Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Csen az őszben
  2019-11-14 18:08:07, csütörtök
 
  ...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Csodaszép fák - őszi napsütésben
  2019-11-14 18:06:46, csütörtök
 
  ...... ............



...... ........... ...........



...... ........... .........

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét képekben  
Ferenc pápa: Ti világiak felelősek vagytok a hit ....
  2019-11-14 17:57:36, csütörtök
 
  Ferenc pápa: Ti világiak felelősek vagytok a hit előmozdításáért.
Katolikus ma oldalon Link

Magyar kurír oldalon Link
A Szentatya november 13-án ismét az Apostolok cselekedeteiről tartotta szerdai katekézisét, ezennel Aquila és Priscilla életpéldáját állította a hívők elé, ez a házaspár ugyanis vendégszeretetet gyakorolt és önzetlenül részt vett az evangélium továbbadásában.A betegek üdvözlése a VI. Pál-csarnokban:
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Franz Schubert szomorkás története a pisztrángról.
  2019-11-14 17:49:32, csütörtök
 
  ,,Jaj! Mért, hogy mindig jól jár és célhoz ér, ki csal?" - ezekkel a szavakkal fejeződik be a német dalirodalom talán leghíresebb darabja, az ének- és szolfézsórák elmaradhatatlan szereplője,
........


A három versszakos Lied, azaz dal igazi vérre menő drámát fest a hallgatók lelki szemei elé. Nézzük csak, mi is történik:

,,A csermely halkan zúgott, hol útja völgyre nyílt.
Hűs mélyén pisztráng úszott, úgy surrant, mint a nyíl.
Oly tisztán, szépen látszott, én csendben ültem ott,
a vízben vígan játszott és messze csillogott,
a vízben vígan játszott és messze csillogott."

Túl szép, hogy igaz legyen, a már-már idilli kép mindig baljós előjel, ezt minimum a thrillerekből tudjuk. Úszkál tehát a hal, de ekkor:

,,Rút, álnok lesben állva egy férfi nézte őt,
nagy horgászbottal várta, a hal hogy arra jő.
A tiszta vízben, véltem, itt nem lesz semmi baj,
így meg nem fogja véle, hisz látja őt a hal.
Így meg nem fogja véle, hisz látja őt a hal."

Szinte már felmerül az emberben az allegorikus értelmezés lehetősége is, de azért mi csak maradjunk a halnál. Itt már kétség sem férhet hozzá, hogy tragédiába torkollik a békés reggel, és valóban:

,,A horgász cselre készül, mert unja már,
a csermelyt felzavarja végül. No, lám, amire várt,
már húzza, tépi horgát, a végén, a végén ott a hal.
Jaj! Mért, hogy mindig jól jár és célhoz ér, ki csal?"

Keserű tanulság ember és hal számára... Schubert egyébként annyira szerette ezt az egyszerű, de igen hatásos dalocskát, hogy 1819-ben, két évvel a megkomponálása után zongoraötössé dúsította a művet, mely a híres-nevezetes Pisztráng-ötösként vonult be a köztudatba.

Videó: Schubert: "Die Forelle" (Fischer-Dieskau, Moore) Link
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Elhunyt Hegedüs Judit balett táncosnő 85 évesen
  2019-11-14 17:07:51, csütörtök
 
  Simándy József opera énekes neje volt.
Budapest, 1950. október 28. Melis György operaénekes (bariton) és Hegedűs Judit a táncbetét balerinája ifjabb Johann Strauss Cigánybáró című, háromfelvonásos daljátékában a Magyar Állami Operaház 1951. évi színházi évadjának tavaszi előadásában. A bemutató 1950. október 28-án volt, rendezője Nádasdy Kálmán. A műtermi felvétel pontos ideje ismeretlen. MTI Fotó/Magyar
...... ........... ..........


Fotó: Várkonyi László
Melis György (1923-2009) Kossuth-díjas (1962) operaénekes (bariton), kiváló művész. Hegedűs Judit balettművész. Simándy József operaénekes felesége. Férje halála után (1997) a művész emlékének ápolására alakult Simándy Baráti Társaság tiszteletbeli elnöke.

- Parlando oldalon Simándy József Link

- A Ridikül december 9-i adásában! A nagyszülő-unoka kapcsolat
Ez egy más típusú érzelem, mint a szülő-gyerek esetében, más felelősség, ahol inkább a szeretet dominál, mint a nevelés. A szülő nevel, a nagyszülőnél a következetessége, ami domináns, ez teszi nagyon méllyé a kapcsolatot. Kompromisszumot kell kötni a szülőknek és a nagyszülőknek, hogy azonos nevelési elveket valljanak, hogy ne legyen kettős nevelés és konfliktus belőle. Hiszen rendkívüli értékeket tudnak közvetíteni a bölcsességük okán. Itt lesz velünk Sára Bernadette, Bán Teodóra, Simándy Judit és meglepetés férfi vendégünk.

- Magyar hölgy születésnapját ünneplik. Simándi Juditét. Aki kasseli fiatalokat hozott Balatongyörökre.
Simándy József (1916-1997) nagy hírű operaénekesünk lánya csaknem két évtizede egy kasseli tanintézet gazdasági igazgatója.
Simándy József egyik lánya - Simándi Judit, mint a kasseli iskola gazdasági vezetője, amikor a saját intézeti könyvelésüket készíti, bevonja a tanulókat, akik így észrevétlenül, de pontosan megtanulják az adózási, számviteli szabályokat, meg a szervezet működését. Úgy tűnik, sokkal közelebb van a valósághoz az, ami a gyerekek fejébe kerül, mint nálunk. Az ő iskolájuk 20 éve létezik, tehát ott valószínűleg korábban felismerték, a hagyományos képzési rendszerrel baj van.
- 92 óta dolgozom a kasseli iskolában, ahol szociális, óvóférfi, óvónői, gyógypedagógus képzés folyik - mondja Simándi Judit, hozzátéve, tudja, a waldorf itt nálunk még nem tart ott, mint német nyelvterületen. - Az osztálykirándulásunk úgy érzem, jól sikerült itt, hasznot hajtottunk a kertészetben, erdőt tisztítottunk, gyógynövényeknek csináltunk helyet. Sokan szeretnének is visszajönni. Simándi Judit 74-ben került el Magyarországról.
- Ott a német iskolában tisztában vannak vele, kinek a lánya Ön?
- Az egyik kislány épp ma reggel jött hozzám, mondván, jé, tanárnő nem is tudtam, hogy a papája ennyire híres ember volt...
*
Simándy Józsefné, Hegedüs Judit fotója


...... ...........


A Gazdagrét Szentangyalok templom több csoportjának tagja volt. Minden hívő szerette és becsülte Judit asszonyt az alázatos, kedves és ember társait szerető megjelenéséért. Mi hívők így szólítottuk: Judit asszony - nagy tiszteletben tartottuk a híres férje után. Mindenkivel kedvesen el tudott beszélgetni
Szomorú, hogy itt hagyott bennünket és családját - súlyos betegség vetett véget a föld életének.
Minden nap imádkozok a lelki üdvéért.

Nyugodjon békében az Isten országában az angyalok közt.
...... ............



.......


Gazdagrét Szentangyalok templom hívői
...... .......


- Papageno oldalon
November 13-án, életének 85. évében elhunyt Simándyné Hegedűs Judit. Az infánsnő születésnapja című Radnai Miklós táncjátékban már 14 éves korában szerepelt, majd negyedszázadon át - 1950 és 1975 között - volt az Operaház balettkarának megbecsült tagja.
Jutka asszony Simándy József gazdag pályafutása alatt férje fontos támasza és három gyermekük édesanyja volt. A Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész, operaházi Örökös Tag 1997-ben bekövetkezett halála után is minden idejét és kiapadhatatlan energiáját a legendás tenor emléke ápolásának szentelte.
...... ..........


A Szegeden 1998-ban alapított Simándy József Énekversenyen évről évre fővédnökként figyelte a jövő generációját, valamint tevékenyen részt vett a 2017-es Simándy100 rendezvénysorozat lebonyolításban.

Saját szerkesztés
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Zirkus wie anno dazumal
  2019-11-14 11:17:08, csütörtök
 
  Forrás: Benedekffy Katalin Rajongói Oldal

Zirkus wie anno dazumal & Operette im Felsentheater am Neusiedlersee
Videó Link

Benedekffy Katalin is operettet énekel a videón
 
 
0 komment , kategória:  kedvenc videóm  
Mária út Vörs, - adventi zarándoklat
  2019-11-14 11:10:34, csütörtök
 
  Hangolódjunk együtt advent 3. hétvégéjén a karácsonyra. Utunk célállomása Vörs, ahol idén 71. alkalommal állítja fel a falu apraja-nagyja a világ legnagyobb, templombelsőben megcsodálható betlehemét.
Részlet itt olvasható Link

Nagyobb kép Link
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Márton napján november 11-én feltétlenül ennünk kell libát
  2019-11-14 11:06:00, csütörtök
 
  ellenkező esetben egész évben éhezni fogunk a népi hiedelem szerint.

Szent Márton püspök 316 körül született a Római Birodalom Pannónia tartományában, Savariában, a mai Szombathelyen. Amikor besorozták a római hadseregbe, lovas testőrtiszt lett Galliában. Amint lehetősége volt, onnan kilépett és megkeresztelkedett, majd kelet felé indult téríteni. Megalapította Franciaország egyik vallási központját, a Tours melletti kolostort. Nevéhez a legendák szerint számos csodák kapcsolódnak: csodás gyógyítások, az ördög legyőzése, a rablók megtérítése, a halottak feltámasztása, a vad kutyák megszelídítése. A védőszent segítette a gyermekbetegségben szenvedőket, a koldusokat, a katonákat, a ló- és lúdtartókat, a szőlőművelőket, a hordókészítő kádárokat. Kultuszát tisztelet övezi mind a mai napig. November 11-én temették el, s ez a nap vált emléknapjává.

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, a nagy mulatozások és libalakomák, az újbor kóstolásának a napja. A dínom-dánomokról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. E napon fejezték be az őszi munkákat, a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket, s mellé még egy libát is. Ilyenkor már iható az újbor, ekkor vágták le először a tömött libákat. A 14. századi krónikákban Márton napja a tisztújítás, a fizetés, a jobbágytartozás lerovásának a napja volt. A Szent György napon legelőre hajtott jószágok az ősz beálltával, de legkésőbb Szent Márton (november 11.) napján az istállóba kerültek. Szokás volt a Márton napi vesszőhordás és a pásztorok megajándékozása. A disznópásztorok felkeresték azokat a házakat, ahonnan állatokat hajtottak a legelőre, és vesszőket vittek ajándékba a gazdáknak. Ez volt a Szent Márton vesszeje. Arról pedig, azt tartották, ahány ága van, annyit malacozik majd a disznó.

Márton - napi hiedelmek:
Márton napján nem szabad mosni, teregetni, mert elpusztulna a jószág.
Aki november 11-én éjjel álmodik, boldog lesz.
A bornak Szent Márton a bírája, mert ekkorra kell kiforrnia a mustnak. A lúdpecsenyés vacsora után a koccintást Márton poharának hívták.
Aki spicces lesz az újbortól, az a következő évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól.
Aki ezen a napon csak répát eszik, ágyba vizelő lesz.

Márton napjához kapcsolódó időjóslás:
Ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros.
Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.
Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.
Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton, borongós tél.
Márton napjához sok vigasság kapcsolódik. Az Újbudai 60+ Program tagjai is évről-évre részt vesznek a Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényen, ahol páratlan természeti jelenségben és számtalan élményben van részük az érdeklődőknek. Az idén november 30-án érdemes ellátogatni az Öreg-tó körüli különlegességre.
- A képen látható textilszobor Ster Lászlóné alkotása, aki a 2019. évi
Szenior Ki Mit Tud? versenyen különdíjat kapott alkotása elismeréséül.
A szobor és a kiállítás többi darabja ezen a héten megtekinthető az
Újbudai Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központban, nyitvatartási időben.
...... ........... ...........



Forrás: Új Buda 2019, november 13
 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Bodajk-Csatka-Jásd zarándoklat
  2019-11-14 10:58:08, csütörtök
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Az evangelizáció iskolája 2019. (VII. rész) - Fábry Kornél
  2019-11-14 10:48:41, csütörtök
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Fábry Kornél_misevilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 246 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1757
  • e Hét: 13387
  • e Hónap: 46541
  • e Év: 280288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.