Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A borókabogyó gyógyhatásairól
  2019-05-09 22:40:37, csütörtök
 
 



A boróka a ciprusfélékhez tartozik. A cserje érett bogyóival savanyú káposztát fűszereznek, vagy emésztést elősegítő likőröket készítenek belőle. A bogyókat fokhagymával, rozmaringgal, majorannával keverve sültek és szárnyasok fűszerezésére használják. Magas cukortartalmú bogyóiból pálinkát főznek, melynek a Felvidéken borovicska, Erdélyben fenyőíz a neve.

Borókabogyó alkalmazása

Antibakteriális betegségek, asztma, bélhurut, diaforetikum, diureticum, dyspepsia, epistaxis, fájdalom, gyomorbaj, húgyhólyag betegsége, kiütések, köszvény, láz, légzési problémák, májbetegségek, megfázás, migrén, pikkelysömör, szorongásos zavarok. Az indiánok fagyási sérülések gyógyítására használták, a levelekből pedig tömjént készítettek.

A borókabogyó tea - kiváló vízhajtó, szélhajtó, étvágyjavító, emésztésserkentő hatással is rendelkezik, de gyakran megtalálható a reuma és ízületi betegségek ellen teakeverékekben is.

A borókaolajnak antibiotikus és antivirális összetevői is vannak, és a vese stimulálásával közvetlenül elősegíti a vizeletkiválasztást. Ez a vesére kifejtett aktiváló hatás egyes szakértők szerint azonban károsíthatja a szöveteket. Ezért a boróka illóolaját csak tapasztalt terapeuták utasítása szerint és csak egészséges veséjű emberek alkalmazhatják.

A legújabb kutatások cáfolják a borókaolaj vesekárosító hatását hangsúlyozó eddigi álláspontot, főleg akkor, ha az olajat csak a bogyóból nyerik a növény más részeinek felhasználása nélkül. A borókabogyó fűszerként vagy vízhajtó teákban történő felhasználása veszélytelen, ugyanúgy, mint a bogyó rágcsálása tavaszi kúra részeként, ahogyan azt Sebastian Kneipp, a gyógyfüvek papja is javasolja. Hildegard von Bingen pedig a borókabogyós meleg fürdőt ajánlotta fertőzések és légzési nehézségek kezelésére.

Figyelem!
Terhesség alatt a borókabogyó olaj használata kerülendő, mert beindíthatja a szülést!
Használata vesebetegeknek sem ajánlott, mert hosszú távon túlingerelheti a vesét!

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fekete retek gyógyhatásairól
  2019-05-09 22:37:01, csütörtök
 
 



A fekete retket a népi gyógyászat, fertőzések ellen, emésztés elősegítésére, álmatlanság gyógyítására, tüdőbaj orvoslására, pestis, csúz, valamint skorpiócsípés semlegesítésére használta. Köhögés elleni csodaszerként is nagyon elterjedt, nagyanyáink a tetejét levágták, a belsejét kikaparták, mézet öntöttek bele, majd a keletkező levet ki kanalazták.

A fekete retek (Raphanus sativus var. nigra=fekete) a Keresztesvirágúak családjának tagja, közelebbi rokonai a mustár, repce, káposzta és egyéb retek fajták. Európában Bajorföldön termesztenek belőle a legtöbbet. A vékonyra szeletelt, sózott zöldség évszázadokon át a bajorok mindennapos téli eledele volt, amely a szűkös és mostoha évszakban segített megőrizni az emberek egészségét. A fekete retket ma már hazánkban is egyre több helyen termesztik, és a népi gyógyászat terén is újra előtérbe kerül.

Mit tartalmaz a fekete retek?
A fekete retek vitamintartalma többnyire háromszorosa a fehér vagy piros fajtáknak. A retek legnagyobb értéke a benne lévő kén, nagyon magas a C Vitamin tartalma (100gr-ban 20-25 mg van), amely erősíti az ellenálló képességet, valamint sok B1, B2 vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort, niacint, vasat és jódot tartalmaz. A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok, raphanol és raphanin nevű illóolajok, és bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is (aszkorbinsav, tocoferol, karotenoid és polifenolos komponensek). Minél több mustárolaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyereje is.

A fekete retek gyógyhatásai
A nyers fekete retek leve olyan anyagokat tartalmaz, ami elősegíti a májban az epe termelését és annak gyors kiválasztását, így nagyobb mennyiségű, hígabb epe termelődik, ami gátolja a kőképződést.

Természetgyógyászok szerint különösen esti fogyasztása jó hatású a légutak tisztulására, epekő ellen, kicsavart leve pedig különböző reumás bántalmak enyhítésére. Úgy vélik jótékonyan hat az agyműködésre, vérkeringési zavarok megelőzésére és koleszterin-szint csökkentésére is alkalmazható.

- A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták, de meggyőződéssel fogyasztották cukorbetegség és potenciazavarok esetén is.

- Jól lehet alkalmazni fogyókúrákban mivel nagyon magas a rost és alacsony az energia tartalma (100gramban csak 15 Kcal található).

- Serkenti az epetermelést éppúgy, mint a bélmozgást, és vizelethajtó hatása is van. A fekete retek az epekiválasztás elősegítése által az epehomok és az epekő képződését gátolja. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is.

- A retek kíválóan alkalmas felső légutak hurutjainak a gyógyítására, amelyet már az ókori görög-római orvosok is leírtak. Éppen ebben az influenzás, megfázásos időszakban tud nagyon hasznos lenni.

- Mivel a retek erőteljesen bázisképző, a test túlsavasodása ellen is jó hatással van.

- Stabilizálja a vérnyomást

- Megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket

- Megelőzi és gyógyítja az izületi gyulladást, reumát, köszvényt

- Daganatellenes hatása is ismert

- Tavasszal kialakult virágpor-allergiák tüneteire is sikeresen használják

- Csökkenti a koleszterinszintet és a vérzsír szintet

- Felhasználhatjuk nyersen salátákhoz, de párolhatjuk más zöldséggel is az egész növényt. Pároláshoz, centrifugázáshoz és más esetben is az egész növényt használjuk, mert a felső része is gyógyhatású magas klorofil tartalma miatt. Általában kalcium és más ásványok is előfordulnak e növények zöld részében.

Hogyan alkalmazzuk?
Mézes retekkúra:
Reszeljünk le 1 nagyobb fekete retket és a levét gézrétegeken keresztül nyomjuk ki, majd mézzel 1:1 arányban alaposan keverjük össze.

Fogyasztás: az 1. és 2. napon 1/4 pohárral, a következő két napon 1/2 pohárral, az 5. és 6. napon 3/4 pohárral, míg a 7. és 8. napon 1 pohárral naponta. Ezután még 2 hétig 1 egész pohár mézes levet igyunk mindennap. 2 hetes pihenés következik, majd kezdjük elölről az egész kúrát.

Évekig fogyasztható a mézes reteklé, de csakis a fenti “recept" szerint, mivel a szervezet csak fokozatosan képes a hatásához hozzászokni.

Reteklé kúra
A retek nedvét frissen kell elkészíteni (a gumót meg kell hámozni, feldarabolni vagy lereszelni, utána kipréselni), majd néhány órán át hűvös helyen tárolni, ezalatt jórészt elveszíti maró ízét.

1 közepes retekből mintegy 1/4 l nedv nyerhető ki. Hatását hosszabb időn keresztül fejti ki, ezért alkalmazását kúraszerűen ajánlják.

A retekkúra elsősorban epeúti megbetegedések esetén lehet hasznos, az erre hajlamosaknak évente 2-3 alkalommal 1 hónapon át célszerű megtartani.

Kezdetben naponta 0,5-1 dl friss reteknedvet kell meginni éhgyomorra, majd 3-4 nap után fokozatosan 3-4 dl-ig lehet emelni az adagot, amit 4 részletben kell meginni a nap folyamán.

A kúra végén fokozatosan ismét 0,5-1 dl-re kell csökkenteni a napi mennyiséget.

Mézes reteklé légúti panaszokra, köhögésre:

1 nagy fekete retket meghámozunk, majd lereszeljük és 3 evőkanál mézzel összekeverjük. 10 órát állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Az így kapott levet egész napra elosztva kanalanként bevesszük.

Köhögés ellen kivájják a retek közepét, mézzel, vagy cukorral megtöltik a kivájt részt, amely így levet ereszt, és ezt adagolják kávéskanálnyi mennyiségben naponta a betegnek, torokfájásra, megfázásra és köhögésre.

Fontos!
Gyomorhurut és gyomorfekély esetén, továbbá meglévő epekő vagy epehomok illetve epeutak elzáródása esetén ne fogyasszunk fekete retket!

Fontos : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A körömvirágról
  2019-05-09 22:31:03, csütörtök
 
 



A körömvirág antibiotikus illóolajat, fájdalomcsillapító szalicilsavat, keserűanyag-glikozidokat, kalendent és kalendulint, flavonoidokat, szaponinokat, karotinoidokat, enzimeket és természetes színezékeket tartalmaz. Tehát itt is egy nagyon összetett gyógynövénnyel van dolgunk, amelytől számos érdekes gyógyhatást várhatunk.

- A körömvirág jelentős bőrápoló és bőrtisztító szer

- Segíti a sebgyógyulást

- Más gyógynövények kiegészítő terápiája lehet nőgyógyászati problémákban, főleg az idegességben és vérszegénységben szenvedő nők havivérzését könnyíti meg, és csökkenti a görcsös fájdalmat

- Erősíti a vénákat

- - Segíti az emésztőmirigyek működését.

Körömvirágtea készítése: 2 teáskanál árnyékban szárított körömvirághoz adjunk 1/4 liter forrásban lévő vizet. 10 percig hagyjuk állni. Ezzel a teával gargarizálhatunk vagy öblögethetünk fogíny-, torok- vagy gégegyulladás esetén, de használhatjuk kiütések vagy nehezen gyógyuló sebek borogatására is. Fogyasszon belőle naponta három csészével a vénák erősítése, a menstruáció harmonizálása és a gyomor-bél rendszer nyálkahártyájának védelme érdekében. A körömvirágtea, amelyet az esetek többségében allergiások is fogyaszthatnak, alkalmas például krónikus gyomor-nyálkahártya gyulladás kezelésére.

Külsőleg : kenőcs, tinktúra vagy borogatás formájában acne, furunkulusok, égések, sőt fekélyek gyógyítására is alkalmas. A mélyen a bőr alatt elhelyezkedő gyulladások, szennyezett gennyes sebek nagyon jól reagálnak a körömvirágra. Hildegard von Bingen már a XI. században ugyanúgy, ahogy Sebastian Kneipp a modern korban seb és bőr kezelésére javasolta. Vizsgálatok kimutatták, hogy mindenekelőtt a bőr gennyes Staphylococcus-fertőzései reagálnak jól a körömvirág-kezelésre.

Körömvirág kenőcs recept
Tépjünk le 20 g friss narancsszínű szirmot, és öntsük le ugyanannyi olívaolajjal. A keveréket kissé melegítsük meg, vagy tegyük ki a napra. Legalább 12 órán át hagyjuk állni. Az olajat, amely most már tartalmazza a hatóanyagokat, keverjük össze 5-5 g előzőleg megolvasztott kakaóvajjal és méhviasszal. Hagyjuk kihűlni, és fél éven belül fogyasszuk el. Ezt azután használhatjuk csecsemőknél popsikenőcsként, vagy nehezen gyógyuló sebek, acnék, furunkulusok, hegek, körömágygyulladás vagy ágyban fekvő betegek fekélyeinek kezelésére. Kiszáradt, kérges kéz ápolására is ideális.

A körömvirág-tinktúra - hosszabb ideig eltartható, mint a saját készítésű kenőcs, és a körömvirág gyógyhatása tinktúrában nagyon jól érvényesül: tegyünk 20 g szirmot 10 napra 100 ml 60%-os alkoholba. Kávészűrőn szűrjük át, és közvetlenül is alkalmazhatjuk fisztulák és furunkulusok ecsetelésére, vagy borogatás készítéséhez vízzel hígítsuk 1:10 arányban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Cica és a kiskutya :-) gif
  2019-05-09 22:26:07, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Bagoly gif
  2019-05-09 22:24:40, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 155 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7100
  • e Hét: 15882
  • e Hónap: 47368
  • e Év: 252069
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.