Belépés
wob.blog.xfree.hu
" Egy ember értékét saját maga adja, és nem az amije van " ... weisz tomy
1949.09.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
A tékozló fiú
  2019-03-31 11:06:35, vasárnap
 
  A tékozló fiú története a köztudatban " A legszebb történet " cimmel is szerepelhetne. Annál is inkább, mivel ebben a történetben a hangsúly nem az önfejű, lerongyolódott fiatalemberen van, hanem egyrészt azon, akinek van bátorsága belátni saját hibáját és bocsánatot kérni, másrészt pedig Isten irgalmas szereteté kihasználni.
Az ifjú ki tudja mondani : Útra kelek, hazamegyek apámhoz és begvallom : "Apám vétkeztem az ég ellen és te ellened " Ezek a szavak azért hagyhatták el ajkát, mert tudta, hogy van valaki , aki őt visszavárja.
Jó lenne, ha a nagyböjti időben nekünk is lenne egy legszebb történetünk, hiszen mindannyian többé-kevésbé hiábavalóságokra pazaroljuk az atyai örökséget. Igaz, hogy ehhez-eltévelyedéseink közepette- bátornak és alázatosnak kell lennünk, hogy merjünk felállni, és a bűn sötétségét magunk mögött hagyva a fény felé közeledhessünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A tavasz újrakezdés, a húsvét megújulás
  2019-03-30 15:24:29, szombat
 
  A mai világban két embertipus tárul elénk : a dicsekvő és az alázatos. Mi is sokszor dicsekszünk jótetteinkel, önmegtartóztatásunkkal, vezekléseinkkel, böjtjeinkkel. Észre sem vesszük, hogy sokszor ezek miatt elfeledkezünk bűnösségünkről, és ezek az öndicséretek oda vezetnek, hogy nem lesz őszinte a bánatunk. Saját magunkat alázzuk meg azáltal, hogy nem ismerjük be bűneinket. Hiába a böjt, hiába a vezeklés, ha az embertársammal nem viselkedem szeretettel.
Szolgáljon ez a nagybőjti szent idő megigazulásunkra, hogy miként a vámos, mi is őszinte bánatot tudjunk tartani, valamint ebben az időszakban ismerjük fel embertársainkban Krisztust, aki értünk megalázta önmagát, de ezáltal fel is magasztaltatott.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Egyház arra hiv, változtassuk meg gondolkodásmódunkat
  2019-03-29 09:20:56, péntek
 
  Az ember életében Isten szeretete a cselekedetekben, tettekben mutatkozik meg. Ebből lehet leghamarabb kiolvasni, mennyire járunk közel Isten országához. Felebar
átaink szeretette is ebbőlbontakozik kki, a szeretet parancsából, s még inkább abból, hogy mennyire sikerült eddigi életremben megértenem, mit jelent számomra Isten szeretet. Az a szeretet, ami életbe hivott, megváltott, megszentelt a szentlélek által, és életet ad ma is. S még legtöbbször a mi válaszunk erre az isteni erőre-ami végső soron a mindenemet jelenti-olyan olcsó, olyan felszines tud lenni, főleg akkor, amikor beszédünkkel, tetteinkkel nem éppen az okos szavakat és a szép dolgokat adjuk tovább felebarátainknak. Hanem csak valamit adunk. Valamit, ami minőségénél fogva oly keveset tükröz vissza abból az eredeti isteni igazságból, amit maga Jézus mutatott és élt meg példaképpen a mi számunkra.
Vajon mi mennyire járunk messze Isten országától ? Vajon a mi okos beszédeinkért, tetteinkért kapnánk dicséretet az Úrtól ?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Helyet kell csinálnunk a lelkiismeretünkben a megbocsátásnak
  2019-03-28 15:01:30, csütörtök
 
  Jézus megjelent közöttünk és hirdeti, hogy eljött az Isten országa. A népet ez nem érdekli, mégis Jézus irgalmas szive megmutatkozik a számtalan csoda, ördögűzés által. A mai evangéliumban azt hallhatjuk, hogy a csoda nem érdekli az embereket, csak a csodatevőre figyelnek. Lehet gondolni vádaskodásra, hazugságokra és másfajta negativ dolgokra. Jézust megvádolják, de az emberek nem tudják ki, is Ő valójában.
A ma embere is ugyanigy elvárja Istentől, hogy csodákat tegyen az életben, mégis amikor az ima meghallgatásra talál, és kéréseink teljesülnek, gyakran nem ismerjük fel, természetesnek gondoljuk.
Én felismerem isten csodáit az életemben ?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ne itélkezzünk embertársaink felett
  2019-03-27 15:09:17, szerda
 
 
Hányszor kell megbocsátanom felebarátomnak ?-Hetvenszer? hétszer ?- hangzik Jézus válasza, avagy minden egyes alkalommal, amikor csak vét ellenem testvérem. Egyik nagy gyengeségünk, hogy könnyen megsértődünk akár egy apróságon is, és sok esetben sajnos képtelenek vagyunk megbocsájtani. Jézus pedig világos tanitást ad példabeszédében: ha a mennyei Atya elengedi tartozásainkat, és nagy irgalommal visszafogad, mennyivel inkább kell nekünk megbocsájtanunk felebarátainknak.
Meg kell feledkeznünk a minket ért sérelmekről, mert ha nem tudunk továbblépni, az jó eséllyel gátat szabhat lelki életünk fejlődésében. Bármilyen nehéz is, meg kell tanulnunk újra és újra kiengesztelődni, mert ez az igazi, keresztény testvéri közösség alapja.
Mennyei Atyánk törvényeinek megtartása és tanitása szorosan kapcsolódnak egymáshoz Úgy vélem, annak az embernek hiteles a tanitása, aki aszerint él, amit hirdet. A megtartásnak és a tanitásnak feltétele, hogy felismerjem Isten törvényeiben az üdvösséget. Az üdvösség, az örök élet utáni vágy motiváljon bennünket állandóan arra, hogy megismerjük Isten törvényeit.
A parancsokat nem mindig könnyű begtartani, de ilyenkor mindig gondoljunk arra, hogy mégis csak ez vezet a mennyek országa felé. Minden nehézséget le lehet gyözni, ha harcolunk, és tudjuk, mik a vágyaink, céljaink.
 
 
3 komment , kategória:  Általános  
Gyümölcsoltó Boldogasszony
  2019-03-25 14:21:22, hétfő
 
  " Legyen nekem a te igéd szerint. "(lk 1-38 ) Ez az isteni szeretet túlkapásának első, megkapó újszövetségi története. Az érkező, alászálló Szentlélek Isten keze a kilincsen...Mária nevünkben az egyetlen lehetséges választ mondja ki. Ez a szó a hit legtisztább "igen"-je. Mária, a kegyelemmel teljes az első, aki hisz benne. "Legyen" ennek a szónak zenéje van. Azt zenéli : bizom benned. Azt üzeni : döntöttem. Ez a döntés nem kéri, hogy azonnal nekilássunk cselekedni, csak befogad. A fogantatás szent pillanata közeledik. Minden fogantatás : ünnep. Nem csak az Isten küldte Messiásé, de a hitünk fogantatásának pillanata is." Legyen " súlya van ennek a szónak. Legyen meg. Ha kell, adom magam hozzá. Odaszentelem magam... Csodálatos és emberpróbáló dolog. Csodálatos dolog Isten tervének része lenni. A "legyen ", amit Mária kiejtett az Üdvözitő megtestesülésének hajnalán, nem az egyetlen.
Egy másik "legyen" is társult hozzá. Az, amit a történet végén hallunk az Olajfák hegyéről szólni, s amiben beteljesült a megváltás üdvhozó drámája : " De ne az én akaratom teljesüljön, hanem a tied "
Két " legyen ", két " igen ", amely mostantól fogva várja a harmadikat, a mi Igenünket ! Félsz-e attól, ha a mennyei kéz kézbe vesz ?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Minden nap kell tanulnunk valamit,hogy jobbak legyünk
  2019-03-24 11:09:27, vasárnap
 
  Egy történet három szereplő, a tékoozló fiú, a féltékeny testvér és az irgalmas atya. Három életforma, a fiú, aki elherdálja életét, vagyonát, talentumát. A másik fiú féltékeny, gőgös, és nem tud örvendeni öccse megtérésének. Atyjuk megbocsájtó, jóságos és szerető. De melyik vagyok én közülük ? Melyikükkel tudok azonosulni ? Hogyan élek ? Megbecsülöm azokat a dolgokat, amiket kaptam, és számot tudok adni róluk ? Képes vagyok örülni testvéremmel együt és képes vagyok az alázatra, vagy gőggel telt szivem nem ismer irgalmat ? Meg tudok bocsájtani embertársaimnak és magamnak ?
Amikor a görög mitológia istenei belépnek az emberek életébe, sok minden megszűnik. Amikor ezek az istenek akarnak valamit, az embereknek sok mindent fel kell adniuk, áldozniuk kell, ki kll elégiteniük őket. Isten, aki nemn egy dolog a világunkban, úgy tud együtműködni velünk, hogy mi lángolókká, sugárzókká, élőké válunk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fogjuk fel az életet mint a nagyböjtöt, vannak próbatételek
  2019-03-23 16:37:09, szombat
 
  Naponta találkozhatunk nehézségekkel, betegségekkel, szenvedésekkel küszködő emberekkel. Lássuk meg a szegény Lázárokat, hiszen ma is vannak, akik a mi ajtónk előtt vagy az utcán ülnek. A nagyböjti időszakban figyeljünk jobban egymásra és a rászoruló testvéreinkre, akiket nem látnak meg az emberek a mindennapi rohanásban. Tekintsünk szét, tegyük félre önös érdekeinket, és nézzük közös érdekünket. Járjunk nyitott szemmel és ne engedjük, hogy az evilági dolgok elvakitsanak, megkeményitsék a szivünket, mert az nem a helyes úthoz vezet !
Talán el vagy csüggedve, az emberek a vesztedet akarják, itélni akarnak, hátráltatni akarnak. Légy kitartó. A mai örömhir neked szól ! Hagyakozz arra a Fiúra, aki bizony meghal, de dicsőségesen feltámad, hogy üdvözitsen téged, engem, mindenkit, aki Benne igazán hisz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Emberi vágyaink
  2019-03-20 17:51:31, szerda
 
  Szent Józsefről a Szentirás nagyon keveset ir, s ez alapján azt mondhatjuk róla, hogy álmodozó volt... de azt is, hogy rá merte bizni magát az álmaira.Pedig könnyebb lett volna talán azt mondani, hogy ez csak hamis álmodozás, vagy, hogy a törvény mást mond...nem hallgathatok az álomra. De ő látja ebben a feladatot, a kihivást, s ennek próbál megfelelni.
Hatalomra, uralomra, evilági dicsőségre vágyakozik mindenki. A mi emberi vágyaink, elképzeléseink, ambicióink menyire felelnek meg Isten akaratának ? Talán minket is megkisért az a gondolat, hogy részünk legyen az evilági dicsőségben, de csak abban, és csak azt választanánk, azt akarjuk. A szenvedéseket már nem, azokat szivesen elkerüljük, a kereszthordozásról lemondanánk mások javára, a szűk ösvény helyett a kényelmes, széles útat választanánk mindennapi életünk során. Ez a kisértés amit észre kell vennünk s ami ellen küzdenünk kell. Ezt a kisértést a szolgálat gyakorlásával győzhetjük le, szolgálat ami legyen szabad !
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem lehet a böjtöt lármásan végezni
  2019-03-18 14:57:09, hétfő
 
  Ahogyan embertársaiddal viselkedsz, úgy viselkednek ők is veled. Egyszerű dolog, mégis nehéz megtartani. Elvárom, hogy velem viselkedjen mindenki jól, ne tegyen keresztbe nekem senki, de én nyugodtan tehetek másnak rosszat, mert én én vagyok.
Ha szeretsz egy gyermeket, ő viszontszeret téged. Kimutatja és viszonozni tudja neked azt a törődést, amit tőled kap. Mi felnőtek azonban már nehezebben tudjuk viszonoizni azt, amit kapunk másoktól. Probáljak meg ne én lenni a középpontban, hanem a másik ember, akiben Isten jelen van, és tudatositsam magamban, hogy ha a másik emberrel jót cselekszem, Istennel cselekszem.
A nagybőjti időben probáljunk arra öszpontositani, hogy minden problémát félretegyünk a másik emberrel kapcsolatban, és csak arra gondoljunk, hogy őbenne is ugyanúgy jelen van Isten, mint bennünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2019.02 2019. Március 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 136 db bejegyzés
Összes: 803 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 107
  • e Hónap: 351
  • e Év: 11110
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.