Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
140 éve született Móra Ferenc
  2019-07-19 21:49:19, péntek
 
  A búzamezők énekesének született. Júliusban, aratás idején.
1879-ben ezen a napon, július 19-én született Móra Ferenc. Gyerekkorunk - és felnőttkorunk - kedves írójára emlékezünk
Móra Ferenc a búzamezők énekesének született. Júliusban, aratás idején.
...... ..........



Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Móra Ferenc  
Csodálatos freskót találtak a római Santi Bonifacio e Alessi
  2019-07-19 21:43:06, péntek
 
  Csodálatos freskót találtak a római Santi Bonifacio e Alessio-templomban
Csaknem 900 évig takart el egy fal egy teljesen ép, csodálatos színekkel megfestett képet Rómában az Aventinus dombon - írja a La Repubblica.
...... .....


A megtalálója, Claudia Viggiani művészettörténész elmondta az újságíróknak, hogy a kép jelenleg látható részén nagy valószínűséggel Szent Elek (Sant'Alessio) és a vándor Krisztus jelenik meg.
A felfedezést hosszú ideig tartó keresés előzte meg. Viggiani kíváncsiságát egy levél keltette fel, amelyet 1905-ben Róma műemlék felügyelőségének egyik alkalmazottja írt. A levélben említést tesz egy kitűnően konzervált freskóról, amelyet egy templomtorony megerősítésének munkálatai közben láttak. Arról azonban nem szólt a levél, hogy melyik templomban van a freskó, és ez Rómában meglehetősen megnehezítette a kutatást. Viggianinak egy sor templomot át kellett kutatnia, mire eredményt ért el.
A freskó a 12. században készült. Jelenleg látható része 90 centiméter széles és több mint négy méter magas, a többi, még fallal takart részt ugyanennyire becsülik. A művészettörténész szerint ez is rejt még meglepetéseket.
A freskó színei ma is élénkek: a háttér fekete, az alakok köpenye vakító cinóber, a dicsfények ragyognak. Krisztus tekintete átható.
Szent Eleket a hívők nagy becsben tartják. Akik az évszázadok során valamikor befalazták a freskót, valószínűleg hagytak a falon egy kis rést, hogy a hívek láthassák szeretett szentjüket.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Szent István TV Élő adás
  2019-07-19 21:35:24, péntek
 
  Ifjúsági találkozó és zenés áhitat.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Vegyünk együtt részt a Máriapócsi búcsún!
  2019-07-19 21:28:07, péntek
 
  TEMPLOMOK TITKAI - A csodatévő kegykép - MÁRIAPÓCS
Videó Link

Részletes program itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
2019 évi U 19-es női kézilabda - Csapatunk veretlenül....
  2019-07-19 21:05:46, péntek
 
  2019 évi U 19-es női kézilabda - Csapatunk 6 mérkőzésen veretlenül került a Döntőbe.
Magyarország - Oroszország 29:27

........


A magyar válogatott 29-27-re legyőzte Oroszország csapatát pénteken a Győrben zajló női junior kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjében.
- A két csapat legutóbb május közepén találkozott egymással, akkor a magyarok 38-23-ra győztek, és ezúttal is remekül kezdtek (5-1), sőt Herczeg Lili bravúros védéseire alapozva tovább növelték a különbséget a szünetig (19-12).
A második félidőben nagyon sokat hibáztak a házigazdák, az első hét percben például egy gólt sem dobtak. Az oroszok előbb 20-19-re felzárkóztak, majd egyenlítettek, sőt az 53. percben a vezetést is átvették (24-23). A rendkívül szoros és izgalmas hajrában emberelőnybe kerültek a magyarok, és ezt kihasználva végül kicsikarták a győzelmet.
A legeredményesebb magyar játékos Kácsor Gréta volt hat góllal.
Golovin Vlagyimir szövetségi edző csapata a csoportkörben Ausztriát, Montenegrót és Spanyolországot, a középdöntőben pedig Norvégiát és Romániát győzte le, vagyis továbbra is százszázalékos a tornán.
*.
Döntő mérkőzés vasárnap lesz 17 óra 30 perces kezdettel.
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
2019 egyéni tör vivo V.B. Aranyérmet szerzett....
  2019-07-19 20:35:20, péntek
 
  Siklósi Gergely 21 évesen törvivásban jeleskedett.
Elődöntőbe 15:-9-re verte meg Olasz / Andrea Santarellivel ellenfelét.
Döntőben rém szoros küzdelemben 15:14 Orosz /Szergej Bidánál./ győzte le. [C]ARANYÉRMET[/C]
...... .......


...... ..........


A párbajtőröző Siklósi Gergely látványos és eredményes vívással aranyérmet nyert pénteken a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.
A venezuelai Francisco Limardóval szemben izgalommentes, 15-10-es győzelemmel kezdte a napot a 64-es táblán, majd következett két olyan mérkőzése, amelyet hosszabbításban nyert meg. Az elsőt a Rio de Janeiróban olimpiai bajnok dél-koreai Park Szang Jung, a másodikat pedig a japán Jamada Maszaru ellen, egyformán 9-9 után 10-9-re. A negyeddöntőben könnyebben boldogult Bas Verwijlennel, a hollandot - aki az előző fordulóban Rédli Andrást győzte le ráadástussal - 15-8-ra verte.
A BHSE 21 éves vívója a döntőért az olasz Andrea Santarellivel vívott, és menet közben egy 12-0-s sorozatot produkálva 15-9-es sikerrel lépett tovább, majd a fináléban fordulatos küzdelemben, parádés tusokkal 15-14-re bizonyult jobbnak az orosz Szergej Bidánál.

Éremosztás képei
...... .......


...... .......


...... ........... ........... ......


...... .......


*
- Az övé a magyar válogatott második érme a hazai vb-n, miután csütörtökön a kardozó Szatmári András ezüstérmes lett.

 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Fina vizes V.B. - Férfi női 25 km-es távúszás
  2019-07-19 18:02:10, péntek
 
  A Koreai Köztársaságban zajló vizes világbajnokság pénteki napján a nyílt vízi úszók 25 kilométeres versenyén Rasovszky Kristóf feladásra kényszerült rosszullét miatt.
- A vb fő helyszínétől, Kvangdzsutól 130 kilométerre lévő Joszuban a nyíltvízi úszóversenyek zárónapján eső, hatalmas köd és 23 Celsius fok fogadta a legbátrabb sportolókat, akik nekivágtak a gyilkos távnak. A versenyzőknek nemcsak a távval, hanem az elemekkel is meg kellett küzdeniük, mivel időről időre óriási eső zúdult a helyszínre, jelentős széllel kísérve.
- A férfiaknál 24-en, - a nőknél - akik kilenc perccel később ugrottak vízbe - 19-en indultak.
- Csaknem két óra úszás után a mezőny szinte teljesen együtt volt a férfiaknál. A szám Európa-bajnoka azonban már nem volt köztük: Rasovszky Kristóf kétszer is hányt a verseny közben, így több mint kilenc kilométer megtétele után feladni kényszerült a viadalt.
- A 27 éves Gyurta folyamatosan növelte előnyét, 3500 méterrel a vége előtt már 1:23 perccel járt a mezőny előtt. Az utolsó kör megkezdésekor ugyanakkor látszott, hogy nem bírja a tempót, és úgy tűnt, rosszulléttel is küszködik. Fel is úszott rá gyorsan a boly, és könnyedén megelőzték. A versenyt elképesztően szoros hajrá végén, mindössze három századmásodpercnyi előnnyel a francia Axel Reymond nyerte. Gyurta - aki végül a tizedik helyen ért célba - nem is tudott nyilatkozni, olyan sokat kivett belőle a táv. Mint kiderült, asztmás rohamot kapott a vízben, így az utolsó három kilométeren szinte nem is tudott levegőt venni.
- ,,Tegnap még úgy keltem fel, hogy úgy éreztem, jól regenerálódtam a korábbi úszásokból, jó lesz ez a huszonöt, ehhez képest ma reggel úgy keltem fel, hogy 'most ez komoly, hogy nekem ma öt és fél órát kell úsznom'? Inkább aludtam volna. Aztán végül elkezdtük. Úgy voltam vele, hogy az első három óra szokás szerint könnyű lesz, ehhez képest rögtön feltettem magamban a kérdést, hogy mi az isten történik, mert olyan brutális tempót kezdtek el páran, amire még nem volt példa. Tízezernél úgy éreztem, nem tudom végigúszni, mert elkezdett fájni a vállam. Aztán úgy voltam bele, hogy körről körre haladunk, az utolsó egyenesben meg úgy voltam vele, ha ezt eddig végigúsztam, akkor lehajrázok mindenkit. Sokkal jobban érzem magam, mint tavaly, meg az elmúlt években. Most lettem hatodik, tízen 16., ötön 17., a csapatban nyolcadik, ennél azért sokkal előrébb várom magam minden számban. Viszont úgy gondolom, hogy a jövőre nézve ez egy nagyon jó előjel, mert az úszás nagyon jól ment és nagyon szoros versenyek voltak. Büszke vagyok magamra, hogy teljesítettem az összes számot, mert 26 évesen már lassabban regenerálódik az ember, mint 18 évesen. Ez a 25 egy igazi jellempróba volt" - mondta Olasz Anna, aki minden számban rajthoz állt.
- Sömenek Onon Kata megjegyezte, elsősorban a hullámokkal való folyamatos küzdelem volt a legnehezebb. ,,A legnagyobb probléma a hullámokkal volt, főként a vége felé, ezen kívül nem nagyon volt baj, maximum, hogy a víz fölötti pára miatt nem nagyon láttuk a bójákat. Az eső annyira nem zavart. Az elmúlt évek tapasztalata alapján azt hittem, hogy a háromnegyedétől nagyon rossz lesz, de most ez az érzés csak az utolsó körre volt jellemző. Nagyon elégedett vagyok, nyolcadik lettem, ami pontszerző hely. Szerintem még nem is volt ilyen pontszerzős helyezésem. Tavaly az Eb-n előtte a világbajnokságon sem értem el ilyen helyezést, úgyhogy nagyon boldog vagyok most."

- Eredmények:
Nyílt vízi úszás, férfi 25 km, világbajnok:
1. Axel Reymond (Franciaország) 4:51:06.2 óra
2. Kiril Beliajev (Oroszország) 4:51:06.5
3. Alessio Occhipinti (Olaszország) 4:51:09.5
...10. GYURTA GERGELY 4:52:57.5 óra
Rasovszky Kristóf feladta a versenyt.

Nyílt vízi úszás, női 25 km, világbajnok:
1. Ana Marcela Cunha (Brazília) 5:08:03.0 óra
2. Finnia Wunram (Németország) 5:08:11.6
3. Lara Grangeon (Franciaország) 5:08:21.2
...6. OLASZ ANNA 5:11:51.5
...8. SÖMENEK ONON KATA 5:11:54.7


Minden elismerésem az összes úszónak és nagy GRATULÁCIÓ még annak is, aki utolsónak ért a célba..
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Sík Sándor : A V(il)ág ritmusai / Virradat a V(il)ágon
  2019-07-19 17:30:14, péntek
 
  Még áll a szürkület.
Még alszanak a néma magasok.
Álomban álmodók fölött
Egyedül álmodom ébren.

Csupa álom mindenfelől.
Csak a szürkületi szél
Dudorász víg dallamokat
S a hűs folyó leheli halkan

Kelendő hajnalok próféta himnuszát.
De lassan, messze, fenn,
Fényleni kezd az ormok levegője.
A magasság ragyog!
A magasság ragyog!

És egyre föllebb száll a nap,
És egyre jobban nő a fény,
És egyre szebb és fénnyel ragyogóbb

A magasok világa.
És egyre lejjebb száll az árnyék,
Zöld fenyvesek lejtőin végig,
Csak lefelé, csak lefelé.

Kiszáll a tüzes napkirály
A sugara szomjas kék levegőégbe,
Föl a hegyek fölé.
Reggeli fényben fürdik a világ,
Issza minden az ifjú sugarat,

Minden napfénybe öltözik.
Csak lenn a völgyfenéken,
A félrebúvó hegyzugokban,
Ott húzódik meg a futó sötétség.

Oda, a nyirkos, párás ködvilágba,
Odafut minden, ami fél a fénytől,
Minden, ami sötét,
Ott lapul meg a denevértanyán.

És érzem, hogy ennek így kell lennie:
Hogy ami fény, annak fényleni kell,
És ami fél a fénytől,
Annak rejtőzni félre-zugtanyákon.
Én, én a fény szerelmese vagyok!

Üdvözlégy, fölkelő fény!
Üdvözlégy, fényes fiatal világ!

*

- Még több vallásos vers Sík Sándortól Link

- Szembe a Nappal (1910) Sík Sándor versei Link
 
 
0 komment , kategória:  versek  
A csend s pihenés szükségessége
  2019-07-19 17:20:31, péntek
 
  Szentírásból gondolatok (Mk 6,30-34)
- 1. Nem szorul bizonygatásra: nagyon hangos világban élünk. Zajos maga a környezetünk: az autóáradat, a riasztók hangja, a repülők, a szomszéd ajtajának rendszeres becsapása, stb. Ezt a zajt tovább növel(het)jük mi magunk is: állandó beszéd; akkor is megy a televízió, miközben étkezünk; tömegközlekedési eszközön vagy utcán akaratlanul halljuk mások telefonbeszélgetését, stb.
Talán sokan észre sem veszik, hogy milyen jótékony lenne egy kis csend.
- Mindenekelőtt kell maga a csend, a szó szoros értelmében: ne halljam a riasztót, a zajos szomszédot, a kabóca-koncertet, ne kelljen senki üres fecsegését hallgatnom órákig... Szükség van a csendre.
- A csend, ugyanakkor, nem a zaj puszta hiányát jelenti, hanem annál többet: azt, hogy a szemetet kizárva, azzal foglalkozunk, ami igazán fontos - életünk értékeivel, hiteles eszményeinkkel. Ehhez belső csendre van szükségünk. Ahogy az üvöltő riasztó hangjától nem hallani a madárcsicsergést, úgy lelkem sem hallja meg Isten hangját, ha ,,teletömöm" magamat a világ zajával.
- 2. A múlt vasárnapi evangéliumban Jézus ,,magához hívta tanítványait" és kettesével tanító körútra küldte őket. A mai evangéliumi szakasz arról számol be, hogy a tanítványok visszaérkezve elmondják tapasztalataikat. Hogy milyen élményekről számolnak be, az nem derül ki, de Jézus egy csendes helyre vezeti tanítványait, mert evésre sem jutott idejük. Az élet nem csak munkából áll, szükség van a pihenésre. Viszont Jézus nem időtöltésre s lötyögni küldi őket, hanem velük együtt félrevonul megpihenni. Lényeges mindkét elem: megpihenni, Jézussal. A Teremtés művének hat napra való felosztásával a Szentírás is ezt az isteni parancsot tanítja: ,,Hat napon dolgozzál és végezd minden munkádat. A hetedik napon azonban az Úrnak, a te Istenednek napja van" (Kiv 20,9).
- 3. A vasárnap a pihenés és az összeszedettség ideje. Elsősorban a szentmise által szenteljük meg a vasárnapot. De az egész napunkat igyekezzünk úgy megtervezni, hogy az kikapcsolódás legyen, kizökkenés a taposómalomból. Vajon hányan cselekszünk valóban így? Vagy majd hétfőn ,,pihenjük ki" magunkat a munkahelyen, mert hétvégén túlhajszoltuk magunkat?
Nem arról van szó, hogy ne végezzük el munkánkat, ha történetesen épp vasárnap kell azt megcsinálnunk. De arról igen, hogy a vasárnapunk ne legyen olyan, mint a többi nap. Születésnapom közeledtével egyik munkatársam megkérdezte, hogyan ünnepelek: esetleg kirándulás, mozi, vacsora barátokkal? Válaszomat meg sem várva tette hozzá: ,,végül is mindegy, hogyan, de úgy csináld, hogy ez a nap ne legyen olyan mint a többi".
Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy életünkben legyenek olyan napok, amelyek eltérnek a szokványostól. Olyanok, amikor leállítjuk a motort, kihúzzuk a falból a dugaszt. És ez nem csak a vasárnapra érvényes. Rendszeres belső nyugalomra, elmélyedésre van szükségünk. Nem válhatunk a fogyasztói társadalom részeivé, ahol valaki csak annyit ér, amennyit termel, amennyit dolgozik, amennyi hasznot hoz. Az biztos, hogy nem attól vagyok értékes, ha egyre nagyobb a teljesítményem.
Jézust nagy tömeg vette körül egyfolytában, és ha ezen múlott volna, akkor reggeltől estig taníthatott meg gyógyíthatott volna. Viszont a Szentírás tanúsága szerint gyakran találjuk visszavonulva, magányosan vagy tanítványaival, imádkozva vagy egyszerűen pihenve. Jézus legyen ebben is példaképünk!

Kovács Gergely/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Útravaló – 2019. július 19.
  2019-07-19 17:17:24, péntek
 
  ,,A szombat van az emberért, nem az ember a szombatért." A törvény szolgasága után az Isten gyermekeinek szabadságát adja Jézus. A farizeusok megszólják a tanítványokat, mert megszegik a szombatot azzal, hogy munkát végeznek, amikor morzsolgatják a kalászokat. A törvény a túlértelmezése miatt teherként nyomja az emberek vállát. Pedig Isten szeretetből adta a törvényt, csak az írástudók és farizeusok magyarázataikkal teherré változtatták. Jézus átlépi az emberi magyarázatok rendszerét, és fölmutatja az Atya gyermekei iránti szeretetét. Az emberek közötti kapcsolatban és Isten előtt a legfontosabb feladatod a szeretet, nem pedig a törvény betűjén való rágódás. Szolgai vagy gyermeki a hited?  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 391 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1757
  • e Hét: 13387
  • e Hónap: 46541
  • e Év: 280288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.