Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Mustármag és gyógyhatásai
  2019-10-04 20:51:47, péntek
 
 



Csupán 3 kalória egy kiskanálban

A mustármag egy adagja - vegyünk 11 grammot egy adagnak - 52 kalóriát, 3 gramm zsírt, 1 mg nátriumot, 0 mg koleszterint, 2 gramm szénhidrátot és 3 gramm fehérjét tartalmaz. Érdemes élni vele!

A mustármag kúra a világ legolcsóbb és legegyszerűbb tisztító kúrája. Nem csak olcsó, hanem felettébb egészséges is.

Jaya Henry, az Oxford Politechnikai Intézet egyik híres, neves kutatója, több kísérlet után azt bizonyította be, hogy ha mindennap étkezés közben elfogyasztunk egy kiskanál csípős mustármagot, az anyagcsere 25%-al fog felgyorsulni és ezt több órán át is képes lesz fent tartani, ezáltal a szervezet 45 kalóriával fog többet égetni, ezt akkor ha az étkezés nem haladta meg a 700 kalóriát.

A mustármag ereje akkor kamatozik igazán, amikor olyan élelmekkel párosítjuk melyek ők maguk is zsírégető növények és mindehhez egy hipokalóriás diétát is alkalmazunk. Ezek a csodamagvacskák serkentőként hatnak a szervezetünkre, ezért nem kell sajnálni hozzáadni ízesítőként a mindennapi diétához...szendvicsekhez, szószokhoz, salátákba, húsokhoz.

Különleges íze miatt a világ összes konyhájában előszeretettel használják. Ha a currys, babos, borsós vagy húsos ételekhez hozzáadunk egy-két kiskanál mustármagot, ezek fokozni fogják az ételek ízét és a zsírégetésben is segítségünkre lesz.

Használat elött, a mustármagvakat meg kell kicsit pirítani egy serpenyőben, pár percig, lassú tűzön, amíg megrepednek. Úgyszintén a piritott magvakat össze lehet törni, vagy megdarálni míg egy finom lisztet kapunk belőle. Ezt a lisztet rászórhatjuk az ételekre, vagy mustár krémet készíthetünk belőle.

Ha pedig az üzletből vásárolunk egy kész mustárkrémet, ehhez hozzákeverhetünk cayenne borsot, csípős paprikát, vagy tormát azért, hogy egy csípős krémet kapjunk. Ha ezt a csípős krémet hozzáadjuk az ételünkhöz, ezzel fokozhatjuk az anyagcsere működést és ezzel egyaránt a zsírégetést is.

A fogyókúrás diétákba nagyon sokszor ajánlják a mustárt, mert nem tartalmaz plusz kalóriát és koleszterolt sem. Viszont rengeteg értékes tápanyagot hoz a szervezetünknek mint: kálciumot, magnéziumot, káliumot és proteint
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Spenót és gyógyhatásai
  2019-10-04 18:45:42, péntek
 
 



A spenótot nem sokan szeretik, általában rossz gyerekkori emlékeink fűződnek hozzá, mégis az egyik legegészségesebb zöldségeink közé tartozik, ezért érdemes vele megbarátkoznunk és időnként használni az ételeink elkészítésekor.

Gondolom mindenki tudja hogy a gyermekek mennyire útálják a spenótot és mi is emlékszünk arra, hogy mennyi rábeszéléssel nyeltünk le egy-két kanállal gyerekkorunkban csak hogy az anyu, vagy a nagyi kedvébe járjunk, hiába hajtogatták folyton azt, hogy ettől erősek leszünk, erős vas íze miatt nem nyeltük le akkor se....pedig:

Élettani jelentősége a magas vitamin, ásványi só és nyomelem tartalmában keresendő. A spenót kitűnő forrása a következő anyagoknak: K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin. Ezen kívűl ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak, niacinnak, és szelénnek. A spenót leveleiben továbbá triterpén-szaponinok, oxálsav, nitrátok találhatók. A levél szárazanyag-tartalmának 30%-a fehérje. Az ásványi sók közül kiemelkedik a magnézium-, kálium- és kalciumtartalma, viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Ezek a tulajdonságai a csontképzésben nagy jelentőséggel bírnak. Nyersrosttartalma 0,6% körül ingadozik, mennyiségét viszont környezeti tényezők befolyásolhatják. A vitaminok közül az A- és C-vitamin-tartalma nagy, bár az utóbbi nagy része főzéskor elbomlik, viszont két csésze spenót biztosítani tudja számunkra a napi A vitamin szükségletet. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását

Jellegzetes zöld színét, a benne található klorofill, a karotinoidok, a lutein és a béta-karotin adják. Emellett védi a nyálkahártyákat és erősíti az immunrendszert, biztosítva az immunsejtek szaporodását. Ami a vastartalmat illeti, a spenótban növényhez mérten viszonylag nagy mennyiségben található, de nem kiemelkedő, és az oxálsav miatt a biológiai hasznosíthatósága sem a legjobb.

A spenótnak kétségkívűl szerepelnie kellene minden ember diétájában.

Egy csésze spenót 20%-át képes biztosítani a szervezet napi rostszükségletéből, ami javítja a bélműködést, a sejtlégzést és a vérképzést. A leveléből készült szerek az emésztésre (a hasnyálmirigy-elválasztásra és az epeképződésre) jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. Igazoltan hatékonyan segíti a csontritkulás, vastagbélrák, ízületi gyulladások megelőzését, magas oxalát- és nitráttartalma miatt azonban nem szabad túl sűrűn fogyasztani. 100 g párolt spenót fedezi a napi folsavbevitel 50%-át. Ezáltal javul az emésztés, a székletürítés, a méregtelenítés, kiegyenlíti a vércukorszintet és telítettség érzetet ad. Ezért is ajánlják sokszor a táplálkozás szakértők fogyókúrákban, vagy más betegségekben.

- Daganatos betegségekben - kutatások kimutatták, hogy magas flavonoid tartalma miatt képes lelassítani a rákos sejtek osztódását, főleg gyomor és bőrrákos betegeknél értek el jó eredményeket, de védelmet nyújt a prosztata rák kialakulásában is.

- Gyulladásgátlóként - hatását a benne jelenlévő két epoxixantofilnak ( a neoxantinnak, és violaxantinnak ) köszönheti, melyek nagy mennyiségben vannak jelen a spenótban és erős gyulladásgátló képességgel bírnak.

- Antioxidánsként - C -vitamin, Bétakarotén, E -vitamin, szelén, mangán és cink tartalmának köszönheti. Ezek az elemek pedig képesek harcba szállni olyan betegségekkel mint az: oszteoporózis, érrenszeri megbetegedések és a magas vérnyomás ellen.

- Magas vérnyomás esetében - a spenótban jelenlévő peptidek ACE (a vérnyomás szabályozásában részt vevő enzim) gátlókként lépnek fel, megakadályozván ezáltal a magas vérnyomás kialakulását .

- Látásjavításban - a spenótban megtalálható két antioxidáns, a lutein és zeaxantin játszanak kiemelkedő szerepet, melyeknek az a főszerepük, hogy védjék szemünk világát a szürkehályog és a makula degeneráció ellen.

- Immunerősítésre - Egy csésze spenótból megkapjuk a napi A -vitamin szükségletünk 337%-át, mely bástyaként védi a szervezetünket a kórokozók elől.

- Bőrbetegségek kezelésében - A spenótban jelenlévő magas A -vitamin védelmet és segítséget nyújt bőrünk egészségében, hidratáltságában és szépségének megtartásában. A spenót magas A -vitamin tartalma javítja a psoriazisban szenvedők bőrének állagát, a bőr szarusodását, kiszáradását, az akné kialakulását, valamint meggátolja a bőr ráncosodását.

- Csonterősítésre - Egy csésze főtt spenót 100%-nál nagyobb arányban is meghaladhatja a szervezet K -vitamin szükségletét, mely meggátolja az osteoclastok aktiválódását, viszont serkenti az osteokalcin szintézisét annak a proteinnek a fenntartását, mely a csontsűrűségért felelős.

- Az agy és idegrendszer funkcióinak megerősítésére - A spenótban dúskáló K -vitamin hozzájárul nagy mértékben az egészséges agy és idegrendszer karbantartásában, mivel fontos szerepet játszik annak a zsírszövet kialakulásában ami a neuronok mielin burkát fedi.
Forrás : Link

Fontos : fogyasztása megfontolandó vesehomok és vesekő esetén (CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Csipkebogyó gyógyhatásairól
  2019-10-04 18:39:44, péntek
 
 



A csipkebogyó az egyik legkiválóbb természetes vitaminforrás, élénkíti a szervezetet, erősíti az immunrendszert, megelőzi a rákos daganatok kialakulását, csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintet és az egyszerű náthától a bélgörcsökig, betegségek egész skáláját képes orvosolni.

A csipkebogyó magas vitamin tartalmáról híres - fajtól függően: C vitamin tartalma 200-1700mg/100 g között ingadozik, 14g/100g cukrot, 3,5g/100g pektint, 5g/100g alma és citromsavat, 4g/100g fehérjét, karotinoidokat, B1-,B2-, K-, P-, E- vitamint, ásványiagyagokat, nyomelemeket (kálcium, magnézium, szelén, mangán, kálium, kén), valamint értékes flavonoidokat tartalmaz, melyek roborálnak, élénkítenek és igazi terápiás jelleggel bírnak.

Miben segít a csipkebogyó ?

- Magas C - vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert. Influenza esetén felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Náthás és lázas megbetegedések, legyengűlt állapotok kiegészítő kezelésére is jól alkalmazható.

- Csökkenti az asztmás rohamok intenzitását és sűrűségét, köhögésre is ajánlatos.

- Kiváló vízhajtó és hashajtó hatással bír, ezért vese, vesehomok és húgyúti betegségekben, fertőzésekben ajánlják előszeretettel, enyhe hashajtó hatása miatt pedig székrekedésben is sikeresen bizonyított.

- A csipkebogyó segítségünkre lehet, kezdve a gyomorirritációk megelőzésétől a gyomorgörcsök, gyomorsavhiány, gyomorfekély kezeléséig.

- Nagyon jó epe és vesekő oldó. Serkenti a mellékvesék és máj működését.

- Segítségünkre siet a köszvényes megbetegedésekben is.

Csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintet

A csipkebogyóban található értékes anyagok képesek csökkenteni az LDL szintet, ezáltal megelőzve az érelmeszesedést, szívinfarktust, májzsír kialakulását és a túlsúlygyarapodást.

Megelőzi a rákos betegségek kialakulását

A csipkebogyóból készült gyógyhatású kivonatok, magas antioxidáns, flavonoid, karotenoid és polifenol tartalmuk miatt, védelmet nyújtanak a szervezet számára a szabadgyökök, valamint a szív és érrendszeri betegségek kialakulása ellen.

Enyhíti a sok izületi gyulladás és köszvény melléktüneteit

A csipkebogyóból készült kivonatok csökkentik a fájdalmat és a gyulladást, növelve ezáltal az izületek rugalmasságát, mobilitását és az általános jó közérzetet.

Hogyan alkalmazzuk a csipkebogyót?
Csipkebogyótea: Két kanál szárított csipkebogyóhúsra öntsünk rá egy csésze forró vizet, fedjük le és hagyjuk állni 10 - 15 percet, majd ha kicsit kihűlt, kortyolgatva fogyasszuk el.

Csipkebogyó bor - jó vérkeringésre
1 liter vörösborba beleteszünk 10 dkg szárított, vagy friss csipkebogyót és sötét helyen állni hagyjuk 2 hétig. Az idő letelte után leszűrjük és minden este lefekvés előtt megiszunk belőle egy pohárral.

Epebántalmakra
Hozzávalók: - 6 kiskanál csipkebogyóhús, 4 kiskanál szárított mentalevél, 4 kiskanál szárított szederlevél.

Elkészítés : Egy edénybe összekeverjük a növényeket, majd a keverékből kiveszünk 2 kiskanállal és egy csészébe tesszük, majd leforrázzuk és lefedjük. Állni hagyjuk 10-15 percig, majd leszűrjük és megisszuk. Naponta igyunk meg 2-3 csészével ebből a teakeverékből és epénk igen hálás lesz nekünk érte.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vérehullófecskefű gyógyhatásairól
  2019-10-04 18:33:50, péntek
 
 



Közvetlenül a bőrre kenve megszabadít a szemölcsöktől, öregedési barna foltoktól és kezeli a pikkelysömört. Külsőleg, alkoholos kivonat, olaj vagy kenőcs formában ajánlott használni bőrbetegségekben és vírusos fertőzésekben, fertőtlenítő, antibakteriális, regeneráló, hámosító és tumorellenes hatása miatt.

A fitoterápia egyik leggyakrabban alkalmazott gyógynövénye különböző bőrbetegségekre és fertőzésekre, a vérehulló fecskefű (Chelidonium majus). A vérehulló fecskefű hatóanyaga egy alkaloid keverék, ami 30 alkaloidból tevődik össze, ezek közül csak egy párat említsünk: koptizin, kelidonin, berberin, szangvinarin, de tartalmaz még flavonoidokat, fehérjebontó enzimeket és kelidonsavat. A növény csak frissen vagy tinktúra formában fejti ki hatását, szárított formában a növény hatóanyagai fél év múlva elillannak s ezzel hatástalanná válnak.

Kelidonin tartalma miatt a növényt belsőleg is lehet alkalmazni görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyomornedv serkentő. Értágító hatása miatt, nagy mennyiségben mérgező lehet, ezért magas vérnyomásban egyáltalán nem ajánlják.

Külsőleg, alkoholos kivonat, olaj vagy kenőcs formában ajánlott használni bőrbetegségekben és vírusos fertőzésekben, fertőtlenítő, antibakteriális, regeneráló, hámosító és tumorellenes hatása miatt. Borogatásra fél kávéskanálnyi száraz növényt adunk 1 liter vízhez amiből forrázatot készítünk. Miután kihűlt, sebekre borogatásként is alkalmazhatjuk.

Vérehulló fecskefű kenőcs recept:
Hozzávalók: 80 -100g összevágott friss vérehulló fecskefű felső rész, 50ml oliva olaj, 100ml hidegen sajtolt kókusz olaj, 15-20g méhviasz.

Elkészítési mód

A kókuszolajat, olivaolajat, méhviaszt és az apróra vágott növényt beletesszük egy zománcozott edénybe és 15 percen keresztűl lassú tűzön egy fakanállal folytonosan kevergetjük.

Levesszük a tűzről az edényt és másnapig hagyjuk teljesen kihűlni. Másnap újra felmelegítjük az összetevőket, majd egy tiszta géz kendőn átszűrjük egy másik edénybe. Addig amíg még meleg a kenőcs beleöntjük kisebb műanyag tároló dobozokba vagy kicsi sötét szinű üvegekbe, amikbe hagyjuk kihűlni. Az így elkészített kenőcs jégszekrényben tárolva 3 hónapig eláll.

Hogyan és mire alkalmazzuk a kenőcsöt?

A fecskefű kenőcsöt helyileg az érintett bőrfelületre fogjuk alkalmazni napi 2-3 alkalommal. Ezt a házi kenőcsöt szemölcsökre, furunkulusokra, vágásokra, sebekre, elfertőzött sebekre, akcémákra, pikkelysömörre, öregedési barna foltokra, herpeszre, impetigóra, bőr TBC-re, lupuszra, repedt bőrre, vírusos szemölcsre (HPV), rühességre lehet igen jó eredményekkel alkalmazni.

Figyelmeztetés!

A fecskefű kenőcs nyílt sebekre nem alkalmazható. Használat előtt egy kis bőrfelületen teszteljük a kenőcsöt, nehogy allergiásak legyünk a növény valamelyik hatóanyagára.

A szemölcsöt először mossuk le egy szódabikarbónás oldattal, majd azután csepegtessünk rá a fecskefű nedvéből pár cseppet, utána pedig kenjük be fecskefű kenőccsel.

Arra ügyeljünk, hogy a növény nedvét ne alkalmazzuk túl hosszú ideig a beteg bőrfelületre, mert irritációt okozhat. Ha ez már megtörtént, akkor álljunk le egy darabig a kezeléssel amíg az irritáció el nem múlik.
Forrás : Link
FONTOS : nem mindegyik szemölcsre alkalmazható ( CzI )
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Izomépítésre természetes növényekkel
  2019-10-04 18:24:09, péntek
 
  Nagyon sok lágyszárú növény tartalmaz nitrátot, mint például a saláta is, viszont a legnagyobb nitrát forrás a spenótban és a céklában van. A kutatók állítása szerint, a spenótban lelhető magas nitrát tartalom jelentősen megnöveli az izomtömeget és izomerőt. Nem rég, a Karolinskai svéd kutatóintézet egyik kutatócsoportja közelebbről elkezdte tanulmányozni a spenótban lelhető hatóanyagokat. A kutatás során rájöttek hogy a spenót magas nitrát tartalma a "ludas" az izmok erősségéért.

Sokszor hallottuk azt a kijelentést, ha spenótot eszünk, erősek leszünk, de igazán sokáig erre nem kaptunk semmilyen hiteles vagy ésszerű magyarázatot...inkább mende-mondának tartottuk és elengedtük a fülünk mellett. Nem rég viszont a Karolinskai svéd kutatóintézet egyik kutatócsoportja közelebbről elkezdte tanulmányozni a spenótban lelhető hatóanyagokat. A kutatás során rájöttek, hogy a spenót magas nitrát tartalma a “ludas" az izmok erősségéért.

A nitrátot más növényekben is megtaláljuk, viszont a spenót zöld leveleiben sokkal nagyobb koncentrációban van jelen mint más növényekben. A nitrátról pedig kiderült, hogy egyáltalán nem káros a szervezetre nézve, sőt képes növelni és erősíteni az izmokat. Ráadásul a spenót méregteleníti a szervezetet és magas antioxidáns tartalma miatt, rákmegelőző hatása is van.

A tanulmány ideje alatt a kutatók hét napon keresztül nitrátot adagoltak kisérleti egerek vizébe, majd tesztelték az egerek izomerejét és tömegét és összehasonlították az eredményeket egy kontrol egér csoporttal, melyiknek nem adagoltak nitrátot a vizükbe. A vizhez adagolt nitrát mennyisége megfelelt annak a nitrát mennyiségnek, amit egy ember meg kapott volna 200 vagy 300 gr friss spenótból, vagy 2-3 db céklából.

Nagyon sok lágyszárú növény tartalmaz nitrátot, mint például a saláta is, viszont a legnagyobb nitrát forrás a spenótban és a céklában van. Az izomépítő hatásért, pedig egy anyagcsoport, a Phyto ecdysteroide a felelős. Hét nap után a kutatók megvizsgálták az egerek combizmait és azt állapították meg, hogy a tanulmányozott egerek combizmai jelentősen nagyobbak és erősebbek lettek a kontroll egércsoportéhoz képest.

A kutatók állítása szerint, a spenótban lelhető magas nitrát tartalom jelentősen megnöveli az izomtömeget és az izomerőt. Sőt, a tanulmány során az is kiderült, hogy a nitrát hatására az izmokban természetes formában lévő két proteinnek ( CASQ1 és DHPR) is megnőtt az értéke. Ezek jelenléte nélkül lehetetlen az izmok gyors összehúzódása. Minél több kalcium szabadul fel a fehérjék közreműködésével, annál erősebb izom összehúzás érhető el. Vagyis, ha valaki spenótot fogyaszt, aminek magas a nitrát tartalma, akkor az elfogyasztását követően nagyobb fizikai teljesítményre képes például a súlyemelésben, vagy gyorsabban tud futni, kerékpározni...stb...

Ezért olyan klinikai kísérleteket is végeztek, amelyekben izombetegségekkel élő emberek számára adtak nagy mennyiségű spenótot, illetve spenót kivonatot. A stockholmi Karolinska Intézet kutatásait világszerte óriási érdeklődés követte. Egyre több intézet kezdett foglalkozni a spenót élettani hatásaival. A kutatások során bebizonyosodott, hogy a spenót nitrát tartalma hatékonyabbá teszi a mitokondriumok munkáját, ezáltal javítja az aerob energiaellátást. A tesztszemélyeken megfigyelték, hogy a nitrát hatására a kerékpározóknál kisebb volt a combizmok oxigénfogyasztása, és a megerőltető edzések és versenyek után a sokszor tapasztalható izomláz, izomgörcs meglehetősen gyengült, vagy el is maradt. Ez annak köszönhető, hogy az aerob energiaszállítás hatékonyabb volt, ugyanakkor nem nőtt a laktát (tejsav) szint. Egy, a Rutgers egyetemen készült kutatás szerint a spenótkivonat 20%-ig emelte a fehérjeszintézist az izomsejtekben. Ez már egy havi spenót fogyasztását követően bekövetkezett. Egyre több testépítő szerben jelentek meg a spenótkivonatok, és ezek használata semmilyen későbbi káros következményekkel nem jár.

Ezek a kutatási eredmények azért is érdekesek, mert nagyon kis mennyiségű nitráttal érték el ezeket a nagy teljesitményeket.

Az emberek esetében annyi nitrát bevitelre lenne szükség, amennyi 1 kg nyers spenótban van, vagy 2-3 nyers céklában. Mivel ezt a mennyiséget elég nehéz napi szinten elfogyasztani, ezért a legjobb megoldás erre a szárítmányok fogyasztása, úgy spenótból, mint céklából. Egy kilogramm friss, zöld spenótból 7-8 dkg-nyi spenótkivonat készíthető. Az eljárás, feldolgozás módja nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a spenót ne ártson, hanem használjon.

A szárítmányok abban különböznek egyéb társaiktól, hogy a feldolgozásuk során a bennük lévő hatóanyagok nem károsodnak, színre, illatra, hatóanyag-összetételre nézve, illetve a vízzel való visszaoldásukat követően élvezeti értékben és hasznosságban ugyanazokat a tulajdonságokat mutatják, mint a friss növények.

Mivel sehol nem lehet kapni nitrát tartalmú táplálékkiegészítőt, ezért aki testépítő és mindenféleképpen a szteroidok felé fordulna, annak is javasoljuk a spenót fogyasztását. Napi 10dkg por elfogyasztásával annyi hatóanyagot visz be ezekből a hasznos anyagokból, mintha friss spenótot fogyasztana.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hyaluronsav a fiatalság elixirje
  2019-10-04 18:20:57, péntek
 
  hyaluronsav (HA) egy olyan fehérje építő elem (glikozaminoglikán), amely természetes formában megtalálható az emberi szervezetben (bőr, porc, ízületi folyadék, szívbillentyű, szem, izom, köldökzsinor).

A hyaluronsav sokban hasonlít a kollagénhez, ugyan olyan része a szervezetnek, mint a kollagén, az elasztin, vagy aminósavak. A kollagén és hyaluronsav, a (csont, porc, bőr, izom ) rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegörző képességéért felelős. A szövetekben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, valamint tömegének 100-szorosának megfelelő vizet képes megkötni, így biztosítva az adott szövet volumenét, térkitöltését és rugalmasságát. A hyaluronsav az immunválaszok szabályozásának magasszintű képviselője. Mivel magas az antioxidáns értéke és antibakteriális hatással is rendelkezik, képes az immunrendszer működését is serkenteni. Szervezetünk hyaluronsav mennyisége csecsemőkorban a legnagyobb, az idő múlásával viszont folyamatosan csökken. Termelődése a huszas évek után el kezd csökkenni, a harmincas évek után ez a folyamat felgyorsul, majd negyven év körül a felére csökken, hatvan év körül pedig 10%-a lesz az eredetinek. E miatt, drasztikusan leáll a kötőszövet vitamin és tápanyag ellátása, fokozva a szabadgyökök képződését. Mindez a folyamat a bőr ráncosodásához és öregedéséhez vezet, az izületek fájni kezdenek, az izomtömeg pedig látványosan csökkenni kezd.

A szájon keresztül bevitt hyaluronsav felszívódását magnéziummal és cinkkel lehet fokozni. Míg a szintetikus C-vitaminok (aszkorbinsav) és a nikotin (dohányzás!) csökkentik szervezetünk HA szintjét. Az öregedés folyamatát megfelelő életformával, táplálkozással, folyadékfogyasztással és táplálék-kiegészítőkkel lelassíthatjuk, vagy akár vissza is fordíthatjuk. Hyaluronsavat olyan szövetekből lehet kinyerni, amelyeknek magas a hyalurontartalma (pl. kakastaréj), de bakteriális erjesztéssel is előállítható.

Milyen élelmiszerekben található természetes formában a hyaluronsav?

- Gyökeres zöldségekben - azok a gyökeres zöldségek melyek keményítőt (amidont) tartalmaznak serkentik szervezetünkbe a hyaluronsav termelődését. Kutatások kimutatták, hogy azok az emberek akik több gyökeres zöldséget fogyasztanak hosszabb életkort érnek el az átlagnál és nem szenvednek degenerativ betegségekben, mint ( Alzheimer, rák, cukorbetegség) és azok ellenére, hogy sokat tartózkodnak a napon, bőrük síma és fiatalos kinézetű.

- Állati eredetű porcok, inak, bőrök, csontok, cápa porc, vagy étkezési zselatin - ezek az állati testszövetek nagy mennyiségű kollagént és hyaluronsavat tartalmaznak, mindazok ellenére, hogy sokan nem szeretik és nem is fogyasztják az állatoknak ezen részeit. Amit viszont még a legfinnyásabbak is elfogyaszthatnak az a csontleves, ami igen értékes kollagén és hyaluronsav forrás.

- Zöldkagyló - A legújabb kutatás azt mutatta, hogy a zöld kagyló (Perna viridis) kivonat fogyasztásának köszönhetően több mint 30 százalékkal enyhült az arthritiszes betegek fájdalma és ízületi merevsége.

- Kombucha - egy zúzmó, ami egy gomba és alga szimbiózisából kialakult ősi életforma. Kocsonyás, zselés állaga van, ami tejsavat tartalmaz, glükoronsavat, laurinsavat, hyaluronsavat és chondroitinszulfátot. Hyaluronsav tartalma miatt jó hatással van a börre, izületekre, szövetekre, kötőszövetekre, ránctalanít és fiatalít. Belsőleg italként lehet használni vagy kapszulába, külsőleg pedig arcpakolásként vagy arckrémekbe.

- Szója - ösztrogénhez hasonló izoflavon nevű fehérjéket tartalmaz, melyek a gyökeres zöldségekhez hasonlóan serkentik a szervezetben a hyaluronsav termelést. Japánban és Kinában az erjesztett szóját tartják a legjobb hyaluron forrásnak, mivel a nem erjesztett szójában sok ftalát található, ami meggátolja egyes vitaminok és ásványianyagok felszívódását a szervezetben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Rebarbara gyógyhatásai
  2019-10-04 18:17:28, péntek
 
 



A rebarbara számos fajtáját termesztik gyógynövényként és emberi fogyasztásra is. Levelei mérgezők, ehetetlenek, ezért gyökerét és levélszárait használják leginkább fanyar ízük miatt.

Az Amerikai Emory Orvostudományi Intézet kutatói miközben a rebarbarát tanulmányozták, egy olyan piros pigmenst találtak a szárában ami képes megállítani egy olyan fehérje szaporodását, ami a rákos sejtek burjánzásáért felelős. Úgy a tanulmányt, mint az eredményt, a Nature cell Biology híres szaklapban közölték.

Ebben a tanulmányban a kutatók elkülönitették a rebarbara szárából kinyert piros pigmenst és egy koncentrátumot készítettek belőle. Ezt a koncentrátumot befecskendezték a rákos daganatokba, és azt vették észre, hogy két nap alatt 50 % -a a rosszindulatú daganatoknak elpusztult. Majd ennek a pigmensnek egy módosított változatát befecskendezték kísérleti egerekbe, melyekbe előzőleg humán rákos sejteket ültettek be. - ebben az esetben azt vették észre hogy, a tüdőben a rosszindulatú daganatok 11 nap után lelassították fejlődésüket.

A rebarbara magas rosttartalma miatt híres,(2g/100g növény) ami serkenti az emésztést és a bél perisztaltikát. Egy nagyon hatásos méregtelenítő növény, ami nagy mennyiségben tartalmaz C -vitamint és káliumot, ezért klimaxban lévő hölgyeknek is ajánlják.

A népi gyógyászatban régóta ismerik a rebarbara jótékony hatásait: gyógynövényként a növény föld alatti részét, gyökértörzsét hasznosítják, de foszforban és kálciumban (86mg/100g) gazdag gyökere erősíti a fogakat és a csontrendszert is. Általában a 6-8 éves rebarbara növények gyökértörzsét gyűjtik. A rebarbara gyökerében antrakinon glikozid keverék van, azaz reumemodin-, aloéemodin- és reinglikozidok.

A rebarbara nyersen elfogyasztott szára koleszterin csökkentésre ajánlott - a kutatások során kimutatták, hogy azok a személyek akik négy héten keresztül minden nap nyers rebarbara szárat fogyasztottak, az össz koleszterin értékük 8%-al, az LDL (rossz koleszterin) szint pedig 9%-al csökkent. Fanyar íze miatt összehúzó hatással bír, alkoholos kivonatát pedig fájdalomcsillapítóként használják különböző panaszok enyhítésére.

A rebarbarát több féleképpen fogyaszthatjuk: nyersen, szirup, pép, por, tinktúra, vagy tea formában.

A rebarbara-péppel az aranyeret szokás kezelni.

A rebarbara teát felaprított gyökértörzsből készítjük: a gyökértörzset összeaprítjuk, majd forró vizet öntünk rá, 15 percet állni hagyjuk, ezt követően fogyasztható. Egy csészényi teához fél teáskanál aprított rebarbara gyökér szükséges. Nyolc-tizenkét órán belül fejti ki hatását. Rebarbarás kúrát nem szabad két hétnél hosszabb ideig tartani!

A rebarbara növény szárát is felhasználhatjuk: gyümölcslevekhez, süteményekhez vagy más levesekhez. Főzni tilos! Mivel igen gazdag oxálsavban.

NE fogyasszanak rebarbarát azok a személyek akik akut bélgyulladással, bélelzáródással, bélszűkülettel küszködnek. 12 évesnél fiatalabb gyermeknek sem ajánlatos adni ebből a növényből. Nem fogyaszthatják terhes anyák és szoptatás ideje alatt szintén tilos a rebarbara használata.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Zeller gyógyital és hatásai
  2019-10-04 18:11:40, péntek
 
 



A zellert már az ókorban ismerték és használták a görögök. Hipocratész, a medicína atyja, vízhajtóként és idegnyugtatóként ajánlotta betegeinek. A középkorban, Paracelszusz is felfigyelt vese fertőtlenítő és izzadsággátló tulajdonságaira. Manapság pedig több tanulmány rávilágított antireumatikus és vágyserkentő tulajdonságaira is.

A zeller igen gazdag ásványianyagokban (kálium, cink, magnézium, foszfor, vas), B1, B2, B6 , C -vitaminokban, valamint folsavban, aminósavakban, gonadotrop fitohormonokban és élelmi rostokban.

A zellert fogyaszthatjuk nyersen salátákba, lének, főzetnek, tinktúrának, bornak, vagy szárított formában (porítva) készíthetünk belőle akár turmixot is.

Zellerlé készítése
Zellerlevet készíthetünk úgy friss zellergumóból, mint zellerlevélből és szárból is. Ha zellergumóból készítjük, akkor a gumót mossuk meg jól egy kefével és meghámozatlanul tegyük bele a gyümölcs centrifugába. Ha van lehetőségünk zellerpor szárítmányt vásárolni, akkor ebből készíthetünk turmixot is.

Zellerfőzet készítése
4 kanál szárított, vagy reszelt zellergumót beleteszünk egy inox vagy zománcozott edénybe, 500ml vizet öntünk rá és 30 percig főzzük. A végén kipótoljuk az elfőtt vízet és hagyjuk hogy még egy kicsit főjjön, utána pedig átszűrjük egy géz vásznon. Ezt a főzetet ízlés szerint meg lehet édesíteni.

Zeller tinktúra készítése
Egy sötét színű üvegbe beleöntünk 100ml tiszta szeszt, beleteszünk 2 kanál szárított és összeaprított zeller gumót, majd így hagyjuk állni ebben az oldatban 10 napon keresztül, közben mindennap 3-4-szer felrázuk az üveget. 10 nap múlva átszűrjük az oldatot egy géz kendőn keresztül, majd a leszűrt oldatot betesszük a jégszekrénybe és hagyjuk még 6 napig leülepedni. Miután az oldat leülepedett átszűrjük még egyszer úgy hogy csak a tiszta oldat menjen át a géz anyagon, a sűrüje nem. A tiszta, leszűrt oldatot kicsi üvegekbe töltjük, az így kapott tinktúrát pedig csepegtetővel adagoljuk. A tinktúra szavatossága 2 évig érvényes. Ha időközben lerakódásokat veszünk észre az üveg alján, ne essünk kétségbe, nincs semmi probléma, csupán használat előtt rázzuk fel mindig az üveget.

A tinktúrához a legjobb szárított zellert használni, viszont ha friss reszelt zellerből szeretnénk elkészíteni, akkor a zeller adagot a háromszorosára kell emelni, a szesz koncentrációja pedig legalább 80% kell hogy legyen.

Zeller bor készítése
Elkészítési mód: 1l fehér borba beleteszünk 4 kanál szárított zellert és 10 napig áztatjuk úgy hogy mindennap 2-3-szor felrázzuk az üveget. 10 nap után leszűrjük egy géz kendőn, úgy hogy a salakot is benne hagyjuk, majd így hagyjuk még állni 6 napot. Miután leülepedett a salakja, újra átszűrjük az egészet vigyázva, hogy minél kevesebb salak menjen át a géz szűrőn és hozzáöntünk még annyi bort, hogy kipótolja az 1 litert, majd átöntjük 2dl vagy 2,5 dl üvegekbe és lezárjuk az üvegeket. A zeller bort 1 évig lehet tárolni szobahőmérsékleten ha a bor alkohol koncentrációja legalább 11 fokos. Ha a bor alkohol foka kisebb, mint 11 akkor a bort jégszekrénybe kell tárolni.

Figyelem: a zeller, bergaptén tartalma miatt egyes személyeknél fényérzékenységet okozhat. Ez abban nyilvánul meg, hogy a napfény hatására a bőr felületén foltok, bőrpír, vagy pigmens változás jelenik meg. Ilyen esetben ezek a személyek jobb ha azon a napon amikor kimennek napozni, nem fogyasztanak zellerkészítményeket.

Milyen problémákat orvosolhatunk a zellerből készült gyógyitalokkal?

Belső kezelésre:
Vese és húgyúti bántalmakra: vese és húgyúti fertőzésre, gyulladásra, vesehomokra, fertőzésekre:
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebböl a főzetből
Zellertinktúra: Naponta 3x30 cseppet (50ml) kell csepegtetni egy csésze vízbe, vagy gyógyteába
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal minden étkezés után

Vérnyomás csökkentésre:
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze gingko biloba, vagy kis meténg (vinca minor) teába.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után

Bronchitis (hörghurutra)
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze hársfateába
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után

Epebántalmakra - epekőre
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze articsóka teába
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után
Gyulladásos megbetegedésekre (reuma, köszvény)
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze fűzfateába (szomorúfűz levél, hajtások vagy kéreg - természetes szalicilt tartalmaz)
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után

Vérszegénységre:
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze fehérüröm teába
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után

Gyomor és bélrák esetében:
A zellergyökérből készült gyógyitalokat az alopata kezelés kiegészítőjeként lehet csak alkalmazni, a kezelőorvos beleegyezésével.
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze kis meténg (vinca minor)teába
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után

Prostata problémákra
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze kis meténg (vinca minor)teába. Porstata hiperplázia esetében, a zellertinktúrát ki lehet még egészíteni kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum ) és szúrós szerbtövis (Xanthium spinosum) tinktúrával
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x3 kanállal (50ml) minden étkezés után

Férfi és női nemivágy fokozásra
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 2x50 cseppet egy csésze vízbe
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után

A csecsemők étrendjébe:
6 hónapos kor után a sárgarépapüré és krumplipüré mellé a csecsemők étrendjét kiegészíthetjük zellerpürével is mivel nagyon jól tolerálják és nagyon egészséges.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Sütőtök gyógyhatásairól
  2019-10-04 18:04:27, péntek
 
 



A sütőtök őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke, földrészünkre pedig Amerika felfedezése után került be és terjedt szét az egész kontinensen, de manapság már mindegyik földrészen elterjedt, termesztik és előszeretettel fogyasztják értékes tápanyagai miatt.

A sütőtök nem csak étek, hanem gyógyír is egyben, mivel egészségmegörző és gyógyító hatással bír. De lássuk csak mit is tartalmaz valójában?

A sütőtök belseje igen gazdag káliumban, kalciumban, cinkben, mangánban, rézben, vasban, foszforban, C-vitaminban, biotinban, niacinban, pantoténsavban, A, B1, B2, B6, E vitaminok és folsavban, valamint: flavonoidokban, kumarin származékokban és karoténban, ez utóbbiak határozzák meg a sütőtök színét, ízét és értékét. Minél sötétebb a színe, annál gazdagabb esszenciális aminósavakban, amikből a szervezet képes előállítani azokat az antitesteket, melyekkel hatékonyan tud küzdeni a kórokozókkal szemben, ezzel erősítve immunrendszerünket.

Ízletes magjaiban értékes olaj található, mely azon kívül hogy táplál, gyógyhatással is bír.

Ezért a népgyógyászatban régen féregűzőként volt nyilvántartva, mai kutatások pedig bebizonyították, hogy kiemelkedő cink és fitosterol tartalma miatt nagy segítséget nyújt a prostatabetegségek (prostata nagyobbodás, gyulladás, daganat, erekciós problémák) kezelésében.

Miért jó ha sütőtököt fogyasztunk?

- Gyulladásos betegségek kezelésére, megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is.

- Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmatikus rohamokat.

- Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget.

- Használhatjuk hashajtóként és béltisztítóként, mivel magas rosttartalma miatt tisztítja a bélrendszert.

- Jó hatással van az emésztésre

- Serkenti a máj működését

- Segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében

- Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van

- Fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata

- Alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális (Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát/ 100 gramm)

- Az antioxidánsok és karotinoidok megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzéséhez

- A sütőtökben lévő kálium tisztítja a vért

A sütőtök belsejét elkészíthetjük sütve kemencébe, vagy sütőbe, főve levesnek, pürének, tésztába tölteléknek, lekvárnak, sűrítő anyagnak, nyersen pedig levet centrifugálhatunk belőle, de sajnos így értékes rost anyaga elvesződik és csak nagyon kis mennyiségű lé jön ki belőle. A legjobb megoldás arra, hogy értékes tápanyagai ne vesződjenek el az, ha szárítmány formájában használjuk fel. A szárítmányokat általában kicsi hőfokon szárítják, ezért a C -vitamin tartalma megmarad, nem kell főzzük és könnyen készíthetünk belőle turmix italokat, leveket, püréket, krémleveseket.

A tökmagolaj gyógyhatásai
A hidegen sajtolt tökmagolajat általában salátákba jó használni, nem szabad megfőzni, vagy sütni benne, mert hatástalanná válik és értékes anyagai átalakulnak transzzsírokká. A tökmagolajat régen férgek és különböző paraziták elhajtására használták. Manapság pedig kiderült, hogy egy olyan hatóanyagot tartalmaz (Delta-7 fitoszterol) mely megelőzi a prosztata megnagyobbodást, de a kialakult problémára is képes megoldást nyújtani. Magas E-vitamin tartalma pedig fokozza a nemi vágyat.

A tökmagolaj mindennapi fogyasztása értékes antioxidánsokkal látja el a szervezetet, mely véd a szabadgyökök kialakulásával szemben, megvédve ezáltal bőrünk szépségét és fiatalságát. Ezért a mai kozmetikai iparban előszeretettel használják különböző készítmények alapanyagaként.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vitaminok a halláskárosodás megelőzésére
  2019-10-04 12:47:52, péntek
 
  Ma már nemcsak idősebb korban okozhat problémát a halláskárosodás, hanem a fiatalokat is érintheti. Pedig ez nagy gond, hiszen ha valaki nem hall rendesen, akkor jelentősen romolhat az életminősége és a szociális kapcsolatai is felbomolhatnak, hiszen kinek van kedve beszélgetni azzal, aki nem hall rendesen?

A halláskárosodás más egyéb problémákat is magához vonzhat, például csökken a memória, és a halláskárosodott személy akár még mély depresszióba is süllyedhet.

Azonban léteznek olyan vitaminok, amelyek segítséget nyújthatnak és védelmet jelenthetnek a halláskárosodással szemben, így ha ilyen jellegű gondja van, feltétlenül próbálja ki ezeket a vitaminokat:

dősebb korban sem szabad belenyugodni a hallás csökkenésébe, illetve a hallás károsodásába. Ebben a korban legfőképpen az idegsejtek károsodnak, és ez veszélyezteti a hallást. Azonban idős korban veszélyt jelenthet az oxidatív stressz, a mitokondriális diszfunckió és a krónikus gyulladás is. Minden olyan tényező, ami káros hatással van az idegrendszerre, az a hallást is károsíthatja.

A homocisztein egy aminosav. Ennek is lehet magas a szintje, ami szintén okozhat halláskárosodást, de emellett még oka lehet a stroke és a szívbetegség kialakulásának is. A magas homociszteinszintért sok tényező okolható. Többek között a dohányzás, az elhízás, az inaktivitás, a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás, a rendszeres gyógyszerfogyasztás, de még az étkezés, pontosabban a rendszeres tej- és vöröshúsfogyasztás is oka lehet a hallás elvesztésének.

A vitaminok közül a B-vitaminokat, emellett a folsavat kell megemlíteni, ami elősegítheti a hallás károsodásának a megelőzését. A folsav abban játszik kiemelkedő szerepet, hogy csökkenteni tudja a homociszteinszintet. Azonban más vitaminok is csökkenthetik ezt, az egyik ilyen vitamin a B6-vitamin (piridoxin), a másik pedig a B12-vitamin, vagyis a kobalamin. A taurin és a kolin is segíthet csökkenteni ennek az aminosavnak a szintjét.

De akkor is sokat tehet a hallása megőrzése érdekében, ha abbahagyja a dohányzást és csak mértékkel fogyaszt alkoholt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 95 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5549
  • e Hét: 14331
  • e Hónap: 45817
  • e Év: 250518
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.