Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
MUSTÁR - MUSTÁRMAG gyógyhatásairól
  2019-05-19 21:35:17, vasárnap
 
 



,,Aki minden reggel két mustármagot elfogyaszt, azt biztosan nem üti meg a guta ... a mustármag javítja az emlékezést és tisztítja az agyat."( Adamo Lonicero, XVII. századi orvos)

A mustárt fűszerként még Sebastian Kneipp is melegen ajánlja, amikor puffadás, teltségérzés, étvágytalanság és székrekedés nehezíti életünket. A mustár növeli a bél nyálkahártyájának véráramlását, és alaposan fertőtleníti az egész bélrendszert. Kneipp krónikus fejfájással járó gyomorproblémák esetén is sikerrel alkalmazta a mustárt.

Mire jó a mustármag?

- A mustár növeli a bél nyálkahártyájának véráramlását, és alaposan fertőtleníti az egész bélrendszert.

- Normalizálja a bélflórát és ezáltal az általános ellenálló képesség is javul. Akkor is ajánlatos nagy mennyiségben alkalmazni ha a szintetikus antibiotikumok a bélflórát teljesen kibillentették egyensúlyából, amit az antibiotikumok használatakor mindig feltételeznünk kell.

Mire jó a mustártapasz? Hogyan készítsük és alkalmazzuk?

A mustártapasz nagyon rövid idő alatt pirosodást és szúró-égő fájdalomérzést okoz a bőrön, ezért nagyon óvatosan kell vele bánni. A mustártapasz azonban nagyon jó szolgálatot tesz a torok és a hörgők hurutos megbetegedéseiben, erőteljes hörghurutban, mellhártyagyulladásban, sőt még tüdőgyulladásban is, lázzal és keringési gyengeséggel járó gyulladásokban, valamint helyi fájdalmakban, pl. ízületi gyulladásban, reumában, isiászban és ideggyulladásban.

Erőteljes irritáló hatása miatt soha nem szabad a mustáros borogatást közvetlenül a bőrre tenni, hanem először borítsuk be a bőrt egy nagyon vékony, nedves ruhával vagy gézzel. A frissen őrölt mustárt vízzel keverjük sűrű péppé, majd vékonyan kenjük rá egy ruhára, és tegyük az előtte beborított bőrre. A beteg először bizsergést érez majd, azután elkezd égni a bőre. Amikor a bőr kipirosodik, vegyük le a borogatást.

Mustárfürdő

Enyhébb és kevésbé kellemetlen a mustárfürdő alkalmazása. Jó hatása van kezdődő megfázás vagy influenza esetén. Ezenkívül a kivörösödött fejből elvezeti a felesleges vért, és segít gyenge keringés, szédülés és légszomj esetén. Köhögés, hörghurut és tüdőbetegségek esetén is ajánlatos mustárfürdőt alkalmazni.

Lábfürdőhöz vegyünk 100 g mustárt, teljes fürdőhöz 400 g-ot. A magokat törjük szét, és 1/2-2 liter vízbe helyezzük 15 percre.

Ezután az egészet öntsük hozzá a láb- vagy kádfürdőhöz. Fürödjünk benne 10-15 percig. A víz hőmérséklete legyen kb. 38 °C. 60 °C feletti hőmérséklet tönkreteszi az enzimet, és megakadályozza a mustármag hatását. Ilyen magas hőmérsékletet a fürdővíz természetesen nem ér el, kivéve, ha először forró vizet engedünk a kádba, majd azt hideg vízzel lehűtjük. A mustárt egy lenvászon zsákon keresztül is beleönthetjük a vízbe, és a zsákot azután belelógatjuk a fürdővízbe. Megfázásban vagy hörghurutban szenvedő gyermekeknél is alkalmazhatjuk a fenti fürdőt, de ilyenkor csak a megadott mennyiségek felét használjuk. Utána feküdjünk a meleg ágyba, és izzadjunk minél többet.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Torma gyógyhatásairól
  2019-05-19 21:31:26, vasárnap
 
 



A torma számos értékes hatóanyagot tartalmaz, és nemcsak fűszer-, hanem valódi gyógynövényként is alkalmazható az év minden hónapjában. Egy ősi bölcsesség szerint a torma különösen azokban a hónapokban igazán hatékony, amelyeknek a nevében ,,r" betű van.

A torma fő hatóanyagát az illóolaj hordozza, amellyel mindenki találkozott már tormareszelés közben. E növény erőteljes baktériumölő és gátló hatását az úgynevezett mustárolaj-glikozidok és a hidrogén-rodanid hozzák létre. A mustárolaj-glikozidok magas kéntartalmú anyagokból állnak, és a növényekben általában irritációt nem okozó formában fordulnak elő. Ha hagymát, tormát vagy egy marék mustármagot szagolgatunk, annak általában nincs irritáló hatása. A torma és a hagyma szeletelésekor vagy reszelésekor szigrin nevű irritációt nem okozó glikozid kapcsolatba kerül a mirozináz enzimmel, és egy pillanat alatt kialakul az irritációt kiváltó allil-mustárolaj. Az allil-mustárolaj pedig egy erős hatású természetes antibiotikum.

Mit tartalmaz a torma?

A baktériumölő glikozidok és a hidrogén-rodanid mellett nagyon sok C-vitamin, kén és kálium található benne. A savanyú káposzta és a hagyma mellett a torma is védelmet nyújtott a tengerészek és a falusi szegények számára a C-vitamin-hiánybetegséggel, a skorbuttal szemben.

Mire gyógyír a torma?

- Fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert

- Kezelni lehet vele az asztma és torokgyulladást

- Csillapítja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatású.

- Nagymértékben növeli az epe termelését, elősegíti a véráramlást,

- A torma aktiválja a májat, a hasnyálmirigyet,

- Serkenti az egész emésztőrendszert, és mindenfajta emésztési zavar és étvágytalanság esetén hatékony.

- Javítja a vese véráramlását és a vizeletkiválasztást

- Hígítja a túl sűrű váladékot és csökkenti a köhögési ingert, kimondottan ajánlott a felső légutak hurutja kezelésében

- A húgyhólyaggyulladás is kiválóan kezelhető vele

- A hüvelykujj vastagságú, krémszínű, barna héjú gyökér vércukorszint-csökkentő glukokinintartalmá- nak köszönhetően még cukorbetegségben is jótékony hatást fejt ki.

- Megfelelő adagolás mellett a torma gyógyító értelemben ingerlő hatást fejt ki a bőrre és a nyálkahártyára.

- Ajánlatos székrekedésben alkalmazni A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják.

- A torma kiváló vértisztító szer

- Jótékony hatása van reumás, köszvényes és neuralgiás fájdalmakban

- Rovarcsípések és fogfájás kezelésére is használható.

Kinek nem tesz jót a torma?

- Hasmenés esetében nem ajánlatos alkalmazni.

- Akinek mustárolaj vagy tormaallergiája van, az ne fogyasszon tormát, mustárolajat, vízitormát, sem külsőleg, sem belsőleg

- Aki túlzott éjszakai izzadástól szenved, annak is le kell mondania a mustárolaj nagyobb mennyiségben történő alkalmazásáról, mert a panaszai súlyosbodhatnak.

- A torma túlzásba vitt fogyasztása erősen irritálhatja a nyálkahártyát, és vigyázzunk arra, hogy a frissen reszelt torma ne kerüljön a szemünkbe.

- Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák.

Hogyan gyógyuljunk tormával?

Megfázás megelőzésére és kezelésére: Fogyasszunk néhány napig naponta 50 g friss vagy üveges reszelt tormát. Meglehet, hogy ez érzékeny gyomrúak számára nem feltétlenül ajánlott, kissé durva terápia, de mindenesetre nagyon hatékony.

Figyelem! Vesebetegeknek nem szabad ilyen nagy mennyiségű tormát fogyasztaniuk, mert fennáll a vesevérzés veszélye.

Köhögés, asztmás panaszok, valamint lázzal vagy láz nélkül járó megfázás esetén jó szolgálatot tehet a mézes torma. A méz némileg tompítja a torma erejét. Ennek fogyasztása feloldja a makacs váladékot, megkönnyíti a légzést, és elpusztítja a kórokozókat:

Egy evőkanál frissen reszelt tormát 3 evőkanál mézzel keverjünk össze, és ebből naponta ötször vegyünk be egy teáskanállal.

Hatását 1 evőkanál apróra vágott hagymával tovább erősíthetjük. Ehhez a keverékhez adjunk 5 evőkanál vizet, és a keveréket forraljuk fel. Lehűlés után a fent említett módon szedjük.

Figyelem! Cukorbetegek ezt a készítményt nem fogyaszthatják.

Tormabor

A tormaborral kihajthatók a húgykövet, és segít a fájdalmas menstruáció esetén is. Emellett erős vizelethajtó hatása van.

Tormaborogatás reuma, isiász és fejfájás kezelésére: egy kb. 10 cm hosszú tormadarabot reszeljünk apróra, és egy kis vízzel keverjünk belőle kenhető masszát. Ezt vékonyan kenjük rá egy lenvászonra, és tegyük a fájó területre. Fejfájás esetén is alkalmazhatjuk. Legfeljebb öt percig hagyjuk rajta, majd távolítsuk el, hogy ne alakulhasson ki a bőrön túlzott irritáció. Az érzékeny bőrt megelőzőleg kenjük be bőrápoló olajjal.

Nehezen gyógyuló sebek tisztítására és fertőtlenítésére alkalmas a tormatinktúra: egy fél szár tormát reszeljen le és öntse le 70%-os alkohollal. Két óra múlva puha pamutkendőn préseljük át, és adjunk a tinktúrához vele azonos mennyiségű vizet. Ezt a folyadékot naponta többször használhatjuk borogatás készítéséhez.

Tormatea: láz, influenza és húgyúti fertőzések kezelésére: egy evőkanál durvára reszelt tormát öntsünk le egy csésze forrásban lévő vízzel, és lefedve hagyjuk állni 5 percig. Fogyasszunk belőle naponta 3-4 csészével.

Emésztési zavaroknál : 1 teáskanál tormát keverjünk bele egy csésze meleg tejbe, és naponta egyszer, lehetőség szerint esténként igyuk meg. Alkalmazzuk kúraszerűen 2-3 héten keresztül.

A torma gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak. Ezt követően, pincében homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Torok és mandulagyulladásra
  2019-05-19 21:28:16, vasárnap
 
  A mindannyiunk által ismert torokmandula-gyulladást és a garat környékén található nyirokcsomók gyulladását leggyakrabban Streptococcus baktériumok, ritkábban vírusok okozzák. Az akut mandulagyulladás tipikus tünetei a mandulák vörösödése és megdagadása, valamint gennyesedése, legtöbbször kétoldali torokfájással, főleg nyeléskor. Gyakran a beszédet is befolyásolja, és a fertőzést láz is kíséri.

Ezeknél a panaszoknál érdemes növényi eredetű antiszeptikus hatóanyagokat gargarizálásra használni.

Tegyünk 5-5 csepp teafaolajat, grapefruitmag- és propoliszkivonatot egy pohár meleg vízbe, és ezzel a folyadékkal gargarizáljunk legalább naponta háromszor. Meleg vízzel kevert citromlevet is használhatunk, amely fertőtlenítő és összehúzó hatása miatt kiváló gargarizálószer. Ezenkívül fogyasszunk folyékony ételeket és sok folyadékot.

Leginkább a meleg zsálya-, oregánó- és körömvirágtea alkalmas a mandulagyulladás kezelésére, főleg ha adunk hozzá egy fél teáskanál aloélevet, és egy kis erdei mézzel ízesítjük. Az Aloe vera a szervezet ellenálló képességét kiválóan javítja, és ezért főleg azoknak érdemes hosszabb időn keresztül rendszeresen alkalmazni, akik krónikus mandulagyulladásra hajlamosak.

Ha naponta 10-10 ml aloé-és zöldbúzafű-levet egy pohár frissen facsart narancslében elfogyasztunk, az egészséges módon stabilizálja az immunrendszert.

Akut betegség esetén pihenjen sokat, tartsa a torok környékét melegen úgy, hogy egy kakukkfű vagy eukaliptuszolajjal átitatott sálat teker rá.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Hörghurut ellen természetes módszerekkel
  2019-05-19 21:26:32, vasárnap
 
  A hörgők akut gyulladása általában megfázás vagy fertőzés esetén alakul ki, és fájdalmas köhögéssel, sűrű köpettel, szörcsögő légzéssel, valamint fejfájással és mellkasi fájdalommal jár.

A krónikus hörghurut oka lehet hosszú éveken át tartó cigarettafogyasztás, a szennyezett levegő, a csapadékos éghajlat vagy a rossz étkezési szokások. Okozhatja azonban tüdő- vagy szívbetegség. Főleg idősebb korban a szív erejének csökkenése miatt vér torlódhat fel a tüdőben, amely nehézlégzéssel és köhögési ingerrel jár.

A sokkal gyakoribb, fertőzéses forma megelőzésére és annak megfelelő kezelésére kiválóan alkalmasak a természetes antibiotikumok.

Tegyünk naponta háromszor egy-egy evőkanál aloélevet, zöldbúzafűlevet, valamint 3 csepp grapefruitmag- és propoliszkivonatot egy nagy csésze meleg hörghurutteába. A tea tartalmazhat például ánizst, édesköményt, martilaput, oregánót, kakukkfüvet, borsikát vagy lándzsás útifüvet.

Rendszeres arcgőzölés: 5-5 csepp teafa-, levendula- és kakukkfűolajjal megakadályozza a fertőzés továbbterjedését, és csillapítja a köhögési ingert. Mindhárom említett olaj párologtatóba helyezve kiválóan alkalmas a levegő tisztítására. Kifejezetten jótékony hatású, ha a mellkast és a hátat aloégéllel dörzsöljük be, amelyhez cseppenként teafaolajat adhatunk.

Készítsen magának hörgőhurut és makacs megfázás elleni fürdőolajat: 5-5 csepp eukaliptusz-, kakukkfű- és teafaolajból. Az olajokat keverjük össze egy evőkanál tejszínhabbal, hogy a vízben oldhatatlan illóolajok a fürdővízzel jól elegyedjenek, és hogy az illóolajcseppek ne kerüljenek közvetlen kapcsolatba a bőrrel, és így elkerülhető legyen az irritáció kialakulása.

Ezenkívül fogyasszunk sok friss fokhagymát és vízitormát salátában vagy levesben, kenyéren vagy zöldségléként. Minden esetben váladékoldó hatása van, és megkönnyíti a sűrű váladék felköhögését.

Hagymaméz készítése, amit a gyermekek is nagyon kedvelnek. Ehhez vágjunk apróra egy kiló vöröshagymát, és öntsük le természetes, folyékony erdei mézzel. Ezt a keveréket hagyjuk 24 órán át állni, majd végül a keletkezett folyadékot öntsük ki poharakba. Ezt a népi gyógyszert legjobb a hűtőszekrényben tárolni. Naponta háromszor vegyünk be belőle egy evőkanálnyit.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Vizitorma gyógyhatásai
  2019-05-19 21:23:28, vasárnap
 
 



A vízitormának kiváló vértisztító hatása van, ezért a természetgyógyászatban előszeretettel alkalmazzák mindenféle bőrprobléma esetén. Ha hónapokon keresztül alkalmazzuk, ásványianyag-tartalmából kifolyólag kiváló szere a pajzsmirigy-alulműködésnek.

A vízitorma (Nasturtium officinale), leginkább tiszta, hideg, lassan folyó vizekben él, és puha, zöld levelei szőnyegként borítják be a víz felületét. Gyökere olyan anyagot választ ki, amely védi a vizet a rothadástól és az algásodástól. A vízitormának kiváló antibiotikus hatása van. Oda kell figyelnünk arra, hogy a növényt mindig frissen alkalmazzuk, száradás közben a gliko-naszturtiin nevű mustárolaj-glikozid lebomlik, és ezután már nem lehet enzimek segítségével hatékony fenil-etil-mustárolajjá alakítani.

A vizitorma hatóanyagai

A vízitormában kéntartalmú vegyületek és rodanidok találhatók. Ezeknek köszönhetően a vízitorma nagyon hatékony természetes antibiotikuma a hólyag- és a hörghurutnak. A növényben A-, C-, D-vitamin, folyékony kén, valamint vas és jód található. Ásványianyag-tartalma a víz minőségétől függően változhat.

A vizitorma gyógyhatásai

- A vízitorma tisztítja és segíti a vérképzést,

- Emésztő rendszer, epe és máj serkentő hatása van,

- Közvetetten hat a koleszterin csökkentésére, valamint megtisztítja a beleket a jelenlevő nemkívánatos baktériumoktól, bélférgektől.

- Erősíti a gyomorműködést,

- Elősegítik a sebgyógyulást,

- Csökkenti a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja az érelmeszesedést, de más érrendszeri betegségeket is. Különösen nyári melegben ajánlatos figyelembe venni ezt a tulajdonságát.

- Fájdalomcsillapító hatása van.

- A vízitorma télen is kiváló vitaminforrás, ezért érdemes nagy mennyiségben salátákba vagy zöldséges ételekbe keverni

- A vízitormának kiváló vértisztító hatása van, és ezért a természetgyógyászatban előszeretettel alkalmazzák mindenféle bőrprobléma esetén

- A vizitorma hatalmas mennyiségû ként tartalmaz, valamint annyi jódot, hogy a két elem keveréke kitűnő támogatást nyújtson a belső elválasztású mirigyek mûködéséhez. Ha valakinek baja van a pajzsmirigy működésével, legjobb ha egy időre kúraszerűen fogyasztja a vizitorma levelének levét, más zöldség-lé társaságában.

- Megtisztítja továbbá a tüdő hörgőit és a többi légutakat. Ajánlják TBC és tüdőgyulladás kezelésében is

- A vitamin tartalmának köszönhetjük többek között, hogy az asztmatikus rohamok csökkentéséhez is lényegesen hozzájárul.

- A vizitormával gyógyítható a fájdalmas vizelés, valamint a húgyutak baktériumos fertőzése, ami általában nemi betegségekkel is járhat.

Hogyan alkalmazzuk?

Hólyaghurut esetén átmosásra készíthetünk friss vízitormából teát: 2 teáskanál apróra vágott levelet öntsünk le 1/4 liter forró vízzel, és 15 percig hagyjuk állni. Ebből naponta fogyasszunk el 4 nagy csészével. A hatóanyagok megóvása érdekében a kivonatot hidegen is elkészíthetjük. Ebben az esetben 100 g friss levelet egy liter hideg vízben egész éjszakán át áztassunk. Napközben kisebb részletekben fogyasszuk el. Ezzel tisztíthatjuk a vesét.

Közeledő megfázás és hörghurut esetén, valamint tavaszi salaktalanításhoz nagyon hasznos a friss vízitormalé fogyasztása. Ezt gyümölcspréssel magunk is elkészíthetjük, vagy a bioüzletekben megvásárolhatjuk. Akut esetben ebből naponta 3 evőkanállal fogyaszszunk el.

Reuma és bőrkiütések kezelésére vagy salaktalanításra legalább hat héten keresztül naponta 2 evőkanállal vegyünk be. Ez a kúra bélparaziták ellen is hatékony, amelyek a mustárolaj-glikozidokat ki nem állhatják!

Figyelem!
A vízitormát terhesség alatt nem szabad fogyasztani, mert az anyaméh enyhe összehúzódását okozhatja!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Teafaolaj gyógyhatásairól
  2019-05-19 21:18:31, vasárnap
 
 



A teafaolaj hatékony és könnyen elviselhető alternatív terápia az acne, hüvelygyulladás (várandósoknál is), a száj és garattér, valamint a bél Candida-fertőzéseinek terén, a légutak bakteriális és vírusos fertőzéseiben, valamint bőr- és körömgombásodásban.

A teafaolaj (Mellaleuca alternifolia) az ausztrál teafa leveléből kivont illóolaj. Ausztráliában a bennszülöttek a leveleivel sebeket, csípéseket és mindenféle bőrfertőzést kezeltek.

Megfázás és hörghurut esetére az őslakók főzeteket készítettek a levelekből, amelyeket megittak vagy inhalálták. Az elfertőződött sebeket teafa főzettel leöblítették, és az apróra vágott levelekből készült iszappakolással jól lehetett krónikus és akut bőrbetegségeket gyógyítani.

Felhasználási lehetőségek és receptek:

- Általános felületi fertőtlenítésre: tegyünk 2 ml teafaolajat 8 liter felmosóvízbe.

- Kórházi szobákban levegő fertőtlenítésére: 3-4 csepp teafaolajat aromalámpában párologtassunk el.

- Acne vagy gyulladt bőrfelület esetén: néhány csepp teafaolajat fültisztítóval vigyünk fel közvetlenül a beteg területre.

- Herpesz vagy lázhólyagok esetén: a teafaolajat hígítás nélkül, érzékeny bőrre ugyanannyi jojoba-olajjal keverve vigyük fel.

- Láb- és körömgombásodás esetén: a teafaolajat naponta 3-4 alkalommal hígítás nélkül vigyük fel a bőrre.

- Lábfürdő a körömgombásodás megelőzésére: 10 csepp teafaolajat adjunk 4 liter meleg vízhez. Ebben kb. 10 percig áztassuk a lábunkat.

- Toroköblítő és gargarizálófolyadékként: 5-10 csepp teafaolajat tegyünk egy fogmosópohárnyi vízbe.

- Bedörzsölőszer köhögés és hörghurut ellen: 1 evőkanál teafaolajat keverjünk össze 3-5 csepp olívaolajjal, és ezzel dörzsöljük be a mellkast és a hátat.

- Bőrpuhításra, bőrápolásra: 10 csepp teafaolajat keverjünk össze 250 ml mandulaolajjal. Zuhanyozás vagy fürdés után gyengéden masszírozzuk be a bőrünkbe.

A teafaolaj tárolása

A teafaolaj levegő hatására oxidálódik, és ezzel csökken a minősége és a hatáserőssége. Ezért fontos mindig légmentesen záró, sötét üvegben, fénytől védve tárolni. Csak kis mennyiségű olajat vásároljunk, amit kb. egy éven belül felhasználunk, mert idővel romlik a minősége, különösen ha már felnyitottuk az üveget. A teafaolaj tiszta formában is kapható, de számos bőrápoló termék kiegészítőjeként is árulják.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Citrom jó hatásairól
  2019-05-19 19:37:36, vasárnap
 
 



Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően a citromlé gyorsítja a gyógyulási folyamatot, és aktiválja a szervezet védekezőrendszerét. Vízzel keverve a citromlé jó gargarizálóoldat rekedtség, valamint torok- és mandulagyulladás esetére. A C-vitamin megvédi a test sejtjeit az oxidációtól, és megakadályozza a káros szabad gyökök keletkezését.

A citrom héja limonén és citráltartalmú illóolajat tartalmaz, a gyümölcshús pedig C-vitaminban, flavonoidokban, karotinoidokban és kumarinokban gazdag. A héjban ezenkívűl pektin is található, amelynek gélesítő hatása van, és a koleszterinszintet is jótékonyan befolyásolja.

A citromlé segíti a máj és az epe működését, és a széles körben elterjedt vélemény ellenére, nem okoz savasodást a szervezetben. Sőt emésztéskor a citromsav bázikus káliumkarbonáttá alakul, amely a savakat semlegesíti, és a szervezetet némileg savtalanítja. A citrom összehúzó hatása révén enyhíti a hasmenést és a vérzéseket és hozzájárul a citromlé bőrápoló hatásához. A citromlé és olaj még a narancsbőr kezelésében is hatékony, valamint orr és fogínyvérzés esetén is segít.

A citrom illóolaja kiválóan alkalmas a szoba levegőjének gőzlámpával vagy párologtatóval történő fertőtlenítésére. A limonén, amely minden citrusféle olajában megtalálható, vírusellenes tulajdonságokkal ruházza fel a citromolajat, ezért herpesz kezelésére is alkalmas. A limonén nem irritálja a bőrt, ritkán felléphet fotoszenszibilizáló hatás. Ezért citromolaj-tartalmú ápoló- és gyógyszerek külsőleges alkalmazása után a kezelt területet ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak. Ha szájon át alkalmazzuk a citromolajat, a citrálnak és a limonénnek egyértelmű nyugtató hatása van az idegrendszerre és a pszichére.

Naponta 2-3-szor 5 csepp illóolajat egy kis kenyérrel nyugodtan bevehetünk. Jótékony hatása van idegesség, emésztési problémák pl. puffadás, gyomorsavfelszökés, enyhe hasmenés, de megfázás és influenza esetén is.

Narancsbőr kezelésére szolgáló testápoló olajat a következő illóolajokból készíthetünk: 100 ml jojoba-vagy mogyoróolajba keverjünk 7-7 csepp eukaliptusz-, citrom-, cédrus-, zsálya- és ciprusolajat. A kritikus területeket ezzel naponta 2-3 alkalommal masszírozzuk be. Ez a kezelés javítja a keringést és a szövetek regenerációját. Négy hét után hagyjunk 1-2 hét szünetet.
Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 155 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49258 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1663
  • e Hét: 5241
  • e Hónap: 25103
  • e Év: 200978
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.