Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Pünkösd napja
  2019-06-08 08:44:28, szombat
 
 





A húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását, azaz pünkösd napját. A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, és minden évben május 10-e és június 13-a közé esik
Piros Pünkösd napját ezer éve virággal köszöntik Európa sok országában. Magyarországon is piros betűs nap a Pünkösd hétfő. De mi is ez az ünnep? Pünkösd napjára minden felébred. Abbahagyja a lusta nyújtózást a világ, ember és állat párt keres. Nedvektől duzzadnak a levelek, zsong és zsibong az élet. Jól tudták a régiek, ilyenkor meg kell állni egy pillanatra. A nagy nyári munkák előtt ünnepelni kell. Köszönteni az új életet, imádkozni a bő termésért, gyermekáldásért. Erre szolgált a pünkösd, a húsvét utáni ötvenedik nap .A templomokban évről évre megemlékeztek erről a napról, a lángnyelveket a pünkösdi rózsa szirmaival helyettesítették, a Szentlélek jelképeként fehér galambot repítettek szabadon. A lányok és asszonyok bíborvörös ruhába öltöztek, befont copfjukat a hagyomány szerint a bal vállukra kanyarítva, a férfiak felöltötték ünneplőjüket és kezdődhetett a mulatság. Néhány faluban még ma is élnek a pünkösdi hagyományok, játékok, az Alföldön a Pünkösdölés, a Dunántúlon a Pünkösdi királyné járás. A pünkösdi király választás sajnos teljesen eltűnt, pedig a mai napig él a szólás: Rövid, mint a pünkösdi királyság.






Pünkösdvasárnap


OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből
Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen (az emeleti teremben) mindnyájan együtt voltak az apostolok. Hirtelen zúgás támadt az égből, mintha heves szélvihar közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol együtt voltak. Majd lángnyelvek tűntek fel, és szétoszolva leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és nyelveken kezdtek beszélni, ahogyan a Lélek indította őket.
Ez idő tájt vallásos férfiak tartózkodtak Jeruzsálemben, minden népből az ég alatt. Amikor ez a zúgás támadt, nagy tömeg verődött össze. Nagy volt a megdöbbenés, mert mindenki a saját nyelvén hallotta, amint beszéltek. Nagy meglepetésükben csodálkozva kérdezgették: ,,Nem Galileából valók mindnyájan, akik itt beszélnek? Hogyan hallhatja hát őket mindegyikünk a saját nyelvén, amelyben született? Mi, pártusok, médek, elamiták; és Mezopotámiának, Judeának, Kappadóciának, Pontusznak, Ázsiának, Frigiának és Pamfiliának lakói; Egyiptomból, a líbiai Ciréne vidékéről és Rómából való zarándokok; zsidók és prozeliták, krétaiak és arabok: mi mindannyian úgy halljuk, hogy a mi nyelvünkön hirdetik Isten csodás tetteit!"
Ez az Isten igéje.
ApCsel 2,1-11

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Testvéreim! Senki sem mondhatja magától: ,,Jézus az Úr!", csak a Szentlélek által. A lelki adományok ugyan különfélék, a Lélek azonban ugyanaz. A szolgálatok is különfélék, de az Úr ugyanaz. Sokfélék a csodajelek is, de Isten, aki mindenben mindent véghezvisz, ugyanaz. A Lélek ajándékait mindenki azért kapja, hogy használjon vele. A test ugyan egy, de sok tagja van. A testnek ez a sok tagja mégis egy test. Így van ez Krisztussal is. Mi ugyanis mindnyájan egy Lélekben egy testté lettünk keresztségünk által: akár zsidók, akár pogányok, akár rabszolgák, akár szabadok vagyunk. Valamennyiünket ugyanaz a Lélek töltött el.
Ez az Isten igéji

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a galatákhoz írt leveléből
Testvéreim! Kérlek benneteket, hogy lélek szerint éljetek, s akkor majd nem teljesítitek a test kívánságait. A test ugyanis a lélek ellen tusakodik, a lélek meg a test ellen. Ellentétben állnak egymással, s így nem azt teszitek, amit szeretnétek. Vezessen benneteket a lélek, akkor nem vagytok alávetve a törvénynek. A test cselekedetei nyilvánvalóak: kicsapongás, tisztátalanság, fajtalanság, bálványimádás, babonaság, ellenségeskedés, viszálykodás, vetélkedés, harag, veszekedés, szakadás, pártoskodás, irigykedés, gyilkosság, részegeskedés, tobzódás és ezekhez hasonlók. Mint már előbb mondtam, most ismét kijelentem: Akik ilyeneket művelnek, nem öröklik Isten országát.
A Lélek gyümölcsei viszont: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Ezek ellen nincs törvény. Akik Krisztus Jézushoz tartoznak, keresztre feszítették testüket szenvedélyeikkel és kívánságaikkal együtt. Ha a Lélek szerint élünk, viselkedjünk is a Léleknek megfelelően.
Ez az Isten igéje.
1Kor 12,3b-7.12-13 vagy Gal 5,16-25

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Amikor a hét első napján (húsvétvasárnap) beesteledett, Jézus megjelent a tanítványoknak ott, ahol együtt voltak, pedig a zsidóktól való félelmükben zárva tartották az ajtót. Belépett és így szólt hozzájuk: ,,Békesség nektek!" Miután ezt mondta, megmutatta nekik a kezét és az oldalát. Az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat. Jézus megismételte: ,,Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket." E szavak után rájuk lehelt, és így folytatta: ,,Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek nem bocsátjátok meg, az nem nyer bocsánatot."
Ezek az evangélium igéi.

Szentkép,A keresztény egyházi ünnep története,Pünkösdi Szentkép,A Szentlélek hét ajándéka,Böjte Csaba PÜNKÖSD,A Szentlélek tanúsítja, hogy Isten gyermekei .





EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Szenvedése előtt Jézus így szólt tanítványaihoz: Ha eljön a Vigasztaló, akit az Atyától küldök, az Igazság Lelke, aki az Atyától származik, ő majd tanúságot tesz rólam. Tegyetek ti is tanúságot rólam, hiszen kezdettől fogva velem voltatok. Még sok mondanivalóm volna, de nem vagytok hozzá elég erősek. Hanem amikor eljön az Igazság Lelke, ő majd elvezet benneteket a teljes igazságra. Nem magától fog beszélni, hanem azt mondja el, amit hall, és a jövendőt fogja hirdetni nektek. Megdicsőít engem, mert az enyémből kapja, amit majd hirdet nektek. Minden, ami az Atyáé az enyém is. Azért mondtam, hogy az enyémből kapja, amit majd hirdet nektek.
Ezek az evangélium igéi.
Jn 20,19-23 vagy Jn 15,26-27;16,12-15
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
„Beavatkoztak az alkotásomba”
  2019-06-08 08:03:18, szombat
 
 





,,Beavatkoztak az alkotásomba"


A pápai miseruha készítője a magyar felirat cenzúrázásáról: ,,Beavatkoztak az alkotásomba"
Megdöbbentette a Ferenc pápa csíksomlyói miseruháját készítő Cristina Sabău-Trifut, hogy a Szentatya romániai látogatásának biztonságát felügyelő kormányőrség (SPP) nyomására eltakarták a kazula magyar feliratát. ,,Sajnálatos beavatkozás volt ez az alkotásomba. Nem tartom természetesnek, ami történt" - mondta a Maszol.ro erdélyi hírportálnak a szatmárnémeti egyházművész.
Hatalmas - és egyre inkább politikai jellegű - botránnyá dagadt, hogy utolsó pillanatban módosítani kellett Ferenc pápa egyedi csíksomlyói miseruháját, pontosabban el kellett takarni a kazula hátoldalán elhelyezett magyar nyelvű jelszót (,,Járjunk együtt!"), mert a román kormányőrség (SPP) illetékeseit zavarta a nem hivatalos nyelvű felirat.
Értetlenül és megdöbbenve áll a történtek előtt az egyedi miseruhát szeretettel és nagy örömmel megtervező-elkészítő, a pályán már 35 éve alkotó, római katolikus vallású Cristina Sabău-Trifu szatmárnémeti egyházművész.
,,Nagyon sajnálom, hogy így alakult, sajnálom, hogy beleavatkoztak a munkámba, a művészi koncepciómba. És sajnálom azt is, hogy ekkora botránnyá kerekedett egy olyan esemény körül, illetve annak kapcsán, ami ilyen földi dolgoknál sokkal felemelőbb élményként és emlékként kellene megmaradjon" - nyilatkozta.
Az egyházművész jóhiszeműen cselekedett, amikor a pápalátogatás mottóját magyarul a miseruhára varrta. ,,Ha tudtam volna már a tervezés elején, akkor vagy az egész logót kihagyhattam volna, vagy csak a feliratot - mondta. - Én jóhiszeműen illesztettem bele. Ezt a logót küldték nekem a ferences atyák, értelemszerűen, hiszen erre bólintott rá a Vatikáni Liturgikus Bizottság mint a pápalátogatás hivatalos logójára. Úgy tudtam, hogy a magyar feliratos változat is hivatalos. Senkinek a fejében meg nem fordult, hogy esetleg bármi gond adódhatna."
A módosítást már nem ő hajtotta végre. ,,Az utolsó pillanatban tudtam meg, hogy változtatni kell - idézte fel Cristina Sabău-Trifu. - Én itthon voltam, Szatmárnémetiben, a ruha pedig már Csíkszeredában, nem volt idő visszaküldeni, ezért egy ottani műhelyben oldották meg. Hozzá kell tennem: nagyon ügyesen csinálták, próbálták úgy beleilleszteni az eredeti vonalvezetésbe, hogy ne legyen kirívó, ne lehessen észrevenni első pillanatban, hogy ott "történt valami". Hangsúlyoznom kell azt is: a ferences atyák utolsó pillanatig harcoltak azért, hogy a ruhát ne módosítsák - ugyanis több helyen olvastam, hogy megvádolták őket "engedékenységükért", de amikor már a Vatikáni Liturgikus Bizottság tanácsolta nekik: jobb lenne a felirat nélkül, akkor nem volt mit tenniük, el kellett fogadniuk a javaslatot."
Az alkotó hozzátette: ő is csak a sajtóból értesült arról, hogy a román kormányőrség (SPP) illetékeseit zavarta a magyar nyelvű felirat, akik felvették a kapcsolatot a Vatikáni Liturgikus Bizottsággal, és valahogy meg-, illetve bemagyarázták a Szentszéknek, hogy nem a magyar nyelvű a pápalátogatás hivatalos logója, meggyőzve őket, hogy jobb lenne azt eltakarni.
,,Én jóhiszeműen, nagy szeretettel és örömmel készítettem a ruhát - egységes és szép volt az egész, hála Istennek, és a Szentatya lényét, egyéniségét jellemző meleg színek a szertartáson életet hoztak a ködös, szürke, eső mosta délelőttbe" - mondta a művész.

Forrás: Maszol.ro

Magyar Kur









A Csíksomlyói Szűzanya aranyrózsája
2019-06-02 23:39:11, vasárnap

A Kárpát-medencében jelenleg ez az egyetlen pápai aranyrózsa!

2019. június 1., szombat |

Ferenc pápa a mai, számunkra különlegesen szép szentmise végén aranyrózsát helyezett a csíksomlyói kegyszobor lábához, ezzel is kifejezve Mária és a vidék hívő népe iránti tiszteletét.
A Ferenc pápa által a csíksomlyói Szűzanyának ajándékozott rózsa ezüstből készült, szára 24 karátos arany bevonatú. Körülbelül 84 cm magas, súlya 1200 gramm.
A Kárpát-medencében jelenleg ez az egyetlen pápai aranyrózsa.





Az aranyrózsa (Rosa d'Oro) a pápák különleges adománya, amelyet Mária-kegyhelyeknek ajándékoznak; aranyból készült, illatszerekkel megtöltött rózsa.

Eredetileg az Egyházat szolgálva nagy érdemeket szerzett személyeknek adományozták a pápák. A szokást 1049-ben említik először, mégpedig olyan kontextusban, hogy a pápa kiváló hivatalnokának adományozta a rózsát. Később királyok kapták a kitüntetést, majd testületek is, illetve a 13-14. században már templomoknak is adták. Az első nő, aki átvehette, I. Johanna nápolyi királynő volt 1368-ban; a 17. századtól pedig túlnyomórészt királyi családok nőtagjainak adományozta a kitüntetést a pápa, erényeikért és egyházszolgálatukért.

A 20. század közepe óta a Mennyek Királynőjét, Szűz Máriát tiszteli meg vele a pápa a legfontosabb Mária-kegyhelyeken. Szent VI. Pál pápa 1963-ban a betlehemi Születés templomának, 1965-ben a fatimai, 1966-ban pedig a guadalupei kegyhelynek adományozott aranyrózsa kitüntetést. II. János Pál többek között a częstochowai, a loretói és a lourdes-i Mária-kegyhelyet tüntette ki aranyrózsával. XVI. Benedek pápa a legtöbb Mária-kegyhelyet megtisztelte a kitüntetéssel, amikor felkereste őket (köztük volt Aparecida és Mariazell, a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás-kegytemplom, a cagliari Nostra Signora di Bonaria-kegyhely, a pompeji Rózsafüzér Királynője-bazilika és Altötting). Ferenc pápa a fatimai, a torinói, a guadalupei és a częstochowai Mária-kegyhelyeknek is adományozott aranyrózsát.
Az aranyrózsa az öröm és a szeretet szimbóluma, a régi szertartáskönyvek szerint Krisztus-szimbólum, ily módon adományozása nemcsak egyszerű elismerés, hanem küldetés is: a megadományozottnak Krisztust kell elvinnie a világba.

Még többet olvashatnak az aranyrózsáról ITT. Link

Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Hit  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 86 db bejegyzés
e év: 1170 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2506
  • e Hét: 7971
  • e Hónap: 15444
  • e Év: 132690
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.