Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Idézet ismeretlentől
  2019-11-06 19:22:59, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Saját írott képek  
Debreczeni Zoltánt - színes faleveleket
  2019-11-06 19:21:22, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Saját írott képek  
Illyés Gyula - Milyen hamar
  2019-11-06 19:18:38, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Saját írott képek  
Moretti Gemma - Őszül az erdő
  2019-11-06 19:17:07, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Saját írott képek  
Popper Pétertől idézek
  2019-11-06 19:15:10, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Saját írott képek  
Szabolcsi Zsóka - Könnycseppek az elmúlásért
  2019-11-06 19:13:41, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Saját írott képek  
Szilágyi domokos - Őszi táj
  2019-11-06 19:11:28, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Saját írott képek  
Őszi elmélkedésem
  2019-11-06 17:54:11, szerda
 
 


Életem során különböző szituációban hallottam emberektől antiszemita megnyilvánulásokat. Úgy gondolom: ismeretek hiánya plusz gonoszság egyenlő zsidózással.
"mindenki szolgáljon, mondjuk, egy évet, mint zsidó, ha már okvetlenül kell valaki zsidó is legyen, azonkívül, hogy ember." - mondta Szép Ernő, aki az anekdota szerint igy mutatkozott be , életének utolsó éveiben : Szép Ernő voltam.
Az alábbi sorokat is tőle idézem:
Én zsidó vagyok? Hogyhogy zsidó vagyok? Mi az? Sárga vagyok én, vagy zöld vagy kék vagy milyen? Éppen olyan testszín vagyok, mint a magyarok. Kinek az ideája volt, hogy én itt zsidó legyek? Nekem bizony isten eszem ágába se volt, hogy zsidó leszek majd, ha megszületek. Itt várt a világon ez a buta meglepetés, mikor itt kiszálltam. Nekem itt zsidónak kell lenni. Miért? Én magamban, mikor nem gondolok erre, abszolúte nem vagyok zsidó, egy fiú vagyok, a szerelem a hazám, és az istenem a halál! És valaki rám néz, és az tudja, hogy én zsidó vagyok. Mintha ránéznék valakire, akiről tudják, hogy az lopott egyszer! És nekem a szememmel ki kell tartanom ezt a vádat vagy ráfogást vagy elnézést vagy mi az, hogy az embert zsidónak veszik. És nekem úgy kell néznem, hogy igenis, rendben van, jól van, zsidó vagyok. Pedig énbennem ez egyáltalában nincs elintézve. Én az egész dologgal nem vagyok tisztában. Nem vagyok ebbe beleegyezve, se belenyugodva, csak ráhagyom, hogy zsidó vagyok, mit csináljak? Engem kérdeznek, mikor rám néznek. Mit feleljek? Én egyszerűen elnevetném magam: de kérlek, hisz ez egy őrült ostobaság, csak nem fogunk ebben az érdekes életben ilyesmivel is foglalkozni? Sokszor úgy voltam vele, mintha az egész csak egy rossz vicc lenne, amit énellenem találtak ki, hogy ilyen butaság miatt is szenvedjek. Egész életemben zsidó legyek! Tessék talán felosztani ezt, mint a katonaságot vagy mint egy közmunkát, mindenki szolgáljon, mondjuk, egy évet, mint zsidó, ha már okvetlenül kell valaki zsidó is legyen, azonkívül, hogy ember.
* * *
Egyszerűbb bajtárs, gyengélkedő, csevegett egy népfelkelő honvédünkkel. Ez a bajtárs mesélte azután:
- Milyen buták, könyörgök, milyen buták tudnak lenni, az embernek a füle kétfelé áll! Azt mondja nekem az a népfölkelő, mégiscsak csúnya dolog a zsidóktól, amit Pesten csinálnak, hogy, azt mondja, felállnak éjszaka a háztetőkre, jelt adnak a bombázóknak, azok osztán látják, hogy, hová kell a bombát hajítani. Hallja, barátom, mondom én neki, olyan nagy szamárnak gondolja maga a zsidót, hogy oda dobatja a bombát, ahol ő is lakik? És hogy képzeli maga, milyen jelet ád a zsidó? Ha lámpát visz fel vagy gyertyát gyújt, azér rögtön agyonlövik ugyebár. Másféle jelt mit adhatna? Gondolja maga, hogy ötezer méter magasságba meglátják azok a repülők, hogy idele valaki a sötétbe a kezivel integet, vagy felkacsint hozzájok? Mondja hát, hogy hihet el ilyen borzasztó hülyeségeket. Erre azt mondta a népfelkelő, márpedig akitől ő ezt hallotta, az Pestről jött, és az sose szokott fillenteni.
(...)
Azt meg Sztálingrád óta hallani (a sajtó szélsőjobb csatárjai hirdették), azt, hogy ha Németország a háborút elveszíti, a zsidók kiirtják a keresztényeket. Ezt felnőttek hiszik el, diplomás urak is; az ún. művelt középosztály adja szájrul szájra ezt a kába butaságot. Ahogy Mac-beli [Magyar Atlétikai Club - a szerk.] pajtásomtól hallottam: rövidzárlatot csinálnak a fejökben. El tudják hinni, hogy a zsidók kiirtják a kuncsaftjaikat. kit fognak majd becsapni, kikből fognak élni, tollasodni? És el tudják hinni, a vitézlő magyar nemzet fiai, hogy az a félmaroknyi zsidó kiirthat itt tízmillió keresztényt. Még ha az izr. csecsemő is mind felpattan a gyerekkocsiból, hogy a keresztényt irtsa, akkor se lehet már több, mint mondjuk százötvenezer...
Igen, ez a legnagyobb szenvedés, ez, amit az ember intelligenciájára mértek. Ezt sűrű butaságot nyelni, ezt a mocsok ködöt színi levegő helyett, a hazugságot, a butítást, a butaságot. Tűrni tehetetlenül, hogy hogy züllesztik ennek a tehetséges országnak az elméit, hogy sorvasztják itt el az értelmet, a humort, a szellemet. Mikor heverjük ki azt a kárt, amit ennek a nemzetnek a fejében és lelkében tettek.
Szép Ernő
 
 
0 komment , kategória:  ŐSZ  
Csukás István - Annyiszor játszottam
  2019-11-06 17:48:21, szerda
 
 


Csukás István - Annyiszor játszottam

Annyiszor játszottam a boldogot,
most végre boldog lehetnék -
nyugtalanul figyelem magamat,
vajon mi hiányzik még,

mi hiányzik és honnan hiányzik,
a világból-e vagy belőlem,
hogy miért nem csurran a méz,
fanyarul megért szőlőszem;

vagy nincs is, csak a mesében,
elkopott idegeket simogató
szép hazugság, kábítószer,
és mindegy, rossz voltam vagy jó,

s a boldogot csak játszani lehet,
és az élethez ennyi is elég,
az üdvözült angyali boldogságot
nem ismerik, csak a hülyék.
 
 
0 komment , kategória:   Csukás István  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 62 db bejegyzés
e év: 634 db bejegyzés
Összes: 10025 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 176
  • e Hét: 2031
  • e Hónap: 5781
  • e Év: 74701
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.