Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Lipp László, atya elhunyt 2009.08.25
  2020-01-08 19:29:10, szerda
 
  A Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia Közleménye László Atya Dr. Lipp László, A Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia szervező lelkésze 2009. augusztus 25.-én türelemmel viselt hosszú betegség után elhunyt...... ...........


A médiából jól ismert László atya 1948. február 25-én született, Budapesten. A Ferences Gimnáziumi tanulmányait követően 1971. Június 20- án Pappá szentelték. Egyháztörténetből doktori címet szerzett. Két Ige határozta meg életét: a Róm. 8.28 ,,Az Istent szeretőknek minden a javára válik.." Jn. 10.10 ,,...hogy életünk legyen és bőségben legyen."
1989 óta a Gazdagréti Lakótelep egyházközösségi élet megszervezését, és a templom felépítését tűzte ki elsődleges céljául, melyet Dr. Paskai László bíboros érsek 2002. Április 13-án áldott meg
Határon innen és határon túli ismertségét a médiában ( TV, rádió éjszakai műsorok), és a közéletben vállalt szerepével (Papi labdarugó csapat szervezése, vezetése, Tábori lelkészség megszervezése, hospice szolgálat megszervezése a közösség keretein belül) vívta ki. Az általa megvalósított Szent Angyalok Templom jelzés értékű az ország Fővárosába érkező és távozó évente, mint egy 6 millió ember számára, mellyel László atya örökre beírta magát a magyarság szívébe. Temetéséről később intézkednek.

Lipp László, atya Gazdagrét katolikus szervező-lelkésze vagyok.
Bővebb az alábbi linken:
Link

Temetése 2009. szeptember 4-én, 15 órakor a Gazdagréti Templomban bemutatott Szentmise után lesz. augusztus 31. hétfő
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
László Atya temetése
  2020-01-08 19:26:52, szerda
 
  Végső búcsút vettünk ma az angyali papunktól László Atyától
Sajnos a mai napon 2009.09.04 lett eltemetve Gazdagréten a Szentangyalok templom
altemplomába.
A temetésen Papi méltóságok, barátai,és még sokan mások mondtak búcsú beszédet. Mindegyik megható és szívhez szóló volt.
Több ezren lehettünk, mert a hatalmas templom tele volt és a templom kertjében is sokan voltunk.
Délután 3 órakor kezdődött a gyászmise, s kb. fél ötkor a temetés.
Fotót készítette és szerkesztette: Antal Mária



Ő már az égben van az angyalok közt.




Nyugodjon békében az angyalok karjaiban.

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Utolsó útjára kísérték László atyát 2009. szeptember 4.
  2020-01-08 19:24:51, szerda
 
  MTI Fotó: Kovács Tamás


Budapest, 2009. szeptember 4. Paptársai állnak Lipp László római katolikus pap, ismertebb nevén László atya temetésén a gazdagréti Szent Angyalok templomában. A Budapest-Gazdagrét szervező lelkésze életének 62. évében, hosszú betegség után augusztus 25-én hunyt el.
Utolsó útjára kísérték a fővárosi gazdagréti Szent Angyalok templomában Lipp László katolikus plébánost, aki közéleti szereplésével vált országosan ismertté; az Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspök által vezetett gyászszertartáson több százan vettek részt, sokan a templomon kívül hallgatták a búcsúztató ceremóniát, a templomhoz vezető úton pedig polgárőrök irányították a forgalmat.

,,Tudta, hogy a hit maga az élet"
,,Keressétek először az Isten országát!"

Rockenbauer Zoltán volt fideszes politikus, a helyi egyházközség tagja arról beszélt, hogy ,,a fekete gyász óráit éljük, pedig hozzá a ragyogás illik, mert László atya hite fénylett és bevilágított mindent." Hatéves kora óta papnak készült, mert ,,tudta, hogy a hit maga az élet". Plébános korában ,,reménytelennek tetsző dolgokat fordított reménnyé, valósággá", s a templom mellé sportpályát, szeretetotthont, kulturális központot létesített, ugyanakkor ,,hagyott itt feladatot bőven, ami a hívők közösségének épülésére szolgálhat" - mondta.
Búcsúbeszédében Molnár Gyula a főváros XI. kerületének szocialista polgármestere rámutatott arra, hogy a hosszan tartó betegség után elhunyt Lipp László építtette fel a gazdagréti Szent Angyalok templomát. Ezzel, és többi cselekedeteivel a plébános ,,mindenkinek megmutatta a maga útját", bátorítva a híveket, hogy ,,ne féljünk megtenni azt, amit meg kell tenni" - fogalmazott.
Springer Miklós, az FTC elnökségi tagja búcsúbeszédében hangsúlyozta: Lipp László mindig mindenkivel megtalálta a közös hangot, és ,,nem ismerte azt a szót, hogy lehetetlen". Rendszeresen szurkolt az FTC-nek, a futballistáknak lelkésze volt, a klub megmentése érdekében pedig alapítványt szervezett és internetes blogot szerkesztett. ,,A testkultúrának modern apostola volt", ő hozta létre a katolikus fociválogatottat is, ami többször összemérte erejét a Fradi öregfiúk csapatával - közölte.
Testvére, Lipp Csaba beszédében kiemelte: László atya ,,a nagy átlagnál sokkal jobb pap és testvér volt", majd hozzátette: ,,légy te csak ott is olyan agilis és rámenős a túlvilágon, mint amilyen itt a Földön voltál". A papok éve kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ,,okosan kell őket szeretni", az olyan papokat, mint amilyen bátyja is volt, aki példát mutatott abban, ,,hogyan kell Istent szeretni".
A temetésen részt vett Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, Rétvári Bence, a KDNP XI. kerületi parlamenti képviselője, Platthy Iván, a Miniszterelnöki Hivatal korábbi, az egyházi ügyeket vezető címzetes államtitkára és Nemcsák Károly színművész.

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
László atya, Dr. Lipp László az Égi Hazába költözött!
  2020-01-08 19:22:35, szerda
 
  ...... ........... ........... .......



Nehéz felfogni a megmásíthatatlan tényt.
Bánat és gyász okozta fájdalommal értesültünk, hogy többé nem hallhatjuk László atya kedves, meleg szavait, nélkülöznünk kell vidám, optimizmust sugárzó egyéniségét.
A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége
Ökumenikus Tanácsának tagjaként éveken keresztül segítette Rendünket.
László atya a Gazdagréti templom plébánosa közismert volt aktív, tevékeny stílusáról, kimagasló szervező munkájáról és merész tetteiről. Szinte a semmiből varázsolt templomot: szervezte a nagy terv megvalósítását, felügyelte a kivitelezést és igen sokszor hajnalig dolgozott, hogy minden elkészüljön. Azt akarta, hogy Isten háza megnyugvást, szerető otthont adjon az oda betérő embereknek, vigaszt nyújtson a rászorulóknak. Szorgalma és kitartó munkája eredménye lett a temploma, ahol boldogan és büszkén kísérte végig lovagtestvéreit és mutatta meg a nagy művet.
Kedvessége, mély hite és humanizmusa mindent áthatott. Fáradhatatlanul tevékenykedett, segített az embereknek a mindennapokban és nagyon fontos volt számára a jövő.
Az Ökumenikus Tanács tagjaként szolgálta Rendünket, szeretettel, odaadással, úgy, ahogyan azt papi esküjében fogadta. Aktívan részt vett a Lovagrend életében: jelen volt a Lovagavatási ceremóniákon, klubnapot szervezett, lovagi keresztelőt tartottunk templomában. Hiányozni fog jellegzetes, bársonyos orgánuma, amely teljesen betöltötte a termet, ahol megszólalt!
Most, eljött a nehéz pillanat, amikor a ,,van" helyébe lép a ,,volt", s csak az emlékek maradnak.
Emlékezzünk Lipp Lászlóra, László atyára, emlékezzünk kedves szavaira, tanácsaira, útmutatásaira, jóindulatára, emberségére, markáns egyéniségére, amellyel kitűnt abból a körből, ahová tartozott! Nem felejtjük el energikusságát, életkedvét, munkakedvét! Azt hihettük, hogy ő örökké élni fog.

Kedves László atya!
A legnagyobb erő szólított magához, ellene az ember nem tehet semmit. Kérünk, légy patrónusunk az égieknél, segítsd Lovagrendünket, mint tetted éveken keresztül.
Legyen részed örök boldogságban, találjon megnyugvást betegségtől meggyötört lelked az örök életben. Emlékét megőrzik a Máltai Lovagrend Dámái és Lovagjai.

Requiescat in Pace
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Karol Wojtyla, 1920-1978 - II. János Pál pápa
  2020-01-08 19:16:18, szerda
 
  Karol Jozef Wojtyla 1920. május 18-án született Wadowicében, Krakkótól 50 km-re. Karol Wojtyla nyugalmazott katonatiszt és szabó, valamint Emilia Kaczorowka tanárnő két fia közül ő volt a fiatalabb. Miután édesanyja 1929-ben meghalt, édesapja egyedül nevelte tovább két fiát, azonban nem sokkal később, 1931-ben huszonhat éves bátyja is meghalt. Így csak ketten maradtak a családban. 9 évesen volt elsőáldozó és 18 éves korában bérmálkozott. Már az elemiben is kitűnő diák, szeret focizni, de abba tudja hagyni, ha szólítja a kötelesség. Nagy kedvvel ministrál, hamarosan főministráns lesz, mindazonáltal nem lehet jámbornak mondani: szereti a tréfát, a játékot, a barangolásokat, a tábortüzet, a természetet. Wadowicében járt gimnáziumba, majd érettségi után a krakkói Jagelló Egyetemre iratkozott be 1938-ban, és egy dráma iskolába is járni kezdett.
A náci megszállók 1939-ben bezárták az egyetemet, ezért egy kőbányában, majd egy vegyi üzemben dolgozott, hogy megélhetését biztosítsa. 1942-ben kezdte meg papi tanulmányait a krakkói érsek által vezetett, illegalitásban működő szemináriumban. Ugyanebben az időben tevékenyen közreműködött a "Rapszodikus Színház" nevű, szintén titokban működő társulat munkájában. A második világháború után folytatta tanulmányait az újból megnyitott krakkói szemináriumon és a Jagelló Egyetem teológiai szakán. (Karol - Az ember, aki pápa volt C. film 1 részben
Karol Wojtyla 18 éves...... ...........


1946. november elsején pappá szentelték. Röviddel ezután Rómába küldték, ahol egy francia pap felügyelete alatt dolgozott. 1948-ban lett a teológia doktora, doktori disszertációját a Keresztes Szent János (1542-1591) spanyol kármelita szerzetes, misztikus író, egyházdoktor műveiben fellelhető hitről írta. Ebben az időben papi hivatását lengyel emigránsok között gyakorolta Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában. 1948-ban visszatért Lengyelországban, ahol Krakkó több parókiájában is megfordult papként, valamint 1951-ig ő volt a krakkói egyetem káplánja. Ekkor újból filozófiai és teológiai tanulmányokba fogott. Később a teológia és az etika professzora lett a krakkói és a lublini egyetemen. 1962 októbere és 1965 decembere között aktívan részt vett a II. vatikáni zsinat ülésszakain. 1964. január 18-án VI. Pál pápa Krakkó érsekévé és metropolitájává nevezte ki, tisztségébe március 18-án iktatták be. A vatikáni zsinaton bebizonyította, hogy tisztában van az új egyházképpel, amely szerint a tekintélyelv helyébe a szolgálat, a kioktatás helyébe az igehirdetés lépett. Egy hónapja püspök, amikor meghal XII. Pius. A következő évben meghal XXIII. János. Utódjától, VI. Páltól kapja meg az érseki palliumot. Az egymást követő zsinati ülésszakokon egyre többször hallatja szavát, elsősorban a Dignitatis Humanae és a Gaudium et spes anyagában. Három évvel később, 1967 májusában VI. Pál bíborossá nevezi ki Krakkó érsekét.
Tizenöt éven keresztül irányítja a krakkói érsekség életét, előbb két, majd négy segédpüspökkel. Délelőtt 11 órakor kezdi kihallgatásait, addig az imádságé és az íróasztaláé. Mintaegyházmegyét szervez, újabb könyvet ír (Szeretet és cselekedet), látogatja a túrázó fiatalokat, aktívan vesz részt a római szinódusokon, az Evangelii Nuntiandi szövegét megfogalmazó bizottság elnökévé lesz. Meghívásoknak téve eleget bejárja a fél világot Észak-Amerikától Ausztráliáig. Õt is látogatják bíborostársai a világ minden részéből. A látogatók a "lengyelországi egyházat" akarják tanulmányozni, melyben tele vannak a templomok, nem fogy, hanem egyre nő a papi hivatások száma, s képes megbirkózni az ateista kommunizmus hitet rombolni akaró erejével is.
VI. Pál halála után a bíborosok Albino Luciani velencei pátriárkát választják pápává, aki I. János Pál néven, hivatalának 33 napi gyakorlása után - máig tisztázatlan körülmények között - elhunyt. A temetést követő konklávéból - 49 óra után - Karol Wojtyla kerül ki győztesen. Legerősebb támogatói a hírek szerint a német és osztrák bíborosok voltak, s nyolc választási forduló után a 111 bíborosból 104 szavazott a krakkói érsekre a konklávén. 1978. október 16-án a bíborosok megválasztották Szent Péter 264. utódját, aki a II. János Pál nevet adta önmagának. A konklávénak nem lehetett kétsége, hogy kit választott meg. Ismerték őt. Őt akarták.

Az enciklikák pápája
Ha II. János Pál a XX. század, akkor XIII. Leó (1878-1903) a XIX. század legjelentősebb pápája volt. Programja az egyház és a modern kultúra összehangolása volt, hogy ezáltal az egyházat és a pápaságot visszavezesse a társadalomba, eloldja a nyűgként ránehezedő múlttól, és a jelenhez csatlakoztassa. Az egyházat és a kultúrát úgy akarta összhangba hozni, hogy a modern világot újra kereszténnyé, a kereszténységet pedig korszerűvé próbálta tenni. Ösztönözte a természettudományi kutatásokat, megnyitotta a Vatikáni Levéltárat a nyilvános kutatás számára, és felismerte a sajtó jelentőségét. Rerum Novarum kezdetű enciklikájában fejtette ki az egyház szociális tanítását, amely ma is időszerű mondanivalót hordoz
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
II. János Pál pápa, 1978-2005
  2020-01-08 19:12:51, szerda
 
  Életének 2. része Videó Link

Első Urbi et Orbi üzenetét október 17-én közvetíti a rádió a hívőkhöz. Első útja a castelgandolfói pápai nyaralóba vezet. Első diplomáciai küldetéseként elfogadja 1979. január 24-én, hogy közvetítsen Argentína és Chile között. Ugyanezen a napon fogadja első audienciáján első magasrangú, külföldi vendégét, Andrej Gromikó, szovjet külügyminisztert. Egy nappal később indul első apostoli utazására, ezúttal a Dominikai Köztársaságba, Mexikóba és a Bahamákra. Második útján már szülőföldjére tart: 1979. június 2-án megérkezik Lengyelországba. Az Egyesült Államok és Írország után Afrika következik. Kongóba, Zaire-ba és Kenyába látogat el. Jimmy Cartert 1980. június 21-én fogadja a Vatikánban. Brazíliai látogatása után II. Erzsébet angol királynő teszi tiszteletét a pápánál.
Az 1981-es esztendő meglehetősen izgalmas. Január 15-én nyilvános meghallgatáson fogadja Lech Walesát, majd nem sokkal később találkozik Róma főrabbijával, Elio Toaff-fal. Május 13-án, délután 5 óra 19 perckor lövés dördül a Szent Péter téren. Egy török fiatalember, Mehmet Ali Agca pisztolyával súlyosan megsebesíti a katolikus egyházfőt. A pápa nyitott papamobiljának hátsó ülésére hanyatlik, azonnal a Gemelli kórházba viszik, ahol 6 órás műtét után tudják csak stabilizálni az állapotát. Ali Agcát elfogják. Egy szemfüles fotósnak véletlenül sikerült rögzítenie azt a pillanatot (lsd. képünkön, a piros karikában Agca kezében a pisztoly), amikor a lövés eldördül. 2 nap elteltével a pápa közli kórházi ágyán, hogy megbocsátott annak a testvérének, aki lelőtte őt. 20 nappal később János Pál visszatér rezidenciájára, és újra beleveti magát a munkába. Merényletével kapcsolatban csak annyit jegyez meg: "Ez volt a 3. fatimai titok."
1982-ben fogadja Ronald Reagant. A valláson kívül biztos van más témájuk is, hiszen szinte egy időben követtek el ellenük merényletet (R. R. ellen 1981. március 30-án). Az amerikai elnök után Jasszer Arafat jár a Vatikánban. 1983. november 5-én, Luther Márton születésének 500. évfordulóját levélben köszönti. Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov genfi csúcstalálkozóját személyes hangvételű üzenetben üdvözli 1985. november 17-én. A Lengyel Népköztársaság elnökét, Wojczek Jaruzelskit csak 1987-ben fogadja.
1989. december 1-én érkezik az első szovjet államfő a pápához. Mihail Gorbacsov eléri, hogy hivatalos diplomáciai kapcsolat jöjjön létre Moszkva és a Vatikán között. Az 1991-es első Öböl-háború idején mind az amerikai, mind pedig az iraki elnököt felszólítja, hogy keressék a békés megoldás lehetőségét. Februárban Lech Walesát már mint lengyel államfőt fogadja hivatalában. 1991. augusztusában először jön Magyarországra II. János Pál pápa. 1993. decemberében Jeruzsálemben lefektetik az alapjait egy későbbi, Izrael Állam és a Vatikán között létesítendő hivatalos kapcsolatnak. Egy hónappal később már a balkáni békéért imádkozik a pápa. Nem sokkal a jeruzsálemi találkozó után Jichak Rabin izraeli miniszterelnök viszonozza Rómában a pápa látogatását.
A pápa ezután több mint 40 további apostoli utazáson vesz részt. 1996-ban újra Magyarországra látogat. 1999. március 11-én fogadja az iráni elnököt, Seyyed Mohammad Khatamit. Talán 25 éves pontifikátusa legnagyobb és a legtöbb vitát kiváltó döntése volt a 2000-ben meghirdetett megbékélési programja, amelynek kulcsfontosságú eseménye volt az a március 12-én, nagyböjt első vasárnapján a római Szent Péter bazilikában megtartott szentmise, amelyben II. János Pál pápa - magas rangú vatikáni tisztségviselők asszisztenciájával - bocsánatot kért Istentől az egyház nevében elkövetett történelmi vétségekért. A confiteort, a mise bűnbánati részét hét szakaszra osztották. Egy általános bűnvallomás után az igazság szolgálatában elkövetett vétkek, a Krisztus Testének egysége ellen elkövetett bűnök, az Izrael népével szemben elkövetett bűnök, a szeretet, a béke, a népek jogai, a kultúrák és vallások tisztelete ellen elkövetett bűnök, a nők méltósága és az emberi nem egysége ellen elkövetett bűnök, s végül a személy alapvető jogai ellen elkövetett vétkek megvallása következett. Galileit rehabilitálják, Giordano Bruno máglyahalála fölötti pedig sajnálkozását fejezi ki a Vatikán.
Bill Clintonnal ...... .........



1995-ben csípőoperációt hajtottak végre rajta, 1992-ben jóindulatú daganatot távolítottak el vastagbeléből, két évvel később combnyakcsonttörést szenvedett. 1996-ban vakbélműtéten is átesett, Parkinson-kórban szenvedett, de megrendült egészségi állapota miatt sem adta fel utazási terveit. 2005-ben egészségi állapota súlyosra fordult, februárban gégemetszést hajtottak végre rajta. Ekkor állapota javulni látszott, ám egy vírusos fertőzés következtében vérmérgezést kapott. Kezelése során 1981 óta másodszor most kapta meg az utolsó kenetet, hamarosan lélegeztetőgépre kapcsolták. 2005. április másodikán hunyt el.

(Karol - Az ember, aki pápa volt C. film 2 részben
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
A legek pápája - II. János Pál
  2020-01-08 19:09:57, szerda
 
  455 év óta ő volt az első nem olasz pápa.
102 pápai látogatást tett Olaszországon kívül a világban, amelyek során több mint egymillió kilométert tett meg a Föld körül.
144-szer járt Olaszországon belül.
Mint Róma püspöke a 334 parókia közül 301-ben járt.
469 embert avatott szentté és 1340-et boldoggá.
14 pápai enciklikát, 13 apostoli buzdítást, 11 apostoli alapszabályt tett közzé.
42 apostoli levelet, valamint 3 könyvet írt.
201 bíborost nevezett ki.
Szokásos szerdai pápai audienciáira összesen 17 millió zarándok látogatott el.
700 audienciát adott államfők részére, 235-öt pedig miniszterelnököknek
II. János Pál volt az első pápa, aki meglátogatott egy zsinagógát, és szintén elsőként tett látogatást az auschwitzi holokauszt emlékműnél.
A pápák közül elsőként kért bocsánatot a Szentszék nevében a katolikusok által a múltban elkövetett bűnökért.
Beszédeit maga írta, és a "pápai többes szám" (MI) helyett az egyes szám első személyt (ÉN) használta.
Két alkalommal járt Magyarországon: először 1991. augusztus 16-20. között, majd 1996. szeptember 6-7-én a pannonhalmi bencés monostor fennállásának 1000. évfordulója alkalmából.
Több mint húsz alkalommal kíséreltek meg ellene merényletet.
Ő volt a huszadik század leghosszabb ideig uralkodó pápája.

 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
A világ gyászol, II. János Pál pápa elhunyt
  2020-01-08 19:08:17, szerda
 
  A világ gyászol - eltávozott Őszentsége II. János Pál pápa
2005.04.03 07:49, Forrás: MTI

Karol Wojtyla szülőhazájában, Lengyelországban félárbocra eresztették a zászlókat és nemzeti gyászt rendeltek a kormány rendkívüli ülésén. Marek Belka miniszterelnök nem részletezte, hogy a pápa temetésének napjáig tartó intézkedés mit von maga után, de hangoztatta, hogy a lengyelek jól tudják, hogy ilyenkor mit kell tenniük.
Aleksander Kwasniewski elnök első reagálásában leszögezte: a lengyeleknek hatalmas adósságuk van a pápával szemben, hiszen a lengyel pápa nélkül most nem lenne szabad Lengyelország. Kwasniewski a vezető lengyel politikusok társaságában jelent meg vasárnap hajnalban a varsói televízióban. Az államfő hangoztatta: "a szentatya mindannyiunk - hívők és nem hívők - atyja is volt".
A Lengyelországgal szomszédos, ugyancsak mélyen katolikus hitű Szlovákia elnöke, Ivan Gasparovic hangoztatta: II. János Pál pápa a kommunizmus európai bukásának jelképévé vált. Az államfő emlékeztetett arra is, hogy Szlovákiában rendkívüli tisztelet övezte a pápát, akit most az egész ország sirat.
Latin-Amerikában, ahol mély gyökereket eresztett a spanyol és portugál hódítókkal együtt érkező hittérítők által ötszáz éve elterjesztett katolikus hit, a társadalmi igazságosság szószólóját és a szegények védelmezőjét gyászolták a szombaton este elhunyt pápa személyében politikusok, papok és a hétköznapi emberek.
A térséget, ahol a világ egymilliárdos római katolikus közösségének több mint a fele lakik, mélyen megrázta II. János Pál halála. Számos országban nemzeti gyászt rendeltek el: Costa Ricán négy napig, Chilében három napig, Brazíliában egy hétig gyászolják a néhai egyházfőt.
A világ egyik legnagyobb katolikus országának számító, 125 milliós Brazília elnöke, Luiz Inacio Lula da Silva - maga is hitét gyakorló katolikus - közleményben hangsúlyozta: országát mélységesen lesújtotta annak a embernek az elvesztése, aki "jelentősen és kedvező módon befolyásolta a modernkori történelem menetét". Az államfő hangsúlyozta azt is, hogy a pápa gazdag és sokoldalú tevékenységet fejtett ki, erősítve az igazságos világ és a szabadság iránti reményt. A pápa egyik lehetséges utódaként emlegetett Claudio Hummes brazil bíboros azt hangoztatta, hogy olyan érzése van: a pápa személyében "egy atyát, egy barátot, egy fivért és egy olyan bölcs útmutatót veszített el, aki mindig hallgatott püspökeire".
II. János Pál érdemeit még a kommunista vezetésű Kubában is méltatták, a szigetország barátjának nevezték az elhunyt egyházfőt, és hivatalosan három napos gyászt rendeltek, töröltek minden kulturális és sporteseményt erre az időszakra. Jaime Ortega bíboros a havannai kormányzat kivételes gesztusaként a pápa halála előtt engedélyt kapott arra, hogy a televízióban felszólítsa a híveket: mondjanak imát a haláltusáját vívó egyházfőért.
Mexikóban a pápa halálhírét véve ezrek indultak a guadalupei Miasszonyunk székesegyházba, amely előtt a pápa bronzból emelt szobra díszeleg. A 106 millió lakosú - és gyakorlatilag ugyanennyi katolikus hívőt számláló - Mexikóban országszerte a polgárok családostul vonultak a templomokba, hogy imát mondjanak az országukat többször is felkereső néhai pápa lelki üdvéért.
II. János Pál 26 éves pápasága alatt gyakran utazott Latin-Amerikába. A Brazíliába négyszer, Mexikóba ötször is ellátogató egyházfő nagy népszerűségnek örvendett a térségben, bár időnként ellentmondásos személyiségnek tűnt. Elhallgattatta például azokat a radikális beállítottságú papokat, akik a múlt század 80-as éveiben a szegények oldalára álltak az elnyomó kormányokkal szembeni küzdelemben. A Vatikán nem pártolta a latin-amerikai felszabadítási teóriát sem, annak egy mérsékeltebb változatát tette magáévá. Némi visszatetszést keltett a latin-amerikaiak körében az is, hogy a pápa mereven ellenezte a fogamzásgátlást, pedig a térségben sok szegény, sokgyermekes család nagy nehézségek árán tudja csak eltartani magát.
Megdöbbent hívők gyűltek össze és virrasztanak vasárnapra virradóra a katolikus egyház két kiemelt európai kegyhelyénél a portugáliai Fatimában és a franciaországi Lourdes-ban.
A Lisszabontól 130 kilométerre északra lévő településen mintegy ezer zarándok vett részt a megjelenés kápolnájában celebrált misén. Egy megvilágított kereszt és a Szűz Máriát ábrázoló szobor előtt imádkoztak a hívők. A portugál városka mellett 1917-ben három pásztorgyermek előtt állítólag többször is megjelent a Szűzanya. A három unokatestvér tagjai közül utolsóként, Lucia nővér, karmelita apáca február közepén hunyt el 97 éves korában.
Lourdes-ban harangkondulás jelezte a pápa halálát, majd mélységes csönd következett, a zarándokok némán imádkoztak a szentatyáért. A délnyugat-franciaországi város is azért vált a katolikusok egyik legfontosabb zarándokhelyévé, mert egy barlangban 1858-ban ugyancsak megjelent a Szűzanya egy Bernadette Soubirous nevű kislány előtt. II. János Pál mindkét helyen többször is járt. Lourdes-ba utoljára - már nagybetegen - tavaly augusztusban zarándokolt el.

Elhunyt II. János Pál pápa szombaton este - jelentette be a Vatikán. A katolikus egyházfő 84 éves volt
A halálhírt Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő jelentette be röviddel este tíz előtt, amikor a Szent Péter téren csaknem félszázezer ember virrasztott és imádkozott a pápáért. Az apostoli palota pápai lakosztályában előzőleg minden ablakban kigyúltak a fények, mintegy előre sejtetve a gyászhírt.
A szombat esti szóvivői közlés szerint "a Szentatya elhunyt ezen az este 21 óra 37 perckor, magánlakosztályában. A II. János Pál által 1996. február 22-én kiadott Universi Dominici gregis apostoli konstitúció által előírt minden szükséges eljárás megkezdődött".
E konstitúció szabályozza a Szent Péter trónjának megüresedése esetén szükséges teendőket és az új pápa megválasztását is. A katolikus egyház camerlengója (kamarása), Eduardo Martinez Somalo spanyol bíboros győződött meg a pápa elhunytáról, a halottban hivatalosan azonosítva II. János Pál pápát. A kiszenvedett Karol Wojtyla ujjáról lehúzták a pápai gyűrűt, amely az elhunyt pápa uralkodásának végét hivatott jelezni.


II. János Pál pápa temetése
2005. április 8., péntek 16:05
II. János Pál pápáért zúgtak Rómában a Szent Péter-bazilika harangjai. A teret és környékét eddig soha nem látott, milliós hívősereg töltötte meg, akik búcsúzni jöttek szeretett pápájuktól. Joseph Ratzinger bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja mutatta be a Szent Péter téren a Szentatya temetési gyászmiséjét, amelyet megelőzően a bazilikában ünnepélyes lezárták a pápa földi maradványait tartalmazó koporsót. A Szentatya holttestét ciprusfából készült egyszerű koporsóba helyezték, amelyet csak egy kereszt és egy M betű díszített, utalva II. János Pál pápai címerére.
A koporsó lezárása előtt Piero Marini érsek, a pápa szertartásmestere és Stanislaw Dziwisz érsek, a Szentatya magántitkára, fehér selyemből készült szemfedőt helyezett a Szentatya arcára. Ezt követően Martinez Somalo camerlengo bíboros szenteltvízzel hintette meg a pápa holttestét, majd Marini érsek a koporsóba helyezte a pápaság emlékérmeit, valamint azt a latin nyelvű okiratot, amely röviden összefoglalja a Szentatya életét.
koporsóra egy nyitott Evangéliumos könyvet helyeztek, amelynek oldalait a szertartás idején erősen fújó szél ide-oda lapozta, végül a vastag könyvtábla ellenére, teljesen becsukta. A hívek jelképnek érezték a szertartásnak ezt a mozzanatát is: a Szentatya egész élete nyitott könyv volt, még betegsége, legnagyobb szenvedése idején is mindvégig övéivel kívánt lenni, az utolsó szerda délelőtti általános kihallgatásig, amikor már nem tudott megszólalni, csak áldását adta híveire.
A hatalmas tömeg, mély áhítattal követte a szertartást, tapssal fejezve ki a Szentatya iránti szeretetét. A gyászszalagos zászlók legtöbbje piros-fehér színű volt, de a világ minden része képviseltette magát. A hívek a szertartás során többször is ritmusosan skandálták: ,,santo, santo" - szent, szent - mint ahogy hatalmas feliratokon hirdették kívánságukat: subito santo - azaz II. János Pált avassák azonnal szentté. Ez volt a visszatérő jelszava annak a csütörtök esti ifjúsági fáklyás felvonulásnak is, amelyet II. János Pál pápa iránti kegyeletből tartottak több ezer résztvevővel, és amelynek első sorában szintén óriási fehér transzparensen olvashattuk: II. János Pál - szent.
Ratzinger bíboros szentbeszéde és a szentmise áldozati része után következett a végső ajánlás és búcsúvétel szertartása. Felhangzott a Mindenszentek litániája is. A szentmise római latin rítus szerint zajlott le. Sztephanosz Gattasz alexandriai pátriárka vezette az énekelt keleti imádságot, amelybe a katolikus keleti szertartású pátriárkák mellett bekapcsolódott I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus ortodox pátriárka, Chrisztodoulosz athéni ortodox metropolita és Rowan Williams anglikán prímás is.
Ezután Ratzinger bíboros szenteltvízzel hintette meg a koporsót, miközben a kórus a régi gregorián éneket énekelte: ,,Hiszem, hogy Megváltóm él, és az utolsó napon fel fogok támadni a földből. És testemben látom meg Üdvözítő Istenemet. Őt látom meg én, őt és nem mást, és szemeim megpillantják majd őt. Ez a remény szívembe van rejtve".
Ratzinger bíboros könyörgése után hangzottak fel az ősi temetési ének sorai: ,,Mennyországba vezessenek az angyalok téged, várjanak ott rád a szentek, a mennyei Jeruzsálembe vigyenek ők be téged!"
Ezután Mária öröméneke, a Magnificat hangjai csendültek fel, és kevéssel fél 1 után a Szentatya egyszerű ciprusfa koporsója megkezdte utolsó útját. A bazilika lépcsőin még egyszer a nép felé fordították - így vehettek az egybegyűltek végső búcsút a Szentatyától. Hatalmas, szűnni nem akaró taps volt a válasz. Egyre hangosabb volt a kiáltás: ,,Szent, szent!", ,,Azonnal szent!". Az egyház hívőserege ősi szokást elevenített fel: akklamálta, közfelkiáltással erősítette meg: az eltávozott pápát szentként tiszteli, szentnek tartja.
Ami ezután következett, azt már csak kevesen láthatták: a cinkkoporsóba helyezés és annak lehegesztése, végül a harmadik, a tölgyfából készült koporsó leszögezése, földbe bocsátása zárt körben történt. Mostantól kezdve II. János Pál teste Szent Péter sírjától nem messze nyugszik, boldog XXIII. János korábbi nyugvóhelyén, közel a Magyarok Nagyasszonya kápolnához. De a hazamenni nem akaró, ünneplő tömeg, a mozdulni nem akaró milliók hirdették: itt több történt, mint egy test temetése. Az Egyház hálát adott és ünnepelt. Ünnepelte Isten kegyelmét, amely hatalmas dolgokra teszi képessé az embert. Ünnepelték Krisztust, akinek evangéliumos könyve most bezárult a Szentatya koporsóján, de örökké nyitva marad mindazok szívében, akiknek II. János Pál hirdette az evangéliumot. VR/MK

Ősi hagyomány szerint II. János Pál pápa koporsójában okiratot helyeztek el, amely röviden összefoglalja életét és érdemeit. (Okirat Őszentsége II. János Pál jámbor haláláról.) Obitus, Depositio et Tumulatio Joannes Pauli secundum Sanctae Memoriae - II. János Pál pápa temetése, elhelyezése és elhantolásának szent emlékezete - ez a címe az okiratnak.
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Kopt ortodox karácsonyt ünnepeltek Budapesten 01.08
  2020-01-08 18:36:43, szerda
 
  Január 6-án este nyolckor kezdődött a karácsonyi liturgia a budapesti Szűz Mária és Mihály arkangyal kopt ortodox templomban, Halil Juszef esperes vezetésével.
A kopt ortodoxok más görögkeleti egyházakhoz hasonlóan január 7-én ünneplik a karácsonyt. A január 6-i budapesti előesti liturgia prédikációjaként Halil Juszef esperes arab nyelven felolvasta II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárka karácsonyi üzenetét.
Alexandria 118. pátriárkája köszöntötte a híveket a 2020-as év kezdetén. Szavai szerint Krisztus születésekor a keleti bölcsek három ajándékot nyújtottak át, melyek az ember életét jelképezik. Az ember életének napjai hasonlóak az aranyhoz, tömjénhez és a mirhához.

Krisztus születése által Isten három ajándékot ad nekünk, hogy az ember visszaszerezze a méltóságát:
1. Az emberi méltóság úgy valósul meg, ha az ember átéli a szeretetet, mint a betlehemi pásztorok tették.
2. A keleti bölcsek jóra vágyók voltak, és határozott döntést hoztak, amikor elindultak megkeresni Jézus születésének helyét. Jóra vágytak, és jót tettek. A jótéteményekre emlékezve gondoljunk azokra is, akik befogadták a mindenórás kismamát. A második isteni ajándék tehát a jóra tesz képessé bennünket.
3. A harmadik ajándék a szépség megtapasztalása. Krisztus Urunk születése szépséges látvány, az angyalok kórusával, akiknek örömteli kiáltása is a szépséget fejezi ki. ,,A szépség megragadó erő, amelyet megtapasztal az az ember, aki Istennel él" - fogalmazott Tavadrosz pátriárka. - Isten Krisztus születésekor feltárta előttünk a szépséget, megtanított rá, hogy gyönyörködjünk benne és ajándékozni tudjuk.
"Az emberi élet napjaiban ott rejtőzik az Istentől kapott szépség ajándéka."
Ezt a három ajándékot szemléljük a születés történetében. Az Úr születése új kezdet, új öröm; általa kezdhet minden ember egy újabb évet, amelyben dicsőítheti Istent - zárta karácsonyi köszöntőbeszédét a pátriárka.
*
A kelet-európai kopt ortodox egyházmegye központja Magyarország; az egyházmegye területéhez tartozik hazánkon kívül Románia, Lengyelország, Csehország és Szlovénia. 2017. december 9-én iktatták be az akkor létrehozott új egyházmegye püspökét, Ava Giovannit.
*
2011-ben szentelték föl a Budapest XVIII. kerületében található Szűz Mária és Mihály arkangyal kopt ortodox templomot, melynek felépülése többek között a Magyar Katolikus Egyház segítségének volt köszönhető (Ava Giovanni püspök beiktatásán Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett). Amíg nem volt temploma a születőben lévő budapesti kopt közösségnek, addig katolikus templomokban tarthatták meg liturgiáikat. Napjainkban mintegy hatvan család alkotja a kopt közösséget, hozzájuk kapcsolódik a változó létszámú itt tanuló diákság - mutatta be az itt élő koptokat a Bonum TV 2019 januári adásában Markó Michael, a Kopt Tours vezetője.
A kopt ortodox egyház Egyiptom legnagyobb keresztény egyháza, II. Tavadrosz pátriárka vezeti. Az antikhalkédóni egyházak közé tartozik, amelyek a 451-es khalkédóni zsinaton az (akkor még egységben lévő) ortodox és nyugati keresztényektől eltérő krisztológiai álláspontot képviseltek, ezért külön egyházzá váltak. Eredete Egyiptomba vezethető vissza, de világszerte vannak követői.



Verestói Nárcisz/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Továbbra is pusztít a tűzvész Ausztráliában
  2020-01-08 18:31:45, szerda
 
  A helyi püspökök közleményt adtak ki 2020.01.07
Mark Coleridge érsek, az Ausztráliai Katolikus Püspöki Konferencia elnöke az országot hónapok óta pusztító, egyre drámaibb méreteket öltő tűzvész kapcsán adott ki közleményt január 7-én.
,,Ausztráliának eddig soha nem tapasztalt környezeti csapással kell szembenéznie most, amikor a tűz sok helyütt elborítja a földet. Mindannyian láttuk az apokaliptikus képeket, mégha nem is az érintett vidékeken élünk. Több halálos áldozata van a tűznek, városok pusztultak el, hatalmas területeket borít be a füst - írja le a válságos helyzetet az érsek. - És még mindig nem látni ennek a rettenetnek a végét, ami szembesít bennünket azzal, mennyire tehetetlenek vagyunk a természet erőivel szemben."
,,A tűzoltók hősies erőfeszítéseket tesznek. Az érintett közösségek különleges erőről és összetartásról tesznek tanúságot. (...) mindannyian odaállunk azok mellé, akiket leginkább sújt ez a katasztrófa, és azok mellé, akik életüket kockáztatják, hogy megállítsák a tüzet. A szavaknál azonban többre van szükség; a szolidaritásunk kifejezése fontos, de nem elég" - figyelmeztet Mark Coleridge.
Az állami szinten zajló cselekvés mellett a helyi hívőközösségek, köztük katolikus plébániák, szervezetek, valamint az ökumenikus és vallásközi szervezetek is sokat tettek a válságos helyzet enyhítésére.
Az ausztrál püspöki konferencia elnöke elmondja, noha a püspökök általában plébániai vagy egyházmegyei szinten reagálnak a krízisekre, a jelenlegi válság mértéke országos szintű választ követel meg az egyház részéről; ki kell egészíteni, illetve koordinálni a helyi szinten zajló tevékenységeket.
Országos hálózatot kell létrehozni, amely összeköti a segítségre szorulókat a támogatást nyújtókkal: ételkészítést, ingatlanok rendbetételét, közösségek újjáépítését, pasztorális segítséget és tanácsadást egyaránt értve ez alatt.
Az imádságos segítség, a hitéletet támogató eszközök biztosítása mellett együtt kell működniük az országos szintű katolikus egészségügyi, szociális és oktatási szervezeteknek, intézményeknek, hogy minél hatékonyabban tudjon reagálni a katolikus közösség. Az Ausztrália-napi (január 26.) hétvége gyűjtéseiből befolyó pénzt a Páli Szent Vince Társulat kapja, amely kiterjedt hálózattal rendelkezik az országban, és a tűzvész kezdetétől jelentős szerepet vállal a segítségnyújtásban. A püspökök arra buzdítják a lakosokat, hogy ezen túlmenően is támogassák anyagiakkal a vincések munkáját.
Mark Coleridge figyelmeztet, a szakértők szerint hosszú távú folyamatra kell felkészülni, melynek során az egyes emberek támogatása mellett egész városokat kell majd újjáépíteni.
Az egyház, amely az egész országra kiterjedő hálózattal rendelkezik, készen áll rá, hogy elkísérje a rászoruló embereket az újjáépítés, az újrakezdés útján.
Ebben a rendkívüli krízisben különösen kérik a püspökök a kitartó imát az aszály és a tűzvész károsultjaiért, az áldozatokért és családtagjaikért, és esőért, hogy csillapítsa a föld szomjúságát és kioltsa a tüzeket, valamint azonnali lépésekért közös otthonunk érdekében, hogy megelőzhessük a hasonló természeti katasztrófákat a jövőben.
,,Az ilyen léptékű válságra adott valódi katolikus válaszhoz az imából kell erőt meríteni, ami konkrét és együttérző cselekvésre indít" - zárta közleményét Mark Coleridge érsek.
*
Az ausztrál katolikus egyház már 2019 novemberét is az aszályos időszak áldozataiért és az esőért való imádságnak szentelte, majd decemberben határozatlan időre meghosszabbították a kampányt.
*
- A közösségi médiában a napokban terjedt el Anthony Hearsey kreatív képalkotó 3D-vizualizációja az ausztrál tűzvészről, melyet a NASA egyhavi műholdas adatai (2019. december 5. és 2020. január 5.) alapján készített. A lángok a képen az adott időszakban az összes tűzzel érintett helyszínt mutatják, de a tüzek nem mindig egy időben égtek. A tűzvészben legalább 25 ember halt meg, több millió állat pusztult el és több mint 2000 ház semmisült meg. Kép: Forrás: BBC
...... .......




Forrás: Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 575 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 789
  • e Hét: 17181
  • e Hónap: 29857
  • e Év: 263604
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.