Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Az 1968-as Új Gazdasági Mechanizmus gebinben
  2019-06-06 14:33:52, csütörtök
 
  Mostanában teljesen feledésbe merült az 1968-as év, amikor ifjú közgazdászok egy csoportja kidolgozta az új gazdasági mechanizmus nevezetű programot, melynek a lényege egy sajátlagos piacgazdaság kiépítése lett volna. Tehát, 1968-ban, az új gazdasági mechanizmussal kezdődött

Erről a korszakról azért kell részletesen írni, mert az akkori ifjú munkavállalók 2009-10-től kezdődően fognak tömegesen nyugdíjba menni... Csakhogy, pont mostanra ismét kimerítette a hatalom az államkasszát és nem fog tudni nyugdíjat fizetni ennek a generációnak, amelyik valójában az (magán)élete, egészsége árán dolgozott éjjel és nappal, miközben éjjel és nappal hazudtak nekik a mindenkor hatalmon lévők!

Az 1990-es hatalomváltás gazdasági előkészítése Magyarországon, valójában az 1968-as, az un. ,,Új gazdasági mechanizmus"-sal kezdődött.
Ugyanis, már akkor, az 1960-as években kiderült - itt Magyarországon legalább is - hogy a bolsevik mintára kiépített un. szocialista gazdaság nem működőképes.

Kiderült - a magukat kommunistának nevezők számára is, hogy az egypárti (MSZMP) diktatúrával nem lehet piacgazdaságot kiépíteni. Merthogy az ,,Új gazdasági mechanizmus"-nak az lett volna a lényege, hogy lazítson a mindenre és mindenkire rátelepedő pártirányítás kontraszelekcióján.

Csakhogy, Kádár ,,atyuskának" ki kellett utaznia a ,,Nagytestvérhez" a Szovjetunióba, hogy ,,áldását" kérje erre az új gazdasági módira.
Természetesen, a nagytestvér hallani sem akart erről az egészről, ezért Kádár János és küldöttsége vert seregként kullogott haza Magyarországra.
*
Kádár, viszont nagyon jól tudta, hogy mekkora csődben van az ország, hiszen már hamarosan a DOLGOZÓ NÉP BÉRÉT is attól a ,,rothadó"-nak hazudott kapitalista nyugattól fölvett KÖLCSÖNÖKBŐL kell fizetni.

Ezért, kacsintott egyet, amúgy kádárosan és azt mondta, hogy akkor csináljátok meg ,,elvtársak", fiúk és lányok ,,gebinben".
,,Én behunyom az egyik szememet, ti meg dolgozhattok" inatok szakadtáig, meg az első infarktusig teljes biztonsággal...

Nosza, a TSZ-ek kiosztottak a TSZ-tagok között némi háztáji földet, pontosabban, a sajátjából visszakapott valamennyit (használatba) meg állatállományt, hogy mindenki gazdálkodjon rajta úgy, ahogy tud!
Merthogy az egybeszántott óriási TSZ-földeken termelt Micsurin-,,nemesítésű" gabona egy-az egyben ment, - mint valami provinciáról - a Szovjetúnióba.
A magyar földművesek, vagyis, az akkori személyi besorolás szerint: PARASZTok, megművelték azt a kicsi földet a legjobb tudásuk szerint.
Belefogtak a fóliázásba is, és olyan sikerrel termesztették a primőr paprikát, paradicsomot, meg minden mást, hogy ellátták vele nemcsak hazánkat, hanem Nyugat-Európát is.
Az akkor telepített (és azóta elöregedett) szabolcsi almások ontották a finom, zamatos magyar almát - az őszibarackosok és szilvások úgyszintén - a közben létrehozott tartósító üzemekbe és a piacokra. Világhíressé vált az ekkor beindított szeszfőzdék cseresznye- barack és szilva pálinkája. Szőlészetek sikerrel gyártották a magyar találmányú, alkoholmentes szőlőlét... STB.


A szerződéses háztájiban dolgozók szépen gyarapodtak anyagilag és ők voltak azok a vidéki parasztok, akik látástól-vakulásig dolgozva elsőként vehettek maguknak Trabant- és Wartburg gépkocsit, majd Zsigulit...


Miért kellett napi 16-20 órát dolgozniuk?


Azért, mert a TSZ-tagságukkal együtt járt, hogy ledolgozzák a TSZ-ben a napi kötelező nyolc órát és csak az azon túli munkával tudták megművelni (a család leszázalékolt- rokkant- idős-nyugdíjas, valamint sokszor kiskorú gyermekei segítségével) a háztáji gazdaságot.
Az állattartásra szerződött háztáji tehenészetek sertés- és baromfi tenyésztésre, pedig szintén az egész hazai húsipar számíthatott.


A HÁZTÁJI TERMESZTÉS- ÉS TENYÉSZTÉS témaköreiben még számos, más tudományosnak tartott munkák találhatók az interneten.


Azonban, azért nem tartom ezek behatóbb tanulmányozását szükségesnek, mert egyik sem szól arról a nagyon fontos EMBERI TÉNYEZŐRŐL (sem jogi értelemben, sem emberi erőforrás tekintetében, sem az EMBERI ÖN- és TÁRSADALMI KIZSÁKMÁNYOLTSÁGÁNAK módjairól és következményeiről) amellyel egy egész nemzedék az életével, az elkótyavetyélt egészségével fizetett.
A társadalombiztosítás ezekben az évtizedekben (1970-1980-as években)

A társadalombiztosítás, vagyis: egészségügyi biztosítás, meg nyugdíjjárulék fizetése csak jogviszony után járt a munkát végzőknek. Azért volt oly fontos, hogy legyen ÁLLAMI CÉGNÉL (termelőszövetkezetnél, illetve vállalatnál) munkaviszonya minden aktív korú munkavállalónak, mert a betegbiztosítást és a nyugdíjjárulékot az a cég fizette utánuk.
Ebből következik az a NAGYON FONTOS TÉNYÁLLÁS, hogy ez a korosztály, melynek tagjai az 1960-as években vált munkavállalóvá és arra kényszerült, hogy a 2. illetve a 3. gazdaságban dolgozva keresse meg a MAEGÉLHETÉSRE VALÓT, ez után a munkája után nem fizethetett sem egészségügyi biztosítást, sem nyugdíjjárulékot.
Következésképpen, ez a korosztály - 2008-tól kezdődően nyugdíjba vonulva - ha ilyen (ön)kizsákmányoló életvitel után még megélte ezt a kort, minimál-nyugdíjra lesz ítélve.
Vagy még arra sem, mert teljességgel kiürítette a Gyurcsány-kormány a nyugdíjalap kasszáját is. Azért is olyan sürgős nekik az egészségügy gyors átalakítása, hátha a tömegesen ellátatlanul maradók meghalnak közben és ,,megoldódik" a fizetésképtelenség problémája...


Miért volt szükség a PARASZTSÁG ilyen mértékű kizsákmányolásával megtermelt terményekre???
Ugyanazért, amiért az IPARI MUNKÁSSÁGéra!

A nagy- iparvállalatoknál és egyéb intézményeknél, cégeknél megtermelt és előállított anyagi javak bevételi forrásaiból tartották fenn a minden iparvállalat és intézmény élére telepített, FÜGGETLENÍTETT KISZ- (MSZMP)ÁRT, SZAKSZERVEZETI BIZOTTSÁGOK tisztségviselőinek bérét, munkahelyi infrastrukturális hátterét!!!
Minél nagyobb létszámú dolgozóval dolgoztatott egy cég, annál nagyobb létszámú FÜGGETLENÍTETT kisz- párt- és szakszervezeti apparátust tarthatott fenn.
Ezen apparátusok titkárai aztán tagjai voltak a vállalat vagy intézmény igazgatói tanácsának és mindenbe beleszólhattak, ha mégoly kontár módon is - a szavuk döntő módon érvényesült. Pedig, sokszor, egy-egy párttitkár (a fényes szelek nemzedékére jellemző módon) pár hónapos tanfolyamon juthatott ,,diplomához"!

A valóságban ez volt a GAZDASÁGI ALAPJA az EGYPÁRTI DIKTATÚRÁNAK.

Vagyis, amikor ez a rettenetes méreteket öltő pártapparátus felélte, amit a DOLGOZÓ MUNKÁSSÁG és PARASZTSÁG megtermelt a napi- kötelező nyolc órai munkájával, kénytelen volt ezen dolgozókkal másodállási szerződést kötni, hogy a közben - az állami vállalatoknál létrehozott GMK-kban (Gazdasági Munka Közösség), illetve VGM-ben (Vállalati Gazdasági Munkaközösség) kereshették meg a megélhetésre valót. Vagy, ami még ennél is fontosabb: az úgynevezett FUSIBAN.

A FUSI-ban végzett (fuserálással) munka lényege az volt, hogy az ipari MUNKÁS az iparvállaltnál ledolgozva a napi nyolc órás, KÖTELEZŐ MUNKAIDŐT, az úgynevezett ,,szabadidejében", szóbeli megállapodás alapján végezhetett szolgáltató- szakmai tevékenységet. Ez főleg az építőipari szakmák szakmunkásaira volt jellemző, de a textilipari tevékenységet folytató szabó-varró szakmunkások is tömegesen dolgoztak fusiban.


Főleg a gyermekgondozási segélyen lévő kismamák körében terjedt el a ,,bedolgozás"-nak ez az illegális formája.
Ugyanis, nagy ,,vívmány" volt akkoriban, hogy bevezették Magyarországon a ,,GYES"-t, vagyis a gyermekgondozási segélyt


Ennek a lényege az volt, hogy a húsz hét szülési segély, ami a munkabér 70-%-a volt, lejárta után, havi 800,- azaz Nyolcszáz forintot kaptak a kismamák az aktuális kisgyermekük 3 éves koráig. Közben, annál a munkahelynél voltak állományban, munkaviszonyban, ahol éppen dolgoztak már legalább egy évet- folyamatosan a szülés előtt.

Az 1963-ban legalizált és ettől fogva, szinte ,,futószalagon" végzett terhesség-megszakítások miatt olyan mértékben visszaesett az élveszületések száma, hogy félő volt, már az 1945 után születettek nyugdíját nem lesz, aki majd megtermelje!!!
És még sok egyéb problémát kezdett okozni a szülési kedv kihalása Magyarországon.
Akkoriban parlamenti képviselő volt: Fekete Gyula író. Aki ennek az ügynek élharcosaként elérte, hogy törvénybe iktassák és bevezessék a gyes intézményét.
Fekete Gyula, idős kora ellenére - még ma is hazánk demográfiai mélypontja miatt, a magyarság kihalása miatt - aggódó közéleti (100-ak Tanácsa) személyiség.

Igen ám, csakhogy a gyermeknek szüksége van egy OTTHON nevezetű helyre, ahol felnevelhető!
Ekkorra, viszont elfogytak az 1945 előtti polgárságtól államosítás címén, ellenszolgáltatás nélkül ELRABLOTT LAKÁSOK. Vagyis, már nem volt mit kiosztania a közben, ,,tanácsi bérlakás" nevezetű lakásokból, mert azok már mind-mind ki voltak osztva a pártapparátus funkcionáriusai és rokonai között.
Amiért nem épülhettek a szocializmusban bérlakások, mert nem volt az államnak rá pénze, a Szovjetúnióban már alkalmazott HÁZGYÁRI ELEMEKBŐL épített lakótelepek lakásait pénzért, állami ,,BANK"-tól, 30 évre fölvett KÖLCSÖNBŐL lehetett megvásárolni.
Csakhogy a ,,bank" (az egyetlen OTP: Országos Takarék Pénztár) nem adott kölcsönt csakis az igénylő cégénél működő pártszervezet ajánlására!!!
Vagyis, akinek nem volt elég jó a KÁDERLAPJA kommunistáék számára, az nem is reménykedhetett semmilyen otthonhoz-jutásban!!! Kivéve: ha a család nem fogott össze és kalákában nem épített kis szoba-konyhás lakást az új család számára. De ezt is meg lehetett nehezíteni a helyi tanács építési engedélyének megtagadásával (politikai negatív diszkriminációval).
*
Az EGYPÁRTI DIKTATÚRA lényege ugyanis, a hármas T-re (Tilt-Tűr-Támogat) épülő KONTRASZELEKCIÓ volt.
A PÁRT(MSZMP)- a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség)- és az (iparági - vasas, textilipari- vegyipari- építőipari...) SZAKSZERVEZETEK függetlenített helyi apparátusának TITKÁRAI DÖNTHETTÉK el, hogy ki tanulhat tovább; ki vásárolhat meg egy lakást, ki kaphat hozzá és bármilyen vásárláshoz állami- banki támogatást, vagyis, kamatos kamattal kölcsönt.

Miért nem jöhetett létre egyfajta CSALÁDKULTUSZ - a GYES bevezetése ellenére sem - ezekben az években?
Talán azért, mert az 1945 után születetteket olymértékben gyökértelenítette el a szocialistának hazudott hatalom és oly mértékben telepedett rá rendeletileg és minden más módon erre a nemzedékre, hogy képtelen volt a MAGÁNÉLETRE, a munkaerejének megújítására, a rekreációra, valamint önmaga minőségi reprodukálására.
*
(Részlet a Magyarok Szövetsége Népjólléti tagozata számára 2009-ben készített helyzetelemzésemből.)
*
Bóna Mária Ilona
*
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szomorú szívvel emlékezem
  2019-06-06 05:11:21, csütörtök
 
  SZOMORÚ SZÍVVEL EMLÉKEZEM JÓKAI ANNÁRA
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=129149011617181&set=a.106908067174609 &type=3&theater
Az első, alakuló Világkonferenciát 1996. október 21-re hívta össze - az emdéefes - Filó Katalin, a Haza és Haladás Alapítvány akkori igazgatója. 1996-ban tagja voltam az MDF PEDAGÓGUS KOLLÉGIUMÁNAK. Mint ilyent, meghívtak a MAGYAR NŐK VILÁGFÓRUMÁNAK alakuló ülésére és az azt követő fórumára.
Emlékezetes volt ez a Világfórum, hiszen a világ minden tájáról képviseltették magukat a magyarság lányai asszonyai. Kanadától Ausztráliáig; az elszakított területekről: Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről... és itthon: Nyíregyházától Sopronig.

Ott hallottam először Jókai Anna írót. A női léthez kapcsolódó sorskérdésekről beszélt olyan szuggesztíven, ahogy én írtam erről a témáról - az akkor már a Magyar Írószövetség folyóiratának - a Magyar Napló szerkesztőségében leadott jeligés szociográfiámban. Amiért szó szerint idézte Jókai Anna a következő szöveget a szociográfiámból: - "Miért természetes az, ha egy "nagydarab", kövérkés, nehézkes mozgású (leány)gyereket nem akarnak minden áron balerinának kiképezni...?"
már tudtam, hogy ő is tagja volt a zsűrinek. Legnagyobb meglepetésemre, felállva közbetapsoltak leány- és asszonytársaim. Csakhogy, Jókai Anna elfelejtette megemlíteni a szerző nevét. Úgy adta elő, mintha az az ő saját gondolata lett volna...
*
Az történt, hogy 1996-ban hirdette meg a MAGYAR ÍRÓSZÖVETSÉG a Magyar Naplóban a ,,MAGYARSÁG ÖNKÉPE AZ EZREDFORDULÓN" c. szociográfiai pályázatát. Erre készítettem el én is a ,,Bízom ,,Külkertesben!" jeligéjű szociográfiát,.
Két évig tartott, míg el tudták bírálni a több, mint 2000 pályaművet.... melyekből olyan tragikus "ÖNKÉP" bontakozott ki az Írószövetség előtt, amit azóta sem voltak hajlandók fölvállalni!
Bizony, Jókai Anna sem, akit a nemzet írójának tartanak...
Azért írom folyamatosan, hogy az IGAZSÁG ELHALLGATÁSA A LEGALATTOMOSABB HAZUGSÁG, mert az ellen még esélyünk sincs a védekezésre, amiről nem tudunk!
Így fordulhatott elő, hogy - a MÉDIA TELJES KIZÁRÁSÁVAL - 1998. december 5-én a Gellért Szálló Tea-Szalonjában átadták a díjakat. http://furaila.xfree.hu/55534
http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=194888&aid=257487
*
Ugyanez megismétlődött 10 évvel később 2006-ban, amikor az I. Nemzeti Konzultációs irodába özönlött a nép a panaszáradatával!
A Nemzeti Konzultációs Testület tanult és tudós tagjai - köztük JÓKAI ANNA is -nagyon is jól tudták, hogy mennyi sebből vérzik a magyar társadalom!
Hogyan lehetséges, hogy - ennek ellenére - szóba sem kerülhetett semmiféle elszámoltatás?
Már csak azt kellene kideríteni, hogy elkészült-e az erről szóló ELEMZÉS és az orvoslásra tett javaslatokat tartalmazó TERV???? Vagy - ha elkészült, akkor hogyan lehetséges, hogy nem tudtunk róla?
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=257851&kid=225154&sort=
*
Bóna Mária Ilona
*
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Trianonról is a liberalizmus tehet... Raffay Ernő szerint
  2019-06-06 05:09:13, csütörtök
 
  LEGÚJABBAN A "LIBERALIZMUS" TEHET MINDEN ROSSZRÓL RAFFAI ERNŐ SZERINT...

1. Az un. Tanácsköztársaság is hozzájárult ahhoz, hogy Európában a VÖRÖS VESZEDELEMTŐL való félelmükben az államok széttépjék Magyarországot.
Raffay csak megemlíti, hogy a Károlyi "liberális" politikusai szétszabdalják, meggyengítsék és tervbe vegyék a megsemmisítését Magyarországnak.

2. Amivel csak részben értek egyet: "Az Erdély 1918-1919-ben pedig most is időszerű, ugyanis Erdélyben a mindenkori román kormányok legalább akkora intenzitással nyomják el, soviniszta intézkedésekkel keserítik meg a még ott élő magyarok életét, mint a szintén soviniszta kommunizmus alatt." NINCS ERKÖLCSI ALAPJA RAFFAYNAK EZT ÍRNI, MERT a maradék kis-Magyarországon is ez volt és van!!!!!!!!!!!!!! Hogy van mersze elhallgatni a kádári III/III-asokkal megvalósított SUTTYOM-TERRORT, ami 1990 után nem lett felszámolva, hanem Boross Péter titokminiszter ÚJJÁSZERVEZÉSÉVel átalakult!!!! A legmegbízhatóbb MEGBÍZOTT besúgóit mindenféle hatalom-közeli un. "bújtatott" polgári állásokban elhelyezve a magyar nemzeti érzületű emberek életét még mindig MEGKESERÍTHETIK!!!! Hangsúlyozom, ma: 2019-ben, határon belül is!!!!!!!!!!!!
Nincs becstelenebb, mint amikor egy kompetens személyiség a tényeken alapuló igazság ELHALLGATÁSÁNAK HAZUGSÁGÁVAL MANIPULÁLJA A KÖZVÉLEMÉNYT!!!!
https://www.beol.hu/orszag-vilag/raffay-erno-a-liberalizmus-okozta-trianont-19864 64/?fbclid=IwAR0WMTJVEDL8lcYTz6Og1soMR2JQdcVwH4rsCfcV_DT-8bdL9XRdz20xK9c
*
Bóna Mária Ilona
*
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Trianon üzenete a mának
  2019-06-06 05:05:16, csütörtök
 
  Vissza kell utasítani a - "KOLLEKTÍV BŰNÖSSÉG"- elve alapján - a TRIANONBAN hozott "BÉKE"-DIKTÁTUMOT!!!
http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=1022833&aid=278217

A TRIANONI BÉKEDIKTÁTUM ÜZENETE A MÁNAK:
Történelmi tény, hogy a szocialistának sulykolt államot valójában a saját magyar vezetői vitték csődbe, ami törvényszerűen következett be. De nem (csak) azért, mert ,,nemzetközileg előkészítették", hanem azért, mert az a hatalmas FÜGGETLENÍTETT párt- kisz- és szakszervezeti apparátus nem csak
- a vállalatok élén, hanem
- a járási-
- megyei-
- városi-
- fővárosi (minden kerületében lévő: össz. 22 kerületi)
- települési
szervezetei, irodaházai: infrastrukturáli s- fenntartási költségeivel; irodistái- és saját kiemelt bérezésükkel, reprezentációs költségeikkel és-a -többi...
FELEMÉSZTETTE, FELÉLTE a dolgozó nép által megtermelt nyereséget, bevételt...
Ez volt a valódi OK!
Ezzel idézték elő azt az OKOZAT-ot, ami miatt RENDSZERT KELLETT VÁLTOZTATNI.
Ez az a TÖRTÉNELMI TÉNY, amiről - HELYTELENÜL - mint OK-ról szónokolnak mai napság is. Sajnos, akik a VALÓDI TÉNYEKET, vagyis a KIVÁLTÓ OKOKAT meg merik fogalmazni, azokat ellehetetlenítik a PAKTUM értelmében.
https://www.facebook.com/mariailona.bona/posts/1637212192981437
*
FELELŐS FELNŐTTKÉNT, GONDOLJUNK BELE: felért második TRIANONNAL
- a szocializmus becsődöltetése,
- a munkás-parasztságra épített rendszer fölszámolása az ezekben a gyárakban dolgozó munkások utcára kerülésével, akik nem rendelkeztek sem anyagi- sem ismereti, sem kapcsolati tőkével az újrakezdéshez;
- az 1945 utáni államosított gyárak és üzemek 1988-tól történő kiárusítása a maradék kis ország határain belül megmaradt magyarságot, a MUNKÁS-PARASZTSÁGHOZ tartozó rétegét érintette végzetesen!
A PRIVATIZÁCIÓNAK nevezett kiárusítással a VÉTLEN MAGYAR NÉPET BÜNTETTÉK VEZETŐI HELYETT.
*
PONTOSAN ÚGY, MINT AZ I. VILÁGHÁBORÚBAN VALÓ RÉSZVÉTELÉRT!
Elgondolkodtató, hogyan lehetett az össz-magyarságot büntetni egy olyan háborúban való részvételért, amelyikben 55 ÉV VOLT A HADRAFOGHATÓSÁGI KORHATÁR?
Ez azt jelentette, ha valaki nem teljesítette a behívó parancsot, akkor statáriálisan (azonnal) KIVÉGEZHETTÉK!
http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=1022833&aid=278217
Éppen ezért, ennek, az egész magyar nemzetet sújtó büntetésnek a FELÜLVIZSGÁLATA SOHA NEM ÉVÜLHET EL!
*
Bóna Mária Ilona
*
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 202 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 271
  • e Hét: 548
  • e Hónap: 9152
  • e Év: 45093
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.