Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
"Szívemet hozzád emelem..."
  2020-01-13 21:27:22, hétfő
 
  ,,Szívemet hozzád emelem..."
Zsolt 25,1

Egyházunknak sokféle szimbóluma van, ezek közül a legtöbb áttételesen ,,üzen" nekünk (csillag, pelikán, hajó), más jelképek pedig a Bibliában is hasonló tartalmat hordoznak (bárány, kenyér, út).
Van egy ,,testrész" is közöttük, mely jelképnek talán furcsa. Ez egy szívet felemelő kéz, alatta: ,,Egyedül Istené a dicsőség." Kálvin jelképeként is tartjuk számon, hiszen ő megélte annak jelentését. Több Kálvin ábrázoláson is látható, ahol reformátorunk egyik keze a szívén, másik a Biblián nyugszik. S itt valóban nem a szimbólumon van a hangsúly, sokkal inkább az üzenetén. Kálvin megélte, hogy mit jelent teljes kiszolgáltatottságban is Istenre hagyatkozni. S ez legalább olyan nehéz volt életveszélyes helyzetekben - pl. amikor Pál apostoléhoz hasonló menekülést választ, s kosárban engedik le a városon kívülre -, mint amikor lelki tusa után kellett nehéz döntéseket hoznia Genfben, halálos fenyegetések közepette. Kálvin felajánlotta szívét és életét Istennek.
Talán nem véletlen, hogy éppen ezt az ábrázolást választotta a Soli Deo Gloria diákmozgalom is címerképként. Sokan ismerjük az Istennek felajánlott kéz mozdulatát. S az a diákok közti missziót munkáló kis teológuscsoport is így gondolta, amely 1921-ben Balatonkilitin egy színpadon elindította a mozgalmat. Ma is így működik a Szövetség, mint akik Isten követeiként végzik a missziót a fiatalok között.
Ma sem megy másként, csak teljes szívvel, felemelve szívünket égő áldozatként Istennek.

Ha bármit is szeretünk és csodálunk saját magunkon kívül, az egy lépéssel távolabb visz bennünket a teljes lelki romlástól, bár addig sosem leszünk egészen rendben, amíg bármit is jobban szeretünk és csodálunk, mint Istent.

C. S. Lewis
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
A nehézség építi a jellemet
  2020-01-13 20:45:50, hétfő
 
  ,,De mindezekben felettébb diadalmaskodunk Az által, aki szeret minket" (Róm 8,37).

Ez több mint győzelem. Ez teljes diadal, amellyel nemcsak megmenekülünk a vereségtől és a pusztulástól, hanem elpusztítjuk ellenségeinket is, busás és értékes zsákmányt nyerünk, és ténylegesen hálát adhatunk Istennek a csatáért. Hogyan lehet ,,felettébb diadalmaskodnunk"? Az összeütközésből egy lelki tanulságot vonunk le, ami óriási mértékben erősíti hitünket, és megszilárdítja lelki jellemünket. A kísértések azért szükségesek, hogy megszilárdítsanak és megalapozzanak minket lelki életünkben. Ezek olyanok mint a heves viharok, amelyek a hegyoldalon levő hatalmas cédrusok gyökereit még mélyebbre süllyesztik a talajban. A mi lelki csatáink a legnagyobb áldásaink, és ellenfelünk már hozzászokott ahhoz, hogy ezzel készít fel minket végleges vereségére. Kis-Ázsiában a frígiaiaknak volt egy legendájuk, hogy amikor csak meghódítottak egy-egy ellenséget, átvették áldozataik fizikai erejét is, és hozzátették saját erejükhöz meg bátorságukhoz. Valójában ha győzelmesen találkozunk a kísértéssel, megduplázódik lelki erőnk és fegyverzetünk. Ezért lehetséges nem csupán leverni ellenségünket, hanem el is fogni őt és arra késztetni, hogy a mi sorainkban harcoljon.
Ézsaiás próféta mondja, hogy ,,a filiszteusok határára repülnek" (Ézs 11,14). Ezek a filiszteusok voltak halálos ellenségeik, de ez a fejezet érzékelteti, hogy képesek lesznek nemcsak meghódítani a filiszteusokat hanem a hátukon is lovagolnak, hogy tovább diadalmaskodjanak. Mint ahogy egy tapasztalt hajós fel tudja használni az erős szembeszelet az előrehaladáshoz azzal, hogy ellenállhatatlan hatalmát cikcakkos pályán vezeti, ugyanúgy lehetséges nekünk lelki-szellemi életünkben Isten diadalmas kegyelme által teljesen megfordítani az eseményeket, amelyek talán legbarátságtalanabbnak és legkedvezőtlenebbnek tűnnek. Aztán képesek leszünk kijelenteni folyamatosan: ,,amik velem történtek, inkább előmenetelére lettek az evangéliumnak..." (Fil 1,12). (Bőségesebb élet)
Egy híres tudós, figyelve az ősi hajósokat, akik azt hitték, hogy a korallformáló élőlények ösztönösen építették fel az atoll-szigetek nagy zátonyát, hogy védekezzenek a belső víziút ellen, cáfolta ezt az elméletet. Bemutatta, hogy ezek az organizmusok csak akkor élhetnek és virágozhatnak, ha szemben állnak az óceánnal, a tomboló hullámok magasan oxigéndús habjaival.
Általánosan úgy gondolták, hogy a védelmezett és könnyű élet a legjobb életmód. Mégis a legnemesebb és legerősebb emberek mind ennek az ellenkezőjét bizonyították, és hogy a nehézségek elviselése formálja az embert. Ez az a tényező, ami megkülönbözteti a csak létező és az elevenségtől duzzadó életet. A nehézség építi a jellemet.
,,De hála legyen Istennek, aki Krisztusban mindenkor diadalra vezet bennünket, és ismeretének illatát, mindenhol megjelenti általunk." (2Kor 2,14)

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
A búzaszem törvénye
  2020-01-13 20:21:43, hétfő
 
  A búzaszem törvénye

,,Ha a búzaszem nem esik a földbe, és nem hal meg, egymaga marad, de ha meghal sokszoros termést hoz." (Jn 12,24)

Az izgalom Jeruzsálemben tetőpontra hágott. Az emberek azt suttogták, hogy bizonyára ez a Jézus a megígért Szabadító. A suttogás kiáltássá fokozódott, amikor Jézus szamáron bevonult a városba. ,,Hozsánna!" - kiáltották. ,,Áldott a király."
Akkor maga Jézus ezt mondta: ,,Eljött az óra, amikor megdicsőül az Emberfia." És hogy is történik majd ez? ,,Ha a búzaszem nem esik a földbe, és nem hal meg..."
Jézus tudja, hogy kereszt nélkül nincs korona. Az ő Atyja nem ad aratást, hacsak Jézus nem lesz vetőmaggá. Ezért adta oda magát. Érettünk adta oda életét, ezért vagyunk hálásak, és ezért magasztaljuk őt örökké.
De nem Jézus az egyetlen, akinek be kell töltenie a búzaszem törvényét. Ő azt mondta, hogy ez a szabály követőire nézve is érvényes. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről. Meg kell tanulnunk, és el kell hinnünk, hogy az egyetlen termés, amit ez a föld valaha is betakarít Jézus áldozatából sarjad. De azt is meg kell értenünk, hogy Jézus áldozata ad erőt nekünk is, hogy engedelmeskedjünk a vetőmag törvényének.
A búzamag, amelyet a magtárban tartanak, egyedül marad. Nem hajt hasznot. Hogy liszt és végül kenyér lehet belőle, arról most nem beszélünk. Az a lényeg, hogy csak akkor hoz termést, ha a földbe hull, és ,,elhal". Jézus a következő mondatban világítja meg a búzaszemnek ezt a törvényét: Ha szereted az életedet, ha egyetlen ügyed önmagad megóvása, akkor nem vagy méltó az országra. Az Isten országában való élet követi a búzaszem törvényét. Csak ha adunk, akkor kapunk, csak ha áldozunk, akkor nyerünk áldást, csak ha meghalunk, akkor élünk.
Ha Jézust Uramnak hívom, életem a búzaszem törvényének van alávetve.

Napi gondolat

Mit jelent az neked, hogy Krisztus követőjeként életed alá van vetve a búzaszem törvényének?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 384 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5227
  • e Hét: 11473
  • e Hónap: 40785
  • e Év: 228587
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.