Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Rigó Jancsi
  2019-08-22 21:00:46, csütörtök
 
 

hozzávalók / 10 adag
A tésztához
8 db tanyasi vagy bio tojás
8 ek porcukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
6 evőkanál finomliszt
A krémhez
900 ml habtejszín
150 g porcukor
1 ek vaníliás cukor
3 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek zselatin
100 ml tej
A tetejére
200 g étcsokoládé
50 g vajelkészítés



A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral.
A liszthez hozzáadjuk a kakaót. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
A kakaós lisztet beleszitáljuk a cukros masszába, és a habból 1-2 evőkanállal is hozzáadva elkeverjük. Ezután az összes tojáshabot beletesszük, és óvatosan keverve beledolgozzuk.
Kipapírozott tepsibe simiítjuk a tésztát, és előmelegített sütőben megsütjük.
Ha megsült, kivesszük, lehúzzuk a sütőpapírt, kihűtjük, és keresztben, vízszintesen kettévágjuk.

Míg hűl a tészta, elkészítjük a habkrémet.
A tejszínt felverjük majdnem teljesen keményre, beletesszük a cukrokat, és így verjük keményre. Ha kész, beleszitáljuk a kakaót, és óvatosan belekeverjük.
A zselatint elkeverjük egy kis edénykében a tejjel, feltesszük melegedni, és kevergetve addig melegítjük, míg elolvad a zselatin benne. Forralni nem szabad! Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ujjunkkkal ellenőrizzük, ha már nem is langyos, beleöntjük a kakaóshabba, és gyors mozdulatokkal beledolgozzuk.
A kettévágott alsó kakaóslapot egy tálcára, deszkára fektetjük, rákenjük a kakaós tejszínhabot, szépen elsimítjuk, majd ráhelyezzük a tetejét, kissé rá is nyomhatjuk.

Az étcsokit gőz felett felolvasztjuk, beletesszük a vajat, összedolgozzuk, és ráöntjük a tészta tetejére. Késsel elsimítjuk, és hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt forró vízbe mártott késsel kockára vágjuk.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 35x25 cm


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mindegyikünk a másikban egy olyan angyalt keres
  2019-08-22 16:28:51, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Táncoljatok, táncoljatok,különben elveszünk
  2019-08-22 16:22:02, csütörtök
 
  "Táncoljatok, táncoljatok, különben elveszünk" Pina Bausch

Innen vettem (5Ritmus Mozgásmeditációs csoport):
"A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok
(Részletek egy cikkből, ami a Fidelio-n jelent meg: https://fidelio.hu/.../a-tanc-az-emberi-faj-leteleme-mondjak-

-A tudósok szerint a különböző emberi közösségek hamarabb kezdtek táncolni, mint bármi más olyan tevékenységet folytatni, amivel ma az időnk nagy részét töltjük. Miért olyan alapvető ez a látszólag könnyed cselekedet az emberiség számára? Úgy tűnik, a válasz a társadalmi kohézió iránti igényünkkel függ össze, hiszen a tánc egy olyan alapvető összekötő erő, ami az egyéni emberi különbözőségek ellenére képes megakadályozni a társadalmak szétesését.

- A tánc egyfajta ,,kollektív pezsgés", amiben az emberek egyesülnek, és ami így a csoportok összetartozásának gyökerét jelenti. Olyan euforikus áramlást eredményez, amely során az egyéni öntudat feloldódik a közösségi identitásban. Olyan emelkedett állapotba hoz, ami már hasonlatos egy közös spirituális élményhez.

- A közös tánc - különösen szakrális, rituális keretek között - szinte vallási tevékenység. Ezt nemrég Bronwyn Tarr is alátámasztotta a modern tudomány eszközeivel. Mint írja, az embernek természetes hajlama van arra, hogy a mozdulatait másokéval összhangba hozza.
"Amikor a társaink mozgását utánozzuk, és ők is utánozzák a miénket, idegrendszerünkben hasonló idegpályákon mozognak az ideghormonok".

- Biológiai magyarázat ide vagy oda, Durkheim egyenesen odáig megy, hogy tánc nélkül nem is ember az ember. Talán igaza lehet Pina Bauschnak, aki azt mondja:
"Táncoljatok, táncoljatok, különben elveszünk!".




 
 
0 komment , kategória:  Tánc  
Némán elkísérnéd felhőkön át
  2019-08-22 11:35:27, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
"Egy izgalmas kísérlet bebizonyította, hogy az elvárások...
  2019-08-22 11:33:52, csütörtök
 
  "Egy izgalmas kísérlet bebizonyította, hogy az elvárások kikapcsolása és a képzelőerő még igen idős embereket is döbbenetesen meg tud fiatalítani. Néhány évvel ezelőtt Ellen Langer, a Harvard egyetem pszichológus professzora egy csoport öreg, legyengült férfit egyhetes elvonulásra hívott meg. Arra kérte őket, éljenek úgy, mintha húsz évvel fiatalabbak lennének. Szállásukat húsz évvel korábbi stílusban rendezte be, beszerezte a két évtizeddel azelőtt divatos zeneszámokat, sőt az akkori sportesemények hangfelvételeit is lejátszotta a csoport nagy örömére. Vagyis ellenkező irányba fordította a vendégek tudatába beépített jelképes óramutatót. A férfiaknak szigorúan tilos volt bármiről beszélniük, ami a húsz éves 'időzárka' után történt, viszont megtárgyalták az immár huszonéves nagysikerű könyveket, és megnézték a korszak legjobb filmjeit. Dr. Langer arra buzdította őket, hogy az általuk megszokott külső segítség nélkül lássák el mindennapi szükségleteiket. Merész terve bevált: néhány nap alatt a férfiak tartása kiegyenesedett, jobban mozogtak, gyorsabban jártak, élénkebben beszélgettek, sőt még a hallásuk is javult. Minden szempontból túlszárnyalták a kontrollcsoport tagjait, akik az 'időutazás' élménye nélkül töltöttek egy hetet elvonuláson. Vagyis azok, akik húsz évvel fiatalabbnak képzelték magukat, szervezetüket is rá tudták venni az azonnali megfiatalodásra. Azóta több más kísérlet is igazolta, hogy a test alkalmazkodik ahhoz, amit tulajdonosa korához illőnek tekint. Ha pedig ez így van, akkor vállaljunk felelősséget testi állapotunkért és egészségünkért! Az energia a gondolatot követi." (Beata Bishop)

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Vannak dolgok, miket sosem felejt el az ember
  2019-08-22 11:32:34, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Állítom, a férfi a teremtés koronája
  2019-08-22 11:31:11, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  JÓ PASIK  
A menyasszony mindig szép?
  2019-08-22 11:29:33, csütörtök
 
 









-szerintem mindig, - és mindenhol.
 
 
0 komment , kategória:  Szép menyasszonyi ruhák  
A nőknek azért van testük, hogy legyen mit felékesíteni
  2019-08-22 10:14:32, csütörtök
 
  A nőknek azért van testük, hogy legyen mit felékesíteni, arra való, hogy feldíszítsék: már nem arra, hogy szeressék.
Hasonlítanak virágra, hasonlítanak madárra, hasonlítanak száz egyéb dologra, csak nőre nem. Anyáik, mind a letűnt nemzedékek, gyakorolták ugyan a kacérság művészetét, hogy minél szebbek legyenek, de elsősorban a testük közvetlen varázsával akartak hódítani, bájuk természetes hatalmával, azzal az ellenállhatatlan vonzóerővel, amivel a női test a hímek szívére hat. Manapság nincs más, csak a kacérság: a szépítkezés művészete a nagy eszköz és maga a cél is, mert főleg arra használják, hogy borsot törjenek vele vetélytársnőik orra alá, hogy felkorbácsolják meddő féltékenységüket, nem pedig arra, hogy férfiakat hódítsanak.

Guy de Maupassant


 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Boldog nyarat!
  2019-08-22 10:12:38, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  NYÁR  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 277 db bejegyzés
e év: 3944 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1552
  • e Hét: 7209
  • e Hónap: 46821
  • e Év: 275758
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.