Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Szombattól már rövidülnek a nappalok
  2019-06-21 10:04:04, péntek
 
  A pénteki nyári napforduló alkalmával tölti a legtöbb időt az égen a Nap, egyúttal a legrövidebb éjszaka is ezen a napon lesz - számolt be az Időkép.
Pénteken veszi kezdetét a csillagászati nyár. Június 21-én van a nyári napforduló napja, így a péntekről szombatra virradó éjjel lesz a legrövidebb ideig sötét az évben. Az éjszaka csak 7 óráig és 59 percig tart majd. Ezután már egyre rövidebbek lesznek a nappalok egészen a téli napfordulóig, december 22-ig. Budapesten 4:45-kor kel és 20:46-kor nyugszik a Nap, ennél azonban sokkal korábban, este pedig tovább van világos. Az ország legkeletibb pontjára ennél 16 perccel korábbi, legnyugatabbra pedig 12 perccel későbbi időpontok vonatkoznak.
Innentől kezdve rövidülnek a nappalok egészen december 22-ig, a téli napfordulóig.
Nyári napforduló
A nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap delelési helye az égbolton délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát adja, következésképpen a legrövidebb éjszakája.

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Gonzága Szent Alajos szerzetes 06.21
  2019-06-21 09:43:00, péntek
 
  Az ifjúság példaképe és védőszentje
...... ........... ........


- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent János apostol első leveléből
Aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia, legyőzi a világot.
Testvéreim!
Mindenki, aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus, az az Isten szülötte; aki pedig a szülőt szereti, szereti a szülöttét is. Abból tudjuk meg, hogy szeretjük Isten gyermekeit, ha szeretjük az Istent, és eleget teszünk parancsainak. Mert az az Isten iránti szeretet, hogy megtartjuk parancsait. Az ő parancsai nem nehezek.
Mert mindenki, aki az Istentől született, legyőzi a világot. És ez a győzelem - győzelem a világ fölött! - a mi hitünk. Ki győzi le a világot, ha nem az, aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia?
Ez az Isten igéje. 1Jn 5,1-5

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Szeresd Uradat Istenedet, és szeresd felebarátodat, mint saját magadat.
Abban az időben amikor a farizeusok meghallották, hogy Jézus hogyan hallgattatta el a szadduceusokat, köréje gyűltek és egyikük, egy törvénytudó alattomos szándékkal a következő kérdést tette fel neki: ,,Mester, melyik a legfőbb parancs a törvényben?" Jézus így válaszolt: ,,Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel és egész értelmeddel. Ez az első és legfőbb parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. E két parancson nyugszik az egész törvény és a próféták."
Ezek az evangélium igéi. Mt 22,34-40

*
- Magyar kurír oldalon 2018 évben Link
1590-91 telén éhínség és pestis pusztított Itáliában. A Római Kollégium növendékei is beálltak az önkéntes ápolók sorába. Alajos az utcán összeesve talált egy beteget, akin a pestis minden jele látható volt. Késlekedés nélkül a vállára vette, és a kórházba vitte. A huszonhárom éves ifjú elkapta a betegséget. Hosszú szenvedés után, 1591. június 21-én halt meg.
...... ........... ...........


Tizennégy évvel később boldoggá, 1726. december 31-én pedig szentté avatták. Ünnepét 1842-ben vették föl a római kalendáriumba. XI. Piusz 1926-ban nyilvánította a katolikus ifjúság védőszentjévé.
Istenünk, minden mennyei ajándék szerzője, te Gonzága Szent Alajosban egyesítetted a csodálatos tisztaságot a bűnbánó lelkülettel. Ha ártatlanságában nem is követtük, érdemeiért és közbenjárására add, hogy legalább a bűnbánatban utánozzuk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

- Wikipedia oldalon Link

- Új misszió oldalon - Megszólaló Szentkép
...... ..............


Egy lap Bukovenszki Zoltán atya szentkép gyűjteményéből -, s a képhez íródott gondolatai:
Lemondás - Tisztaság - Áldozat
Becsukom a szemem, s lélekben gyermekkorom színhelyén, a füzesabonyi templomban találom magam. A bal oldali mellékoltár Gonzaga Szent Alajost ábrázolja: imádságba merülve térdel Szűz Mária képe előtt. Ahogy e nevet olvasom, három szó kavarog bennem: Lemondás - Tisztaság - Áldozat.
Lemondás. Lombardiai őrgrófi család sarja. Nagy tettekre volt hivatott, a trónszék helyett mégis a térdeplőt, uralkodás helyett a szolgálatot választotta. Attribútumai között ezért látjuk a koronát, olykor felfordítva. Ma mennyi mindenhez ragaszkodunk: ház, vagyon, örökség, pénz, hatalom, szenvedélyek... Néme- lyikhez foggal-körömmel, azt hisszük, ezek tesznek minket boldoggá. Ideig-óráig lehet, de ezek mind múló örömök. Hamis csillogásuk, igézésük hamar elcsábítanak sokakat. Vajon én le tudok-e mondani a számomra fontosnak vélt dolgokról?... Hiába tudjuk: nem viszünk el semmit a ,,fejünk alatt", mégsem tudunk lemondani a földi örömökről. Alajos a jobbik rész választotta, mint Márta - nem is veszítette el soha.
Tisztaság. Gyermekkorában apródnak állt, s megrémítette a katonák trágár beszéde. Aztán meg is szólta őket... Ha a tisztaságról esik szó, szinte minden alkalommal az érzékiség bűneit emlegetjük. Sajnos egy olyan világban kell élnünk, ahol szinte mindennapossá váltak az ilyen bűnök. A sajtóban a jó mellett a szenny is teret kap. A filmek többsége, a hírek, a valóságshow-k, internetes oldalak, a bulvár ontja magából, a tisztaság elleni bűnöket -, belopóznak mindennapjainkba. Pont a Szent Alajossal egykorúak, a fiatalok vannak legjobban kitéve a lelki, testi beszennyeződésnek. Talán emiatt sem véletlen, hogy az ifjúság védőszentje. De az alkohol, drog és egyéb szenvedélyek, a beszéd bűnei ugyanúgy megfertőzik az egyén, a család és egy közösség életét is. Elég, ha a választások idején tapasztalt súlyos alpáriságra gondolunk. Szent Alajos példát ad a mai embernek testi- és lelki tisztaságból. Az Istenszülő volt a példaképe, aki a legtisztább ember, s mint ahogy Mária kezében, úgy az övében is ott a liliom, a tisztaság jelképe.
Áldozat. Jezsuita novíciusként készült a szerzetesi életre. 1590-ben kitör Rómában a pestisjárvány, ő többedmagával ápolja a betegeket, míg megkapja a halálos kórt, ami 23 évesen végez vele. Tudta, milyen veszély leselkedik rá, mégis vállalta az áldozatot... A mai elkényelmesedett világban nehezen szánjuk rá magunkat áldozatok hozatalára. Alajos vállalta a veszélyt, hogy másokon segítsen. Áldozatot hozott, ami őt felőrölte. Igen, az áldozat ezzel jár. Jézus int bennünket: Aki utánam akar jönni, tagadja meg magát és úgy kövessen. (Mt 16, 24) Az áldozathoz kell, hogy a saját önző akaratunkat háttérbe szorítsuk egy nagyobb jó érdekében. Ő megmutatta, hogy kell áldozatot hozni a másikért, és erre hív meg bennünket is. Amikor azt mondja: Hiszen az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy Ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért."(Mk 10, 45) Szent Alajos komolyan vette a jézusi felszólítást és szolgálva hozott áldozatot. Ma minket hív ugyanerre a Mester! Merem vállalni?
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Ferenc pápa 06.19. katekézise
  2019-06-21 09:28:35, péntek
 
  Ferenc pápa: Az igazság, az őszinteség és a szeretet nyelvét mindenki megérti! 2019. június 19
únius 19-én a Szentatya folytatta az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézissorozatát. A pünkösdkor kiáradó Szentlélekről elmélkedett, aki Istenhez vonz bennünket, átalakítja életünket, erőt ad az erőtlen emberi szónak, és kitágítja szívünket. Egyedül a szeretet Lelke tudja humanizálni és testvérivé tenni kapcsolatainkat.
Az igazság és a szeretet nyelvét mindenki megérti! Ha szíved igazságával, ha őszintén, szeretettel közeledsz másokhoz, mindenki megért! Ha nem is tudsz beszélni, egy simogatással megérteted magad, ha az őszinte és szeretetből fakad!

...... .....


A Lélek viszi végbe az isteni vonzást: Isten behálóz bennünket az ő Szeretetével, és így bevon a történelem irányításába és olyan folyamatok elindításába, amelyeken keresztül átszűrődik az új élet. Egyedül Isten Lelkének van ugyanis hatalma arra, hogy humanizáljon és testvérivé tegyen minden környezetet, kezdve azokon, akik őt befogadják
Ferenc pápa katekézisének fordítását teljes egészében közreadjuk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Szeretetből jeles
  2019-06-21 09:25:58, péntek
 
  Gabi kisiskolás kora óta segíti a mély szegénységben élő cigányokat 2019. június 20
Pém Mihályné Gabriella hétgyermekes családanya. Nevét sokan ismerik a környező borsodi falvakban, a mélyszegénységben élő cigányság körében.
Karitatív szolgálatáról Fellini Cabiria éjszakái című, megrázó filmjének zsákos embere jut eszembe, aki éjszakánként élelmet, takarót visz a Róma környéki hajléktalanoknak, megtestesítve az isteni gondviselést. Fotós kollégámmal, Lambert Attilával valódi júniusi kánikulában utazunk le Miskolcra. Pém Mihályné Gabriella (a továbbiakban Gabi) édesanyjának lakótelepi lakásában beszélgetünk. Gabi fürkésző tekintetű, szemében enyhe gyanakvás, illetve derű, de ez pillanatok alatt feloldódik, és marad a nyíltszívű közvetlenség.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Útravaló – 2019. június 21.
  2019-06-21 09:23:01, péntek
 
  A népek apostolának élete lenyűgöz bennünket, ahogy kortársai többségét is. Micsoda lelkesedés, micsoda tűz volt benne! Mennyi szenvedés és üldözés érte! Krisztus követésének hirdetése soha nem volt egyszerű dolog! Ma milyen a missziós lelküket Egyházunkban, közösségeinkben? Van bennünk ilyen lelkesedés? Sajnos azt látjuk, hogy túl könnyen lemondunk keresztény értékeinkről, túl könnyen engedünk belőlük. Nincs életadó erő, lelkesedés, szenvedések, nehézségek vállalása. Hogyan lehetne ezt újból fölfedezni? Nemcsak az elöljárók dolga volna ez, hanem mindenkié. Ne engedjük el könnyen a fiatalokat, a kétkedőket, a bizonytalanokat. És járjunk élen a Krisztussal való kapcsolat megélésében, az Egyház tanításának hűséges megőrzésében.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
11. évközi hét péntek 06.21
  2019-06-21 09:21:37, péntek
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt második leveléből
Az apostolt testi szenvedésein felül az összes egyház gondja is nyomasztja.
Testvéreim!
Mivel oly sokan dicsekszenek emberi kiválóságaikkal, én is dicsekszem. Mert ha ők dicsekedni mernek - oktalanként mondom -, merek én is:
Zsidók ők? Én is.
Izraeliták? Én is.
Ábrahám ivadékai? Én is.
Krisztus szolgái? Mint oktalan mondom: én még inkább az vagyok. Hiszen sokszor fáradoztam, sokszor vetettek börtönbe, módfelett sok verést kaptam, gyakran forogtam halálveszélyben. A zsidóktól ötször kaptam egy híján negyven botütést, háromszor megvesszőztek, egyszer megköveztek. Háromszor szenvedtem hajótörést; egy nap és egy éjjel a nyílt tengeren hányódtam. Sokat voltam vándorúton. Veszélyben forogtam folyóvizeken, veszélyben rablók miatt, veszélyben népem részéről, veszélyben pogányok között, veszélyben városokban, veszélyben a pusztán, veszélyben a tengeren, veszélyben hamis testvérek között. Fáradtam és gyötrődtem, sokat virrasztottam, éheztem és szomjaztam, gyakran böjtöltem, fagyoskodtam és ruhátlan voltam. Ezenfelül állandó aggodalmam: valamennyi egyház gondja.
Ki gyönge, hogy én ne éreznék vele?
Ki esik el, hogy nekem ne fájna?
Ha dicsekednem kell, gyöngeségeimmel dicsekszem.
Ez az Isten igéje. 2Kor 11,18.21b-30

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Legnagyobb kincsünk a hit világossága.
Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:
Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, a tolvajok meg kiássák és ellopják. Gyűjtsetek inkább kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda meg nem emészti, sem a tolvajok ki nem ássák és el nem lopják. Mert ahol a kincsed van, ott van a szíved is. A test világossága: a szem. Ha szemed ép, egész tested világosságban lesz. De ha szemed elhomályosodik, egész tested elsötétedik. Ha tehát a világosság benned sötétség, maga a sötétség mekkora?
Ezek az evangélium igéi. Mt 6,19-23

Imádság
Uram, Jézus! Beismerem, hogy sokszor nem ismerem fel saját vakságomat és nehezemre esne, ha megváltoztatnád az életem. De mégis erre van szükségem. Szükségem van arra, hogy a hit szemével lássak. Szükségem van arra, hogy lássam jóságot és irgalmat sugárzó arcodat. Uram, adj nekem bátorságot, hogy minden akadályt legyőzve, hozzád egyre közelebb kerüljek. Taníts meg engem arra, hogy mindig ki tudjam mondani a megbocsátó szót és remélhessek abban, hogy a mennyei Atya is irgalmas lesz hozzám. Térj be az én életembe, hogy üdvösség köszöntsön rám!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Élvezi a nyaralást a portugál világklasszis. Cr. Ronaldo
  2019-06-21 09:14:19, péntek
 
  Görögországban tölti a családjával a jól megérdemelt pihenését a Juventus szupersztárja, Cristiano Ronaldo. Az ötszörös aranylabdás portugál világklasszis láthatóan élvezi a nyaralást: óriáscsúszdáról csobban bele a tengerbe és úgy lubickol, mint egy nagy gyerek. Íme!
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
A VAR is kellett Uruguay döntetlenjéhez
  2019-06-21 09:12:09, péntek
 
  Japán kétszer is vezetett Suárezék ellen a Copa Américán.
z első körben fölényes győzelmet arató Uruguay 2-2-es döntetlent játszott Japán ellen a Copa América csoportkörének második fordulójában. A japánok az első és a második félidőben is vezetést szereztek, de először a VAR segítségével megítélt büntetőből egyenlített Luis Suárez, majd Mijosi újabb találata után José Gímenez fejjel egalizált.
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Külföldi foci  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 333 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 879
  • e Hét: 2649
  • e Hónap: 15325
  • e Év: 249072
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.