Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Én nem félek
  2019-07-31 04:52:11, szerda
 
  '56 után hogy alakult az élete?

Sajnos, nagyon-nagyon nehezen. Most is érzem ennek a súlyát. A gyárban mindig hátrányos helyzetbe kerültem, soha semmiféle jutalomban nem részesültem. '89-ben tudtam meg, hogy a nevem mellé az volt odaírva, hogy 56. Ezért nem tudtam érvényesülni és ezért olyan kevés a nyugdíjam. Olyan dolgokat végeztettek velem, hogy nagyon. Soha nem tudtam miért csinálják ezt velem.

Hogy látja, most már lehet szabadon '56-ról beszélni Mosonmagyaróváron?

Engem még megfenyegettek '89-ben. Telefonon. De én nem félek. És nem hátrálok meg. Kísérem az életem végéig. Engem nem tudnak semmivel se megzsarolni, fenyegetni.

( Interjúrészlet)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magnókazetták
  2019-07-30 04:41:32, kedd
 
  Tegnap átnéztem a régi magnókazetta gyűjteményemet. A felirat nélküliekbe belehallgattam, s az ötvenhatos témájúakat kivettem onnan. Egyet biztos, hogy lejegyzetelek majd és felteszem ide a blogomba is. Gulyás Lajosról fog szólni, kit nem érdemlünk. Ha tudtam volna, hogy a kollégium névadásától (Gulyás Lajos Kollégium) számított hatodik évre megszüntetik, akkor nem javasoltam volna nevünknek, mert ezt a méltatlanságot, amit most el kell szenvednie az emlékezetének, a családjának, emlékmegőrzőjének az helyrehozhatatlan.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Közénk jött és itt is marad
  2019-07-29 11:15:58, hétfő
 
  Cucival akkor kezdődött az életre szóló barátság, amikor elhagyottan, ismeretlen környéken már több napja kereste az új gazdit, a Mamát. Mert ahol eddig törődtek vele, nem tűrték tovább. Nem kell. Távoli városba vitték, ahonnan nem talál haza. Gyorsan kitették, s kutya nélkül hazamentek. Cuci meg gazda nélkül ott maradt az utcán. Lesz, ami lesz vele, a számára ismeretlen városban.
Otthontalan lett. Parkoló kocsik között rohanva még kereste azt, aki idehozta és nélküle ment el. De most, szeretne valakit találni.

Látogatókat gyakran fogadó magyar templom és az öregek otthona körül maradt. Kocsinkból kiszállva, az érkezőkhöz rohangálva, láttuk meg. Aki jött, és minket is, azonnal felfedezett és nem hagyott ki a barátkozásból. Szokásos csóválással üdvözölt. Senki sem tudta kié és miért itt szaladgál.

Az idősek otthonában lakók már ismerik és elmondták, minden délután beengedték és megetették. A közelében ülők csak annyit, hogy néhány napja van az otthonhoz közel, mintha várna valakit. Az idősekkel és dolgozókkal kedves és barátságos.

A dolgozók megértéssel fogadták,de közülük nem akadt, aki hazavinné. Az épületnél, a jövők és menőkhöz szaladgált . Itt nincs senkije. Nincs kihez menjen. Azt a hírt beszélik a hét leghidegebb napja ma lesz.

Az időseket Cuci sorsa érdekli. A legrosszabb lehetőséget képzelik el, és találgatják, hogy mi várhat még rá.
A leghidegebb nap és nincs hova mennie. Napok óta a templom és az otthon körül van. Talán este, mint tegnap, megint megsajnálják és enni kap Cuci.
Cuci órák hosszantartó beszélgetési téma: a gonosz kitagadása, messzire elvinni, gonoszul kidobva. A sorsára hagyni.

Mindenkit megrázott. Néhány idős, saját életük keserűségét és kitaszítottságát ismeri fel. Úgy érzik, sorstársuk lett az utcára kidobott kutya. Neki ez jutott az életből, mint nekünk. A kipenderített kutya az utcán él, mi öregek pedig, idekerülve itt. A szánalmas sorsunk hasonló. A változtathatatlan helyzetükön keseregnek. Az életük elmúlását váró öregek bent, a kutyus meg kint várja az estét, hogy ma mi lesz.

Délután már csak a mi kocsink van ott. Távol tőlünk, az árván magára maradt Cuci tekintget. Az autónkhoz mentünk és a Mama beült. Mielőtt becsukja az ajtaját Cuci észrevétlenül a kocsinkhoz rohant. A Mamához gondolkodás nélkül beugrott és mellé ült. Erre a meglepetésre nem számítottunk . Meglepődve kérdeztem: Most mit csinálunk? Most mi lesz? A Mama Cucira nézett , s így válaszolt: Semmi. Mi lenne? Itt van. Közénk jött és itt is marad. Nem megy sehova .Rekord hideg lesz. Kint nem rohangálhat.

Ekker László
New York
2019. július 19.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az a vélemény, hogy ...
  2019-07-28 11:59:52, vasárnap
 
  Bejegyzés az "azavelemenyem.blogstar.hu" weboldalról.

Gábor véleménye, 2019.03.01.

Halál helyett élet!

Másfél évtizede röppent fel egy ötlet: legyen múzeum a laktanyából. Azóta mi történt az ÜGGYEL kapcsolatban az elmúlt évtizedben?

SEMMI

Az államtól a város tulajdonába került a terület azzal a céllal, hogy szociális intézményt hozzanak létre. Értelmezésem szerint így sem az egész laktanya lett volna múzeum.

Születtek tervek is, hogy ilyen 20. századi múzeum lesz, olyan 20. századi múzeum lesz. És mi történt?

SEMMI

Vagyis született erről egy határozat.

Szó volt Norvég Alapról, hogy majd onnan lesz finanszírozva. De mi lett vele?

SEMMI

Volt szó Európai Uniós finanszírozásról. De mi lett vele?

SEMMI

Kinek a felelőssége az ÜGY? Mindenkié.

Az egyszerű mosonmagyaróvári polgároké. Mert senki nem állt komolyan az élére, és vitte a zászlót, mint 1956-ban. Emberek szervezzünk jótékonysági eseteket! Szakemberek jelentkezését várjuk! Stb. Ehelyett mi történt?

SEMMI

Időről időre néhány cikk, internetes bejegyzés.

Felelősek a helyi civil szervezetek is. Senki sem áll komolyan az élére, és vitte a zászlót, mint 1956-ban. Városi civil szervezetek! Kb. 100.000 forint egy ablak beszereléssel. Kérünk minden szervezetet, hogy fogadjon örökbe egy ablakot! Idén födémszigetelést oldjuk meg. Kérjük a Civil szervezetek támogatását! Ehelyett mi történt?

SEMMI

A felelősség nemcsak a politikusok oldalán pattog, hanem minden városi polgár vállán nyugszik. A szájkarate nem elég. Az ötletelés nem elég.

TANULSÁG

Volt egy ötlet gazda nélkül. Sőt: másfél évtized távlatából ki kell mondani: a terv megalapozatlan. Nincs mellé forrás rendelve. Sem anyagi, sem társadalmi.

MEGOLDÁS

Egy alkalommal Dunakilitiről tértem haza, és füstöt láttam gomolyogni. Az Ipartelepre érve először összeszorult a szívem, amikor láttam a laktanya tetejét égni.

Ahogy néztem, hogyan válik lángok martalékává a tetőzet, az jutott eszembe: Isten büntetése ez, amiért a város nem képes összefogni saját magával.

Emberek! Volt másfél évtizedetek, de ti nem tudtatok összefogni! Most megmutatom én, hogy mi lesz!

Halál helyett élet, gyűlölet helyett szeretet!

Akiknek nem lehetett gyermekük, vagy nem nevelhették fel azokat, mert vérük áztatta a földet, most egy iskolában, amely hitre, tudásra épít, ők tovább élhetnek! Ha a következő generációk ezen a történelmi helyen szívhatják magukba a szeretet iskoláját, a másikért való munkálkodást, akkor volt értelme a halálnak.

Isten áldása kísérje a munkát, amely az építkezésen folyik, és amely az épületekben lesz!

Merjünk nézőpontot változtatni! Halál helyett válasszuk az életet, a gyülölet falait rombolja le a szeretet, az elnyomást váltsa fel a tudás!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ha még egyszer ...
  2019-07-27 04:00:23, szombat
 
  Tíz éve vezetem, szerkesztem a Mosonmagyaróvár, 1956 c. honlapot. ( www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu)
Külön menüpontban gyűjtöm az 56-os emlékműveket, emléktáblákat.
Ebben megtalálható Mosonmagyaróvár, Magyarország megyéi, Budapest, a határon túli magyarlakta területek és az egyes földrészek 56-os emlékhelyei.
Sok kép a saját gyűjtésem, de még több a kapott, küldött emlék.
Több, mint száz településről van képem világszerte.

Ez szép szám, de még sok további ismert vagy kevésbé ismert ötvenhatos emlék, emlékhely van itthon és külföldön is.

Például, ha még egyszer eljutnék Párizsba az biztos, hogy nem hagynám ki a Pere Lachaise temetőt, ahol megnézném azt az 1956-os jelképes sírt, amit 1988. június 16-án avattak fel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
In memoriam Havasmezői József 1950-2018
  2019-07-26 06:15:15, péntek
 
  Aktív politikai éveiben az MDF Győr-Moson-Sopron megyei szervezője, de szerepelt a párt országos választási listáján is.

Mosonmagyaróváron kezdettől segítője, támogatója az '56-os Egyesületnek.

A 2010-es évek elején szervezője és lebonyolítója a helyi Deák Ferenc Közéleti Akadémiának és a Közöttünk élnek - arcvonások c. rendezvényeknek, melyeken Dr. Nagy István polgármester helyi ismert és elismert személyiségekkel beszélgetett.

Havasmezői József rendszeres vendége és látogatója volt a Gulyás Lajos Kollégium történelmi, helytörténeti kiállításainak, előadásainak.

Jómagam itt ismertem meg, s ezen ismeretségnek köszönhető, hogy ajánlásomra, közvetítésemre megkereste első ogy.-i képviselőnket Dr. Székelyhidi Lászlót, hogy legyen a szereplője a Közöttünk élnek estnek. Örömömre a Főorvos Úr elfogadta a meghívást és 2012. május 12-én Ő volt a vendég. Arról a felejthetetlen napról az alábbiakat írtam:

Közöttünk élnek - Arcvonások

Ez a címe Mosonmagyaróváron, annak a közel két évvel ezelőtt kezdődött beszélgető sorozatnak, melynek szerkesztője és szervezője Havasmezői József. A találkozások célja, hogy bemutassa városunk ismert és elismert polgárait egy kötetlen beszélgetés keretében. Állandó helyszíne a helyi Óvárosi Kávéház, ahol havonta egy alkalommal várják az érdeklődőket. A meghívottat dr. Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere, országgyűlési képviselő kérdezi életéről, munkájáról. A bemutatkozásokat különböző fotók és bejátszások teszik még személyesebbé. A kávéházat ilyenkor megtöltik a családtagok, barátok, munkatársak, egyéb ismerősök. A polgármester úr vendégei között találunk egyetemi tanárt, piarista szerzetest, volt minisztert, zenészt, festőművészt, énekmondót, veterán alezredes ejtőernyőst, de orvost, ügyvédet, pénzügyi szakembert és vállalkozót is. A 2012.május 9-ei találkozó vendége dr. Székelyhidi László nyugalmazott belgyógyász, országgyűlési képviselő (1990-1994), a Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület tagja volt. A kávéház zsúfolásig megtelt ismerősökkel,tisztelőkkel,volt kollégákkal, tagtársakkal. A beszélgetés elején a főorvos úr egy-egy fotó felvillantásával mesélt családjáról, gyermek- és diákéveiről, majd ízelítőt adott, a még cserkészként tanult dalaiból is. Orvosi diplomáját a Pázmány Péter Egyetemen szerezte meg. A fiatal orvost 1953-ban helyezték Mosonmagyaróvárra a katonai műszaki alakulathoz, mint honvédorvos. Az 1956.október 26-ai sortűz dörrenéseire dr. Székelyhidi László a műszaki laktanyából azonnal a helyszínre sietett, majd több sérülttel a helyi kórházba hajtott. Katonaköpenyét orvosi köpenyre cserélte és megállás nélkül a sebesültek ellátásán fáradozott. A doktor úr, máig tartó fájdalmas emlékeire, a némaság évtizedeire, majd az 1989-et követő közéleti tevékenységére egy, a Kossuth Rádió,Vasárnapi Újság ( 2011.november 20.) című műsorában elhangzott interjú lejátszásával emlékezett meg. A tragédia súlya ránehezült a hallgatóságra is. Feloldására elszavalta egy versét, melyet 1990-ben, országgyűlési képviselőnek való megválasztása alkalmából írt. A négy év képviselői munkája során számtalan alkalommal szólalt fel a Parlamentben, sürgetve a sortüzek kivizsgálásának megkezdését. Ezeket a beszédeket és a képviselő úr valamennyi publikációját a vendégek a kávéházi asztalokon megtalálták és ott helyben el is olvasták. A főorvos úrnak köszönhetően került sor a magyaróvári mártírok 1991.március 23-ai újratemetésére, melyen Dr. Antall József Miniszterelnök mondott gyászbeszédet. De az ő kezdeményezésére került tábla a Karolina Kórház falára is a sortűz sebesültjeinek ellátásában részt vett orvosok,nővérek emlékére. A helyi közéletben a mai napig aktívan szereplő nyugalmazott orvos minden szinten képviseli az 1956-os Forradalom és Szabadságharc eszméjét. Lehet az idehaza előadás, riport, cikk vagy történelmi pályázat, ő fáradságot nem ismerve vállalja a felkéréseket. Családja révén kapcsolatban áll a kanadai 56-osokkal is, akiknek 2011-ei torontoi megemlékezésükről személyesen küldött tudósítást. Székelyhidi Lászlót, több évtizedes tevékenysége elismeréseként tavaly az 56-os Szövetség Kósa Pál Emlékérem elismerésben részesítette. A gazdag életutat megjárt, népes családját odaadással szerető orvos, feleségének külön is megköszönve az együtt töltött ötvennégy évet, a következő gondolatokkal búcsúzott el vendégeitől: ,,... A megboldogult Antall József Miniszterelnök Úrral együtt vallom, hogy mindennek rendelt ideje van. Keresztény Magyarországot akartam, mert csak annak van jövője. Én a kereszténységem megvallását az esti imáimban mondom el. Uram, nem kérlek, hogy segíts, Csak állj mögém, hisz vagy! Számtalan botlásomat majd máskor megbeszéljük. Az óra jár, a percek ellenem ketyegnek, Sietve próbálom lelkem magasra tárni, Légy majd velem abban a hosszú pillanatban, ÉN URAM!"

Simon Zsuzsanna

Ekkor még nem sejthettük, hogy három héttel később végső búcsút veszünk Székelyhidi Lászlótól.

Havasmezői József emlékét ezért a szervezéséért külön megőrzöm a szívemben, s rovom le tiszteletemet is a sírjánál a Feketeerdei úti temetőben.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Se kőkereszt, se kápolna
  2019-07-25 08:00:01, csütörtök
 
  Két és fél éve gyűjtöm, fotózom és mutatom be a facebook albumomban - sokak nagy örömére - a mosonmagyaróvári járás településeinek szakrális kisemlékeit: az útmenti kereszteket, kiskápolnákat, pléh Krisztusokat (kedvenceim), képoszlopokat, szentek szobrait, kálváriákat, a temetői kápolnákat, kereszteket,...
A huszonhat járáshoz tartozó településből majdnem mindből található emlék, többől a fellelhető összes.
A meglévő fehér foltokat is ideje volna felfedezni. Mint például Károlyháza, Újudvar,Várbalog, vagy Lébényt a maga teljességében.
Hogy mennyire fontos és nyilván hiánypótló ez a gyűjtőmunka azt jól példázza, hogy az elmúlt évben két útmenti kisemlék is megrongálódott, leomlott. Az egyiket, mint tegnap megtudtam helyreállítják, a másikról még nincs semmi információm. Csak a fotók maradtak róla/róluk.
Ugyanakkor vannak felújított, karbantartott példák is a járásban, bár jó néhányukat nem az eredeti állapotukba helyezték, hanem más környezetet teremtettek köré. Ezt mindenki másképp ítéli meg. Én biztos az eredetihez ragaszkodnék minden esetben.
A tönkrement útmenti szakrális emlékek kapcsán többször végignéztem az albumomat és feltűnt valami.
Eddig úgy tapasztaltam, hogy a temetőkben kápolnák és kőkeresztek is vannak. Kőkeresztek biztos. S ez, gyakorlatilag a járás minden településének minden temetőjére jellemző. Vagy mégsem? Nem bizony. De, hogy épp Mosonmagyaróvár Feketeerdei úti temetője fog kilógni a sorból, azt nem gondoltam. Ott ugyanis se kápolna, se kőkereszt. Pedig a huszon... évvel ezelőtt épített temetőbe építhettek volna. Azt, hogy a Nehézkereszt elnevezésű Krisztus szobrot odatették be (szerintem nagyon helytelenül) nem pótolja a temetők mindenkori jellemző építményét a kápolnát és a kőkeresztet.
Hogy ezt miért hagyták el, azt nem tudom, de pótolni illene, hisz az idő múlásával az elhunytak, az eltemetettek száma is egyre nő benne, s ez a temető is központi szerepet tölt be a város kegyeleti - és vallási életében.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
In memoriam Budai Imre
  2019-07-24 04:19:03, szerda
 
  2019. július 23-án a kisalfold.hu weboldalon olvastam, hogy elhunyt Budai Imre Kapuvár alpolgármestere. A fotóalbummal ( Képtáram, Budai Imre) és ezzel a bejegyzéssel szeretném a tiszteletemet leróni előtte és egyben emlékezni rá. Személyesen 2011-ben Kapuvár Szigethy Attila megemlékezésén ismerkedtem meg vele. 2011. augusztus 12-én Ő mondott beszédet Szigethy Attila sírjánál. Én, aki már akkor is gyűjtöttem az '56-os beszédeket kértem, hogy küldje el nekem, hogy egyrészt fel tudjam tölteni az emlekhely1956-movar.egalnet.hu weboldalra, másrészt legyen meg az utókornak. Budai Imre alpolgármester úr már másnap elküldte a beszédét. Levelezésünk most is megvan a postafiókomban. Fájó szívvel búcsúzom én is Tőle. Nyugodjék békében!  
 
0 komment , kategória:  Általános  
A járás '56-os sajtója 2017. január-június
  2019-07-23 05:58:45, kedd
 
  2017.

01.14. Kisalföld
Emlékhely épül az elszármazottaknak

Dunakiliti Önkormányzata szeretett volna az '56-ban ill. az előtte és utána lévő években a faluból eltávozott hetvenkét helybeli emlékére emlékhelyet állítani a temetőben. Megterveztették, a faluval három tervet is véleményeztettek, pályáztak rá, nyertek is, de aztán mégsem valósították meg. Sajnos ennek okáról már nem jelent meg cikk.

01.25. Kisalföld
Új helyre költöznének a piaristák

A piaristáknak a határőrlaktanya épülete nem, de a területe ill. a mellette lévő üresen álló parcella tetszene.
2018.08.23-án a laktanya épülete felgyulladt, tetőzete leégett, a helyreállítás szóba se jött, a helyi védelmet levették róla, az ötvenhatos sortűz ikonikus épületét, amibe 2005 óta a XX.Század Múzeumot tervezték lebontják.

02.17. HÍR 14 Mosonvármegye
Gulyás Lajosra emlékeztek

A Gulyás Lajos Kollégium emlékezett névadójára emléktáblájánál.

03.02. Kisalföld
Vetélkedő ötvenhatról - Mosonmagyaróvár-Salgótarján-Budapest

Nagyon régi álmuk, vágyuk volt a Nógrád megyei Pofoszosoknak ez a vetélkedő. Évekig dédelgették az ötletet. A 60. évfordulós pályázaton nyert támogatásból sikerült megvalósítaniuk. A városok nyertes csapatai a Parlamentben vetélkedtek.

03.08. Kisalföld
Emlékszobája lesz Gulyás Lajos mártír lelkésznek

Levél Önkormányzata pályázott az Emlékévben rá és nyert is 2,5 millió forintot. A hiányzó összeget a település pótolta.

05.18. HÍR14 Mosonvármegye
Gulyás Lajos emlékszobát avattak Levélen

Az egész oldalas cikkben Simon Zsuzsanna részletes beszámolóját adta az ünnepi eseménynek.

05.29. Kisalföld
Bobbie Kalman mosonmagyaróvári forradalma

Cikk A Menekült gyermek - emlékeim az 1956-os forradalomról c. könyvéről. A Kanadában élő és könyvkiadással foglalkozó hölgy már 2006-ban megírta ezt a remek kis könyvét ( nekem is megvan). Azóta szeretné magyarra fordíttatni s Dr. Székelyhidi László meg jómagam is próbálkoztunk vele itthon, de néhány oldalnyi privát fordítás után nem sikerült utat találni hozzá. Ettől függetlenül minden kiállításunkon bemutatjuk a könyvet és a magyar oldalakat is. Igazából az Emlékévi pályázatokon lett volna keresnivalója a könyvnek, s magyarra fordításának.

06.16. Lajta Press
Simon Zsuzsanna'56-os magángyűjteménye a Magyar utcán
Belvárosi Üzletkör, KultUtca

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából megjelent '56-os könyvek, kiadványok, újságok bemutatása a Magyar utcán szabadtéri kiállítás keretében. Simon Zsuzsannának egyébként nem ez volt az egyetlen kiállítása a Kult Utcán. Öt éven keresztül bemutatta minden egyéb más gyűjteményét is (fotó, érem, szalvéta, helytörténet,iskolatörténet, környezetvédelem, Trianon, stb ...) a nagyszámú érdeklődőnek. '56-ost többet is rendezett. Mindenesetre ez a 2017. június 16-ai volt az utolsó. Többet nem hívták.

06.16. HÍR14 Mosonvármegye
Öt éve ment el - In memoriam Székelyhidi László 1928-2012

Simon Zsuzsanna megemlékező írása Mosonmagyaróvár első, rendszerváltás utáni országgyűlési képviselőjéről, az ötvenhatos sortűz áldozatai, mártírjai emlékének örökös őrzőjéről. 2012-ben posztumusz lett Mosonmagyaróvár Pro Urbe díjasa.

07.28. HÍR14 Mosonvármegye
1956-os emlékpont Feketeerdőn

A hivatalos emlékév végére készült el Feketeerdő különleges kivitelezésű emlékhelye. A járás települései közül egyébként még így is, hogy az emlékévben öt millió forintig lehetett pályázni jópáran nem pályáztak, s máig nincs méltó emlékhelyük, pedig ötvenhatos múltja mindegyiknek van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
’56 sajtója – Mosonmagyaróvár 2016-2017
  2019-07-22 04:10:52, hétfő
 
  Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját emlékévvé nyilvánította a kormány 2016. 02.25.-2017.06.16. között. A Magyar Szabadság Évének a közel másfél évre szüksége is volt a sok száz program, esemény, könyv, kiadvány, film, emlékhely, stb ... elkészítéséhez, avatásához, bemutatásához stb... a meghirdetett pályázati lehetőségeken keresztül.
Az alábbiakban Mosonmagyaróvár '56-os sajtójából válogatok az Emlékév (2016-2017) kapcsán a saját, papíralapú sajtógyűjteményemből. Leginkább helyi és megyei újságok megjelenései, cikkei, ajánlói fognak szerepelni egy -egy megjegyzéssel, kiegészítéssel. Az összeállítás időrendi sorrendet követ majd.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 352 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2477
  • e Hét: 3025
  • e Hónap: 3487
  • e Év: 25540
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.