Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Megszűnik az óraátállítás,
  2019-05-11 19:52:35, szombat
 
  Megszűnik az óraátállítás, de nagyon durva változás JÖN HELYETTE :
Sokan sokféle indokkal bírálják az óraátállítást..egy ennél sokkal kedvezőbb és egyszeri megoldást javasolnak, melynek előnyeiről könyvet lehetne írni, íme csak néhány dióhéjban...kevesebb depressziós ember, turizmus fellendülése, kevesebb CO2 kibocsátás, hosszabb és világosabb esték jöhetnének, évente 7 milliárdot spórolnánk meg, kevesebb lenne a villanyszámlánk, egészségesebb lenne a társadalmunk, csökkenne a rezsi, csökkennének az egészségügyi kiadások és még sorolhatnánk, de elöljáróban talán elég ennyi is.
Könnyen lehet, hogy előbb utóbb Magyarország időzónát vált! Létezik egy mozgalom akik folyamatosan ezért dolgoznak, ők a a ,,GMT+2-t Magyarországnak!" mozgalom nevet viselik.Véleményük szerint nem felesleges a tavaszi és az őszi óraátállítás, hanem a probléma egyszerűen az, hogy Magyarország egész egyszerűen rossz időzónában van!
Természetesen az ötlet nem légből kapott rengeteg kutatással és számítással tudják alátámasztani elméletüket.Céljuk, hogy közép-európai időzónából átkerüljön Magyarország a kelet-európaiba, hiszen ez rengeteg előnyt jelentene az ország számára.

Mik is ezek az előnyök?
Az egyik legfontosabb, hogy 69 világos estét nyernénk ezzel...mely országok tartoznak az UTC+2 zónába ?
Finnország, a balti államok, Ukrajna, Románia és Törökország."Télen a mostaninál hetvennyolccal több olyan napunk lenne, amikor csak 7 óra után kelne fel a nap, cserébe viszont nyáron 69 olyan napot kapnánk pluszban, amikor még este 8 óra után is világos van." (vg.hu) Így több idő lenne az amit a munka után az emberek még világosban tölthetnek, sportolhatnak, szórakozhatnak, sétálhatnak, kerthelyiségekben ücsöröghetnek, így máris kevesebb lehetne a depressziós ember Magyarországon!A több napfény egészségesebbé , vidámabbá tesz, nem alakulna ki D vitamin hiány a szervezetben!
7 milliárdot spórolhatnak meg Magyarország ezzel a lépéssel évente 6.8 milliárd forint energia megtakarítást, ami 4 fős családonként 2680 forint évente.

1980 óta tekerjük az órát oda-vissza!

A cikk a vg.hu egyik cikke alapján készült, az eredi cikk szerzője Fábos Erika - Vasárnap Reggel.


*
- Időzóna - Wikipedia
Egy időzóna a földfelszínnek az a területe, amelynek időmérő eszközei azonos időt mutatnak (ezt az időt ,,zónaidő"-nek is nevezik, szemben a ,,helyi idő"-vel, amit az adott hely földrajzi hosszúsága határoz meg). Elméletileg az egyes időzónákat hosszúsági körök határolják, a valóságban azonban technikai politikai okokból az országhatárokhoz igazítják őket. Régen az emberek a Nap deleléséhez viszonyított helyi időt használták, amely településről településre eltért. Az órák állandó állítása a közlekedés gyorsabbá és az órák pontosabbá válásával egyre nagyobb gondot jelentett.
Mindegyik időzónát a koordinált világidőhöz (UTC) viszonyítják. A referenciahely a nulla meridián (0. hosszúsági kör), azaz a London közelében található Greenwichi délkör, ezért a koordinált világidőt korábban greenwichi középidőnek (GMT) nevezték. Az időzónákra vonatkozó megállapodást a Nemzetközi Meridián Konferencián hozták meg.
A zónaidők a UTC-től általában egész órában térnek el, ritkábban az egészhez képest fél óra, két esetben pedig negyed óra eltérés van. A másodperc számértéke mindenütt azonos. Nagy kelet-nyugati kiterjedésű országokban (például Kína) előfordul, hogy egyetlen zónaidőt használnak; előfordulnak más különlegességek is.
Története
Az időzónák bevezetésének szükségessége az észak-amerikai vasutaknál vetődött fel a forgalom növekedésével, mivel zavart okozott, hogy a kiinduló város és a célállomás eltérő időszámítást alkalmazott, hiszen abban az időben az egyes városok a saját zónaidejüket alkalmazták, ami azt jelentette, hogy a különbség nem mindig egész óra volt, hanem csillagászatilag meghatározott percet is jelentett. Ez az utasok és főleg az áruszállítók számára kezelhetetlenné vált.
Charles Dowd, egy wisconsini pedagógus javasolta az időzónák bevezetését a fenti okokból 1872-ben, de politikai döntési helyzetre csak 1883-ban került sor, amikor William Allen szenátor az amerikai kongresszusnak benyújtotta az időzónák bevezetésére vonatkozó javaslatát.
Nagy-Britannia a maga számára már 1840-ben bevezette az egységes zónaidőre vonatkozó rendszert.
Sandford Fleming, egy skót-kanadai származású mérnök és feltaláló 1876-ban javasolta az időzónák bevezetését az egész Földre kiterjedően. Ez gyakorlatilag az a rendszer volt, amely ma is használatban van.
Az egyes nemzetek között késhegyre menő viták voltak a kezdő, nulla meridián kiválasztásában. Ez a vita az 1884-es Meridián Konferencián csúcsosodott ki, ahol elfogadták az időzónák nemzetközi rendszerét, melynek kiindulópontja Greenwich lett. Ennek főleg kereskedelmi okai voltak, mivel a hajózási térképek is ezt használták, amelyek eredete a 17. századig nyúlt vissza. A brit csillagászok és órakészítők abban az időszakban küzdöttek azzal a problémával, hogy a hajók földrajzi hosszúságát meg lehessen határozni a tengereken.

- A közép-európai idő (angolul Central European Time, CET) annak az időzónának az egyik neve, amely 1 órával jár az egyezményes koordinált világidő előtt, vagyis CET=UTC+1. Európa legnagyobb része ebbe a zónába tartozik, néhány észak-afrikai országgal együtt. A nyári időszámítás ideje alatt a CEST van érvényben helyette (CEST=UTC+2). A köznyelvben a magyar idő szerint kifejezés ugyanezt jelöli.

- A kelet-európai idő (angolul Eastern European Time, EET) egy időzóna. UTC+2 szerint mutatja a helyi időt. Nyári változata a kelet-európai nyári idő (angolul: Eastern European Summer Time, EEST), UTC+3 szerint.

Köznyelvre lefordítva: Marad a nyári időszámítás.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
A köztársasági elnök a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus ..
  2019-05-11 09:12:33, szombat
 
  A köztársasági elnök a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő plenáris ülésen mondott köszöntőt. A beszédet teljes terjedelmében közöljük.Link  
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Képen bibliai idézet
  2019-05-11 09:03:50, szombat
 
  Nagyobb kép Link

...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
A szolgálat lelkiségével az emberek felé
  2019-05-11 08:58:20, szombat
 
  Sajtótájékoztató Budapesten a NEK előkészületeiről
2019. május 10., péntek | 19:00
Találkozóra gyűltek össze a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának tagjai és a püspöki konferenciák nemzeti küldöttei május 8. és 11. között Budapesten. A négynapos konferenciáról május 10-én tartottak sajtótájékoztatót a budavári Hilton szállóban.
A sajtótájékoztatón részt vett Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke, Vittore Boccardi, a pápai tanács titkára, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Mohos Gábor segédpüspök, Fábry Kornél, a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága főtitkára és Zsuffa Tünde, a NEK Általános Titkársága sajtófőnöke és kommunikációs igazgatója.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Fábry Kornél_misevilág  
A zene fölemel Istenhez
  2019-05-11 08:55:55, szombat
 
  Beszélgetés Szilas Imrével, a világ első beatmiséjének szerzőjével
2019. május 10., péntek | 17:10
Április 28-án a budapesti Rózsák terei Szent Erzsébet-templomban szentmise keretében adták elő Szilas Imre 1967-ben szerzett Húsvéti beatmiséjét, melyhez azóta új tételeket írt. Az 1972 óta Amerikában élő, a bemutatóra hazalátogató szerzővel beszélgettünk.
...... ...........


Ön hívő katolikus családból származik, gyermekkorától kezdve zeneiskolába járt, majd konzervatóriumba, zeneszerző szakra, emellett kántorképzőbe is. Mindez így együtt adta, hogy tizenhat évesen, a világi beat ős- és fénykorában megalkotta a földkerekség első beatmiséjét?

- A hatvanas években mi, fiatalok teljesen a hatása alatt voltunk az új hangzású beat- vagy rockzenének, de engem mint hívő fiatalt erősen foglalkoztatott, hogy a szent szövegekre kellene beat hangzású dallamot írni. Hozzám hasonlóan a barátaim közül is sokan forgolódtak egyházi körökben, és ők biztattak, hogy csináljam meg. Különösen Széll Vince volt az, aki naponta érdeklődött, elkészült-e már a mű. Én a világi és az egyházi zenét egyaránt szerettem, főleg az orgonára íródott szerzeményeket. A kettő ötvözetéből született meg a Húsvéti mise. Mindenképpen idetartozik, hogy Zöldi Sándor abonyi plébános magyar szöveget írt egy amerikai spirituáléra, ,,Örvendjetek, vigadjatok!" kezdettel. A barátaim megmutatták, hogy valami ilyesfélét kellene írnom. Egyébként az egyházi zene művelése mellett volt egy világi zenekarom is, a Zenit. A Majakovszkij utcában játszottunk egy tánciskolában. Zenésztársam voltak többek között Ullmann Ottó és a 2017-ben elhunyt Kékes Zoltán.

- Tudatában volt annak, hogy tizenhat évesen megalkotta a világ legelső beatmiséjét?
- Nem. Nem gondoltunk mi ilyesmire akkor, csak arra, hogy szépen szóljon a mű. Nem írtunk saját szöveget, mert a Szent vagy, Uram szövegeit gyönyörűnek találtam. Ebbe nem tudott a rendszer belekötni. A hivatalos liturgikus szövegekre építettünk.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök videóüzenete ...
  2019-05-11 08:44:41, szombat
 
  Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök videóüzenete karácsony alkalmából

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Miért emeljük fel szívünket?
  2019-05-11 08:40:51, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Fábry Kornél_misevilág  
„Ti vagytok a világ világossága”
  2019-05-11 08:38:29, szombat
 
  Ferenc pápa motu propriója az Egyházon belüli visszaélések ellen
2019. május 9., csütörtök | 20:59
Május 9-én délben tették közzé Ferenc pápa ,,Ti vagytok a világ világossága" kezdetű apostoli levelét, amelyet motu proprio formájában írt. A rendelkezés célja, hogy megelőzze és megakadályozza az Egyházon belüli szexuális visszaéléseket a kiskorúakkal és kiszolgáltatott személyekkel szemben.
A Vos estis lux mundi (Ti vagytok a világ világossága) kezdetű rendelkezéssel a Szentatya új szabályozást vezet be a zaklatás és az erőszak jelzésére, illetve annak érdekében, hogy a püspökök és a szerzetesi elöljárók számot adjanak működésükről. Ezentúl kötelező lesz a visszaéléseket jelenteni, és minden egyházmegyében lehetővé kell tenni, hogy mindenki jelezhesse az ilyen eseteket.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ültessünk fát Ferenc pápának!
  2019-05-11 08:35:18, szombat
 
  Friss hírek a csíksomlyói pápalátogatás előkészületeiről
2019. május 9., csütörtök | 20:35
Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban tartott május 9-én magyar és román nyelven sajtótájékoztatót a csíksomlyói pápalátogatást előkészítő bizottság.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
húsvét 3. hét szombat 05.11
  2019-05-11 08:31:20, szombat
 
  SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Az Egyház az üldöztetések ellenére is erősödik, és a Szentlélek békéjében él.
A jeruzsálemi üldözés elmúltával az Egyház egész Júdeában, Galileában és Szamariában békét élvezett, és tovább terjedt. Az Úr félelmében élt, és a Szentlélek vigasztalása töltötte el.
Ekkor történt, hogy Péter mindenhová elment. Így a Liddában élő hívekhez is eljutott. Ott egy Éneász nevű béna emberre talált, aki már nyolc éve ágyban feküdt. Péter megszólította: ,,Éneász, Jézus Krisztus meggyógyít téged. Kelj föl, és vesd be ágyadat!" Az nyomban fel is kelt, Lidda és Száron lakói mindnyájan látták a meggyógyultat, és megtértek.
Joppében volt a tanítványok között egy asszony. Tabitának hívták, ami annyit jelent, mint gazella. Sok jót tett, és bőven juttatott a rászorulóknak. Éppen azokban a napokban megbetegedett és meghalt. Lemosták tehát, és felravatalozták az emeleti teremben. Mivel Lidda közei esik Joppéhoz, és a tanítványok meghallották, hogy Péter ott tartózkodik, elküldtek hozzá két férfit ezzel a kéréssel: ,,Késedelem nélkül siess hozzánk!"
Péter rögtön útnak indult velük együtt. Amikor megérkezett, fölvezették az emeleti terembe. Az özvegyek mind körülállták, és sírva mutogatták neki azokat a ruhákat és köntösöket, amelyeket Tabita még életében készített számukra. Péter mindenkit kiküldött, majd térdre borulva imádkozott. Azután a halotthoz fordult, és felszólította: ,,Tabita, kelj föl!"
Erre ő felnyitotta szemét, és amikor meglátta Pétert, felült. Péter kezét nyújtotta neki, és fölsegítette. Azután behívta a híveket meg az özvegyeket, és megmutatta nekik, hogy Tabita él. Az eseménynek egész Joppéban híre terjedt, és sokan hittek az Úrban.
Ez az Isten igéje. ApCsel 9,31-42

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Az Eucharisztia hitet kíván tőlünk.
Abban az időben, amikor Jézus Kafarnaumban az élet kenyeréről beszélt, tanítványai közül, akik (szavait) hallották, többen azt mondták: ,,Kemény beszéd ez. Ugyan ki hallgatja?"
Jézus tudta, hogy tanítványai méltatlankodtak miatta, azért így szólt hozzájuk: ,,Ez megbotránkoztat titeket? Hát ha majd azt látjátok, hogy az Emberfia fölmegy oda, ahol azelőtt volt! A Lélek az, ami életre kelt, a test nem használ semmit. A szavak, amelyeket nektek mondok, Lélek és élet. De vannak közöttetek, akik nem hisznek." Jézus ugyanis kezdettől fogva tudta, hogy kik nem hisznek benne, és hogy ki fogja őt elárulni.
Aztán így folytatta: ,,Ezért mondtam nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, hacsak az Atya meg nem adja neki."
Ettől kezdve tanítványai közül sokan visszahúzódtak, és többé nem jártak vele.
Jézus ezért a tizenkettőhöz fordult: ,,Ti is el akartok menni?" Simon Péter ezt válaszolta neki: ,,Uram, kihez menjünk? Az örök élet igéi nálad vannak. Mi hittünk, és tudjuk, hogy te vagy az Isten Szentje."
Ezek az evangélium igéi. Jn 6,60-69
...... ..........



Imádság
Istenem! Adj szeretteimnek jó egészséget és boldogságot, hitet és szeretetet, igaz lelki életet, ajándékozd nekik békédet, amelyet nem kaphatnak meg a világtól. Engedd, hogy védelmed alatt boldog közösséggé váljunk; hogy mindig szeretettel és hűséggel viseljük el, ami ér bennünket; hogy mindig osztozzunk egymás örömében és bánatában. Adj esőt, hogy amikor szeretteim elcsüggednek és keserű csalódás éri őket, mindig vigasztalást, menedéket, támaszt jelenthessek számukra.

Elmélkedés
Jézus tanítása az örök élet kenyeréről, az ő testéről, amelyet eledelül ad az embereknek, sokakból értetlenséget váltott ki és többen elhagyták őt tanítványai közül. Érthető, hogy ebben a helyzetben nem kis csalódottsággal kérdezi Jézus a legközvetlenebb barátait, apostolait szándékukról: ,,Ti is el akartok menni?" Ekkor Péter megerősíti, hogy kitartanak Mesterük mellett. Lényeges kijelentést, hitvallást tesz: ,,Az örök élet igéi nálad vannak."
Jézuson kívül senki nem ígér örök életet az embernek. Az emberi ígéretek a földi dolgokra vonatkoznak és sokszor nem is tartják be őket. Az emberi ígéretek sokszor csak szavak maradnak, és nem válnak sem tettekké, sem valósággá. A semmivé foszlott ígéretek pedig csak növelik az ember bizonytalanságát és felerősítik bennünk azt a meglátást, hogy Isten ígéretei megbízhatóak. Jézus ígérete biztos, biztosan megvalósuló és túlmutat a földi valóság határain. Az ő ígérete beteljesíti hallhatatlanság utáni vágyunkat. Ígérete reményt önt mindazokba, akik Isten után és a teljes boldogságra vágyakoznak. Ígérete utat mutat nekünk, hogy miként juthatunk el mennyei Atyánkhoz. Az örök életet az a Jézus ígéri meg nekünk, akit az Atya feltámasztott a halálból és örökké él. Kövessük őt, hogy az ő ígérete és a mi reményünk szerint eljussunk az üdvösségre!
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 404 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 17593
  • e Hónap: 30269
  • e Év: 264016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.