Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Egy csokor rózsa
  2019-04-03 21:38:39, szerda
 
  ...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek nyárra  
Szent László király, Európa határainak védőszentje
  2019-04-03 21:36:24, szerda
 
  2019. március 31., vasárnap | 13:29
Sárközy Péter, a római La Sapienza Tudományegyetem magyar tanszékének nyugalmazott professzora könyvismertetőjét közöljük a Verbum Kiadó gondozásában kiadott ,,Szent László király - Erdély védőszentje" című kötetről.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Felismerte a csíksomlyói Szűzanya-zászlót a Szentatya
  2019-04-03 21:34:47, szerda
 
  2019. április 2., kedd | 12:17
Folyamatosan zajlik a készülődés Erdélyben Ferenc pápa csíksomlyói látogatására. Miközben ki-ki vérmérséklete szerint hangosan lelkesedve vagy magában örvendezve várakozik, maga Ferenc pápa is készül. Bodó Márta írása.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Április 9-én egész nap zarándokolhatunk az éteren keresztül!
  2019-04-03 21:31:32, szerda
 
  Április 9-én egész nap zarándokolhatunk az éteren keresztül!
A Mária Út tematikus napot tart a Mária Rádióban a pápai látogatásra szervezett zarándoklatokról.
Vendégeink lesznek Székely János püspök atya, Böjte Csaba testvér, és Lépes Lóránt atya.
Szervezők és résztvevők mesélnek a zarándoklatokról, élményeikről
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Mága Zoltán - amerikai turnénk repertoárjából
  2019-04-03 21:26:20, szerda
 
  Kedves Ismerőseim, Barátaim,
Fogadjanak szeretettel az amerikai turnénk repertoárjából egy kis ízelítőt, amit a világhírű hegedűművésszel, Shlomo Mintz-cel játszom közösen a Budapesti Újévi Koncerten.
További szép napot kívánok Önöknek, üdvözletemet küldöm mindenkinek Los Angelesből, az amerikai turnénk első állomásáról! Mága Zoltán
Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Boldoggá avatták az orvost , aki vértanúságot szenvedett
  2019-04-03 21:22:03, szerda
 
  Boldoggá avatták az orvost, aki a kivégzésére menet is receptet írt.
2019. április 3., szerda | 18:51
Március 23-án avatták boldoggá a tarragonai székesegyházban Mariano Mullerat i Soldevilát, a vértanú spanyol (katalán) orvost, laikus családapát, akit 1936-ban, a spanyol polgárháború idején végeztek ki hit iránti gyűlöletből. Az új boldog emléknapját augusztus 13-án ünnepli az Egyház.
...... ..........


Mariano Mullerat i Soldevila 1897. március 24-én született egy, a katalóniai Tarragonához közeli faluban, Santa Coloma de Queraltban, egy hétgyerekes család hatodik gyermekeként. Szülei, Ramón és Bonaventura mélyen vallásos katolikusok voltak; édesanyját korán elveszítette. Mariano (Marià) 1914-ben lett orvostanhallgató a barcelonai egyetemen, 1921-ben kapta meg a diplomáját.
1922-ben feleségül vette iskolatársát, Dolors Sans i Bovét; Arbecában kötöttek házasságot, ahol letelepedtek, és a fiatal orvos praktizálni kezdett. Kezdettől járta a környék városait, és ingyenesen gondozta a szegényeket. A súlyos betegeket mindig buzdította, hogy gyakran vegyék magukhoz a szentségeket, és arról is gondoskodott, hogy a rászorulók élelemhez és orvossághoz jussanak.
Öt lányuk született, akik közül az első nem sokkal születése után, 1923 januárjában meghalt. Ugyanebben az évben alapította Mariano a L'Ecut című katalán újságot, amelyben saját hitvédő, a szekularizmus ellen megfogalmazott írásait is közzétette.
1924-ben Arbeca polgármesterévé választották, hat évig viselte ezt a tisztséget, de továbbra is törődött a szegény betegeivel és minden rászorulóval.
1931-ben kikiáltották a második spanyol köztársaságot, majd decemberben kihirdették az új alkotmányt, amelyet az Egyház nem támogatott. A köztársaságpártiak antiklerikalizmusa miatt a spanyol katolikusok az ellenzék oldalára álltak. Az egyre növekvő erőszak 1934-ben ért Tarragona közelébe, és Mullerat doktor tudta, hogy hamarosan Arbecát is eléri. A következő két évben barcelonai templomokat és más vallásos épületeket romboltak le; papokat, szerzeteseket és világi hívőket gyilkoltak meg Tarragonában és Liedában. 1936 augusztus elején érkeztek meg a kormány katonái Arbecába.
Mullerat barátai azt javasolták, hagyja el az országot; mások Zaragozába küldték, ahol biztonságban lett volna, de ő hajthatatlan volt: neki az a feladata, hogy folytassa orvosi misszióját a rászorulók mellett. Erős hittel nézett szembe a veszéllyel, és azt mondta, ott van rá szükség, ahol van.
1936. augusztus 13-án reggel milicisták álltak meg Mariano Mullerat otthona előtt. Elhurcolták az orvost, felhajították a teherautóra, ahol már volt öt másik ,,bűnös" katolikus, és elindultak az utolsó három mérföldes útra. Ahogy döcögött a teherautó a hepehupás úton, az egyik házból kiszaladt egy asszony, és megállította őket: kérte, hogy a beteg kisfiát vizsgálja meg az orvos. Odahozták a gyermeket, Mullerat doktor megvizsgálta, gyógyszert írt fel, és megnyugtatta az anyukát, hogy minden rendben lesz.
Majd észrevette, hogy az egyik milicista megsebesült, és megkérdezte, megnézheti-e a sebet. A katona megmutatta a lábán lévő mély vágott sebet, az orvos bekötözte, és megmondta, hogyan kezelje a későbbiekben. Mariano Mullerat utolsó orvosi tevékenysége az volt, hogy segített egyik kivégzőjének.
Egy szemtanú azt mesélte Mullerat doktor feleségének, hogy utolsó szavai ezek voltak: ,,Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet."


* * *
2019. március 23-i boldoggá avatási szertartásán, melyen a Szentatyát Angelo Becciu bíboros képviselte, jelen volt Mariano Mullerat i Soldevila három lánya és két unokája; Becciu bíboros mellett koncelebrált többek között Jaume Pujol tarragonai érsek. Megemlékeztek arról az öt emberről is, akiket az orvossal együtt végeztek ki. Ferenc pápa így fogalmazott másnap, az Angelus után:
,,Tegnap a spanyolországi Tarragonában boldoggá avatták Mariano Mullerat i Soldevilát, családapát és orvost - fiatalembert, 39 évesen halt meg -, aki az emberek testi-lelki szenvedéseit enyhítette, életével és a vértanúság vállalásával pedig mindenki előtt bizonyságot tett a szeretet és megbocsátás elsőségéről. Példakép ő számunkra, akik oly nehezen tudunk megbocsátani, valamennyien. Járjon közben értünk, és segítsen, hogy minden nehézség és megpróbáltatás ellenére a szeretet és a testvériesség útján járjunk."
Boldog Mariano Mullerat i Soldevia, könyörögj érettünk!

Forrás: Aleteia.org
Fotó: Arquebisbat de Tarragona
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Így készültek a Húsvétra nagyszüleink
  2019-04-03 21:14:35, szerda
 
  Április 1., bolondok napja
Régen úgy tartották, hogy aki ezen a napon veteményez, minden bizonnyal bolond, és jó termésre sem számíthat. Sőt, ezen a napon jellemzően semmilyen új dologba nem volt jó belekezdeni, mert a régi hagyományok szerint nem sok jó sült ki belőle. Sok nép kultúrájában április 1. volt az újév első napja, azonban a keresztény hagyományok amolyan bolond újévként tartották számon, amiből a bolondok napja a mai napig megmaradt.

Április 14., Tibor napja
Népi megfigyelések alapján, ha ezen a napon a cseresznyefa virágzik, akkor bőséges szőlőtermés várható. De a széna is bőséges lesz, ha ilyenkor már zöldell a vetés. Tibor napján vélték először megszólalni a kakukk madarat is, ami a jó időt vetítette előre.

Április 24., Szent György napja
Az 1800-as években április 24-e piros betűs napnak számított, ekkor történtek a tisztújítások, és álltak szolgálatba a napszámosok, pásztorok. A hagyományok szerint április 24-e, Szent György napja után számíthatunk valódi felmelegedésre. Ezt a napot gonosz járó napnak is nevezték, ugyanis úgy tartották, hogy ezen a napon a boszorkányoknak igen nagy a hatalmuk, azonban április 24-e inkább az egészségre, a jólétre és a termésre vonatkozó jóslásokról maradt híres.
Ha Szent György napja előtt valaki a szabadban fürdött, egészséget biztosíthatott magának, és úgy vélték, hogy ha ilyenkor varjú bújik meg a veteményesben, gazdag termésre lehet számítani. A kukoricát is április utolsó hetében vetették, de a tejtermelést sem bízták a véletlenre: az április 24-én kihajtott tehenek nyakában piros kendőbe kötött templom faláról lekapart vakolat lógott a siker érdekében.
...... ..........


*
Nagyhét
Régen sokkal komolyabban vették a böjti időszakot, mint napjainkban: az emberek egyszer laktak jól egy nap, de akkor sem került hús, állati termék, vagy zsíros étel az asztalra. Jellemzően ciberét, és pattogatott kukoricát ettek, és más növényi alapú ételeket. A Virágvasárnaptól Húsvétig tartó hét a nagyhét: úgy tartották, hogy az a munka, amit ezen a héten végeznek, nagy értékkel bír. Ilyenkor végezték a tavaszi nagytakarítást, a meszelést és a nagymosást is, de jellemzően az hét első felében
...... ......


Virágvasárnap
A Húsvét előtti vasárnapon, Virágvasárnapon vonult be Jézus Jeruzsálembe, akit pálmalevelekkel üdvözöltek. Ezért ezen a napon pálmalevelet, nálunk barkát szentelnek, amit gyógyításra éppúgy használtak, mint rontás ellen, vagy arra, hogy elkerülje a házat a villámcsapás, valamint a termést és az állatokat a jégverés.

Nagycsütörtök
Nagycsütörtökön a harangok Rómába mennek, és szombatig meg sem szólalnak, helyette régen kereplővel hívták a hívőket misére. Ezen a napon árulta el Jézust az utolsó vacsora után Júdás 30 ezüstpénzért. Ha nagycsütörtökön esett az eső, jó termésre számíthattak a gazdák a mondás szerint. A Nagycsütörtököt zöldcsütörtöknek is nevezték, mivel gyakori volt a zöld színű, sokszor spenótos ételek fogyasztása.
...... .......


Nagypéntek
Nagypéntek az a nap, amikor Jézus meghalt a kereszten. Az ezen a napon ültetett burgonyáról úgy tartották, nagy szemű lesz, de más munkát nemigen végeztek, csak a legszükségesebbeket - sok helyen még tüzet sem gyújtottak. A böjt ezen a napon volt a legszigorúbb, jellemzően krumplit, puliszkát, tojást, gyümölcsből készült befőttet, savanyúságot, bablevest, főtt tésztát ettek lekvárral, túróval, dióval.
...... .......


Nagyszombat
Nagyszombaton újra megszólaltak a harangok, és a háziasszonyok nekiláttak a teendőiknek: megfőzték a húsvéti sonkát, a kolbászt és a tojásokat, megsütötték a kalácsokat, valamint a süteményeket. Este, a feltámadási szertartás után véget ér a böjt, amikortól már lehet húst fogyasztani, és sok család ekkor ette meg a húsvéti vacsorát is.

Forrás: nosalty.hu oldal
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Keresztúti ének 2. vátozat
  2019-04-03 18:32:52, szerda
 
  Jertek hívek a szent keresztútra
Gondoljunk a szenvedő Urunkra
Öleljük át véres keresztfáját
Sirassuk meg keserves halálát.

1.
Elhangzik a kegyetlen ítélet
Kínhalálra dobnak oda Téged
Vétkeinkért átok alatt nyögtük
Szeretetből Te halsz meg helyettünk.

2.
Vállaidra veszed a keresztet
Árva szíved, ó hogy sajog reszket,
Ezer bűnünk iszonyatos terhe
Nehezedik súlyos keresztedre.

3.
Meginog a kereszt, vérző vállán
Összeroskad az ártatlan Bárány
Ó boruljunk mi is véle a porban
Hiszen a mi bűnünk terhét hordja.

4.
Fájdalmas, jaj, szívet tépő látvány
A Szűzanya Jézus keresztútján
Vérző szívét elönti a bánat,
Zokogva megy Jézus, Te utánad.

5.
Drága Jézus erőd egyre lankad
Kényszeredve Simon segít rajtad
Ő, ha tudná szenvedésed titkát
De más szívvel vinné szent keresztfád.

6.
Veronika közeledik hozzád
Kendőjével törli véres orcád.
Csodaképed a jutalom érte,
Szent arcodat lelkünkbe vésd be.

7.
Agyonkínzott, gyötört tested gyönge,
Másodszor is lerogyik a földre,
Új testednek oka, jaj, én voltam,
Bűnből bűnbe annyit bukdácsoltam.


8.
Az út mentén könnyvirágok nyílnak,
Jeruzsálem leányai sírnak
Ó nem elég itt a sírás-rívás,
Megtört szívet keres a Messiás

9.
Ó, ég Ura újra harmadszorra
Erőtlenül leroskadsz a porba.
Hóhéraid könyörtelen vernek,
Vonszold tovább iszonyatos terhed.

10.
Leszaggatják testedről a köntöst,
Minden sebből új patak öntöz,
Láztól égő sebeid, szent vére
Legyen gyarló lelkünk üdvössége.

11.
A keresztre szegezik szent tested,
Fájdalmadon szívünk roskad, reszket.
Roskadj össze kereszt kemény fáj,
Ne légy Jézus kínhalálos ágya.

12.
Ó keserves rettenetes óra,
Tikkadt ajkad nyílik végső szóra
Visszaadva Atyádnak szent lelked,
Vérző fejed halálban csüggeszted.

13.
A keresztről Jézus drága testét,
Édesanyja karjaiba tették.
Nincs a Földön annyi tenger bánat,
Mint amennyi szent szívében támadt.

14.
Szent asszonyok, tanítványok sírva
Jézus testét leteszik a sírba
Mint a kenet édes illatárja,
Úgy kísérje szívünk hő imája.


Jézus Krisztus mindenség Királya,
Üdvünk lett már szent Kereszted fája.
Add, hogy mindig csak nyomodban járjunk,
S egykor mennyben mindörökké áldjunk.

Forrás: videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Keresztút Csaba testvérrel a Boli barlangban!
  2019-04-03 18:27:44, szerda
 
  A déli Kárpátok talán legszebb barlangjában, a Petroszén határában lévő Boli barlangban gyermekeinkkel keresztutat végeztünk 2017 nagyhetében!! Krisztus szenvedését átelmélkedve gyermekeinkkel a magunk, és a világ bűneiért kértünk bocsánatot a jó Istentől....
Szeretettel osztom meg Igrec Sándor felvételét és ugyanakkor a kedves Lönhárd Andreának a petrozséni Jézus Szívéről elnevezett otthonunk vezetőjének, vőlegényének Gusztinak, és minden kollégájának szeretettel köszönöm, hogy gyermekeinket ilyen maradandó, tanulságos órát tudtunk ajándékozni!!
Haljunk meg a bűneinknek és szülessünk újjá a szeretetre!! Csaba t.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Nagyböjti és nagyheti énekek
  2019-04-03 12:16:57, szerda
 
  Szolgáló hittan oldalon Link  
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 450 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1486
  • e Hét: 7287
  • e Hónap: 40441
  • e Év: 274188
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.