Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Rövid pályás úszás Országos Bajnokság döntők December 11-14
  2019-12-11 19:06:14, szerda
 
  Rövid pályás úszás Országos Bajnokság döntők December 11. Kaposvár
Részletes információ az első napról Link

- Férfi 100 m hát úszás
...... ......


- Női hát úszás 100 m.
...... .....


- Férfi 200 m pillangó
...... .......


- Női 200 m pillangó
Országos csúcsot Hosszú Katinka tarja 2:01.12 idővel
...... .......


- Férfi 100 m mell
Országos csúcsot Gyúrta Dániel tarja 00:56.72 idővel.
...... .....


- Női 100 m mell úszás
...... .....



Női 100 m vegyes:
1. Hosszú Katinka (Iron Swim) 58.57 másodperc
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Öltözzünk szeretetbe!
  2019-12-11 18:12:33, szerda
 
  Böjte Csaba adventi estje Diósdon a dévai gyerekekkel
A dévai Kolostori Kölyökszínház szereplői egy estére színházat varázsoltak Diósdra: december 7-én a focipályán felállított színpadon felcsendült A muzsika hangja. Az otthonban élő gyerekek és fiatalok elkísérték a Pest megyei kisvárosba Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, aki adventi gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Szendéné Kiss Nóra beszámolóját szerkesztve közöljük.
...... .....


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Nagyböjti lelki gyakorlat - Barsi Balázs
  2019-12-11 18:09:24, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Idősek karácsonya Új Budán
  2019-12-11 18:03:18, szerda
 
  ...... ........



...... ...........



...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Böjte Csaba testvét gondolatai 2019.12.11.
  2019-12-11 17:56:01, szerda
 
  Ferenc pápa szerint, a leselejtezés korát éljük. Otthonainkban nem férünk, ezért sokszor az ami fölösleges, amiből több van, függetlenül attól, hogy az a bizonyos dolog jó vagy rossz, lomtalanítunk, kiszórjuk, eldobjuk. Ha valami nem tökéletes, ha egy ruhadarabon folt, szakadás van, nem megjavítjuk, hanem megszabadulunk tőle. Sajnos nemcsak a tárgyakkal, de gyakran az emberekkel is ezt tesszük. Ha valakiben problémát, gondot látunk, akkor nem vállaljuk a törődést, a párbeszédet, egyszerűbb törölni az ismerősök közül és hátat fordítani.
Annak idején, nagytatám az úton ha talált egy rozsdás szeget, hazavitte, kiegyenesítette, olajjal megkente s félrerakta azzal a jelszóval: "jó lesz majd valamire". A tárgyakat és még inkább az embereket meg kell becsüljük. Fontos, hogy mindaz amit Isten ránk bízott, s különösképpen mindazoknak akiknek a sorsát Isten a kezünkbe tette, nálunk biztonságban legyenek, bennünk gondoskodó, törődő barátokra találjanak.
A világért és embertársaimért felelősséget vállalva, Csaba t.

*
Teréz anya szerint, a modern kor leprája az elmagányosodás. Ez azt jelenti, hogy az az egészséges, aki képes testvére felé a kezét kinyújtani, testvére előtt az ajtót szélesre tárni. Jézus Krisztus pont ezt teszi:
"Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítelek titeket!"
Karácsonyra készülve gondolkozzak el, mennyire van meg bennem Jézus Krisztusnak ez a szép vonása? Kész vagyok-e, képes vagyok-e befogadni testvéremet, megnyílni feléje akkor is ha ő fáradt, ha nyűgös vagy esetleg kibírhatatlan és undok. Jézus Krisztus születésének pillanatában küldi az angyalát a pásztorokhoz, hogy hívja őket, hogy találkozzanak. Csillagot rak az égre, hogy annak a fényénél a napkeleti bölcsek eltaláljanak Betlehembe, hogy együtt legyenek.
Mi minden évben, az ünnepek közeledtével szeretettel hívjuk a magányos, közösségre vágyó testvéreket Dévára. Ilyenkor gyermekvédelmi otthonunk ajtaját szélesre tárjuk azok előtt, akik szeretnének velünk együtt imádkozni, az ünnepekre készülni és velünk együtt ünnepelni. Ilyenkor 60 - 70 gyerek van a dévai otthonunkban, és biza mindannyian akiket nem vittek haza, akiket rokonaik nem látogatnak meg, örömmel veszik ha egy fogadott "nagymama, nagynéni, unokatestvér" meglátogatja. Ezekben az ünnepi napokban én is itthon tartózkodom, lelkigyakorlatos elmélkedéssel, szentgyónásra való alkalom felkínálásával, a szórványban tartott szentmisékkel szívesen segítek az ünnepre való felkészülésben, az ünnep megélésében.
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Megvilágosodni bárhol lehet! - Hol van Nicaragua?
  2019-12-11 17:51:58, szerda
 
  A hegyekben, hol sok a fa, és jó a levegő. De semmiképpen sem eldugott tiroli villában, színes televízióval s szaunával.
Van itt egy elhagyott bánya Kismuncselen, Dévától huszonnyolc kilométerre. Négyszáz bányász dolgozott ebben az ón- és rézérc bányában, fent a hegyek tetején. Két éve bezárták, s aki tehette, otthagyta a náddal és kátránypapírral födött barakkokat. Sok az összedőlt üres barakk, de vannak még vagy harmincan-negyvenen, akik ott laknak.
Egyfelől a csodaszép természet, másfelől a feltépett föld, elvérzett családokkal, emberekkel.

Ott megtalálhatod Nicaraguát.
Helyetted lemosnék magamról minden festéket, felöltöznék nagyon egyszerűen, és egy hálózsákkal, négy vekni kenyérrel kimennék oda, ahol megállt az élet.
Az idióta kisgyermekekkel elmennék málnát szedni, gombászni. Megtanulnék kosarat-, seprűt kötni Mariska nénitől, aki pont olyan fehér ember, mint mi, csak nincs senkije, és havi 160 ezer lej segélyből kellene megélnie. De ez lehetetlen: ő tudatosan készül az éhhalálra.
Elbeszélgetnék szomszédasszonyával, akinek a rák az orrát teljesen leette. Ő nem tesz semmit, - szokja a halált.
Megismerkednék Annamáriával, akinek nincs se apja, se anyja. Testvére nevelte fel, 15 évesen szülte első gyermekét egy részeges bányásznak, akivel olyan viskóban lakott évekig, amelybe esténként beengedték az állatokat is. Most sok az üres lakás, és máshol laknak, de férje ugyanúgy veri őt is az ostorral, akár az állatokat. Elbeszélgethettek arról, hogy anyósa hogyan őrült meg, és futott meztelenül a földeken, míg meg nem halt. De azt is megbeszélheted vele, hogy valóban medve ette-e meg a négyéves kisfiút az erdőben, vagy talán a kutyák? Ő még nincs húszéves, de két gyermekével már olyan sokat élt, mint más száz év alatt.
Szintén itt lakik egy vénséges nagymamával négy idióta gyermek, egy kimondhatatlanul koszos házban. Fogyatékosok, de sokat tudnak mesélni az élet titkairól. Hosszan nézték, ahogy a nagyapjuk a fájdalomba beleőrült és belehalt. Kezdetben csak egy seb volt a lábán, amely üszkösödni kezdett, s ahogy teltek a hetek, a férfinak fekete lett térdtől lefelé a lába, és nagyon büdös. Lábát lógatva feküdt, és üvöltött - akkor már nem nézett vissza senki a szeméből. Másnap belehalt abba a karcolásba, amelyet felétek egy kis sebfőző vízzel és ragtapasszal elintéznek.
De szóba állhatsz egy tizenhárom gyerekes anyával, aki most veszítette el legnagyobb fiát, az egyetlent, aki munkába állt és dolgozott. Férjénél van a bánya kulcsa, ott tartják a kredencben egy cukros dobozban. Elkérheted, és lemehetsz az aknához.
Minden ott van, a csillék, bennük az érc, a munkavédelmi sisakok, minden, mintha csak most hagyták volna félbe a hajtást a bányászok. Csak a hozzáértő szemek látják, hogy itt meghalt minden.
Először mellbe fog vágni mindaz, amit látsz, hallasz. Lehet, hogy sírni fogsz, és átkozni ezt a világot, amelyben jól fésült alakok háromszáz eurót adnak egy kutyáért, de egy nyomorult gyermek meg kell hogy éljen havi tízeurónyi segélyből. Nem érted, hogy lehet az, hogy ezeket az embereket a társadalom kivitte a hegyekbe kommunizmust építeni, s most annyi pénzt sem ad, hogy napi fél kenyérre jusson, nem beszélve húsról, buszjegyről, villanyszámláról, orvosságról. Egy őrült eszme felsodorta őket a hegy tetejére, s mint az elhaló hullám, lerakta, otthagyta őket.
Már nem fegyveres őrök, hanem a mérhetetlen szegénység, a nyomor s ennek gyermeke, a fogyatékosság meg az emberek közönye tartja fogva őket.
Nagyon furcsa ötleteid lesznek. Lefekvés előtt azon fogsz gondolkodni, hogy rablóbandává kellene átszervezni ezeket az embereket. Magad is csodálod, hogyan önt el a gyűlölet, és lassan felfedezed magadban az anarchistát.
Hangosan kimondod, hogy nem érdemli meg az életet az a társadalom, melyben a kutya több húst eszik meg egyszerre, mint egy gyermek egész hónapban. Félelmetes erők szabadulhatnak fel benned, de ne siess, ne kapkodj, és ne dönts, próbálj meg nagyon nyitott lenni.
Másnap sétálj egy nagyot a természetben, nézd a fákat, a felhőket, a madarakat. Közben sírhatsz, káromkodhatsz, imádkozhatsz.

A fontos az, hogy dőljenek le falaid.
Omolj össze. Engedd be életedbe mindazt, mi körülvesz. Ne te légy, aki belép hozzájuk. Ne csinálj semmit. Ne szervezd ezt a világot.
Nicaraguában nem formálunk, hanem formálódunk, nem tanítunk, hanem tanulunk. Nem adunk, hanem kapunk. Neked előbb meg kell világosodnod, hogy magad is árasztani tudd a fényt.
Alulról nem látod a perzsaszőnyeg mintáit. Emelkedj fel, a nagy egészt nézd. Vedd észre, hogy a sötétet nem lehet ütni, vágni, törni. A sötét egyszerűen a fény hiánya. Nem kell harcolni a sötétség ellen, nem lehet erővel összetörni és kilapátolni. Csodálkozz rá a napra, amely megjelenik, és körülötted minden formát, életet kap.
Mindez egyszerű, de át kell élned. Dél felé edd meg száraz kenyered. Lassan, komótosan harapj, ügyelj, hogy egyetlen morzsa se hulljon a földre. Tudd, hogy a napfénynek és a sárnak gyermekét, a kenyeret eszed. Csodálkozz el azon, hogyan tud ilyen finom lenni az üres kenyér. Keress egy forrást, de ne siess! Add meg a módját: ereszkedj térdre, érintsd szádat a forrás vizéhez, mintha csókolóznál, és csak aztán igyál. Érezd, hogy átjár a kristálytiszta hegyi forrás vize. Eggyé válsz a földdel, beléd hatol az élet. Nézd a forrást, nézd a sarat a forrás fenekén, lásd, fogd meg a kezeddel. Hunyd be a szemed, és érezd a fényt, a meleget, mely kenyeret, vizet fakaszt. Menj tovább. Talán megérted, hogy te is ez vagy: marék por csupán.
Ha valahonnan fentről rád hull a végtelenül tiszta és szent fény, te is képes leszel néhány magot befogadni, és kenyeret adni, forrássá válni. Mindez végtelenül tiszta és egyszerű: láss, higgy, szeress.
Az idő nem fontos, ne sajnáld a napokat. Az ünnepi ebédhez a szakácsnő sok-sok mindent belevág egy nagy fazékba, ezért te is fogadj be mindent Nicaraguában. Hordozd saját magad és mások fájdalmát, a titkokat, melyek körülvesznek.

Ne siess!
Az eszmélés lassan, de biztosan, végtelen csendben, derűsen történik...
Környezeted megzavarhatja, de meg nem szakíthatja mindezt. Lassan lehiggadsz, megnyugszol. Kitisztulnak gondolataid, vágyaid, hatalmas béke önt el.

Megvilágosodsz.
Minden nagyon egyszerűvé, áttetszővé válik. Felsejlik Isten végtelen nyugodt keze vonása a Világon. Mint felhővé szelídült tajték, onnan fentről mindent sokkal tisztábban fogsz látni. Források fakadnak fel benned. Érezni fogod magadban az erőt, amely most már nem magadért: értük, a Világért fakad.
Már nem harcolni akarsz, hanem teremteni. Nem gyűlölsz senkit és semmit, nem pusztítani akarsz, hanem segíteni, alkotni, életet adni, a beléd áramló fényt továbbengedni, -árasztani. Hiszed, hogy nemcsak része vagy a világnak, hanem partnere a mindenséget szeretetből szakadatlanul tovább teremtő Istennek.
Szelíden belesimulsz az Úr kezébe, a Jó Pásztor lábához kuporodsz.
Érzed, hiszed, ha szólít, erőd lesz vezetni a nyájat. Minden a helyére kerül, és már nem zavar semmi. Érzed a hegyeket mozgató erőket magadban, tudod, hogy emberek fognak születni, talpra állni, gyógyulni szavadra. De még ez sem fontos. Semmi sem fontos, csak az a kapcsolat, mely, mint a nap, lassan felkel, és beragyogja világodat.
Istennek társa vagy, megvilágosodtál, ott vagy Nicaraguában!

Böjte Csaba testvér
P. Böjte Csaba OFM: HOL VAN NICARAGUA?
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Ferenc pápa: Ne panaszkodjunk!
  2019-12-11 17:47:32, szerda
 
  Mint a jó pásztor, úgy vigasztal minket és korrigálja hibáinkat az Úr, megsimogatja azt, aki bocsánatot kér tőle, és megnyitja előtte a kiengesztelődés kegyelmét - erről beszélt a Szentatya december 10-én a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén.
Az Úr vezeti népét, vigasztalja, de ha kell, helyre teszi és megbünteti: mindezt apai gyengédséggel, mint a pásztor, aki ,,karjaiba veszi bárányait, ölében hordozza őket, az anyajuhokat pedig nagy gonddal vezeti" - idézte a napi olvasmányt Ferenc pápa (vö. Iz 40,1-11). - Izajás próféta így ír: ,,Vigasztaljátok meg népemet, vigasztaljátok meg" - ezt mondja Istenetek. ,,Szóljatok Jeruzsálem szívéhez és kiáltsátok oda neki: véget ért szolgaságának ideje, bocsánatot nyert gonoszsága, hiszen az Úr keze kétszeresen sújtotta minden bűnéért."
Az Úr mindig megvigasztal, ha hagyjuk magunkat megvigasztalni - hangsúlyozta a Szentatya. - Isten kiigazít minket vigasztalásával, úgy, ahogy a mai olvasmányban hallottuk: mint a jó pásztor, aki karjaiba veszi bárányait, összetereli a nyájat, bárányait ölében hordozza, az anyajuhokat pedig nagy gonddal vezeti.
Fontoljuk meg szívünkben ezeket a gondolatokat! - buzdított a pápa. - Ez a rész a gyengédségről szól. Hogyan vigasztal az Úr? Gyengéden. Hogyan igazít ki minket? Gyengéden. Hogyan büntet? Gyengéden. El tudjuk képzelni, hogy az Úr az ölében hordoz minket, miután vétkeztünk? Az Úr vezeti népét. Az Úr kiigazít, vagyis inkább büntet, és mindezt gyöngéden teszi. Isten gyöngédsége, Isten simogatása - nem nevelői vagy diplomatikus magatartás ez. Istennek örömet okoz, amikor egy bűnös hozzá tér; az öröm pedig gyengéddé tesz - emelte ki a Szentatya. - A tékozló fiúról szóló példabeszédben az apa messziről meglátja a fiát, mert várja őt. Fölmegy az erkélyre, hogy lássa, ha visszatér. Ilyen az apai szív. Amikor megérkezik és bűnbánóan beszélni kezd, apja belé fojtja a szót és ünnepséget rendez tiszteletére. Az Úr gyöngéd közelsége ez. Az evangéliumban visszatér a pásztor, akinek száz juhából egy elveszett. Lukács így írja: ,,Ha közületek valakinek van száz juha, és egy elvész belőlük, nem hagyja-e ott a pusztában a kilencvenkilencet, hogy keresse az egy elveszettet, amíg meg nem találja?" (vö. Lk 15,4). Ez az Úr öröme, látva, hogy hagyjuk, hogy megbocsásson nekünk, odamegyünk hozzá, bocsánatát kérve. Örömét gyengédséggel fejezi ki, gyengéden vigasztal.
Sokszor panaszkodunk nehézségeink miatt. Az ördög azt akarja, hogy búskomorságba essünk, kiábránduljunk, megkeseredjünk bűneink miatt - folytatta Ferenc pápa, majd felidézte, ismert egy szerzetest, akit ,,Panasznak" hívtak, mert egyre csak panaszkodott, ,,Nobel-díja volt panaszkodásból". - Mi is hányszor panaszkodunk, siránkozunk; hányszor hisszük azt, hogy bűneinket nem lehet megbocsátani. Ám az Úr ezt mondja: ,,Én megvigasztallak, veled vagyok", s gyengéden megérint minket - hangsúlyozta a Szentatya. - A hatalmas Isten, aki az eget és a földet teremtette, a mi testvérünk, aki hagyta magát keresztre feszíteni és meghalt értünk, képes megsimogatni minket, és azt mondja: Ne sírj!
Mily gyengéden simogatta meg az Úr a naimi özvegyasszonyt, azt mondván neki: ,,Ne sírj!" Hinnünk kell az Úr vigasztalásának, mert utána jön a megbocsátás kegyelme. ,,Atyám, nekem oly sok bűnöm van, annyi hibát követtem el. - Hagyd magad megvigasztalni. - De ki vigasztal meg engem? - Az Úr. - ...menj! Légy bátor! Nyisd ki az ajtót!" Isten oly gyengéden közelít hozzád, mint egy apa, mint egy testvér. Mint a pásztor, aki legelteti nyáját és egybetereli; a bárányokat ölében hordozza, az anyajuhokat pedig nagy gonddal vezeti. Az Úr így vigasztal minket - tanította kedd reggeli homíliájában a pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
JÁNOS EVANGÉLIUMA 12. fejezet
  2019-12-11 17:44:09, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Magyar karácsony dalok
  2019-12-11 17:35:22, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Adventi naptáram  
Ady Endre: Az Úr érkezése - vallásos
  2019-12-11 16:58:59, szerda
 
  Videó Link

Mikor elhagytak
Mikor a lelkem roskadozva vittem
Csöndesen és váratlanul
Átölelt az Isten

Nem harsonával
Hanem jött néma, igaz öleléssel
Nem jött szép, tüzes nappalon
De háborús éjjel

És megvakultak hiú szemeim
Meghalt ifjúságom
De őt, a fényest, nagyszerűt
Mindörökre látom
 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 392 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3739
  • e Hét: 20131
  • e Hónap: 32807
  • e Év: 266554
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.