Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Februáriusban
  2020-02-21 22:23:49, péntek
 
 



Tóth Árpád:
FEBRUÁRIUS

Februáriusban alighanem tél lesz,
Még a sóhaja is arccsippentő szél lesz,
Édesebb piros színt adva minden rúzsnál,
Békebelibb színt már sápadt háborúsnál.

Acélkorcsolyáknak finom zaja ha von,
Láthatsz boldog népet a ligeti tavon,
S láthatsz úri nyüzsgést lokálban és bárban,
S felkurjanthatsz vígan: Be jó február van!

Csak aztán, ha jégről s bálakból kilépnek,
Megmaradjon kedve a mulató népnek,
S ne lenne példájuk olvadó hóember,
Hanem igaz szívű, hűséges jóember...



 
 
0 komment , kategória:  Tóth Árpád  
Senyei Görgy: Handó Tünde utódja
  2020-02-21 22:17:25, péntek
 
 


Senyei György:A bíróságoknak a kritikával együtt kell élniük

Nincsenek politikai kapcsolatai és kinevezéséhez a szintén miskolci igazságügyi miniszternek sincs köze állítja az Országos Bírósági Hivatal új elnöke. Elődje, Handó Tünde munkájáról nem mond véleményt, de határozott szándéka, hogy béke legyen a bíróságokon. Portréinterjú Senyei Györggyel.

HVG: Bombaként robbant tavaly decemberben, hogy önt jelölik a lapunkban is sokat bírált Handó Tünde OBH-elnök utódjának. Elárulná, hogyan került képbe?

Senyei György: A köztársasági elnök úr hivatalából hívtak fel, elnök úrral beszélgettünk az elképzeléseimről. Így lettem jelölt, ami azért engem is meglepett. Kissé mellbe is vágott a felkínált lehetőség, de olyasvalakit, aki csaknem 25 éve ül a bírói pulpituson, azért már nem nagyon lehet megijeszteni. Megértettem, hogy milyen nagy kihívás előtt állok, de csak most kezdem igazán átérezni. Hosszú távra tervezek, különben nem vállaltam volna.


 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
várhatóan 2020 végére a trappista sajtok jelentős...
  2020-02-21 21:53:39, péntek
 
  A Pénzcentrum információi szerint várhatóan 2020 végére a trappista sajtok jelentős része eltűnik a boltok polcairól. Ennek oka egy új szabályozás, ami szerint a trappista előállításához sokkal szigorúbb kritériumoknak kell majd megfelelniük a gyártóknak.

A hazai piacon található trappista sajtok élelmiszerbiztonsági szempontból mind megfelelőek, érzékszervi minőségük azonban igen tág határokon belül mozog. Jellemzően a túl puha, nehezen reszelhető állományt, az üres ízt és az erjedési lyukak hiányát szokták kifogásolni a fogyasztók - mondta az üggyel kapcsolatban a Nébih a Pénzcentrum információi szerint.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szóvivője egyébként azt is elmondta, hogy ezért kiegészítették a trappista sajt gyártására vonatkozó eddigi törtvényt. Eddig ugyanis kevésbé szabályozták azt, hogy milyen sajtterméket lehet trappista sajtként eladni. A leírás azóta kiegészült, így a fizikai-kémiai paraméterek meghatározásán túl a sajtok alakját, és az elvárt érzékszervi tulajdonságokat is megszabja.

A KÖVETKEZŐ PARAMÉTEREKNEK KELL MEGFELELNIE A TRAPPISTA SAJTNAK
a kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású;
fóliába vagy paraffinbacsomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére;
a sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható;
jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány);
jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag);
jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz).
Az új szabályozás 2020 év végén lép hatályba

Link

 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
vesekövet okozhat
  2020-02-21 21:23:43, péntek
 
 



10 dolog, ami vesekövet okozhat
vesekővesekövességvesekő okai

Bár a vesekő kialakulásának sokféle oka lehet, és az év bármely szakában bárkinek okozhat kellemetlenséget, mégis vannak olyan tényezők, amik elkerülésével csökkenthetjük a kockázatot.

Túl sok C vitamint szedünk
Egy kutatás során 10 éven keresztül több mint 22 ezer embert vizsgáltak meg és megállapították, hogy azoknál, akik rendszeresen magas dózisú C vitamint szedtek, dublája volt a vesekő kialakulásának kockázata. A C vitaminban gazdag ételek és a vesekő között viszont nem találtak összefüggést.

Nem eszünk elég citrusfélét
Ha nem fogyasztunk elég narancsot vagy például grapefruitot, akkor a vesekő kialakulására is nagyobb lesz az esélyünk. A citrusfélékben található citrátot ugyanis csökkenti a vesekövek kockázatát.

Ha nem fogyasztunk elég narancsot, a vesekő kialakulására is nagyobb az esélyünk
Ha nem eszünk elég narancsot, a vesekő kialakulására is nagyobb az esélyünk
Klímaváltozás
Elsőre furcsának tűnhet, de kutatók úgy találták, hogy a napi hőmérséklet emelkedésével a vesekőkezelést igénylő betegek száma is nő. Egy kutatásban 60 ezer veseköves ember orvosi anyagát vetették össze az időjárási adatokkal 2005 és 2011 között és azt vették észre, hogy ahogy a napi középhőmérséklet 10 Celsius-fok fölé emelkedett, ugrásszerűen megnőtt a rákövetkező 20 napban a vesekő problémákkal orvoshoz forduló betegek száma. A veseköves megbetegedések pedig a felmelegedést követő 3 napon belül tetőztek.

Alacsony kalciumbevitel
Meglehetősen elterjedt gondolat, hogy mivel a vesekövek kb. 80%-a kalcium (kalcium-oxalát) tartalmú, ezért a kalciumbevitelünk csökkentésével megakadályozhatjuk a vesekövek kialakulását. Ez azonban csak egy tévhit. Kutatások azt bizonyítják, hogy az alacsony kalciumtartalmú diétáknál nagyobb az esély a vesekő kialakulására. Sokkal biztonságosabb azonban, ha a kalciumhoz élelmiszereken keresztül jutunk hozzá, mintha étrend-kiegészítőket szednénk, utóbbikat ugyanis kapcsolatba hozták már a vesekőképződéssel.

Túl sok leveles zöldséget fogyasztunk
A leveles zöldség, mint például a spenót, a cékla vagy rebarbara oxalátokat tartalmaznak. Az oxalátok pedig a kalciumhoz kötődve vesekövet képezhetnek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne fogyasszuk őket - hiszen egyébként egészségesek - de próbáljunk mértéket tartani.

A vesekövesség rendkívül gyakori betegség világszinten és Magyarországon egyaránt: idehaza a népesség 5-6 százalékát érinti. Mégis kevesen tudják, hogy a különböző embereknél jelentkező vesekövek egyáltalán nem egyformák. Részletekért kattintson!

Kiszáradás
Ha nem fogyasztunk elegendő vizet, az is növelheti a vesekő kockázatát. Ügyeljünk arra, hogy naponta legalább 2 liter folyadékot igyunk meg.

Túlzott sófogyasztás
A túlzott sófogyasztás extra terhet ró a vesénkre, ami a felesleges mennyiséggel nem tud mit kezdeni, így az lassanként lerakodóik majd és vesekövet képez.

Genetika
A családi halmozódás is sokat számít. Ha felmenőik között többen is küzdöttek már vesekővel, akkor nálunk is nagyobb a valószínűsége a kialakulásának.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 81 db bejegyzés
e év: 1398 db bejegyzés
Összes: 8887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 82
  • e Hét: 1378
  • e Hónap: 7634
  • e Év: 66783
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.