Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 219 
Augusztus
  2019-08-31 21:18:37, szombat
 
  Augusztus

Illat árad a kiskertekből,
ízek, aromák sűrűsödnek,
a Nyár boldog öregségében
tartja oda arcát a ködnek...

De mégis legszebbek az esték:
rengeteg csillag a föld felett,
egy-egy néha lefut közülük,
és senki sem tudja, hova lett?

Csak Az, Aki kezében tartja
a Mindenséget - és életünket,
s ott, ahová egyedül megyünk,
Ő fogja meg majd a kezünket!

Lukátsi Vilma
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Július
  2019-08-31 21:15:19, szombat
 
  Július

Zümmög a lét a virágos réten,
a tó hátán vitorlák siklanak,
néhány bolyhos bárányka az égen,
köröskörül hétágra süt a Nap!
Verítékes munka a határban:
a termés áldását ontja a nyár,
ízek és illatok fűben-fában.
- Sok nyaraló diák kalandra vár...
A vízben látja az égbolt mását,
s riadtan nézi: van-e menedék?
Szél tépi már a fák koronáját,
a láthatár villámló messzeség,
dörög az ég, ver a zápor, jég is...
Nyög az erdő: minden rejtekére!

Vihar után szebb az élet mégis,
az ember hálásan néz az Égre!

Lukátsi Vilma
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Igazi érték
  2019-08-31 12:59:24, szombat
 
  ,,Ellenben, ami nekem nyereség volt, kárnak ítéltem a Krisztusért. Sőt, most is kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének páratlan gazdagságáért. Őérte kárba veszni hagytam, és szemétnek ítélek mindent, hogy Krisztust megnyerjem." Filippi 3,7-8

Mindig drága dolog,ha a hívő ember sok mindenről lemond az Úr Jézusért. Például ha valaki tehetségével hírt és gazdagságot szerzett, és az Isten hívásának engedve mindezt a Megváltó lába elé helyezi. Vagy ha valaki előtt énektudása megnyitotta a világ nagy hangversenytermeit, de amikor azonban meggyőződött arról, hogy egy másik világ számára kell élnie, feladta karrierjét, hogy Krisztust követhesse. Mert mit jelent minden földi hírnév, gazdagság és földi kitüntetés ahhoz a mérhetetlen nyereséghez képest, ami Krisztusban található meg?!

Ian McPherson kérdi: ,,Van-e annál megindítóbb kép, mint az a férfi, aki rengeteg adottságát alázatosan és csodálva a Megváltó lábaihoz helyezi. Tulajdonképpen ott van a helyük." (Vagy Isten egy másik emberének szavaival: ,,A héber, a latin és a görög nagyon jó a maga helyén, de nem ott, ahová Pilátus helyezte azokat, Jézus feje fölött, hanem Jézus lábainál.")

Pál apostol lemondott gazdagságról, kultúráról és vallásos tisztségekről, mindezt kárnak ítélte Krisztusért. Jowett ezt írja ezzel kapcsolatban: ,,Amíg Pál apostol a maga fejedelmi adottságait nagy nyereségnek tartotta, addig nem látta meg az Urat. Mihelyt azonban az 'Úr dicsősége' felragyogott ámuló szeme előtt, mindezek a dolgok árnyékká halványultak, majd semmivé váltak. És nemcsak értéktelennek tűnt az apostol korábbi nyeresége az Úr sugárzó dicsőségének fényében, hanem eltűnt gondolatvilágából, ahol korábban magasztos és szent kincsként őrizte."

Ezért különös, hogy aki mindent elhagy azért, hogy Krisztust követhesse, azt egyesek őrültnek tartják. Vannak, akik megbotránkoznak. Mások sírnak, és különféle lehetőségeket kínálnak fel neki. Ismét mások az egészséges, józan emberi értelemre hivatkoznak. Néhányan egyetértenek, és megindulnak lelkükben. De ha valaki hitben jár, az helyesen tudja értékelni mások vélekedését.

C. T. Studd lemondott vagyonáról, fényes kilátásairól hazájában, hogy életét egészen a misszió szolgálatába állítsa. Ragyogó karriernek fordított hátat John Nelson Darby, és lett a Szentlélek által Isten evangélistája, tanítója és prófétája. Az ecuadori öt mártír lemondott kényelemszeretetéről, hogy elvihesse az evangéliumot az auka indiánokhoz.

Az ilyesmit az emberek nagy áldozatnak nevezik, pedig ez nem áldozat. Amikor valaki elkezdte Hudson Taylort dicsérni az áldozat miatt, szavába vágott: ,,Ember, én még életemben sohasem hoztam egyetlen áldozatot sem." Darby pedig azt mondta: ,,Nem valami nagy áldozat, ha az ember lemond a szemétről."

William MacDonald
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
A kereszt felvevése
  2019-08-31 12:54:41, szombat
 
  ,,Mert néktek adatott a kegyelem a Krisztusért, nemcsak hogy higgyetek őbenne, hanem hogy szenvedjetek is őérette." (Fil 1,29)

A keresztet az Ige és a hit miatt felvenni annyit jelent: az ördög, a világ, a test, a bűn és a halál [irántad való] gyűlöletét önként felvenni és hordozni. Keresztet készakarva keresni szükségtelen. Kezdd el az életnek ezt az első részét, és tagadd meg magad, vagyis fedd meg a cselekedetek általi megigazulást, és valld meg a hit általit, azután hamar jelentkezni fog a másik rész is, tudniillik a kereszt, amelyet aztán végy magadra, mint ahogy Krisztus is magára vette. Mivel azonban a képmutatók az első részt kárhoztatják, és saját igazságosságukat védelmezik, azért nemcsak a keresztet nem veszik magukra, hanem meg is feszítik és megölik a kegyeseket, akik a keresztet hordozzák.

Luther Márton
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Gyakorlati keresztény élet
  2019-08-31 08:07:46, szombat
 
  ,,Legyen gondod Önmagadra és a tanításra." 1Timóteus 4,16

Isten Igéjének egyik ismertetőjele az, hogy soha nem választja el a tanítást a felelősségtől. Nézzük pl. a Filippi 2,1-13-at. Ez az Újszövetség egyik Krisztusról szóló klasszikus tanítása! Benne látjuk az Atya Istennel egyenlő voltát, önmegalázását, testté lételét, szolgai mivoltát, halálát és a rá következő megdicsőülését. Ez nem csupán személyéről szóló tanítás, hanem felhívás is a filippiekhez és hozzánk, hogy a Krisztus indulata legyen bennünk. Ha másokért élünk, ahogyan ő tette, ezzel elejét vesszük sok viszálynak és irigységnek. És ha mi is megalázzuk magunkat, ahogyan Ő tette, akkor Isten minket is felmagasztal a maga idejében. Ez az igeszakasz elejétől végéig a gyakorlati keresztyénséget mutatja be.

Erre kell gondolnom, amikor tanító könyveket olvasok. Ezekben a könyvekben a szerzők megkísérlik a hitünkre vonatkozó valamennyi bibliai kijelentést rendszerbe foglalni, tehát az Istenről, Krisztusról, a Szentlélekről, az angyalokról, az emberről, a bűnről, a megváltásról stb. szóló tanítást. Mindez önmagában kétségkívül értékes lehet és segíthet minket, mégis általában nagyon hideg, ha nem kíséri istenfélő élet. Lehet valaki értelmileg nagyon járatos a Biblia tanításaiban, ugyanakkor mutatkozhatnak nagy hiányok jellemében.

Ha úgy tanulmányozzuk a Bibliát, ahogy azt Isten nekünk adta, akkor sohasem tapasztalunk ellentmondást tanítás, felelősség, elmélet és gyakorlat között. Mindkettő mindig csodálatosan kiegyensúlyozott és egymással összefonódott.

A mi felelősségünktől talán legjobban elválasztott tanítás a prófécia. Ezt túl gyakran szokták oly módon tálalni, hogy azzal csak a kíváncsiságunkat elégítik ki. Szenzációs spekulációk az Antikrisztus személyéről embertömegeket vonzhatnak, de nem segítik elő a megszentelődést. A próféciának sohasem volt a célja, hogy kíváncsi füleket csiklandozzon, hanem az, hogy keresztyén jellemeket formáljon. (George Peters 65 módját sorolja fel annak, hogy a Krisztus visszajöveteléről szóló tanítás miként befolyásolhatja tanításunkat, felelősségünket és jellemünket, és nem kétlem, hogy ennél még több is van.)

A bibliai tanítást sohasem választhatjuk el a gyakorlati istenfélő élettől. Személyes tanulmányainkban éppúgy, mint mások tanításánál hangsúlyoznunk kell Pál apostolnak Timóteushoz szóló intését: ,,Legyen gondod önmagadra és a tanításra."

William MacDonald
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Bízd Isten gondjaira minden dolgodat!
  2019-08-31 08:03:41, szombat
 
  ,,Csillapodjál le az Úrban és várjad őt; ne bosszankodjál arra, akinek útja szerencsés. Szűnj meg a haragtól, csak rosszra vinne!" (Zsolt 37,7-8)

Az igaz keresztyének bölcsessége az, hogy ügyüket Isten uralkodása és kormányzása alá rendelik, és minden igazságtalanságot, a kegyesek szenvedéseit annak gondjaira bízzák, aki végül mindent pontosan és igazságosan fog megítélni. A keresztyén ember büntetheti a bűnt Isten Igéje által, de ne használja melléje az öklét, és ne merészelje azt mondani, hogy Isten parancsára teszi ezt. Még ha szent, bölcs és kegyes is vagy, és azt is jól látod, hogy sok dologban méltánytalanság történik, akkor sem tudsz minden görbeséget kiegyenesíteni. Tedd hát rád bízott munkádat, és buzgólkodj hivatásodban! Azt pedig, ami nem akar helyre igazodni, bízd arra, aki bölcsebb és erősebb, mint te vagy, a jóságos mennyei Atyára. Ő jobban kormányozza az egyházat, az országot, az embereket, a fejedelemséget, a házat, az udvart, az asszonyt és a gyermeket, mint te.

Luther Márton
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Csak Te!
  2019-08-30 20:31:49, péntek
 
  ,,Minden és mindenekben Krisztus." Kolossé 3,11

Mi, keresztyének, hajlamosak vagyunk arra, hogy időnk nagy részét olyan lelki élmények megszerzésére fordítsuk, amelyek valamiképpen tartós győzelmet biztosítanak számunkra a mindennapi élet örömei és bajai közepette. Összejövetelekre, konferenciákra járunk, hogy megtaláljuk azt, ami megoldja életünk problémáit. Gyönyörű kiállítású füzetek biztosítanak minket afelől, hogy dr. XY szenzációs új felfedezést közöl velünk, amelynek nyomán annyira tele leszünk Szentlélekkel, hogy az ,,radioaktívvá" tesz bennünket. Vagy egy-egy buzgó szomszédunk valósággal erőnek erejével elvonszol minket a város nagy előadótermébe, ahol bemutatják majd nekünk a bővölködő élethez vezető legújabban fölfedezett rövid utat.

Rengeteg a csábító ajánlat. Itt egy prédikátor reklámozza a kiteljesedéshez vezető királyi utat. Egy másik a győzelem hármas titkáról beszél. Egy prédikátor ígéri, hogy nekünk adja az elmélyült élet kulcsát. Egy gyűlésen valaki beszámol a megszentelődéshez vezető öt egyszerű lépésről. Vagy szinte megszállottjai leszünk a testi gyógyulásnak, mintha az volna az élet legfontosabb dolga: hirtelen áttérünk a keresztyén pszichológiával való foglalkozásra, majd átváltunk az emlékezőképességünk gyógyítására. Átkelünk tengereken és világrészeken a magasan szárnyaló lelki újdonságok keresése közben.

A felsorolt propagátorok között kétségkívül vannak becsületesek is, és bizonyos dolgoknak, amiket ajánlanak, van némi értékük is. De ha visszatérünk a mindennapi életbe, megállapítjuk, hogy nincs gyorsforgalmú út a megszentelődéshez, hogy a problémáink nem tűntek el, és hogy nap mint nap az Úrtól való függőségben kell élnünk.

Végül meg kell tanulnunk, hogy jobb, ha az Úr Jézussal foglalkozunk, mint a tapasztalatokkal. Aki Hozzá fordul, nem csalódik. Amire szükségünk van, azt mind megkapjuk Tőle. Ő mindenben megelégít.

A. B. Simpson (1844-1919, egy világméretű missziói mozgalomnak a megalapítója) fiatal éveit tapasztalatok keresésével töltötte, de azok nem elégítették ki. Ezután írta meg csodálatosan szép énekét, amelynek címe: ,,Ő Maga", és amelynek első versszaka és refrénje így hangzik:

Egykor az áldást kerestem,
most csak Őt magát!
Egykor érzésekre vártam,
most csak Igédre vágyom!
Egykor ajándékaidat kerestem,
most az Ajándékozót!
Egykor a megszentelődést kerestem,
- most csak az Urat!
Mostantól fogva mindörökké
Te vagy nekem a legdrágább,
azok helyett, amit adtál!

William MacDonald
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Tárd Isten elé nyomorúságodat!
  2019-08-30 19:42:02, péntek
 
  "Segítségül hívám az Urat." (Zsolt 118,5)

Itt ez áll: Segítségül hívám az Urat. Ebből halld meg, hogy meg kell tanulnod segítségért kiáltani. Ne ülj vagy feküdj a padon magadban, ne csüggeszd le és ne lógasd fejedet, gondolataiddal magadat ne mardosd és ne emészd, ne aggódj, és ne gondolkodj azon, hogyan szabadulhatnál meg bajodtól. Ne csak azt nézd, hogy mily rosszul megy dolgod, mekkora a fájdalmad, milyen nyomorult ember vagy. Hanem rajta, te bámész, hullj térdre, szemedet és kezedet emeld az égre, először mondj egy zsoltárt vagy egy miatyánkot, majd tárd bajodat sírással, panasszal és kiáltással Isten elé! Isten azt akarja, hogy szükségedet eléje terjeszd. Ne tartsd magadnál, ne cipeld magaddal, ne rágódj, ne gyötrődj, ami által egy bajból kettőt, sőt, tízet és százat csinálsz.

Luther Márton
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Kijárat nélküli labirintusban
  2019-08-30 19:22:25, péntek
 
  ,,Tudjátok meg, hogy utolér benneteket vétketek büntetése." 4Mózes 32,23

Ebbe a világba Isten változhatatlan alapelveket épített be, és akármilyen csavaros eszű és rafinált az ember, ezek alól nem tudja kivonni magát. Az alapelv az, hogy senki nem menekülhet meg sértetlenül bűnei következményei elől.

Vannak köztünk, akik már gyermekkorunkban megtapasztaltuk, hogy ha dzsemet vagy más édességet nassoltunk, olyan áruló nyomokat hagytunk magunk után, amelyeket édesanyánk rögtön fölfedezett. Ez az igazság azonban érvényes egész életünkre nézve, életünk minden területén.

Figyelemre méltóan illusztrálja ezt az igazságot az ,,Eugen Aram álma" c. vers. Abban a hitben, hogy ,,tökéletes bűntényt" követ el, Aram meggyilkolt egy embert, és holttestét a folyóba dobta, amelynek vize ,,fekete volt, mint a tinta, és nagyon mély". Másnap lement a folyóhoz, ahol a gaztettet elkövette.

...és fölkereste az átokverte folyót,
vadul nézett rá, már rosszat sejtett,
megpillantotta a mederben a hullát:
a víz kiszáradt; a folyó hűtlen lett.

Ekkor betakarta a testet egy óriási halom falevéllel, de a következő éjjel nagy vihar volt, és a holttest ismét láthatóvá vált.

Lerogyott a partra és sírni kezdett,
megrettent, hogy nincsen titka többet,
nem lett cinkos a víz és a föld sem,
nincs hely, ahol a bűn elrejtőzhet,
tengerben sem talán,
a mélység sem rejti el igazán...

Végül elásta áldozatát egy távoli barlangban, de évekkel később fölfedezték a csontvázat, rábizonyították a gyilkosságot és elítélték. Bűne utolérte őt.

A bűn azonban másféleképpen is utolér minket E. Stanley Jones mondja, hogy az elkövetett bűn ,,belső torzuláshoz vezet, belső pokolhoz, amelyben elveszítjük önbecsülésünket, arra kényszerít bennünket, hogy egy földalatti, kijárat nélküli labirintusban bolyongjunk".

De még ha ebben az életben nem is lepleződik le a bűnünk, az örök életben bizonyosan utolér. Ha itt és most az Úr Jézus vére nem törli el, akkor az ítélet napján nyilvánvaló lesz bűnünk. Akár cselekedetről, gondolatról, indítékról vagy szándékról van szó, súlyosan terhel majd, és magára vonja az ítéletet, amely természetesen így szól: ,,Örök halál!"

William MacDonald
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Nyomorúság
  2019-08-30 19:18:48, péntek
 
  ,,Amikor az asszony szül, fájdalma van. - Így most titeket is szomorúság fog el, de ismét meglátlak majd titeket, és örülni fog a szívetek." (Jn 16,21-22)

A nyomorúság olyan, mint egy szülés, amely által az új ember megszületik, az ó meghal. Mert a hit és az Ige tekintélye ilyen gyakorlatokban növekszik. Ha valakire börtön, kard, pestis vagy halál vár, mondja ezt: Íme, én most éppen szülök. Ebben helyt kell állanom, Istenben bíznom, és a szülési fájdalmakat elviselnem addig, míg nem szülök. - A kitartáshoz a hit hatalmas munkájára van szükség. Mindamellett nincs más út, amelyen megmenekülhetnénk. Ez az élet ne legyen más, mint az óember iránti gyűlölet, keresése és vágya az új ember életének. Az evangélium olyan Ige, amely nem olyan gyermekeket nemz, akik a pusztában maradnak, hanem, miután őket nemzették, fiatalemberek és ifjú szüzek lesznek, házasságra alkalmasak, akik tanítanak és más lelki gyermekeket nemzenek.

Luther Márton
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 219 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 219 db bejegyzés
e év: 7854 db bejegyzés
Összes: 35788 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1264
  • e Hét: 2468
  • e Hónap: 12879
  • e Év: 131971
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.