújtogatásnak" - mondta el Rémy Heitz párizsi államügyész kedden, a katedrális előtt tartott sajtótájékoztatóján. ,,Abból indulunk ki, hogy baleset történt" - tette hozzá.
Összesen öt cég vállalt szerepet a Notre-Dame korábban megkezdett felújításában, nekik nagyjából egy tucat munkásuk volt a tűz keletkezésének idején a helyszínen. A nyomozás keretében őket fogják alaposan kihallgatni
A tűz után szokás szerint elterjedtek bizonyos körökben mindenféle összeesküvés-elméletek gyújtogatásról, de ezekre semmilyen bizonyíték nincs egyelőre. Sem vallási okból történt gyújtogatásra, sem más okból elkövetett terrorcselekményre nincs ráutaló jel. Egyetlen szervezet sem vállalta magára a tüzet, pedig ez gyorsan meg szokott történni, ha terrortámadásról van szó.
Három sérült van
Párizs tűzoltóságának szóvivője, Gabriel Plus kedden bejelentette, hogy teljesen eloltották a tüzet. Három ember sérült meg könnyebben a tűzben, két rendőr és egy tűzoltó. A lángokkal folytatott küzdelemben sikerült megmenteni a legjelentősebb műkincseket is.
A Notre-Dame megrongálódott nagyalakú festményeit pénteken a Louvre múzeumba szállítják restaurálás céljából - jelentette be Franck Riester kulturális miniszter. A miniszter szerint az épület 13. században készült és többször restaurált, 13 méter átmérőjű nagy rózsaablakai nem szenvedtek katasztrofális károkat.
- Mi maradt egy ekkora tűz után a Notre-Dame-ból? A Notre-Dame szerkezetében és belső terében is hatalmas pusztítást végzett a hétfő estétől hajnalig tomboló tűz, mint ahogy az ezeken a képeken is látszik. A jelentős károkat látva nyilvánvalóan leginkább két kérdés érdekel mindenkit:
Mi történt a 800 évesnél idősebb főtemplom kincseivel, történelmi emlékeivel?
Újjáépíthető-e a katedrális, és ha igen, akkor hogyan és mikorra?
Képen: A Notre-Dame egy régi képeslapon. - Fotó: Léon et Lévy / Roger-Viollet
...... .......


Az újjáépítés évekig tarthat, de menni fog
Utóbbi kérdésre már a tragédia estéjén válaszolt Emmanuel Macron elnök:
Újjáépítjük a Notre-Dame székesegyházat
- ígérte hétfőn röviddel éjfél előtt, hozzátéve, hogy nemzetközi adománygyűjtésbe kezdenek. Még 24 óra sem telt el a tűz fellobbanása óta, de már most rengetegetn jelezték, hogy segíteni fognak. Magyarország kormánya, Szeged és Székesfehérvár városa, és a MAZSIHISZ is ott van a támogatók között.
És persze a világ többi része is azonnal ugrott:
egy napnál rövidebb idő alatt már több száz millió eurónyi adomány gyűlt össze.
Az újjáépítésről azt nyilatkozták különféle lapoknak szakértők, építészek, hogy a teljes rekonstrukció évekig is el fog tartani. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete. A tüzet végül hajnalra sikerült teljesen eloltani, néhány órával korábban akkor fékezték meg a lángokat, amikor azok már az épület homlokzatán elhelyezkedő két, ikonikus harangtornyot veszélyeztette. Az világhíres párizsi katedrális építési munkálatai még 1163-ban kezdődtek, az azóta eltelt több mint 800 év során több pontján is megsérült, majd javításra szorult, de az épület legtöbb része sértetlen tudott maradni. Ez változott meg tegnap. Azonban az épülethez korábban is hozzáépítettek - például a XIX. században a hétfőn leomlott huszártornyot -, sokszor kellett cserélni, javítani a az épület különböző elemeit, tehát túlzás azt állítani, hogy végleg elvesztek több százéves emlékek, és már nem lesz ugyanaz a Notre-Dame, mint volt. Hiszen valóban nem lesz pontosan ugyanaz, de az épületet már korábban is többször szorult újjáépítésre, még ha nem si ekkora volumenűre.
A munkálatokban nagy segítséget nyújthat a 2018-ban elhunyt Andrew Tallon művészettörténész, aki 2015-ben lézeres szkennelési technológia segítségével elkészítette a székesegyház rendkívül részletes 3D-s modelljét. Az eljárás korábban már több gótikus katedrális restaurációját segítette, mivel elképesztően pontos 3D-s modelleket képes előállítani az épületekről.
Az épület annak köszönhetően rekonstruálható, hogy miközben a tető leégett, a boltozatot sikerült megmenteni. Tehát a falakhoz csatlakozó, súlyos kőmennyezet nem omlott be, bár megsérült. Ez annak volt köszönhető, hogy a tűzoltók életüket kockáztatva az épületen belülről is oltották az épületet.
Mivel jól dokumentált épületről van szó, ezért az épületben történt károk - úgy mint például a huszártorony, ami leomlott - orvosolhatóak a tervek alapján.
- Van, ami végleg elpusztult
A másik nagy kérdés, hogy mi történt azzal a rengeteg, felbecsülhetetlen értékű műtárggyal, kinccsel, amit a templomban őriztek. Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire még a tűzvész közben a műalkotások megóvását nevezte az egyik legfőbb célnak. A műalkotások megmentésére külön .
csapatot állítottak össze, de egyelőre nincs pontos hír arról, hogy mi az, ami elpusztult, mi rekonstruálható, és mi menekült meg. Bár a tűzoltóság közlése szerint az egyházi kegytárgyak és művészeti alkotások nagyobb részét sikerült kimenteni a lángoló épületből, és biztonságos helyre szállították őket.
A sajtóban a legnagyobb figyelmet Jean-Marc Fourniert kapta, akit hősként ünnepelnek a franciák és kis túlzással a fél világ. Ő most a párizsi tűzoltók káplánja, és azzal vívta ki sokak nagyrabecsülését, hogy a tűzoltókkal bement a lángokban álló katedrálisba és kihozta Krisztus töviskoronáját.

Smoke and flames rise during a fire at the landmark Notre-Dame Cathedral in central Paris on April 15, 2019, potentially involving renovation works being carried out at the site, the fire service said. - A major fire broke out at the landmark Notre-Dame Cathedral in central Paris sending flames and huge clouds of grey smoke billowing into the sky, the fire service said. The flames and smoke plumed from the spire and roof of the gothic cathedral, visited by millions of people a year, where renovations are currently underway. (Photo by Hubert Hitier / AFP)
A notre-dame-i hős: a káplán, aki kihozta a töviskoronát, pár éve pedig a párizsi mészárlás helyszínére sietett
A kétezres években pedig katonák mellett szolgált, az ellenség tőrbe csalta csapatát és tíz ember meghalt. A Reuters arról írt, hogy a kimenekített műtárgyakat a Louvre-ba szállítják, ahol addig őrzik, ameddig nem kerülhetnek vissza a katedrálisba.
A pontos károkról egyelőre értelemszerűen nincs teljes lista, de az Index nagyjából összeszedte, hogy mivel kell számolni. Mint a cikk írja, a szent ereklyéket, a szószéket, és a szentély szobrászati együttesét sértetlenül sikerült kimenekíteni.
És a korábbi hírekkel ellentétben a 8000 sípos nagy orgona is megmenekült.
A katedrális szintén híres rózsaablakai, valamint a templomban lévő barokk festmények sorsa azonban kétséges. Előbbiek biztosan a sérültek, a pótolhatatlan festmények közül többet viszont úgy tűnik, csak a füst károsított. Összefoglalva: a félelmetesnek tűnő tűzvész ugyan az épületben és a műtárgyakban, kegytárgyakban is okozott károkat, de a veszteségek nem olyan hatalmasok, mint a riasztó képek alapján gondolhattuk volna.

Azonban most egy hosszú és költséges rekonstrukció áll a franciák előtt, annyi bizonyos.

*
A főtemplom 850 éven át mindent túlélt.
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Jézus Krisztus - vallásos film Több részben
  2019-04-15 23:16:48, hétfő
 
  A film a biblia írásokat idézik fel.
- Jézus Krisztus 1. rész videó Link

- Jézus Krisztus 2. rész videó Link

- Jézus Krisztus 3. rész videó Link

- Jézus Krisztus 4. rész videó Link

- Jézus Krisztus 5. rész videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Barkaszentelés, ünnepi, püspöki szentmise
  2019-04-15 22:57:47, hétfő
 
  Virágvasárnapi mise Szombathely
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágvasárnap  
Virágvasárnap_Passió Szombathely 04.14
  2019-04-15 22:45:01, hétfő
 
  Dr. Székely János szentbeszéde, majd a Passió előadása.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágvasárnap  
Nagypéntekre János passió szövege ...
  2019-04-15 13:03:37, hétfő
 
  Plébánia Net oldalon Link

- J. S. Bach: Sei gegrüsset - Jézus világ megváltója videó Link

- Cantare la Liturgia della Passione del Signore videó Link
Lejátszási idő 1 óra 10 perc
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Passió - vallásos film - Jézus szenvedésnek története
  2019-04-15 12:42:31, hétfő
 
  Videa videó Link
Lejátszási idő: 2 óra
Magyar nyelvű felirattal Link

Leírása a filmnek:
A passió című film Názáreti Jézus életének utolsó tizenkét óráját jeleníti meg. A film nyitójelenete az Olajfák hegyének lábánál, a Gecsemáné-kertben játszódik, ahová Jézus elvonul az Utolsó Vacsora után imádkozni. Jézus ellenáll a Sátán kísértésének. Iskarióti Júdás árulása miatt Jézust elfogják és visszaviszik Jeruzsálem város falain belülre, ahol a farizeusok istenkáromlás vádjával szembesítik és tárgyalása halálos ítélettel végződik.
Jézust Pilátus, Palesztina római kormányzója elé vezetik, aki meghallgatja a farizeusok ellene szóló vádjait. Felismervén, hogy politikai konfliktussal került szembe, Pilátus Heródesnek engedi át az ügyet. Heródes visszaküldi Jézust Pilátushoz, aki Jézus vagy Barabás, a bűnöző közötti választás elé állítja a tömeget. A tömeg Barabás szabadulása és Jézus elítélése mellett dönt...
Jézusnak átadják a keresztet és utasítják, hogy vigye végig Jeruzsálem utcáin, fel a Golgotára. A Golgota hegyén Jézust a keresztre szegezik és szembesülnie kell az utolsó kísértéssel: a félelemmel, hogy Atyja elhagyta. Sikerül leküzdenie a félelmet, Máriára, Szent Anyjára tekint és kimondja a szavakat, amelyeket csak ő érthet meg egészen: "Elvégeztetett." Aztán meghal: "A kezedbe ajánlom lelkemet." - hangzik el. Halálának pillanatában a természet is gyászol: "a föld megindul, a kősziklák repedeznek".

- nicelife.hu oldalon:
A passió című film Názáreti Jézus életének utolsó tizenkét óráját jeleníti meg. A film nyitójelenete az Olajfák hegyének lábánál, a Gecsemáné-kertben játszódik, ahová Jézus elvonul az Utolsó Vacsora után imádkozni. Jézus ellenáll a Sátán kísértésének. Iskarióti Júdás árulása miatt Jézust elfogják és visszaviszik Jeruzsálem város falain belülre, ahol a farizeusok istenkáromlás vádjával szembesítik és tárgyalása halálos ítélettel végződik. Egy történet, melynek majd minden feldolgozása indulatokat ébreszt, és újra és újra szembesít azzal, amiről a keresztény kultúra mintegy kétezer éve szól, azzal, amit a keresztények a történelem legfontosabb eseményének tartanak. Passió. Ezúttal kíméletlenül véresen. Mel Gibson egy átszellemületlen, elanyagiasodott kor számára fordítja le a megváltás történetét. Az erőteljesen sokkoló előadásmód célja, hogy a fizikai fájdalom átérzését helyenként szinte dokumentumfilmszerű képekkel közvetítse, s ezáltal fokozza a szenvedővel való azonosulást, hozzásegítse a nézőt a sokat hallott történet mélyebb átgondolásához. A film Názáreti Jézus életének utolsó tizenkét óráját mutatja be.
...... ........... .......



- Wikipedia oldalon Link
A passió (eredeti angol címén: The Passion of the Christ, azaz Krisztus passiója) egy 2004-ben bemutatott független film, mely a bibliai Názáreti Jézus életének utolsó tizenkét óráját filmesíti meg. A forgatókönyvet Benedict Fitzgerald és Mel Gibson írta, utóbbi a film rendezője is egyben. A passió a 2004. év egyik legvitatottabb filmje.

- Új film: Passió 2.- Az alkotás címe “A feltámadás" lesz, ezzel meg is válaszolva a kérdést, hogy miről fog majd szólni. Mel Gibson és Jim Caviezel rendezésében.

- Képen: Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt, 1881, olaj, vászon, 417x636 cm, Kanada, Hamilton Múzeum
...... ..........



- Képen: Munkácsy Mihály: Ecce Homo,/Íme az Ember!/ 1896, olaj, vászon, Pilátus ezekkel a szavakkal mutatott a tövissel koronázott, bíborszínű köpenybe öltöztetett Jézusra. Ma a tágabb értelemben minden olyan emberre használjuk, aki megtépázott, szánalmas helyzetben van.
...... .......


*
- Egy brazil lelkipásztor szívrohamot kapott, miközben Mel Gibson A passió című filmjét nézte a moziban gyülekezetével együtt Jose Geraldo Soares 43 éves presbiteriánus lelkész egy egész mozitermet bérelt ki, hogy templomi gyülekezetének tagjaival végignézze a Jézus életének utolsó 12 óráját bemutató filmet. Az előadás felénél a felesége észrevette, hogy az egyházfi szemei csukva vannak, s nem válaszolt egy hozzá intézett kérdésre. Ekkor már késő volt. Egy orvos, aki a közönség tagjaként volt jelen a vetítésen, megállapította, hogy Soares szívroham következtében elhunyt. A házaspár két gyermeke is jelen volt a Belo Horizonte városában lévő moziban.


 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Virágvasárnap Győrben - Van értelme az áldozatnak
  2019-04-15 09:11:39, hétfő
 
  Április 14-én, az Úr szenvedésének vasárnapján Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke ünnepi szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.
"A mai liturgia (...) segítsen bennünket abban is, hogy felismerjük: van értelme a gonosz elleni küzdelemnek, van értelme a jóért áldozatot hozni."
.....


A szertartás a székesegyház előtti téren kezdődött, a Mindenki Krisztusa szobor lábánál. A főpásztor itt szentelte meg a barkákat, majd prédikációt mondott. A szentbeszédet követően a liturgia a székesegyházban folytatódott Jézus Krisztus szenvedésének és kereszthalálának felidézésével. A passiót a Brenner János Hittudományi Főiskola (BJHF) papnövendékei és a Győri székesegyház énekkara énekelték Reisner Ferenc, a BJHF rektora és Vántusné Gaál Zsófia karnagy vezetésével.
- Jézus kész a megváltás művét beteljesíteni, hiszen ezért küldte őt az Atya a világba. Ezekben az órákban, ezekben a napokban rendkívüli lelki mozdulások történnek Jézusban: úrrá kell lennie saját megdöbbenésén, saját érzelmein. Jézus Jeruzsálemre tekintve, az Olajfák hegyén sír, mert nem hallgattak rá, nem hallgattak tanítására, hogy mindnyájan bűnbánatot tartva új életet kezdjenek - hangsúlyozta szentbeszédében a Győri Egyházmegye főpásztora. - Le kell győznie az őt érő kísértéseket is, hiszen az ujjongó tömeg virágvasárnap királlyá akarja őt kiáltani. A királyi címet visszautasítja, miként annak idején a megkísértés hegyén is tette. Az Úr Jézusnak a félelmekkel is szembe kell néznie: a vérrel verejtékezéskor egyértelművé válik, hogy mint ember a legsúlyosabb szenvedést, kísértést éli át. Jézus ebben a helyzetben hozza meg a legnagyobb döntést: ,,ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogyan te!" (Mk 14,36).
- Úgy tűnhet, Jézus nem kapott választ az Atyától. Amikor vérrel verejtékezik, az apostolok alszanak. Senki sincs, aki vele lenne, bátorítaná, vigasztalná. Sokszor szenvedünk mások értetlensége, érzéketlensége miatt. Péter, a kiválasztott apostol rövid időn belül háromszor tagadta meg Jézust. Hányszor csalódunk mi is barátainkban, szeretteinkben, családtagjainkban! A keresztúton Jézust is csak egyetlen apostol meri közvetlen közelről követni, csak ő áll a kereszt alatt a tizenkét apostol közül. A hosszú betegség vagy a hosszú öregkor alatt előbb-utóbb megritkul a látogatók száma. Ez is Jézus szenvedése. A kereszten így kiált föl: ,,Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?" (Mt 27,46).
Vannak életünkben olyan szenvedések, olyan küzdelmek, amelyeket senkivel sem tudunk megosztani, amelyeket egyedül nekünk kell Istenre hagyatkozva, Isten szeretetében bízva megvívni. A mai liturgia segíteni akar bennünket abban, hogy felébredjen bennünk a mélységes bűnbánat Jézus szenvedésén keresztül szemlélve saját életünket. Segít bennünket megérteni a mindennapi küzdelmek okát, értelmét és célját. Segítsen bennünket abban is, hogy felismerjük: van értelme a gonosz elleni küzdelemnek, van értelme a jóért áldozatot hozni.
- Amikor Jézus Jeruzsálem felé tartva a tömegben vonul, néhány farizeus kéri tőle: ,,Mester, hallgattasd el tanítványaidat!" (Lk 19,39). Jézus így felel nekik: ,,ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak megszólalni" (Lk 19,40). Ez a néhány nap keresztény életünk legsűrítettebb szakasza, minket is érhetnek kísértések a liturgiákon való részvétellel kapcsolatban. Ne engedjünk ezeknek a hamis csábításoknak, mert a kövek fognak helyettünk megszólalni! - zárta prédikációját Veres András győri megyéspüspök.

Forrás: Győri Egyházmegye
Fotó: Ács Tamás
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Útravaló – 2019. április 15., nagyhétfő
  2019-04-15 09:02:14, hétfő
 
  ...... ......


Tudok-e időt, pénzt, szervezőkészséget, igényességet szánni a liturgiára, az Úr testének drága kenettel való megkenésére vagy csupán a hasznosság és a Krisztustól elválasztott hamis humanizmus motivál? A kérdésre igennel és nemmel válaszolónak is testét nyújtja az Úr: a Magdolnáknak, hogy megadják neki a tiszteletet és a júdásoknak is, hogy a szegényekre hivatkozva megvonják tőle a köteles hódolatot, vagy annak kiüresített formáival árulják el. Szent Praxedis (160) az evangéliumi Magdolna lelkiségének egyfajta folytatója volt az ősegyházban: miközben rejtegette az üldözött vértanúkat, bátor hitvallásra, a hit jó illatú áldozatára késztette őket.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 450 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4727
  • e Hét: 16357
  • e Hónap: 49511
  • e Év: 283258
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.