Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Seregi Zoltán 65 éves lett a Tüskevár gyerekszereplője
  2019-09-02 19:00:10, hétfő
 
  Femina 2018.06.07
65 éves lett a Tüskevár gyerekszereplője - Tutajos ma így néz ki Link
Seregi Zoltán gyerekszereplőből színházi rendező és igazgató lett.
Fekete István Tüskevár című könyvéből emlékezetes filmsorozat is született: szinte nincs olyan nyári szünet, amikor a köztévé le ne adná. Az 1966-ban készült és egy évvel később bemutatott, fekete-fehér ifjúsági sorozat gyerek főszereplője már 65 éves. Az 1953. június 7-én született Seregi Zoltán egy véletlennek köszönhette, hogy a több mint ötven éve bemutatott alkotásban ő játszhatta Tutajost.
Édesapja, Seregi László, a debreceni Csokonai Színház egykori igazgatója éppen egy televíziós produkciót forgatott, amikor Fejér Tamás, a Tüskevár rendezője a főszereplőre kereste a megfelelő karaktert. - Ott lábatlankodtam a forgatáson, és az ő asszisztense lett a későbbi Tüskevárnak is az asszisztense. Ő kérte meg apámat, engedje meg, hogy megmutasson a rendezőnek, Fejér Tamásnak, mert ilyesforma gyereket keresnek. Apám nem nagyon örült neki, de aztán másnap mégiscsak elvittek
Seregi Zoltán nem tudott szabadulni a színjátszás bűvköréből, de nem színészként, hanem édesapjához hasonlóan rendezőként találta meg a helyét. 1980-ban szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendező szakán. 15 éve a Békéscsabai Jókai Színház rendezője, majd 2015 decemberében egyhangúlag kinevezték a teátrum igazgatójává. Képes összeállításunkban további érdekességeket tudhatsz meg róla.Tutajos és Matula bácsi a Tüskevárban, illetve Seregi Zoltán a Békéscsabai Jókai Színházban. 2018. június 6-án, Noël Coward Vidám kísértet című komédiájának olvasópróbáján. A darabot szeptemberben mutatja be a békéscsabai teátrum.
Bánhidi László - Matula bácsi -, Seregi Zoltán és Barabás Tibor - Bütyök. Az elfoglalt, vidéki rokont, aki Tutajost rábízta Matulára, Zenthe Ferenc alakította.
Seregi a Tüskevár után játszott pár szerepet a József Attila Színházban, A Pál utcai fiúk 1969-es, Fábri Zoltán-féle filmváltozatában pedig a hangját kölcsönözte Bokának, akit az angol William Burleigh alakított.
15 éve a Békéscsabai Jókai Színház rendezője, melynek előbb igazgatóhelyettese, majd 2016 januárjával igazgatója lett, egyhangúlag megszavazták öt évre.
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
50 éves az Egri csillagok
  2019-09-02 18:53:00, hétfő
 
  Femina 2018.10.13
Ennyit változott Vicuska, Gergő és a többi szereplő Link
Ötven évvel az eredeti bemutatója után ismét mozivásznon látható minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmalkotása, az Egri csillagok. Várkonyi Zoltán 1968-ban készült filmtörténeti klasszikusa felejthetetlen színészi alakításokkal és monumentális csatajelenetekkel állít emléket Dobó István és a végsőkig kitartó egri várvédők harcának a török ellen.
A Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum Igazgatóság digitális restaurálási programjában 4K minőségben felújított történelmi kalandfilmet október 14-én a 3. Európai Art Mozi Nap keretében országszerte 11 helyszínen vetítik, majd október 25-től további filmszínházakban is bemutatják.
Az Egri csillagok egykori színészei közül sajnos már nincs köztünk a Dobó Istvánt alakító Sinkovits Imre, Bárdy György, Ruttkai Éva, Gobbi Hilda és Latinovits Zoltán sem, de az akkor fiatal szereplők közül sokan ma is a színházba járók kedvencei. Nézd meg, mennyit változott Cecey Éva, Bornemissza Gergő, Török Jancsi, Miklós deák és János!

Cecey Éva, vagyis Vicuska szerepében a 72 éves Venczel Vera ragyogott, aki Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
Bornemisza Gergely megformálójába a fél ország szerelmes volt. Kovács István 74 évesen is nagyon sármos.
Venczel Vera és Kovács István az Egri csillagok forgatásán és a film jubileumi ünnepségén, 2017 augusztusában.
Török Jancsit a 71 éves, ma már kétszeres Jászai Mari-díjas Benkő Péter alakította.
Miklós deák szerepében a nyolcvanéves, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas Tordy Gézát láthattuk.
Jánost, aki mindig Dobó mögött állt, a nyolcvanéves, Kossuth- és Jászai Mari-díjas Koncz Gábor játszotta.
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Elhunyt Gelecsényi Sára 64 éves korában
  2019-09-02 18:46:15, hétfő
 
  64 éves korában elhunyt Gelecsényi Sára budapesti születésű színésznő, a Mikroszkóp Színpad és a Thália Színház egykori tagja, írja a Bors. Számos színházi szerepe mellett sokan Zsurzs Éva Abigél című tévésorozatából is emlékezhetnek rá, ahol Szabó Anikót alakította. Akit sokan az Abigél című sorozat egyik matulás lányaként ismerhetnek. Ő alakította Szabó Tündét. Szabó Magda azonos című regényéből 1977-ben Zsurzs Éva készített négyrészes, színes tévésorozatot, amit a következő évben mutattak be, és ami a mai napig nagyon népszerű, amikor a köztévén ismétlik.
Halálhírét Rátonyi Hajni, Rátonyi Róbert lánya jelentette be közösségi oldalán.

- Gelecsényi Sára 1954. november elsején született Budapesten. Érettségi után elsőre felvették a Színművészeti Főiskolára, ahol 1977-ben diplomázott Kazimir Károly osztályában. Még ebben az évben beválogatták az Abigél című sorozat szereplői közé, ahogy több frissen végzett osztálytársát is, így Zsurzs Katit, Rátonyi Hajnit, Németh Nórát és Dzsupin Ibolyát is.
Képen: Zsurzs Éva rendező (középen) az Abigél egyik jelenetét állítja be. A bal oldalon Zsurzs Kati, a jobbon Egri Kati és Gelecsényi Sára.
...... .......


Pályáját 1977-ben a Mikroszkóp Színpadon kezdte, 1982-től a Thália Színház tagja volt, 1992-ben ismét a Mikroszkóp Színpadhoz szerződött. Leggyakrabban kabaréjelenetekben szerepelt, számos tévéjátékban is láthatták a nézők, szerepelt a Kisváros és az Öregberény című sorozatban is.Önállóan és Karsai Istvánnal is készített gyermekműsorokat. A Szeplős Pötyi című zenés gyerek előadást íróként is jegyzi. A Kormorán együttessel 1989-ben jelent meg kislemeze Hej, halihó...! - Kerek ez a világ címmel.

- Az Abigél szereplői egykor és most az Abigél szereplői közül sokan sajnos már nincsenek az élők sorban. A Torma Gedeon bőrébe bújt Básti Lajos a bemutatót már nem érhette meg, 1977 júniusában örökre lehunyta a szemét. A Horn Micit játszó Ruttkai Éva 1986-ban, a főszereplő Vitay Georginát alakító Szerencsi Éva 2004-ben, Kőnig tanár úr megformálója, Garas Dezső 2011-ben hunyt el. Az Abigél színészei közt vannak viszont olyanok, akik a mai napig aktívan dolgoznak. Képes összeállításunkban megnézheted, hogy néznek ki napjainkban a sorozat sztárjai.

*
- Az Abigél szereplői ennyit változtak 40 év alatt. Link
Pirosi Ildikó alakította a bájos Zsuzsanna nővért. A 71 éves színésznő a Turay Ida Színházban játszik 2010 óta.
A Murai bőrébe bújó Rátonyi Hajni 2018 nyarán ünnepelte 63. születésnapját, a bájos színésznő jelenleg szabadúszó.
Zsurzs Kati 2019 januárjában ünnepli 64. születésnapját. A színésznő Tolnay Klári Művészeti díjat kapott 2018 augusztusában. Az RTL Klub A mi kis falunk című sorozatában ő játssza Piroskát.
64 éves Bánfalvy Ágnes volt Torma Piroska. Színházi szerepei mellett saját színistúdiót vezet, és filmezik is - például az amerikai, de itthon forgatott A kém, aki dobott engem című filmben is játszik.
65 esztendős Egri Kati Bánki Anna bőrébe bújt az Abigélben. Jelenleg szabadúszó, a Karinthy Színházban több darabban is játszik.
74 éves Kovács István éveket is letagadhatna a korából. A sármos sztár Kuncz Ferit testesítette meg. Nemcsak színész, hanem rendező is.


- Abigél III-IV.rész (Teljes film, 1978) videó Link Lejátszási idő 2 és fél óra
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Ezen a héten ilyen idő lesz.
  2019-09-02 18:27:11, hétfő
 
  Nagyobb kép Link

...... ........... ............

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
A mustármagok hatalmas fává nőjenek
  2019-09-02 18:15:18, hétfő
 
  2019. szeptember 2.
A Veresegyházi Katolikus Gimnázium közössége birtokba vehette az iskola új épületét, amit tanévnyitó szentmise és ünnepség keretében adtak át, illetve áldott meg Marton Zsolt váci megyéspüspök.
...... ...........


Szeptember 1-je számunkra, akik a Föld északi féltekéjén élünk - még ha már nem is vagyunk diákok - egy új időszak kezdetét jelenti. A Veresegyházi Katolikus Gimnázium közössége számára idén különösen is, hiszen birtokba vehették az iskola új épületét, amit tanévnyitó szentmise és ünnepség keretében adtak át, illetve áldott meg Marton Zsolt váci megyéspüspök.
- A megyéspüspök szentbeszéde végén azt kérte: ,,Hívjuk meg együtt Jézust ebbe az iskolába, de ne vendégnek, hanem lakónak!"
...... ......


- Végezetül, a bejárat előtti szalag ünnepélyes átvágása után Marton Zsolt püspök megáldotta az épületet, kérve minden itt tanuló diák és tanáraik számára Isten, a tudományok Ura kegyelmeit.
...... .....



Bővebben Link

*
- Megkezdődött a tanítás az új veresegyházi katolikus gimnáziumban 2017 évben
...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Rozmaring - tenger harmata - alkalmazása
  2019-09-02 17:07:29, hétfő
 
  Az apró tűlevelekre emlékeztető, friss illatú rozmaring nagyszerű kiegészítője a tavaszi ételeknek, csirkének vagy bárányhúsnak, de nemcsak ezért érdemes rendszeresen fogyasztani: az agyunknak, a hangulatunknak és a testünknek is jót tesz.
...... .....


A rozmaring a mediterrán térségből származik, az ókori Görögországban és Rómában is rendkívül népszerű volt, és már ekkor úgy tartották, hogy javítja a szellemi képességeket: a vizsgára készülő diákok például rozmaringszálat tűztek a hajukba, hogy jobban tudjanak tanulni. A 16. századtól pedig az emésztés javítására használták.
A modern tudományos kutatások pedig bizonyították, hogy a rozmaringban antioxidáns, antibakteriális, antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat egyaránt találunk.
- A rozmaring csökkenti a gyulladásokat
A növény nagyon hatékonyan csökkenti a fájdalmakat - például a fejfájást és a migrént, hátfájást, az ízületi fájdalmakat, a menstruációs görcsöket, a köszvény okozta kellemetlenségeket -, enyhíti a gyulladásokat és a vérkeringést is javítja. Ennek köszönhetően az oxigén és a tápanyagok gyorsabban jutnak el a sejtekhez, melyek működése is hatékonyabbá válik. A gyulladást és a fájdalmat a leghatékonyabban a rozmaring illóolaja enyhíti: keverjünk belőle néhány cseppet olíva-, búzacsíra- vagy édesmandula-olajba, és ezzel masszírozzuk meg az érintett területeket. A rozmaring vérkeringésre gyakorolt jótékony hatását az is kihasználhatja, aki dúsabb, egészségesebb hajat szeretne: a növény nemcsak a hajhullás és a haj elvékonyodása ellen hatékony, de a korpásodást is enyhíti. A rozmaring jót tesz az agynak és javítja a memóriát
A rozmaring kiemelkedően jó hatással van a kognitív képességekre, javítja a koncentrációt, jót tesz a memóriának is, emellett pedig a stressz hatásait is csökkenti. A rozmaring illóolaja nagyszerű hangulatjavító és nyugtató: egy 2013-as kutatás szerint azok, akik egy órán keresztül rozmaring illóolajjal illatosított szobában tartózkodtak, a hangulatuk javulásáról és a stressz csökkenéséről számoltak be. Gyógynövények stressz és depresszió ellen - kattintson tovább!
- A rozmaring erősíti az immunrendszert és véd a fertőzések ellen
A rozmaringban található antioxidáns vegyületek az immunrendszerünket is erősítik, és védenek a különböző betegségek ellen, illetve segítik a szervezetünket abban, hogy hatékonyabban győzze le a fertőzéseket. A rozmaringban lévő fitokemikáliák, például a karnozol, a rosmadial vagy a mairin védik a sejtjeinket az oxidatív stressz károsító hatásaitól, így bizonyos súlyos krónikus betegségek rizikóját is csökkentik.
- Évszázadok óta ismert a rozmaring emésztésjavító hatása is: kiegyensúlyozza az epehólyag működését, enyhíti a puffadást, a székrekedést vagy a fokozott gáztermelődést is. Annak is javasolják a rozmaringot, aki étvágytalansággal küzd.

Rozmaring, mint fűszernövény
....


A fűszernövények nagy részéhez hasonlóan a rozmaring is a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik.
Ősidők óta ismert fűszer- és gyógynövény. Az ókori görögök úgy tartották, hogy serkenti az agyműködést, ezért a diákoknál mindig volt egy-egy rozmaringágacska. Később a szerelmesek hűségének a jelképe lett, s mint a hűség és a tisztaság jelképe, a mai napig az esküvői asztalok gyakori dísze. Neve - Rosmarinus officinalis - őshazájára, a párás tengerpartra utal. A név jelentése a ,,tenger harmata". A Kárpát-medencébe a rómaiak hozták, akik egész Európában, még a Brit-szigeteken is elterjesztették és népszerűsítették.
A növény jellemzői
Az ajakosok családjába tartozó félcserje gyökérzete fás, erősen elágazó, fiatalabb korban fehér, később barna színű. Dúsan elágazó szára 0,5-2 m magasra nő meg. Ágai elég gyengék, fiatalabb korban szürkésfehérek, később színük sötétedik és kérge pikkelyessé válik. 1-4 cm hosszú és 2-3 mm széles, tűszerű levelei szálasak, ülők, tompa végűek. Szélük begöngyölődött, bőrnemű, a fonákon szürkén nemezes, felül csupasz. A jellegzetes aromatikus, kámforra emlékeztető illatot a mirigyszőrben levő illóolaj okozza. Virágzási ideje hosszú, meghaladja a két hónapot (május-július).
Környezeti igénye
A téli hideget nehezen viseli. Melegigényes. Bár közepesen fényigényes, szereti a tűző napot. Sok napsütés hatására nemcsak dinamikusan növekszik, hanem az illó- és aromaanyagai is ekkor alakulnak ki. Ennek ellenére félárnyékban, ablakokban, verandán is kiegyensúlyozottan növekszik. Nagyon jól tűri a szárazságot. Akár hetekig is képes meglenni csapadék nélkül (200-300 mm évi csapadék is elég számára).
Talajban nem válogatós, de a lúgos, kissé meszes talajt szereti a legjobban. Humuszos, gyorsan melegedő talajokon kívül homokon is termeszthető. Rossz talajadottság esetén nagyobb cserépben, konténerben, tenyész edényben nevelhetjük.
Védett helyen 4-5 évig is egy helyen maradhat (áttelelhet), telepítése előtt szerves trágyával és műtrágyákkal töltsük fel a talajt. Pontos tápanyag-utánpótlási értékeket a talajvizsgálati eredmények ismeretében lehet adni. Tájékoztatóul: vegyes műtrágyából 0,1-0,2 kg tiszta hatóanyagot számítsunk 10 m²-re (nitrogén-foszfor-kálium-arány: 1:1:4).
Termesztése
Alapos talaj-előkészítést igényel. Előveteményre nem igényes, bármilyen növény lehet, csak gyommentes, sima talajt hagyjon maga után. Az őszi mélyszántás és a szervestrágya-bemunkálást követően tavasszal, a májusi ültetésig tartsuk gyommentesen a talajt. Különösen az évelő gyomok (szulákfélék, aszat stb.) irtására fordítsunk nagy figyelmet.
Szaporítására többféle lehetőség kínálkozik. A magvetés és palántázás elég nehézkes és sok gonddal jár. Jóval egyszerűbb a szaporítóanyagot bujtassál vagy dugványozásával nyerni
A nyáron szedett 10-15 cm-es, 3-4 rügyet tartalmazó hajtásvégek szabad földön is igen könnyen meggyökeresednek. Gyorsabb az eredés, ha a dugványok alsó, földbe kerülő végén az utolsó rügyet hagyjuk meg a vágástól 2-3 cm-re, míg kihajtáskor csak a legfelső, 1-2 rügyből eredő hajtásokat engedjük nőni, a többit törjük ki. A gyökereztetéshez 20°C körüli hőmérsékletet és állandó talajnedvességet igényelnek. Téli takarásukról ne feledkezzünk el, mert a fiatal növények fokozottan fagyérzékenyek. Egy év múlva a szépen meggyökeresedett dugványok végleges helyükre ültethetők.
Ha nagyobb összefüggő felületet szeretnénk kialakítani, akkor a töveket egymástól 50-60 cm-es távolságra helyezzük el.
Az első két évben ügyeljünk a gyommentesítésre. Egyéb munka szinte nincs is vele, mert kifejezett kórokozója vagy kártevője nincs, így növényvédelmet nem igényel. Többéves, idősödő ültetvényben előfordulhat tömlősgomba-fertőzés vagy gubacslégy-kártétel.
A fiatal, egy-két éves növényeket a kitakarás után vagy a kiültetést követően vágjuk vissza, mert így dúsan elágazó bokrokat kapunk. A metszést a nyár folyamán is megismételhetjük. Ősz vége felé a töveket takarni kell, vagy fel kell szedni és fagymentes helyre vinni. A felszedett és becserepezett töveket világos, alacsony hőmérsékletű helyiségben, mérsékelt öntözés mellett teleltethetjük át. A rozmaring télen is hoz új hajtásokat; a lakást is díszíti és közben kellemes illattal frissíti a levegőt.
A telepítés évében csak egyszer, a további években kétszer vághatjuk. Az első vágást a virágzás kezdetére időzítsük, míg a másodikra szeptember hónapban kerülhet sor. A betakarításnál ügyeljünk arra, hogy az elfásodott részeket már ne vágjuk le. A többéves bokrok hajlamosak a felkopaszodásra, melyet a szárazság és a fényszegénység felgyorsíthat. Az erősen felkopaszodott ágakat vágjuk vissza, majd öntözéssel serkentsük új, fiatal hajtások növesztésére.
A virágzáskor szedett hajtásokról a leveleket fosszuk le és vékony rétegben kiterítve, árnyékos helyen szárítsuk meg. A szárítmányt, a többi aromás fűszerhez hasonlóan, jól záródó edényben tároljuk, hogy csökkentsük az illóolaj-veszteséget.
Felhasználása
Illat-, gyógy - és fűszernövényként is termesztik. A biokertészek igen nagyra becsülik, főzetének kitűnő rovarirtó hatást tulajdonítanak.
A levelekben előforduló rozmaringsav gyulladáscsökkentő hatású. Kiválóan használható a reumás panaszok enyhítésére, idegzsábánál bedörzsölő vagy gyógyfürdőként, ajánlják alacsony vérnyomás, illetve a lábak keringési elégtelenségeinél is. Belsőleg önmagában ne vagy csak igen óvatosan használjuk, de a szélhajtó, illetve az emésztést elősegítő teakeverékekben igen jó hatású. Illóolaja a húsfélék tartósítását is kiválóan elősegíti amellett, hogy kellemes ízt is ad.
Étvágyfokozó, illetve emész­tést elősegítő hatását használják fel az ételkészítésnél, amikor a baromfi-, bárány-, vadhúsokat sütés előtt rozmaringlevéllel szórják be. Hasonló hatást érhetünk el, ha a burgonya, borsó, spárga főzőlevébe rozmaringágat dobunk. A ma oly népszerű flekken- és roston sütésnél is egyre gyakrabban használják.
Egyes helyeken a borok ízesítésében is szerepet játszik. Akár a konyhában is tartható, jól mutat függő cserépben.

- Rozmaring termesztése a fűszerkertben Link

...



...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Együtt lovagoló család
  2019-09-02 13:02:55, hétfő
 
  ...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek nyárra  
Az új veszprémi érsek első útja a hajléktalanokhoz vezetett
  2019-09-02 12:58:35, hétfő
 
  Udvardy György: ,,Az egyházmegye egyik nagyon fontos tevékenysége a sorsközösség-vállalás, az osztozás, valamint az, hogy ezek élményét is meg tudjuk osztani másokkal"
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi intézményét, a Befogadás Háza Nappali Centrumát látogatta meg Udvardy György veszprémi érsek beiktatása napján, augusztus 31-én délután.
Az intézményben Bondor Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Dunántúli Regionális Központjának vezetője és Vágner Milán intézményvezető fogadta az újonnan beiktatott főpásztort. Udvardy György érsek együtt imádkozott a megjelentekkel, majd étellel vendégelte meg a hajléktalanokat. ,,Az egyházmegye egyik nagyon fontos tevékenysége a sorsközösség-vállalás, az osztozás, valamint az, hogy ezek élményét is meg tudjuk osztani másokkal - fogalmazott az új érsek a Befogadás Háza Nappali Centrumában tett látogatása alkalmával.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Tenyérből etetve
  2019-09-02 10:52:04, hétfő
 
  ...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Játék az egérrel
  2019-09-02 10:49:54, hétfő
 
  ...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 354 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 17593
  • e Hónap: 30269
  • e Év: 264016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.