Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Szép estét
  2019-12-13 19:12:08, péntek
 
 




 
 
0 komment , kategória:  képek  
Egy angyal
  2019-12-13 19:04:16, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szép estét
  2019-12-13 18:33:59, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Jó reggelt , szép napot
  2019-12-13 17:41:05, péntek
 
 










 
 
0 komment , kategória:  képek  
Péntek 13.?
  2019-12-13 17:34:25, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szép estét
  2019-12-13 17:09:42, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szeret korcsolyázni
  2019-12-13 17:06:59, péntek
 
 




 
 
0 komment , kategória:  képek  
A D-vitaminról
  2019-12-13 16:56:16, péntek
 
  Nem jelenik meg jól? Kattintson ide az online nézethez

Miért kulcsfontosságú a D-vitamin az emberek számára?
Az egyik tápanyag, ami számos újdonságot hozott a tudományba az a D-vitamin volt. Kutatások alapján kiderült, hogy az emberi test összes szövete a D-vitamintól függ, azonban sok európai lakos vérében lévő D-vitamin nem éri el a kellő szintet, különösen a téli időszakban.

Az ember számára a napsugarak a D-vitamin fő forrásai. Ez a tápanyag támogatja számos létfontosságú testfunkciónkat, azoban nem ér minket elegendő napfény ahhoz, hogy megfelelő szinten tudjuk tartani a vitamin készletünket. Ha például Svájcban él, körülbelül napi hat és fél órányi napsütésnek kellene érnie télen ahhoz, hogy a WHO szerinti ajánlott D-vitamin szint teljesüljön. Nem meglepő módon a svájci lakosság 40%-ka szenved D-vitamin hiányban és ez a szám igaz a magyar lakosságra is.

Többek között D-vitaminra van szükségünk ahhoz, hogy erős csontokat és fogakat növesszünk. Emiatt generációk alatt általános eljárássá vált, hogy extra D-vitamint adnak a csecsemők számára életük korai szakaszában. A tudomány végül feltárta, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen a test legtöbb funkciójához, és ezt támasztja alá az a megfigyelés is, hogy a test sejtjeiben gyakorlatilag minden szövet rendelkezik D-vitamin receptorokkal.



A D-vitaminnak különböző funkciói vannak:
Hozzájárul az egészséges csontozat és fogazat fenntartásához.

Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Hozzájárul az egészséges izomműködés fenntartásához.

Segíti a kálcium és a foszfor egészséges felszívódását.

Szerepet játszik a sejtosztódás és sejtdifferenciálódás folyamatában.

Szükséges a gyermekek növekedéséhez és csontozatának fejlődéséhez.

Segít csökkenteni a csont ásványi anyag veszteségét posztmenopauzális nőkben (kalciummal kombinálva).

A felsorolt és még további funkciókkal együtt kijelenthető, hogy a D-vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van a megfelelő egészség fenntartásában, egyúttal nagyon fontos, hogy az életünk során végig a kellő szinten tartsuk a véráramlatban lévő tápanyagmennyiséget.



Különböző ételekben megtalálható a D-vitamin, különösen az olajas halakban, de a fő forrásunk továbbra is a napfény. A D-vitamin a bőrben szintetizálódik, amikor a nap UVB sugarai elérik a bőr felszínét.

A kutatók azonban meglepődtek, amikor felfedezték, hogy a napsütötte helynek tartott Magyarországon sok ember vérében nincs elegendő D-vitamin. A szakértők úgy gondolják, hogy a magyar lakosság 70%-ka tartozik ebbe a kategóriába.

A különféle európai országokban végzett D-vitamin állapotról szóló nagy volumenű tanulmány szerint a 20 és 60 éves kor közötti magyarok vérszintje a nyári időszakban 35 ng / ml körüli, miközben jelenleg sok szakértő szerint legalább 50 ng / ml körül kéne ennek alakulnia. A tanulmány szerint továbbá a 60 év és afölötti korosztály nyári D-vitamin szintje még ennél is alacsonyabb (33 ng/ml), míg a téli időszakban 20 ng/ml körül alakul.

A szakértők szerint az alacsony D-vitamin szint fő okozója, hogy sokan túl sok időt töltenek beltéri környezetben és így nem éri őket elég napfény a D-vitamin termeléséhez. Erre a problémára lehet megoldás az étrend-kiegészítők szedése, amely kényelmes és biztonságos módja a vitamin szintünk növelésének.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Luca napi mondóka
  2019-12-13 11:10:55, péntek
 
  Luca, Luca, kitty-kotty,
Tojjanak a tiktyok!
Tiktyok, luggyok ülőssek legyenek,
Fejszéjek, furójok élessek legyenek!
Ú' megállanak a helibe,
mint a fűzfa a tövibe!
Akkora disznójuk legyen, mint a hidas,
Akkora szalonnájok legyen, mint a pajtakapu,
Ollan hosszu kóbászuk legyen, mint a falu hossza,
Annyi töpörtőjük legyen, mint a tengerben a föveny,
Annyi pénzek legyen, mint az égen a csillag,
Annyi csirkéjük legyen, mint a kertben a fűszál!
Luca, Luca, kitty-kotty!

"
- Lucázás a vasi Perenye községben)

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Luca nap - Vikipédia alapján
  2019-12-13 11:05:15, péntek
 
  A néphit kétféle Lucát ismer: a jóságost és a boszorkányost. Ez utóbbi terjedt el a néphagyományban. Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi szokás, hiedelem, jóslás, tiltás kapcsolódna, mind december 13-hoz, Luca napjához. Ez a nap épp úgy alkalmas volt termékenység varázslására, mint házasság-, halál- és időjóslásra, vagy bizonyos női munkák tiltására. Az első látogatóból a várható állatszaporulatra jósoltak. Ugyanis, ha Luca reggelén férfi lép a házba, a szaporodás bika lesz, ha pedig nőlátogató érkezik, üsző.

Luca napját az egész magyar nyelvterületen gonoszjáró napnak tartották, ezért mindenütt védekeztek a boszorkányok ellen. Fokhagymával dörzsölték be az állatok fejét, az ólak ajtajára keresztet rajzoltak, hamut szórtak a kapuk elé, lefekvés előtt fokhagymás kenyeret ettek, hogy szagával elriasszák a gonosz szellemeket, és elzárták a seprűket, nehogy azon nyargalásszanak a boszorkányok.

Ehhez a naphoz kötődik a legismertebb hagyomány, a Luca-szék készítése. Ezen a napon kezdték el faragni, úgy, hogy minden nap csak egyetlen műveletet szabadott rajta elvégezni, de karácsony szentestére készen kellett lennie. Az éjféli misére magukkal vitték, és ha ráálltak, meglátták a boszorkányokat.

A lányok ezen a napon 12 gombócot főztek. Mindegyikbe egy férfi nevét rejtették. Amelyik gombóc legelőször a víz felszínére jött, megmondta ki lesz a férjük.

Luca napkor vetik a lucabúzát. A búzaszemek gyorsan csíráznak, azt tartják, ha Karácsonyra kizöldül, jó termés várható.

Az időjárásra a székelyek hagymából jósoltak. A vöröshagymából lefejtettek 12 réteget, ez az év egy-egy hónapjának felelt meg. Mindegyikbe egy kevés sót szórtak, amelyikben elolvadt, az a hónap esősnek ígérkezett, a többi száraznak.

Szintén Luca napkor voltak szokásban bizonyos, finomnak éppen nem mondható tréfák is. Egyes vidékeken a legények leakasztották a kertkaput, máshol szétszedték a szekeret a gazda legnagyobb bosszúságára.


 
 
1 komment , kategória:  Szép írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 650 db bejegyzés
e év: 7441 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 211
  • e Hét: 3516
  • e Hónap: 9899
  • e Év: 131772
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.