Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Köhögésre méz-kávé szirup
  2019-11-18 20:15:50, hétfő
 
 



A modern orvostudomány ezernyi gyógyszert képes felsorolni, amelyek segítséget nyújthatnak a köhögés csillapításában. A kávéról és a mézről is bebizonyosodott, hogy képesek csökkenteni a fertőzést és a köhögés csillapításában is a segítségünkre lehetnek.

A legutóbbi kutatások szerint a méz és a kávé keverékéből készített szirup nagyon hatékony lehet az olyan fertőző betegségeknél, amelyek sok hétig tartanak, és amelyek elhúzódó tünete a köhögés.

A vizsgálatba felnőtt embereket vontak be. Olyan embereket, akik hosszú hetekig elhúzó köhögéstől szenvedtek valamilyen felső légúti fertőzés következményeként. A vizsgálatból mindenkit kizártak, akik dohányoztak, akiknek bármilyen szisztémás megbetegedése volt, de azok sem kerülhettek be a vizsgálati csoportba, akik a laboratóriumi vizsgálat során valamilyen rendellenes eredményt mutattak.

A vizsgálatba bekerülő személyeket három csoportra osztották. Az első csoportba tartozók kapták a kávé és méz keverékét, a másik két csoportba tartozók pedig valamilyen hasonló keveréket, amelyek csak hasonlítottak a kávéra és mézre, de voltaképpen ők csak placebót kaptak.

A vizsgálat befejeztével bebizonyosodott, hogy a méz és a kávé keveréke szignifikánsan hatékonyabbnak bizonyult a tartós köhögés enyhítésére, mint a placebo. Nem beszélve arról, hogy a különféle szteroidokkal, vagy más gyógyszerekkel ellentétben a méz és a kávé keveréke kellemes ízű, biztonságosnak és hatékonynak volt mondható. És ezeknél a természetes összetevőknél nem is kell jobb módszer - legalábbis a kutatást végzők szerint.

A méz használata több száz évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az ókori Perzsiában például az ecet mellett a méz volt a másik olyan természetes gyógyszer, amelyet majdnem minden betegség esetén bevetettek.

A mézről bebizonyították, hogy csökkenteni képes a prosztaglandin szintézist az alkalmazás területén, illetve növeli a nitrogén-oxid szintjét, nem beszélve arról, hogy antioxidáns hatással rendelkezik.

A szakértők 500 gramm mézet kevertek össze 70 gramm instant kávéval. Alaposan összekeverték, hogy egy sűrű pasztát kapjanak. Nyolcóránként kell egy evőkanálnyi pasztát egy pohár meleg vízben elkeverni és ezt elfogyasztani. Gyerekeknek tilos ilyen módon köhögést csillapítani és felnőttek esetében is jobb az óvatosság, hiszen még nem született annyi humán vizsgálat, hogy biztonsággal állítható legyen ennek a keveréknek a köhögéscsillapító hatása.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Sárgarépalé gyógyhatásai
  2019-11-18 19:50:54, hétfő
 
 



A sárgarépa nagyon finom. Érdemes sokat fogyasztani belőle nyersen. Ha nem tudja megrágni, turmixolja le és készítsen belőle egy fantasztikus zöldségitalt, amely nagyon pozitívan hat az egészségre.

A répa csak nagyon kevés kalóriát tartalmaz, nem beszélve arról, hogy béta-karotin is van benne, amely egy kitűnő antioxidáns. Ezen kívül több B-vitamin, sok rost és más vitaminok, illetve ásványi anyagok is megtalálhatók benne.

A sárgarépa elsősorban a szem egészségét óvhatja meg. Ez a zöldség kiküszöböli az A- vitamin-hiányt. Ennek a vitaminnak a hiánya farkasvakságot okozhat.

A sárgarépa kitűnő forrása az antioxidánsoknak. Ilyen antioxidáns a lutein, amely szintén a szem egészségéhez nélkülözhetetlen.

A sárgarépa a C-vitaminnak is kitűnő tárháza. Erre a vitaminra nemcsak a szemünknek, de az immunrendszerünknek is nagy szüksége van. Influenzaszezon előtt érdemes minél több sárgarépát fogyasztani, hiszen így nagy esély van arra, hogy elkerüljük a betegséget. Narancsot is lehet enni, de a sárgarépa jóval több rostot és jóval kevesebb kalóriát tartalmaz.

A sárgarépa meglehetősen gazdag antioxidáns vitaminokban és olyan fitokemikáliákban, amelyek segíthetnek a vércukorszint szabályozásában. Mivel a sárgarépa csak alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet.

A sárgarépa rostjai és magas káliumtartalma segít a vérnyomás szabályozásában, így pedig a szívbetegségeket kerülhetjük el. Legalábbis azokat, amelyeket a magas vérnyomás okozhat.

A diétánkba is beilleszthetjük a sárgarépát, mivel van még egy csodálatos hatása. Ez nem más, minthogy csökkenti a koleszterinszintet.

Mivel nagyon magas az antioxidáns-tartalma, így segíthet megelőzni a rákos betegségeket. A szabad gyökök könnyen elszaporodhatnak a szervezetünkben. Elég ehhez a légszennyezettség, a dohányzás, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, illetve a táplálékokban található szennyező anyagok. Az antioxidánsok azonban eredményesen harcolhatnak a szabad gyökökkel, illetve segíthetnek a kivédeni azok károsító hatásait.

A sárgarépával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy segíthet egyes rákfajták kivédésében. Az egyik ilyen a tüdőrák. Ez pedig a zöldségben található karotinoidoknak köszönhető. A sárgarépa színét is ezek az anyagok adják.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kiegyensúlyozatlan hormonok - és javítása táplálkozással
  2019-11-18 19:46:00, hétfő
 
  A hormonok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a szervezetben. Könnyen kialakulhat a szervezetben hormonegyensúly-hiány, ami nagyon sok probléma és betegség forrása lehet. Hormonokra szükség van a reprodukcióhoz, a növekedéshez, az anyagcseréhez, a szexuális funkciókhoz, de még a hangulatunkat is befolyásolni tudják, gondoljunk csak a stresszhormonokra.

A hormonok apró kémiai hírvivők, amelyeknek nem más a feladata, minthogy a szervezetben az adott funkciót betöltsék, hiszen a hormonok jó működése segíti elő, hogy a szervezetünk megfelelően, azaz egészségesen működjön. Hormonális egyensúlytalanságot jelezhet az álmatlanság. Ahhoz, hogy ne legyen gond az alvással, elegendő antioxidánst kell fogyasztanunk, de a minőségi sovány fehérje is elősegíti, hogy az éjszakát alvással és ne ébrenléttel töltsük.

A hormonális egyensúlytalanság gyakori tünete a fáradtság, különösen a menopauzába vagy a posztmenopauzába lépő hölgyeknél. A mellékvese által a stressz idején termelt kortizol szintén oka lehet a folyamatosan jelen lévő fáradtságnak.

Menopauzában lépő nőknél szintén a hormonok nem megfelelő működése okozza a tüneteket, mint például éjszakai izzadás vagy hőhullámok. Ezt a két problémát nagyon jól tudja orvosolni az orvosi zsálya. De fontos a nőgyógyász felkeresése is, aki nagyon hasznos étrendi és életmódbeli tanácsokkal tud szolgálni a klimax tüneteinek csökkentéséhez és megszüntetéséhez.

A hormonális működésé felborulását jelezheti a depresszió kialakulása, amelyet tápanyaghiány is okozhat. A B-vitamin-komplex nagyon hasznos lehet, hiszen a B-vitaminok idegrendszerre ható vitaminok, amelyek csökkenthetik a szorongást és lehangolt állapot esetén is jó szolgálatot tehetnek.

Az alacsony libidó is jelezheti, ha gond van a hormonokkal. Nőknél az ösztrogén és a progeszteron nem megfelelő aránya okozhat szexuális érdektelenséget. Ez a két hormon sok minden miatt felborulhat. Például menopauza, terhesség, policisztás ovárium betegség és anyagcsere-betegségek esetén lehetnek problémák a hormonokkal, amelyet mindenképpen kezelni szükséges.

Természetes anyagok is a segítségünkre lehetnek a hormonok egyensúlyának visszaállításához. Ilyen lehet a kókuszolaj, az avokádó, az adaptogén gyógynövények, de az omega-3 és az omega-6 zsírsavak is segíthetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A koffeinelvonás tünetei
  2019-11-18 19:42:33, hétfő
 
 



A koffeint egy stimulánsként tartják számon, amely elősegíti az éberség fenntartását, segít ébren maradni és még hangulatfokozó hatása is van. Azok a személyek, akik hosszú ideig fogyasztottak koffeines kávét és hirtelen abbahagyják, számtalan elvonási tünetet tapasztalhatnak meg.

Miben található koffein? A kakaóban, a teában és a kávéban. De manapság már sokféle termékbe csempésznek koffeint a gyártók, például energiaitalokba, élelmiszerekbe vagy fogyasztószerekbe.

A koffeinelvonás egyik alapvető tünete a fejfájás. A migrénes fejfájás kialakulásának az az oka, hogy csökken a vér áramlása, különösen az agyban. Ugyanakkor a túl sok kávé fogyasztása sem jó, mivel függőséget okozhat.

Reggelente sokan fogyasztanak koffeint, hogy növeljék az éberséget. A koffein ugyan nagyon hatásos a fáradtság ellen és valóban növelni tudja az éberséget azáltal, hogy blokkolja az adenozin receptorokat az agyban. Amikor azonban valaki hirtelen hagyja abba a kávéfogyasztást, éppen ellentétes hatást érhet el, azaz a fáradtság fokozódik, hiszen a koffein a központi idegrendszerre kifejtett hatása megszűnik.

A koffein kisebb adagban történő fogyasztása javítja a hangulatot és csökkenti a szorongás érzetét. Azonban ha valaki mértéktelenül fogyasztja a kávét, akkor nemcsak fokozódik a szorongása és az idegessége, de még rossz hangulatba is kerülhet. A kávé aktiválja az örömközpontot az agyban, ami szerepet játszik az érzelmek és a viselkedés szabályozásában. Ha valaki hirtelen megvonja szervezetétől a koffeint, akkor szorongással, depresszióval és ingerlékenységgel kell számolnia.

A koffein a munkamemóriát is javítani tudja. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a kávé - mértékkel fogyasztva - csökkenti a demencia kialakulásának a kockázatát és a kognitív funkciók javulását is elérhetjük általa. Azonban a hirtelen koffeinmegvonás koncentrálási nehézséget hozhat maga után, illetve fáradtságot is okozhat, ami ugyancsak hatással van a koncentráló képességre.

A koffein stimulálja a vastagbél működését és jó hatással van az emésztésre. Azok az emberek, akik csökkentik a koffeinbevitelt vagy teljesen felhagynak a kávéivással, gyakran tapasztalnak meg székrekedést. A székrekedés elkerülése érdekében fontos a megfelelő rostbevitel és a hidratációról sem szabad elfeledkezni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Érelmeszesedés ellen
  2019-11-18 19:35:55, hétfő
 
  Az érelmeszesedés ellen nagyon sok mindent tehetünk, de a legfontosabb az, hogy a viselkedésünkön változtassunk. Vagyis részesítsük előnyben az egészséges táplálkozást, a rendszeres testmozgás, csak mértékkel fogyasszunk alkoholt és ne dohányozzunk.

Egyes táplálékok kiemelten fontos szerepet játszanak az érelmeszedés megelőzésében. Ilyen például a halolaj, amely omega-3 zsírsavakban bővelkedik. Az omega-3 zsírsavnak központi szerepe van az LDL- és HDL-koleszterinszint egyensúlyának fenntartásában és a vérrögök kialakulásának megelőzésében. Ez utóbbi nagyon veszélyes, ugyanis ez lehet az oka a stroke és a szívinfarktus kialakulásának.

A lazac szintén sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely nemcsak a megfelelő koleszterinegyensúlyt képes biztosítani, hanem értékes ásványi anyagokat is tartalmaz, hiszen van benne szelén, foszfor, kálium, fehérje, kolin és pantoténsav. A kálium például egy remek értágító, amely pihentető hatással van az erek számára, mindemellett hatékonyan csökkenti a vérnyomást és megakadályozza a szívkoszorúér-betegség kialakulását.

A sok húsfogyasztás nem egészséges. Valamennyi fehérjére ugyan szüksége van a szervezetünknek, de nem mindegy, hogy ezt mivel visszük be a szervezetünkbe. Részesítse előnyben a halakat és a sovány húsokat, illetve táplálkozzon egészségesen. Az egészséges táplálkozás részét képezik a gyümölcsök és a zöldségek, amelyek tele vannak értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, ráadásul védelmet jelenthetnek az érelmeszesedéssel szemben.

A koleszterinszint - amely első számú kockázati tényező az érelmeszesedés létrejöttében - csökkentésében nagyon hatékony az allicintartalmú fokhagyma és vöröshagyma. Az allicin hatékonyan csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, így segítségünkre lehet nemcsak az érelmeszesedés, de a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében is.

A spenót egy nagyon egészséges zöldség, hiszen segítségével csökkenhet a vérnyomás azzal, hogy csökkenti annak az enzimnek a termelődését, amely felelőssé tehető a magas vérnyomás kialakulását. Mivel a spenót szelént, mangánt és béta-karotint is tartalmaz, így jelentősen csökkentheti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. A spenót gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, ami csökkenti az erekben kialakuló gyulladás mértékét, így nyújtva védelmet az érbetegségekkel szemben.

A bab és a hüvelyesek gazdag forrásai a káliumnak, ami nemcsak a vérnyomást csökkenti le eredményesen, de értágító hatással is rendelkezik, ami pihenteti az ereket, és mivel kevés nyomás nehezedik azokra, így sokáig egészségesek maradhatnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 47 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1658
  • e Hét: 10440
  • e Hónap: 41926
  • e Év: 246627
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.