Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
János evangéliuma /Teljes/ videón
  2019-10-30 17:44:08, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Egy jezsuita tábori lelkész élő emlékezete a Csíki-havasokba
  2019-10-30 12:35:51, szerda
 
  ,,Isten a szívben és Isten a szemünk előtt! Ez az életszentség kulcsa!"
Aki járt már valaha is Kosteleken, soha nem felejti el az oda vezető kalandos, gyönyörű útszakaszt. A Gyulafehérvári Főegyházmegye legkeletibb egyházközsége, az egyik legelzártabb gyimesi csángó település ez. Határában útszéli kereszt és emlékkő hívja fel az utazó figyelmét arra, hogy ,,itt történt valami".
Boldog P. Rupert Mayer SJ, az első világháborúban tábori lelkészként teljesített szolgálata közben Kostelek közelében, Sósmezőn súlyos sérülést szenvedett, aminek következtében elveszítette bal lábát. 2005-ben néhai Bálint Lajos érsek kezdeményezésére állíttatott emlékhelyet a jezsuita tábori lelkész tiszteletére Salamon Antal egykori kosteleki és Salamon József gyimesbükki plébános. Azóta minden év októberének végén megemlékeznek a megsebesült szerzetesről, valamint a világháborúban harcolt katonákról, és lelki üdvükért szabadtéri szentmisét mutatnak be, amelyen a környék hívei - kostelekiek, gyepeceiek és magyarcsügésiek - vesznek részt.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Vegyük hálásan a teljes búcsút!
  2019-10-30 12:28:38, szerda
 
  Főpenitenciáriusi levél mindenszentek és halottak napjára.
A közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja méltó lelki előkészítésére Mauro Piacenza bíboros, az Apostoli Penitenciária főpenitenciáriusa október 29-én, kedden közzétett levelében a Római Katolikus Egyház híveihez fordul, teológiai és liturgikus alapot adva a szentgyónás, a kiengesztelődés szentsége helyes értelmezéséhez és gyakorlatához.
Piacenza bíboros levele valójában buzdítás, hogy az őszinte és hiteles szentgyónással a szentek lelki közösségébe kapcsolódjunk, míg a közbenjáró imádság révén elhunyt szeretteinket Isten kegyelmébe ajánljuk és ápoljuk a bennünk élő emléküket.
Mit jelent számunkra az Egyház, amikor megvalljuk hitünket? - teszi fel a kérdést levele elején a bíboros. - A hiteles válasz a teljes Krisztus Szent Ágoston-i valóságára utal, mely az Egyházat nemcsak földi valóságában érti, hanem a maga isteni-emberi azonosságában. Az Egyház mindig Ecclesia de Trinitate, vagyis a Szentháromságból eredő Egyház, ezért állandóan szem előtt kell tartani a mennyei dimenzióját is, a szentháromságos Titokkal való kapcsolatában és főként a Fővel, a Krisztussal való kapcsolatában, mely átöleli egyidejűleg és történetileg is az összes megváltott testvért, akik már elhagyták ezt a világot.
Az Egyháznak ezt az isteni-emberi valóságát csodálatosan kifejezi a liturgia, amikor mindenszentek ünnepéhez kapcsolja az elhunyt hívekre való emlékezést. Ezekben a szent napokban a személyes emlékezés és az imádság révén arra hívattunk, hogy bőségesen merítsünk a szentáldozás kifogyhatatlan kincséből, mely különleges sajátosságát mutatja meg a búcsú valóságában.
Együttműködni a szentmisén való részvétel, a saját imádság, a bűnbánat, az alamizsna révén és az irgalmasság cselekedetei által a Krisztus által végbevitt megváltás művében azt jelenti, hogy a kegyelem által és a saját szabadságunkkal beilleszkedünk magába a Szentháromság művébe, mely a teremtéstől a végidőkig minden embert a vele való teljes közösségre hív. A búcsú hasonlóképpen az ,,egész a töredékben", mert benne foglaltatik a teremtményi, a megváltói és a végidőre vonatkozó távlat is.
Amikor az Egyház irgalmasságának kincséből merítünk ezekben a napokban a búcsú kegyes gyakorlatán keresztül, mely ránk és szeretteinkre is vonatkozhat - írja Mauro Piacenza -, akkor megújítjuk a saját hitünket a kiengesztelődés szentségén és a szentáldozás kegyelmén keresztül, melyet illő felkészültséggel, az Egyház hitvallásával együtt, a Szentatya szándékára ajánlott imádsággal kell végezni. Ezekkel a konkrét és egyszerű gesztusokkal minden hívő újra megerősítheti az Egyházzal való teljes közösségét, megújítva az összes lelki és természetfeletti javak befogadását, melyek azokból erednek.
Ugyanakkor ezen cselekedetek által megerősödik a hitünk is. Amikor a gyóntatószékben letérdelünk és bűnbánó szívvel megvalljuk bűneinket, az isteni irgalmasságért fohászkodva, akkor nemcsak a kiengesztelődés természetfeletti kegyelmét nyerjük el, hanem a hitünk is erősödik, a kegyelem által és saját szabadságunk személyes használata jegyében. Éppen ezért menjünk, sőt siessünk a gyóntatófülkébe ezekben a napokban! Fogadjuk alázattal és áhítattal, örvendezve és nagylelkűen a teljes búcsú ajándékát és ajánljuk azt a testvéreinknek, akik átlépve az Idő küszöbét már nem tudnak tenni semmit sem önmagukért, de sokat befogadhatnak a mi szeretetünkből. A búcsú a szentek közösségében való hit hatékony és elérhető formája, mely rendkívüli hatékonysággal emlékeztet arra, hogy emberi cselekedeteinknek természetfölötti értéke van.
Piacenza bíboros levele megszólítja a gyóntatópapokat is, készséget várva tőlük. Nagylelkűen hallgassák meg a gyónókat, imájukkal kísérjék az újjászületés fürdőjében a híveket. Ez a kegyelem esőjét hullatja az Egyházra és végtelen érdemeket nyer a Magasságbeli trónja előtt. A gyóntatószékben töltött órák során sokkal több érdemet lehet szerezni, mint megannyi ,,szervezői összejövetelen".
Ezekben a napokban a gyóntatószékben milyen sok alkalom van a vigasztalásra és a bátorításra, továbbá mennyi könnyet lehet letörölni, és mennyi gondviselésszerű alkalom nyílik az örök élet valóságának megvilágítására! Hogy a megbocsátásra, az irgalmasság műveiben való gyengédségre serkentsük a híveket, és így megértessük a hétköznapi zarándoklás értelmét! Teljes szívvel adjuk át magunkat a meghallgatás, a vigasztalás, az iránymutatás és a megbocsátás szolgálatának! - buzdítja a papokat levelében a pápa főpenitenciáriusa.
Ezek a napok szolgálják a hiteles lelki megújulást, hitünk igazságának felfedezését az egyszerű cselekedetekben, melyekre a spirituális hagyomány ösztönöz, mindig nyitott szívvel a Szentlélek kegyelme felé, mely bőséges gyümölcsöt terem az Egyház életében és a világ javára. A Boldogságos Szűz Mária, az Irgalmasság Anyja, minden szentek Királynéja, a Mennyország Kapuja támogassa a papok szolgálatát, legyen kegyelemközvetítő a hívek szíve felé, és szószólóként esdje ki a paradicsomba jutás felbecsülhetetlen ajándékát minden testvérünknek. Az ő boldogságuk a mi boldogságunk! - zárul Mauro Piacenza bíboros, az Apostoli Penitenciária főpenitenciáriusának mindenszentek ünnepére és halottak napjára írt levele.

Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír 2019. október 29.
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Mi fán terem az eucharisztikus kongresszus? I Fábry Kornél
  2019-10-30 12:26:08, szerda
 
  Mi fán terem az eucharisztikus kongresszus? I Fábry Kornél I Forráspont 2019

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Fábry Kornél_misevilág  
Művészeti tárlat nyílt az Oltáriszentség tisztelete
  2019-10-30 09:03:54, szerda
 
  Művészeti tárlat nyílt az Oltáriszentség tisztelete és szeretete jegyében
Agnus Dei: az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon címmel látható kiállítás Budapesten a Vigadóban. Az október 29-án tartott megnyitón Erdő Péter bíboros, prímás; Mohos Gábor Esztergom-budapesti segédpüspök és Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke mutatták be a tárlatot.
...... ..........


Erdő Péter összefoglalóan elmondta, a kiállítás egy évezredes tiszteletről, a mindennapokat átható mély vallásosságról tesz tanúságot. Erről beszélnek az Eucharisztia ünnepléséhez kapcsolódó liturgikus tárgyak, a festmények, de a hétköznapi életből vett, művészi igénnyel díszített eszközök is. Az ív napjainkig ér: fényképek, rövidfilmek mutatják be az Eucharisztia ma is élő kultuszát, utalt a csömöri úrnapi körmenet hagyományára.
...... .........



Forrás: Magyar kurír Link

*
- Az Oltáriszentség tiszteletéről nyílt kiállítás a Pesti Vigadóban. Link

- Imádkozz velünk Link
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Útravaló – 2019. október 30.
  2019-10-30 08:52:37, szerda
 
  ,,Az Istent szeretőknek minden javukra válik." A szentleckében olvasott igehely Boldog Brenner János vértanú jelmondata volt. Vajon kik az Istent szeretők? Azok, akik hisznek Jézus Krisztusban. Akik elfogadják tanítását, és a világ végéig velünk maradó Szentlélek erejében teszik a tőlük telhető jót, s mindig törekszenek arra, hogy kijavítsák az esendőségükkel együtt járó vétkeiket. Akik állhatatosan kitartanak emellett, azok jó úton járnak. Biztosra vehetjük, hogy Isten ítélete a legkedvezőbb lesz minden jóakaratú Krisztus-követő, sőt, minden ember számára. Ez a szűk ösvény, az egyetlen kapu, amely az üdvösségre vezet. Ne véges értelmünkre vagy képzeletünkre alapozzuk a jövőnket! Építsük házunkat Isten sziklájára, s ennek megfelelően éljük múló napjainkat.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
30. évközi hét szerda 10.30
  2019-10-30 08:51:31, szerda
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
Az istenszerető embernek minden a javára válik.
Testvéreim!
Gyöngeségünkben segítségünkre siet a Lélek, hisz mi még azt sem tudjuk, hogy hogyan kell helyesen imádkozni. A Lélek azonban maga könyörög bennünk, emberi szóval ki nem fejezhető fohászkodással. Isten pedig, aki a szíveket vizsgálja, tudja, hogy mit kíván bennünk a Lélek, mert ő Isten tetszése szerint jár közben a szentekért.
Tudjuk, hogy az Istent szeretőknek minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket. Akiket ugyanis előre ismert, azokat eleve arra rendelte, hogy Fiának képmását öltsék magukra. Így lesz ő elsőszülött a sok testvér között.
Akiket előre erre rendelt, azokat meg is hívta, akiket meghívott, azokat igazzá tette, akiket pedig igazzá tett, azokat meg is dicsőítette.
Ez az Isten igéje. Róm 8,26-30

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Isten országában napkelettől napnyugatig mindenkinek helye van. Az üdvösségre jutók számáról kérdező személy is ismeretlen marad, a válasz sem csupán neki, hanem Krisztus valamennyi követőjének szól, egykori tanítványainak és nekünk egyaránt. A kérdés hátterében az a korabeli zsidó felfogás húzódik meg, hogy Isten a választott nép, Izrael népének valamennyi tagját üdvözíteni fogja. Más nézetek szerint bár sokaknak ajándékoz életet a teremtő Isten, az üdvösség csak keveseknek, tehát nem mindenkinek szól.
Abban az időben Jézus Jeruzsálem felé tartott. Útközben tanított a városokban és falvakban, melyeken áthaladt.
Valaki megkérdezte tőle: ,,Uram, kevesen vannak, akik üdvözülnek?"
Ő így válaszolt: ,,Törekedjetek bemenni a szűk kapun, mert mondom nektek, sokan próbálnak majd bejutni, de nem tudnak.
A ház ura felkel és bezárja az ajtót, ti kint rekedtek, és zörgetni kezdtek az ajtón: »Uram, nyiss nekünk ajtót! Erre ő azt feleli nektek: Nem tudom, honnan vagytok.
Akkor ti bizonygatni kezditek: Veled ettünk és ittunk, a mi utcánkban tanítottál. De ő megismétli: Nem tudom, honnan vagytok. Távozzatok tőlem mind, ti, gonosztevők!
Ott majd sírás és fogcsikorgatás lesz, amikor látjátok Ábrahámot, Izsákot, Jákobot és mind a prófétákat az Isten országában, magatokat meg kitaszítva onnan.
Jönnek majd keletről és nyugatról, északról és délről, és helyet foglalnak az Isten országában, íme, így lesznek az utolsókból elsők, és az elsőkből utolsók!"
Ezek az evangélium igéi. Lk 13,22-30
...... .........



Imádság
Uram, Jézus Krisztus! Te boldognak nevezted azokat, akik hallgatják az Isten szavát, hallgatnak téged. Nem csupán a szavak meghallgatásáról és a tanításnak való engedelmességről beszéltél, hanem arról, hogy ragaszkodjunk hozzád, aki számunkra a leghitelesebben közvetíted a mennyei Atya szavát és akaratát. Követődként akkor válunk Isten tanítványaivá, ha osztozunk életedben, sorsodban, engedelmességedben, szenvedéseidben és feltámadásodban. Vezess minket, Urunk, az üdvösségre!.

Elmélkedés
Az üdvösségre jutók számáról kérdező személy is ismeretlen marad, a válasz sem csupán neki, hanem Krisztus valamennyi követőjének szól, egykori tanítványainak és nekünk egyaránt. A kérdés hátterében az a korabeli zsidó felfogás húzódik meg, hogy Isten a választott nép, Izrael népének valamennyi tagját üdvözíteni fogja. Más nézetek szerint bár sokaknak ajándékoz életet a teremtő Isten, az üdvösség csak keveseknek, tehát nem mindenkinek szól.
Jézus nem ad választ a kérdésre, nem szeretne a távoli jövőt ismerő látnok szerepébe lépni. Ehelyett felhívást, buzdítást intéz hallgatóihoz: ,,Törekedjetek bemenni a szűk kapun!" A szóhasználat jelzi, hogy az ember törekvése, igyekezete nélkül nem lehetséges az üdvösség elnyerése. Az egyik oldalon tehát ott van Isten üdvözítő akarata, amelyből senki nincs kizárva, a meghívása az örök életre minden embernek szól. A másik oldalon pedig ott van az ember törekvése és szándéka. Felismerjük, hogy Isten milyen nagy jót, az örökké tartó boldogságot kínálja fel nekünk, és készek vagyunk mindent megtenni annak érdekében, hogy ezt elnyerjük. A kapu, az üdvösség ajtaja egyszer be fog zárulni, tehát ha nem hozom meg időben a döntést, akkor örökre kívül maradok.
C.Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Madárhegyen épül az új lakópark
  2019-10-30 08:41:42, szerda
 
  Újbuda szintén felkapott részén, Madárhegyen épül a Terrace Residence lakópark negyedik üteme. Már csak alig több mint tíz lakás eladó a 2020 végére elkészülő tömbben. A legolcsóbb elérhető lakás egy 2 szobás, 44 m2-es 44,2 millió Ft-ért. A lakáshoz közel 10 m2-es terasz és 20 m2-es kert is tartozik.
Nyugodt, zöld környezet fogad itt minket, a Ferenciek tere mégis 15 perc alatt megközelíthető.
...... ..............



Megjegyzés: Ezzel is jelentősen csökkent a fákkal tarkított zöld övezet. A Gazdagréti lakótelep egyik oldala (a 154es busz járat vonala) végig be van építve új házakkal, mellyel - volt- az eredetileg gyönyörű kilátás is megszűnt.
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3500
  • e Hét: 14562
  • e Hónap: 27238
  • e Év: 260985
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.