Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek - könyv és film
  2019-10-24 22:32:54, csütörtök
 
  Részlet az írásból videó Link

- A gyertyák csonkig égnek 2005 (Teljes film) Link Lejátszási idő: 1 óra 30 perc
Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek színes, magyar játékfilm, 89 perc

rendező: Iglódi István
író: Márai Sándor
forgatókönyvíró: Pozsgai Zsolt
operatőr: Szalay András
zene: Frédéric Chopin
vágó: Kiss István

szereplő(k):
Agárdy Gábor (Konrád)
Avar István (Henrik)
Tompos Kátya (Krisztina)
Csernus Mariann (Nini)
Mihály Pál (Vadász)

Márai Sándor világsikerű regénye a késői leszámolás drámája. Két fiatal katona, két testi-lelki jó barát negyven évvel ezelőtt - és két gyanakvó, megkeseredett, lelkiismeret furdalásokkal teli öregember most. A két dátum között az üresség. Nem találkoztak a negyven év alatt, egyikük a trópusokon katonáskodott, a másik a katonai szolgálat letelte után ült csak kastélya könyvtárában, és a spalettákat bámulta. De most találkoznak, és kezdődhet a leszámolás. Mi történt akkor, azon a negyven évvel ezelőtti napon? Miféle halálos bűn követel most tisztázást? A kérdések, szenvedélyek mögött egy halott: Krisztina, egyikőjük szeretett felesége. Hasonló szenvedély volt a két barát részéről akkor, ugyanezen nő iránt. Az egyik csalt és menekült, a másik maradt, de nem nyújtott kezet a bajban Krisztinának. Most mindketten szembesülnek az árulással. Most, amikor már elfogytak a gyertyák. Csonkig égnek.
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Óriási EL-bravúr - férfi labdarúgás
  2019-10-24 21:50:56, csütörtök
 
  Moszkvában verte a Fradi a CSZKA-t
CSZKA Moszkva - FTC 0:1
Góllövő: Varga Roland
A Ferencváros Varga Roland találatával 1-0-ra nyerni tudott a CSZKA Moszkva otthonában: a csereként beállt játékos a 86. percben szerezte meg a találkozó egyetlen gólját. Az FTC közel 15 év után győzött újra főtáblán nemzetközi kupamérkőzésen. Az oroszok rengeteg ziccert hagytak ki a meccsen, Dibusz Dénesnek is nagy bravúrjai voltak, egyszer pedig a kapufa segítette ki a magyar bajnokot. A Fradi három mérkőzésen négy pontot gyűjtött és a csoport harmadik helyén áll, kettővel elmaradva az Espanyoltól vereséget szenvedő Ludogorectől. A CSZKA nulla ponttal az utolsó.
Nagyjából azt kaptuk az első percektől kezdve, amire számítani lehetett: a moszkvaiak az elejétől kezdve nagy nyomás alá helyezték a Ferencvárost, már a magyar térfélen letámadtak és elég sokszor labdát is szereztek. Jöttek is a hazai helyzetek, ám azok rendre kimaradtak, vagy Dibusz védett.
Kissé váratlanul, de Tokmac is ziccerbe került egy előrevágott labda után a 19. percben, azonban a hosszú alsó sarok mellé célzott.
Nem sokkal később kapufáig jutott a CSZKA, Ahmetov megpattanó lövésénél már Dibusz is verve volt, de ezt is megúszta az NB I bajnoka. A magyar kapusnak még a félidő végén is ziccert kellett hárítania
A fordulás után bátrabb volt a Ferencváros, ugyanakkor a nagy lehetőségek továbbra is a moszkvaiak előtt adódtak, Dibusz tartotta továbbra is meccsben a csapatot. A 72. percben alighanem ő is tehetetlen lett volna egy sakk-mattra játszott szituáció után, Csalov azonban még csak a kaput sem találta el ordító helyzetben.
Szerhij Rebrov a hajrára küldte be Isaelt és Vargát, és ezek voltak a nyerő húzások.
A 86. percben Isael lőtt, és bár középre, Akinfejev rossz helyre ütötte a labdát, Zubkov szedte össze a kipattanót, centerezett, a két perccel korábban beálló Varga pedig közelről a hálóba lőtt:
Kissé paprikás lett a végére a mérkőzés, azonban a Ferencváros higgadt tudott maradni, és megőrizte az előnyt.
A Ferencváros közel 15 év után nyert újra főtáblán nemzetközi kupamérkőzést, akkor az UEFA Kupa csoportkörében a Hearts vendégeként győzött ugyancsak a 1-0-ra.
Sikerével a Ferencváros a harmadik a H csoportban, a CSZKA pedig pont nélkül továbbra is az utolsó. A következő körben, november 7-én újra találkozik egymással a két csapat, akkor már Budapesten. A csoport másik mérkőzésén az Espanyol (7 pont) a Ludogorec (6 pont) otthonában győzött 1-0-ra, és a csoport élére állt.
CSZKA Moszkva: Akinfejev - Kucsajev (Bistrovic, 61.), Gyivejev, Magnússon, Karpov, Mário Fernandes - Ahmetov (Lucas Santos, 75.), Vlasic, Obljakov - Sigurdsson (Bijol, 80.), Csalov

Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics, Botka, Blazic, Civic - Sigér, Haratyin, Ihnatyenko - Zubkov (Dvali, 89.), Boli (Isael, 72.), Tokmac (Varga R., 84.)
Sárga lap: Bisztrovics (78.), Magnusson (90+2.) illetve Sigér (74.), Haratin (90+2.)
Dibusz Dénes
...... ........... ........

 
 
0 komment , kategória:  Külföldi foci  
Pongrácz Gergely 1956 Corvin közi hős
  2019-10-24 12:12:42, csütörtök
 
  Pongrácz Gergely, erdélyi magyar ember, az 1956-os forradalom alatt a Corvin-köz parancsnoka volt! Hallgassuk meg Simon V. László riportját a szabadságharc évfordulóján. A hősök előtt tisztelegve, eszmélődő igaz ünnepet kívánva, Csaba testvér

Pongrácz Gergely 1956 Corvin közi hős Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  1956 október 23  
Az ’56-os forradalom és szabadságharc emléke Újbudán
  2019-10-24 12:08:30, csütörtök
 
  Október 22-én a Domokos Pál Péter Általános Iskolában rendezett ünnepséggel kezdődtek az 1956-os forradalom és szabadságharc XI. kerületi rendezvényei. A megemlékezésen részt vett dr. László Imre polgármester és Molnár Gyula országgyűlési képviselő is.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  1956 október 23  
Soha nem késő film - családi történet
  2019-10-24 11:59:29, csütörtök
 
  1946-ban, a háború utáni nehéz időszakban a kitűnővel, frissen végzett tanár Alberto Manzi csak a fiatalkorúak börtönében kap állást. A Gabelli javító intézetben a bűnöző fiatalokkal, a szinte még gyerekekkel kemény szigorral, embertelenül bánnak. Manzi úttörő gondolkodással próbálja megtörni ezt a hagyományt és a fiatal bűnözők bizalmát elnyerve tanítja őket, hogy kikerülve az életbe, be tudjanak épülni a társadalomba. La Tradotta újság nagy feltűnést kelt, amit a fogvatartott fiatalokkal együtt jelentet meg. Szerelme, Ida mindvégig segítő társa lesz ebben a küzdelemben. Ricotta, a kemény srác és Felice, a kisfiú élete pedig örökre megváltozik a tanár hatására.

- A pedagógus, aki küldetésként a szeretetet választotta.
Tartalom: Ez a rendkívüli életrajzi film Giacomo Ciampiotti rendező (A szeretet gyógyít, A mennyországot választom) méltán híres alkotása, mely a nagy olasz reformer pedagógus Alberto Manzi életét mutatja be. 1946-ban, a háború utáni nehéz időszakban a frissen végzett tanár fiatalkorú búnözőkkel kezdett el foglalkozni. Don Boscohoz és Néri Szent Fülöphöz hasonló nevelési elveit kezdetben kinevették, de szeretete és figyelme sok fiatal életében hozott jelentős változást. Közelében a legvásottabb kölykök is megváltoztak. Bizalmukba fogadták, elkezdtek az életükről gondolkozni és tanulni. La Tradotta című újságja nagy feltűnést keltett, amelyet a fogvatartott fiatalok írásaiból adott ki. Amikor pedig Olaszország számtalan tanára közül Manzit választották ki a Soha nem késő című tv műsor vezetőjének, egész Olaszország megismerte őt. Műsora nagy segítséget jelentett az analfabetizmus megszüntetésében. Alberto Manzi embersége, együttérzése minden pedagógus számára jó példa lehet.

- Magyar kurír oldalon Link
Giacomo Campiotti: Soha nem késő I-II.
A film központi alakja, Alberto Manzi (1924-1997) élő személy volt, egyike az olasz - és az egyetemes pedagógia - legnagyobb alakjainak. Giacomo Campiotti alkotása az életút 1946-tól 1960-ig terjedő szakaszát mutatja be.

Invidea: Teljes film 1. rész Link
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Készülődés az EU. kongresszusra
  2019-10-24 11:34:47, csütörtök
 
  Forráspont TÉKA - 3. évad - 01. rész videó Link  
 
0 komment , kategória:  Fábry Kornél_misevilág  
Idézet a bibliából
  2019-10-24 11:06:13, csütörtök
 
  ...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Claret Szent Antal Mária püspök
  2019-10-24 11:04:17, csütörtök
 
  ...... ........... ........... .......



...... ........... .....


- Igenaptár oldalon Link

- Wikipedia oldalon Link

- Saját TVN blogomban Link

- Katolikus rádió oldalon
Claret* Szent Antal 1807-ben született Sallentban (Spanyolországban). Jezsuita szeretett volna lenni, de gyenge egészsége ezt nem tette lehetővé. Pap lett és először Kataíániában volt népmisszionárius. "Mária Szeplőtelen Szíve fiai" néven szerzetet alapított. A kubai Santiagóban volt missziós püspök. Visszatérve Spanyolországba még sokat tett otthon. Jelentősek aszketikus írásai. 1870. október 24-én a fontfroide-i** ciszterci kolostorban halt meg. 1950-ben avatta szentté XII. Piusz pápa. * ejtsd: Klaret ** ejtsd: fontfroádi
Spanyolországban (Katalóniában), a Barcelona közelében található Sallentben született, 1807. december 23-án. Gyermekkorától pap szeretett volna lenni, ezért sokat imádkozott.
Apja szövő üzemében kellett dolgoznia, tehetséges volt, egy szövöde igazgatója lehetett volna. Nem fogadta el a lehetőséget, 1835-ben pappá szentelték. Mivel hazájában pap-többlet volt, Rómába ment, szolgálatait felajánlani. Egy jezsuita lelkigyakorlat hatására jelentkezett a rendbe, azonban reumatikus lábfájdalmai miatt noviciátusa megszakadt.
Visszaküldték Spanyolországba. Itt polgárháború dúlt, nagy hatású beszédei miatt üldözték a politikai pártok, de a nép csodálattal hallgatta beszédeit. 1843-tól Katalóniában sok éven keresztül prédikált a népnek. Sokat gyóntatott, mondják róla, hogy megérezte, ki él körülötte súlyos bűnben. Az emberek szentnek tartották. Sok könyvet írt, sikere óriási volt.
Nem volt biztonságban hazájában, ezért püspöke a Kanári szigetekre küldte 1848-ban. Ott is folytatta eredményes munkáját. Egy év múlva hazatért és a vichi papi szemináriumban 1849-ben megalapította a claretinus missziós társaságot, Mária szeplőtlen Szívének missziós társaságát. 1850 és 1857 közt Kuba szigetének érseke lett akarata ellenére. Kubában is sok ellenfele volt, még merényletet is el kellett szenvednie. Az orvosok tehetetlenül álltak a súlyosan sérült főpap körül. Ő felgyógyult.
Váratlanul Madridba hívták, a spanyol királynő és lánya gyóntatója és tanácsadója lett. Az udvar élete is megváltozott tevékenysége nyomán, de a királyi család házassága is rendeződött. 1868-ban a spanyolországi forradalom miatt a királyi családdal Franciaországba ment, visszavonultan a fontfroide-i ciszter apátságban halt meg 1870. október 24-én.
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Ferenc pápa katekézise: 10.24
  2019-10-24 10:53:40, csütörtök
 
  Az Egyház nem erődítmény, hanem mindenkit befogadó sátor!
A Szentatya október 23-án az Apostolok cselekedetei alapján Pál és Barnabás apostol küldetéséről, a jeruzsálemi zsinatról és az Egyház igazi természetéről, mindenki előtt való nyitottságáról elmélkedett.
Ferenc pápa magyarra fordított katekézisét teljes terjedelmében közreadjuk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Udvardy György megköszönte Ferenc pápának veszprémi érsekké
  2019-10-24 10:51:06, csütörtök
 
  Udvardy György megköszönte Ferenc pápának veszprémi érsekké való kinevezését
Október 23-án, az általános audiencia végén gyűrűcsókra járult a pápa elé Udvardy György érsek. Megköszönte a Szentatyának a bizalmat, amellyel rábízta a Veszprémi Főegyházmegye vezetését, illetve tolmácsolta neki a papok és a hívek imáit.
A rövid találkozóról a veszprémi érsek így nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak: ,,A részegyházak kapcsolódása a központhoz nagyon fontos, a pápa személyében Krisztussal találkozunk. Egymásra hat a világegyház sok, különféle valósága, egymás kincseiből kölcsönösen gazdagodhatunk." Udvardy György az interjúban a pápával való találkozásáról mellett arról is beszél, hogy az érsekség papsága és a hívek részéről szeretetteljes fogadtatást tapasztalt. Ebben - mint mondta - szerepe van annak a szeretetnek, amit a főegyházmegye korábbi főpásztora, a nyugalmazott Márfi Gyula érsek iránt táplált.
...... ...........


1956-hoz kapcsolódó családi emlékeit is megosztotta a hallgatókkal a főpásztor. A hallgatás, a félbehagyott mondatok, jelentőségteljes pillantások kora volt ez. Szülei, már házasként a szabadságharc leverése után elindultak nyugatra, de Győrnél úgy döntöttek, hogy mégsem hagyják el Magyarországot. Ez meghatározta a család későbbi sorsát is. Pécsi apostoli kormányzóként másik kapcsolódási pontja a hatvanhárom évvel ezelőtti eseményekhez, hogy Mindszenty bíborost a börtönből való szabadulása után Püspökszentlászlón tartották házi őrizetben.

,,Az üldözött egyház, Isten szava, amellyel menekülni kényszerülnek a keresztények, mégis elvetett magként hullik a földbe, amely előbb-utóbb kicsírázik. Az elnyomás éveire vonatkoztatva a magyar egyházra is igaz ez, hiszen a vállalt kereszt megerősít minket a Krisztushoz való tartozásunkban" - fogalmazott Udvardy György.

A teljes interjú ITT hallgatható meg (a szöveg alatt).
Gedő Ágnes - Vatikán videó és hanganyag Link

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 465
  • e Hét: 4055
  • e Hónap: 24738
  • e Év: 227651
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.