|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2019-04-05 22:50:18, péntek
|
|
|
Az életkor előrehaladtával a látási problémák egyre csak nőnek. Hosszú távú klinikai vizsgálatokból kitűnik, hogy a vitaminok és az ásványi anyagok csökkenthetik a korral összefüggő makuladegeneráció kialakulásának a kockázatát. Természetesen nem kell ahhoz idősnek lenni, hogy hasznot húzzunk ezekből a tápanyagokból.
Nemrégiben egy olyan vitaminkészítményt vizsgáltak, amely tartalmazott C-vitamint, béta-karotint, cinket és rezet. Megállapításra került, hogy ez a vitamin- és ásványianyag-kombináció jelentősen csökkentheti a makuladegeneráció kialakulásának a kockázatát. Ezt a szembetegséget gyulladás váltja ki, amely károsítja a makulát. Viszont ezek a tápanyagok jelentős gyulladáscsökkentő hatással bírnak és a retina oxidatív károsodását is csökkenteni tudják.
A lutein és a zeaxantin is nagyon hasznos tápanyag a szem egészségének szempontjából. Mindkettő eredményesen küzd a szürkehályog ellen. A lutein egyike azon kevés karotinoidoknak, amelyek természetesen nagy koncentrációban megtalálhatók a makula és a szemlencsék között. A lutein egy erős antioxidáns, amely képes kiszűrni bizonyos mennyiségű káros ultraibolyafényt.
Mindemellett a lutien csökkenti a szemlencse homályosodását okozó oxidációt. A luteinről kimutatták, hogy javítja a látást és erősíti a szem szöveteit. A lutein és a zeaxantin elsősorban az intenzívebb narancsos, sárgás színű zöldségekben található. De szintén jó források a kelkáposzta, a spenót, a kelbimbó, a papaja vagy a kukorica.
Az A-vitamin is rendkívül hasznos vitamin, mivel segít megelőzni az úgynevezett éjszakai vakságot és a száraz szemek ellen is védelmet jelenthet. Miben található sok A-vitamin? A csirkemájban, a marhahúsban, a tojásban, a vajban és a tejben.
A béta-karotin a sárgarépában, az édesburgonyában, a spenótban és a kelkáposztában is jelen van nagyobb mennyiségben.
A B-vitamin-komplex nemcsak a krónikus gyulladás csökkenését szolgálhatja, de a homociszteinszintet is csökkentheti. A B-vitaminok megtalálhatók a májban, a hüvelyesekben és a teljes kiőrlésű gabonákban.
A makuladegeneráció kialakulásának kockázatát a D-vitamin is csökkentheti. Ez a vitamin megtalálható többek között a lazacban, a szardíniában vagy a tojásban.
A szelén is egy nagyon hasznos ásványi anyag a szem egészségének megőrzése szempontjából. Szelénben gazdag táplálékok: barna rizs, brazil dió, tenger gyümölcsei.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2019-04-05 22:47:44, péntek
|
|
|
Minden gyümölcs tartalmaz cukrot, habár némelyik kevesebbet, mint a másik. Azok az emberek, akik odafigyelnek a cukorbevitelükre, gyakran lemondanak a szénsavas üdítőkről, a csokoládéról, a süteményről és az egyéb édességekről, de nem gondolnak a gyümölcsökre. Természetesen a gyümölcs egy nagyon jó módja annak, hogy megőrizzük az egészségünket, de egyes gyümölcsök - például a banán vagy a mangó - nagyon sok cukrot tartalmaznak.
Most olyan gyümölcsökről olvashat, amelyek csak kevés cukrot tartalmaznak. Az alacsony cukortartalmú gyümölcsök biztosítják szervezetünk számára a rostot, a vitaminokat és az ásványi anyagokat.
Az eper sok más bogyós gyümölcshöz hasonlóan csak kevés cukrot, ezzel szemben sok értékes rostot tartalmaz. Jó forrása a C-vitaminnak is, amely egy antioxidáns vitamin.
Egy közepes méretű őszibarack mindössze 13 gramm cukrot tartalmaz.
A szeder, hasonlóan az eperhez rostban gazdag, kevés cukorral. A szeder nagyon jó antioxidáns-forrásnak számít. Érdekes megjegyezni, hogy az áfonya körülbelül kétszer annyi cukrot tartalmaz, mint a szeder.
A citrusfélék közül a citrom is nagyon egészséges, csak minimális cukrot tartalmaz, ellenben sok rost van benne. C-vitamin-szükségletünket is kielégíthetjük, ha citromot fogyasztunk. Citrom hozzáadásával készíthetünk finom italokat, de a salátánkat is megízesíthetjük vele.
Egy szelet mézdinnye körülbelül 11 gramm cukrot tartalmaz. Likopinban gazdag, de van benne C-vitamin, vas és kálium is. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok nemcsak az immunrendszer, hanem a szív- és érrendszer egészségét is védik.
A narancs is nagyon jó forrása a C-vitaminnak. A téli időszakban az immunrendszerünket támogathatjuk meg a fogyasztásával. A bolti gyümölcslevekben sok a cukor, így ha valaki ital formájában szereti a narancsot, jól teszi, ha otthon frissen facsar magának.
A grépfrút nem arról híres, hogy nagyon édes lenne. Ez a keserű gyümölcs is egy nagyon jó választás, ha valaki alacsony cukortartalmú gyümölcsöt szeretne fogyasztani.
Az avokádó szinte alig tartalmaz cukrot, így bátran be lehet illeszteni a cukormentes diétába.
A gyümölcsöknek a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás részét kell képeznie, hiszen ezek a gyümölcsök segítik a testsúlycsökkenést, illetve az egészséges testsúly fenntartását. A gyümölcsök által megkapjuk a rostok mellett az alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat. A gyümölcsök ráadásul csökkentik a rák és más betegségek kialakulásának kockázatát is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
|
|
|
|
2019-04-05 22:45:37, péntek
|
|
|
A máj a szervezet legnagyobb része és döntő szerepet játszik a vérben lévő toxinok szűrésében és a táplálékok energiává alakításában. Sajnos egyre többen szenvednek valamilyen májbetegségben. A leggyakoribb közülük a zsírmájbetegség, az alkoholos májbetegség, a cirrózis, a májgyulladás, a gyógyszeres toxicitás és a májrák. A környezeti toxinok, a cukorbetegség és a túlsúly szintén májkárosodáshoz vezethet.
A máj egészségi problémáinak egyes tünetei közé tartozik a sötét színű vizelet, a viszkető bőr, a sárga szem és bőr, az influenzaszerű tünetek és a has felső jobb felén kialakuló fájdalom. A májfibrózis az alkoholos májbetegség harmadik szintje, előrehaladott állapotban májcirrózishoz vezethet. Ekkor hegek képződnek a májban. Ezek a hegesedett szövetek akadályozzák a keringést és fokozatosan a májfunkció elvesztését okozzák.
A máj egészségére nézve kulcsfontosságú, hogy elkerüljük a feldolgozott élelmiszereket, a cukrot, az egészségtelen zsírokat és természetesen az alkoholt is. A táplálkozás és az életmód változásai a máj egészségi állapotjavításának a legfontosabb lépései. A toxinexpozíció és az alkohol bevitelének minimalizálása kulcsfontosságú. A rendszeres testmozgás és az egészséges testsúly fenntartása szintén fontos.
A máj egészségének fenntartásához az egészséges étrend szintén elengedhetetlen. A magas zsírtartalmú ételek, a magas cukortartalmú élelmiszerek és a feldolgozott táplálékok elkerülése csökkenti a gyulladást. Az alábbiakban olyan zöldségekről és gyógynövényekről olvashat, amelyek segítenek a máj egészségének megőrzésében.
A sötétzöld leveles zöldségek - spenót, káposzta - a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak. Kiválóan alkalmasak a máj egészségének fenntartására. Egészséges flavonoidokkal, antioxidánsokkal, karotinoidokkal és C-vitaminnal vannak töltve.
A brokkoli védelmet nyújthat az olyan májproblémákkal szemben, mint zsírmájbetegség, mégpedig a zsírfelvétel blokkolásával és a lipidkibocsátás növelésével.
A bogyós gyümölcsök, mint az áfonya nagyon hasznosak az egészségünk számára. Az áfonya flvaonoidokat és antociánokat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismertek.
A fokhagyma szintén nagyon egészséges, hiszen antioxidáns, antibakteriális, vírusellenes és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. A fokhagyma csökkenti a gyulladást, miközben lendületet ad az immunrendszernek.
Az ananász egy ízletes trópusi gyümölcs, amely gyulladáscsökkentő emésztőenzimeket tartalmaz, amelyek segítenek a táplálékok metabolizálásában és segítik ,,stresszmentessé" tenni a májat. C-, B1-vitaminokat, káliumot és magnéziumot is tartalmaz, amelyek nagyon hasznosak a gyulladás csökkentésében.
A kurkumában lévő kurkumin szintén csökkenti a gyulladást, támogatja a májat, a veséket és az epetermelést a hatékonyabb emésztés érdekében.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2019. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
94 db bejegyzés |
e év: |
1442 db bejegyzés |
Összes: |
49265 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1568
- e Hét: 6809
- e Hónap: 26671
- e Év: 202546
|
|
|