Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A gyógyszerek és a táplálkozás - hasznos tudnivalók
  2019-05-23 22:28:59, csütörtök
 
  A gyógyszerek olykor nagyban befolyásolják a szervezet tápanyagfelvételét, de mindez fordítva is igaz bizonyos élelmiszerek hatással lehetnek a gyógyszerek hatásmechanizmusára.

Izom- és ízületi betegségek
Reumás panaszokra az orvos sokszor nem szteroid alapú gyógyszereket rendel, ezek sokszor irritálják a bélnyálkahártyát és csökkenthetik a folsav felvételét. Ezért ajánlott ez utóbbi pótlására folsavban gazdag étrendről gondoskodni, vagy folsavat szedni.

A reumás ízületi gyulladás ellen szedhető, szulfaszalazint tartalmazó gyógyszerek magas kalcium- és vasszint mellett nem fejtik ki hatásukat, nagy mennyiségű C-vitaminnal együtt vesekárosodást okozhatnak. Szalicilra érzékenyek nem szedhetik ezeket a gyógyszereket.

A szteroidokat tartalmazó gyógyszerek hosszú távon elhízást, cukorbetegséget okoznak és emelik a vér koleszterinszintjét. Azoknak a betegeknek, akiknek ilyen gyógyszereket rendelt az orvos fokozottan oda kell figyelniük a táplálkozásra.

Idegrendszeri problémák
Fájdalomcsillapítók közül az aszpirin a legelterjedtebb, szedése hosszú távon folsavhiányt okoz. Ezt érdemes az étrend kialakításakor figyelembe venni.

Az epilepsziás rohamok megelőzésére szedett fenitoin tartalmú gyógyszereket általában éveken keresztül kell szedni. Hatására csökken a szervezetben a kalcium, folsav-, a D- és a K-vitamin-szint, ezeket pótolni kell.

A Parkinson-kór esetében a leggyakrabban felírt gyógyszer az L-dopa, hatását pl. a B6-vitamin erősen befolyásolja, az ezt tartalmazó élelmiszerek fogyasztását csökkenteni kell.

Rák
A citotoxikus gyógyszerek között található a methotrexát (reumás ízületi gyulladásnál is felírják) mellékhatása lehet gyomor- és bélvérzés, illetve hasmenés. A folsav befolyásolja a gyógyszer hatását, ezért a betegnek nem szabad a gyógyszer mellett folsavat szednie, illetve a kezelőorvos által előírt séma szerint kell a folsavat bevennie. (A periodikus folsav adagolás célja a methotrexát toxikus hatásának kivédése.)

Az alkohol hatása a gyógyszerekre
A máj működését a legkisebb mennyiségű alkohol is befolyásolja. Gyógyszerek mellékhatásait egyes esetekben erősítheti, vagy ronthatja hatékonyságukat. Ha a máj károsodott, akkor lassabban bontja le a bekerülő anyagokat, tehát a sok gyógyszer hosszabb ideig fejti ki hatását. Az alkohol egyben fokozza a gyomorizgató gyógyszerek ezen mellékhatásait.

Fertőzések
Az antibiotikumok illetve más fertőzések elleni szerek mellékhatása, hogy nemcsak a kórokozókat pusztítják el, hanem a bélben lévő B-vitaminokat termelő mikroorganizmusokat is. Ezért ajánlják, hogy antibiotikum kúra alatt és után olyan készítményt szedjen a beteg, amely a bélflóra természetes állapotát helyreállítja. Ugyanilyen hatással van a friss élőflórás joghurt, amelyet az antibiotikum szedése mellett érdemese fogyasztani. A tabletta beszedése és a joghurt fogyasztása között legalább 4 óra, vagy több teljen el, mert a kalciumban gazdag élelmiszerek gátolják a legtöbb antibiotikum felszívódását.

A TBC elleni gyógyszer niacinhiányt okoz, ennek tünetei a depresszió, a hasmenés, a bőrgyulladás. Ezekhez a készítményekhez B-vitamin-készítményeket ajánlott szedni.

A szájpenész kezelésére rendelt gyógyszer néhány B-vitamin felszívódását (pl. B2, B6) gátolja, mellékhatása B-vitaminban gazdag élelmiszer fogyasztásával csökkenthető (pl. tojás, tejtermék, hús, teljes őrlésű gabonafélék stb.)

Vese- és húgyúti betegségek
Vesebetegség, magas vérnyomás vagy szívelégtelenség következtében kialakult folyadék-visszatartást vízhajtók segítségével lehet orvosolni. A fokozott vizelet kiválasztás azonban hasznos ásványi sókat (pl. káliumot) is kimoshat a szervezetből. Éppen ezért ásványi anyagban gazdag étrendre és ásványianyag-készítményekre van szükség.

Fogamzásgátlás
Bár nem egyértelműen megkövetelt, mégis ajánlott a fogamzásgátlók mellé vitaminkészítményt szedni. Ha elhagyja valaki a tablettát és szeretne felkészülni a gyerekvállalásra, érdemes folsavat tartalmazó készítményt szedni.


Depresszió
A néhány antidepresszáns befolyásolja az aminosav-anyagcserét, ezért egyes élelmiszereket a betegnek kerülni kell. Ilyen lehet pl. a sajt, a lencse, a szója, a vörösbor, az élesztő- és húskivonatok. Pontos felvilágosítással az orvos, a gyógyszerész és természetesen a betegtájékoztató adhat.

Mindezek miatt fontos, hogy a páciens pontosan betartsa a betegtájékoztatóban feltüntetett, a gyógyszer szedésére vonatkozó utasításokat. A tápanyag-felszívódásra gyakorolt hatást leginkább huzamosabb ideig szedett gyógyszereknél fontos figyelembe venni, nehogy hiánybetegség alakuljon ki.

Az alábbiakban a gyógyszerek és tápanyagok közötti legfontosabb kölcsönhatásokat vesszük sorra, de a lista korántsem teljes. Ezért fontos a gyógyszert felíró orvos és a gyógyszerész szakmai tanácsa.

Emésztőrendszer
A savlekötő szereket emésztési panaszok, gyomorégés, savtúltengés, és gyomorfekély esetében írja fel az orvos. Alumínium-hidroxidot tartalmazó savlekötőt nem szabad huzamosabb ideig szedni, mert károsan befolyásolja a szervezet foszforfelvevő képességét. Ha a beteg étrendje foszfátban szegény, az ilyen szer huzamosabb szedése csontlágyuláshoz vezet. Foszfát pótlására a hús, a hal és a tojás fogyasztása a legjobb megoldás.

Az erősebb hatású hashajtók rendszeres szedése folyadékveszteséghez vezet, csökken a vér káliumszintje, és a tápanyagok kisebb mértékben szívódnak fel. Az ásványi olajat (paraffin) tartalmazó hashajtók gátolják az A-, D-, és K-vitamin, illetve béta-karotin felszívódását. Mivel D-vitamin nélkül a kalcium sem szívódik fel, ezért hosszú távon fennáll a csontritkulás veszélye. A székrekedés kezelése hosszú távon inkább természetes praktikákkal és rostban gazdag táplálkozással (aszalt gyümölcsök, szilvalé, korpa, hüvelyesek stb.) egészüljön ki.

Szív- és keringési betegségek
Az antikoagulánsok gátolják a véralvadást, az orvos szélütés, trombózis kezelésekor írja fel. Ezek K-vitaminnal működő, véralvadást szabályozó fehérjéket gátolják, ezért nem szabad K-, A-, és C-vitamint szednie a páciensnek orvosi javaslat nélkül. Ez utóbbiak csökkentik az véralvadásgátlók hatékonyságát, de az E-vitamin vérzékenységet okoz.

A koleszterinszintet csökkentő szerek közül az epesavlekötők megkötik az epével a bélbe jutó koleszterint, így azok nem tudnak felszívódni. Ezzel párhuzamosan a vas és a folsav felszívódását is gátolják.

Egyes szívgyógyszerek könnyen kötődnek az élelmi rostokhoz. Szedésükkor csökkenteni kell az élelmi rostok mennyiségét, különben rosszul szívódik fel a gyógyszer.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Az eukaliptuszról
  2019-05-23 22:23:10, csütörtök
 
  llata mindenki számára ismert, nemcsak kozmetikumokból, hanem élvezeti cikkekből és gyógyszerekből. Felhasználása sokoldalú, ezért érdemes megismerkedni vele.

A mirtuszfélék családjában tartozik, Ausztráliában és Tasmaniában őshonos. Gyógyászati célokra a fa leveleit használják fel, illóolaját előszeretettel használja az illatszeripar. Azt már kevesebben tudják, hogy antiszeptikus hatása van, de nyákoldó és hűsítő tulajdonságát sokan ismerik. Inhalálásra, fogászati problémáknál szájöblítésre ajánlott. A növény kivonatával kezelnek sebet is, jó fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású, de bőrfertőzéseknél is bevethető.

Illóolaját vagy tinktúráját langyos vízbe cseppentve szájvizet kapunk, az eukaliptuszolaj párologtatva inhalálásra alkalmas.

Leveleiből teát készíthetünk, 1 teáskanálnyi levelet forró vízzel kell leönteni és 10 percig állni hagyni.

Az eukaliptuszolaj szauna- és fürdőolajok, szájvizek, fogápoló készítmények alkotórésze, továbbá orrcseppekben, orrkenőcsökben is megtalálható.
Tablettája torokfájásra alkalmazható.

Túladagolva émelygést, hasmenést, hányást, okozhat, a gyomor-bélrendszert az arra érzékenyeknél irritálhatja. Más gyógyszerek hatását csökkentheti, ilyenek pl. a homeopátiás szerek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A B2 vitaminról
  2019-05-23 22:21:22, csütörtök
 
  Koenzim, vízben oldódó vitamin. A B2-vitamin, más néven riboflavin kulcsfontosságú a sejtek oxigént igénylő folyamataihoz, nélkülözhetetlen a zsírok, fehérjék, szénhidrátok anyagcseréjéhez, vagyis az energianyeréshez.

A szervezetben B2-vitamin nélkül semmi sem működik. Ez a vitamin a tiaminhoz (B1 vitamin) hasonlóan, szervezetünk energia-felszabadító folyamataira hat.

Minden sejtünk légzési láncában zajló folyamat életfontosságú eleme a B2-vitamin. Fontos a vörösvérsejtek képzésében és lebontásában. Segíti a máj méregtelenítő funkcióját.

A B2-vitamin felnőttek számára többek között az egészséges bőr és köröm megőrzésében fontos, de a látásra is kedvező hatással van. A fáradt szem megnyugtatására kifejezetten alkalmas. Feltehetően fényvédő képességgel is rendelkezik, ezért a szürkületi látáshoz nélkülözhetetlen. Akinek szürkületkor gondja van a látásával, annak érdemes lehet növelnie a B2 vitamin (és A vitamin) bevitelét.

A riboflavin gyermekkorban is kiemelten fontos, tartós hiánya esetén ugyanis visszamaradás jelentkezhet a növekedésben. Elengedhetetlen az embriók növekedéséhez és fejlődéséhez.

A krónikus alkoholfogyasztás, az erős dohányzás, a fogamzásgátló tabletták szedése és az emésztési zavarok is előidézhetnek B2-vitamin hiányt.

Milyen tünetek jelentkezhetnek hiánya esetén?

Fáradékonyság
Koncentrációképesség csökkenése
Szájzúg repedés
Száj nyálkahártya gyulladásos megbetegedése
Gyomor- és bélrendszeri panaszok
Bőrgyulladás a szem és az orr bőrterületein
Súlyos B2-vitamin hiány rendkívül ritkán fordul elő. Az emberi bélflóra is termel riboflavint, ezért nem jellemző hiánya, kivéve hosszan tartó antibiotikum kezelést követően, ami elpusztíthatja a bélbolyhokat és a bélflórát.

Fő forrása a tej, a különféle joghurtok, sajtok, a tojás, az élesztő. A húsfélék közt riboflavinban gazdag a máj, illetve általánosságban a szárnyasok, de sok B2-vitamin van a hüvelyesekben, olajos magvakban is.

Könnyű gondoskodni a napi szükséglet kielégítéséről. Fontos azonban, hogy az UV fény tönkreteszi, illetve magasabb hőfokon (forralás, főzés) a vízben kioldódik. A fekélybetegek, illetve tartós diétán élők is fordítsanak különös figyelmet a magasabb riboflavin bevitelre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
B1 vitaminról
  2019-05-23 17:21:31, csütörtök
 
  A gyakran jelentéktelennek tartott, de ugyanakkor a B-vitamin csoport kulcsfontosságú tagját, a tiamint B1-vitaminnak is nevezik, mivel a B-vitaminok közül elsőként ezt fedezték fel.

A B1 vitamin a vízben oldódó vitaminok családjába tartozik (ez fontos, mert ellentétben a zsírban oldódó vitaminokkal, a vízben oldhatókat nem lehet túladagolni). Alapvetően hőérzékeny vitamin.

Biológiai szerepét tekintve elsősorban az idegrendszer energiaellátásában játszik nagyon fontos szerepet, de a szénhidrát anyagcsere folyamataiban is nélkülözhetetlen, mint koenzim, éppen ezért szükségletének mértéke összefügg a szénhidrátbevitellel.

Számos betegség kezelését - mint például az Alzheimer-kór, hasmenés, székrekedés, diabetes, szívbetegségek, mentális betegségek, idegi eredetű fájdalmak, hányinger, stressz, emésztési zavar - B1-vitamin-pótlással egészítik ki. Lételeme az idegrendszer energiaellátásának.

Milyen tünetek jelentkezhetnek hiánya esetén?

Depresszió
Emésztési problémák
Erőtlen izomzat
Étvágytalanság
Memóriagyengeség
Ingerlékenység
Kimerültség
Talp és lábujjai bizsergése
Szerencsére könnyen pótolhatjuk a hiányát, mert megtalálható az élesztőben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, azok héjában, az olajos magvakban (dió, mogyoró) és a húsokban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
B 6 vitaminról
  2019-05-23 17:19:59, csütörtök
 
  A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, naponta több mint százféle feladatot lát el. Elsősorban koenzimként működik. Vízben oldódik. Szerepe van a vörösvértestek képződésében, részt vesz a sejtek fehérjeszintézisében, valamint olyan ingerületátvivő anyagok szintézisében is, mint a szerotonin, és szerepet játszik az elraktározott energia felszabadításában. Elősegíti bizonyos betegségek megelőzését és kezelését.

A B6-vitamin másik elnevezése a piridoxin. Táplálék-kiegészítőként piridoxin-hidroklorid vagy piridoxin-5-foszfát (P-5-R) formájában kapható. A B6-vitamin kémiailag nem egy, hanem három egymásba könnyen átalakuló molekula, amelyeket csak a vázukhoz kapcsolódó oldalláncok egyike különböztet meg egymástól. A B6-vitamin leginkább fehérjéhez kötötten fordul elő a táplálékainkban.

Szükséges:

Az immunrendszerünk kifogástalan működéséhez
Az aminosavak és fehérjék anyagcseréjéhez
Az idegrendszer kielégítő működéséhez
Bőrfelületek épségének a megőrzéséhez
Védelmet nyújt a szívinfarktus ellen
Milyen tünetek jelentkezhetnek hiánya esetén?

Bőrön- és nyálkahártyán elváltozások
Vérszegénység
Ideggyulladás
Gyengeség, levertség
Szájüreg fájdalmassága
Nyelv gyulladása
Végtagrángatózással járó görcsök
A vitaminhiány leggyakoribb oka az alkoholizmus, esetleg valamilyen gyógyszerszedéssel együtt (pl. TBC elleni egyes gyógyszerek, fogamzásgátló tabletta) alakulhat ki. A betegség a vitamin pótlásával jól kezelhető.

Legjobb B6-vitamin forrásaink a máj, a hús, tejtermékek, szárazhüvelyesek, élesztő, tojássárgája, barna liszt és az ebből készülő pékáruk, kukorica, zöldségfélék. A fogyókúrák és diéták súlyos B6-vitamin hiányt idézhetnek elő. Fogyókúrázás során fordítsunk különös figyelmet a vitaminok és ásványok megfelelő bevitelére.

Bár vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni, tartósan nagy mennyiségű (50 mg/testtömeg-kilogramm feletti) bevitele toxikus lehet. Szükség esetén vitaminpótlásra felnőtteknek naponta 20-120mg ajánlható, de terhesség idején 50mg-nál több nem javasolt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 155 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1674
  • e Hét: 8030
  • e Hónap: 21779
  • e Év: 226480
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.