Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Húsvét van megint! Krisztus feltámadását ünnepeljük.
  2019-04-22 23:09:14, hétfő
 
  Dr. Erdő Péter bíboros gondolatai:
Húsvét van megint! Krisztus feltámadását ünnepeljük. Ennek a fantasztikus eseménynek az emlékét őrizték meg Jézus tanítványai... Ha találkozunk a Feltámadottal, akkor rádöbbenünk, hogy nincs vége a mi életünknek sem a halállal, hanem van reményünk rá, hogy Krisztussal újra, örökre és dicsőségesen együtt leszünk. Ez pedig vigasztalás, erő és öröm mindannyiunk számára.
Ennek a fantasztikus eseménynek az emlékét őrizték meg Jézus tanítványai
Nem ezt kellett elszenvednie?
Ez az a közös emlékezet, amely a keresztényeket ma is egyetlen néppé, egyetlen közösséggé, egyházzá teszi szerte a világon. És azért jövünk össze mindmáig minden vasárnap, mert ez az Esemény akkor vasárnap történt, a szombat utáni első napon. A tanítványokban a felismerés és az öröm akkor ragyogott fel, amikor nemcsak a sírt találták üresen, hanem találkoztak is a Feltámadottal.
Voltak közöttük, akik csüggedten már hazafelé indultak, mint az emmauszi tanítványok. Úgy gondolták, hogy vége a történetnek. Követték Jézust, mert azt hitték, ő lesz a messiás király, ő lesz a győztes hadvezér. De a történet véget ért. A rómaiak kivégezték, oda a reménységük. Ekkor szegődött melléjük a titokzatos idegen az úton, ekkor mutatta meg nekik, hogy Mózesnél és a prófétáknál róla szólnak a jövendölések, hogy az igazi szabadítónak földi értelemben el kellett buknia. Csak később, már estefelé, mikor asztalhoz ültek, a kenyértörésből döbbentek rá, hogy Krisztus volt az idegen, hogy szelíden, ellenállhatatlanul, diszkréten, de mégis ő a Győztes.
És ekkor ezek a csüggedt tanítványok fölkelnek, és visszaindulnak Jeruzsálembe, mert most már mondanivalójuk van, mert tudják, hogy amit felismertek, az egyben küldetés. Tudják, hogy ezt a hírt mindenkinek át kell adniuk. A Krisztussal való találkozás eredménye az, hogy az ember megváltozik. A tanítványok, akik a történet elején még csüggedtek, az elbeszélés végére valami csodálatos örömmel és energiával telnek el. Ezt érezhetjük át mi is. Mi történik, ha egyén és közösség eltávolodik Krisztustól, ha megfeledkezünk róla? Ha kereszténységünket csak külső formának tekintjük? Lassan elszáradhat az éltető kapcsolat. Lassan tömegek indulhatnak csüggedten, hogy a maguk egyéni dolgát végezzék, mert már nem hiszik, hogy Jézusban van a megváltás. És az is előfordulhat, hogy valaki egész birodalmat akar újra pogánnyá tenni, mert ő a saját hitét már elvesztette, mint Iulianus, a hitehagyó római császár a IV. század közepén (361-363). Mint fojtó füst vagy köd ereszkedhet rá ilyenkor a szívünkre vagy egész emberi közösségekre is a csüggedt szomorúság és a csalódás érzése. De ha belegondolunk abba, mit is jelent az, hogy Jézus tényleg feltámadt, akkor nem maradhatunk nyugodtak. Akkor nem térhetünk fölötte napirendre, akkor az emberi lénnyel, az ember életével és világával minden másképpen van, mint ahogy a hétköznapi eszünkkel gondolnánk. Akkor el kell mondanunk ezt az örömhírt mindenki másnak is, hogy aszerint igazítsuk az életünket.
Ez persze nem lesz könnyű. Maguk az apostolok is diszkréten megmaradtak a saját körükben húsvéti örömükkel. Azt olvassuk róluk, hogy összejártak imádkozni egy emeleti terembe, de félelmükben még az ajtót is magukra zárták. Pedig már élt bennük a hit, pedig már túl voltak a nagy találkozáson. De valami még hiány­zott nekik. És csak az ötvenedik napon szállt le rájuk a Szentlélek, akár a tűz vagy a szélvihar. Ettől kapták a bátorságot, hogy kilépjenek a nyilvánosság elé. Az a Péter, aki a főpap udvarában háromszor tagadta le még azt is, hogy ismeri Jézust, most kiáll a tömeg elé, és beszélni kezd. Olyan erővel, hogy még aznap háromezren keresztelkednek meg. Igaz, de nem is volt szükségük hosszú tanfolyamra. Később aztán, amikor az örömhírrel a sokkal távolabb állók felé fordultak, olyanokhoz, akik egészen más kultúrából jöttek, akik egyáltalán nem ismerték a Bibliát, már több magyarázatra volt szükség. De megvolt a tűz, a lendület és a Lélek, aki munkájukat erejével és szíveket meghódító vonzásával kísérte. Ugyanez a Lélek ma is velünk van. Fényt gyújt előttünk, mikor a bonyolult világban a helyes utat keressük.
Ha találkozunk a Feltámadottal, akkor rádöbbenünk, hogy nincs vége a mi életünknek sem a halállal, hanem van reményünk rá, hogy Krisztussal újra, örökre és dicsőségesen együtt leszünk. Ez pedig vigasztalás, erő és öröm mindannyiunk számára.

 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Szent Ferenc VIII. Zsoltára
  2019-04-22 22:45:35, hétfő
 
  1 Istenem, jöjj segítségemre, * Uram, siess, segíts meg engem [13].
2 Szégyenüljenek meg és szégyenkezzenek, * akik életemre törnek.
3 Forduljanak hátra és piruljanak, * akik nekem rosszat akarnak.
4 Hátráljanak tüstént és piruljanak, * akik azt mondták nekem: "Úgy kell neki, úgy kell!"
5 Ujjongjanak és örvendjenek benned mind, akik téged keresnek, * "Áldott legyen az Úr!" - kiáltsák szüntelen, akik a te segítségedet várják.
6 Én bizony gyámoltalan és szegény vagyok, * Istenem, siess hozzám!
7 Segítőm és szabadítóm te vagy, * én Uram, ne késlekedj!
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
„Feltámadtam, és veled vagyok!”
  2019-04-22 22:43:28, hétfő
 
  A szenvedés életünk kínzó rejtélye. Megfigyelhetjük, hogy az Úr még a szép élményeinkbe is belerajzolja a kereszt finom vonalát. Fájdalmas tapasztalat, és sokszor érthetetlen is, hogy éppen a szenvedés képes megnyitni a szívünket.,,
...... ......


Uzsalyné Pécsi Rita írása:
A szenvedés életünk kínzó rejtélye. Megfigyelhetjük, hogy az Úr még a szép élményeinkbe is belerajzolja a kereszt finom vonalát. Fájdalmas tapasztalat, és sokszor érthetetlen is, hogy éppen a szenvedés képes megnyitni a szívünket. Feltöri önzésünk héját, amely igen keményen zárul körénk. Ezért tapasztaljuk nap mint nap, hogy áldozat nélkül nincs fejlődés, nincs növekedés. Olcsón nem érdemes szeretni, mert becsapjuk magunkat és mindenkit. A krízisek hatékonyan formálnak minket, de nagyon nehezen indulunk a ,,hegymászásra". A fogyasztói magatartás ennek sem használ. Rózsaszínben akarjuk látni az életet, csakhogy az nem rózsaszín! Sajnos a vágyott ,,enyém a világ, és minden rendben van" állapot jó eséllyel csak önmagunkba zár. A teremtő erők a szenvedésben szunnyadnak. Minden olyan esemény, amely elold minket attól, amik még vagyunk - amibe nyugodtan, otthonosan belefészkelődtünk -, a növekedésünket szolgálhatja. Érdekes paradoxon ez: nem valaminek az ,,elnyerésével" gazdagodunk, hanem éppen a leegyszerűsödés által. Az igazi örömre való felemelkedés útja is ez lehet, ahogyan ezt olyan sok előttünk járó bölcs és szent életében megfigyelhettük. Ez persze nem azt jelenti, hogy keserű arcot vágva kell keresni ezt az érlelő erőt. Életünk forgatókönyvéből nem maradhat ki a szenvedés. Még a Szűzanyát, Jézust sem kíméli... Úgy tűnik, hogy a növekedés titka az elfogadásban rejlik. Elfogadni és kezelni a helyzetet, amivel a sors megkínál. Adottságaink, testi-lelki képességeink, családunk, társaink, munka- és életkörülményeink stb. Kutatni, keresni, hol van ezek mögött egy még nagyobb valóság. Hol van a Mester, aki a rejtekünkben is lát? A szenvedés így nyithat meg minket a tágasabb lét felé, Isten felé. Ő minden krízisünkben fölénk hajol, sőt velünk együtt belép a szorongattatásunkba. Bármilyen kilátástalannak is tűnik az adott pillanat, képes a feltámadásig bejárni velünk az utunkat. Titok ez, de azt hiszem, mindannyian megízleltünk már belőle valamit. Ezt ünnepeljük, amikor fölszakad bennünk a hála éneke: ,,Valóban feltámadt, alleluja!"
Egyszer egy férfi valami igazán szépet szeretett volna ajándékozni a feleségének, aki különösen kedvelte a teáscsészéket. Az egyik kerámiaüzletben meglátott egy szép csészét.
,,Még sosem láttam ennyire szépet" - gondolta.
A boltos a kezébe adta, mire a csésze, legnagyobb meglepetésére, megszólalt:
- Látom, csodálkozol! Tudod, nem voltam mindig teáscsésze. Volt idő, amikor vörös voltam, és agyagnak neveztek. Mesterem kiásott, összelapított, meggyúrt újra és újra, úgy, hogy üvöltöttem a fájdalomtól:,,Hagyj békén!" - de ő csak mosolygott, és így szólt: ,,Még nem." Aztán egy gyorsan forgó korongra helyezett, és én hirtelen csak forogtam körbe-körbe. ,,Állíts meg! Szédülök!" - kiabáltam, de a Mester csak ingatta a fejét, és azt mondta: ,,Még nem." Aztán betett a kemencébe. Sosem éreztem olyan forróságot! Felháborodtam! Miért akar megégetni? Sikoltoztam. Ki akartam jutni. Láthattam a Mester arcát az üvegen át, és leolvashattam ajkáról, ahogy a fejét rázta: ,,Még nem." Végül az ajtó kinyílt, kitett a polcra. Hűlni kezdtem. ,,Most már jobb" - gondoltam. Aztán tetőtől talpig befestett. A festék szaga rettenetes volt. Undorodtam tőle. ,,Hagyd abba!" - kiáltottam. De csak ingatta a fejét: ,,Még nem." Aztán hirtelen újra betett egy kemencébe. Ez kétszer olyan forró volt, mint az előző. Úgy éreztem, megfulladok. Könyörögtem, mindent megbántam, sikoltoztam és sírtam. Közben láttam, amint rázza a fejét, és azt mondja: ,,Még nem." Tudtam, nincs többé remény. Végem van. Kész voltam rá, hogy végleg feladjam, mire kinyílt az ajtó. A Mester kivett, és újra a polcra tett. Később elém állított egy tükröt, és azt mondta: ,,Nézd meg magad." Amikor a tükörbe néztem, alig hittem a szememnek: ,,Ez nem én vagyok, ez nem lehetek én, ez gyönyörű! Gyönyörű vagyok!" ,,Szeretném, ha emlékeznél arra - mondta -, tudom, fájt, amikor gyúrtalak, gyömöszöltelek, de ha nem teszem, kiszáradtál volna. Tudom, hogy szédültél, amikor a korongon forgattalak, de ha megállítom a korongot, szétmorzsolódtál volna. Tudom, hogy elviselhetetlenül forró volt a kemencében, és nem értettél, miért teszlek oda, de ha nem teszem, megrepedtél volna. Tudom, hogy rettenetes volt a szag, amikor bevontalak mázzal és befestettelek, de ha nem teszem, akkor sosem erősödsz meg, és nem lesz színes az életed. És ha nem teszlek a másik kemencébe, nem élhettél volna sokáig, nem lennél elég erős. Befejeztelek. Olyan vagy, amilyennek elképzeltem, mikor hozzáfogtam a munkához."
Ez az élet, barátaim! Az én életem és a tiéd. Néhányan a kemencében vagyunk, üvöltve, sikoltozva: ,,Engedj ki!". Néhányan épp színesedünk, és ez kellemetlen, majd megőrjít. Néhányan körbe forgunk, és nem tudjuk, hol vagyunk. Csak azt kérdezzük: ,,Mi történik velem? Minden olyan zavaros...", és a Mester csak néz, és azt mondja: ,,Még nem vagy kész, még nem."
Kívánom, hogy bármilyen élethelyzetben vagyunk is, a húsvétunk legyen olyan ünnep, amikor tekintetünk találkozik a Mester tekintetével. Bízzunk benne! Terve van velünk, de nem tehetetlen csészeként bánik velünk. A mi együttműködésünk nélkül nem tud igazán nagyot alkotni! Ám ma elénk áll, és mondja: ,,Ne félj! Feltámadtam, és veled vagyok! Kezemet rajtad nyugtatom." Ezt a napot tehát az Úr adta. Lehet, hogy az arcunkon még ott van a meg nem értés fájdalmának könnye, mégis engedjük meg, hogy átragyogjon rajta a Feltámadott tekintetének fénye és öröme: Alleluja!

Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Fábry Kornél kongresszust tartott....
  2019-04-22 22:40:17, hétfő
 
  Fábry Kornél - Fábry Sándor unokaöccseként - olykor megemlíti: a standup igazából egyházi műfaj. Akár így van, akár se: a legnagyobb videómegosztón közzétett anyagai százezrekhez jutnak el, noha azokban nem a celebritások viselt dolgait kommentálja - bár ez sem igaz maradéktalanul. Egy celeb ugyanis kifejezetten érdekli a katolikus papot, egy szupersztár, akinek személye köré a 2020-as kongresszus eseményei is szerveződnek.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Fábry Kornél_misevilág  
Újra épül a Notre-Dame, ...........
  2019-04-22 22:36:35, hétfő
 
  Újra épül a Notre-Dame, addig is egy kis történelmi visszatekintés Párizs szimbólumára
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Két Csókay, a jezsuita és az agysebész interjúja
  2019-04-22 22:34:49, hétfő
 
  ,,Hogy merem a képükbe tolni a kereszténységet?"
2019. április 21., vasárnap | 23:29
Egy család, két misszionárius. Csókay Károly évtizedekig Dél-Amerikában végzett hittérítő munkát, unokafivére, Csókay András pedig agysebészként a tudományt akarja evangelizálni. Élő Anita húsvéti páros interjúját ajánljuk, amely a Válasz Online-on jelent meg

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Húsvéthétfő 04.22
  2019-04-22 22:31:47, hétfő
 
  EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Vigyétek hírül testvéreimnek, hogy menjenek Galileába. Ott viszontláthatnak engem.
...... ..........


Húsvétvasárnap reggel az asszonyok sietve távoztak el Jézus sírjától. Félelemmel, de még nagyobb örömmel eltelve futottak, hogy értesítsék a tanítványokat. Egyszerre csak Jézus jött szembe velük, és megszólította őket: ,,Üdv nektek!" Az asszonyok odafutottak, leborultak előtte, és átkarolták a lábát. Jézus így szólt hozzájuk: ,,Ne féljetek! Siessetek, és vigyétek hírül a tanítványoknak, hogy menjenek Galileába! Ott majd viszontlátnak engem." Az asszonyok még úton voltak, amikor néhány őr a városba ment, és jelentette a főpapoknak mindazt, ami történt. Ezek összehívták a nép vezetőit, és tanácsot tartottak. Azután sok pénzt adtak a katonáknak, és meghagyták nekik: ,,Mondjátok, hogy éjnek idején, amíg mi aludtunk, eljöttek Jézus tanítványai, és ellopták őt. Ha a helytartó tudomást szerez a dologról, mi majd megnyugtatjuk, és kimentünk titeket." A katonák elfogadták a pénzt, és úgy tettek, amint kioktatták őket. Ez a beszéd a zsidóknál a mai napig el van terjedve.
Ezek az evangélium igéi. Mt 28,8-15

SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Isten feltámasztotta Jézust, és ennek mi mindannyian tanúi vagyunk.
Pünkösd napján Péter a tizenegy kíséretében előlépett, és hangos szóval így beszélt:
,,Zsidó férfiak és Jeruzsálem egész népe! Vegyétek tudomásul és figyelemmel hallgassátok meg szavamat! Izraelita férfiak, hallgassátok meg szavaimat!
A názáreti Jézust az Isten igazolta előttetek, amikor, mint tudjátok, általa hatalmas csodákat és jeleket vitt végbe köztetek. Ezt az embert ti az Isten előre elhatározott terve szerint kiszolgáltattátok, gonosz kezek által keresztre feszítettétek, és megöltétek. Isten azonban feloldotta a halál bilincseit és feltámasztotta őt. Lehetetlen is volt, hogy a halál fogva tartsa, hiszen Dávid így jövendölt róla:
Szemem előtt az Úr mindenkoron,
ő áll jobbomon, meg nem inoghatok.
Örvend a szívem, az ajkam énekel,
sőt reménységben nyugszik testem is.
Lelkemet a holtak honában nem hagyod,
hogy Szented romlást lásson, nem akarod.
Az élet útját mutatod meg nekem,
színed előtt örülni gyönyörűségem.
Férfiak, testvérek! Ősatyánkról, Dávidról, nyíltan beszélhetek előttetek. Ő meghalt. Eltemették, és sírja mind a mai napig itt van közöttünk. De mivel próféta volt, tudta, hogy Isten esküvel erősített ígéretet tett neki; utódai közül ültet majd valakit trónjára. Ezért jövendölte Krisztus feltámadásáról, hogy nem marad az alvilágban, és testét nem éri enyészet.
Ezt a Jézust támasztotta fel Isten, Ennek mi mindannyian tanúi vagyunk. Miután, Isten jobbja felmagasztalta őt, elnyerte az Atyától a megígért Szentlelket, és kiárasztotta, ahogyan látjátok és halljátok."
Ez az Isten igéje. ApCsel 2,14.22-33

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te mindig meghallgatsz minket, bár emberi szavaink nélkül is tudod, hogy mire van szükségünk lelki fejlődésünkhöz. Hittel és bizalommal fordulunk hozzád, és kérünk, hogy adj meg nekünk mindent, a mi üdvösségünkre szolgál! Köszönettel és hálával tartozunk neked azért, mert gondunkat viseled és segítesz minket, hogy eljussunk az üdvösség re. Szeretnénk, ha tanításod jó talajra hullna a szívünkben! Add, hogy mindig nyitott szívvel hallgassunk téged és tanításodat életre váltsuk!

Feltámadott találkozik azokkal, akik hittek és hisznek benne. Megmutathatta volna magát ellenségeinek is, de nem tette. Bizonyíthatta volna a vallási vezetőknek, hogy ő az Isten Fia, miként ezt korábban hirdette, de nem tett ilyet. Ő azoknak mutatja meg feltámadt, megdicsőült testét, akik szeretik őt. Találkozik a sírhoz igyekvő asszonyokkal, találkozik apostolaival és tanítványaival. E találkozások mindegyike tanulságokat sugároz felénk. Ezekre figyelünk oda az elkövetkezendő hetek során elmélkedéseinkben, hogy az Úr feltámadásába és a mi feltámadásunkba és örök életünkbe vetett hitünk erősödjön.
Mit jelent Krisztus feltámadása? Nem a földi életbe tér vissza, nem azt az életet akarja folytatni, ami a nagypénteki kereszthalállal befejeződött. Az Úr feltámadása nem ehhez a világhoz tartozó természetes esemény, hanem a mennyei Atya különleges cselekedete. Olyan természetfeletti esemény, amely mégis térben és időben leírható, azaz Jeruzsálemben történt, húsvét hajnalán, a kereszthalál utáni harmadnapon. Az Atya támasztja fel Fiát a halálból, ő ajándékoz neki új életet, örökké tartó életet. Feltámadásában arra csodálkozunk rá, hogy az emberi élet hogyan jut el ahhoz a testben-lélekben való beteljesedéshez és megdicsőüléshez, amelyet Isten minden embernek szánt. Az ő egyszülött Fiának és nekünk is. Hiszem-e, hogy Krisztussal én is feltámadok?
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő
  2019-04-22 22:26:00, hétfő
 
  Bevezetett titeket az Úr a tejjel-mézzel folyó földre, hogy az Úr törvénye legyen mindig ajkatokon... énekeljük a szentmise kezdőénekében, mert a megkereszteltek e napon tejet és mézet kaptak az áldozás után, amivel Isten országába való eljutásukat érzékeltették velük. A liturgiában nyolc napra megáll az idő, e héten ugyanis azt az egy napot ünnepeljük, amelyből örök életünk sarjadt, és ahová földi életünk tart: a feltámadás napját. Szent Péter sírjánál vagyunk, mert amiként az apostolok Péter tapasztalatába illesztve mérlegelték saját húsvéti Krisztus-élményük hitelességét, úgy a jövendő korok egyháza sem önmagába, hanem az apostoli egyházba fogadja be a megkeresztelteket, Jézus szava szerint, ők lesznek bíráink.

 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár
  2019-04-22 22:23:31, hétfő
 
  2019. április 22., hétfő | 18:57
A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.
...... ........


Amint korábban megírtuk, hogy Ferenc pápa látogatására nem csak felújítják, de ki is egészítik a csíksomlyói nyeregben a Hármashalom-oltárt. Bőjte Mihály ferences szerzetes, a csíksomlyói ferences rendház házfőnöke korábban elmondta, a mostani felújítás terveit Bogos Ernő műépítész készítette. Az elképzelések szerint kivakolják az oltár sekrestyés részét, hogy alkalmas legyen a koncelebráló főpapok számára. Itt még szükség lesz egy elválasztásra, hogy helyet kapjon a technikai stáb legszükségesebb felszerelése is. Az oltár fölé emelkedő apostoli kereszt egyik szára elkorhadt, ezért azt ki kell cserélni. A tetőzet faanyagát újrakezelik, hogy szebb legyen és ne tűnjön kopottnak.
A régi, korhadt színpadot lebontják, helyére újat építenek, illetve be is fedik azt. A felújítást földmunkával és tereprendezéssel zárják majd. A beruházás teljes költsége még nem ismert, a számításokat ezután végzik el a szakemberek. A szervezőktől a vatikáni liturgikus bizottság kérte, a pápai szentmisére fedjék be a pódiumot.
Húsvéthétfő reggelén a kegyhely Facebook-oldalán közzétették a felújítási látványterveket is: ,,A pápalátogatás előtti negyvenedik napon a kivitelezésre szükséges összeg 60,77 százaléka áll rendelkezésünkre, amely a kedves hívek adományából, a templomainkban kitett »pápaperselyből« és pályázatból jött össze. Ebből kifizettük az előleget és elkezdődött a legyártása. Reméljük, hogy a hiányzó 39,23 százalék is meglesz. Köszönünk szépen minden eddigi nagylelkű adományt!" - olvasható a csíksomlyói kegyhely bejegyzésében
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Zolzai Gusztáv: Életút c. film
  2019-04-22 22:19:42, hétfő
 
  Videó Link Lejástszási idő 1 óra 10 perc

- Zolzai Gusztáv a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége egykori ügyvezető igazgatója, a Zsidó Világkongresszus magyarországi elnöke, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány társelnöke. A harmadik Orbán-kormány alatt a Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadója volt.
Zoltai Gusztáv(szül. Zucker Gusztáv, Újpest, 1935. július 28.
Szülei Tusák Piroska (1904-1945) és Zucker Béla (1904-1945) voltak; mindkettejüket megölték a holokauszt során.
Zoltai az 1956-os forradalom alatt a kecskeméti repülőtéren teljesített katonai szolgálatot. A forradalom után munkásőr lett a Kőbányai Textilgyárban, illetve belépett a kommunista állampártba, az MSZMP-be is. Ezután a Magyar Hirdető osztályvezetője. 1968-tól 1976-ig Komlós János művészeti titkáraként tevékenykedett. Ezután a Pesti Vigadó művészeti vezetője, majd a Játékszín művészeti titkára lett Rigó László keze alatt.
1987-ben a Budapesti Zsidó Hitközség kulturális (később ügyvezető) igazgatója lett, 1991-ben pedig a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatójává választották, mely tisztségéről 2014 áprilisában lemondott.[4][5] Egy időben az Európai Zsidó Kongresszus végrehajtó bizottságának tagja is volt. 1992-ben Landeszmann György budapesti főrabbi mellett ő volt a másik alanya a ,,bőgatya és fütyülős barack" néven elhíresült interjúnak, amiben Landeszmann a zsidóság és a magyarság kulturális összefonódottságára tett gúnyosnak értelmezhető kijelentést. (Zoltai az interjú egy részétől hamar elhatárolta magát)
1999-ben Budapest VII. kerülete díszpolgára lett, 2005-ben átvehette A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal, majd 2006-ban meglepetésre megkapta az '56-os szövetségtől az 1956-os szellemiség ápolásáért járó Pro Fidelia érdemrendet munkásőri és párttag múltja ellenére. 2009-ben Budapest díszpolgára lett.
Mivel az egyik legfőbb magyarországi zsidó hitközségi elöljáró, személye a rózsadombi paktumtól kezdve gyakori alakja a rendszerváltás utáni változatos összeesküvés-elméleteknek
...... ........


Kritikák
Az antiszemita hangokon kívül leginkább a hitközségen belülről érik kritikák, miszerint irányításával a Mazsihisz monopolizálta a zsidók reprezentációját a magyar közéletben, illetve az általa a szervezeten keresztül közvetített magyarországi zsidókép roppant egysíkú, egyoldalú és inkább negatív. Szintén sokan vetik szemére munkásőr és MSZMP-s múltját
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 450 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2529
  • e Hét: 18921
  • e Hónap: 31597
  • e Év: 265344
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.