Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Epsom só
  2019-08-16 23:53:43, péntek
 
  Az Epsom-só megváltoztatja az életet

Az Epsom-só valójában nem só, hanem egy természetesen előforduló magnézium és szulfát ásványi vegyület. A magnézium segít a szervezetben több mint 35 enzim szabályozásában, és fontos szerepet játszik a testi funkciók koordinálásában és szervezésében. Az Epsom-só egy természetes gyógymód és kezelési lehetőség lehet számos betegség esetében.

Öntsön a fürdővízébe Epsom-sót, amely jó hatással van az ízületben kialakuló fájdalomra és gyulladásra. A fájdalom enyhítése mellett az Epsom-só a duzzanatot is csökkenteni tudja.

Nincs jobb mód arra, mint a sós fürdővíz egy hosszú, fárasztó nap után, hiszen az Epsom-só elősegíti a jó hangulatot és az idegeket is kisimítja.

Arctisztítóként is funkcionálhat. Keverjen össze egy kevés sót a szokásos arctisztítójával, majd masszírozza az arcbőrébe. 5 perc hatóidő után mossa le langyos vízzel, majd kenje be az arcát a szokásos arckrémével.

Mind a magnézium, mind a szulfát segít a szervezetnek az inzulin termelésének és felhasználásának javításában. Az Epsom-só rendszeres bevitele segíthet a vércukorszint szabályozásában, így csökkentve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ráadásul az általános napi energiaszintet is javítja.

Ha esténként egy kevés Epsom-sót szór a fürdővízébe, elősegítheti, hogy a méreganyagok eltávozzanak a szervezetéből.

Ha repedezett az ajka, szórjon egy kevés Epsom-sót egy kevés krémhez, majd ezt masszírozza az ajkába. Ez a megoldás elősegíti az elhalt hámsejtek természetes módon történő hámlasztását.

Az Epsom-só elősegítheti a szív egészségének fenntartását, hiszen javítja a vérkeringést, megóvja az artériák rugalmasságát, megelőzheti a vérrögök kialakulását és csökkentheti a szívroham kialakulásának a kockázatát.

Az Epsom-só jó hatással van az izomfájdalmakra és a görcsökre, hatékonyan hozzájárul a migrénes fejfájás elűzéséhez is. Készíthet egy nyugtató fürdőt is az Epsom-só felhasználásával. Tegyen egy üvegtálba fél csésze tengeri sót, fél csésze Epsom-sót, 2 evőkanál szódabikarbónát, 10-10 csepp fenyő- és rozmaring-illóolajat. Ezt a keveréket öntse a fürdővizéhez. Hetente érdemes legalább 2-3 alkalommal sófürdőt venni, hiszen nemcsak izomfájdalom esetén hatásos, hanem nagyszerű stresszűző is.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A paradicsom gyógyhatásairól
  2019-08-16 22:29:01, péntek
 
 



Miért együnk mindennap legalább egy paradicsomot? Egy közepes nagyságú paradicsom fedezi egy felnőtt számára a napi 3 mg likopin szükségletet. Az egyik legegészségesebb gyümölcs - erőteljesen hűt; édes-savanyú; szaporítja a jin-nedveket; enyhíti a szárazságot és a szomjúságot; tonizálja a gyomrot; kipucolja a májat; általános méregtelenítő; serkenti az emésztést.

Az egyszerű kis paradicsomunk talán az egyik legkedveltebb zöldségünk, egy igazi vitaminbomba melyiknek magas tápanyagértéke, alacsony zsírtartalma, gazdag rost forrása és kicsi kalória száma (10 dekában 22 kalória), alkalmassá teszi fogyasztását diétázók és fogyókúrázók számára is. A Solanacea családjába tartozik és közeli rokonságban áll a krumplival, a paprikával és a padlizsánnal. Általában zöldségnek nevezzük érdemtelenül, mert igazából a paradicsom egy gyümölcsféle.

A paradicsom legnagyobb része víz, az 5-6 százaléknyi szárazanyag felét (3,3 százalék) cukor (glükóz, fruktóz) teszi ki. Tartalmaz még: almasavat, citromsavat, borostyánkősavat, vitaminokat: A Vitamint, béta-karotinból 0,82 mg-ot, B6 Vitamint, C-vitaminból átlagosan 24,2 mg-ot ( már három darab elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét ), E-vitaminból 0,49 mg-ot és K Vitamint. A benne lévő béta-karotin és E-vitamin sejtvédő hatású, ezért főleg bőrünk védelmében és ápolásában játszik fontos szerepet. Ásványi anyagtartalma közül a kálium 294 mg (segít a salakanyagok elszállításában), magnézium 20 mg, kálcium 14 mg, nátrium 6,3 mg emelhető ki, illetve tartalmaz még foszfort, vasat, folsavat, tiamint, niacint és krómot is, ami fokozza a zsírégetést. A már említett solaninon kívűl tartalmaz még egy tomatin nevű, mikrobaölő hatású vegyületet is. A paradicsom legfőbb értéke viszont a magas likopintartalma - semmilyen más zöldség vagy gyümölcs nem tartalmazza ilyen nagy mértékben ezt az antioxidáns hatású vegyületet.

A likopin egy nagyon erős antioxidáns, amely kimondottan antikarcinogén hatásáról ismert. Zsírban oldódó anyag, mely nem ürül ki a szervezetből, mint a C-vitamin, hanem felhalmozódik a szervekben, különösen a mellékvese kéregben, a májban, a herében és a prosztatában. Segít a szívbetegségek megelőzésében, véd a vastag- végbél, prosztata-, mell-, tüdő-, hasnyálmirigyrák valamint a szürkehályog kialakulása ellen.

- A likopin molekulaformája nagyon hatékonynak bizonyul a szabadgyökök károsító hatása ellen. Az azonban még nem teljesen tisztázott, hogy minek köszönheti azt a speciális tulajdonságát, amellyel hatékonyabban védi a sejteket, mint más antioxidánsok - mondja dr. Edward Giovannucci, a Harvard School of Public Health professzora.

Szem előtt kell tartani azt is, hogy nem mindegy milyen formában fogyasztjuk a paradicsomot. A vérplazma sokkal jobban hasznosítja a likopint ha hőkezelt paradicsom termékeket fogyasztunk, a nyers paradicsommal szemben. Hőkezelt formában két és félszer annyi szívódik fel mint nyers formában. A jó hatékonyságot segíti, ha a paradicsom termékeket a jó zsírokban gazdag mogyorófélékkel, vajjal, vagy olivaolajjal fogyasztják.

Egy felnőtt ember napi átlagos likopinigénye 3 milligramm. Egy közepes paradicsom súlya nagyjából 100 gramm. Ez a mennyiség pedig elég ahhoz, hogy fedezze egy felnőtt ember napi likopin szükségletét. Vagyis már napi egy paradicsom is elég a napi likopin szükséglet fedezésére.

Az éretlen paradicsom ellenben nem csak hasznos anyagokban gazdag, hanem sajnos solanint is tartalmaz, mely tulajdonképpen egy igen erős toxin, aminek koncentrációja a gyümölcs érésével csökken, és nem okoz kárt a szervezetben.

A paradicsomlevet nem csak magas likopin tartalma miatt érdemes fogyasztani, hanem a sok más hasznos anyaga miatt is.

A paradicsom legkedveltebb fűszerei a bazsalikom, az oregano, a kapor, a kakukkfű, a fokhagyma, a metélőhagyma, a petrezselyem és a babérlevél.

A nemzeti és nemzetközi étrendi útmutatók azt javasolják, hogy növeljük a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását és legalább napi ötször együnk belőlük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Omega 3 és Omega 6 - fontos az arányuk
  2019-08-16 22:20:25, péntek
 
  Miért fogyasszunk több Omega 3-at mint Omega 6-ot?

Omega-3 zsírsav fogyasztásának fontossága:
Fontos szerepet játszik a magzat és csecsemő fejlődésében; nélkülözhetetlen a magzat agyszövet és szemideghártya érésében. Fontos szerepet játszik a magzat és csecsemő optimális szellemi funkciók kialakulásában; a sejthártyák felépitésében; a zsírok szervezeten belüli szállításában; prosztaglandinok ( hormonszerű vegyi hírvivő anyagok) termelésében; hormontermelésben; gyulladásszabályozásban; vérzésgátlásban; a normális idegműködésben; zsíranyag folyamatok lebonyolításában (fogyásban, testsúly optimizálásban).

Csökkenti az infarktus valószínűségének a bekövetkeződését; a trombózis képződést. Csökkenti a szívritmus zavar felléptét - enyhe vérnyomáscsökkentő hatása is van. Csökkenti az alzheimer kór, pszichés betegségek, depresszió, (bipoláris hangulatzavarok), szkizofrénia kialakulásának kockázatát. Terápiás hatás - psoriázisban, allergiás, gyulladásos és autoimmun megbetegedésekben, pl. Reumatoid arthritiszben, colitis ulcerosa, Crohn betegségben, asztmában, pikkelysömörben, szív- és érrendszeri megbetegedésekben, máj méregtelenítésében, koleszterin és triglicerid csökkentésében.

A hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak - DHA és EPA - jótékony hatásai közül a legismertebb a szív- és érrendszerre gyakorolt hatás, melyet az 1970-es években ismertek fel a kutatók a grönlandi eszkimók tanulmányozásakor. Omega 6 - Ideális arányban az omega 3 hatását segíti. A hidegen sajtolt olajokban található nagyobb mennyiségben, viszont a főzés során kimondottan ártalmassá válhatnak.

Omega 3
Hasonlóan a vitaminokhoz a szervezet az omega-3 zsírsavakat sem képes előállítani, ezért azokat csak étkezés alkalmával tudjuk magunkhoz venni. Az omega-3 azáltal vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, és rugalmasabbá teszi azt, így segítve az összes szervrendszer egészséges működését.

Az omega-3 család bázismolekulája az alfa-linolénsav (LNA). Az LNA leginkább növényi eredetű táplálékokban található, mint például a lenmagolaj, a repceolaj és a dió.

A növényi eredetű ételek nem tartalmaznak omega-3 EPA-t vagy DHA-t, amelyek a halakban és egyéb tengeri élőlényekben találhatóak.

A lenmag (legjobb növényi omega-3 forrás) nagy mennyiségben tartalmaz LNA-t (alfa-linolénsavat), amely az omega-3 zsírok egyik fajtája.

Korábban azt hitték, hogy az emberi szervezet képes az alfa-linolénsavat EPA-vá és DHA-vá átalakítani. Az újabb kutatások bebizonyították, hogy a szervezet csak nagyon kis mennyiségű EPA-t tud ebből előállítani és ez az átalakítás, különösen idős embereknél nem túl hatékony!

Ennek az oka az, hogy az emberi szervezetben nagyon kevés van egy úgynevezett delta-6 enzimből, amely szükséges ahhoz, hogy az LNA-ból EPA-t tudjon képezni. Továbbá ezt az enzimet használja az összes omega olaj, így az omega-6 is. Ha a szervezet omega-6 szintje magas, akkor a delta-6 enzimek száma tovább csökken, mert az omega-6 felhasználja azokat.

Ami szintén figyelemre méltó, hogy amikor lenmagolajat fogyasztunk, utána csökken a vérben a DHA mennyisége, ahelyett, hogy nőne, és ez kedvezőtlen a szervezet számára!

Ezért a lenmagolajjal és egyéb növényi olajokkal nem helyettesíthetjük a halolajban található omega-3 zsírsavakat ( EPA-t és DHA-t)!

Amennyiben az omega-3 halolajból származik, akkor az bizonyosan csökkenti a szívbetegségek kialakulásának rizikóját.

Omega-3 EPA és DHA bevitelhez a halolaj az egyik legideálisabb forrás.

A hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak - DHA és EPA - jótékony hatásai közül a legismertebb a szív- és érrendszerre gyakorolt hatás, melyet az 1970-es években ismertek fel a kutatók a grönlandi eszkimók tanulmányozásakor. Az eszkimók nagyon sok, tengeri állatokból származó zsiradékot fogyasztanak, de ennek ellenére gyakorlatilag ismeretlen körükben a kardiovaszkuláris megbetegedés. Az ezekben a zsírokban nagy mennyiségben előforduló omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerid szintet, a pulzus számot, a vérnyomást és az érelmeszesedést.

Az Omega 3 zsírsav jelentős mennyiségben a tengeri halakban fordul elő, az édesvízi halfajtákban nem található meg.

Fontos megjegyezni, hogy a növényi eredetű omega-3 zsírsavat sokkal nehezebben hasznosítja az emberi szervezet, csakúgy, mint a növényekben található vasat. Továbbá az omega-3 (LNA) tartalmú növényi olajokban az omega-6 zsírsavak is megtalálhatóak, és ezeknek az aránya többszöröse az omega-3 zsírsavnak (a lenmagolaj kivételével, melyben több az LNA omega-3, mint az omega-6).

A halolajokban nincs omega-6, tehát a helyes omega-3 - omega-6 arány visszaállításához érdemesebb halolajat fogyasztani.

Végül is ezek a kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az emberek számos problémája - bőrproblémák, rossz hangulat, ízületi gyulladás, immunrendszeri rendellenességek, depresszió és a sokszor halálos kimenetelű infarktus - részben abból ered, hogy nem fogyasztanak elegendő omega-3 olajat.

Az alapvető zsírsavak mindkét családja szükséges az egészséges élethez. A modern étrend azonban túl sok omega-6 olajat tartalmaz az omega-3 olajhoz képest.

Omega 6

Omega 6 - Ideális arányban az omega 3 hatását segíti. A hidegen sajtolt olajokban van jelen nagyobb mennyiségben, ám főzés után már inkább ártalmas.

Régebben az olajat csak nagyon ritkán használták az emberek és akkor is csak hidegen sajtolt eljárással amit oliva, napraforgó vagy lenmagból préseltek ki. Elődeink a hétköznapokban általában állati eredetű zsírral főztek, töbnyire baromfi vagy disznózsírral. Manapság viszont szinte minden ételben jelen van az Omega 6- zsírsavat tartalmazó olaj, pedig szükségletünket tökéletesen ki tudnák elégíteni a magvakban, gabonákban, csonthéjasokban, szárazbabban, tojásban és háziállatok húsában lelhető zsírsav.

Ellentétben az omega-3 zsírsavakkal, a túl sok omega-6 fogyasztása veszélyes lehet. Nagy mennyiségben hozzájárul a szervezet gyulladásának kialakulásában, felerősíti az ekcémát és az aknét és az ízületi gyulladásokhoz fájdalmat társít.

A megfelelő omega-3 - omega-6 arány 1:5 kellene hogy legyen

Mivel a két zsírsavcsalád aránya létfontosságú, minél több omega-6 olajat fogyasztunk, annál több omega-3 olajra van szükségünk.

Ha nem fogyasztunk elég omega-3 olajat, a magas omega-6-fogyasztás kétszeresen is visszaüt.

Az omega-3 zsírsavak aránya jelentősen lecsökkent a szervezetünkben az utóbbi időben, kezdetben harmadára, aztán tizedére, majd az utóbbi pár évtizedben az egy huszadára! Sajnos azonban nem csak a mennyisége csökkent le, hanem a két esszenciális zsírsav (az omega-3 és az omega-6) aránya is felborult. Az ősidők 1:1-es aránya eltolódott 1:10, majd 1:30 arányra. Ez nagyon veszélyes lehet, ugyanis az omega-3 zsírsavak két fajtáját, a DHA-t (dokozahexaénsav) és az EPA-t (eikozapentaénsav) az emberi szervezet nem tudja előállítani, úgyhogy kénytelenek vagyunk valahogy pótolni.

A természet nyilvánvalóan úgy rendezte, hogy mindkét zsírsavcsaládra szükségünk legyen. Egyensúly - erről szól az egész, s éppen ez az, ami sok ember étrendjéből hiányzik. Az ideális omega-3 - omega-6 egyensúly 1:1 és 1:10 között kellene, hogy legyen!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Jó tudni - az egészségünkért
  2019-08-16 22:11:40, péntek
 
  Omega 3 -Előnyösen befolyásolják például a szem, az agysejtek és az idegsejtek működését, de az immunrendszer megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlenek. Legtöbben a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében betöltött szerepükről, például koleszterincsökkentő hatásukról, a vérrögök kialakulásának gátlásában és az infarktus megelőzésében játszott szerepükről ismerik ezeket a zsírsavakat - jól ismert tény, hogy a sok halat fogyasztó országokban sokkal ritkábbak ezek a problémák, mint ott, ahol alig eszik halat a lakosság. A bőrre is jó hatással vannak, és a szervezetben jelen lévő gyulladásokat is képesek csökkenteni. Kismamáknál segíti a magzat fejlődését, míg a csecsemők esetében az éleslátás kialakulását és a szellemi fejlődést támogatja.

Omega 6 - Ideális arányban az omega 3 hatását segíti. A hidegen sajtolt olajokban van nagyobb mennyiségben, ám főzés után már inkább ártalmas. Az omega-6 zsírsavak jelentősen javítják szervezetünk általános állapotát, hozzájárulnak számos betegség megelőzéséhez, illetve kezeléséhez. Többek között enyhítik a fekély, a csontritkulás, az ízületi gyulladások, a pszoriázis, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, az apátiát vagy hiperaktivitást kiváltó elmezavarok tüneteit, jótékonyan felgyorsítják a pattanások és a bőrgyulladások gyógyulását.

Betain - A betain segíthet megelőzni és egyben kezelni az érszűkületet és segíthet megelőzni az érrendszeri megbetegedéseket. Csökkentheti a vérnyomást, az epekő kialakulásának kockázatát, enyhítheti a gyomorégést, gátolhatja néhány toxin májkárosító hatását, - Daganatok kialakulásának megelőzése, koleszterinszint csökkentése. Segítséget nyújthat az allergia kezelésére és megelőzésére, képes kiölni a szervezetből a helicobacter pylori kórokozót, amely a legelterjedtebb gyomor - bélrendszer baktérium.

A betain javíthatja a sportteljesítményt azáltal, hogy növeli a szervezet energiaszintjét, valamint az oxigén felhasználását, növelheti a test energiaszintjét, segítheti a szervezet méregtelenítési folyamatait, javíthatja a szervezet oxigén-felhasználását, növelheti az állóképességet, késleltetheti az Alzheimer-kór progresszióját, javíthatja az autista betegek állapotát. A betain javíthatja a Dawn-szindrómában szenvedő gyerekek viselkedését és mentális funkcióját, valamint hasznos lehet a csalánkiütések kezelésében.

Miben lelhető betain?

A cékla betain (trimetil-glicin) tartalma rendkívül magas (300-600 mg/kg). A vegyületet először céklagyökérből vonták ki. Az céklagyökér kivonatból 99%-os tisztaságú betain por állítható elő. A betain antioxidáns hatása mára már közismertté vált. Olyan oxidációs folyamatok sorát gátolja a szervezetben, amelyek káros hatásúak.

A népgyógyászat tudva tudatlanul régóta alkalmazta a cékla főzetét daganatos betegségek kezelésére, de elsősorban általános fiatalító szerként fogyasztották. Hamarosan kiderült, hogy az egyik fő szerep a betainé.

Pantoténsav (B5 Vitamin) - A karcsúság és a jó közérzet vitaminja. Fokozott stressztűrés, nagyobb fizikai teljesítmény, energiatermelés, vitalitás, gyulladások megakadályozása, a stressz elhárítása, a zsír lebontása, hasznosítása, szellemi frissesség, koncentrációs képesség, egészséges haj, egészséges bőr, dús és színes haj, a végtagok jó vérellátása és ép idegek. A pantoténsav 24 órán belül szabályosan fel tudja élénkíteni az agyat, megszünteti a szórakozottságot, aggályoskodást, emlékezetgyöngeséget, koncentrációképtelenséget, szellemi restséget és enyhébb depressziót.

Pantoténsavban különösen gazdag élelmiszerek:

Máj, búzakorpa, pisztráng, napraforgómag, hering, makréla, Camembert, rokfort sajt, diófélék, teljes őrlésű gabona, vadhús, színhús, teljes tej.

Kolin - Létezik két B-vitamin-származék, a kolin és az inozit, melyek jelentőségét csak az utóbbi években kezdte felfedezni a biokémia, a vegyészet, illetve az orvostudomány. E két vitamin számos egyéb előnyös tulajdonsága mellett az idegrendszerre, agyunk működésére, a memóriára hat jótékonyan. Mindkettő a lecitin fő alkotóeleme. Védi a májat: segít ellátni méretlenítő feladatát, erős megterhelés esetén (alkohol, drog) valamelyest csökkenti a káros hatásokat, valamint megakadályozza zsírok lerakódását a szervben.

Segíti a zsírégetést: fokozza a szervezet zsírfelhasználását, így diéta mellett támogathatja a zsírvesztést. (Különösen inozitollal). Kolinnal nagyban csökenthető az epekövek kialakulásának valószínűsége és csökkenti a koleszterinszintet.

Pozitív hatással van az emlékezőképesség és más agyi funkciók fejlesztésére. Az Alzheimer-kórban szenvedők esetében bizonyítottan hatásos, és úgy tűnik, néhány ideg- és elmebaj megelőzésében is segíthet.

Hatásos lehet pantoténsavval és tiaminnal (B-vitaminok) gyomorégés ellen.

Természetes forrásai

Szervezetünk részben tehát előállítja a kolint, ehhez egyéb anyagok közreműködése szükséges: a metionin és szerin fehérjeanyagok, (ezeket a hús, a sajt, a tojás és a sajt tartalmazza), a folsav (sörélesztő és zöldfőzelékek fogyasztásával juthatunk hozzá), és a B12-vitamin (májban, színhúsban, halban és tejtermékekben található). Kész kolin vitamin nagy koncentrációban a májban, tojássárgájában, sörélesztőben és a búzacsírában van. Egy koncentrált kolinkúrához pedig a legideálisabb a lecitin.

Niacin (B3 Vitamin) - A niacin a B3 vitamin másik neve. Az egyetlen olyan vitamin, amelynek közvetlen szerepe van a hormonháztartásunk egyensúlyban tartásában. Jelenléte a szervezetünkben elengedhetetlen az energiatermelési folyamatokhoz, a fehérjeszintézishez - és az idegrendszer megfelelő működéséhez. Csökkenti a depresszió tüneteit, értágító, ezáltal vérnyomáscsökkentő hatású, csökkenti a koleszterinszintet is. A bőr egészségét, a vércukorszintet is jótékonyan befolyásolja.

Miben segít a niacin?

- Sejtlégzés - sejtenergia körforgás

- A szénhidrátok, a zsír és a fehérje anyagcseréje

- Az agy anyagcseréje

- Kedélyállapot

- Alvás

- Vérkeringés

- Szívműködés

- Koleszterinszabályozás

- Izmok

- Kötőszövet

- Gyomorsavtermelés

- Gyomor- és bélműködés

- A rossz koleszterinszint csökkentése.

Milyen élelmiszerekben található niacin?

Főként a sovány hús, a máj, a hal, a szárnyas, továbbá a tojás és kis mennyiségben a tej és a főzelékfélék gazdagok niacinban. A teljes őrlésű gabonafélékben, és elsősorban a kukoricában is van jelentékeny mennyiségű niacin, csakhogy kötött formában, vagyis szinte egyáltalán nem hasznosíthatóan.

Riboflavin (B2 Vitamin) -A B2-vitamin vagy más néven riboflavin a B-komplex vitaminok fontos tagja, a táplálékból felszabaduló energia hasznosításában vesz részt. Nélküle a B-vitaminok nem lennének kellően hatékonyak a tápanyagok anyagcseréjében, a sejtek védelmében és az egyes tápanyaghiányok megelőzésében. Riboflavin szükséges a vörösvérsejtek képződéséhez, az antitestek termeléséhez, a sejtlégzéshez és a növekedéshez. Enyhíti a szem fáradtságát, és fontos a szürkehályog megelőzésében és kezelésében. Segít továbbá a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék metabolizmusában, migrénes tünetek enyhítésében. A riboflavin korlátozza a stroke vagy szívroham által okozott sejtkárosodást, és minimálisra csökkenti a különböző méreganyagokból származó légúti sérülések kockázatát.

A riboflavin hiánya ronthatja a vas felszívódását a szervezetben, és gyengíti a pajzsmirigy működését.

A B2-vitamin természetes forrásai

A teljes kiőrlésű gabonák jó forrásai a B2-vitaminnak, de a finomított lisztek még vitaminnal dúsított formában sem megfelelőek. Magas riboflavintartalom található a következő ételekben: máj, sajt, tojássárgája, hal, hüvelyesek, tej, baromfi, spenót, teljes kiőrlésű gabonák és joghurt.

Egyéb természetes források: spárga, avokádó, brokkoli, kelbimbó, ribizli, hínár, zöld leveles zöldségek, gomba, dió és vízitorma. Gyógynövények közül a lucerna, bojtorjángyökér, kamilla, édeskömény, görögszéna, ginzeng, komló, csalán, petrezselyem, borsmenta, csipkebogyó és zsálya tartalmaz B-vitamint.

Kálium - A kálium létfontosságú elem, szervezetünk harmadik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyaga, makroeleme a kálcium és a foszfor után. Elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségben jelen legyen a szervezetben. Részt vesz az ingerület-átvitelben, a sejtek tápanyagfelvételében, a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában, az izom-összehúzódásban. Kiegészítése nem szükséges, csak speciális esetekben (hasmenés, vízhajtás), ekkor azonban orvoshoz kell fordulni! Magas vérnyomás esetében jól bizonyított, hogy nem elég a nátriumbevitel csökkentése magas vérnyomásban szenvedőknél, hanem csak is a magasabb káliumfogyasztással együtt lehet elérni a kívánt eredményt.

Természetes forrásai

Kálium szinte mindenben van. Azt lehet mondani, hogy valamennyi nyers zöldség, gyümölcs gazdag káliumban, ráadásul igen kevés nátrium társul a magas káliumtartalomhoz. ( A banán esetén ez az arány 440:1, a narancsnál 260:1, sárgarépánál 75:1 stb.) Kiemelkedő káliumtartalommal rendelkezik az alapvető zöldségek közül a burgonya és a paradicsom (340 ill. 240mg /100g), a gyümölcsök közül pedig a banán és a narancs (500 és 255 mg). Igaz, vannak élelmiszerek, amelyek még ennél is jóval több káliumot tartalmaznak, pl: szója (1945mg), szárazbab(1120mg), sárgaborsó(1210mg), lencse(1150mg). De jó forrásai még az olajos magvak (dió:1710mg), a húsok és a halak is, a rizs 103, a csirkehús 360, a marhahús 100, a tonhal pedig 190 milligrammot tartalmaz 100 grammonként.

Figyelmeztetések, mellékhatások

Veseelégtelenségben szenvedőknek tilos orvosi felügyelet nélkül káliumkészítményt fogyasztani!

Aki ACE-gátló vérnyomáscsökkentőt szed (benazepril, captopril, enalapril, fosinopril, lisinopril, moexipril, perindopril, quinapril, ramipril, trandolapril), annak csak folyamatos orvosi felügyelet mellett adható külön kálium, egyébként szedése szigorúan tilos!

A kálium megtartó vízhajtók, illetve az aldoszteron hatását blokkoló diuretikumok mellett a káliumkészítmények szedés életveszélyes! Egyéb vízhatjószerek mellett is okozhat problémákat, sőt halált (túladagolva), így csak orvosi előírás szerint szabad vízhajtók mellé alkalmazni. (És magukat a vízhajtókat is.)

Mindenfajta hipokalémiás állapotban (hasmenés, hányás, stb következtében) a pótlásról csak az orvos gondoskodhat!

Terhes és szoptató nők maguktól soha ne kezdjenek kálium étrendkiegészítő használatába!

Mellékhatások

A leggyakoribb mellékhatásai a káliumkészítményeknek az esetleg fellépő emésztési zavarok: gyomorbántalom, hasmenés, hányás. Ritkán előfordulhat bőrkiütés is. Legsúlyosabb mellékhatása a hiperkalémia, ami életveszélyes is lehet, ám ez egészséges veséjű embereknél nem speciális helyzetben (vízhajtózás) szinte kizárt, hogy előforduljon, és akkor is csak extrém adagokat használva.(18 gramm napi bevitelig általában jól tolerálja a szervezet.)

Toxicitás: egyszerre nagyon sok (18 gramm vagy fölötte) káliumkészítmény bevitele már erősen toxikus lehet, ugyanis nemcsak hiperkalémia léphet fel, de a kálium a bélben egyszerre kioldódva ilyen mennyiségben mérgező a sejtekre, ami a bélfal kilyukadásához vezethet. (Emiatt jobbak az elnyújtott hatású káliumtabletták, ha van rá lehetősége, ilyet használjon!)

K vitamin - A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet képes tárolni és elengedhetetlen számos folyamat megfelelő működéséhez. A K-vitamin legfontosabb szerepe, hogy befolyásolja a vér alvadási képességét. Ha a vérben nem képződnének vérrögök, akkor az életveszélyes állapotot okoznak. A K-vitamin segít a fehérjék összetapadásában, ami szükséges a véralvadási faktorhoz. A K-vitamin olyan erős, hogy bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek hatását is képes visszafordítani.

A csontok növekedéséhez és regenerálásához a szervezet több vitamin is használ. A K-vitamin és a D-vitamin együttműködik, hogy a fehérjék beépülhessenek a csontokba. E fehérjék nélkül a csontok nem lennének képesek megkötni az ásványi anyagokat. Egy 1999-es tanulmány bebizonyította, hogy a K-vitamin alacsony bevitele összefüggésbe hozható a megnövekedett csípőtáji törésekkel.

A K-vitamin nélkül a sejtek nem képesek megfelelően növekedni. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a fehérjék beépüléséhez, ami nagyon fontos a sejtek növekedéséhez és termelődéséhez. A K-vitamin tehát a sejt életében is fontos szerepet játszik. A K-vitamin ezenkívül különösen fontos az idegsejtek egészségének megőrzésében.

A K1-vitamint elsősorban a zöld leveles növényekben találhatunk, mint például a zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a spenót, a bimbós kel, a paraj, valamint a tej- és tejtermékek, és a máj. A szervezet számára szükséges K-vitamin mintegy felét K1-vitamin formájában a táplálékkal készen visszük a szervezetbe, a szükséglet másik fele pedig a bélben megfelelő előanyagokból keletkezik a jótékony hatású bélbaktériumok közreműködésével, ez a K2-vitamin. Ebből következik, hogy vegyes táplálkozás és egészséges bélflóra esetén a szervezet ellátottsága kielégítő.

Ajánlott bevitel

Az ajánlások eltérőek a férfiak és a nők esetében. Egy felnőtt férfinak naponta 120 mcg K-vitaminra van szüksége egy nap, míg a nőknek csupán 90 mcg-ra. A sötétzöld leveles zöldségekben igen sok a K-vitamin, de a brokkoliban, a kelbimbóban, a kelkáposztában is nagy mennyiségben találjuk meg. Felszívódásához nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszunk olajokat, például olívaolajat vagy repceolajat, mert ezekben tud a legjobban oldódni ez az anyag.

Kiknek nem ajánlott szedni K Vitamint?

Véralvadás gátló gyógyszereket szedőknek viszont oda kell figyelniük a K-vitamin bevitelére, mivel a nagy mennyiségű vitamin ellensúlyozza a véralvadásgátló szer hatását. Ez nem jelenti azt, hogy a trombózisra hajlamos betegek nem ehetnek például brokkolit vagy káposztát, csak arra kell figyelniük, hogy folyamatosan körülbelül azonos mennyiséget kell fogyasztaniuk ezekből az ételekből. Vérzékeny betegek sem fogyaszthatnak túl nagy mennyiségű K-vitamint a véralvadást segítő gyógyszerrel, mert túlzottan megnőhet a véralvadás veszélye a két szer együttes hatása miatt.

Folát, B12 és B6 Vitamin -

Veszélyes lehet a B-vitamin és a folsav

A folsav, valamint a B-vitaminok szívre gyakorolt feltételezett jótékony hatásának vizsgálatát alig három év után be kellett szüntetni, mivel amellett, hogy semmiféle pozitív eredményt nem sikerült találni, kiderült, hogy a fenti kiegészítők akár még ártalmasak is lehetnek.

,,Az eredmények megerősítik számos nemrégiben megjelent vizsgálat következtetéseit: a B-vitaminpótló kezelés nem csökkenti a szívbetegségek kockázatát, viszont akár még veszélyes is lehet" - mondta el Alice H. Lichtenstein, a bostoni Tufts Egyetem táplálkozástan professzora.

A vizsgálathoz a norvég bergeni Haukeland Egyetemi Kórház kutatóinak csaknem 3100 önkéntest sikerült találniuk. Háromnegyedük különböző adag B-vitamint és folsavat (amely kémiailag szintén B-vitamin) szedett, míg a többiek placebót (hatóanyag nélküli készítmény) kaptak.

A vizsgálatot idő előtt, 38 hónap elteltével le kellett zárni a, miután kiderült, hogy sem a folsav-B12-vitamin, sem a folsav-B6-vitamin kombináció nem fejti ki a remélt hatást a halálozás és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése terén. Az agyérkatasztrófák száma ugyan enyhén csökkent a folsavat szedő betegeknél, ám a rákos megbetegedések aránya valamelyest nőtt, bár egyik sem érte el a statisztikailag szignifikáns mértéket.

A korai befejezésre azért került sor, mert egy másik norvég tanulmány szintén felvetette, hogy a folsav- és B-vitamin-pótlás fokozza a rák kockázatát.

A lényeg azonban Lichtenstein professzor szerint az, hogy nincs rá bizonyíték, hogy a B-vitaminokat érdemes lenne szedni a szívbetegség megelőzésére, vannak viszont ellenérvek. A két vizsgálatot azért indították el, mert megfigyeléses vizsgálatok szerint a homocisztein nevű fehérje magas szintje fokozza a kardiovaszkuláris betegségek rizikóját. A homocisztein szintje 30%-kal csökkent is a három év folyamán a folsavat és B-vitamint szedő résztvevők vérében, ám ez a csökkenés nem járt együtt a várt megelőző hatással.

Az Egyesült Államokban rendszeresen folsavval dúsítják az ételeket, mivel a folsav csökkenti az idegcsőzáródási rendellenességként ismert fejlődési rendellenességek előfordulását. A szakértő tanácsa a napi egy multivitamin tablettán kívül a változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend, nem pedig a különböző, egy-egy vitaminra épülő készítmények fogyasztása.!

Forrás: Medipress illetve Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49264 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1663
  • e Hét: 5241
  • e Hónap: 25103
  • e Év: 200978
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.